![]() |
Pentru o intelegere corecta a ortodoxiei
Am câteva nedumeriri despre religia creștin/ortodoxă.
Am încercat să mă lămuresc pe alte siteuri de discuții generale despre spiritualitate, fără prea mare succes. Până când am realizat că locul unde mă pot edifica asupra chestiunilor neclare mie este doar un astfel de site. (Aș dori ca administratorul să nu/mi șteargă acest topic, deși sunt conștient că există poate altele care au legătură intimă cu întrebările mele și ar fi trebuit să postez în acelea. Dar cele câteva întrebări fac referire la chestiuni diferite din teologia ortodoxă și astfel n/aș vrea să/mi risipesc atenția căutând pe cele 4,5 topice aferente după răspunsuri și să urmăresc doar unul singur. Mulțumesc.) Am nevoie de răspunsuri pertinente, laconice, (poate de genul DA sau NU la întrebările care reclamă asta). Consider că numai după ce înțeleg corect care este poziția religiei creștin/ortodoxe asupra acestor “întrebări” am să pot fi în stare să/mi reformez propiile convingeri religioase sau să/mi întăresc propria credință. Nu aștept și explicații exhaustive care să motiveze “creștinește” aceste răspunsuri. Doar strict DA sau NU, unde este cazul, la alte întrebări doar 2,3 fraze pertinente, nu întreaga dogmatică, deoarece astfel voi evita un topic extins de zeci de pagini care nu mă ajută deloc. Mi s/a răspuns prin linkuri la diferite capitole din Biblie, mi s/a întrebat de ce nu le/am citit în întregime, (am oare alergie la Biblie ?). Răspunsul este bineînțeles: nu, însă timpul meu este prea scurt să mă pierd în 50 de pagini de versete, pentru a afla precis ce mă interesează. Recunosc că nu sunt un exeget încercat. Nu deschid acest topic pentru a fi mai lung de maxim ... hai să zic 2 pagini. Cred că vor fi suficiente să mă lămuresc asupra celor (doar) câteva întrebări punctuale pe care le am de adresat unui creștin/ortodox. Nu vreau să polemizez și să mă angajez în discuții gratuite. Vreau doar să aflu punctul de vedere oficial al ortodocșilor. Cred că pot să încep cu prima. Dumnezeu este părtinitor (tendențios; favorizează, protejează pe cineva în dauna altcuiva; ține partea cuiva) ? |
raspuns
Nu....DUMNEZEU E PENTRU TOTI!
|
@braicmihaela
Dacă Dumnezeu nu e părtinitor, atunci, a te fi născut creștin/ortodox nu poate aduce niciun avantaj pe care Dumnezeu să-l ofere creștinilor, ținându/i deoparte pe ceilalți născuți într/o altă perioadă și într/alt loc, în afara creștinătății. |
Citat:
Dar Dumnezeu le randuieste tuturor vreme de cautare adevarata a Lui si de pocainta, cum e exemplul Parintelui Seraphim Rose, unul dintre cele mai mari figuri ale Ortodoxiei secolului XX, care s-a nascut intr-o familie penticostala, in America. Cautand adevarul a trecut si pe la religiile orientale si chiar a practicat inspre Tibet. In cele din urma intelegand cat adevar este acolo, a inteles ca trebuie sa caute crestinismul autentic si a ajuns la Ortodoxie, devenind un mare ascet si invatator ortodox. Dumnezeu, asadar, nu e partinitor, intrucat fiecare om, daca e sincer, ajunge la Ortodoxie, care e, asa cum spunea Parintele Rafail Noica, "firea omului" Iertare daca m-am lungit in lamurirea aceasta. Iti urez sa fii sincer in cautarea ta si sa-l gasesti pe Hristos, care a iesit in cautarea ta. |
Cand vrei sa afli ceva despre Dumnezeu, dai cautare pe Google la cuvantul "Dumnezeu" si iti apar numeroase articole; alege pe cele ortodoxe si citeste. La fel despre Sfanta Treime, botez, pacate, si altele, care te-ar interesa.
Nu poti evita cititul, caci numai asa poti aprofunda. Draga Bogdan, tu nu stii inca ce avantaje iti ofera tie botezul crestin, dar iti pui problema celor aflati in afara crestinismului. Am impresia ca te cam grabesti. Totul cu rabdare. Incet, incet, vei acumula cunastere si vei intelege. Dar primul pas e acela al credintei, la care adaugi fapta buna; abia dupa aceea incepi sa capeti cunoastere. Aceasta e ordinea firesca, pe care o stim de la Sf. Apostol Petru. Cunoasterea fara credinta si fapte bune, duce numai la mandrie si judecata. Si pe Crestin-Ortodox exista multe articole si carti, care te vor lumina. Succes! |
Citat:
Dumnezeu este IUBIRE si DREPTATE. Noua ne este imposibil sa intelegem cum aceste doua concepte se impaca deoarece nu putem vedea mai departe de lumea aceasta in care traim (si majoritatea oamenilor nu cred cu tarie in viata dupa moarte). Iubirea lui Dumnezeu se arata in timpul vietii noastre pamantesti cand obtinem iertarea pacatelor doar daca ne intoarcem inima catre El (de asemenea, moartea pe cruce a lui Iisus este o dovada a iubirii lui Dumnezeu). Iar dreptatea se va arata la judecata. Orice rau sau durere pe care le observam in lume sunt nimic fata de de pedeapsa care urmeaza judecatii! (Citeste despre muncile iadului) |
Citat:
Frate, ADEVARUL ORTODOX trebuie sa-l iei ca parte tocmai pentru a nu cadea in aceasta ispita, sa ajungi sa afirmi ca ai inteles ortodoxia. Adevarul desavarsit il avem la fiecare Sfanta Liturghie in Sfantul Potir. Apoi, Dumnezeu nu apartine nici unei etnii, probabil ca ai auzit pe la TV, la sfarsitul meciurilor de fotbal, de regula cand joaca nationala: "In aceasta seara Dumnezeu a fost roman, pentru ca am castigat." Dumnezeu NU ESTE PARTINITOR, El ne porunceste : "Iubiti-va unii pe altii precum v-am iubit Eu". Frate, avantajul nostru ca suntem ortodoxi e nemasurat fata ce "ceilalti". Sper sa revin cu mai multe detalii. Har si Pace de la Domnul! |
@Lavrentiu
Știu că nimeni nu se “naște creștin”, mă refeream la a te naște într/o țară ortodoxă. “În cele din urmă, înțelegând cât adevăr este acolo ...” este o ironie crasă. “Fiecare om dacă e sincer ajunge la ortodoxie” – nu există concepție mai subiectivă. Sincer sunt în căutarea mea, însă nu știu dacă la capătul potecii Îl voi găsi pe Iisus. @Anca-Miha Când vreau să aflu ceva despre Dumnezeu dau (uneori) un search pe Google și aleg articolele, însă NU doar pe cele ortodoxe. “Tu nu știi însă ce avantaje îți oferă botezul creștin” = atitudine de negustor care vrea să/și vândă “marfa”. “Totul cu răbdare, încet încet ...” – tocmai asta fac de mult timp, încerc să-L cunosc pe Dumnezeu. @ClaudiuT Mi/am propus să cunosc ortodoxia și nu să mă identific cu ea la capătul căutărilor mele. (Dacă asta se va întâmpla până la urmă – nu/i exclus – va fi doar finalizarea eforturilor mele). Numele topicului cred că l/am ales bine ținând cont că nu încerc (aici) să/L cunosc pe Dumnezeu (care se cunoaște cel mai bine prin necunoaștere), ci doar ortodoxia, idee mult mai cognoscibilă. “Dumnezeu nu aparține niciunei etnii” = nimic mai adevărat, însă cred că eu sunt cel mai pe deplin conștient de asta și nu cineva care crede că ortodoxia este unica (și cea mai adevărată, exluzându/le pe toate celelalte) potecă spre Dumnezeu. “Avantajul nostru că suntem ortodocși este nemăsurat” + “Dumnezeu nu este părtinitor” = o tăioasă absurditate. Dacă noi avem un avantaj net, înseamnă că lui Dumnezeu îi place mai mult “metoda noastră” (ortodoxia) de a ascede la El. În același timp, celelalte “scări” sunt mai puțin plăcute lui Dumnezeu. (Nu există om să poată știi lucrul acesta.) Deci asta înseamnă că Dumnezeu ESTE părtinitor. “Iubiti-va unii pe altii precum v-am iubit Eu” inițial se referea la cercul restrâns de evrei din jurul lui Iisus; iar ulterior, prin interpretare, a apărut această larghețe. .................................................. .... În concluzia primei intervenției mele trebuie să mărturisesc cu tristețe că s/a adeverit scenariul de care mă temeam: interlocutorii mei vor veni cu replici “prefabricate” dogmatic și vor evita să răspundă la cea de/a doua mea întrebare care s/a prezentat sub forma acestei fraze: “Dacă Dumnezeu nu e părtinitor, atunci, a te fi născut creștin/ortodox nu poate aduce niciun avantaj pe care Dumnezeu să/l ofere creștinilor, ținându/i deoparte pe ceilalți născuți într/o altă perioadă și într/alt loc, în afara creștinătății”. Am demonstrat, Claudiu, că Dumnezeu ori este părtinitor și atunci “avantajul nostru este nemăsurat față de Ibrahim și Le Chang sau ... Dumnezeu NU este părtinitor și atunci noi nu avem niciun avantaj cu ortodoxia noastră față de cei care împărtășesc alte credințe religioase. E simplu și clar. Dacă de la prima mea întrebare m/am ales cu 4 intervenții, e clar că topicul îmi va depăși cele 2 pagini preconizate inițial. Deci, încă o dată vă rog să/mi comentați această idee (remenționată mai sus cu 5 rânduri) din unghiul teologiei ortodoxe și nu că la Sfânta Liturghie avem parte de adevăr sau că pe creștin-ortodox.ro se găsesc cărțile care mă vor “lumina”. Asta rămâne de văzut. N/am ajuns la întrebarea cu adevărul. Vreau să mă lămuresc treptat (încet-încet, cum mă sfătuia cineva mai sus), că mai am multe lucruri în minte despre care să mă întreb. PS: La prima întrebare, toată lumea s/a pus de acord că “Dumnezeu NU este părtinitor”. A doua întrebare a venit sub forma frazei aceleia cu cei născuți în altă perioadă istorică și în altă țară ne-ortodoxă. |
Ortodoxia nu se invata de pe forum. Suntem prea mici pentru a avea pretentii de misionari.
Bogdan268, semeni mult cu un user care a fost banat. Presupunand ca esti sincer interesat de Ortodoxie, deschide-ti inima pentru a-L primi pe Hristos, citeste carti scrise de sfinti si apoi vino cu intrebari din care sa reiasa interesul pentru Ortodoxie. Caci mi se pare ca esti cam ironic. Citeste Vietile Sfintilor si, daca acestea te vor atrage inseamna ca esti pe drumul cel bun. N-ar fi rau sa citesti si Mantuirea pacatosilor de Agapie Criteanul. Este documentata si te ajuta sa intelegi frumusetea Ortodoxiei si valoarea propriului tau suflet. Da, sufletul tau merita comoara cea mai de pret. Niciun efort nu e prea mare pentru a o obtine. |
Citat:
Daca ai venit aici sa cauti ceva, cauta cu smerenie si astfel vei gasii, altfel vom injosii Cuvantul lui Dumnezeu, cea ce deja incepe sa se intample. Vezi ca ai un topic interesant poate, citeste acolo si te vei "lamuri" mai mult : "Ortodoxia nu convinge, ci seduce". Daca nu vei intra, tine te rog cont de aceasta vorba a Pr. Noica. Despre intrebarea cu adevarul, ai pus-o fara sa-ti dai seama, ortodoxia este adevarul, nu ai cum sa le desparti. Har si Pace de la Domnul! |
Citat:
Este cea mai mare lovitură pe care “am primit/o” de ani de zile de când mă preocupă aceste lucruri și de când citesc pe marginea acestui subiect. Nu/mi vine să cred ce citesc, sunt uluit. Vă rog să mă credeți că nu sunt deloc ironic când vine vorba despre aceste chestiuni. Le tratez cu cea mai mare seriozitate. “Semăn cu un user care a fost bannat” ?! Dacă acesta este criteriul după care siteul acesta își banează userii, atunci îmi ridic pălăria în fața voastră cu tristețe și mâhnire și vă spun la revedere. Am intrat pe acest site pentru a căuta să înțeleg doctrina și anumite puncte din religia în care m/am născut și interlocutorii mei îmi aruncă ofense ?! Scuzați/mă dacă nu sunt practicant înverșunat și nu sunt identic până la contopire cu voi în credința pe care o împărtășesc, dar asta denotă doar rea-voință, orgoliu și îndrăznesc să spun absurditate din partea dumneavoastră. Dacă încerc să cunosc ceva fără să/mi propun aprioric să ACCEPT NECONDITIONAT, înseamnă că trebuie să mă alungați, bannați ? Citat:
Încă nu/mi revin după ce am citit răspunsurile voastre. Domnule, dar ce fel de site este acesta ? Are un anumit profil și asta presupune că cine vrea să afle mai multe despre “conținutul” său intră și pune întrebări. Am întâlnit mulți oameni cultivați care erau triști din pricina așa/zișilor credincioși ortodocși. Spuneau că nu poți să discuți cu ei. Nu să polemizezi, asta nu, doar să discuți și nu poți. Eu, prin firea mea toleranță, le luam apărarea întotdeauna, replicând că nu/i adevărat. Ortodocșii sunt oameni cu care poți să discuți despre Dumnezeu și altele, fără să te jignească dacă nu ești și tu la rându/ți practicant fervent, dacă nu consideri din start credința ortodoxă unica potecă spre Dumnezeu. Văd că au avut (o oarecare) dreptate. Dar eu sunt convins în continuare că se poate discuta cu dumneavoastră. Iar dacă se va dovedi până la urmă că nu acceptați dialogul, înseamnă că rămân și eu cu aceeași impresie tristă că m/am născut într/un neam de fanatici și intoleranți care reclamă că asta este voia lui Dumnezeu. |
Citat:
In primul rand am sa te rog sa-ti revii si sa incerci sa nu te mai scurtcircuitezi la raspunsurile noastre, unele dintre ele respecta topica caracteristica postarilor tale. Nu cred ca m-ai inteles, asa ca incearca inainte sa postezi un mesaj, sa mergi sa te calmezi si apoi sa-l mai citesti odata, cred ca atunci o vei intelege mai bine raspunsul lui Antonia, dar si pe mine. Apoi doresc sa-mi cer scuze daca te-am jignit cu ceva, chiar m-am straduit sa fiu foarte atent si sa-mi cantaresc fiecare cuvant in asa fel incat sa te intampin cu toata dragostea crestineasca. Despre fragmentul care ti l-ai ales sa-l comentezi, in principiu l-ai ales bine, doar ca puteai incepe cu prima parte, si apoi cu siguranta intelegeai altfel sfarsitul. Nu intamplator am asezat cuvintele in acea ordine. Cat despre oamenii pe care tu i-ai intalnit... "cultivati".... nu stiu dar, cand aud despre niste asa de grele cuvinte nu am cum sa nu ma gandesc la Pr. Arsenie Papacioc, care ne sugereaza: "In Biserica Ortodoxa ierarhia se alcatuieste in functie de smerenie". Frate, oamenii "cultivati" care i-ai intalnit tu, si care au avut discutii cu "asa/zisi credinciosii ortodoxi"... nu stiu ce cautau defapt in acele discutii, in orice caz, nu smerenia. La noi in Sfanta Biserica, oamenii cultivati sunt cei smeriti, si omul smerit ... stii tu. Frate drag, putem dialoga cu toata dragostea, doar ca pe un ton mai sperit, altfel nu are rost, repet injosim Cuvantul lui Dumnezeu. Daca vrei cu adevarat sa cunosti, eu zic sa-ti iei un duhovnic si sa incepi s-o cunosti prin participare, altfel, doar pe "net" nu are nici un farmec. Vreau sa stii ca nu o sa avem intotdeauna raspuns la toate intrebarile, dar asta nu inseamna ca ca nu exista. Nu la toate intrebarile se raspunde cu vorba, ci se si arata. Iarta-ma! Har si Pace de la Domnul! |
Citat:
In Ortodoxie, mai intai esti ucenic si apoi sfatuitor si nu invers. Nu trebuie sa te miri ca e atat de greu sa gasesti sfatuitori adevarati. Sfantul Paisie de la Neamt recomanda ca in astfel de situatii sa ne intoarcem la Scrierile Sfintilor Parinti. Te rog sa ma ierti pentru ca te-am suparat. De asemenea as vrea sa-ti spun ca, pentru mantuire e necesar sa fim mai ingaduitori cu altii si mai exigenti cu noi insine. Dupa cum vezi, amandoi gresim: si eu si tu. Caci trebuie sa recunosti ca uneori esti cam dur in exprimare. Asta inseamna ca avem nevoie de un duhovnic. Si trebuie sa fim atenti sa nu-L suparam pe Dumnezeu, pazindu-i poruncile. Iar daca totusi Il suparam, ne marturisim duhovnicului pacatele mari si mici si incercam sa le eliminam in viitor. Cu cat ne vom curata sufletul mai mult, cu atat vom fi mai aproape de Dumnezeu. Dumnezeu sa-ti ajute! |
Citat:
Revenind la intrebarea ta: - este inevitabil ca nu toti oamenii sa-l cunoasca pe Hristos. Libertatea noastra de alegere este mult prea importanta pentru ca noua sa ni se "toarne" in cap invatatura despre Hristos. Ca sa ajungi sa cunosti adevarul, trebuie sa-ti doresti asta.. si atunci Ti se va dezvalui. Sfinti ai VT au stiut despre Hristos inaintea venirii Lui. ("Avraam, părintele vostru, a fost bucuros să vadă ziua Mea și a văzut-o și s-a bucurat. " - Ioan 8:56) - cei care nu L-au acceptat pe Hristos nu vor fi judecati la fel ca cei care nu au auzit de El. |
[quote=bogdan268;145400
“Avantajul nostru că suntem ortodocși este nemăsurat” + “Dumnezeu nu este părtinitor” = o tăioasă absurditate. Dacă noi avem un avantaj net, înseamnă că lui Dumnezeu îi place mai mult “metoda noastră” (ortodoxia) de a ascede la El. În același timp, celelalte “scări” sunt mai puțin plăcute lui Dumnezeu. (Nu există om să poată știi lucrul acesta.) Deci asta înseamnă că Dumnezeu ESTE părtinitor. “Iubiti-va unii pe altii precum v-am iubit Eu” inițial se referea la cercul restrâns de evrei din jurul lui Iisus; iar ulterior, prin interpretare, a apărut această larghețe. .................................................. .... În concluzia primei intervenției mele trebuie să mărturisesc cu tristețe că s/a adeverit scenariul de care mă temeam: interlocutorii mei vor veni cu replici “prefabricate” dogmatic și vor evita să răspundă la cea de/a doua mea întrebare care s/a prezentat sub forma acestei fraze: “Dacă Dumnezeu nu e părtinitor, atunci, a te fi născut creștin/ortodox nu poate aduce niciun avantaj pe care Dumnezeu să/l ofere creștinilor, ținându/i deoparte pe ceilalți născuți într/o altă perioadă și într/alt loc, în afara creștinătății”. PS: La prima întrebare, toată lumea s/a pus de acord că “Dumnezeu NU este părtinitor”. A doua întrebare a venit sub forma frazei aceleia cu cei născuți în altă perioadă istorică și în altă țară ne-ortodoxă.[/quote] Si de ce ma rog frumos dumitale, Dumnezeu NU ar fii partinitor? Pai daca ar fii asa, crezi ca ar mai exista crestinism, ortodoxism? Nu cred, chiar ca nu cred asta. Omul neprihanit/drept - Intelepciunea lui Dumnezeu Am spus „Intelepciunea lui Dumnezeu” pentru ca in timp ce vom cauta sa descoperim „Omul neprihanit” vom descoperi intelepciunea lui Dumnezeu.1Cor.1.7 Noi propovaduim intelepciunea lui Dumnezeu cea tainica si tinuta ascunsa pe care o randuise Dumnezeu spre slava noastra mai intainte de veci… [COLOR=red]Imaginea[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR]De data aceasta avem imaginea unui deal- este dealul Golgota. Acolo putem vedea in noapte crucea dintre cruci unde Domnul Isus era rastignit. Nu stim cum sa ni-L imaginam pe Domnul insa ni-i putem imaginea la poalele crucii pe cei trei oameni aflati cu spatele la Domnul. Pe deoparte omul pagan nu este interesat de o haina curata, moralistul cu degetul condamna in continuare iar omul religios transpira cautandu-si mantuirea prin fapte. Tot aici putem vedea pe Maria Magdalena cea fara de neprihanire inghenunchind la picioarele sangerande ale Domnului Isus. Pe una dintre cruci un talhar, un gunoi al societatii lipsit de orice merit isi indreapta privirea catre Domnul cu pocainta si credinta ca nu va fi uitat cand va intra in Imparatia Sa. Un lucru ciudat se intampla acolo: haina murdara de pacate a Mariei devine alb stralucitoare iar trupul talharului asemenea. „Caci n-am venit sa chem la pocainta pe cei neprihaniti ci pe cei pacatosi”- a spus Domnul Isus (Mat.9.13).[COLOR=red][/COLOR] |
Poate aici vei gasi raspunsul la intrebarile tale:
[COLOR=red][/COLOR][COLOR=red]1. [/COLOR][COLOR=red]Natura dreptatii lui Dumnezeu[/COLOR]- Revelata [COLOR=red]v.21 Dar acum s-a aratat o neprihanire pe care o da Dumnezeu…[/COLOR] Sa nu uitam ca Evanghelia lui Dumnezeu este o revelatie a lucrarilor lui Dumnezeu. Crestinismul este o religie revelata nu una inventata de om. Evanghelia lui Dumnezeu este galeria de arta a lucrarilor lui Dumnezeu.[COLOR=red] [/COLOR] [COLOR=red]v.21 Dar acum… [/COLOR]Intelegem ca intr-adevar revelatia lui Dumnezeu este aceea care imparte veacurile, revelatia lui Dumnezeu face diferenta. Revelatia lui Dumnezeu face diferenta intre „atunci” si „acum.” Pana in momentul acesta toti oamenii se aflau inca in perioada condamnarii lui Dumnezeu. Ei ar fi dorit sa faca diferenta in viata lor dar nu omul face diferenta. Prin neprihanirea procurata de ei in mod personal nici unul dintre cele trei tiprui de oameni nu aveau dreptul legal sa rasufle usurat si sa spuna „am fost condamnat dar acum…” Pentru ei nu era nici un „dar” nici o disjunctie, nici o diferenta. In viata lor nu se petrecuse nici o schimbare in bine. Dar acum… Salvamarul intervine sa te ajute cand tu nu mai crezi ca te poti ajuta singur. Acesta este si momentul in care Dumnezeu produce schimbarea in viata omului prin revelarea neprihanirii Sale in Hristos. Neprihanirea oferita de Dumnezeu este aceea care face diferenta. Ea este aceea care imparte viata omului in doua. Fara ea nu exista schimbare, omul nu va vedea lumina zilei ci va locui in intuneric asteptand ziua maniei si a aratarii dreptei judecati a lui Dumnezeu. Nu faptele omului fac diferenta ci revelatia lui Dumnezeu. Schimbarea, disjunctia, „dar”-ul in viata cuiva vine doar ptrintr-un DAR: Domnul Isus este darul lui Dumnezeu pentru noi. -Legala [COLOR=red]v.24 si sunt socototi neprihaniti fara plata…[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR]O declaratie, un act nu un proces. Nu exista trepte ale indreptatirii sau ale justificarii. Foarte important este sa intelegem ca „Dumnezeu nu ne face neprihaniti (drepti) ci ne declara neprihaniti. Justificarea este o problema legala. Dumnezeu pune dreptatea lui Hristos in contul nostru in locul pacatoseniei noastre si nimeni nu poate schimba acest lucru.” [COLOR=#265e15][1][/COLOR] Mantuirea noastra asa cum bine se stie este la trei timpuri: am fost mantuiti la timpul trecut [Justificarea- eliberarea de sub pedeapsa pacatului], suntem mantuiti la timpul prezent [Sfintirea- eliberarea de puterea pacatului] si vom fi mantuiti la timpul viitor [Glorificarea- eliberarea de prezenta pacatului]. Nu trebuie sa confundam justificarea- indreptatirea cu sfintirea. Sfintirea este un proces prin care omul creste in asemanarea cu Hristos pe cand justificarea este un act, o declaratie prin care omul este socotit neprihanit asemenea lui Hristos. Cand credinciosul se increde in Hristos si jerfa Lui, datorita jertfei desavarsite prin care Domnul Isus a purtat toate pacatele credinciosului „Dumnezeu il priveste pe pcatos ca si cand nu ar fi pacatuit niciodata.”[COLOR=#265e15][2][/COLOR] -Unica- [COLOR=red]v.21 …s-a aratat o neprihanire …v.22 …neprihanirea data de Dumnezeu…[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR]Neprihanirea lui Dumnezeu este una singura. Dumnezeu nu are alternative in ce priveste dreptatea. Ea este una singura. Dumnezeu nu este cu doua fete iar dreptatea lui Dumnezeu nu are concurent. Dumnezeu nu este satisfacut decat intr-un singur mod si deci printr-o singura dreptate. Pentru ca nu este alternativa atunci trebuie sa stim ca noi nu avem de ales. Singura noastra sansa de indreptatire este dreptatea-neprihanirea oferita de Dumnezeu. In afara ei nu exista indreptatire, nu exista justificare si achitare inaintea lui Dumnezeu. [COLOR=red]2. [/COLOR][COLOR=red]Identificarea Neprihanirii care face diferenta[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR]v.21 …o neprihanire pe care …v.22…si anume… Inteleg de aici ca aceasta neprihanire, aceasta dreptate oferita de Dumnezeu trebuie identificata clar intrucat exista pericolul sa fie confundata cu altele daca nu cunostem caracteristicile ei distinctive. · -oferita de Dumnezeu- [COLOR=red]v.21 …pe care o da Dumnezeu…[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR]Dumnezeu este interesat sa ne ajute. Dragostea lui se arata nu in tolerarea pacatului sau in coborarea standardului ci in faptul ca El ne ajuta sa atingem standardul. Unii inteleg gresit dragostea lui Dumnezeu dar noi vedem dragostea Lui prin faptul ca El ne ridica sa atungem standardul. Doar in felul acesta dreptatea si dragostea isi dau mana. Doar Dumnezeu poate realiza ceva care sa-I satisfaca asteptarile. Dumnezeu nu are asteptari de la oameni ci El Insusi pregateste omului ceea ce trebuie omul sa-I ofere Lui. Fratilor haideti sa cautam neprihanirea oferita de Dumnezeu si nimic altceva. Fil.3. 9 și să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credința în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credință. Sfanta Scriptura ne aminteste ca unii considera cum ca ar exista mai multe neprihaniri, si intr-adevar mai sunt si eltele insa false: Rom.10. 2 Le mărturisesc că ei au rîvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere: 3 pentrucă, întrucît n-au cunoscut neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, au căutat să-și pună înainte o neprihănire a lor înșiși, și nu s’au supus astfel neprihănirii, pe care o dă Dumnezeu. 4 Căci Hristos este sfîrșitul Legii, pentruca oricine crede în El, să poată căpăta neprihănirea. Ravna nu este suficienta daca nu ai si pricepere. Ravna nu este totdeauna o consecinta a neprihanirii, o confirmare a acesteia. Mai vedem din textul de mai sus ca a nu avea pricepere inseamna sa umbli sa iti faci o neprihanire personala cand Dumnezeu iti ofera neprihanirea Lui. Pot spune chiar ca este o nebunie sa indraznesti sa refuzi ajutorul lui Dumnezeu preferand rezultatul eforturilor umane. · -independenta de Lege- [COLOR=red]v.21 …pe care o da Dumnezeu fara Lege…v.28 noi credem ca omul este socotit neprihanit prin credinta, fara faptele Legii.[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR]Neprihanirea oferita de Dumnezeu este independenta de Lege. Ea nu este un produs al Legii si nici nu are nevoie sa fie sprijinita de Lege. Cu alte cuvinta nu trebuie sa fii un implinitor[COLOR=#265e15][3][/COLOR] al Legii ca sa ajungi sa primesti neprihanirea lui Dumnezeu. „…o da Dumnezeu fara Lege…” – Dumnezeu o acorda fara sa o conditioneze de implinirea Legii. Astfel cei care conditioneaza dreptatea lui Dumnezeu de Lege fara indoiala ca nu prezinta nerihanirea lui Dumnezeu ci o inventie personala, o inventie care nu va face diferenta si nu va aduce odihna in viata omului. · -confirmata de Scripturi – [COLOR=red]v.21 …despre ea marturisesc Legea si proorocii.[/COLOR] [COLOR=red][/COLOR]Neprihanirea oferita de Dumnezeu nu este o inovatie de moment a lui Dumnezeu. Nu este ceva ce Dumnezeu a inventat pe moment intrucat ar fi fost luat prin surprindere de falimentul Legii in vietile oamenilor. Aceasta neprihanire, acesta dreptate fara Lege desi nu este un produs al Legii totusi ea este confirmata de Lege si de profeti. Legea si profetii o sustin, o proclama, o anunta. Cu alte cuvinte Legea si proorocii indreptau privirile oamenilor catre aceasta dreptate-neprihanire pe care Dumnezeu avea sa o ofere omului Evrei 10:1 ‘n adevăr, Legea, care are umbra bunurilor viitoare, nu înfățișarea adevărată a lucrurilor, Col.2. 16 Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mîncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, 17 cari sînt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos. Fratilor haideti sa ramanem in acord cu Scripturile si sa primim neprihanirea-dreptatea care este in acord cu planul lui Dumnezeu prezentat in Scripturi. Sa nu ne facem o neprihanire inventata de noi si sa nu uitam ca Legea este de partea noastra si ea ne incurajeaza sa primim oferta lui Dumnezeu. |
@ClaudiuT
După cum tu spui că există oameni cultivați în sânul Bisericii, trebuie să recunoști că există indivizi la fel de cultivați și în afara ei. Și dintre atei sunt oameni foarte cultivați și cu bun-simț. Nu simt nevoia să/mi iau un duhovnic pentru că nu m/am decis să îmbrățișez credința ortodoxă, fără mai întâi a mă edifica în toate nelămuririle mele asupra ei. Iar un duhovnic nu cred că este în măsură să/mi răspundă la întrebări cu vorba, ci cu fapta, iar deocamdată sunt la stadiul discuțiilor, pe când un monah ia în primire DOAR pe cel care s/a hotărât să/L accepte pe Iisus drept adevărul suprem. @Antoniap Recunosc că sunt uneori mai dur în modul de exprimare, însă nu este vorba de brutalitate, impulsivitate sau nestăpânire, ci doar de un artificiu stilistic cu care m/am pricopsit de prin cărți. @Anna21 Bineînțeles că avem mijloace mult prea limitate pentru cunoașterea lui Dumnezeu, din moment de El este transcendental. Mulțumesc pentru răspunsul tău referitor la cea de/a două întrebare a mea: “cei care nu L-au acceptat pe Hristos nu vor fi judecati la fel ca cei care nu au auzit de El.” Asta înseamnă că cine nu a auzit de Iisus, puțini oameni cei drept ținând cont de globalizare, va fi judecat diferit (mai blând ?) decât ei care au auzit de Iisus (90% din ceilalți locuitori ai planetei în afara creștinătății) și au rămas în religia lor, neurmând calea Lui (are vor fi judecați mai aspru) ? Cineva spunea că vor fi judecați după legea firii, adică după legea lor pământească. @Patinina34 De ce Dumnezeu nu ar fi părtinitor ? Păi prin definiție Dumnezeu nu trebuie să fie părtinitor. Dumnezeu este întruparea conceptului de bine și de dreptate, ceea ce înseamnă imparțialitate și faptul că este just în judecata lui și ține seama de factorii istorici sau geografici. Păi ce să înțeleg, că cei 1.5 miliarde de chinezi vor coborî scara IADULUI, pentru că nu L/au acceptat pe Iisus, DESI AU AUZIT DE EL (CU SIGURANTA). Nu cred că Dumnezeu va face asta. Nu poate fi atât de rău. Nu/i va “deporta” pe acești oameni în IAD, cu toate că nu au îmbrățișat Calea lui Iisus. Iar dacă spui că Dumnezeu este părtinitor, atunci dă/mi voie să mărturisesc că nu cred în același Dumnezeu cu tine. ............................................. Nu trebuie să vă supărați că vă întreb asta. Dacă mă considerați eretic, nu mă deranjează, căci nu mă va opri nicio ofensă sau hulire în această căutare a mea. Sunt de acord că ar fi fost mult mai ușor să rog un asistent universitare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă să/mi acorde timpul necesar edificării mele și aș fi fost scutit de efortul scrierii atâtor texte gratuite, însă am decis că siteul creștin/ortodox.ro poate suplini asta. Încă o dată nu să simțiți ofensați în credința dumneavoastră dacă vă întreb lucruri la care sunt necesare răspunsuri punctuale nu tocmai plăcute auzului. Este exclusiv un demers epistemologic. O să vină și întrebări mai usturătoare de genul “Este adevărat că Dumnezeu din Vechiul T. are imaginea unui rău, despot, tiranic, extrem de brutal cu copiii etc. ?“ Iar răspunsul din câte am auzit eu, ar trebuie să fie – da, așa este. Și multe alte lucruri care se știu, însă eu nu sunt absolut convins de adevărul lor decât dacă văd că sunt recunoscute de un ortodox care cunoaște bine teologia. Pun toate aceste întrebări (poate bizare pentru dumneavoastră care sunteți obișnuiți să discutați “în familie”) din pricina gândirii mele mai globale și nu punctuale. Tot nu m/am lămurit asupra a ceea ce se întâmplă cu ceilalți oameni (din celelalte religii) după moarte din viziunea ortodoxă. |
Dumnezeu nu este partininitor, dar unii ne nastem cu dreptul primului nascut. Realitatea din tarile ortodoxe nu te inspira pentru ca tu vrei sa vezi semne, probabil de profunzime spirituala sau macar reflexii ale acestei spiritualitati la nivel de societate, ceea ce nu e cazul pentru ca multi nu sint constienti de darul primit, iar altii isi vind acest drept pentru un blid de linte. Dreptul primit se transforma astfel in povara pentru ca vor trebui sa dea socoteala si pentru darul pe care nu l-au pretuit. Semnele le cauti mai putin cu ochii si cu mintea pentru ca Imparatia lui Dumnezeu nu apartine acestei lumi.
Dumnezeu nu este partinitor, dar a creat Lumea prin Adevarul Absolut si a raportat-o la adevarul absolut: Isus Cristos (Iisus Hristos – pentru cei ce cintaresc ortodoxia in ortografie). Exista un singur Adevar si o singura Cale pentru mintuire. Biserica Ortodoxa detine invatatura despre Adevar si iti lumineaza drumul pentru ca Isus este Capul Bisericii si Duhul Sfint o umple. Tot ce nu-i de la Isus inseamna minciuna. Acestea sint adevaruri care ni s-au relevat. |
Citat:
Este un lucru f important pt ca raspunde (partial) si la cealalta intrebare: cine vrea sa-L cunoasca pe Dumnezeu, chiar Il va afla. In orice conditii, probabil. In Vechiul Testament exista referiri la Iisus. Apoi Iisus Insusi spune ca dupa plecarea Lui va trimite pe pamant Mangaietorul, Duhul Adevarului, Care va INVATA oamenii. El este cel care vorbise prin prooroci si apoi le-a dezvaluit sfintiilor lucruri inaccesibile oamenilor "comuni" (""Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El". - Corinteni 2:9) Daca ai rabdare, din viata Sf. Maria Egipteanca: "Auzind Zosima că și de cuvinte din Scriptură pomenește, dela Moisi și dela Proroci și din cartea Psalmilor, a zis către dânsa: Dar Psalmi și alte Scripturi învățat-ai, Stăpână? Iar ea auzind aceasta, a zâmbit și a zis către dânsul: Crede-mă, omule, că n’am văzut alt om de când am trecut Iordanul, fără numai fața ta astăzi, și nici hiară, nici altă jivină am văzut; iară carte niciodată nu m’am învățat, nici pre altul cetind sau cântând nu am auzit. Ci cuvântul lui Dumnezeu cel viu și lucrător învață pre om cunoștința." - http://www.nistea.com/maria_egipteanca.htm Citat:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm (asta doar pt ca pare f important pt tine) |
@Orthodoxia.i.thanatos
Tu spui “Biserica Ortodoxa detine invatatura despre Adevar si iti lumineaza drumul pentru ca Isus este Capul Bisericii si Duhul Sfint o umple. Tot ce nu-i de la Isus inseamna minciuna. Acestea sint adevaruri care ni s-au relevat. ” Ce să înțeleg, că un creștin/ortodox autentic consideră că tot ce nu vine de la Iisus este minciună ? Cu alte cuvinte ortodoxia învață că miliardul de hinduși trăiesc IN MINCIUNA ?! Dacă da, vă rog recunoașteți lucrul acesta, pentru a nu mai rămâne în textele acestea circulare și pentru a trece mai departe la următoarea clarificare personală asupra poziției creștin/ortodocșilor asupra lumii, căci mai am întrebări. Nu vreau să mă submiez credința, nu o să spun niciodată: greșiți, vă respect foarte mult. Nu voi încerca niciodată să încerc să vă conving de ceva anume, departe de mine gândul acesta, fiecare este liber să creadă în ce dorește. Singura idee care animă intervenția mea este DOAR să aflu (să mi se certifice) lucruri știute bine de dumneavoastră – doctrina ortodoxă – chestiune despre care eu am lacune și vreau să o înțeleg în deplinătatea ei prin articulațiile cheie (întrebările puntuale asupra cărora eu am îndoieli de natură personală, din cauza faptului că n/am urmat facultatea de Teologie Ortodoxă sau seminarul). @Anna21 Foarte interesant acel text. Nu știam că există 4 legi după care va fi judecat un om: firii, zidirii, scrisă și Evanghelia lui Iisus. Câteva observații pe marginea acestui text scris de Părintele Cleopa dacă nu mă înșel. 1) Avocatul acela necredincios se întreabă cum să/l judece Iisus dacă ar fi chinez sau de alt neam, care n/a auzit niciodată de Christos. “Ei de acolo nu au auzit de Christos”. Iertată fie/mi comparația, dar China se află ea de cealaltă parte a pământului, însă nu în epoca de piatră. China este a treia economie pe planetă, după SUA și Japonia, și peste 15 ani va ajunge pe primul loc din acst punct de vedere. Majoritatea românilor habar n/au cât de avansată este civilizația chineză. Majoritatea chinezilor au acces la informații globale. Deci cum să fim atât de naivi și să mai credem că chinezii NU AU AUZIT DE CHRISTOS ?! Au auzit desigur, cum și noi am auzit de practicile budiste. 2) “Patru legi sunt dupa care Dumnezeu va judeca tot pamantul” – se zice în text. Însă mai jos se clarifică faptul că nu TOT PAMANTUL va fi judecat după toate cele patru legi: “Dupa cea dintai si a doua lege se vor judeca toate popoarele lumii, afara de crestini si de evrei.” Este o contradicție mare. 3) Iar aducerea în discuție a lui Isaac Newton denotă neînțelegerea credinței marelui savant. Biografiile lui îl contrazic flagrant. Cine a citit despre Newton (măcar și de pe Wikipedia) știe că acesta n/a fost creștin/ortodox. Mare parte a vieții a fost a fost adeptul ARIANISMULUI. Iar pe la jumătatea vieții a aderat la o anumită doctrină creștină, care ar fi fost considerată ERETICA de teologia ortodoxă. Isaac Newton a fost anti-Trinitate și, pe lângă asta, nu a recunoscut imortalitatea sufletului și altele. A făcut studii oculte, cum jongla Hașdeu pe la Câmpina, a cochetat cu societățile secrete și a se considera că face parte dintr/un număr restrâns de indivizi care a fost ales de Dumnezeu pentru a descifra sensul scripturilor. Este de altfel adevărat că Newton a crezut că Universul a fost făcut de Dumnezeu, însă nu de un Dumnezeu cum îl percep ortodocșii. Mai mult cum îl percepea Einstein. 4) “Dupa Legea Darului si dupa Evanghelie vom fi judecati noi crestinii, fiindca legea noastra este mai desavarsita decat toate celelalte legi” scrie în text. Adică legea creștinilor este mai desăvârșită întru Domnul mai mult decât legea celorlalte miliarde de oameni de pe planetă ? De ce nu recunoaște nimeni dintre dumneavoastră asta ?! Să știi Anna21 că lucrul aceste este într/adevăr unul dintre cele mai importante pentru mine. Și întotdeauna am încercat să/l privesc din toate unghiurile. Pentru că presupune un Dumnezeu PARTINITOR, care într/un conflict al civilizațiilor sare într/o tabără (a creștinilor, după dumneavoastră), pe când eu nu cred că face asta și este echidistant, nu a prețuit rasa albă și europenii mai mult decât rasa galbenă sau neagră și oamenii de pe celelalte continente (care știu de Iisus, au auzit de El, cunosc învățăturile Lui, însă nu cred că El este fiul lui Dumnezeu, ci doar un profet). Există miliarde de pământeni în țări precum China, India, Indonezia, Japonia, 70 de milioane de nigerieni, 175 de milioane de pakistanezi și alte sute de milioane răspândiți prin insulele pacificului care (cei mai mulți) au auzit de Iisus Christos, însă nu cred că El este singura și cea mai adevărată dintre toate poteci spre Dumnezeu. |
Citat:
|
Pentru a concluziona răspunsurile primite la cea de/a doua nedumerire (ce se întâmplă cu oamenii de azi din afara țărilor creștine – în condițiile în care au auzit de învățatura lui Iisus, dar au rămas în credința lor religioasă - după moarte ?) dacă “aș întreba” doctrina ortodoxă, atunci ei toți ar avea parte de o judecată dreaptă a lui Dumnezeu, în sensul că toți ar ajunge în iad, în infern sau cu alte cuvinte, n/ar ajunge într/un loc cu fericire eternă.
Așa este ? |
Citat:
Raspuns: Nu este asa. Bineinteles, hardlinerii de pe aici o sa-ti spuna ca pana si catoliicii se impartasesc din 'sangele lui Lucifer' la impartasanie, si ca oricine nu este crestin este damnat din start. Nu cred ca ortodoxia se pronunta despre soarta celor din afara ei, mai ales din afara crestinatatii. Unii au zis (mi se pare ca p. Cleopa se numara printre ei) ca ceilalti vor fi judecati 'dupa legea lor'. Sf Pavel spune ca vor fi judecati dupa legea naturala. Dar mai mult nu prea cred ca putelm zice. Putem arata care este calea dreapta spre Dumnezeu, dar caile Domnului sunt misterioase, nu putem sti ce pregateste pentru fiecare. Este o taina asta. |
@Fani71
Nu știu de ce am mai primit această obiecție, că încerc să subminez ceva, să semăn cu un user bannat ?! Am postat prima replică pe acest forum la câteva minute după ce l/am descoperit. Nu am intrat să citesc alte topicuri, nu știu care este activitatea pe alte rubrici, deocamdată nu mă interesează. Toate intențiile mele se rezumă, repet, la a/mi lămuri unele aspecte stricte pe care le am asupra religiei tradiționale a țării mele. Iar tu spui că încerc să ironizez sau să arunc o umbră de absurditate asupra religiei ortodoxă, în care m/am născut. Departe de mine astfel de gânduri, numai Dumnezeu mi/e martor. Nu sunt ateu, cred în Dumnezeu, însă vreau să înțeleg dacă în același Dumnezeu al religiei creștin/otodoxe. Dacă veți considera că acest topic aduce o știrbire și o ofensă adusă dumneavoastră, aveți tot dreptul să/l ștergeți după ce mă voi lămuri asupra tuturor întrebările pe care le am. Mărturisesc că nu înțeleg această atitudine pe care am întâlnit/o. Însă o pun pe seama existenței anumitor persoane care au intrat în cercul dumneavoastră de discuții în scopuri subservise și doar pentru a ironiza, aduce contraargumente sau a vă jigni credința. Dar vă asigur că nu sunt dintre aceștia. Nu veți citi în posturile niciun cuvânt care să fie o jignire, un atac la persoană sau o încercare (intenționată) de a face religia ortodoxă să pară absurdă sau altfel decât este, nu voi aduce niciun contraargument pentru a isca o polemică. De ce ? Pentru că nu cunosc în întregime teologia ortodoxă și consider că pentru a/L accepta pe Dumnezeu așa cum o înfățișează ea trebuie mai întâi să cunosc tot ce mă interesează despre discursul teologic ortodox. Repet, nu am intrat în discuțiile dumneavoastră pentru a fi convins să/L îmbrățișez necondiționat pe Dumnezeul ortodox, sunt încă într/o căutare, însă nu este exclusă posibilitatea ca la finalul căutărilor mele să accept fără tăgadă ortodoxismul și să devin practicant. Și nu te poți lămuri prea lesne (crede/mă) citind manualul de dogmatică ortodoxă asupra modului în care va fi judecat de către Dumnezeu un om care a murit la 2 ani după moartea lui Iisus, după care legi și multe alte întrebări care mă intrigă. Al treilea punct neclar mie: Știu că Botezul reprezintă un ritual religios prin care, pe lângă sărbătoarea aderării nou-născutului la comunitatea în mijlocul căreia s/a născut, are menirea de a “spăla” păcatul strămoșesc (originar, înfăptuit de către Adam și Eva ...). Or, când Iisus a murit crucificat, El a anulat, înlăturat, revocat, mântuit pe Om de toate păcatele trecute sau viitoare, deci și de păcatul strămoșesc ? Atunci de ce Botezul reprezintă și o acțiune de “iertare” a păcatului originar, deși Iisus l/a înlăturat ? Doctrina ortodoxă afirmă că: orice copil e condamnat încă înainte de a se naște la moștenirea unui păcat al unui strămoș îndepărtat ? |
Citat:
Intrebarile tale, luate asa, fara prejudecata careia m-am facut victima, sunt de inteles... dar sa stii ca tocmai, nu se poate raspunde mereu ca da si nu. Credinta crestina este mai subtila si cunoaste mai multe nuante. |
Citat:
Pacatul originar nu este o vina personala a omului, ci este un fel de solabiciune a naturii umane, comparabila cu o boala. Chiar si unele boli genetice se trabnsmit urmasilor. Tot asa, umarile acelei caderi care inseamna despartirea de Dumnezeu se rasfrang asupra tuturor oamenilor, prin moarte. Oamenii au devenit muritori, de accea au devenit si inclinati spre pacat. Hristos a distrus moartea pe cruce. Insa noi, ca sa ne facem partasi acestei victorii, trebuie nu numai sa fim botezati, ci si sa facepm boezul sa dea roade in noi. Botezul este ca o samanta care trebuie udata si igrijita ca sa dea roade. Un copil nebotezat nu este 'condamnat', el este nascut in natura slabita de pacat, prin moarte, si pe masura ce creste aceasta slabiciune se vadeste, el are tendinta spre pacat. El nu este 'pacatos', in sensul personal, iar daca moare nebotezat, in ortodoxie nu este considerat ca pierdut, ca in anumlite scoli catolice. Botezul copiilor se face pentru a-i pune de la inceput in comunitatea sfintilor, nu ca sa-i scape de iad in cazul ca ar muri inainte de maturitate... Ar trebui totusi daca poti sa citesti si o carte despre aceste intrebari de baza, nu sa te bazezi numai pe raspunsurile noastre pe aici. O carte buna de inceput este 'Viu este Dumnezeu è catehism pentru familii'. |
Citat:
|
DA
Si daca dumnezeu e partinitor , de ce nu...da fiecaruia dupa cum doreste
|
Citat:
|
@Fani71
Și eu trebuie să/mi cer iertare pentru aciditatea anumitor reacții în fața anumitor răspunsuri subiective și ilogice (din punctul meu de vedere), deh, meteahnă de spirit critic. Unul dintre motivele pentru care vă adresez aceste întrebări este speranța de a obține replici pertinente, DA sau NU, ceea ce tu spui că mai greu se dezvăluie din doctrină. Referitor la răspunsul privitor la Botez – nu am înțeles nimic. A răscumpărat Iisus păcatul strămoșesc sau nu ? Iar în legătură cu acea carte indicată am impresia (fără a știi despre ce scrie în ea) că este mai potrivită celui care deja se confundă cu ortodoxia și mai puțin unuia care vrea să o cunoască structural. Iar legat de mottoul tău, eu citesc mai degrabă Nicolae Steinhardt decât Dumitru Stăniloae. @orthodoxia.i.thanatos Mulțumesc pentru cel mai pertinent răspuns la cea de/a două nelămurire a mea, și care, dacă ar fi venit mai devreme, ar fi evitat atâtea posturi inutile. @liviualina Cred că există multe alte topice pe acest forum unde se poate face polemică și iniția dezbateri pe marginea unei idei (deși n/am intrat să văd). Iar în acest cerc de discuții sunt decât 2 tabere: eu, care încerc să obțin niște răspunsuri la anumite întrebări concrete și cei care îmi pot oferi aceste informații certe, care au studiat doctrina ortodoxă și o cunosc în detaliu, mai mult sau mai puțin. După cum vezi, fără supărare, nu este loc pentru polemică și discuții contradictorii. În concluzie: cum rămâne cu Botezul ? Clar și univoc. |
Deci :
În concluzie: cum rămâne cu Botezul ? Clar și univoc.[/quote] Cu un minim efort, mergând la Topicul specializat despre Botez, vei găsi în istoria Topicului respectiv 95% ce cred că te interesează cu adevărat. |
Caesar: “Intrebare:Cine poate sa-mi spuna daca e canonic si normal din punct de vedere ortodox sa botezi un om matur si femeie pedeasupra dezbracat complet?
P.S.Ca o completare,preotul ortodox este ieromonah,deci calugar!?!Din cate stiu calugarii fug de vederea femeilor da sa le vada si dezbracate?!? Voi ce ziceti?” Răspuns (Hector): “CEEE??! Omule, oamenii maturi cand se boteaza nu se dezbraca. ca nu suntem la Penthouse. Preotul era ortodox? Facea parte dintr-o biserica ortodoxa canonica? Daca raspunsul este da, inseamna ca era nebun! Partea cu afundarea este buna.” SAU Întrebare: “Buná,seara! As dori sá intreb pe cei ce cunosc tainele botezului,dacá ca,femeie insarcinatá este bine sa botezi un copilas.O vecina care e credinciosá,mi-a zis cá nu este bine sa botezi cánd esti insárcinatá,cá o sá pierd copilul meu.Este adevárat? Stie cineva ceva concret,vá rog?Vá multumesc.” SAU “Mama mea, vrea ca fiica mea sa fie botezata unchiul meu. Fratele ei este divortat, si vrea sa boteze fata numai cu actuala prietena. Cei doi vor sa se casatoreasca, candva anul asta. Este voie ? Din cate am inteles, parerile sunt impartite. Unii zic ca da ... altzii zic ca nu. Noi suntem din Iasi, si ar fi urat sa ajungem la biserica... si preotul sa zica ... NU ! In Oltenia, mama s-a interesat si preotul de acolo i-a zis ca nu este nici un fel de problema, singura problema era daca cei doi vroiau sa ne cunune ... insa la botez nu-i nici un fel de opreliste. Daca cei doi se casatoresc totusi, nefiind voie, pacatul cui este ? Problema lor ... sau avem si noi vina ? Preotul le da dezlegare, sau ii dezleaga de taina botezului ? Am inteles ca cel care tine copilul este nasul, si cel care tine lumanarea este mai mult ajutor. Daca prietena unchiului are niste chiuretaje la activ, poate fi nasa ? .. sau o lasam pe post de ajutor, sau deloc.” SAU “... revenind la superstitie.. vroiam sa stiu daca este adevarat ca atunci cand vrei sa botezi si esti necasatorit,primu botezat trebuie sa fie neaparat baiat,pt ca daca e fata se spune ca o sa-ti mearga rau in viitoarea casnicie!! vreau sa stiu si io daca chiar este adevarat,sau este tot o vorba din popor!! Io din cate stiu este bine sa botezi ,indiferen daca este fata sau baiat!!” @Cristiboss56 Îți sună cunoscute lucrurile de mai sus ? Am intrat la secțiunea Botez și primele topicuri de pe prima pagină deschise la întâmplare conțineau numai bazabonii, ciudățenii și boroboațe (astea pe care le/am redat mai sus; scuze dacă am postat cam mult). Nu, mulțumesc. A fost prima și singura dată când am intrat pe secțiunea Botez. N/am chef de glume. Nu vreau să/mi ocup timpul cu ștrengării din astea. |
Citat:
Botezul inseamna nastere spirituala. Prin botez pacatul original se sterge si se deschid portile cerului pentru suflet. In alte cuvinte, decaderea spirituala cu care ne nastem inceteaza sa mai fie o conditie de nedepasit. “Nascut a doua oara” si urmind Calea omul se sfinteste si ajunge la mintuire. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
@Cristiboss56 Deși am zis că nu m/ai intru la secțiunea Botez ... am avut întrebe că mă voi edifica din topicul respectiv. Însă, din cele 3 pagini în primele 2 se făcea apologia îngerilor care apar în momentul botezului. Citeam și gândul îmi fugea la “Despre îngeri” de Andrei Pleșu. Abia la ultima pagină am găsit textul pe care probabil mi l/ai indicat. Din el am aflat ceea ce intuiam deja și ceea ce a subliniat și Orthodoxia.i.thanatos: prin botez se șterge păcatul originar. Dar nu asta vroiam să știu. Ci dacă prin moartea sa Iisus a răscumpărat sau nu toate păcatele omului, inclusiv acest păcat originar ? PS: Știu că/ți place să mă pui să citesc ca să/mi descopăr singur răspunsurile, dar măcar de/ai face/o cu texte în care se află exprimate în modul cel mai limpede ce anume mă interesează. |
Citat:
Eu doar am pus o întrebare prin care se putea răspunse prin da sau nu, însă răspunsurile pe care le/am primit au fost atât de elaboate, alambicate și voit imprimate cu o urmă de mister, încât doar daca mă aplecam cu ardoare hermeneutică și voință de exegeză le/aș fi înțeles pe deplin. Dar eu am nevoie de cele mai simple și scurte răspunsuri. Crezi că/mi face o neasemuită plăcere să bat atâta tastatura pentru a obține abia 2 din lista mea de întrebări ?! Să facem un experiment, să îmi răspundeți scurt cu Da sau Nu sau printr/o frază, în funcție de caz, și o să vedeți cum în 2 zile nu mai vedeți literă scrisă de mine aici (pentru că voi obține toate răspunsurile referitoare la doctrina ortodoxă, ceea ce este și obiectivul intervenției mele). |
Bogdan, la botez se iarta toate pacatele. Copilului nou-nascut i se iarta doar pacatul adamic, caci nu are altele; dar adultului, care se boteaza la o anumita varsta i se iarta toate pacatele; si aceasta, pentru ca Domnul Iisus a rascumparat pacatele oamenilor dandu-si propria viata.
Copilul cand se boteaza, primeste maximum de har posibil, conform IPS Serafim Joanta. |
Citat:
Insa.. exista un insa si CHIAR nu se poate raspunde asa simplu cu da si nu: asta nu inseamna ca noi acum putem sa ne punem mainile in san si sa asteptam sa fim luati in rai direct. Asa cum Dumnezeu cand ne-a creat nu a vrut sa fim niste automate, ci ne-a facut liberi, ca sa putem sa ne desavarsim in comuniunea cu El prin alegere libera, tot asa cand ne rascumpara prin cruce nu ne rascumpara in mod automat, gata, tusti! in rai cu voi acuma. Ne da posibilitatea de a lucra si noi samanta pe care ni-l da la botez, de a face sa rodeasca samanta. Se spune ca noi 'colaboram' cu Dumnezeu (suntem in 'sinergie' cu el). Dumnezeu asa a vrut, nu avrut marionete sau automate, sau programe de calculator. Si in legatura cu cealalta intrebare la care ti s-a raspuns ca da, toti cei care au avut posibilitatea sa auda de Hristos si nu au crezut nu se pot mantui, nu cred ca raspunsul e asa simplu: ce inseamna sa auda? Ajunge de ex. sa auda o varianta deformata de vreo secta, sau de niste misionari colonialisti care le spun (prin vorbe sau facpte) ca sunt un popor inferior, ca tot ce contine cultura lor este de aruncat la gunoi odata cu fosta religie, de exemplu? Cat stim noi aici de ex. despre hinduism? Pai iata, cam atata stiu probabil si majoritatea hindusilor despre crestinism, de ortodoxie ce sa mai vorbim, nu prea a ajuns pana acolo. Alegerea omplect libera este rara. Dumnezeu va judeca alegerea fiecaruia si va discerne ce a fost respins cu bunacredinta si ce a fost respins din neintelegere sau nestiinta - nu noi. Daca citesti Steinhardt, atunci poti citi si cartea de care zic, care este un catehism deci se adreseaza si celor care cauta. Si Steinhardt este crestin 'care se confunda' cu ortodoxia, pe care a cautat-o si a gasit-o deplin. |
Citat:
Eu am sa incerc sa fiu cat mai concisa, insa in general cred ca am nevoie macar de cateva fraze.. Si catehismele de tip intrebare raspuns contin cateva fraze la raspuns ;-) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:10:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.