Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ce îi determină pe unii ortodocși să treacă la culte neoprotestante? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6131)

elom 29.04.2009 00:03:48

Ce îi determină pe unii ortodocși să treacă la culte neoprotestante?

Ce îi determină pe unii ortodocși să treacă la culte neoprotestante? Nu cred că toți care fac asta sunt alcoolici sau persoane cu moravuri ușoare.
Sper că ăsta va fi un topic în care se va răspunde la obiect, nu unul în care să se ajungă la ceartă din nou.

Fani71 29.04.2009 00:27:16

Citat:

În prealabil postat de elom (Post 131882)
Ce îi determină pe unii ortodocși să treacă la culte neoprotestante? Nu cred că toți care fac asta sunt alcoolici sau persoane cu moravuri ușoare.
Sper că ăsta va fi un topic în care se va răspunde la obiect, nu unul în care să se ajungă la ceartă din nou.

Salut, iti raspund pentru ca aml vazut pe alt thread cum au sarit unii pe un adventist si l-au insultat in toate felurile. Asta, precum si alte atitudini ale unor crestini ortodocsi fata de cei de alte confesiuni, de care am dat nu numai aici.
Cateva idei care-mi vin:

- De multe ori, atitudinea si trairea ortodocsilor care nu este ceea ce ar trebui sa fie. Daca vezi ortodocsi triumfalisti, ritualisti, iubitori de bani, increzuti, care se dau cu puterea ca sa le mearga bine, poti sa te smintesti si sa zici ca se cunoaste pomul dupa roade.
Atentie, nu zic ca toti sunt asa, sau ca majoritatea. Dar ei exista si pot sminti.

- Pentru ca prezinta lucrurile mult mai simplu. La noi la ortodocsi pe langa complicatia inerenta subiectului (si buna) mai exista si ingreunari inutile. Tot felul de reguli de tinut, traditii care se amesteca cu Traditia..

- Pentru ca neoprotestanti au adesea calitati umane, se roaga mult si la obiect, in general sunt convertiti si ei si atunci sunt mai zelosi decat cei nascuti in religia respectiva, mai inflacarati, si asta impresioneaza (eu cunosc multi ortodocsi convertiti de la alte confsiuni si imi plac foarte mult)

- Or mai fi si cei care trec din comoditate, ca li se pare mai usor, din naivitate dar nu cred ca ar fi multi daca noi ortodocsii am fi altfel

Eu cred ca daca vrem sa ramana ortodocsi oamenii, trebuie sa ne traim NOI ortodoxia asa cum trebuie, nu sa acuzam cultele respective si pe oamenii care au trecut la ele. Cu alte cuvinte, scoate parul din ochiul tau..

Va rog, va rog si eu: hai sa discutam omeneste si nu cu cearta. E o intrebare grava!

mariamargareta 29.04.2009 01:05:21

Mândria............

luchian 29.04.2009 11:47:28

Pentru ca nu cauta cu sufletul
Pentru ca au nevoie de un grup in care sa socializeze
Pentru ca li se pare prea greu si invechit sa fie ortodocsi
Pentru ca e mai usor si comod sa tina legi mai usoare
Pentru ca unii sunt usor influentabili in momente de criza

E ca si cum fotbalul este viata ta, dar preferi sa joci toata viata la amatori, de frica sa nu intalnesti esecuri.

Doamne ajuta!

Florin-Ionut 29.04.2009 12:04:33

Citat:

În prealabil postat de elom (Post 131882)

Poate ca acolo au parte mai usor de raspunsuri la intrebari.
Poate ca acolo pastorii lor nu sunt asa de "ocupati" ca si preotii nostri si au timp de enoriasi.
Poate pentru ca acolo se face studiu biblic, nu ca la noi in BOR unde NU SE FACE ASA CEVA. Sau se face la o biserica dintr-o suta.
Poate ca la ei atmosfera este mai calda si mai primitoare cand ajungi la intalniri.
Poate gresesc, dar poate nu.

windorin 29.04.2009 12:14:07

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 131895)
Mândria.

Asta era si gandul meu. Lipsa smereniei ii face pe oameni sa nu se plece in fata preotilor, care sunt indrumatori cu binecuvantarea Bisericii. Vrand sa faca de capul lor acolo pana si in Biserica, oamenii se simt lezati si "neintelesi" atunci cand preotul ii mustra sau le spune ca nu este bine sa faca una sau alta. Astfel, ei ajung sa se uite in ograda vecinului (secte) si sa admire faptul ca "preotii sunt vazuti drept rai si uratori de oameni", "credinta este in inima" si alte asemenea inselari. Este trist.

Vedem cum in comunitatile de oameni foarte ravnitori (gen Oastea Domnului, care nu este rea in sine, ci in riscurile pe care le ridica) o parte dintre ei se ridica pana si deasupra preotului in cuvant si in facerea voii. Acest duh este foarte asemanator cu cel intalnit la secte. O ravna care calca peste dragoste si peste smerenie ("Sunt vrednic de iad, sunt un gunoi ce caut iertare." Iar daca ii spui tu asta in fata, cu greu mai scapi cu viata.) Cunosc exemple.

luchian 29.04.2009 12:19:10

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 131968)
Poate ca acolo au parte mai usor de raspunsuri la intrebari.
Poate ca acolo pastorii lor nu sunt asa de "ocupati" ca si preotii nostri si au timp de enoriasi.
Poate pentru ca acolo se face studiu biblic, nu ca la noi in BOR unde NU SE FACE ASA CEVA. Sau se face la o biserica dintr-o suta.
Poate ca la ei atmosfera este mai calda si mai primitoare cand ajungi la intalniri.
Poate gresesc, dar poate nu.

Adica in loc sa citesti si sa cauti tu singur raspuns la intrebari, si sa mergi la preot si sa compari ceea ce ai gasit si sa te sfatuesti cu el, mai bine ei de bun un raspuns universal valabil...
Daca nu gesesti preoti liberi, mai cauta pana ai sa gasesti unul pe sufletul tau. Nu am intalnit oameni care sa fi cautat si sa nu fi gasit, chiar unii au cautat ani de zile. Omul isi cauta preotul dupa sufletul lui, nu preotul il face pe om dupa sufletul lui.
La noi se face studiu biblic la Facultatea de Teologie Ortodoxa, adica daca vrei sa inveti medicina te duci la facultate, nu o inveti dupa ureche.
As putea sa le recomand niste cluburi in care atmosfera este si mai primitoare si in plus scapi si de "problemele religioase".
Eu sunt sigur ca gresesc, dar sper ca nu am gresit acum.

Mihailc 29.04.2009 14:32:18

La observațiile corecte ale lui Luchian mai adaug:

Biserica Ortodoxă este, statistic vorbind, covârșitor majoritară în România prin urmare frecvența exemplelor negative ( și a cazurilor smintitoare) este mult mai mare. În țările unde ortodocșii sunt puțini și nesemnificativi statistic, atmosfera de fraternitate duhovnicească este cel puțin la fel de evidentă, dacă nu cu mult mai evidentă decât la neoprotestanți. O parte din prietenii de pe forum care locuiesc în afara granițelor țării pot aduce mărturie că au cunoscut adevărata trăire ortodoxă abia după ce au devenit minoritari în țările de adopție. Am minte exemplele unor ortodocși americani, convertiți din caleidoscopul confesional neoprotestant, a căror asumare radicală a ethos-ului pravoslavnic poate fi oricând un exemplu pentru noi toți. Personal, ca unul care a trecut și printr-o experiență neoprotestantă, pot să fac unele deosebiri despre care voi vorbi cu altă ocazie.

Fani71 29.04.2009 15:15:17

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 131960)
Pentru ca nu cauta cu sufletul
Pentru ca au nevoie de un grup in care sa socializeze

Da, si asta pentru ca in Biserica Ortodoxa de cele mai multe ori spiritul de comuniune, constiinta ca apartineml trupului lui Hristos nu este prea prezent. De multe ori vedem Biserica individualist - ne ducem la biserica numai ca sa ne rugam NOI, ne impartasim numai ca sa ne sfintim NOI. Suntem individualisti, in practica. La unii protestanti spiritul de comunitate este mai dezvolat, chiar daca (as zice eu) poate este mai superficial, fara credinta in Trupul lui Hristos (sa ma ierte protestantii care discuta aici daca ma insel).

Ar trebui sa incercam noi sa revenim la acest spirit, nu sa-i hulim pe cei care il cauta, chiar daca credem ca o fac intr-un mod gresit.

Mihailc 29.04.2009 15:20:47

Un blog cel puțin interesant care abordează problema (dacă s-a mai pus undeva acest link îmi cer scuze):

http://ortodoxiapentrupenticostali.blogspot.com/

Fani71 29.04.2009 15:29:57

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 132005)
La observațiile corecte ale lui Luchian mai adaug:

Biserica Ortodoxă este, statistic vorbind, covârșitor majoritară în România prin urmare frecvența exemplelor negative ( și a cazurilor smintitoare) este mult mai mare. În țările unde ortodocșii sunt puțini și nesemnificativi statistic, atmosfera de fraternitate duhovnicească este cel puțin la fel de evidentă, dacă nu cu mult mai evidentă decât la neoprotestanți. O parte din prietenii de pe forum care locuiesc în afara granițelor țării pot aduce mărturie că au cunoscut adevărata trăire ortodoxă abia după ce au devenit minoritari în țările de adopție. Am minte exemplele unor ortodocși americani, convertiți din caleidoscopul confesional neoprotestant, a căror asumare radicală a ethos-ului pravoslavnic poate fi oricând un exemplu pentru noi toți. Personal, ca unul care a trecut și printr-o experiență neoprotestantă, pot să fac unele deosebiri despre care voi vorbi cu altă ocazie.

Confirmarea de care spui (traiesc in Europa de vest de 20 de ani): Da, si nu.

Da: am fost pana acum in parohii mixte, deci nenationale, care foloseau limba locala a tarii in care se gaseau si contineau multi convertiti la ortodoxie. In aceste mici parohii exista o foarte frumoasa atmosfera de fraternitate duhovniceasca de care zici. Dupa slujbe se sta la agapa (dse mananca impreuna sau se bea cafea), oamenii se cunosc, se viziteaza, se ajuta, lucreaza impreuna pentru binele parohiei. Preotul este apropiat, dezinteresat, isi ia timp sa stea de vorba cu tine. Din cauza ca sunt putini isi cunosc mai bine credinta, uneori.
Unii organizeaza cateheze, intalniri, chiar congrese la care oamenii se intalnesc, asculta diversi parinti si teologi, se roaga impreuna cateva zilme (la un astfel de congres ma voi duce in acest weekend).
Si intr-adevar, multi convertiti sunt admirabili!

Nu: Fiindca in tarile in care ortodocsii traiesc in minoritate, ei vin din mai toate colturile lumii, din pacate comunica foarte putin intre ei (fiecare sta la locul lui, face slujba in limba lui si se uita la ceilalti cu un fel de neincredere cronica. Sunt chiar, de multe ori, invrajbiti intre ei, se cearta pentru lucruri neesentiale (calendarul, baticul la biserica) sau sa zicem esentiale, cine de ce episcop ar trebui sa tina (de unde lupte pentru putere). Din cauza ca multe parohii au o tendinta prea etnocentrica, tinerii se despart de ortodoxie odata cu integrarea in tara in care sunt si necunoasterea limbii materne (care de altfel in general nu e tot cea care se foloseste la slujbe).

A dat Dumnezeu si am ajuns cand am plecat din Romania intr-o parohie cum am descris mai sus! Dar daca nu dai peste una din asta? Nu poti fi tentat sa treci poate la un cult neoprotestant, care iti explica Evanghelia in limba pe care o vorbesti?

Cred ca si in Romania, si in alte tari unde ortodocsii sunt in minoritate, exista multe pericole de smintire. Eu cred ca ce ar trebui noi sa facem e sa le micsoram atat cat ne sta noua cu putinta.

Florin-Ionut 29.04.2009 16:15:54

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 131971)
Adica in loc sa citesti si sa cauti tu singur raspuns la intrebari, si sa mergi la preot si sa compari ceea ce ai gasit si sa te sfatuesti cu el, mai bine ei de bun un raspuns universal valabil...

Eu citesc, ascult predici, vad documentare, particip la conferinte. Dar ce se fac toti ceilalti, care nu au acces la Internet sau nu stiu sa-l foloseasca sau care nu au bani de carti tinand cont ca sunt scumpe pentru majoritatea dintre noi? Problema trebuie vazuta in mod altruist si in general, nu in cazul nostru al forumistilor de exemplu.
Citat:

Daca nu gesesti preoti liberi, mai cauta pana ai sa gasesti unul pe sufletul tau. Nu am intalnit oameni care sa fi cautat si sa nu fi gasit, chiar unii au cautat ani de zile. Omul isi cauta preotul dupa sufletul lui, nu preotul il face pe om dupa sufletul lui.

Nu e vorba de gasit preoti, ci de gasit preoti care sa stie sa dea raspunsuri competente la intrebari serioase. Preotii cu har, care pot sa tina o predica la subiect, preotii culti, bine pregatiti teologic sunt greu de gasit. Si daca-i gasesti, sunt ocupati, plecati din oras, dificil de abordat...
Citat:

La noi se face studiu biblic la Facultatea de Teologie Ortodoxa, adica daca vrei sa inveti medicina te duci la facultate, nu o inveti dupa ureche.

Domnule, vorbim de marea masa a ortodocsilor care nu poate participa la cursuri la Teologie. In cazul meu particular, nu am voce muzicala ca sa pot urma cursurile Facultatii de Teologie.
Citat:

As putea sa le recomand niste cluburi in care atmosfera este si mai primitoare si in plus scapi si de "problemele religioase".

-

luchian 29.04.2009 16:34:20

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 132044)
Eu citesc, ascult predici, vad documentare, particip la conferinte. Dar ce se fac toti ceilalti, care nu au acces la Internet sau nu stiu sa-l foloseasca sau care nu au bani de carti tinand cont ca sunt scumpe pentru majoritatea dintre noi? Problema trebuie vazuta in mod altruist si in general, nu in cazul nostru al forumistilor de exemplu.

Nu e vorba de gasit preoti, ci de gasit preoti care sa stie sa dea raspunsuri competente la intrebari serioase. Preotii cu har, care pot sa tina o predica la subiect, preotii culti, bine pregatiti teologic sunt greu de gasit. Si daca-i gasesti, sunt ocupati, plecati din oras, dificil de abordat...

Domnule, vorbim de marea masa a ortodocsilor care nu poate participa la cursuri la Teologie. In cazul meu particular, nu am voce muzicala ca sa pot urma cursurile Facultatii de Teologie.

-

nu am intalnit pe nimeni pana acum care sa zica ca el a vrut s invete dar erau cartile scumpe

pai eu ce zic , il cauti pana il gasesti pe cel care iti poate da raspuns la intrebarile tale. Daca la inceputul anului iti propui sa te casatoresti, o iei pe prima buna-rea , sau cauti pana gasesti ceva pe sufletul tau.

ai stat de vorba cu tanti Maria sa vezi daca e interesata de teologie? Teologia nu se preda la mase, iar atunci cand se preda in mod organizat se numeste liceu, seminar, facultate.

Comoditatea nu e scuza!

Florin-Ionut 29.04.2009 16:56:48

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 132060)
nu am intalnit pe nimeni pana acum care sa zica ca el a vrut s invete dar erau cartile scumpe

pai eu ce zic , il cauti pana il gasesti pe cel care iti poate da raspuns la intrebarile tale. Daca la inceputul anului iti propui sa te casatoresti, o iei pe prima buna-rea , sau cauti pana gasesti ceva pe sufletul tau.

ai stat de vorba cu tanti Maria sa vezi daca e interesata de teologie? Teologia nu se preda la mase, iar atunci cand se preda in mod organizat se numeste liceu, seminar, facultate.

Comoditatea nu e scuza!

Uite ca intalnesti acum. Pentru mine sunt destul de scumpe, pentru ca nu vorbesc de cartile care se vand la toneta bisericii, ci de carti de teologie din librarii.

Interesanta comparatie. :)

Teologia care ar trebui sa se predea lui tanti Maria se numeste cateheza, studiu biblic, iar asa ceva este rar la noi in biserica. Tanti nici nu stie ca asa ceva se practica in unele locuri, insa eu am intalnit preoti care, vorba ta, nu erau comozi si veneau seara sa-i invete pe oameni cuvantul lui Dumnezeu. Si era plina biserica, de la tanar la batran...

luchian 29.04.2009 17:08:31

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 132080)
Uite ca intalnesti acum. Pentru mine sunt destul de scumpe, pentru ca nu vorbesc de cartile care se vand la toneta bisericii, ci de carti de teologie din librarii.

Interesanta comparatie. :)

Teologia care ar trebui sa se predea lui tanti Maria se numeste cateheza, studiu biblic, iar asa ceva este rar la noi in biserica. Tanti nici nu stie ca asa ceva se practica in unele locuri, insa eu am intalnit preoti care, vorba ta, nu erau comozi si veneau seara sa-i invete pe oameni cuvantul lui Dumnezeu. Si era plina biserica, de la tanar la batran...

Ai incercat sa te duci la bioblioteca si sa citesti si ai fost refuzat?

Geony 29.04.2009 17:53:59

Dupa 1989 cultele NP au navalit pe teritoriul Romaniei mai intens , aducand numeroase "POCURI" cu haine , dulciuri, etc. Romanii fiind in lipsiri mari in aceea vreme, fascinati de modul in care acestia isi fac propaganda prin sate plus PACHETELE primite i-a determinat sa se "POCAIASCA".
Trecerea anilor a facut ca fiecare familie sa aiba bani, sa-si permita pana si luxul in casa...rata convertirilor a scazut.
Cultele nu si-au pierdut speranta, astfel ca pastorii au inceput sa propovaduiasca talcuind Biblia si aducand in fata oamenilor predici prin care le garantau MANTUIREA cu o mai mare usurinta, fara a fi nevoie de efort.
La toate acestea se adauga "binecuvantatele masini" venite din strainatate si distribuite pe ici pe colo, a facut sa apara noi convertiri...doar , doar , o veni si la ei masina.
Au inceput apoi sa salte cu reviste, biblii, asistente medicale etc reusind sa acapareze pe cei USORI LA MINTE.

Litanu 29.04.2009 19:59:04

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 132130)
Dupa 1989 cultele NP au navalit pe teritoriul Romaniei mai intens , aducand numeroase "POCURI" cu haine , dulciuri, etc. Romanii fiind in lipsiri mari in aceea vreme, fascinati de modul in care acestia isi fac propaganda prin sate plus PACHETELE primite i-a determinat sa se "POCAIASCA".
Trecerea anilor a facut ca fiecare familie sa aiba bani, sa-si permita pana si luxul in casa...rata convertirilor a scazut.
Cultele nu si-au pierdut speranta, astfel ca pastorii au inceput sa propovaduiasca talcuind Biblia si aducand in fata oamenilor predici prin care le garantau MANTUIREA cu o mai mare usurinta, fara a fi nevoie de efort.
La toate acestea se adauga "binecuvantatele masini" venite din strainatate si distribuite pe ici pe colo, a facut sa apara noi convertiri...doar , doar , o veni si la ei masina.
.

Ii dau in judecata pe pastor si pe prezbiteri. Eu nu am primit nimic din toate cele prezentate mai sus.

ovidiu-s 29.04.2009 21:06:20

[COLOR=navy]Fraților ați auzit că gripa porcină face ravagii?[/COLOR]
[COLOR=navy]Sunt deja state (majoritar musulmane cum e Egiptul care au anunțat că vor omorâ toate porcinele de la ei). Această măsură e menită să lovească in comunitatea crestină coptă din Egipt, singurii care cresc porci și cei mai săraci și persecuatați oameni ai țării, pentru credința lor. [/COLOR]
[COLOR=navy]Musulmanii si evreii care nu consumă carne de porc au inceput sa spună că gripa e o pedeapsă divină, iar secta intitulată Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, singura sectă de proveniență crestină care interzice consumul cărnii de porc a inceput să bată toba și să spună că e un semn divin al vremurilor, care arată că credința lor e cea adevărată.[/COLOR]
[COLOR=navy][/COLOR]
[COLOR=navy]Unde e Litanu- sâmbătaru să ne lămurească? :76:[/COLOR]

Geony 29.04.2009 22:05:10

Citat:

În prealabil postat de Litanu (Post 132176)
Ii dau in judecata pe pastor si pe prezbiteri. Eu nu am primit nimic din toate cele prezentate mai sus.

Pastorii si prezbiterii au primit "SUNCULITA", iar voi ati ramas doar cu "SORICUL"....

patinina34 29.04.2009 23:46:28

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 132206)
[COLOR=navy]Fraților ați auzit că gripa porcină face ravagii?[/COLOR]
[COLOR=navy]Sunt deja state (majoritar musulmane cum e Egiptul care au anunțat că vor omorâ toate porcinele de la ei). Această măsură e menită să lovească in comunitatea crestină coptă din Egipt, singurii care cresc porci și cei mai săraci și persecuatați oameni ai țării, pentru credința lor. [/COLOR]
[COLOR=navy]Musulmanii si evreii care nu consumă carne de porc au inceput sa spună că gripa e o pedeapsă divină, iar secta intitulată Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, singura sectă de proveniență crestină care interzice consumul cărnii de porc a inceput să bată toba și să spună că e un semn divin al vremurilor, care arată că credința lor e cea adevărată.[/COLOR]

[COLOR=navy]Unde e Litanu- sâmbătaru să ne lămurească? :76:[/COLOR]

Da, insa aceasta tara a uitat ca de vaca bolunda, care are o peroada de incubatie de 5 pina la 10 ani.

Deci, vitele lor cine le va omora?

Interesant, cum sfarsitul este pe aproape, doearece crestinii vor fii persecutati si lasati fara mancare........

Sint multi ortodocsi in Egypt.

Florin-Ionut 30.04.2009 09:14:11

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 132088)
Ai incercat sa te duci la bioblioteca si sa citesti si ai fost refuzat?

De unde ai stiut? Am fost intr-adevar me mai multe ori la biblioteca Mitropoliei sa imprumul o carte pe care n-o gaseam niciunde si nu era nimeni acolo niciodata. Ba ca bibliotecara era bolnava, ba ca era la Chisinau, ba ca inlocuitoarea tinea ceva cursuri samd. Fara speranta. Bine ca am gasit-o intr-un sfarsit la o manastire.

Problema este ce facem cu tanti Maria? O catehizam sau o lasam in voia sortii?

luchian 30.04.2009 10:08:01

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 132323)
De unde ai stiut? Am fost intr-adevar me mai multe ori la biblioteca Mitropoliei sa imprumul o carte pe care n-o gaseam niciunde si nu era nimeni acolo niciodata. Ba ca bibliotecara era bolnava, ba ca era la Chisinau, ba ca inlocuitoarea tinea ceva cursuri samd. Fara speranta. Bine ca am gasit-o intr-un sfarsit la o manastire.

Problema este ce facem cu tanti Maria? O catehizam sau o lasam in voia sortii?

Tanti Maria are nevoie de cuvinte de alinare si folositoare in viata de zi cu zi, pe care le primeste de la parintele ei duhovnic. Nu cred ca o intereseaza cate trepte are rugaciunea sau ce s-a stabilit in primele sinoade al crestinatatii.

elom 30.04.2009 22:48:29

Și de ce neoprotestanții sunt așa de uniți, iar ortodocșii nu?

Anca-Miha 01.05.2009 00:08:57

Parerea mea este, ca ortodocsii, care trec la NP nu sunt inca ortodocsi practicanti, ci doar botezati, cu talantul ingropat. Daca ar fi ortodocsi si ar sti ce bogatie reprezinta ortodoxia, nu ar face-o niciodata. Unii isi mai revin si regreta apoi gestul. Dar greu le e sa-si faca cruce!

Litanu 01.05.2009 08:02:51

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 132579)
Parerea mea este, ca ortodocsii, care trec la NP nu sunt inca ortodocsi practicanti, ci doar botezati, cu talantul ingropat. Daca ar fi ortodocsi si ar sti ce bogatie reprezinta ortodoxia, nu ar face-o niciodata. Unii isi mai revin si regreta apoi gestul. Dar greu le e sa-si faca cruce!

-Daca-l gasesti pe Hristos, cu adevarat,restul nu mai conteaza. Ortodoxie, catolicism, protestantism, etc., sunt doar niste sisteme religioase.
"Pot totul in Hristos, care ma intareste". (Filipeni 4:13)

- Nu are importanrta daca-ti faci sau nu semnul crucii. Nici Sfintii Apostoli nu-si faceau cruce. Important este sa porti in inima Crucea lui Hristos.

Florin-Ionut 01.05.2009 08:55:59

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 132579)

Asa este. Insa unii probabil ca se smintesc de neregulile care sunt pe alocuri in unele parohii in care preotii nu-si indeplinesc misiunea cum trebuie s-o faca si de aia incearca sa vada noutatea care li se ofera la casele de intalnire sau cum le zice. Pacat ca autoritatile BOR nu taie uscaturile care, sa fim realisti, exista si lasa la voia sortii oamenii care, mai ales pe la tara, nu pot sa mearga usor kilometri intregi pana la urmatoarea biserica ortodoxa, in caz ca preotul de acolo ii sminteste.

mariamargareta 01.05.2009 09:22:27

Citat:

În prealabil postat de Litanu (Post 132623)

- Nu are importanrta daca-ti faci sau nu semnul crucii. Nici Sfintii Apostoli nu-si faceau cruce. Important este sa porti in inima Crucea lui Hristos.

[COLOR=maroon]Dar va zice cineva: Tu ai credință, iar eu am fapte; arată-mi credința ta fără fapte și eu îți voi arăta, din faptele mele, credința mea.[…][/COLOR][COLOR=maroon]Vedeți dar că din fapte este îndreptat omul, iar nu numai din credință.(Iacov 2, 18,24)[/COLOR]
Dar va zice cineva: Tu ai crucea în inimă, iar eu am cruce la gât; arată-mi crucea din inima ta și eu îți voi arăta, prin crucea mea de la gât, crucea din inima mea.[…] Vedeți dar că și din crucea văzută este îndreptat omul, iar nu numai din crucea închipuită în inima lui.

nedelciuc 01.05.2009 11:21:29

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 132638)
[COLOR=maroon]Dar va zice cineva: Tu ai credință, iar eu am fapte; arată-mi credința ta fără fapte și eu îți voi arăta, din faptele mele, credința mea.[…][/COLOR][COLOR=maroon]Vedeți dar că din fapte este îndreptat omul, iar nu numai din credință.(Iacov 2, 18,24)[/COLOR]
Dar va zice cineva: Tu ai crucea în inimă, iar eu am cruce la gât; arată-mi crucea din inima ta și eu îți voi arăta, prin crucea mea de la gât, crucea din inima mea.[…] Vedeți dar că și din crucea văzută este îndreptat omul, iar nu numai din crucea închipuită în inima lui.

Comparatia dvs., vorba unui simpatic interlocutor de pe acest forum, nu pusca deloc. Faptele bune ale cuiva pot spune ceva despre credinta lui, insa crucea de pe piept de multe ori nu indica nimic despre ce a inteles persoana respectiva din jertfa Mantuitorului.
Memorabile cuvintele unei vanzatoare de la raionul de bijuterii: "Cum doriti cruciulita, cu omulet pe ea sau fara?"

mariamargareta 01.05.2009 12:17:46

Da, se pare că e prea subtilă comparația ca s-o vezi dintr-o pușcătură, adică fără să mai și gândești. Mai este unii care zic așa: Eu nu mă rog cu cuvinte la Dumnezeu, că Știe El de ce am eu nevoie. Ăia care se roagă cu cuvinte vor să se arate oamenilor, dar eu am rugăciunea în inima mea. Nu mă mai rog deloc la Atotștiitorul, pentru că rugăciunea e o pierdere de vreme și aș putea face multe fapte bune în timpul ăsta.

nedelciuc 01.05.2009 14:18:18

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 132684)
Da, se pare că e prea subtilă comparația ca s-o vezi dintr-o pușcătură, adică fără să mai și gândești. Mai este unii care zic așa: Eu nu mă rog cu cuvinte la Dumnezeu, că Știe El de ce am eu nevoie. Ăia care se roagă cu cuvinte vor să se arate oamenilor, dar eu am rugăciunea în inima mea. Nu mă mai rog deloc la Atotștiitorul, pentru că rugăciunea e o pierdere de vreme și aș putea face multe fapte bune în timpul ăsta.

Indiferent ca v-ati suparat (si-mi cer iertare ca postarea mea v-a tulburat),formele fara fond raman la fel... Gesturi formale, obiecte de cult, participarea la niste ritualuri, toate acestea in ciuda faptului ca sut observate de majoritatea crestinilor nu au nici o valoare in absenta ascultarii de Dumnezeu. Si aceasta ascultare trebuie sa fie intocmai cum cere Dumnezeu prin Cuvantul Sau.

ClaudiuT 01.05.2009 14:28:26

Este o intrebare la care de cele mai multe ori ne vine greu sa raspundem ... si anume : de ce pleaca unii ortodoxi la sectari?
Eu cred ca .... din lejeritate .... multi habar n-au ca sunt ortodoxi, si cauta "slujbe" mai scurte, rugaciune mai putina, stat pe scaun, si pralavageala in loc de intalnire cu Hristos.
Si cred ca cel mai importanta e ca : cei care trec nu cauta ADEVARUL ci confortul atat spiritual cat si material. Sa nu mai vorbim de ajutoarele care vin... Sa nu mai vorbim de "bagarea in seama" de care se bucura in special barbatii deoarece ajung "predicatori" ...
Sunt multe motive ... de ce pleaca ortodoxi .... dar cred ca aia care pleaca n-au nimic in comun cu ortodoxia si adevarul si habar n-au ca au fost vreodata sau au detinut adevarul.

Har si pace de la Domnul!

mariamargareta 01.05.2009 15:28:33

Omul are și trup, nu numai spirit, deci nu se poate desprinde de forme și de formalism. Formele îmbracă întotdeauna fondul la om, altminteri credința lui rămâne o simplă ideologie, un exercițiu mental al prețiozităților. Oamenii declară că se iubesc, dar nu se rezumă la cuvinte dulci, ci probează aceasta prin fapte, gesturi și acțiuni de jertfelnicie. Mărturisirea de credință, de exemplu, este un gest formal. Mucenicii care și-au mărturisit aderența la creștinism, fiind convinși că aceasta le va aduce pedeapsa cu moartea, puteau foarte bine să renunțe la manifestarea formală, fiind conștienți de soliditatea credinței lor din inima lor. Oricare dintre ei ar fi putut să gândească așa: "nu voi mărturisi formal pe Hristos în fața prigonitorilor, deoarece credința mea intimă este totul. Dumnezeu vede ce este în inima mea și cât de mult cred în El, iar formalismul exterior este inutil și chiar periculos în aceste condiții".
Dar ei n-au făcut așa. Au preferat să fie formaliști, neascunzând formele care îmbracă fondul, și chiar au riscat să fie greșit judecați chiar de coreligionarii lor, ca niște oameni mândri și infatuați de credința și de superioritatea lor spirituală.

andreicozia 01.05.2009 17:51:50

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 132715)
Oricare dintre ei ar fi putut să gândească așa: "nu voi mărturisi formal pe Hristos în fața prigonitorilor, deoarece credința mea intimă este totul. Dumnezeu vede ce este în inima mea și cât de mult cred în El, iar formalismul exterior este inutil și chiar periculos în aceste condiții".
Dar ei n-au făcut așa. Au preferat să fie formaliști, neascunzând formele care îmbracă fondul, și chiar au riscat să fie greșit judecați chiar de coreligionarii lor, ca niște oameni mândri și infatuați de credința și de superioritatea lor spirituală.

Avem marturii clare, bine documentate, ca primii crestini, nu ieseau ca "paduchele pe frunte" pe strazi sa marturiseasca FORMAL credinta lor.

De ce crezi oare ca se folosea un limbaj simbolic pentru instructiuni de intruniri liturgice clandestine - PESTELE - ?

Nu inteleg de unde s-a creat aceasta impresie eronata ca acei oameni erau altfel decit suntem noi? adica cu frica de represalii de tortura...oare nu erau si ei familisti cu neveste copii?..asa cum esti si tu?

Oare am uitat cum lucreaza securitatea?...care intii da cu pumnul si mai tirziu pune intrebari?
Oare organele de securitate imperiale romane crezi ca lucrau altfel?...tot asa si ei veneau cu "corbii negrii" si ridicau crestinii din pat la doua noaptea, ora dubiului...nu era nici o diferenta

S-a mai discutat aici, pe forum ca de unii singuri nu se aruncau in foc...ca doar nu isi pierdusera mintile, ci doar credeau, si intradevar multi nu se deziceau cind prinsi erau anchetati

mariamargareta 01.05.2009 20:57:41

Pune mâna și mai citește din Viețile Sfinților să vezi de câte ori s-a strigat "Și eu sunt creștin!"
Acei oameni erau cu adevărat altfel decit suntem noi.

mariamargareta 01.05.2009 21:00:36

Cel mai cunoscut exemplu este cel al oșteanului care s-a inclus singur în numărul celor 40 de mucenici de la Sevasta. Nu l-a rugat nimeni să meargă la moarte.

mariamargareta 01.05.2009 21:02:21

Iar tu îl faci "păduchele pe frunte". Să-ți fie rușine.

andreicozia 01.05.2009 23:11:40

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 132775)
Iar tu îl faci "păduchele pe frunte". Să-ți fie rușine.

Iarta-ma frate daca asta s-a inteles. M-am exprimat poate prea dur, voiam sa spun ca nimeni nu se expunea asa pur si simplu, nu ar fi normal, ci intr-o conjunctura care trebuie citita si inteleasa mai ales cind stim bine ca se ascundeau de prigonitori insa cind erau prinsi evident ca nu se deziceau....conjunctura poate similara celor care se aruncau inaintea tancurilor cu grenade in brate cind inaintau nemtii pentru a-si apara familia, neamul si tara de violul fascist...armate intregi de oameni sarmani in opinci aproape neinarmati se jertfeau cu pieptul inainte.

Geony 02.05.2009 00:52:57

Citat:

-Daca-l gasesti pe Hristos, cu adevarat,restul nu mai conteaza. Ortodoxie, catolicism, protestantism, etc.,.

Da ....il gasesti pe Hristos....dar impreuna cu EL trebuie sa strabati viata aceasta , astfel incat sa ajungi la fericire vesnica.
Nu inseamna ca daca l-ai aflat pe EL trebuie sa stai relaxat, trebuie sa lupti ca nu cumva Diavolul sa te amageasca si sa-L pierzi.
Ortodoxie, catolicism, protestantism, etc, sunt "drumuri" care te calauzesc spre Hristos, spre a-L gasi...dar daca "drumul" este stramb, la care hristos ajungi? Cred ca si cultul te sustine in viata ta ,altfel nu si-ar avea rolul...si nu ar fi atatea!!!

Anca-Miha 02.05.2009 02:54:22

Citat:

-Daca-l gasesti pe Hristos, cu adevarat,restul nu mai conteaza. Ortodoxie, catolicism, protestantism, etc., sunt doar niste sisteme religioase.
"Pot totul in Hristos, care ma intareste". (Filipeni 4:13)

Semnul crucii e f important. Pe zi ce trece realizez tot mai mult importanta semnului crucii. Nici nu stii ce pierzi, cand nu-l faci, Vasi...

Anca-Miha 02.05.2009 03:20:54

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 132814)
Da ....il gasesti pe Hristos....dar impreuna cu EL trebuie sa strabati viata aceasta , astfel incat sa ajungi la fericire vesnica.
Nu inseamna ca daca l-ai aflat pe EL trebuie sa stai relaxat, trebuie sa lupti ca nu cumva Diavolul sa te amageasca si sa-L pierzi.
Ortodoxie, catolicism, protestantism, etc, sunt "drumuri" care te calauzesc spre Hristos, spre a-L gasi...dar daca "drumul" este stramb, la care hristos ajungi? Cred ca si cultul te sustine in viata ta ,altfel nu si-ar avea rolul...si nu ar fi atatea!!!

Geony, in cazul acesta mai conteaza si faptele...

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:15:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.