Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Calendarul Bisericesc (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6221)

orthodoxia.i.thanatos 09.05.2009 03:15:29

Calendarul Bisericesc
 
Multa lume sustine ca nu exista canon care sa condamne schimbarea de calendar in biserica si eu, mirean nu foarte scolit intr-ale Bisericii, inclin sa le dau dreptate. Nu-mi aduc aminte sa fi citit/auzit despre un asemenea canon. Poate altii mai documentati pot confirma ...

Problemele apar, zic eu, pentru ca numeroase consilii pan-ortodoxe (1583, 1587, 1593, 1756, 1848) condamna sau anatemizeaza de-a lungul timpului schimbarea calendarului. Apoi Sinoadele nationale (incluzindu-l pe cel roman) intaresc anathema in 1903. Sigur, in 1923, Meletios Metaxakis, Patriarhul Ecumenic care a condus pseudo consiliul pan-ortodox (n-a avut reprezentanti decit din partea Greciei, Romaniei, Serbiei si... Bisericii Anglicane) a introdus o stratagema: calendarul Iulian Revizuit, probabil tocmai ca sa evite intrarea sub anatema schimbarii de calendar, numai ca nu imi imaginez ca ar putea pacali cu ea un om cit de cit educat. Calendarul Iulian Revizuit se suprapune exact peste cel Gregorian (al Papei si multi-anatemizat) pentru o perioada de 876 de ani, dupa care ar urma sa apara o diferenta de o zi). Deci, practic, bisericile nationale care au schimbat calendarul se afla sub anatema, exact din aceasta cauza, pina in anul 2800.

Mult mai grave, insa, sint consecintele schimbarii calendarului. In primul rind, chiar pastrind Pascalia veche tipiconul sufera modificari (2 saptamini dispar din Calendarul Bisericii in fiecare an, cu sfinti si cu slujbe cu tot; sarbatori speciale, cum ar fi Bunavestire in Saptamina Mare nu se mai intimpla niciodata dupa calendarul nou; postul apostolilor e intotdeauna mai scurt cu 2 saptamini decit pe calendarul vechi, citeodata nu mai lung de 2 zile), ceea ce inseamna intrarea sub anatema canoanelor pentru schimbarea Traditiei. Apoi, schimbind calendarul s-a produs schisma in Biserica, ceea ce atrage iarasi anatema. Toate la un loc mie mi se par extrem de grave si nu stiu daca nevoia de acuratete stiintifica sau orice altceva lumesc si omenesc le poate justifica.

sophia 09.05.2009 13:49:12

Nu prea inteleg ce vrei sa spui si ce calendar sa se schimbe.
Si ce este Traditia? Sunt scrise toate acestea undeva (Traditia, canoanele despre care vorbesti).
Nu ma pricep.
Mi se pare asa:
O lume intreaga are azi un calendar unde incap toate cate le spui (ma refer la crestini). Cateva biserici au alt calendar si poate ca ele ar trebui sa se alinieze celorlalti.
Si mai este si problema cu calculul Pastilor la catolici si ortodocsi. Ar fi bine sa calculeze toti in acelasi fel si sa fie o singura sarbatoare pentru toti.

razvan_m 09.05.2009 14:57:33

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 135177)
Nu prea inteleg ce vrei sa spui si ce calendar sa se schimbe.
Si ce este Traditia? Sunt scrise toate acestea undeva (Traditia, canoanele despre care vorbesti).
Nu ma pricep.
Mi se pare asa:
O lume intreaga are azi un calendar unde incap toate cate le spui (ma refer la crestini). Cateva biserici au alt calendar si poate ca ele ar trebui sa se alinieze celorlalti.
Si mai este si problema cu calculul Pastilor la catolici si ortodocsi. Ar fi bine sa calculeze toti in acelasi fel si sa fie o singura sarbatoare pentru toti.

Scuze, Sofia, dar ce propui tu este ECUMENISM pur. Adica sa ne adaptam data Pastilor dupa catolici? deja BOR a mai facut de doua ori lucrul acesta in 1926 si 1929 si s-a intamplat atunci, ca in 1926 aceasta data a cazut inaintea datei Pascha [Pastelui iudaic] si in 1929 o data cu Pascha, ceea ce in ambele cazuri e incalcarea unui canon al Bisericii, cum ca Pastele nu trebuie sa cada nici inainte, nici o data cu Pascha iudaica, ci cel mai devreme in duminica urmatoare celei ce a urmat Pastelui iudaic.

sophia 09.05.2009 16:35:11

Eu n-am spus decat sa avem toti crestinii sarbatorile la aceeasi data, indiferent care.
De ce ar fi asa rau?
In fond nici nu conteaza data ci semnificatia sarbatorii. In fiecare an in alta zi ( o data in martie si alta data in mai) si separat. Unii muncesc si altii sunt liberi, unii mananca si altii postesc (chiar in aceeasi familie de multe ori) etc.
Nu ma pricep cu Pacha iudaica. Au si ei un calendar destul de complicat.
Mai mult nu mai spun.

mihailt 10.05.2009 00:56:53

Am si eu o intrebare:
izomeria de primavara (echinochtiul) este cand este ziua egala cu noaptea sau pe 22 martie?
Se poate masura durata zilei si durata noptii foarte usor si se poate arata iar foarte usor ca pe calendarul nou 22 martie reprezinta data la care ziua e egala cu noaptea.
De ce a lasat Dumnezeu sa fie asa?
Nu stiu.
Dar asa este.

mihailt 10.05.2009 00:59:50

Daca pastele crestin pica peste pastele iudaic nu e nicio problema se amana asa spune Sfantul Canon.

orthodoxia.i.thanatos 10.05.2009 02:49:55

Lui mihailt si nu numai...
 
Refuzi sa intelegi un lucru: Biserica Ortodoxa se afla in plin process de protestantizare. Prima etapa a inceput inca in sec. al XIX-lea cind averile Bisericii au fost nationalizate (in Romania in timpul masonului Cuza). Scopul a fost de a distruge independenta Bisericii si de o a aservi prin transformarea clerului in slujbasi platiti de stat.

Schimbarea de calendar din 1923-24 n-a fost facuta din considerente astronomice, ci din motive pur ecumeniste. La consiliul “pan-ortodox” condus de Meletios Metaxakis, patriarh ecumenic, in afara de calendar s-au discutat si alte subiecte cum ar fi: scurtarea posturilor, reducerea sarbatorilor si mutarea lor in asa fel incit sa cada intotdeauna duminica, casatoriile de-a doua oara pentru preoti etc. Metaxakis a fost alungat de mireni de la patriarhie si a fost fortat, astfel, sa se pensioneze, dar nu pentru multa vreme pentru ca mediile masonice l-au promovat patriarh al Alexandriei unde si-a continuat din plin activitatea de protestantizare a Bisericii. A fost ingropat la Cairo in 1935 de catre fratii sai masoni: minusile de mare mason i-au fost puse peste crucea de patriarh in cosciug. Ca urmare a schimbarii calendarului s-a produs schisma in Biserica; in Grecia si in Romania, cler si mireni au refuzat sa accepte schimbarea si s-au organizat separat de bisericile oficiale (de stat). Cauza schismei, asa cum am aratat mai sus nu o constituie neaparat schimbarea calendarului, ci consecintele acestei schimbari, adica modificarea Traditiei, incalcarea canoanelor Bisericii.

Canoanele Bisericii Ortodoxe nu sint optionale, si nici ghiduri, cum ar vrea unii sa le prezinte, ci standarduri fata de care raportam credinta, intreaga noastra viata bisericeasca in permanenta din grija de a ne pastra ortodocsi. Canoanele definesc cadrul ortodoxiei. Orice modificare sau incalcare de canon te scoate afara din ortodoxie. Noi, in Biserica Ortodoxa, nu mai avem nimic de discutat, analizat sau revizuit cu privire la invatatura Bisericii. Biserica Catolica (Ortodoxa) s-a definit sub obladuirea Duhului Sfint in primul mileniu si pentru toate veacurile ce vor veni pina la sfirsitul lumii. Iata cum trebuie intelese canoanele Bisericii Ortodoxe:

“Sfintii Parinti recomanda ca cei care au pacatuit impotriva Credintei si a Canoanelor sa fie anatemizati chiar si dupa moarte” (Al V-lea Consiliu Ecumenic, Scrisoarea lui Iustinian, in Vol. II, p. 392)

“Accept hotaririle celor 7 Consilii Ecumenice asa cum accept si Sfinta Scriptura” (Leo Inteleptul, Basilica, Cartea a V-a, Titlul 3, Cap. I)

mihailt 10.05.2009 03:28:25

BOR e biserica ortodoxa canonica si pentru aceasta a dat marturie chiar Dumnezeu anul acesta de inviere pogorand Sfanta Lumina la slujirea lui PF Teofilos patriarhul Ierusalimului ,slujba la care a participat si PS Varasanufie din partea BOR.
Si a participat slujind iar nu asistand.
(anume la Utrenia invierii.)
Iar Patriarhia Ierusalimului e in comuniune liturgica cu BOR.

mihailt 10.05.2009 03:46:51

Si mai pe scurt am aratat despre Sfantul Lacatusu caruia i s-a facut deja dosar de canonizare:

Sfantul Lacatusu a fost preot in BOR care a slujit dupa calendarul nou.
Cum sa fi ajuns parintele Lacatusu Sfant daca harul Sfintei Treimi nu lucreaza in BOR?
Normal prin lucrarea harului Sfintei Treimi care e prezenta in BOR a ajuns parintele Lacatusu Sfant.
Este foarte clar ca BOR este biserica ortodoxa canonica.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ilie_L%...C4%83tu%C5%9Fu
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...tu%C5%9Fu1.jpg
Postul Sfintilor Apostoli se scurteaza uneori pentru ca se serbeaza Pastile pe stil vechi si toate celalte sarbatori care nu tin de data Sfintelor Pasti pe stil nou.

mihailt 10.05.2009 03:47:36

Se vede ca Duhul Sfant da marturie despre BOR ca e Biserica Ortodoxa Canonica.

orthodoxia.i.thanatos 10.05.2009 04:33:17

Pt. mihailt....
 
Cu privire la Lumina Sfinta, trebuie sa stii ca in Credinta Ortodoxa a fost totdeauna acceptat ca adevar faptul ca lucrurile sfinte ramind intotdeauna sfinte indifferent ca sint in miinile credinciosilor sau ale necredinciosilor. Cuminicatura este Trupul si Singele Domnului chiar si-atunci cind slujeste un preot pacatos.

Mi-a facut placere sa aflu despre parintele Lacatusu. Cred ca a fost un om deosebit, insa trupul nedescompus nu-i suficient pentru canonizare (chiar dupa regulile BOR). Doar timpul va dovedi daca vor aparea si alte dovezi la dosarul de canonizare ...

mihailt 10.05.2009 17:05:26

Sfintele Canoane pot fi intelese numai cu ajutorul "cheii" care cheie e harul Preasfintei Treimi.
Eu nu inteleg Sfintele Canoane dar e aratat prin faptul ca Sfantul Duh lucreaza in BOR ca acestea sunt respectate.
Adica Preasfanta Treime lucreaza in BOR.

Parintele Lacatusu are moastele bine-mirositoare si Dumnezeu a lucrat acolo si minuni.

Iata aci marturia parintelui Ioan de la Rarau despre Sfantul Lacatusu urmata de marturia parintelui Justin Parvu:

Mărturia Părintelui Ioan de la Rarău
- Părinte Ioan, spuneți-ne câteva cuvinte despre părintele Ilie Lăcătușu, ale cărui moaște întregi și binemirositoare au fost găsite acum câțiva ani în București…
- Aflând de la cineva de la București de părintele Ilie Lăcătușu, care zicea că părintele vorbește și face minuni, de curiozitate am mers și eu la un prieten care avea mașină și m-a dus la cimitir. Eu nu cunosc Bucureștiul și nu știam unde să merg. Și a vrut Dumnezeu ca să vină fata părintelui Ilie Lăcătușu la cimitir acolo, deși nu fusese de vreo două-trei zile. Am socotit că Dumnezeu a vrut așa ca să-mi facă un favor, pentru că eram străin de București, la distanță foarte mare și poate pentru dorința asta de a-l vedea și de a se confirma ceea ce am auzit, să văd personal cu ochii mei, Dumnezeu a vrut ca fata să vină.
Și intrând înăuntru, am văzut un mort adevărat, cu ochii închiși, complet, nemișcat. M-am mirat când l-am văzut fără capac deasupra, fără mirosuri. Omul, când moare, în două-trei zile trebuie să-l trateze cu fel de fel de chimicale ca să nu răspândească mirosuri, ca să nu putrezească imediat; sunt mulți care au început să putrezească din cauza păcatelor. Iar el – nimic, de atâția ani, trăind în aer ca toți oamenii, și descoperit, și fără niciun fel de miros. M-am pus în genunchi și capul l-am aplecat pe sicriu și am făcut o rugăciune. Și, bineînțeles, în rugăciune am pomenit pe Mântuitorul, Maica Domnului și după aceea pe el, personal, ca să se roage pentru iertarea păcatelor mele. Și când am ridicat capul și m-am uitat la el, era cu ochii deschiși mari. Atunci, neașteptat – pentru că sfântul face minuni, deschide ochii, se mișcă, vorbește la cei care sunt vrednici – eu, socotindu-mă cu totul nevrednic de așa ceva, am rămas impresionat când am văzut că a deschis ochii mari. Am plecat din nou capul și am făcut o rugăciune și când am ridicat din nou capul, ochii i-a mișcat în direcția mea, se uita cum se uită oamenii fără să învârtă capul – dar ochii i-a învârtit exact spre mine. Și fata Părintelui Lăcătușu zice: „Părinte, tata vrea să-ți vorbească, întreabă ceva”. Și, în clipa aceea, neașteptând altă invitație, m-am uitat în spate, știam când eram eu în cimitir mai erau vreo trei oameni – acum erau vreo patruzeci-cincizeci de oameni în spatele meu. Și atunci m-am ridicat și am plecat.

Și am rămas cu convingerea că Sfântul Ilie Lăcătușu este un sfânt cu adevărat mare, mare înaintea lui Dumnezeu. Nu-i cunosc activitatea, nu-i cunosc viața, știu că a fost un preot care a făcut pușcărie pe timpul comuniștilor și din cauza asta nu vor să-l canonizeze conducătorii.
Am mai mers altă dată, ca la doi ani, și am intrat iar la părintele Ilie Lăcătușu. Am pus iarăși capul pe sicriu și m-am rugat; înainte însă iarăși am pus mâinile mele pe mâinile lui – țepene complet, reci ca gheața, cum sunt morții și, după ce m-am rugat puțin, am pus mâinile mele pe mâinile lui și am văzut că mâinile lui se mișcă în sus și în jos, se mișcau cu mâinile mele.
- Dumneavoastră îi mișcați mâinile sau nu?
- Eu le-am mișcat. Am pus mâinile mele pe mâinile lui.
- A, deci erau mișcate de mâinile dumneavoastră?
- Mâinile mele erau pe mâinile lui și am văzut că mâinile lui nu mai erau reci ca gheața, erau calde. Și am mișcat să văd dacă se mișcă. Se mișcau mâinile și am rămas uimit. Am văzut un mort, da’ nu-i mort, un mort viu.
- Nu mai erau rigide?
- Nu, absolut deloc. Erau flexibile.
- Nu se vedeau semne de putrefacție…
- Absolut nimic, ca viu, și cu mustață și cu tot absolut.
- Cu părintele Ilie ați auzit și alte minuni?
- Spunea cineva că a vorbit cu el și am rămas atunci foarte gânditor: cum poate un mort după atâția ani să vorbească? Cum poate de atâția ani să fie și să nu putrezească. Și am auzit că ar fi spus, înainte de a muri: „Pe mine mă îngropați jos dar după nu știu câți ani, o să puneți preoteasa în locul meu și pe mine o să mă lăsați deasupra” – exact cum s-a întâmplat acum. Era deci și înainte văzător cu duhul, prin darul proorociei. Dacă n-ar fi fost sfinții aceștia care străjuiesc țara noastră din toate părțile și se roagă pentru noi, nu știu ce s-ar fi întâmplat.
- Vă rugați lui ca unui sfânt? Faceți rugăciuni către părintele Ilie?
- Nu știu cât de mult mă rog eu, dar știu că este un sfânt, un mare sfânt, așa cum este și Sfântul Calinic de la Cernica, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfânta Filofteia, sfinți mari, mari de tot.
- În închisoare ați cunoscut astfel de părinți cu viață sfântă?
- Da, am cunoscut. N-am stat cu ei, numai i-am văzut.
- Despre părintele Daniil, Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor, ce puteți spune?
- E unul dintre cei mai mari mucenici, un mărturisitor al dreptei credințe ortodoxe. Ieroschimonahul Daniil Tudor a fost un om cu viață sfântă, desăvârșită, un om studios; tot timpul scria și se ruga neîncetat.
- L-ați cunoscut?
- Da, l-am cunoscut. Era și el cunoscător cu duhul. Avea mare trecere la rugăciune, la Maica Domnului. Schitul Rarău, unde era el atunci, era foarte, foarte, foarte sărac și de multe ori nu era ce să mănânce nimeni, absolut nimeni. „Hai să mergem la Maica Domnului să facem o rugăciune” – zicea el. Se ruga la Maica Domnului câte o jumătate de oră și Dumnezeu îi dădea de toate. Știu de la un mare cărturar că avea o cultură foarte mare, avea o credință fixă, zdravănă, îi combătea pe toți activiștii de partid pe care îi trimitea stăpânirea ca să-l combată, ca el să nu mai meargă la București să țină conferințe. El pe toți i-a convertit.
- Despre ce ținea conferințe?
- Discuta sub toate aspectele, știa vreo cinci șase limbi străine. Toată viața și-a închinat-o lui Dumnezeu.
- Cum a murit?
- A murit în închisoare. L-au omorât. A murit în chinuri. A fost cel mai intransigent dintre toți deținuții în ceea ce privește credința. A murit ca un mare mucenic, care mărturisea înaintea păgânilor dreapta credință. Dumnezeu vrea de la toți hotărâre și statornicie. Omul, dacă nu este convins, nu vrea să se ocupe cu nimic altceva. Dacă ei erau convinși de valoarea crezului lor, au suferit. Viața sfinților ar trebui să fie pildă vieții noastre. Nu-i place lui Dumnezeu compromisul. Ori ești în lumină, ori în întuneric, ori cu Dumnezeu, ori cu Satana. Dacă nu apără cineva dreapta credință, înseamnă că nu-i cu Dumnezeu. Pentru mântuire, adevărul nu suportă schimbări tot așa după cum viața nu suportă moartea. Viața nu există numai pe pământ, ci în veșnicie unde este exclusă moartea. Nu există viață pe pământ, este un termen, o posibilitate de a dobândi viața cea veșnică, prin fapte, atât. Zice și Sfântul Ioan Gură de Aur: „Poți să câștigi și viața și moartea prin faptele tale”. Dumnezeu Își alege oamenii. Acum e vreme de cernere. Făina dacă nu-i cernută, e cu gunoaie, trebuie cernută, aurul dacă nu-i încercat în foc nu se curăță de materie străină.

mihailt 10.05.2009 17:06:06

Mărturia Părintelui Justin Pârvu
Cu Părintele Ilie Lăcătușu am stat 4 ani la Periprava, în Deltă. El s-a remarcat, în general, prin interiorizarea lui puternică și prin tăcere; rar îl auzeai vorbind ceva, și atunci când o făcea, era foarte important ceea ce spunea, de cele mai multe ori ne îndemna să ne rugăm atunci când eram în vreo primejdie. Despre acest om pot să spun că avea cu adevărat darul smereniei. Căuta tot timpul să nu iasă în evidență cu ceva, făcea pe neîsemnatul. Îmi amintesc de o întâmplare minunată din Deltă, când Părintele Ilie a jucat un rol foarte important. În 30 ianuarie, ne-au trimis în colonie, la canal la tăiat de stuf. Vă dați seama ce însemna lucrul acesta pe un frig de iarnă? Moarte curată. Eram toți înspăimântați, mai ales că îi văzusem și pe caraliii noștri cu mitraliera, vreo patru mitraliere. Probabil așteptau să ne execute, crezând că vom refuza comanda. Era o deschidere acolo, de apă, de vreo patruzeci de hectare și stuful era tocmai în adâncime. Toți am început să murmurăm și nu prea aveam de gând să intrăm în apă. Ne-au ordonat să intrăm și să scoatem câte doi snopi. Pentru cine făceam noi astea? Nu avea niciun sens. Măi, și cum să intri în apă? Calci te duci într-o știoalnă, nu te mai scoate nimeni de acolo. Am ezitat la început. Dar Părintele Ilie a avut un cuvânt foarte ferm și ne-a îmbărbătat pe toți: „Măi, intrăm pentru că ăștia îs puși pe gând rău; ăștia trag în noi. Să intrăm în apă, că Maica Domnului și Sfinții Trei Ierarhi ne vor scoate nevătămați”. Măi, și am intrat. Am ajuns acolo, până la bărbie am intrat în apă. Am tăiat frumos snopi. Și ne miram cu toții că lucram ca pe uscat. Unii până la piept, unii până la gât, unii în sfârșit până la jumătate, cum ne-a prins locul pe fiecare acolo. Și am scos. Am mers vreo trei ore în apă, și am scos la mal cei doi snopi. Dar nu era numai așa că-l tai cu frunze, trebuia frumos, curățat, măsurat, pus la dimensiune și era un ger de – 30° afară, gheața groasă de 20-25 cm, încât vedea nufărul galben înflorit sub gheață. Sus ne însoțeau niște păsări, care ne-au urmărit în tot acest timp și dedesubt florile de sub gheață. Ei bine, eram cu toții nevătămați și uzi. Curgea apa de pe noi. Mare minune a fost atunci. Că dimineața, când am intrat noi era ceață, nori și rece, așa te prindea la oase. Și dintr-odată a apărut soarele, măi băieți, s-a luminat de ziuă. Era o căldură, de se minunau și caraliii. Ne-am dezbrăcat și s-au uscat hainele ca la cea mai fierbinte sobă, așa aburi ieșeau din toate. Ne-am încălțat, ne-am îmbrăcat și hai la colonie. Și așa Maica Domnului și Sfinții Trei Ierarhi au fost cu noi și ne-au ajutat, chiar în ziua de 30 ianuarie. Și vă spun că nu s-a întâmplat să fie niciun bolnav, niciun internat, n-o fost nimic. Și aceasta datorită rugăciunilor Părintelui Ilie, că altfel cred că eram cu toții morti...
[COLOR=#810081]http://www.agnos.ro/blog/2008/11/20/sfinti-din-inchisori-parintele-ilie-lacatusu/[/COLOR]

orthodoxia.i.thanatos 10.05.2009 21:24:15

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 135494)
Sfintele Canoane pot fi intelese numai cu ajutorul "cheii" care cheie e harul Preasfintei Treimi.
Eu nu inteleg Sfintele Canoane dar e aratat prin faptul ca Sfantul Duh lucreaza in BOR ca acestea sunt respectate.
Adica Preasfanta Treime lucreaza in BOR.
...

Draga mihailt,

Sfintele canoane au fost scrise sub influenta Sfintului Duh clar, concis, ca sa poata fi intelese de catre toti oameni. Nu exista dubii de interpretare.

Asadar, tu nu intelegi canoanele, texte simple, dar stii ca duhul lui Dumnezeu lucreaza in Biserica, in ciuda faptului ca acelasi Duh a inspirit canoane care sustin ca nu exista Duh acolo unde canoanele sint incalcate. Iarta-ma, dar nu pot sa iti urmaresc logica…

In rest, cred ca deviezi de la subiect. Deschide, te rog, un alt thread despre parintele Lacatusu sau despre Sfinti in general.

mihailt 10.05.2009 21:58:30

Pai ca sa revenim on-topic:
calendarul iulian cum ii zice si numele vine de la imparatul Iulian care nu auzise de Domnul nostru Iisus Hristos la vremea cand a facut calendarul.
Este introdus la anul 46 inainte de nasterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Acel calendar nu se poate numi defel calendar bisericesc.
Nu a existat niciun Sfant Sinod ecumenic unde sa se pomeneasca de existenta vreunui calendar bisericesc.
S-a pomenit de modul cum se calculeaza data serbarii Pastilor.
Si aceasta in legatura cu creatia materiala,opera Sfintei Treimi.
Omul ramane sa vada cand e ziua egala cu noaptea.
Ziua in care ziua e egala cu noaptea poarta numele de izomerie sau echinochtiu.
Si Pastele se calculeaza dupa izomeria de primavara precum zic Sfantile Canoane.

mihailt 10.05.2009 22:02:57

Iata aci ce zice parintele Cleopa referitor la calendar:

"- Parinte, de ce a fost nevoie sa se schimbe calendarul vechi, numit si calendarul Iulian ?
- Calendarul vechi nu s-a schimbat, ci s-a indreptat, caci avea mare nevoie de indreptare. Acest calendar a fost intocmit de filosoful pagan Iulian Sosigene din Alexandria in anul 44, inainte de venirea Domnului, din porunca imparatului Romei, Iulius Cezar. Acest calendar a fost intocmit si asezat la acea vreme potrivit cu izomeria ( echinoctiu ), care era la data de 24 martie si 24 septembrie. Dar dupa intocmirea acestui calendar, astronomii cei vechi au observat ca acest calendar ramanea in urma, fata de calendarul ceresc, la 300 de ani cu o zi si cu o noapte.
Deci se vede clar, caci crestinii, inca de pe vremea Sfintilor Apostoli nu se mai tineau de echinoctiul calendarului iulian ( cel vechi ), care, dupa cum am vazut, ramanea in urma. Asa ca Sfintii Parinti de la Niceea fac prima indreptare a calendarului iulian - dupa cum si Sfintii Apostoli mai inainte de ei au facut-o - si echinoctiul cel de la 24, 23 si 22 martie, gasindu-l in urma cu trei zile pana la venirea lor, il fixeaza la 21 martie unde era atunci.
- dar eu am auzit pe cei cu stilul vechi spunand despre calendarul nostru indreptat ca este catolic, ca cel gregorian, indreptat de Papa Grigorie al XIII-lea la anul 1582.
- Nu este asa, iubite frate. Sa stii ca ramanerea in urma a calendarului era cunoscuta in Biserica noastra cu sute de ani inainte. Accest lucru se arata in marturia arhim. Nichifor, care, la sfarsitul Ceaslovului tiparit in anul 1816, arata ca din cauza greselilor calendarului si pascaliei vechi suntem cu 13 zile in urma.
- Parinte, dar cum a fost indreptarea calendarului in Biserica noastra, caci cei care tin stilul vechi zic ca patriarhul Miron Cristea a uitat de randuiala veche si a stricat calendarul nostru cel sfant ?
- Nu patriarhul Miron Cristea a indreptat calendarul, ci Biserica noastra dreptmaritoare de Rasarit, in frunte cu patriarhul ecumenic de la Constantinopol si cu toti patriarhii Bisericilor Ortodoxe care au fost acolo de fata, sau au trimis delegati si imputerniciti pentru a semna in locul lor.
- Dra cand s-a facut aceasta indreptare ?
- In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului Iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor Sfintilor Parinti si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotarat cu totii sa indrepte calendarul Iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie cum este acum.
Hotararea a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliti, episcopi si delegatii lor, urmand ca fiecare Biserica sa faca indreptarea calendarului cand va gasi vremea potrivita. Astfel, in anul 1924, la 10 martie, a indreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol si Biserica Greciei. Apoi, pe rand, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei si in anul 1924, in octombrie, a indreptat calendarul si Biserica noastra Ortodoxa Romana, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sarind peste cele 13 zile cu care ramasese in urma calendarul Iulian.
Iar Sfintele Pasti le serbam odata cu crestinii care tin stilul vechi din celelalte tari, pentru unitatea si pacea Bisericilor noastre surori, care inca nu au indreptat calendarul, precum Biserica Rusa, Biserica Ierusalimului, s.a. Caci asa s-a facut intelegerea la Moscova, in anul 1948, la Sinodul Panortodox, unde au fost de fata aproape toate Bisericile Ortodoxe, prin reprezentantii lor.
"

orthodoxia.i.thanatos 10.05.2009 22:59:55

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 135602)
Iata aci ce zice parintele Cleopa referitor la calendar:

...
- Nu patriarhul Miron Cristea a indreptat calendarul, ci Biserica noastra dreptmaritoare de Rasarit, in frunte cu patriarhul ecumenic de la Constantinopol si cu toti patriarhii Bisericilor Ortodoxe care au fost acolo de fata, sau au trimis delegati si imputerniciti pentru a semna in locul lor.
...
- In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. [b]Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu ...
"

Cu tot respectul cuvenit, parintele Cleopa vorbeste in completa necunostiinta de cauza. La consiliul "pan-ortodox" din 1923:

1. nici un alt patriarh nu a fost prezent la nici una dintre sedinte (evident, cu exceptia organizatorului, Metaxakis, patriarhul ecumenic)

2. singurii reprezentanti au fost din partea bisericii Greciei, Romaniei, Serbiei si a bisericii anglicane.

Mihailt, pentru acum asta e ultimul raspuns pe care ti-l dau. Sint oricind dispus sa reluam discutia daca aduci argumente valabile si le poti prezenta logic. Toate cele bune!

mihailt 11.05.2009 02:17:55

Calendarul ortodox semi-indreptat este tinut deasemenea de BO a Alexandriei,BO Antiohiana,BO Bulgara,BO din Cipru.
In mod straniu masoneria a fost anatemizata de BO Greaca,BO din Cipru ,BOR din Bisericile Ortodoxe.
Adica numai de biserici ortodoxe care tin calendarul pe stil nou.
Asa ca argumentul conform caruia patriarhul Meletie a fost mason cam pica.
Sa nu uitam ca prima data masoneria a fost anatemizata de BO Catolica.

Apoi patriarhul Miron Cristea sub care a fost anatemizata masoneria este patriarhul sub care s-a introdus stilul nou al calendarului.
Asa ca legatura masonerie - stil nou pica.

orthodoxia.i.thanatos 11.05.2009 05:52:16

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 135664)
Calendarul ortodox semi-indreptat este tinut deasemenea de BO a Alexandriei,BO Antiohiana,BO Bulgara,BO din Cipru.
In mod straniu masoneria a fost anatemizata de BO Greaca,BO din Cipru ,BOR din Bisericile Ortodoxe.
Adica numai de biserici ortodoxe care tin calendarul pe stil nou.
Asa ca argumentul conform caruia patriarhul Meletie a fost mason cam pica.
Sa nu uitam ca prima data masoneria a fost anatemizata de BO Catolica.

Apoi patriarhul Miron Cristea sub care a fost anatemizata masoneria este patriarhul sub care s-a introdus stilul nou al calendarului.
Asa ca legatura masonerie - stil nou pica.

Lucrurile sint asa cum sint si nu cum ne-ar placea noua sa fie.

Nimeni sub Soare nu contesta ca Metaxakis a fost mason, doar cu o singura exceptie: mihailt. Chiar ca am pus punct. Numai bine!

orthodoxia.i.thanatos 12.06.2009 02:53:38

Meletios Metaxakis
 
“Dacă vreun episcop, folosind stăpânitori (dregători) lumești, s-ar face
prin ei stăpân peste vreo biserică, să se caterisească și să se
afurisească, de asemeni și toți părtașii (complicii) lui.”

- Canonul XXXI Apostolic -

In 1921 Mitropolitul Germanos fusese ales Patriarh Ecumenic cu un vot de 16 la 1. In ciuda acestui fapt citiva membri din Liga Nationala de Aparare l-au contactat pe Mitropolit pentru a-l informa ca in situatia in care invalideaza rezultatul alegerilor in favoarea lui Metaxakis, acesta ar putea aduce 100.000 de dolari la visteria Patriarhiei pentru ca se afla in relatii prietenesti cu episcopi protestanti din Anglia si America si ar putea fi si foarte util in servirea cauzelor internationale ale Greciei.

“M-am gindit la propunere toata noaptea”, spune mai tirziu Mitropolitul Germanos. “In Patriarhie domnea haosul economic. Guvernul din Atena incetase sa mai trimita fonduri si nu existau alte surse de venituri. Din aceste motive si in interesul populatiei am acceptat oferta.” (The Struggle Against Ecumenism, 1998)

Patriarhul Ecumenic Metaxakis a fost cel care a prezidat congresul “pan-ortodox” din 1923 care a votat adoptarea calendarului nou sfidind deciziile consiliilor pan-ortodoxe din 1583, 1587, 1593 si 1848 care condamna folosirea calendarului gregorian in Biserica. Domnia i-a fost insa scurta. A parasit Constantinopolul in fuga, dindu-si demisia, cind multimile furioase au atacat palatul patriarhal.

orthodoxia.i.thanatos 17.07.2009 00:27:36

Punctul 7 al rezolutiei Consiliului Ecumenic din 1583
 
“Oricare ar fi acela care nu urmeaza practicile Bisericii asa cum cele sapte sfinte consilii ecumenice au hotarit, si Sfintele Pasti, si sinaxarul cu care au procedat bine in a-l face lege pe care sa o urmam, si care doreste sa urmeze pascalia nou inventata si sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei, si care se opune celor stabilite si vrea sa inlature si sa distruga invataturile si traditiile Bisericii care ne-au fost lasate de parintii nostri, sa se afuriseasca si sa fie scos din Biserica lui Cristos si din adunarea celor drept-credinciosi.”
Ieremia, Patriarh al Constantinopolului
Silvestru, Patriarh al Alexandriei
Sofroniu, Patriarh al Ierusalimului,
la 20 noiembrie, in prezenta tuturor delegatilor

orthodoxia.i.thanatos 23.07.2009 02:24:31

Hotarirea Sinodului BOR din 1903
 
”Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.”

mihailt 23.07.2009 03:25:26

Cu privire la sinodul de la 1583:
Biserica Ortodoxa a avut oamenii sai de stiinta care au stabilit ca trebuie indreptat echinochtiul ca ramasese in urma.
Acestia au observat asta fiind inspirati de Dumnezeu in aceasta.
Ca si mult mai inainte s-a indreptat echinochtiul de la 24 martie la 21 martie.(a se vedea la parintele Cleopa).
Faptul ca aceasta indreptare coincide cu cea de se foloseste la catolici e doar o coincidenta.
Asa cum nu se poate spune ca daca si pustinicii si yoghistii nu mananca carne ca pustinicii sunt yoghisti.E doar o coincidenta.
Asadar nu s-a incalcat acel sinod de la 1583.
In momentul in care se va calcula Pastele dupa data corectata de catre crestini ortodocsi a echinochtiului se va vedea ca nu va cadea Pastele cu timpul in care il serbeaza catolicii tot timpul .

mihailt 23.07.2009 03:38:33

Cu privire la sinodul de la 1903 :astfel s-a hotarat la Sfantul Sinod dar in 1923 s-a hotarat ca e necesara indreptarea calendarului.
Iata ce zice parintele Cleopa referitor la calendarul crestin ortodox si cum difera acesta de cel catolic:
"NVATACELUL: Dar eu am auzit pe cei cu stilul vechi spunand despre calendarul nostru indreptat ca este catolic, ca cel gregorian, indreptat de Papa Grigorie al XIII-lea la anul 1582. Oare asa sa fie?

PREOTUL: Nu este asa, iubite frate. Ca sa mai stii un lucru, afla ca intre calendarul gregorian indreptat, si cel astronomic, diferenta anuala este de 26,02 secunde, ceea ce-l face sa ramana in urma cu o zi si o noapte la 3500 de ani. Iar in calendarul ortodox indreptat diferenta dintre anul solar si cel civil este redusa prin modul de bisectare pana la un minim de 2,02 secunde, ceea ce face ca diferenta de o zi si o noapte sa ajunga de abia dupa 42.772 de ani (amanunte, la V. Gheorghiu, Sfintele Pasti si reforma calendaristica ortodoxa romana, p. 74 si Const. Chiritescu, Pascalia, p. 50)."
http://www.crestinortodox.ro/carte-8...re-calendar-34

orthodoxia.i.thanatos 24.07.2009 01:41:47

Asa cum am aratat la inceput, calendarul iulian revizuit adoptat de unele biserici ecumeniste se suprapune perfect peste cel gregorian pentru o perioada de exact 876 de ani. Ar urma sa apara o diferenta de o zi abia in anul 2800.

Nu vad de unde a rezultat nevoia imperioasa de a schimba (si impotriva deciziilor a 5 consilii ecumenice si 1 local) calendarul Bisericii in 1923-24!?.. Daca ar fi existat motivatie serioasa, si mai ales teologica, si dragoste fata de Dumnezeu si Biserica lui Cristos, nu era mai intelept si bine placut Domnului sa fi trait toti acesti ani in smerenie si rugaciune ca sa se evite schisma pe care a produs-o Stilul Nou? Sint curios ce or sa aiba de justificat naivii la implinirea vremii: ca n-au auzit de lupi in blana de oaie? ca fixatia pentru astronomie (si precizii care frizeaza ridicolul si hilarul din punct de vedere al istoriei umane: “42.772 de ani”) are intiietate in defavoarea grijei pentru pastrarea traditiei si unitatii Bisericii in mintea lor presupus ortodoxa? Pentru ca in ce-l priveste pe diavol si pe uneltele lui din Biserica nu am nici un fel de nedumerire: distrugerea Bisericii lui Cristos si pregatirea religiei universale prin ecumenism pentru primirea Anticristului.

Relativ la interviul cu pr. Cleopa, ti-am mai raspuns odata aici.

mihailt 24.07.2009 02:15:37

Deocamdata Pastele se serbeaza dupa echinocthiul neindreptat in majoritatea Bisericilor Ortodoxe Canonice.
(majoritatea pentru ca BO a Finlandei serbeaza Pastele dupa echinochtiul calculat dupa calendarul indreptat).
Cand toate Bisericile Ortodoxe Canonice vor adopta indreptarea calendarului se va serba dupa echinocthiul indreptat.
Prin indreptarea calendarului nu se incalca nimic stabilit la Sfintele Sinoade Ecumenice cele sapte.
Nu s-a stabilit la vreun Sfant Sinod Ecumenic de calendarul cel iulian ca e sfant si ca e notiune de dogma.
Parintele Cleopa este un Sfant si foarte probabil in curand se vor dezgropa Sfintele sale moaste.
http://www.antiochian.org/date-of-pascha.html
Daca Pastele s-ar serba pe calendarul indreptat nu ar mai pica deodata cu cel calculat pe calendarul neindreptat.

mihailt 24.07.2009 02:20:53

Nu stilul nou a produs schisma ci inselarea diavolilor.

orthodoxia.i.thanatos 25.07.2009 00:36:05

Comisie sau congres pan-ortodox?
 
Meletios Metaxakis, mason cunoscut si sub numele de patriarh ecumenic Meletius al IV-lea, in enciclica din 3 februarie 1923 scrie urmatoarele:

“Catre cinstitele si binecuvintatele biserici a Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Serbiei, Ciprului, Greciei si Romaniei

… Problema calendarului s-a pus de multa vreme, insa a devenit de importanta deosebita in zilele noastre cind necesitatea folosirii unui calendar comun, universal, familiar si in Europa si in America devine tot mai evidenta. Guvernele ortodoxe, unul dupa altul au acceptat calendarul european. Dificultatea folosirii a doua calendare in viata sociala se vede de la sine.[*] De aceea a aparut dorinta de ambele parti de a introduce un singur calendar comun mediilor social si religios. Se impune nevoia nu numai ca fiecare crestin ortodox sa aiba o activitate armonioasa ca cetatean si crestin, ci si ca noi sa promovam unitatea crestina universala. Sintem cu totii chemati sa infaptuim aceasta in numele Domnului prin sarbatorirea impreuna a Nasterii si Invierii Sale.”
(Aceeasi motivatie a oferit-o si in discursul inaugural al “congresului” “pan-ortodox” din acelasi an.)

In epistola sa, Metaxakis, cere “reprezentantilor Sfintelor Biserici Ortodoxe sa convina asupra formarii unei comisii alcatuite din unul sau doi reprezentanti ai fiecarei Biserici, care sa se intruneasca la Constantinopol imediat dupa sarbatorirea Pastelui cu scopul de a pregati un studiu detaliat asupra problemei calendarului si, posibil, a altor chestiuni pan-ortodoxe urgente si sa gaseasca metodele pentru solutionarea canonica a acestora.”

Comisia pan-ortodoxa isi incepe lucrarile la 10 mai 1923. 8 zile mai tirziu, in a treia sesiune a lucrarilor numele de comisie este schimbat in acela de congres.



[*] Practic, nu exista nici un fel de dificultate. Sarbatorile fixe sint tinute la 6 ianuarie, 18 august, 28 august, 27 septembrie, etc., dupa calendarul secula.r

orthodoxia.i.thanatos 25.07.2009 00:47:04

Participanti
 
1. Patriarh Meletius IV, presedinte
2. Mitropolit Kallikos de Kizik
3. Profesor V. Antoniadis, Institutul Teologic Halki

(Patriarhia Ecumenica)


4. Mitropolit Vasile de Niceea
(Biserica Ciprului)


5. Mitropolit Gabriel al Muntenegrului
6. Profesor Milutin Milankovitch, Universitatea din Belgrad (matematica – mecanica)

(Biserica Sirba)


7. Mitropolit Iacob de Drach
(Biserica Greciei)


8. Arhimandrit Iuliu Scriban
(Biserica Romaniei)

(Arhiepiscopul Alexandru (Nomolovsky) de America de Nord si Insulele Aleutine avea la aceea vreme un statut canonic incert si nu reprezenta pe nimeni.

Arhiepiscopul Atanasie (Gribanovsky) de Chisinau si Hotin, membru al Sinodului Bisericii Ruse din Afara Rusiei se afla intimplator la Constatinopol in aceea vreme. La prima sesiune a specificat ca “nu are instructiuni complete de la ierarhii rusi din Karlovic”; de altfel s-a retras de la lucrari la foarte scurt timp.

Episcopul Gore de Oxford si pastorul Bexton – oaspeti din partea bisericii anglicane la sesiunea a V-a)



Merita observat ca mai bine de jumatate din Bisericile locale nu au avut nici un fel de reprezentare si ca autoritatea unora dintre participanti este cit se poate de discutabila. S. Troitsky, un faimos teolog si specialist in canoane care a analizat aspectul ecleziastic legal al reprezentarii in ceea ce s-a pretins a fi acea comisie a concluzionat ca membrii comisiei nu aveau nici un drept sa exprime opiniile bisericilor pe care le reprezentau atita timp cit bisericile locale inca nu isi formulasera deciziile asupra chestiunilor care au facut obiectul lucrarilor pretinsului “congres”. In circumstantele date delegatii puteau cel mult sa-si exprime parerile personale sau opiniile sinoadelor locale pe care le reprezentau si in nici un caz nu aveau dreptul sa decida chestiuni bisericesti de interes general, canonice sau chiar dogmatice. Profesorul Troitsky defineste acest “congres” pan-ortodox din punct de vedere eclesiologic ca “o sedinta privata a unor persoane pe a caror agenda s-a aflat examinarea unor chestiuni care preocupau Biserica Ortodoxa la acea vreme si in legatura cu care si-au exprimat opiniile”.

In nota sa din 14 noiembrie 1929 catre Sinodul Arhiepiscopal al B.O. (ecumenista) a Greciei, Mitropolitul Irineu de Kassandria (apartinind sinodului) scrie urmatoarele: “Ce drept are parvenitul ala de a chema un congres pan-ortodox fara sa se consulte cu mitropolitii Tronului Ecumenic? Care lege sau canon ii da dreptul unei biserici locale sa schimbe deciziile Patriarhilor Estului cu privire la chestiunea calendarului si a pascaliei asa cum au fost ele exprimate de ilustrii patriarhi Ioachim III al Constantinopolului, Meletie Pigas al Alexandriei, Ioachim al Antiohiei si Sofroniu al Ierusalimului? Cind s-a mai pomenit ca in materie de drept civil o instanta inferioara sa intoarca decizia unei curti superioare?

orthodoxia.i.thanatos 25.07.2009 00:53:48

Agenda Comisiei
 
Metaxakis a pus urmatoarele “chestiuni eclesiastice si canonice” pe agenda lucrarilor:

1. Mutarea zilelor de sarbatoare a sfintilor importanti la cea mai apropiata duminica in scopul micsorarii numarului de sarbatori

2. Impedimentele la casatorie

3. Casatoria clerului:
a. Episcopatul si casatoria
b. Casatoria de-a doua oara pentru preotii si deaconii vaduvi
c. Daca este absolut necesara casatoria inaintea hirotoniei
4. Serviciile religioase

5. Posturile

6. Necesitatea convocarii anuale a unui consiliu pan-ortodox

In completare la cele 6 puncte s-au mai discutat: chestiunea calendarului, virsta canonica pentru hirotonire, taierea barbii si a parului la cler si imbracamintea clericala.

O alta problema discutata a fost posibilitatea unirii bisericilor ortodoxe si anglicane. La cea de-a cincea sesiune a lucrarilor, Gore, episcop anglican a facut urmatoarea afirmatie: “Pentru noi cei care traim in Vest ar fi o sursa de mare satisfactie spirituala sa avem posibilitatea sa sarbatorim impreuna marile sarbatori crestine: Craciunul, Pastele si Cincizecimea.” In acceasi sesiune si, evident, inainte de a formula concluziile “congresului”, Metaxakis il roaga pe Gore sa-l informeze pe Arhiepiscopul de Canterbury ca “sintem foarte dispusi sa acceptam noul calendar asupra caruia voi cei din Vest v-ati decis deja.”

orthodoxia.i.thanatos 25.07.2009 01:00:40

Decizii ale comisiei devenita congres si consiliu ecumenic
 
Cea mai importanta decizie a fost adoptarea calendarului iulian nou sau revizuit, proiectul profesorului Milankovitch, unul dintre delegatii sirbi la comisie. Acest calendar (o gluma proasta) se suprapune exact peste calendarul gregorian pina in anul 2800 cind apare o diferenta de o zi, care, insa, va disparea din nou in 2900, cind calendarul gregorian recupereaza prin anii bisecti. In acest fel devine posibil sa se sarbatoareasca principalele sarbatori crestine cu heterodocsii, asigurind in acelasi timp ortodocsii traditionali ca nu va fi adoptat calendarul romano-catolic.

Textul deciziei de a “corecta” calendarul iulian se incheie cu urmatoarea fraza: “Aceasta reforma a calendarului iulian nu este un obstacol in calea altor modificari pe care celelalte biserici crestine ar intentiona sa le faca.” (!!!) Conceptul este mai departe dezvoltat si enuntat in cea de-a doua decizie: “Congresul pan-ortodox intrunit la Constantinopol… solicita Patriarhiei Ecumenice sa anunte laicatul, dupa ce se va fi facut un schimb de opinii cu celelalte biserici ortodoxe ca dorinta noastra, a ortodocsilor, este ca in situatia in care in viitor vom fi nevoiti sa adoptam un nou calendar, acela sa pastreze numarul zilelor saptaminii, dar ca nu vom insista in opinia noastra daca celelalte biserici vor ajunge la o intelegere prin care sa adopte un calendar nou care sa schimbe numarul obisnuit de zile ale saptaminii.” (Vezi Revolutia Franceza si saptamina de 10 zile si ziua lumina de 10 ore prin care iacobinii au hotarit iesirea din timpul lui Dumnezeu ca sa inchine Ratiunii Supreme!.) Mai departe se indica, ca in acord cu “celelalte biserici crestine”, Biserica Ortodoxa este pregatita sa sarbatoreasca Pastele la o zi fixa, intr-o anumita duminica, cu dorinta ca “aceasta duminica sa corespunda datei istorice a Invierii Domnului, care se va determina prin metode stiintifice.”

Prin deciziile 3 si 4 se aproba casatoria dupa hirotonie a preotilor si a doua casatorie pentru clerul vaduv (in contradictie cu Traditia, Canonul 26 Apostolic si Canoanele 3 si 4 ale celui de-al IV-lea Consiliu Ecumenic).

Prin decizia 5 se aproba clerului sa-si taie parul si sa poarte haine civile in afara bisericii.

orthodoxia.i.thanatos 25.07.2009 01:04:38

Urmari imediate
 
La 1 iunie 1923 o multime formata din cler si mireni ataca palatul patriarhal din Constantinopol cu scopul de a-l inlatura pe Mataxakis si a-l alunga din oras.

La 8 iunie 1923, Patriarhul Demetriu al Serbiei comunica ca va accepta reforma numai cu conditia ca schimbarea “sa fie acceptata simultan de catre toate Bisericile Ortodoxe”.

La 25 iunie 1923, Patriarhul Fotie al Alexandriei in epistola sa catre Patriarhul Grigore IV al Antiohiei caracterizeaza reforma calendarului in urmatorii termeni: “fara sens, necanonica si daunatoare.” Si afirma ca rezolutiile “congresului” “miros a erezie si schisma”.

Patriarhul Damian al Ierusalimului ii telegrafiaza lui Metaxakis ca Biserica Ierusalimului nu accepta schimbarea calendarului.

Metaxakis, la 10 iulie 1923, ii scrie Arhiepiscopului Serafim al Finlandei aducindu-i la cunostiinta schimbarea de calendar “in acord cu opiniile generale si rezolutiile Bisericilor Ortodoxe”.

In Rusia, Patriarhul Tihon, inselat in aceeasi maniera, publica un edict prin care introduce noul calendar in intreaga jurisdictie a patriarhiei Moscovei. Poporul respinge categoric schimbarea si rezolutia patriarhala este retrasa.

Mitropolitul Anton al Kievului, face urmatoarea declaratie in numele ierarhilor rusi din diaspora: “Reforma calendarului nu poate fi acceptata de Biserica Rusa pentru ca contrazice sfintele canoane si Traditia Bisericii sfintita prin Consiliile Ecumenice.”

Arhiepiscopul Kiril al Cretei, la 23 august 1923 trimite o telegrama prin care cere “aminarea aplicarii deciziei pina cind toate Bisericile ajung la consens ca sa se evite schisma in Biserica Ortodoxa”.

La 17 decembrie 1923, Mitropolitul Miron (Cristea) anunta printr-o scrisoare ca BOR accepta decizia “congresului” si o va pune in aplicare incepind cu 1924.


Ca Bisericile locale au fost presate de autoritatile lumesti sa acepte reforma reiese si din afirmatiile Arhiepiscopului Chrysostom (Papadopoulos) al Atenei: “Ambasadorii Romaniei si Serbiei reveneau in mod constant cu intrebari referitoare la intirzierea punerii in aplicare a rezolutiilor congresului.” Mai mult, intr-un raport al BO a Greciei de dupa introducerea reformei (si aici tot in 1924) se spune: “din pacate aceasta schimbare nu s-a facut prin analiza si pregatire, ci mai degraba sub influenta unor factiuni extreme”. Interventia foarte dura a autoritatilor civile in favoarea adoptarii noului calendar in Grecia, Romania si Finlanda este dovedita de binecunoscutele valuri de violenta care s-au abatut asupra acelor crestini ortodocsi care au indraznit sa ramina fideli credintei parintilor lor.

orthodoxia.i.thanatos 25.07.2009 01:09:52

Cine a fost Metaxakis?
 
In 1967 comitetul fondator al “Buletinului Masonic”, publicatia Marii Loje a Greciei l-a insarcinat pe masonul Alexandru Zervuldakis sa scrie o monografie in care acesta il descrie pe Metaxakis ca pe “inca o stea stralucitoare care lumineaza firmamentul Bisericii Ortodoxe a Greciei”. Zervuldakis l-a intilnit pe Metaxakis si in 1922 in Constantinopol, descriind astfel: “L-am salutat asa cum un mason saluta un alt mason. Metaxakis a zimbit si a raspuns ‘Vad ca tu ma intelegi pe mine.’” Metaxakis a intrat prima oara in contact cu masoneria in 1906. Din 1908 colaboreaza deplin cu aceasta. Se afla inregistrat in loja “Armonia” din Constantinopol la pozitia 44. A fost initiat in 1909. Zervuldakis consemneaza: “Imi amintesc bucuria si mindria exprimata de intreaga fratie cind Meletius a fost intitiat in loja noastra.” “Dupa ce a fost initiat”, continua Zervuldakis, “fratele Meletius a dus activitatea masonica peste tot unde a ajuns de-a lungul vietii sale tumultuoase.” “Putini”, conclude autorul, “au fost aceia care ca si fratele Meletius au acceptat Masoneria si au facut-o experienta vietii lor. A fost o mare pierdere pentru noi ca a fost chemat atit de repede in eternitate.”

andrei25 27.07.2009 12:24:43

...
 
"Sfinte mucenice calendare, roaga-te lui Dumnezeu pt noi". Doamne pazeste-ne.

orthodoxia.i.thanatos 28.07.2009 00:52:31

Cine a fost Miron Cristea?
 
Intrebare: Cind ati venit prima data in contact cu Masoneria?
Raspuns: … Trebuie sa spun ca exista doua conditii esentiale pe care cineva trebuie sa le indeplineasca pentru a i se acorda intrarea in Masonerie. In primul rind e nevoie ca acela sa dea dovada de un nivel moral superior, iar in al doilea rind sa aiba o situatie materiala satisfacatoare. Si cred ca aceasta ar fi si oportunitatea perfecta pentru a repudia ideea foarte incetatenita conform careia Masoneria ar fi de domeniul trecutului. Nu e adevarat. Masonii si preotii au constituit majoritatea detinutilor sub comunisti. Am tinut sa va reamintesc aceasta pentru ca Biserica Ortodoxa a imbratisat intotdeauna Masoneria. Ginditi-va, de exemplu la patriarhul Miron Cristea, o mare figura istorica si, de asemenea, mason.

Intrebare: Pentru ca tot ati ajuns aici, as dori, ilustre Frate, sa dezvoltati acest subiect, al controversei Biserica – Masonerie, foarte des asumata.
Raspuns: Exista o indelungata traditie comuna Bisericii si Masoneriei care a inceput cu Rozcrucianismul si Templierianismul. S-a stabilit un cod foarte strict, o Masonerie crestina, din care toti facem parte pentru ca credem in Dumnezeu si juram pe Sfinta Biblie. In toleranta masonica Dumnezeu nu este numit in mod necesar Mahomed sau Isus Cristos. El este Marele Arhitect al Universului. Dumnezeu traieste in sufletele noastre. El este sprijinul prin care noi punem ordine in haos. Daca nu exista loc pentru Dumnezeu in inimile noastre, atunci haosul le va umple.

(Claudiu Ionescu, gradul 32, in interviu cu George Virgil Stoenescu, Mare Secretar General al Ritului Scotian Acceptat din Romania)



mihailt 29.07.2009 01:02:32

Pai fratia ta esti mason ca te supui judecatii mintii fratiei tale in loc de a crede judecatii mintilor celor din Sfantul Sinod.
La mrea stilista de tine de BOSV din Militari se curveste si betivaneste pe rupte.
Cam la fel si in alte manastiri stiliste de tin de BOSV.
Zice Dumnezeul nostru Iisus Hristos:
"
15. Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
16. După roadele lor îi veți cunoaște. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
17. Așa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc.
20. De aceea, după roadele lor îi veți cunoaște."
De aci se vede ca nu a fost buna decizia de separare de BOR si ca cei de la BOSV sunt inselati de draci.

mihailt 29.07.2009 01:05:50

Parintele Lacatusu a umbla cu barba rasa toata viata si i se pot vedea Sfintele Moaste.
Dupa roadele lor ii veti cunoaste.

Hector 29.07.2009 10:01:31

Citat:

La mrea stilista de tine de BOSV din Militari se curveste si betivaneste pe rupte.

Interesant. Am auzit si eu o un stilist dil alat organizatie stilista, nu bsov ca spunea ca exista vorba asta in bsov: Fiecare calugar si maica lui.

mumusihk 29.07.2009 23:30:35

pentru mihailt
 
Am citit tot ce s-a scris pana acum! Eu recunosc sunt ortodoxa pe stil vechi din strabunici bunici si tot neamul. Fiind crescuta in preajma lor de mica,am auzit tot ce se putea auzi de la oameni care au trecut prin schimbarea calendarului.Cat au suferit ca nu l-au schimbat, prin ce au trecut, batuti, unii chiar omorati de cei care au schimbat calendarul cel drept si asta pentru ce? Pentru ca au vrut sa tine dreapta credinta. Practic marea majoritate au fost si obligati sau pur si simplu din comoditate au acceptat schimbarea calendarului. Un exemplu Sfantul Glicherie de la manastirea Slatioara, Mitropolia celor ortodoxi pe stil vechi. Cititi prin tot ce a trecut, imposibil sa nu va de-a macar o lacrima. Ar fi bine ca pe 19 august(calendar nou) sa puteti ajunge la aceasta manastire, la sarbatoarea Schimbarea la Fata. Poate va mai schimbati putin parerile si Dumnezeu poate va v-a lumina mintile. Eu nu am facut decat sa-mi spun parerea.

Doamne ajuta!

mihailt 30.07.2009 00:58:14

Din viata lui Glicherie de care cei de la BOSV zic ca e Sfant:
http://traditiaortodoxa.wordpress.co...arturisitorul/
"Într-o zi, părintele Glicherie a văzut în grădina de legume un soldat, care fura legume. Cu glas potolit l-a dojenit, spunîndu-i că dacă are nevoie de hrană sau altceva, să ceară și i se va da. Dar soldatul, mîndru, i-a răspuns că nu are nevoie de aprobarea nimănui. A doua zi, cuviosul Glicherie l-a găsit pe soldat mort sub un gard al grădinii, cu mîna încleștată pe un ardei gras. Tot astfel, un alt soldat, după ce a rupt castraveți, a murit în salonul de bolnavi, cu furtișagul lui lîngă el, fără să fi putut mînca din ei. În acele zile, mănăstirea a fost vizitată de însuși Mitropolitul Moldovei, Pimen, care mergînd printre soldații din spital, le-a spus să se ferească de a mai fura din puținele avuții ale mănăstirii și să ceară dacă au nevoie de ceva; altfel, pedeapsa va veni asupra lor, așa cum deja se și întîmplase.
"
Dar Dumnezeul nostru Iisus Hristos a zis clar:
"39. Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt.
40. Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa.
41. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.
42. Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta.
43. Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău".
44. Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc, "
Deci iata ca acest Glicherie era plin de duhuri dracesti si prin puterea acestora facea rele asupra oamenilor.
Si nicidecum nu avea intr-ansul faptele Dumnezeului nostru Iisus Hristos de a fi primit cu bucurie cand se lua din averea manastirii unde era.


Ora este GMT +3. Ora este acum 18:19:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.