![]() |
Egoismul
”eu”, ”mie”, ”îmi”, ”mi” sunt pronumele cel mai des întâlnite în frazele egoiștilor...
Auzim adesea ”dacă îți spun [COLOR="DarkRed"]eu[/COLOR]...”, ”nu-mi spune tu [COLOR="DarkRed"]mie[/COLOR] dintr-astea...”, ”la mine nu-[COLOR="DarkRed"]mi[/COLOR] vii cu de-astea...”, ”adică îmi spune el [COLOR="DarkRed"]mie[/COLOR] care ...” și multe altele care dezvăluie natura egoistului... Mai nou, diavolul egoismului a luat un nou chip, smerit, te salută respectuos și te sărută la despărțire... Cum reacționați în fața evidenței? Eu mă simt neputincioasă... Tac și trec mai departe ... |
Citat:
"Iubeșt-l pe aproapele tău ca pe tine însuți" Dumnezeu nu spune să nu ne iubim și pe noi ci doar să iubim și pe aproapele la fel. |
Citat:
Ne împiedică să dobândim bucuriile pe care Domnul le-a pregătit pentru noi. Domnul fie cu toți ! |
Citat:
Doamne-ajuta! |
Citat:
Exista salvare. Omul trebuie sa intre in Biserica. Aici nu se vorbeste decat de "noi". |
Egoismul si autosufiecienta sunt cele mai mari boli sufletesti ale lumii in care traim, fapt pentru care, nici noua nu ne sunt tocmai straine. E cert, nu ii diagnoticam doar pe altii ca le au, ci le vedem si in noi. Ele stau intotdeuana in spatele acelor fapte de care, mai tarziu, cand cantarim mai bine lucrurile, ajungem sa ne rusinam. Se intampla atunci sa constatam cat de perfizi, de farisei si de cata nimicnicie am dat dovada in acele situatii.
|
Citat:
Ca parca asta era inceputul indreptarii. |
Citat:
Mie poti sa imi atragi atentia.... |
Egoismul nostru se vindeca prin deschiderea fata de ceilalti,prin a nu mai conta 'tu insuti' ci a conta mai mult ceilalti.
Iar egosimul celorlalti,cand il intalnim,e ca o reduta in care nu se poate intra. Trebuie mult har si iubire ca sa poti capta atentia acelui om,indreptat doar spre sine insusi.Dar dragostea de aceea e cea mai mare virtute,caci poate patrunde si in cazematele cele mai inchise. Astfel,nu exista om suficient de egoist care sa nu se poata inmuia,ci dragostea noastra nu poate ajunge la atata desavarsire si curatenie . Daca l-am iubi pe celalalt ca pe noi insine,cum bine zicea cineva,atunci am intelege si cum judeca un egoist(la fel ca noi) ,si am gasi cheia spre sufletul sau. Nu intoarceti capul cand vedeti un om,evident,egoist.Ci ziceti:la fel sunt poate si eu pt el. |
Stai la rând să cumperi să zicem pâine.Când ajungi mai e o singură pâine.Ce faci?Îl poftești pe cel din spate să o ia? O dai în două sau o iei și pleci mulțumit că nu trebuie să aștepți să aducă altă pâine?
Eu o iau și plec mulțumită acasă. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
...
cred ca depinde mult de starea noastra de moment. zic asta si vis-a-vis de exemplul cu painea.
daca avem o stare buna, suntem linistiti, cu pace in suflet, cred ca am renunta si la paine in favoarea unuia nevoitor... daca, in schimb, suntem catraniti, imbufnati, ne mai asteapta si copilasii nerabdatori acasa, atunci, pentru ei, ii dai si o branca la cel din fata si il intrebi unde se grabeste... egoismul, ca si sentiment, e nociv cand il duci la extreme... |
Era un frate care s-a dus la minastire si a dus cu el o vaca. Intr-o zi i-a spus parintelui staret "parinte, vaca mea s-a imbolnavit!". "Frate - i-a zis staretul - aici nu mai este nimic al tau sau al meu, totul e al nostru!". "Am inteles!" - zise fratele. Peste citeva zile parintele staret il vede pe frate abatut si-l intreaba "Ce ai frate?", iar fratele a raspuns "Ma doare capul nostru, parinte staret".
|
Citat:
Excelentă pilda! |
Citat:
Eeeeexceptional, Vali !!! Mi-a placut exemplul tau. Indeamna la cumpatare atnci cand am fi tentati sa aruncam cu pietre in cei care ar fi un pic sau mai mult egoisti. Iubirea de oameni inseamna si a mai trece cu vederea defectele lor, pentru ca toti avem defecte. |
Citat:
Referinta noua este dragostea Lui desavarsita pentru fiecare dintre noi! Ioan 13, 34 Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul. |
Parintele Porfirie
"Cel egoist este strâmtorat din orice. Cel smerit este liber și independent de toți ..."
|
Citat:
|
Si egoismul cred ca este gradual..nu poate fi judecat cu aceeasi masura.Dumnezeu spune sa intoarcem si celalalt obraz..dar nu sa fim si fraieri..de multe ori se profita de smerenia desavarsita..iar atunci putin egoism..nu cred ca strica de loc.In formele "evoluate"..cred ca este un mare pacat..si poate provoca multa durere celor din jur...
|
Cuv. Paisie Aghioritul
"Cel care crede că este destoinic să îndrepte pe alții are mult egoism.”
|
egoismul eu cred ca este o trasatura de caracter,unii sunt, altii nu,dar nu cred ca se poate ,,vindeca" decat ca poate fi controlat sau poate fi sters definitiv din personalitatea cuiva dar cu credinta multa si doar cu ajutorul lui Dumnezeu
|
Citat:
Interesant! |
Citat:
|
Citat:
|
Egoismul se naste in om atunci cind el nu se simte iubit! De aceea e atat de importanta relatia cu Dumnezeu. Numai El poate satura foamea noastra de iubire! Dea Domnul sa raspundem cum se cuvine iubirii Lui!
|
Egoismul este izvorul si rezumatul tuturor greselilor si nenorocirilor de orice fel.
"Un monstru taras in gaoacea-i blindata./El singur si-e nava, carmaci, marinar;/gonind spre alti monstri marunti, dar la fel,/aici se ridica, aici cade iar,/de val nu s-atinge, nici valul de el;/deodata plezneste de pare o basica, /de viata lui nimeni nu stie nimica/si nici de sfarsitu-i sinistru:/acela era egoistul !"(A.Mickiewicz, Oda tineretii) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Egoismul este prezent peste tot sub diferite forme,chiar daca nu zicem putem si gandi,egoismul este prezent peste tot mai ales atunci cand este vorba de a da aproapelui nostru!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
pareri impartite
Se poate vorbi de mai multe feluri de egoism, cred. Din cate am citit aici, toti au dreptate in felul lor.
|
Se poate vorbi, intr-adevar, de un egoism material, de un altul duhovnicesc, de un altul intelectual, de unul moral etc ... Cartile preotilor si ale altor ganditori sunt pline de exemple de diverse tipuri de egoism.
|
Intr-adevar, problema egoismului e complexa.
Dar eu vad o specie de egoism care e buna, de pilda, egoismul de a face bine. O vad ca o categorie de a face bine, inferioara, insa care nu e de dat la o parte. Egoismul de a a fi TU cel care face o fapta buna, gen Gigi Becali. Ii lipseste smerenia, ce-i drept, insa ajutorul dat uamenilor este de netagaduit. In fond, Isus Hristos, Dumenezeu-Om, este EL cel care s-a urcat pe cruce si nimeni altcineva. Privilegiul de a salva lumea, este o forma de iubire/altruism care se intalneste cu specia buna de egoism. Cred ... Multumesc, Mariuca |
Dumnezeu nu este egoist. Nu vrea sa fie singur in Imparatia Cerurilor. Omul fiind dupa chipul Sau, nu se poate realiza decat in conditiile in care inlatura din el orice forma de egoism. As indrazni sa spun ca in Imparatia Cerurilor ajungi numai atunci cand in tine nu mai e loc decat de ceilalti.
|
Citat:
Evident ca exista si aspectul urmator: daca cineva e in cadere libera si ii intinde mana altuia care e in cadere libera vor cadea amandoi tinandu-se de mana...trebuie intai sa se agata el de ceva ca sa il poata prinde si pe celalalt |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:52:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.