Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   in alta tara, dar tot saraca (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6301)

Anna 15.05.2009 12:36:17

in alta tara, dar tot saraca

Tot se vorbeste despre romanii plecati in tari mai civilizate, mai bogate, unde muncesc pentru a face bani sau a avea o viata mai decenta. Dar exista romani care au plecat intr-o tara la fel de saraca precum Romania sau chiar mai saraca(din diverse motive)? Deschid acest thread pentru ei si pentru marturiile lor. Exista astfel de romani pe forum? Va este dor si voua de tara? Cum va simtiti acolo?

heaven 15.05.2009 12:51:15

Eu una n-as puea pleca intr-o tara in care nu mi-ar fi bine sufleteste.Nici pentru toti banii din lume nu as rezista.
Mai bine mai saraca,dar cu sufletul linistit si implinit!
Alte motive decat banii,care ar fi putut impinge pe cineva sa plece intr-o tara saraca,ar fi ceva de ordin sufletesc: o casatorie cu cineva din alta tara,pasiunea pentru o anumita meserie etc.
In acele cazuri ar exista o implinire interioara si probabil dorul de casa ar trece mai repede.
Depinde si de la persoana la persoana:unii au o capacitate de adaptare uluitoare,pe cand pe altii ii chinuie dorul de tara.

Florin-Ionut 15.05.2009 16:18:11

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 138056)
Tot se vorbeste despre romanii plecati in tari mai civilizate, mai bogate, unde muncesc pentru a face bani sau a avea o viata mai decenta. Dar exista romani care au plecat intr-o tara la fel de saraca precum Romania sau chiar mai saraca(din diverse motive)? Deschid acest thread pentru ei si pentru marturiile lor. Exista astfel de romani pe forum? Va este dor si voua de tara? Cum va simtiti acolo?

Majoritatea colegilor mei "misionari" pleaca in Africa, India, Pakistan, Afganistan, Irak samd, oriunde unde sunt proiecte. Si stau acolo cu lunile in caldura, in mizerie, asaltati de tantari purtatori de malarie, tifos, hepatita si altele. Si uneori sunt martorii razboaielor civile, vad crime pe strada (nu pot sa povestesc ce am auzit, v-ar ingrozi), sunt insotiti pana si la veceu de politai inarmat care ii pazeste, trebuie sa se cazeze mereu in centrul orasului ca sa nu fie in pericol... Si toate astea pentru a castiga un ban gramada, in timp ce sotiile stau acasa si ii asteapta ingrijorate.

Eu am fost mai norocos si n-am iesit decat de doua ori din Europa, dar in tarile civilizate pe unde am fost am avut sansa sa traiesc impreuna cu emigrantii romani, moldoveni, ucrainieni, marocani, egipteni samd si sa vad conditiile in care locuiesc, joburile mizere pe care le au, greutatile prin care trec. Vai de steaua lor norocoasa, n-o sa-i uit niciodata pe cei care i-am intalnit.

Doamne, ocroteste-i pe romani...

heaven 15.05.2009 16:38:28

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 138149)
Majoritatea colegilor mei "misionari" pleaca in Africa, India, Pakistan, Afganistan, Irak samd, oriunde unde sunt proiecte. Si stau acolo cu lunile in caldura, in mizerie, asaltati de tantari purtatori de malarie, tifos, hepatita si altele. Si uneori sunt martorii razboaielor civile, vad crime pe strada (nu pot sa povestesc ce am auzit, v-ar ingrozi), sunt insotiti pana si la veceu de politai inarmat care ii pazeste, trebuie sa se cazeze mereu in centrul orasului ca sa nu fie in pericol... Si toate astea pentru a castiga un ban gramada, in timp ce sotiile stau acasa si ii asteapta ingrijorate.

Eu am fost mai norocos si n-am iesit decat de doua ori din Europa, dar in tarile civilizate pe unde am fost am avut sansa sa traiesc impreuna cu emigrantii romani, moldoveni, ucrainieni, marocani, egipteni samd si sa vad conditiile in care locuiesc, joburile mizere pe care le au, greutatile prin care trec. Vai de steaua lor norocoasa, n-o sa-i uit niciodata pe cei care i-am intalnit.

Doamne, ocroteste-i pe romani...

Da,sa-i multumim lui Dumnezeu,la noi totusi e acceptabil fata de alte tari batute de soarta.
Cu ce nu pot eu sa ma impac este refuzul de a se civiliza al romanului...

Anca-Miha 15.05.2009 18:28:31

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 138156)
Cu ce nu pot eu sa ma impac este refuzul de a se civiliza al romanului...

Nu-ti inteleg afirmatia. Ce vrei sa spui?

Florin-Ionut 15.05.2009 21:43:52

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 138190)
Nu-ti inteleg afirmatia. Ce vrei sa spui?

Da. Romanii, la modul general, sunt necivilizati. In nordul Europei probabil e altfel, n-am trait pe acolo... :)

Uite aici un nene care stie sa scrie frumos, povestind despre o zi obisnuita din viata sa de roman:

"Poate că odată o să avem și noi autostrăzi, mă gândesc, dar cu oamenii ce ne facem?"

sophia 15.05.2009 22:27:05

La ora asta este greu in orice tara si in cele mai puternice tari ale lumii exista saracie.
Credeti voi ca in Germania, Franta sau SUA nu exista oameni in mizerie si saracie? Oh, si inca cum, si este tot mai greu.
Aratau la televizor ca milioane de oameni nu au in SUA (!!!) acces la sistemul de sanatate si se duc medici in misiuni umane in zone cu multi asemenea oameni ca sa le ofere servicii sanitare (stomatologie, ochelari, consultatii, tratamente).
Imigrantii in general si romanii inclusiv o duc rau peste tot, daca nu au avut o sansa, un ajutor. Multi nici nu stiu ce ii asteapta acolo. Nu avem informatii in tara, nimeni nu spune adevarul de modul in care o duce sau se lupta in strainatate.
Ei capata numai munci de mizerie, sub pregatirea lor si prost platite. In rest nu capata serviciu.
Pana acum mai intelegeam de ce pleaca oamenii si se umilesc in halul asta (citit in ziare ce patesc femeile in Italia). Am citit asa ceva in Formula As si am plans. Mai adunau un ban ca sa traiasca mai bine ele si familia lor.
Ba isi mai lasa si copiii de izbeliste pentru asta.
Dar acum, cand preturile sunt asa de mari in tara ce rost mai are asta? Da, sunt somerii...
Dar someri sunt tot mai multi si in alte tari au izbucnit conflicte, caci localnicii sunt nevoiti acum sa accepte si ei munci pe care pana acum nu le faceau decat imigrantii.
In final:
Romanii trebuie sa se schimbe, este adevarat. Dar asta dureaza. Si din pacate si localnicii altor tari s-au schimbat in rau in ultimii ani.
Ce straini veneau la noi pe litoral cu ani in urma (si inca nu din paturile cele mai bune), dar aveau o educatie si o bunastare evidenta, parfumati, eleganti, veseli, darnici.
Acum nu mai stii care este neamtul (de ex.) si care este imigrantul.
Problema mare a romanilor din diaspora este izolarea si lipsa de unitate.
Ma uitam aici: toti se ajuta intre ei (chiar si ca sa sa-si gaseasca de lucru), pana si africanii (!)isi fac asociatii culturale si sportive. Romanii nu. De ce oare?

bmd 15.05.2009 22:33:48

Iti spun eu de ce nu mai vin inapoi.
Pentru ca s-au invatat sa fie tratati ca client in magazin, ca pacient la doctor, ca spectator la cinema samd.
In Romania nu-i asa. In Romania deranjezi vinzatorul (de multe ori fiind insusi propietarul) daca vrei sa cumperi. Notarul daca vrei un act. Pe cel de la informatii daca vrei o informatie....
Da ce va spun eui voua? doar stiti cum este, poate nu va ma deranjaza...dar ar trebuii

Anna 15.05.2009 23:35:11

Va rog, nu deviati. Am deschis thread-ul doar pentru romanii din tarile mai sarace ca Romania, sau pareri despre asta.

patinina34 16.05.2009 00:00:24

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 138318)
Va rog, nu deviati. Am deschis thread-ul doar pentru romanii din tarile mai sarace ca Romania, sau pareri despre asta.

Anna, esti putin cam dura , nu crezi?
Fiecare exprima parerea sa, chiar daca este vorba despreun alt tip de tara, nu neaparat mai saraca, deoarece cineva aici- citeste cu atentie ceea ce ti se raspunde - a pus problema romanului ca ar trebui sa se schimbe...din asta deriva multe probleme de atitudine al romanului, care-l face s astea cum s-ar zice "in ultima banca"...

Pai uite iti dau un exemplu personal:

Am fost in Polonia- era considerata la un momnet dat mai bine situtata financiar decit Romania- ei bine, spre surpriza mea, este cu totul contrariu.

Ei sint mult mai saraci decit romanii, iar modul de "trai si imbogatire" este oferit chiar de guvernul lor: daca de ex. au furat o masina din alta tara si adusa in Polonia, pai atunci hotul scapa ieftin, sau nu are nici macar o amenda.
Comertul pe strazi, tigania, saracia batranilor( multi nu au o casa cum au romanii la varsta aia) te izbeste in fata si te face sa te simti intr-adevar prost...viata e mizerabila acolo, traiesc multi din furat, necinstit, au baruri peste drum d ebiserici, apoi se imbata toti dupa slujbe...
Cam asta e viata acolo.

Cu toate astea, ei sint considerati mai bine situati decit romanii.
A cui o fii vina?

Banuiesc ca totusi Ministerul Afacerilor Externe a Romaniei, face doar un minimum pentru tara si imaginea romanilor peste hotare.

Asta a fost doar un exemplu.

Am fost in Italia: unii romani muncesc pe rupte ca sa faca un ban( apoi am aflat ca romanii ii si vad foarte prost pe bietii de ei , cie care au trait in Italia, nu se stie de ce?!- apropo- poate cineva aici da o explicatie) asta e chiar o atitudine de ignorant efectiv), iar altii fura, altii ucid, altii sint ucisi...
Italia este o tara binestanta, insa au si ei saraci cu nemiluita...

heaven 16.05.2009 12:24:32

http://www.youtube.com/watch?v=qQwCCm-H-sU

Anna 16.05.2009 12:37:01

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 138328)
Anna, esti putin cam dura , nu crezi?
Fiecare exprima parerea sa, chiar daca este vorba despreun alt tip de tara, nu neaparat mai saraca, deoarece cineva aici- citeste cu atentie ceea ce ti se raspunde - a pus problema romanului ca ar trebui sa se schimbe...din asta deriva multe probleme de atitudine al romanului, care-l face s astea cum s-ar zice "in ultima banca"...
.

Nu ca-s dura, dar pentru astea sunt alte thread-uri. Si se vobreste la nesfarsit de romanii care merg sa lucreze pentru bani in alte tari. Eu am deschis thread-ul tocmai pentru restul, cei care nu merg pentru bani. Tocmai in ideea asta. Sa devieze discutia, dar nu tocmai iar pe ceea ce am vrut sa evit: romanii care merg pentru bani, cum o duc acolo in tarile alea civilizate, cat de prost etc etc Tocmai pentru ca de romanii care merg pentru bani se vorbeste la nesfarsit, voiam un thread dedicat in intregime celorlalti, care n-au mers pentru bani, ba chiar au ales o tara mai saraca. Uite, ce zici de Polonia e ok.

heaven 16.05.2009 12:39:50

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 138423)
Nu ca-s dura, dar pentru astea sunt alte thread-uri. Si se vobreste la nesfarsit de romanii care merg sa lucreze pentru bani in alte tari. Eu am deschis thread-ul tocmai pentru restul, cei care nu merg pentru bani. Tocmai in ideea asta. Sa devieze discutia, dar nu tocmai iar pe ceea ce am vrut sa evit: romanii care merg pentru bani, cum o duc acolo in tarile alea civilizate, cat de prost etc etc Tocmai pentru ca de romanii care merg pentru bani se vorbeste la nesfarsit, voiam un thread dedicat in intregime celorlalti, care n-au mers pentru bani, ba chiar au ales o tara mai saraca. Uite, ce zici de Polonia e ok.

Te bate gandul sa pleci in alta tara mai saraca pentru un motiv anume,de vrei sa stii toate acestea sau e doar o curiozitate a ta?
Poate iti doresti sa faci misionerat intr-o astfel de tara?

Anna 16.05.2009 12:42:31

Toate 3 variantele

heaven 16.05.2009 12:47:30

Frumos! :)
Cred ca cel mai bine ai discuta si cu cei care cunosc astfel de misionari.
Am gasit acest link: http://stiricrestine.ro/resurse/nevoi-de-rugaciune/ ,dupa cum vezi,viata crestinilor care aleg o astfel de cale este destul de dificila si plina de riscuri.

Anna 16.05.2009 13:24:09

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 138430)
Frumos! :)
Cred ca cel mai bine ai discuta si cu cei care cunosc astfel de misionari.
Am gasit acest link: http://stiricrestine.ro/resurse/nevoi-de-rugaciune/ ,dupa cum vezi,viata crestinilor care aleg o astfel de cale este destul de dificila si plina de riscuri.

Multumesc pentru link. Pentru mine este o posibilitate foarte indepartata. Sau cine stie...Deocamdata e doar o posibilitate pe care n-o refuz, dar sunt prea slaba in credinta in momentul de fata pentru a face un lucru asa de mare. Poate "cand o sa ma fac mare":1: Sau daca o vrea Domnul asa ceva cu mine.

ory 16.05.2009 17:05:10

Asta este adevarul, romanii sunt necivilizati si traiesc mereu cu teama ca vor fi furati, inselati, ucisi , marginalizati, ca li se vor vorbi urat oriunde merg...etc. De fapt, nici nu le mai este teama, fiindca nu mai cunosc diferenta dintre aceste lucruri si lipsa acestora. S-au obisnuit pentru supravietuire.

cristiboss56 16.05.2009 17:10:35

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 138502)
Asta este adevarul, romanii sunt necivilizati si traiesc mereu cu teama ca vor fi furati, inselati, ucisi , marginalizati, ca li se vor vorbi urat oriunde merg...etc. De fapt, nici nu le mai este teama, fiindca nu mai cunosc diferenta dintre aceste lucruri si lipsa acestora. S-au obisnuit pentru supravietuire.

Nu, nu cred că românul = necivilizat, este o etichetă mult prea grea și neadevărată !

ory 16.05.2009 18:21:31

Atunci, cum iti explici mormanele de gunoaie lasate in weekend-uri, in mijlocul naturii pe care o cauta toti pentru relaxare, dar de care nu-i mai pasa nimanui dupa satisfacerea placerii de-a o savura....la sfarsitul distractiei.
Mi-a fost cumplit sila ce a aratat la tv., tone de gunoaie lasate in urma minivacantei de 1 mai, faptele romanilor, care respecta natura exact cum se respecta pe sine.
Nu stiu in cate tari veti vedea asa ceva, dar cu siguranta, nu in multe.Acele tone de gunoaie nu sunt biodegradabile, astfel ca ne manjeste propriul pamant pe care calcam...cu indarjire de "roman".
Daca fiecare roman ar fi constiincios si civilizat, si-ar strange propriul gunoi intr-un sac menajer(adus de-acasa), si l-ar duce tot acasa, in tomberonul blocului pe langa care locuieste. Dar, pur si simplu nu se poate fiindca mai avem multe de invatat pana la civilizatie.

ory 16.05.2009 18:49:55

Si, daca tot veni vorba de Japonia pe-aici pe undeva.Am fost intr-o zi in Disneyland, era puzderie de lume,sute de magazine cu produse alimentare si nealimentare, dar, absolut nici un gunoi pe jos.
Deci, se poate!
La Galati, de Sf. Andrei se serbeaza cu fast, la nivel de oras ; "Sarbatorile Orasului", inchizandu-se astfel artera principala a orasului care trece prin centru (unde locuiesc).De asemenea, foarte multi oameni vin sa se distreze pe strada prin mars si poposiri la vin cal, gratare si cumparari de suveniruri.
Nu va pot explica cate gunoaie raman in urma acestei festivitati, mormane de gunoaie pe un traseu ce traverseaza orasul prin centru. Astfel, primaria angajeaza maturatorii incepand cu ora 24 cand se termina distractia, pentru a face curatenie pana dimineata ca sa poata reincepe viata...in mod "civilizat".

cristiboss56 16.05.2009 20:33:10

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 138516)
Atunci, cum iti explici mormanele de gunoaie lasate in weekend-uri, in mijlocul naturii pe care o cauta toti pentru relaxare, dar de care nu-i mai pasa nimanui dupa satisfacerea placerii de-a o savura....la sfarsitul distractiei.
Mi-a fost cumplit sila ce a aratat la tv., tone de gunoaie lasate in urma minivacantei de 1 mai, faptele romanilor, care respecta natura exact cum se respecta pe sine.
Nu stiu in cate tari veti vedea asa ceva, dar cu siguranta, nu in multe.Acele tone de gunoaie nu sunt biodegradabile, astfel ca ne manjeste propriul pamant pe care calcam...cu indarjire de "roman".
Daca fiecare roman ar fi constiincios si civilizat, si-ar strange propriul gunoi intr-un sac menajer(adus de-acasa), si l-ar duce tot acasa, in tomberonul blocului pe langa care locuieste. Dar, pur si simplu nu se poate fiindca mai avem multe de invatat pana la civilizatie.

Da Ory, mai avem multe de învățat , dar și multe s-au schimbat în bine în acest sens. Cel puțin orașul ăsta în care m-am născut și pe care nu l-am suportat din multe puncte de vedere, este mult mai curat și mult mai civilizat comparativ cu anii ce au trecut. Lucrurile , din acest punct de vedere, se îndreaptă în bine și asta îmi dă speranță în acest sens .

deja-vu 09.06.2009 06:49:20

“Când se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni”(Psalm11)

Ana: oare exista vreo tara mai bogata ca Ro? cine a calatorit mult ne poate raspunde... negativ probabil.
Dar exista intrebari care nu cer (si nu au raspuns) asa ca se cuvine sa li se raspunda tot cu o intrebare.

Daca aceiasi oameni sau tagma aflata in fruntea bucatelor in Romania ar conduce o tara "civilizata", in cati ani ar "saraci" ea sau mai concret, in cat timp viata acolo ar ajunge de nesuportat? Italienii se plang ca nu mai pot rabda tiganii care i-au luat cu asalt; dar le-as pune o intrebare: cum s-ar acomoda daca le-ar fi umplut nu mahalalele, ci afacerile, guvernul si partidele? Poate ar pune o manea sa se mai inveseleasca un pic... N-ar strica sa citim mai atent Psalmii, pt. ca traim vremurile lui David, cand puterea legitima e inlaturata si prigonita de pescuitorii in ape tulburi, sub privirile ingaduitoare ale celor multi.

Daca Sf.Petru avertizeaza pe cei botezati ca celui care se va intoarce "ca porcul la murdaria lui si ca betivul la varsatura lui" i se vor face cele de pe urma mai rele decat cele dintai, iar in Evanghelie ni se zice ca diavolul izgonit cheama sapte tovarasi mai rai ca el sa reocupe casa proaspat curatita, de ce atata mirare pentru ce se intampla romanilor (si nu numai, ci tuturor tarilor candva crestine). Talpa iadului din cate stiu e gatita tocmai acestor crestini lepadati, si chiar Anticristul va veni dintr-un mediu crestin. Dar partea pozitiva e ca acestia se vadesc, nu au liniste in lupta lor impotriva legilor divine, ca Iuda care indata ce a inghitit bucata de paine a trebuit sa fuga sa-l vanda pe Hristos. Asta e bine, pentru ca altfel pe multi ar insela (si de fapt amagitorii se aleg mereu dintre cei cu o spoiala crestina). Daca in alte parti nici dupa ani si ani nu cunosti omul, nu stii ce are in cap, in Romania e destul ca o persoana sa deschida gura si s-a dat pe fata (mai ales cu o injuratura). Gunoiul vine din interior, si asta e aratat limpede in Evanghelie celor care cred ca se omul se poate spurca dinafara (vezi experimentul Pitesti) Cu atat mai de condamnat sunt crestinii care in Romania nu se ajuta intre ei, pentru ca li s-a dat sa vada limpede care e cu Hristos si care nu; pentru ca Romania e locul unde se despart apele, oile de capre si adevarul de minciuna, iar cei caldicei sunt scosi afara, dupa cum bine spune cartea sfanta.

patinina34 09.06.2009 07:43:16

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 138535)
Da Ory, mai avem multe de învățat , dar și multe s-au schimbat în bine în acest sens. Cel puțin orașul ăsta în care m-am născut și pe care nu l-am suportat din multe puncte de vedere, este mult mai curat și mult mai civilizat comparativ cu anii ce au trecut. Lucrurile , din acest punct de vedere, se îndreaptă în bine și asta îmi dă speranță în acest sens .

Nici intr-o tara schimbarile nu au survenit peste noapte.
Totul se construieste, insa pentru orice trebuie timp.
In Romania s-a construit foarte mult, s-au schimbat multe, iar altele au ramas la fel.

E adevarat.

Totul cere timp.

Pina si Dumnezeu a ceeat lumea in 6 zile, deci hai sa nu ne grabim.

Nu uitati ca pe vremea lui Ceausescu, se cumparau pufuleti sau pufarini, azi se poate cumpara orice.

Mult e vinovat guvernul, ca salariile (multe din ele) au ramas mici, iar preturile sint strigatoare la cer, in comparatie cu veniturile.
Oamenii totusi, supravietuiesc, stiu deci sa fie gospodari.
Este de admirat.
Civilizatie?
Pai cine o vrea, o are, ca doar exista mass media acuma, internet, presa etc, si se poate vedea.
Cine nu vrea sa se schimbe, pai nu se va schimba si asta nu face din Romania o tara mai putin civilizata.

Nu se poate lua in considerare doar un mic procentaj care totusi nu reprezinta majoritatea.

Cristi are dreptate.

Trebuie privit pozitiv, si vazute cu ochi buni schimbarile in bine care totusi s-au produs, exista.

La fel insa unde creste flaorea cea frumoasa, creste si buruiana, deci trebuie facuta curatenie, si asta cere timp, rabdare si efort.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:29:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.