Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Verigheta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6366)

gongutza 25.05.2009 15:40:11

Verigheta

buna ziua, am si eu o intrebare, se pot purta verighetele dupa cununia civila?
Noi am facut cununia civila, deci acum, legal, suntem sot si sotie si pana la nunta religioasa mai sunt 4 saptamani, am inceput sa purtam verighetele pe inelarul mainii drepti, este pacat? Un preot spunea: " daca e sa va cunun si doua fire de paie imi sunt de ajuns" ... deci ma gandesc ca nu e nici un pacat ... vroiam totusi sa aflu si parerea voastra.
Va multimesc, Doamne ajuta!

dianadi 25.05.2009 16:23:16

Nu vad nimic rau in asta tinand cont de faptul ca eu nu am primit inel de logodna iar viitorul sot si cu mine am purtat niste verighete ce le-am numit noi verighete de logodna si pe care le-am purtat pe mana dreapta. La nunta am avut alte verighete dar ma gandesc ca le puteam folosi tot pe acelea. Nu stiu exact daca e corect cand zic ca in timpul Cununiei parintele sfinteste verighetele dar oricum noi asa am considerat ca pana la nunta am avut pe degete niste bucati de metal ca acum sa avem ceva sfintit.

lore86 25.05.2009 16:27:49

verigheta e simbol al logodnei. s-a incetatenit obiceiul ca oamenii casatoriti sa poarte verigheta.nu e pacat sa o porti.dar daca vrei sa o porti poti sa faci mai intai logodna, iar peste 4 sapt sa te casatoresti.logodna inseamna o garantie ca tinerii se vor casatori.la logodna se pune verigheta pe mana dreapta si apoi se schimba pe stanga.

gongutza 25.05.2009 17:17:06

la noi nu mai este nici o incertitudine ca nu ne vom casatori religios, deja suntem sot si sotie legal, avem certificat de casatorie si tot ce trebuie :)
intr-adevar acestea sunt simple inele pe care le purtam pe deget, devin cu adevarat importante dupa ce preotul le sfinteste la sfarnta liturghie, sunt superstitii care spun ca nu e bine sa putam verighete decat dupa casatorie, dar sunt doar superstitii din punctul meu de vedere...vroiam totusi sa stiu ce gandesc si ceilalti
va multumesc

gongutza 03.06.2009 13:47:50

sunt multe persoane care ne spun ca nu e bine sa purtam verighetele inainte de cununia religioasa, unde se va oficia si logodna si ca se pot intampla multe lucruri neplacute in relatia noastra din cauza aceasta ... eu nu cred in asa ceva ... noi purtam verighetele pe mana dreapta la logodna vor si sfintite si preotul ni le va pune pe drewpta dupa care se vor pune pe stanga in timpul slujbei de cununie ... oare gandesc bine? oare chiar e pacat ca le purtam acum?!

Noesisaa 03.06.2009 14:12:00

De pacat nu cred sa fie. Dar de ce sa le purtati, nu prea inteleg. Pana la urma nu sunteti nici casatoriti, nici macar logoditi, atunci de ce sa purtati simbolul celor casatoriti?

costel 03.06.2009 14:27:08

Verigheta e semnul iubirii neincetate. NU poti spune despre o verigheta ca incepe din punctul x si se termina in punctul y.

Dar sa nu priviti verigheta ca pe ceva magic. Daca o port, am putere sa iubesc, daca nu, nu voi putea iubi. Ea e doar o marturie a faptului ca ati devenit un singur trup.

NU se abat rautatile asupra voastra daca o veti purta o vreme inainte de casatorie. Dar asa cum spunea si Noesiaa, e bine sa o porti dupa ce te-ai casatorit.

gongutza 03.06.2009 14:31:46

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 142989)
De pacat nu cred sa fie. Dar de ce sa le purtati, nu prea inteleg. Pana la urma nu sunteti nici casatoriti, nici macar logoditi, atunci de ce sa purtati simbolul celor casatoriti?

Suntem casatorili legal...ii port numele, deja de mai mult de doua saptamani ... is deaia purtam verighetele pe mana stanga ... iar dupa ce vor fi sfintite de preot le vom purta pe mana dreapta

geo.nektarios 03.06.2009 17:48:15

Fratiim mei, VERIGHETA se da NUMAI LA LOGODNA, care este SLUJBA DE BINECUVANTARE A PURTARII INELELOR (verighetelor)!!! Numai atunci se da voie (binecuvantare) sa se poarte!!!
NU are treaba cununia civila cu binecuvantarea inelelor!!! Numai cand spune preotul "Se logodeste robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N) in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Amin" apoi se pun de catre NASI impreuna cu PREOTUL pe degetele mirilor, numai de atunci se pot PURTA BERIGHETELE!!!

Va rog sa ma iertati!!!

Sa fiti binecuvantati!!!!

laura28 03.06.2009 19:13:31

verighetele

desi Biserica Ortodoxa oficiaza casatoria , cununia religioasa dupa cea civila, trebuie sa se stie ca cea civila de fapt nu prea are nici o importanta,,,,,,,,,nu-ti da drepturi religioase de sot sau sotie, inca nu sunteti uniti in fata lui Dumnezeu..........nu are nici un rost sa le porti, nu au nici o importanta.........poate am gresit cand am zis ca nu are importanta, are dar doar civila........intr-o societate in care pe de alta parte.............avortul aste legal.deci urmarea fireasca a casatoriei poate fi distrusa simplu.........

gongutza 04.06.2009 09:43:09

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 143027)
Fratiim mei, VERIGHETA se da NUMAI LA LOGODNA, care este SLUJBA DE BINECUVANTARE A PURTARII INELELOR (verighetelor)!!! Numai atunci se da voie (binecuvantare) sa se poarte!!!
NU are treaba cununia civila cu binecuvantarea inelelor!!! Numai cand spune preotul "Se logodeste robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N) in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Amin" apoi se pun de catre NASI impreuna cu PREOTUL pe degetele mirilor, numai de atunci se pot PURTA BERIGHETELE!!!

Va rog sa ma iertati!!!

Sa fiti binecuvantati!!!!

Da ... sunt de acord ... dar inelele (verighetele) pe care le purtam noi pe mana stanga atunci nu au nici o insemnatate pentru ca nu au fost sfintite, nu? doar in momentul in care preotul spune "Se logodeste robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N) in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Amin" au acele inele o adevarata insemnatate, eu asa inteleg, pana atunci sunt simple inele care seamana si care sunt purtate pe mana dreapta...inele care ulterior vor si sfintite si vor fi puse pe deget de preot.
SAU sa inteleg ca noi acum facem un pacat ca ne purtam verighetele?

geo.nektarios 04.06.2009 12:41:46

Citat:

În prealabil postat de gongutza (Post 143155)
Da ... sunt de acord ... dar inelele (verighetele) pe care le purtam noi pe mana stanga atunci nu au nici o insemnatate pentru ca nu au fost sfintite, nu? doar in momentul in care preotul spune "Se logodeste robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N) in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.Amin" au acele inele o adevarata insemnatate, eu asa inteleg, pana atunci sunt simple inele care seamana si care sunt purtate pe mana dreapta...inele care ulterior vor si sfintite si vor fi puse pe deget de preot.
SAU sa inteleg ca noi acum facem un pacat ca ne purtam verighetele?

NU faceti pacat, Doamne fereste, dar NU SE POARTA!!!! Casatoria este TAINA numai cand preotul le pune pe Sf.Evanghelie, le Binecuvinteaza si la rostirea formulei de LOGODIRE, impreuna cu NASII, NUMAI ATUNCI se pun pe degetul DREPT, apoi nasii schimba pe cel stang!!! PAna atunci NU SE POARTA!!! Sunteti casatoriti la stat, asta este, ramaneti numai cu certificatele d casatorie, astea se dau!!! la stat nu iti da INELE (verighete) CI NUMAI LA Sf.BISERICA LA SLUJBA LOGODNEI!!!!

sophia 04.06.2009 13:05:28

Geo nu inteleg, m-ai incurcat si pe mine. Eu stiu ca la cununia religioasa se sfintesc verighetele si atunci ti le pune preotul!
Poate te referi la logodna ca parte a slujbei de cununie?
Vezi ca incurci oamenii! Logodna ca slujba separata nu se prea mai poarta de mult timp.
Si atunci stiu ca se pun inele/verighete de logodna (la biserica), deci altele. Asa am vazut la altii.

gongutza 04.06.2009 13:14:25

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 143211)
NU faceti pacat, Doamne fereste, dar NU SE POARTA!!!! Casatoria este TAINA numai cand preotul le pune pe Sf.Evanghelie, le Binecuvinteaza si la rostirea formulei de LOGODIRE, impreuna cu NASII, NUMAI ATUNCI se pun pe degetul DREPT, apoi nasii schimba pe cel stang!!! PAna atunci NU SE POARTA!!! Sunteti casatoriti la stat, asta este, ramaneti numai cu certificatele d casatorie, astea se dau!!! la stat nu iti da INELE (verighete) CI NUMAI LA Sf.BISERICA LA SLUJBA LOGODNEI!!!!

Deci nu este pacat ... atunci e bine! Orice as face al meu sot o va purta pe mana dreapta si eu cu el bineinteles ... nu ca s-ar suparat dar na ...
Ni s-a spus ca daca purtam viitoarele verighete inainte de nunta in relatie se pot intampla multe din cauza asta ... si ne putenm si desparti! Asta nu o cred ... asta e deja o superstitie! Nu se poarta ... ok ... am inteles ...un argument concret "de ce nu se poarta" nu am ... cred in puterea lui Dumnezeu dar nu cred ca daca noi purtam verighetele inainte de cununia religioasa ne va pedepsi...ci pentru pacatele pe care le facem in rest. Prefer sa cred ca lumea mai bine poarta verigheta inainte de cununia cuvila si sunt la "casa lor" decat sa se dea drept liberi si sa fie desfranati.

ory 04.06.2009 16:33:11

...sa inteleg ca cei pe care Biserica nu doreste sa-i cunune (din motive canonice, sau mai stiu eu care...de interes ), nu au voie sa poarte verighete ? Deci, ei nu se vor afisa ca si oameni casatoriti in societate. Omul are tendinta de-a se uita la mana omului, la degetul inelar ca sa-si dea seama daca persoana respectiva este casatorita sau nu.
Ce tampenie ! Toti oamenii casatoriti ar trebui sa poarte verigheta, nu de alta, dar o persoana casatorita care nu are verigheta, risca sa fie curtata de o alta persoana ce doreste sa flirteze, pe premiza ca este "solo"...
Oricum, toate sunt indeletniciri, traditii si toate cele cate le face omul ca sa incununeze aceasta viata sociala, la Dumnezeu se stie cu siguranta cine este cu adevarat si cine nu e casatorit, cum spunea preotul respectiv, pentru asta este de-ajuns si doua paie.
Sotul meu nu poarta verigheta.....ii cade.:5:

costel 04.06.2009 17:24:32

Cred ca se insista prea mult pe purtarea sau nepurtarea verighetei si asa se pierde esentialul. A intalni un om pe strada care porta verigheta nu inseamna ca si iubeste cu adevarat. Si invers a intalni un om care nu poarta verigheta nu inseamna ca nu iubeste. Asa cum am mai spus, verigheta e doar o dovada a faptului ca ei doi au devenit un trup si ca nu vor cunoaste sfarsit in a se iubi (asa cum verigheta nu are un punct in care se termina).

Daca doriti sa o purtati si inainte de casatorie, stati fara griji, nu vi se intampla nimic rau. Multi dintre noi suntem obisnuiti sa o purtam dupa ce am oficiat casatoria, de aceea nu o putem vedea a fi purtata inainte de casatorie.

anca_ank_love 16.08.2009 01:31:34

Nelamurire mare

Indraznesc sa cer o lamurire de la cineva care chiar stie ce si cum pentru ca de cateva luni aud tot felul de raspunsuri care se bat cap in cap.
1. Cu cat timp inainte de cununia religioasa se poate face logodna ?
2. Verighetele trebuie sa fie cele cu care se va face si slujba de cununie sau se pot schimba ?
3. Trebuie sa avem nasi, lumanari ?

Va multumesc anticipat.

georgeval 16.08.2009 08:25:20

Citat:

În prealabil postat de anca_ank_love (Post 160259)
Indraznesc sa cer o lamurire de la cineva care chiar stie ce si cum pentru ca de cateva luni aud tot felul de raspunsuri care se bat cap in cap.
1. Cu cat timp inainte de cununia religioasa se poate face logodna ?
2. Verighetele trebuie sa fie cele cu care se va face si slujba de cununie sau se pot schimba ?
3. Trebuie sa avem nasi, lumanari ?

Va multumesc anticipat.

1. Astazi logodna se uneste cu nunta, in vechime erau separate.
2. Verigetele - simbol al iubirii nesfarsite- nu se vor mai scimba., decat in cazul cununiei de argint sau de aur. Dar si aici parerile sunt diferite.
3. Fara nasi nu se oficiaza cununia religioasa. Nasii ca parinti spirituali trebuie sa fie casatoriti si crestini ortodocsi.

Anna 16.08.2009 13:07:00

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 143307)
...sa inteleg ca cei pe care Biserica nu doreste sa-i cunune (din motive canonice, sau mai stiu eu care...de interes ), nu au voie sa poarte verighete ? Deci, ei nu se vor afisa ca si oameni casatoriti in societate. Omul are tendinta de-a se uita la mana omului, la degetul inelar ca sa-si dea seama daca persoana respectiva este casatorita sau nu.
Ce tampenie ! Toti oamenii casatoriti ar trebui sa poarte verigheta, nu de alta, dar o persoana casatorita care nu are verigheta, risca sa fie curtata de o alta persoana ce doreste sa flirteze, pe premiza ca este "solo"...
Oricum, toate sunt indeletniciri, traditii si toate cele cate le face omul ca sa incununeze aceasta viata sociala, la Dumnezeu se stie cu siguranta cine este cu adevarat si cine nu e casatorit, cum spunea preotul respectiv, pentru asta este de-ajuns si doua paie.
Sotul meu nu poarta verigheta.....ii cade.:5:

Sa stii ory ca sunt femei care sunt atrase tocmai de barbatii casatoriti. Asa ca o verigheta pe mana chiar poate fi periculoasa:3:

ory 16.08.2009 15:33:37

Anna, m-ai facut sa rad !
Si, sa stii ca... " stiu " si despre atractia aceasta imposibila, nevrednica, periculoasa, sau cum doriti sa-i spuneti..am trait-o si eu, dar nu s-a intamplat intr-un mod expres, tocmai pentru ca avea verigheta pe mana, ci, pur si simplu, pentru ca era o persoana mai matura...cam asta este, pana la urma . Nu cautam ispita, ci cautam intelegerea, iar ea se maturizeaza si capata forma odata cu varsta si cu experientele.
Appropos de verigheta !
Cunosc un prieten care nu avea veriheta sotului la cununie si preotul care a oficiat cununia a inlocuit veriheta respectiva, cu veriheta dansului...deci, nu asta este chiar atat de important, verigheta in sine reprezinta un simbol, un statut social al celui care o poarta...si, nicidecum vre-o portita in rai.

anca_ank_love 16.08.2009 20:08:39

Si totusi ...

Am inteles ca in ultimul timp slujba de logodna se uneste cu cea de nunta, dar asta se face deoarece este preferat de miri sau pt ca nu se mai oficiaza slujba de logodna separat ?
Provin dintr-o familie care chiar si in vremurile acestea tine la traditie si ne-am fi dorit ( eu impreuma cu viitorul sot) sa facem fiecare pas in parte - cererea la parinti, slujba de logodna, urmata la ceva timp de cununia civila si slujba pentru cununie.
Mai exista vreo speranta sa putem pastra traditiile ? Macar cei cativa care inca isi mai doresc asta si care privesc nunta ca o uniune pe viata facuta la indemnul iubitii pure si nu doar pt ca "asa se face" .

Noesisaa 16.08.2009 20:17:34

In traditie petitul sau cererea de la parinti era considerata logodna. Cred ca in mod traditional, cel putin la romani, slujba de logodna si cununia se face la un loc.

Anna 16.08.2009 21:10:38

Ory, e ceva din "subconstient" atractia asta, nu inseamna neaparat ca daca femeia vede verigheta chiar si gandeste in mod constient, uite asta e casatorit, ce bun trebuie sa fie. Dar vede verigheta si in subconstientul ei, acel detaliu lucreaza. Bineinteles, oricum poate afla ca e casatorit, si fara verigheta. Dar voiam sa spun ca totul e relativ. Nu verigheta il va scapa pe barbat de flirturi. Sunt femei care flirteaza si numai de dragul de a cuceri, nu mai conteaza pe cine. Cei mai expusi sunt barbatii maturi, deja "angajati", promisi, oameni casatoriti, preoti, cei puternici, oamenii realizati (material, profesional). Femeile care sunt atrase de acesti oameni cauta un barbat deja fidel.

Nicu5166 16.08.2009 21:53:14

Sant casatorit de 23 de ani si nu am purtat verighetele niciodata de la nunta,nici eu si nici sotia...dragostea adevarata si legamantul in fata lui Dumnezeu cu sufletul curat din biserica ar putea tine loc de verighete...? ce spuneti ?

sophia 16.08.2009 22:15:26

@ Nicu5166 - v-ati cununat in biserica? Verighetele au semnificatie in credinta, nu degeaba fac parte din slujba de cununie. De ce va este neplacut sa le purtati?

@Anka - eu am participat acum vreo 9 ani la o slujba de logodna in biserica, facuta separat. S-au casatorit dupa vreo 2 ani.
Deci se poate face separat. Vorbiti cu preotul.
Numai oamenii au uitat de acest obicei. Biserica nu.
Atentie insa! Sa nu amanati pe urma mult timp nunta.

Fani71 16.08.2009 23:29:56

Da, slujba de logodna se poate face si separat.
Insa multi preoti nu prea vor, decat daca cunosc foarte bine mirii, pentru ca este o slujba care angajeaza pe viata, in mod ciudat, ca si casatoria, si totusi nu esti considerat casatorit, si nu poti trai impreuna. Preotii ezita sa faca slujba asta separat si pentru ca in cazul unei neintelegeri ulterioare trebuie considerata divort despartirea, si pentru ca unii cred ca pot trai impreuna dupa logodna.
Noi am avut ideea sa ne logodim la biserica cu cateva luni inainte de casatorie, dar preotul nu a fost prea incantat de idee si ne-a convins sa nu facem asa, desi ne cunostea bine.

sophia 17.08.2009 14:23:55

@Fani - aici am eu o nelamurire. De ce sa fie considerata ruperea logodnei un divort? Nu s-a savarsit o taina, o cununie. Nu este nici un act. Si atunci?
De altfel in biserica nu exista notiunea de divort.:17::39:
Adica te poti recasatori.
In rest ai dreptate, pot apare aceste aspecte.
Dar eu cred ca cei care aleg acest drum tocmai ca tind mai mult spre statornicie si loialitate in relatia lor.
Eu nu sunt adepta logodnei in general, ca timp pierdut. Cand te-ai hotarat sa te casatoresti o si faci nu mai stai sa mai faci o slujba si aiar mai astepti X ani pana la nunta.
Eu inteleg logodna ca pe o cerere in casatorie si promisiune: "ne vom casatori cat de curand" si anuntam si lumii, fixam o data chiar.
Dar sensul ei in cadrul slujbei de cununie nu-l inteleg.

georgeval 17.08.2009 15:07:48

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 160345)
Da, slujba de logodna se poate face si separat.
Insa multi preoti nu prea vor, decat daca cunosc foarte bine mirii, pentru ca este o slujba care angajeaza pe viata, in mod ciudat, ca si casatoria, si totusi nu esti considerat casatorit, si nu poti trai impreuna. Preotii ezita sa faca slujba asta separat si pentru ca in cazul unei neintelegeri ulterioare trebuie considerata divort despartirea, si pentru ca unii cred ca pot trai impreuna dupa logodna.
Noi am avut ideea sa ne logodim la biserica cu cateva luni inainte de casatorie, dar preotul nu a fost prea incantat de idee si ne-a convins sa nu facem asa, desi ne cunostea bine.

Pai in cazul acesta logodna separata de cununiei presupune petrecerea vietii, celor doi tineri, de dupa logodna pana la cununie in feciorie. De aceea multi preoti cauta sa lamureasca mirii ca sa oficieze si logodna si cununia in aceeasi zi.

Fani71 17.08.2009 16:06:23

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 160443)
@Fani - aici am eu o nelamurire. De ce sa fie considerata ruperea logodnei un divort? Nu s-a savarsit o taina, o cununie. Nu este nici un act. Si atunci?
De altfel in biserica nu exista notiunea de divort.:17::39:
Adica te poti recasatori.
In rest ai dreptate, pot apare aceste aspecte.
Dar eu cred ca cei care aleg acest drum tocmai ca tind mai mult spre statornicie si loialitate in relatia lor.
Eu nu sunt adepta logodnei in general, ca timp pierdut. Cand te-ai hotarat sa te casatoresti o si faci nu mai stai sa mai faci o slujba si aiar mai astepti X ani pana la nunta.
Eu inteleg logodna ca pe o cerere in casatorie si promisiune: "ne vom casatori cat de curand" si anuntam si lumii, fixam o data chiar.
Dar sensul ei in cadrul slujbei de cununie nu-l inteleg.

Drept sa spun, nici eu nu inteleg de ce se considera ca logodna nu poate fi rupta (decat in masura in care poate fi rupta cununia, adica tolerata ruperea ei). Dar asa este, cica.

Fani71 17.08.2009 16:07:19

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 160461)
Pai in cazul acesta logodna separata de cununiei presupune petrecerea vietii, celor doi tineri, de dupa logodna pana la cununie in feciorie. De aceea multi preoti cauta sa lamureasca mirii ca sa oficieze si logodna si cununia in aceeasi zi.

Da. Dar la origine erau separate. Intr-adevar este cam absurd sa se mai numeasca logodna daca sunt unite intotdeauna.

leteanu 01.05.2013 17:51:27

verighetele

Am dat la schimb verighetele de cununie si am cumparat unele noi, din diferite motive.
Rugamintea mea, va rog frumos, sa imi spuneti, este necesar sa le sfintim pe cele noi sau este de la sine inteles doar prin purtarea lor, mai ales ca le-am si gravat cu data casatoriei si prenumele noastre.

Cu respect,
Iulia

hmmsrbls 07.05.2013 04:41:12

Nu sunt casatorit si nu stiu daca si cand ma voi casatori, insa prefer oricand verigheta sau orice alt simbol banal al acestui legamant, decat un act stampilat si facut cu atatea mari batai de cap ca si anularea lui.

Tot ceea ce tine de acte, oficialitati, martori mi se pare ca nu isi are locul intr-o casatorie. Toate acestea imi par mai degraba mijloace de inlantuire a 2 oameni, in loc de intarire a legaturii intre ce doi.

Un tatuaj al unui prapadit, cu numele sotiei sale, cantareste pentru mine mai mult decat orice act oficiat de orice armata de oameni cu functii inalte, chiar daca scrie pe el "de bunavoie si nesilit de nimeni".

Demetrius 07.05.2013 06:30:20

Citat:

În prealabil postat de leteanu (Post 517190)
Am dat la schimb verighetele de cununie si am cumparat unele noi, din diferite motive.
Rugamintea mea, va rog frumos, sa imi spuneti, este necesar sa le sfintim pe cele noi sau este de la sine inteles doar prin purtarea lor, mai ales ca le-am si gravat cu data casatoriei si prenumele noastre.

Cu respect,
Iulia

”Toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este coborând, le la Tine, Părintele luminilor!”

Așadar este mai bine să fie sfințite de Sus pentru că voi, nefiind sfinți, nu le puteți sacraliza, chiar dacă preocupările voastre sunt vrednice.

tabitha 09.05.2013 07:43:54

Citat:

Cu respect,
Iulia

Am și eu aceeași "problemă" - purtarea unor verighete noi, nesfințite.
Cineva mi-a spus să le dăm preotului să le sfințească odată cu oficierea Tainei Cununiei la un alt cuplu.
Sincer, nu știu dacă se poate.

Mihnea Dragomir 09.05.2013 07:52:09

Citat:

Cu respect,
Iulia

Verighetele reprezinta mai mult decat simple bijuterii, asa cum ar fi, bunaoara, cerceii. Iata, le-ati si gravat, ceea ce cu cerceii nu ati facut. Si atunci, de ce sa nu le duceti preotului sa le consacre ?

vicutza45 09.06.2014 21:49:11

inelele sfintite

eu am vrut sa intreb daca este permis sa se poarte pe mina inelele sfintite pe care le cumparam din biserici si manastiri...

Mihnea Dragomir 09.06.2014 21:58:52

De ce nu ar fi permis ? Nu spre a fi purtat pe mana este facut si cumparat un inel ?

vicutza45 14.06.2014 23:00:52

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 561904)
De ce nu ar fi permis ? Nu spre a fi purtat pe mana este facut si cumparat un inel ?

da dar......am auzit de exemplu ca bratarile cu iconite pe care le cumparam nu ar trebui sa le purtam pe mana....

Mihnea Dragomir 15.06.2014 00:56:34

Citat:

În prealabil postat de vicutza45 (Post 562570)
da dar......am auzit de exemplu ca bratarile cu iconite pe care le cumparam nu ar trebui sa le purtam pe mana....

Vicuta, nu va mai luati dupa toate babele care sprijina pangarul. Mai multa incredere in autoritatile Bisericii! Ele au primit misiunea sa ne invete. Intre superioara unei manastiri si parerea unei babe, as da intaietate primeia.

Daca bratara cu iconite pictate a fost sfintita si se vinde la manastire, precis stareta e la curent cu aceasta activitate si este de acord cu ea. Daca nu scrie pe niciun afis si nu se preda la nicio predica interdictia de a purta bratari cu iconite, desi e evident ca lumea le cumpara ca sa le poarte, inseamna ca nu e lucru interzis. Prin urmare, e permis.

Gasesc chiar un lucru bun si de folos purtarea lor, fiindca e un mijloc de evanghelizare si un mic Crez pe care il purtam in jurul mainii. Mai mult: poate ca spun vorbe mari, dar e o firava contributie a noastra la sanctificarea lumii, la preschimbarea ei, la orientarea ei pe verticala.

Hai sa nu-l cautam pe dracul acolo unde nu este. Rusine e sa porti bratari cu Lady Gaga. Sa porti bratari cu Isus si cu chipuri de sfinti Lui bineplacuti, asta nu e rusine.

AlinB 15.06.2014 03:31:58

Ba poate fi, depinde de ce o porti.
Daca e "sa-ti aduca noroc" sau ceva de genul..

Si in plus nu stiu cat de practic este si consistent cu ideea de evlavie si respectul fata de aspectul fizic al icoanei, daca faci munca de birou, atunci inevitabil le vei sterge de masa, nu prea cred ca asta a fost ideea iconarilor vizavi de intrebuintarile icoanei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:22:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.