![]() |
E bine sa glumim, sau nu?
"Glumind, poti sa spui orice, chiar si adevarul." Sigmund Freud.
Sunt de parerea ca trebuie sa glumim cu oricine, dar nu la fel cu orisicare, mai depinde si de situatie si de starea sufleteasca in care se afla omul dat, dar sa nu-i spunem o gluma care l-ar rani sufleteste. Chiar si preotii glumesc ,dar fiti atenti cum glumesc ei si luati-le exemplu... Dumnezeului nostru Slava! |
Depinde ce fel de glume,glumele pe care le folosesc tineretul sunt mai degraba oratanii.
|
Eu am citit in unele carti ortodoxe ca nu e prea bine sa glumim si nici sa vorbim prea mult... poate pentru ca astfel atragem simpatia oamenilor, ori antipatia si cateodata acesta este un prilej de a da in slava desarta, ori pe altii ii smintim prin atitudinea noastra. Acum eu nu zic ca rasul nu e bun, si vorba multa daca e ziditoare pentru suflet e bine primita de Dumnezeu... dar trebuie sa avem mare grija despre ce vorbim si glumim!
|
Citat:
|
aveam un prieten care era tot timpul vesel, glumea chiar si atunci cand avea mari suparari.el a fost primul care mi-a aratat o noua fata a ortodoxiei, cred eu, adevarata fata. ortodoxia omului fericit intru HRISTOS. asadar ORTODOXIA e bucurie.
|
Patericul egiptean
"Era cineva, ce vana prin pustie dobitoace salbatice si a vazut pe Avva Antonie glumind cu fratii si s-a smintit. Iar batranul vrand sa-l incredinteze pe el, ca trebuie cate putin sa se pogoare fratilor, i-a zis lui : pune sageata in arcul tau si intinde. Si a facut asa. Si a zis lui: intinde iarasi. Si a intins. Si iarasi i-a zis: intinde. Si a zis lui vanatorul: de il voi intinde peste masura, se frange arcul.
Zis-a lui batranul: asa si la lucrul lui Dumnezeu, daca peste masura vom intinde cu fratii, degrab se rup. Deci trebuie cateodata si cate putin a ne pogora fratilor. Acestea auzind vanatorul, s-a umilit. Si mult folosindu-se de la batranul, s-a dus. Si fratii intarindu-se, au mers la locul lor." Toate lucrurile sunt lasate spre a fi luate cu masura si cu multumire. Prin omul vesel lucreaza Hristos. |
Gluma este binevenita, atunci cand nu se intrece masura, ci se urmareste doar o mai buna dispozitie. Este foarte importanta si persoana care aude gluma, pentru ca nu poti glumi la fel cu toate pesoanele. Nu toti avem acceasi perceptie asupra glumelor si a rasului. De aici probabil si intrebarea de la inceputul topicului. Fiind un om jovial, eu cred ca e bine sa glumim, daca prin gluma nu deranjam pe nimeni.
Doamne-ajuta! |
Citat:
|
Carine, depinde si ce se discuta; ca daca e o tema religioasa, serioasa si se fac glume, e nepotrivit.
Glumele care descretesc fruntea, care te ajuta sa treci mai usor peste o situatie, sau cu ajutorul carora se ocoleste o situatie conflictuala, sunt binevenite. Daca ai tendinta sa o iei la fuga doar pentru ca se discuta serios despre anumite teme, atunci insemna ca temele respective nu prezita interes pentru tine inca. Dar pentru atata lucru nu e cazul sa te indepartezi de credinta, caci daca credinta este esenta vietii, glumele nu sunt. |
Glumele au existat intotdeauna dar numai in secolul 21 s-au transformat in oratanii.
|
Citat:
E bine sa glumim, dar cu masura. Mai sus s-a postat un cuvant din pateric al Sfantului Antonie, care mi se pare cel mai potrivit pentru acest topic. Un parinte spunea ca e bine sa radem, dar sa nu se vada dintii. Acum important este sa se faca si o gluma buna, nu una care nu isi are rostul sau locul. Gluma in sine nu poate fi rea, dar continutul da. |
Citat:
Totul depinde de subiect, de moment, de loc si de inima celui ce o pronunta. |
Citat:
Perfect de acord ! |
Citat:
|
Sigur ca e bine sa glumesti, te ajuta sa ajungi la o stare sufleteasca buna. Am intalnit foarte multi preoti care glumesc sau vorbeau prostii si poate am interpretat eu ca gluma (mai sunt si d-astia). In fine, chiar acum cateva zile am auzit un banc amuzant asa ca o sa vi-l impartasesc si voua, in spiritul threadului si al site-ului.
Un preot locuia langa o manastire si avea 10 gaini si un cocos. Cocosul din cand in cand disparea, dar aparea pana seara. Ultima data cand a zburat nu s-a mai intors si preotul, primul lucru duminica in biserica, a intrebat lumea: - As vrea sa stiu daca cineva are un cocos?... si toti barbatii s-au sculat in picioare... - Nu, nu, nu, am vrut sa intreb daca cineva a vazut un cocos?...si toate femeile s-au sculat in picioare... - Nu, nu, nu, nici asta n-am vrut sa stiu, vreau sa stiu daca cineva de aici a vazut un cocos care nu-i apartine?... si jumatate din femei s-au sculat in picioare... - Nu, nu, nu, nici asta n-am vrut sa stiu, vreau sa stiu daca cineva a vazut cocosul meu?... si toate maicutele s-au sculat in picioare. |
Consider ca si faptul de a vedea ceva primejdios in ras este intemeiat. Tot asa cum imi intemeiez si parerea mea, cum ca rasul este ceva natural, si chiar de folos, in multe cazuri. Prin ras se poate chiar impiedica deznadejdea. Romanul este omul care zice mereu: "Las' ba, noi sa fim sanatosi."
Cei care gandesc la faptul ca rasul este rau, au si motive, mai ales in ziua de astazi, cand totul este luat in ras, pana si cele mai frumoase si curate valori. Este luat in ras omul care vrea sa stea cu parintii sau cu familia, este luat in ras omul care poarta maiou sau izmene (iarna), este luat in ras omul care nu mananca fast'food, ca si cel care se imbracat normal, adica in haine direct proportionale cu trupul sau, odihnitoare cromatic si asortate. "Cand te vezi stapanit de ras, cunoaste-te in adancul relelor si in adancul iadului. Rasul scoate afara fericirea lui Hristos, el nu zideste ci topeste toate virtutile. Rasul intristeaza Duhul, corupe trupul, vatama sufletul, intuneca intelegerea, scufunda in noroi constiinta, inaspreste si impietreste inima, face rugaciunea neprimita. (...) Rasul este semn de superficialitate, semnul lipsei de reflexie, de neobservare a insuficientelor proprii, a neimplinirii datoriilor fata de Dumnezeu si de altii. Monahul pricinuitor de ras (glumet) este urat in fata lui Dumnezeu, privit cu scarba de ingeri, gol de toata virtutea, imbracat in rusine, unealta a diavolului si vatra a mortii. (...) Rasul nu ia in serios nici o valoare; priveste cu ingaduinta toate relele, orice dezordine sau lupta intre oameni - este deci o arma a diavolului." Sa nu ii judecam pe cei care gandesc pasajul de mai sus, ci doar sa le vorbim aratandu'le calea de mijloc, adica dragostea si ingaduinta. Totul este folositor si rau, in functie de moment, stare, om, loc, etc. |
Citat:
Drept sa-ti spun, si eu la randul meu m-am saturat de glumele care se fac pe seama situatiilor, care de fapt necesita o stringenta rezolvare. Am ajuns sa radem de noi, in loc sa amelioram situatiile deranjante din societate. Glumele acestea isi aveau rostul in vremea lui Ceausescu, caci era greu de miscat in front si era un mijloc de supravietuire intr-o perioada f tensiontata, dar au devenit un mijloc de franare a progresului spre bine in societatea actuala româneasca. Nu se rezolva nimic doar cu gluma. |
Nu-i bine sa glumim! Sa fim tot timpul posaci si seriosi asa-i vom atrage pe toti la credinta!
|
Citat:
|
Citat:
Daca vei sta serios te va ajunge depresia.Si Mantuitorul zambea... |
A fost o gluma prietene!:25:
Ultima data cind am fost cum spui tu Cris..................fugeau copiii urlind ingroziti din fata mea! |
Glumele,buna dispozitie sunt balsam pentru suflet,nu stiu ce ne-am face fara ele,mai ales in aceasta lume tot mai robotizata si egoista,unde stressul se naste si din zambet,din zambetul celor tristi.
In manastire se glumeste,chiar deseori,dar,bine-nteles,sa nu fie vorba de glume proaste,sarcastice,sau fara de masura.Masura da valoare lucrurilor,uneori,mai mult decat esenta lor. Deci,sa glumim,sa zambim,sa fim bucurosi fiindca avem pentru ce. |
Citat:
Pentru mine, rasul este bun, iar omul cu chip luminos este urma prezentei lui Hristos. Rasul sa fie insa cu bun simt si cu dragoste. Caci exista doua feluri de ras, in care cel rau atrage mandrie, superioritate si pricinuieste mahnire. Rasul la emisiunile TV proaste si inculte este un ras bolnavicios si neziditor. |
De acord pina la "Dintre acestia, care se tem de ras, multi sunt calugari" si nu ca n-ar fi asa, dar duhovnicii cautati cei care schimba lumea sint cei cu zimbetul pe buze, care glumesc, a caror fita lumineaza. Ceilalti sint inca "in cautare". Calugarii fac adesea glume nevinovate, sotii nevinovate si e normal asa ca doar...asa fac si copiii.
Hristos este bucurie, o bucurie de nedescris. Cind il intilnesti toti iti sint dragi, iar zimbetul iti este tot timpul pe buze. Ne-am invatat sa vedem in Iisus doar judecatorul si ca atare sintem acrii, posaci, veninosi.... |
Citat:
|
Tu stii! Multa sanatate!
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:31:52. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.