![]() |
Intrebari habarniste
1. Cum vine asta "a da slava sau marire lui Dumnezeu"? Inteleg sa-I multumesc, sa-L laud sau sa-I cer ceva, dar cum se potriveste aceasta slava sau marire sau binecuvantare sau glorie care pleaca de la noi spre El ca lauda adusa Lui?
2. Este "Aliluia" singurul cuvant pe care il stim ca apartinand limbii ingerilor? |
Din cate stiu ingerii folosesc si alte cuvinte "Sfant, Sfant este Domnul Savaot", cuvinte pe care le rostim si noi in cadrul Sfintei Liturghii. Asa avem o liturghie cosmica, dupa cum spune Sfantul Maxim Marturisitorul.
|
Nu stiu sa-ti raspund la intrebari, insa ce te face sa crezi ca ingerii folosesc o forma de comunicare ca a noastra, cu cuvinte formate prin expirarea aerului din plamani, miscarile limbii - stii tu, tot mecanismul?
|
Sunt lingvista si ma intereseza teoriile despre 'limba ingerilor' deci am sa raspund numai la asta.
Scrabble, nu cred ca este vorba in Teoriile astea de o limba chiar vorbita prin plamani ca ale noastre, ci este vorba despre ceva simbolic, de o limba ca mod de comuniune cu Dumnezeu Cuvantul. Mai exista si ideea ca limba primordiala dinainte de cadere era legata de limba ingerilor in sensul ca il ducea pe om in comuniune cu Dumnezeu si prin cuvant, mai direct decat pot face limbile dupa Cadere. Tot asa cum mancarea era un fel de Euhariustie la inceput. N-am mai auzit de ideea ca Alleluia ar veni din limba ingerilor; de unde ai citit-o, Florin-Ionut? Eu stiu ca este un cuvant care vine din ebraica si inseamna 'slavit este Dumnezeu' sau 'lauda lui Dumnezeu' si ca e cuprinsa in viziunea lui Ezechiel cu ingerii. |
E vorba de pogoramant scrabble. Ingerii nu sunt asemenea noua, asa ca nici intalnirile lor si nici limbajul lor nu seamana cu al nostru. Ei ajung sa graiasca pe graiul nostru doar cand randuieste Dumnezeu acest lucru.
|
Citat:
|
Citat:
Din cate stiu, acest cuvant nu are traducere clara in nici o limba (pamanteasca). Asa ca am presupus ca provine din sferele ceresti... Expertii sa ne lamureasca. Traducerile de genul slava sau marire sau lauda sunt aproximatii ca sa intelegem ca este vorba despre o lauda adusa Lui Dumnezeu (iarasi, asa stiu eu). |
La dogmatica Sfantul Ioan Damaschinul zice despre cuvantul mental si cuvantul vorbit.
Prin cuvantul mental omul se aseamana cu ingerii. Iar corect nu este "Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh" vedeti ca zice parintele Rafail Noica mai corect este "Marire Tatalui si Fiului si Sfantului Duh". Pentru ca slava in romana se foloseste pentru a arata slava necreata a Sfintei Treimi. Pe care au vazut-o Sfintii Apostoli pe muntele Tabor la schimbarea la fata. Aceasta o zice Sfantul Apostol Pavel ca zice cand cineva e bucuros sa cante imne de marire Domnului. Cantarea "Sfinte Dumnezeu,Sfinte tare,Sfinte fara de moarte miluieste-ne pe noi" a fost descoperita unui copil de la Dumnezeu. Da cuvintele se folosesc de om pentru a exprima ceva in legatura cu cele ce intelege cu mintea. Adica este foarte important sa intelegi ce zici si intelegerea asta e fara sfarsit. Nu trebuie gandit asa despre Dumnezeu ca si cum Dumnezeu ar vrea sa il laudam noi. Abia cand omul intelege un pic adevarul si aceasta e spre binele lui, atunci se poate zice ca a adus marire in adevar lui Dumnezeu. Rugaciunea abia atunci e rugaciune cat de cat cand se face si cu mintea (spiritul) cea mai curata putere a sufletului. Acest fel de marire trebuie sa il aducem lui Dumnezeu. Iar "Marire Tatalui si Fiului si Sfantului Duh" e o rugaciune. Domnul nostru Iisus Hristos a fost un pic caustic pentru ca asa era nevoie ca sa ne arate ca Lui nu ii place asemenea lauda , zicand: "Slava de la oameni nu primesc". Dar aceasta pentru ca Domnul nostru sa ne vindeca de gandirile gresite despre Dansul care ne aduc mare paguba sufleteasca. (adica de a nu intelege sa ii aducem lauda ca la imparatii pamantesti.) |
Citat:
Eu credeam ca cele doua cuvinte sunt sinonime si ca este o chestiune de preferinte daca in zone diferite (indepartate) se foloseste unul sau celalalt. Si mai cred si acum... :) Oricum ai spune, eu inca nu inteleg bine cum vine ca "cel mai mic sa binecuvanteze pe cel mai mare" sau cum ce inseamna a da marire sau slava lui Dumnezeu, desi zilnic o fac. |
Citat:
|
Citat:
:(Nici mie nu-mi suna bine, nu-mi place. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Legat de limba ingerilor, mi s'a spus ca este una diferita de a noastra, caci literele simple nu au puterea de a exprima sau a lauda ceea ce atunci se va vedea "fata catre fata". Desi si pe Hristos L-am vazut "fata catre fata", momentan nu putem sa'L laudam altfel decat prin cuvinte. Atunci insa totul va fi nou, si cerul si pamantul, deci si regulile vietuirii. Plecand de la faptul ca limba ingerilor este ceva diferit si de neinteles, momentan, cantaretii stiu ca au inceput (nu stiu istoria) sa cante cantarile numite "Terirem". Strecurate printre alte cantari sau cantari in sine, acestea nu cuprind decat acest cuvant: Terirem! Ceva neinteles, dar care exprima faptul ca nu putem cunoaste toate, inca. |
Citat:
Am auzit ambele variante, nu imi displace nici unul, si pentru mintea mea ambele spun acelasi lucru. Ca o fi vreo diferenta filosofica intre slava si marire, nu stiu, o fi. Dar in realitate... |
Citat:
|
Citat:
Mulți dintre psalmii lui David sunt laude,sunt slave.Îmi place să cred că lui Dumnezeu îi place slava și lauda și osanalele căci nu este altul asemenea Lui.Cui să dăm (să aducem) noi oamenii slavă dacă nu Celui Mai Presus de Toate? Și te rog să nu te superi Ionuț dar nu prea înțeleg din formularea ta dacă ești sau nu de acord să-i aducem laudă citez" înțeleg să-l laud....dar cum se potrivește această slavă...ca laudă adusă Lui?" ??? |
Se pare ca ,,marire" in loc de ,,slava'' este o influenta greco-catolica. Daca gresesc, ma puteti corecta.
Iar rugaciunile sunt de trei feluri: de lauda, de multumire si de cerere. Toate au rostul lor, nu numai cele de cerere. Sa dam slava lui Dumnezeu pentru fiecare gand frumos pe care-l avem, pentru fiecare lucru pe care-l dobandim, sa ne bucuram multumindu-i lui Dumnezeu pentru un pom inflorit care ne incanta privirea sunt modalitati simple de a-L avea aproape mereu pe Dumnezeu, fara un efort deosebit fara carte de rugaciuni, ci numai cu gandul la Dumnezeu pe parcursul zilei. Ca sa nu mai spun de frumusetea Psaltirii lui David si a Psaltirii Maicii Domnului. O alta carte de rugaciuni scrisa de un monah athonit pe nume Thicara cuprinde multe rugaciuni de lauda, de multumire si de cerere. Cartea poarta numele monahului care a scris-o. Este o invitatie la smerenie, la cultivarea recunostintei (floare rara) fata de Dumnezeu, la stabilirea unei relatii mai apropiate cu Dumnezeu, stiut fiind ca ,,inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi". Dumnezeu sa ne ajute sa spunem rugaciuni placute lui Dumnezeu: de lauda, de multumire si de cerere. |
Normal ca ambii termeni sunt corecti , dar mie imi place mai mult marire ca nu prea inteleg cuvantul "slava".
Oricum e vorba de a aduce o cantare de lauda lui Dumnezeu si asta oricum se face si spre folosul sufletelor celor de o aduc (adica ne vindeca de mandrie si de parere de sine). Apoi Dumnezeu a primit cei doi bani ai vaduvei si mie mi se pare ca ori de se canta asa ori de se canta altfel Dumnezeu primeste. Normal ca prin cantare nu se mareste slava lui Dumnezeu de o are de la Dansul dintotdeauna dar Dumnezeu din dragoste altruista fata de noi primeste acestea desi El nu are nevoie de ele. Si inapoi iti da Preabunul stie Dansul ce. Ca daca e sa o iei asa ce nevoie are Maica Domnului sa ii arzi ulei la candela? Nu are. Dar primeste din dragoste altruista acest dar si in loc iti da Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu precum stie Dansa. Mie IPS Nicolae imi place foarte mult , ca veni vorba de Timisoara. |
Citat:
|
Marire vs Slava
Citat:
|
Citat:
Ceea ce vreau sa inteleg este sensul expresiei "a da slava sau marire Lui Dumnezeu". Asta ca sa pricep intr-adevar ce zic cand ma rog. Daca as zice "laudat sa fie Dumnezeu" ar fi mai pe limba mea, dar slava este mai pe limba ingerilor: "Și deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulțime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu și zicând: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!" Luca 2, 13-14 Am cautat pe Internet o editie in greaca a Bibliei si acolo versetul 14 este asa: "δόξα ἐν ὑψίστοις θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκίας." Daca are cineva versiunea originala a Noului Testament, sa verifice daca e corect. In dictionar, cuvantul δόξα inseamna glorie. Deci probabil depinde cum este tradus in romaneste, in stil rasaritean (slava) sau apusean (marire). |
Citat:
Deci si ingerii folosesc o limba a lor. |
3. Stim ca Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat, devenind Om si ramanand Dumnezeu. Intrebarea este: Iisus Hristos Omul a avut trup si suflet cat a fost pe pamant (sau chiar si dupa Inviere)? Eu cred ca da, din moment ce omul a fost creat dupa modelul lui Hristos si nu invers.
|
Citat:
Notiunea de trup in limba greaca sarx, nu se oprste la materie, de altfel, ea se refera la persoana umana. Imi place titlul topicului! :-) Si 'Habarnamist' ar fi mers! :-D |
Citat:
Într-un topic intitulat "În ce constă mântuirea noastră"am adus în discuție aceast subiect și nu vreau să detailez căci, m-aș repeta. Scriptura nu poate fi înțeleasă dacă este citită ca o simplă lectură și nu cu trăire,altfel riscăm să fim asemenea sectanților care dau fel de fel de interpretări după bunul lor plac și interes. |
Citat:
|
Citat:
Eu cred insa ca raspunsul la ultima ta intrebare e prima mea postare la care nimeni n-o sa ma contrazica, nici macar Traditie :-) Se poate verifica prin toate cartile. |
Omul a fost creat cum arata Sfantul Grigorie Teologul din altruism si bunavoire de catre Dumnezeu.
Omul devine fiu dupa har al Tatalui , frate dupa har al Fiului si templu insufletit al Duhului Sfant da tot dupa har. Cam asa se intelege ce a zis Sfantul Atanasie cel Mare ca omul este facut Dumnezeu.Dupa har nicidecum dupa fiinta. Si Sfantul Ioan Damaschinul zice ca omul se indumnezeieste prin participarea la iluminarea dumnezeiasca nu prin transformarea fiintei sale in fiinta divina. Nicidecum sa fie omul independent sau alte de astea ca astea sunt inventia Satanei care a fost primul de a vrut sa traiasca indepedent si Dumnezeu i-a implinit dorinta. Dar a trai independent si fara comuniune cu Sfanta Treime este iadul. Iar a zice ca ai tu nu stiu ce relatie exclusivista cu Dumnezeu iarasi e o inselare ca Dumnezeu e trei persoane.Tot iad e si acela. Se vede doar ca Sfintii Apostoli pe Tabor cand erau in mare stare duhovniceasca vad pe Tatal,Fiul si Sfantul Duh si se vad si pe ei si nu are loc niciun fel de amestecare a firilor lor. Sfintii Apostoli,Sfantul prooroc Moise si Sfantul Ilie erau separati spatial. La fel si Domnul nostru Iisus Hristos cu al sau trup era separat spatial. Si nici nu stiu ce stare de extaz ca iesire din minti, cum s-ar putea sa iti iesi din minti cand Dumnezeu e mintea cea mai presus de orice minte? |
4. Stiti ce cerem cand spunem in fiecare zi "vie Imparatia Ta" ?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
..."vie Imparatia Ta" reprezinta convingerea credinciosului ca in Iisus Hristos s-au realizat asteptarile Vechiului Testament , iar in alt sens, Imparatia Lui Dumnezeu reprezinta situatia viitoare cu caracter eshatologic.
|
Citat:
A nu se intelege ca Imparatia Ta este vie... Este scopul nostru suprem de dobandire a Duhului Sfant inca de pe acum. Este tendinta spre desavarsire, cum spuneai mai sus. |
Citat:
|
Citat:
Din Biblia in original: Luca 11, 2: εἶπεν δὲ αὐτοῖσ, ὅταν προσεύχησθε, λέγετε, πάτερ, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου: ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου Matei 6, 10: ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς. Sfantul Ioan Gura de Aur ne talcuieste: ” Vie împaratia Ta” (Matei 6, 10) Si aceste cuvinte sunt iarasi cuvintele unui copil recunoscator, care nu-si lipeste sufletul de cele ce se vad, nici nu socoteste mare lucru pe cele din lumea aceasta, ci se grabeste câtre Tatal si doreste cu înfocare pe cele viitoare. Toate acestea se nasc dintr-o constiinta curata si dintr-un suflet desprins de lucrurile de pe pamânt.si Olivier Clement ne spune: [SIZE=2]Dupã Tatãl si Cuvântul prin care acesta se reveleazã, iatã-L si pe Duhul Sfânt. Cãci o variantã foarte veche a Evangheliei dupã Luca înlocuieste "Vie Împãrãtia Ta" prin "vie Duhul Tãu cel Sfânt".[/SIZE] [SIZE=2]Sã vinã Duhul tãu cel Sfânt si sã ne împãrtãseascã de Împãrãtia Ta: slava Ta, schekhinah, energiile Tale, harul Tãu, lumina Ta, viata Ta, puterea Ta, bucuria Ta... toate acestea înseamnã un singur lucru.[/SIZE] |
Citat:
Imparatia lui Dumnezeu, ne spune Hristos, este deja printre noi, si in acelasi timp va fi aici cu putere, deplin, abia la a doua venire a lui Hristos. Este o antinomie sau un paradox, ca mai totul in crestinism. Imparatia lui Dumnezeu este comuniunea cu El. Noi prin botez si sfintele taine suntem deja cu EL, dar asta este ca o samanta pe care mai trebuie sa o si udam ca sa creasca. Trebuie sa 'colaboram' cu Dumnezeu. Cand cerem sa vina Imparatia, cerem ca Imparatia, care este deja prezenta, sa ni se reveleze; sa fie 'activa' in noi, mai ales; sa creasca planta. Sa ne dea adica Dumnezeu apa cu care sa udam planta, pentru ca de udat si noi trebuie sa o udam. Cerem sa deschida Dumnezeu usa la care bate ('Eu stau la usa si bat'). Asta a fost un raspuns habarnist! :-) |
Citat:
Prin Taine, noi avem acces la harul lui Dumnezeu, dar El nu intra in camara decat daca este curata, purificata, sfanta. Asta e diferenta dintre sfinti si ceilalti crestini, ei avandu-L pe Hristos in inima, pe cand ceilalti sunt inca in cautarea Lui, in drumul spre desavarsire. |
Citat:
De fapt, si noi crestinii care inca nu am ajuns la sfintenie il avem pe Hristos in inima, numai ca nu stim. El sta la usa si bate, dar noi nu-i deschidem tot timpul. Odata cu Botezul si Mirungerea, fiecare crestin este mort si inviat intru Hristos, deci fiecate este potential sfant. Primii crestini se numeau unii pe altii 'sfinti' - si asta nu pentru ca erau ei mai sfinti ca noi (desi multi or fi fost), ci pentru ca stiau ca participa la sfintenia lui Dumnezeu.. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:53:47. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.