Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Egoismul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6444)

LapetiteMoc 04.06.2009 21:57:08

Egoismul

”eu”, ”mie”, ”îmi”, ”mi” sunt pronumele cel mai des întâlnite în frazele egoiștilor...
Auzim adesea ”dacă îți spun [COLOR="DarkRed"]eu[/COLOR]...”, ”nu-mi spune tu [COLOR="DarkRed"]mie[/COLOR] dintr-astea...”, ”la mine nu-[COLOR="DarkRed"]mi[/COLOR] vii cu de-astea...”, ”adică îmi spune el [COLOR="DarkRed"]mie[/COLOR] care ...” și multe altele care dezvăluie natura egoistului... Mai nou, diavolul egoismului a luat un nou chip, smerit, te salută respectuos și te sărută la despărțire...

Cum reacționați în fața evidenței? Eu mă simt neputincioasă... Tac și trec mai departe ...

dorinastoica14 04.06.2009 22:16:13

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 143437)
”eu”, ”mie”, ”îmi”, ”mi” sunt pronumele cel mai des întâlnite în frazele egoiștilor...
Auzim adesea ”dacă îți spun [COLOR=darkred]eu[/COLOR]...”, ”nu-mi spune tu [COLOR=darkred]mie[/COLOR] dintr-astea...”, ”la mine nu-[COLOR=darkred]mi[/COLOR] vii cu de-astea...”, ”adică îmi spune el [COLOR=darkred]mie[/COLOR] care ...” și multe altele care dezvăluie natura egoistului... Mai nou, diavolul egoismului a luat un nou chip, smerit, te salută respectuos și te sărută la despărțire...

Cum reacționați în fața evidenței? Eu mă simt neputincioasă... Tac și trec mai departe ...

Toți suntem egoiști.Egoismul ne ține în viață.Este și bun și rău.
"Iubeșt-l pe aproapele tău ca pe tine însuți" Dumnezeu nu spune să nu ne iubim și pe noi ci doar să iubim și pe aproapele la fel.

LapetiteMoc 05.06.2009 02:50:42

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 143441)
Toți suntem egoiști.Egoismul ne ține în viață.

Egoismul este prima patimă împotriva căreia trebuie să luptăm, ea este la rădăcina tuturor celorlalte patimi și cauza multor caractere nefaste.
Ne împiedică să dobândim bucuriile pe care Domnul le-a pregătit pentru noi.

Domnul fie cu toți !

ioan_si.atat 05.06.2009 08:58:52

Citat:

"Iubeșt-l pe aproapele tău ca pe tine însuți" Dumnezeu nu spune să nu ne iubim și pe noi ci doar să iubim și pe aproapele la fel.

E bine punctata aceasta "importanta" a egoismului. Insa ar fi bine sa nu confundam egoismul nativ, pe alocuri nevinovat, cu cel care se dobandeste in timp si pe care il vedem des in jurul nostru. Pentru acela, cred eu, nu exista justificare. Oamenii egoisti imi provoaca atata tristete.

Doamne-ajuta!

costel 05.06.2009 10:40:48

Citat:

Auzim adesea ”dacă îți spun [COLOR=DarkRed]eu[/COLOR]...”, ”nu-mi spune tu [COLOR=DarkRed]mie[/COLOR] dintr-astea...”, ”la mine nu-[COLOR=DarkRed]mi[/COLOR] vii cu de-astea...”, ”adică îmi spune el [COLOR=DarkRed]mie[/COLOR] care ...” și multe altele care dezvăluie natura egoistului... Mai nou, diavolul egoismului a luat un nou chip, smerit, te salută respectuos și te sărută la despărțire...

Omul se imprieteneste cu cineva doar daca i se aseamana. Este angajat de multe ori doar daca este pe placul celui ce intervieveaza... Omul se cauta pe sine in ceilalti. Nu sta cu spatele la ceilalti, dar nu vede in celalalt decat aspectele care il definesc....

Exista salvare. Omul trebuie sa intre in Biserica. Aici nu se vorbeste decat de "noi".

Marius22 11.02.2010 13:28:10

Egoismul si autosufiecienta sunt cele mai mari boli sufletesti ale lumii in care traim, fapt pentru care, nici noua nu ne sunt tocmai straine. E cert, nu ii diagnoticam doar pe altii ca le au, ci le vedem si in noi. Ele stau intotdeuana in spatele acelor fapte de care, mai tarziu, cand cantarim mai bine lucrurile, ajungem sa ne rusinam. Se intampla atunci sa constatam cat de perfizi, de farisei si de cata nimicnicie am dat dovada in acele situatii.

Jane Says 11.02.2010 13:39:02

Citat:

În prealabil postat de Marius
Ele stau intotdeuana in spatele acelor fapte de care, mai tarziu, cand cantarim mai bine lucrurile, ajungem sa ne rusinam. Se intampla atunci sa constatam cat de perfizi, de farisei si de cata nimicnicie am dat dovada in acele situatii.

Numai sa ne dea Dumnezeu timp si minte sa ajungem sa simtim rusinea pentru perfidia si fariseismul nostru, oho, de mi-ar da acum rusinea asta, sa ma bag sub birou de rusine si sa nu mai ies de-acolo.

Ca parca asta era inceputul indreptarii.

AndruscaCIM 11.02.2010 13:44:38

Citat:

Auzim adesea ”dacă îți spun [COLOR="DarkRed"]eu[/COLOR]...”, ”nu-mi spune tu [COLOR="DarkRed"]mie[/COLOR] dintr-astea...”, ”la mine nu-[COLOR="DarkRed"]mi[/COLOR] vii cu de-astea...”, ”adică îmi spune el [COLOR="DarkRed"]mie[/COLOR] care ...” și multe altele care dezvăluie natura egoistului... Mai nou, diavolul egoismului a luat un nou chip, smerit, te salută respectuos și te sărută la despărțire...

Au au au...cred ca si eu ma fac foarte vinovata de folosirea acestor pronume!!!:29: Numai ca si fara ele...stiu si mi se si spune destul de des (de fapt nici nu ar mai fi nevoie)...ca sunt destul de egoista!:46:

Mie poti sa imi atragi atentia....

iustin10 11.02.2010 22:04:03

Egoismul nostru se vindeca prin deschiderea fata de ceilalti,prin a nu mai conta 'tu insuti' ci a conta mai mult ceilalti.
Iar egosimul celorlalti,cand il intalnim,e ca o reduta in care nu se poate intra. Trebuie mult har si iubire ca sa poti capta atentia acelui om,indreptat doar spre sine insusi.Dar dragostea de aceea e cea mai mare virtute,caci poate patrunde si in cazematele cele mai inchise.
Astfel,nu exista om suficient de egoist care sa nu se poata inmuia,ci dragostea noastra nu poate ajunge la atata desavarsire si curatenie .
Daca l-am iubi pe celalalt ca pe noi insine,cum bine zicea cineva,atunci am intelege si cum judeca un egoist(la fel ca noi) ,si am gasi cheia spre sufletul sau.
Nu intoarceti capul cand vedeti un om,evident,egoist.Ci ziceti:la fel sunt poate si eu pt el.

dorinastoica14 11.02.2010 22:10:52

Stai la rând să cumperi să zicem pâine.Când ajungi mai e o singură pâine.Ce faci?Îl poftești pe cel din spate să o ia? O dai în două sau o iei și pleci mulțumit că nu trebuie să aștepți să aducă altă pâine?
Eu o iau și plec mulțumită acasă.

mirelat 12.02.2010 03:17:44

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 211176)

:68: Nu te cred, Dorina ! sunt sigura ca de multe ori ai lasa pe altul sa ia painea (sau altceva) in locul tau. :25:

mirelat 12.02.2010 03:24:24

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 211174)
Daca l-am iubi pe celalalt ca pe noi insine,.....am gasi cheia spre sufletul sau.

mai gasim noi cheia din cand in cand, problema este ca cineva o cam incuie la loc. usa sufletului, bineinteles.

AndruscaCIM 12.02.2010 11:34:00

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 211176)
Stai la rând să cumperi să zicem pâine.Când ajungi mai e o singură pâine.Ce faci?Îl poftești pe cel din spate să o ia? O dai în două sau o iei și pleci mulțumit că nu trebuie să aștepți să aducă altă pâine?

Depinde, m-as uita la expresia de pe chipul posibilului cumparator, si daca si-ar dori-o foarte tare...i-as ceda-o, daca nu ar fi prea motivat, atunci poate ca as lua-o eu, in cazul in care chiar as depinde numai de acea paine, cine stie...dar nu ai de unde sti totusi ca persoana care sta la rand vrea tot paine, poate vrea si un covrig, o chifla cu susan ceva :10:

axios 12.02.2010 13:01:42

...

cred ca depinde mult de starea noastra de moment. zic asta si vis-a-vis de exemplul cu painea.
daca avem o stare buna, suntem linistiti, cu pace in suflet, cred ca am renunta si la paine in favoarea unuia nevoitor...
daca, in schimb, suntem catraniti, imbufnati, ne mai asteapta si copilasii nerabdatori acasa, atunci, pentru ei, ii dai si o branca la cel din fata si il intrebi unde se grabeste...

egoismul, ca si sentiment, e nociv cand il duci la extreme...

vali99 12.02.2010 13:31:48

Era un frate care s-a dus la minastire si a dus cu el o vaca. Intr-o zi i-a spus parintelui staret "parinte, vaca mea s-a imbolnavit!". "Frate - i-a zis staretul - aici nu mai este nimic al tau sau al meu, totul e al nostru!". "Am inteles!" - zise fratele. Peste citeva zile parintele staret il vede pe frate abatut si-l intreaba "Ce ai frate?", iar fratele a raspuns "Ma doare capul nostru, parinte staret".

dorinastoica14 12.02.2010 15:30:59

Citat:

În prealabil postat de vali99 (Post 211355)
Era un frate care s-a dus la minastire si a dus cu el o vaca. Intr-o zi i-a spus parintelui staret "parinte, vaca mea s-a imbolnavit!". "Frate - i-a zis staretul - aici nu mai este nimic al tau sau al meu, totul e al nostru!". "Am inteles!" - zise fratele. Peste citeva zile parintele staret il vede pe frate abatut si-l intreaba "Ce ai frate?", iar fratele a raspuns "Ma doare capul nostru, parinte staret".

:21:
Excelentă pilda!

adrian010155 12.02.2010 15:46:44

Citat:

În prealabil postat de vali99 (Post 211355)

Eeeeexceptional, Vali !!! Mi-a placut exemplul tau. Indeamna la cumpatare atnci cand am fi tentati sa aruncam cu pietre in cei care ar fi un pic sau mai mult egoisti. Iubirea de oameni inseamna si a mai trece cu vederea defectele lor, pentru ca toti avem defecte.

Florin-Ionut 12.02.2010 16:01:13

Citat:

Tocmai de aia Dumnezeu ne-a dat o porunca noua, pentru ca cea veche avea ca referinta ego-ul uneori pacatos. Exista oameni care se detesta pe ei insisi, care nu se plac, care sunt masochisti spiritual sau nu. Iti dai seama ce ar fi pentru aproapele lor ca acestia sa respecte legea veche...

Referinta noua este dragostea Lui desavarsita pentru fiecare dintre noi!

Ioan 13, 34
Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.

LapetiteMoc 22.03.2010 00:55:53

Parintele Porfirie

"Cel egoist este strâmtorat din orice. Cel smerit este liber și independent de toți ..."

cristiboss56 22.03.2010 01:03:09

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 226458)
"Cel egoist este strâmtorat din orice. Cel smerit este liber și independent de toți ..."

Cel egoist e neiertător, hidos , parșiv , ranchiunos , dușmănos , ascuns și cu mai multe fețe !

ciprian22 22.03.2010 01:26:40

Si egoismul cred ca este gradual..nu poate fi judecat cu aceeasi masura.Dumnezeu spune sa intoarcem si celalalt obraz..dar nu sa fim si fraieri..de multe ori se profita de smerenia desavarsita..iar atunci putin egoism..nu cred ca strica de loc.In formele "evoluate"..cred ca este un mare pacat..si poate provoca multa durere celor din jur...

LapetiteMoc 22.03.2010 19:12:42

Cuv. Paisie Aghioritul

"Cel care crede că este destoinic să îndrepte pe alții are mult egoism.”

luminita- 22.03.2010 19:49:32

egoismul eu cred ca este o trasatura de caracter,unii sunt, altii nu,dar nu cred ca se poate ,,vindeca" decat ca poate fi controlat sau poate fi sters definitiv din personalitatea cuiva dar cu credinta multa si doar cu ajutorul lui Dumnezeu

andreicozia 22.03.2010 19:56:54

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 226725)
"Cel care crede că este destoinic să îndrepte pe alții are mult egoism.”

Ca urmare toti profesorii si invatatorii care sunt calificati sa indrepte pe altii sunt egoisti.
Interesant!

LapetiteMoc 22.03.2010 19:59:54

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 226751)
Ca urmare toti profesorii si invatatorii care sunt calificati sa indrepte pe altii sunt egoisti.
Interesant!

Nu la acest gen de indreptare se refera Cuviosul Paisie Aghioritul.

andreicozia 22.03.2010 20:02:22

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 226755)
Nu la acest gen de indreptare se refera Cuviosul Paisie Aghioritul.

Ai putea oare elabora un pic, ca tot nu pricep

hanico 22.03.2010 20:05:37

Egoismul se naste in om atunci cind el nu se simte iubit! De aceea e atat de importanta relatia cu Dumnezeu. Numai El poate satura foamea noastra de iubire! Dea Domnul sa raspundem cum se cuvine iubirii Lui!

laraG 22.03.2010 20:10:36

Egoismul este izvorul si rezumatul tuturor greselilor si nenorocirilor de orice fel.
"Un monstru taras in gaoacea-i blindata./El singur si-e nava, carmaci, marinar;/gonind spre alti monstri marunti, dar la fel,/aici se ridica, aici cade iar,/de val nu s-atinge, nici valul de el;/deodata plezneste de pare o basica, /de viata lui nimeni nu stie nimica/si nici de sfarsitu-i sinistru:/acela era egoistul !"(A.Mickiewicz, Oda tineretii)

luminita- 22.03.2010 20:11:36

Citat:

În prealabil postat de hanico (Post 226761)
Egoismul se naste in om atunci cind el nu se simte iubit!

eu cred ca atunci cand cineva este prea iubit se naste egoismul pt ca un om daca este iubit si rasfatat de toata lumea se invata ca totul ii revine lui fara sa depuna efort si automat devine egoist fara sa se gandeasca si la ceilalti.....daca cineva nu se simte iubit de toata lumea atunci acel om intelege ca nu totul ii revine lui si se invata sa mai si daruiasca

andreicozia 22.03.2010 20:14:32

Citat:

În prealabil postat de luminita- (Post 226768)
eu cred ca atunci cand cineva este prea iubit se naste egoismul pt ca un om daca este iubit si rasfatat de toata lumea se invata ca totul ii revine lui fara sa depuna efort si automat devine egoist fara sa se gandeasca si la ceilalti.....daca cineva nu se simte iubit de toata lumea atunci acel om intelege ca nu totul ii revine lui si se invata sa mai si daruiasca

In sfirsit un raspuns dat cu maturitate, cu picioarele pe pamint

hanico 22.03.2010 20:21:26

Citat:

În prealabil postat de luminita- (Post 226768)

E valabil mai mult pentru copii, parerea mea, un om adult trecut prin toate greutatile vietii nu cred ca mai crede ca i se cuvin toate.

alinnasser2010 22.03.2010 20:41:16

Egoismul este prezent peste tot sub diferite forme,chiar daca nu zicem putem si gandi,egoismul este prezent peste tot mai ales atunci cand este vorba de a da aproapelui nostru!

glykys 22.03.2010 21:31:27

Citat:

În prealabil postat de alinnasser2010 (Post 226791)
Egoismul este prezent peste tot sub diferite forme,chiar daca nu zicem putem si gandi,egoismul este prezent peste tot mai ales atunci cand este vorba de a da aproapelui nostru!

Of, da, da, ai mare dreptate! Se poate spune: pai de ce sa ii dau eu aproapelui cutare lucru, ce, eu am primit vreodata ceva pe gratis (desi ai primit o multime si nu ai stiut sa recunosti)....

luminita- 22.03.2010 22:03:24

Citat:

În prealabil postat de hanico (Post 226779)
E valabil mai mult pentru copii, parerea mea, un om adult trecut prin toate greutatile vietii nu cred ca mai crede ca i se cuvin toate.

depinde de om si de personalitatea lui...eu am intalnit si oameni la 30 de ani care sunt egoisti,dar si copii mici care nu sunt

hanico 23.03.2010 19:48:52

Citat:

În prealabil postat de luminita- (Post 226836)
depinde de om si de personalitatea lui...eu am intalnit si oameni la 30 de ani care sunt egoisti,dar si copii mici care nu sunt

Cred ca depinde de educatia fiecaruia pina la urma!

forfota 24.03.2010 16:47:27

pareri impartite

Se poate vorbi de mai multe feluri de egoism, cred. Din cate am citit aici, toti au dreptate in felul lor.

LapetiteMoc 24.03.2010 22:21:01

Se poate vorbi, intr-adevar, de un egoism material, de un altul duhovnicesc, de un altul intelectual, de unul moral etc ... Cartile preotilor si ale altor ganditori sunt pline de exemple de diverse tipuri de egoism.

mariuca92 24.03.2010 22:45:51

Intr-adevar, problema egoismului e complexa.

Dar eu vad o specie de egoism care e buna, de pilda, egoismul de a face bine. O vad ca o categorie de a face bine, inferioara, insa care nu e de dat la o parte.

Egoismul de a a fi TU cel care face o fapta buna, gen Gigi Becali. Ii lipseste smerenia, ce-i drept, insa ajutorul dat uamenilor este de netagaduit.

In fond, Isus Hristos, Dumenezeu-Om, este EL cel care s-a urcat pe cruce si nimeni altcineva.

Privilegiul de a salva lumea, este o forma de iubire/altruism care se intalneste cu specia buna de egoism. Cred ...

Multumesc,
Mariuca

costel 25.03.2010 12:51:54

Dumnezeu nu este egoist. Nu vrea sa fie singur in Imparatia Cerurilor. Omul fiind dupa chipul Sau, nu se poate realiza decat in conditiile in care inlatura din el orice forma de egoism. As indrazni sa spun ca in Imparatia Cerurilor ajungi numai atunci cand in tine nu mai e loc decat de ceilalti.

VladCat 26.03.2010 12:24:43

Citat:

Toti Parintii induhovniciti vorbesc despre golirea de noi insine , iar Cuviosul Siluan Athonitul explica porunca Mantuitorului "Iubeșt-l pe aproapele tău ca pe tine însuți" in felul urmator : "adevarata ta viata este viata aproapelui tau"

Evident ca exista si aspectul urmator: daca cineva e in cadere libera si ii intinde mana altuia care e in cadere libera vor cadea amandoi tinandu-se de mana...trebuie intai sa se agata el de ceva ca sa il poata prinde si pe celalalt

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:52:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.