Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pastrarea Anafurii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6416)

Hector 01.06.2009 13:36:11

Pastrarea Anafurii

Vreau sa pun o intrebare putin mai ciudata.
Voi cum pastrati anafura (in ce conditii -spatiu inchis/deschis- si in ce recipiente-din ce material-) pentru tine mai mult. Sa nu mucegaiasca, sa se prafuiasca sau sa se strice.
La mine in casa anafura mi se strica destul de repede si nu mai stiu pe unde sa o pun, sau in ce sa o pastrez.
Ceva sfaturi?

costel 01.06.2009 14:24:15

Eu nu iau decat duminica anafura. Insa, bunica mea ia in fiecare zi. Ea o pune la uscat o zi, iar dupa aceea intr-un vas acoperit (asa o fereste de praf).

Daniela-Iulia 01.06.2009 14:28:30

eu am de mai bine de 1 luna (de dinainte de Sfintele Pasti), si e fara pic de mucegai
[COLOR=Gray](nici eu nu ma asteptam sa reziste, dar s-a pastrat, in pungulita de hirtie, pe care am pus-o in cutiuta de lemn descoperita, .... nu s-a inchis capacul ca era cam multa... si spre uimirea mea, nici nu s-a impietrit, nici n-a mucegait, ci se poate minca foarte usor) :)[/COLOR]

dorinastoica14 01.06.2009 15:01:55

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 142325)
Vreau sa pun o intrebare putin mai ciudata.
Voi cum pastrati anafura (in ce conditii -spatiu inchis/deschis- si in ce recipiente-din ce material-) pentru tine mai mult. Sa nu mucegaiasca, sa se prafuiasca sau sa se strice.
La mine in casa anafura mi se strica destul de repede si nu mai stiu pe unde sa o pun, sau in ce sa o pastrez.
Ceva sfaturi?

Dar de ce trebuie să o păstrezi? Dacă mergi la biserică în fiecare duminică(măcar) și ei anafură atât cât îți este necesar pentru o săptămână nu are timp să se strice.Dacă totuși dorești să o ții mai mult o pui pe o farfurie întinsă acoperită cu tifon curat la uscat iar apoi o păstrezi într-o bombonieră acoperită.
Dacă totuși ai în casă anafură mucegăită pe care nu ai consumat-o (știu aceasta de la bunica mea,de la mama mea) mergi la un copac,faci o groapă adâncuță și pui acolo anafura după care acoperi cu multă grijă și bați pământul ca nu cumva să o găsească vreo viețuitoare.
Resturile de fitil de la candelă,ce rămâne în cădelniță și orișice folosești când cureți candela le arzi pe o tablă curată specială pentru aceasta și le îngropi de asemenea în loc curat.

Florin-Ionut 01.06.2009 16:36:28

Eu obisnuiesc sa iau dupa Liturghia respectiva o singura bucatica de anafura pe care o mananc pe loc. Nu-i inteleg pe cei care iau pachetele acasa...

Anafura inseamna "in loc de dar" din cate stiu. Este un substitut al Trupului cu care nu ne-am impartasit, un simbol al Euharistiei, nu? Are cumva puteri speciale daca o mananci in fiecare dimineata?

Rog lamurire...

costel 01.06.2009 16:51:18

Ionut, de multe ori omul crede ca daca ia mai multa anafura, devine mai sfant. Nu cantitate il face pe om mai sfant. NU e nevoie sa ma impartasesc cu jumatate din potir, imi e de ajuns o particica.

Dar sa nu cad intr-o judecata gresita, poate ca nu cu aceste ganduri iau ceilalti zilnic anafura.

Pericolul e sa nu ne multumim cu putinul, adica doar cu anafura si astfel, sa nu ajungem sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului.

antoniap 01.06.2009 17:06:51

Eu pastrez Anafura in punga de hartie pe care o lasa intredeschisa. Intra suficient aer si nu se mai mucegaieste. Daca este o cantitate mai mare, atunci, inainte de a o introduce in punga, o las sa se usuce pe o coala de hartie.

danyel 01.06.2009 17:18:42

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 142388)
Eu obisnuiesc sa iau dupa Liturghia respectiva o singura bucatica de anafura pe care o mananc pe loc. Nu-i inteleg pe cei care iau pachetele acasa...

Anafura inseamna "in loc de dar" din cate stiu. Este un substitut al Trupului cu care nu ne-am impartasit, un simbol al Euharistiei, nu? Are cumva puteri speciale daca o mananci in fiecare dimineata?

Rog lamurire...

La fel si eu, si nici nu intentionez sa iau pe viitor acasa
De multe ori prea multi dintre noi facem multe chestii din superstitie nu din credinta,
Nu cred ca e necesar sa te indopi cu anafura si aghiasma toata saptamana ca sa fi crestin, necesar e sa te "hranesti" cu rugaciune, post, citirea cartilor sfinte, un afat o vorba buna data aproapelui

Hector 01.06.2009 17:44:25

Va multumesc pentru raspunsuri.
Eu obisnuiesc sa iau anafura si aghiazma in fiecare dimineata.

tigerAvalo9 01.06.2009 17:50:29

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 142423)
Va multumesc pentru raspunsuri.
Eu obisnuiesc sa iau anafura si aghiazma in fiecare dimineata.

Asa procedez si eu ,dar nu lipseste rugaciunea.

dorinastoica14 01.06.2009 20:01:31

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 142341)
Eu nu iau decat duminica anafura. Insa, bunica mea ia in fiecare zi. Ea o pune la uscat o zi, iar dupa aceea intr-un vas acoperit (asa o fereste de praf).

Mulți duhovnici și preoți recomandă creștinilor la taina spovedaniei să ia în fiecare dimineață anafură și aghiasmă.În zilele în care ajunezi înainte cu o oră de masă este bine a se lua anafură.În casa unui creștin nu e rău să fie o bucățică de anafură pentru cineva călător,pentru un bătrân,pentru un bolnav.

costicamalai 01.06.2009 22:21:56

Ce cunosc eu despre anafora

Asa cum am citit si de la ceilalti credinciosi anafora daca este mai multa se tine intr-un vas curat (chiar o canita de cafea acoperita cu un servetel).
Dar lucru care l-am aflat de la preotul meu duhovnic mai demult este asa :anafora consumata de credincios mai mult de 3(trei) bucatele isi pierde calitatea de anafora si devine PIINE, pentru ca ne indoim de puterea Duhului Sfint , deci luati aminte care mincati anafora "cantitativ" nu este direct proportionala cun sfitenia s-au iertarea de pacate.

costel 01.06.2009 22:59:07

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 142490)
Mulți duhovnici și preoți recomandă creștinilor la taina spovedaniei să ia în fiecare dimineață anafură și aghiasmă.În zilele în care ajunezi înainte cu o oră de masă este bine a se lua anafură.În casa unui creștin nu e rău să fie o bucățică de anafură pentru cineva călător,pentru un bătrân,pentru un bolnav.

Dorina, eu nu ma ridic deasupra sfaturilor unui duhovnic. Insa, stii ce ma doare? Ca ne multumim cu prea putin. Ne spunem e bine si asa. Astfel, nu mai depunem niciun efort sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului. In loc ca anafura sa ne trezeasca "pofta" de a ne impartasi cu Trupul Domnului, dormim linistiti ca am luat anafura.

patinina34 02.06.2009 08:50:36

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 142551)
Dorina, eu nu ma ridic deasupra sfaturilor unui duhovnic. Insa, stii ce ma doare? Ca ne multumim cu prea putin. Ne spunem e bine si asa. Astfel, nu mai depunem niciun efort sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului. In loc ca anafura sa ne trezeasca "pofta" de a ne impartasi cu Trupul Domnului, dormim linistiti ca am luat anafura.

Draga Costel, asa mare dreptate ai!
Asta ar fii bine sa mergem sa ne spovedim si apoi impartasanie, este corect.

Totusi, sa stii ca si Dorina are dreptate, deoarece ea se referea la faptul ca cineva poate fii pe drum, sau bolnav sau cine stie ce situatie, si are la indemina anafora, care este extraordinar de bine.

Deci vorbim aici de 2 situatii diverse, adica una cind nu ai unde sau cum sa te spovedesti( situatia expusa de Dorina), iar alta, cind ai posibilitatea sa te spovedesti mereu, si-i pacat sa nu te silesti la spovedanie( situatia expusa de tine).

Florin-Ionut 02.06.2009 09:58:51

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 142490)

De care aghiazma sa se ia dimineata? Probabil ca aghiazma mica.

Mie duhovnicul mi-a spus ca pot sa iau aghiazma mare numai miercuri si vineri daca ajunez pana la ora 15:00. Exceptand cazul in care te spovedesti si nu te impartasesti, atunci poti lua in loc de impartasanie, bineinteles.

Eu ma gandesc sa fac o cura de apa sfintita, pentru sanatate:

http://www.orthodoxtube.com/videos.h...eo&video_id=10

costel 03.06.2009 15:00:04

Ionut, eu nu iau aghiasma in fiecare zi. Fie ea si "mica". Si nu fac asta pentru ca ma consider plin de sfintenie si daca as mai lua o gura as da "pe afara sfintenia". Dimpotriva, incerc sa fiu cat mai pregatit pentru asta. Si numai atunci iau aghiasma.

dorinastoica14 03.06.2009 19:37:57

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 142631)
De care aghiazma sa se ia dimineata? Probabil ca aghiazma mica.

Mie duhovnicul mi-a spus ca pot sa iau aghiazma mare numai miercuri si vineri daca ajunez pana la ora 15:00. Exceptand cazul in care te spovedesti si nu te impartasesti, atunci poti lua in loc de impartasanie, bineinteles.

Eu ma gandesc sa fac o cura de apa sfintita, pentru sanatate:

http://www.orthodoxtube.com/videos.h...eo&video_id=10

Aghiasmă mică Florin.Aghiasmă mare... (dar nu pot eu să te sfătuiesc altfel decât duhovnicul tău - tu de el asculți nu de mine sau de altul de pe forum) este o rânduială pentru aceasta.

tigerAvalo9 03.06.2009 20:50:42

In concluzie cu anafura sau fara anafura nu conteaza.Conteaza rugaciunea.Recomandat este ca prima imbucatura sa fie anafura care se ia facand rugaciunea ,pe stomacul gol multumindu-i Domnului.

axios 04.06.2009 07:33:28

...

deci, hector,
am o canita de cafea, la fel ca un frate de mai sus, in care pun un servetel ca "tapet", in care las bucatile de anafora. servetelul are rol de a atrage toata umezeala care ar putea duce la mucegaire si astfel se usuca anafora si se mentine mai bine.
cat despre cat de des e bine sa luam anafora... intrebati-va duhovnicii inainte de a va da cu parerea. vad ca de ganditori si teologi nu ducem lipsa...
Doamne ajuta!

cristiboss56 04.06.2009 07:49:46

Exact !

Citat:

În prealabil postat de axios (Post 143140)
deci, hector,
am o canita de cafea, la fel ca un frate de mai sus, in care pun un servetel ca "tapet", in care las bucatile de anafora. servetelul are rol de a atrage toata umezeala care ar putea duce la mucegaire si astfel se usuca anafora si se mentine mai bine.
cat despre cat de des e bine sa luam anafora... intrebati-va duhovnicii inainte de a va da cu parerea. vad ca de ganditori si teologi nu ducem lipsa...
Doamne ajuta!

Duhovnicul este singurul în măsură , ce ne va spune când și cum vom lua anafora. Cel puțin, la mine după fiece spovedanie îmi spune ce și cum.
Doamne ajută ! +

Florin-Ionut 04.06.2009 11:45:11

Anafura simbolizeaza trupul Fecioarei si este un aliment sfintitor:

http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...nta-euharistie

Camelia11 25.10.2013 15:33:51

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 143195)

Interesant de stiut:
http://lumeacrestinilor.blogspot.ro/...a-anafura.html

Barsaumas 25.10.2013 16:08:01

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 143195)

Hai ca asta e prea de tot, e un bisericism mariolatru de nu se poate. Cind a zis Sf. Fecioara ceva de trupul ei, cum ca trebuie impartasit credinciosilor?! Arata in Scriptura si Paterice.

windorin 30.10.2013 22:22:55

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 538543)
Hai ca asta e prea de tot, e un bisericism mariolatru de nu se poate.
Cind a zis Sf. Fecioara ceva de trupul ei, cum ca trebuie impartasit credinciosilor?! Arata in Scriptura si Paterice.

Nu a zis nimic Maica Domnului. Imaginea cu trupul Maicii Domnului vine din faptul ca Anafura este painea sfintita din jurul Sfantului Agnet, care se scoate din prescura pentru Sfintele Taine. Pentru ca Sfantul Agnet inchipuie si se preface in Trupul Mantuitorului, restul prescurii, prin asociere, inchipuie trupul Maicii Domnului, din care S'a nascut Iisus Hristos. Restul prescurii se taie bucati mici si se binecuvinteaza, prin insemnarea cu semnul Sfintei Cruci si atingerea de Sfintele Taine, devenind Anafura.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:44:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.