![]() |
Ce este preotul?
Discutia cu Geo (care doreste sa devina preot) m-a facut sa-mi pun aceasta intrebare.
Dupa ce am descoperit crestinismul si m-am indragostit de el mi-a trecut prin cap sa devin preot. Pe undeva in mintea mea erau deja un preot asa cum se vede Geo, linia si nici un mm la stinga sau dreapta. Apoi am cunoscut preoti si mi-am dat seama ca nu-i de mine preotia (oricum nu eram vrednic de ea) si ca ea inseamna atceva decit credeam eu. Dar sa revin la tema. Pentru cine devine omul preot. A cui slujitor este? A lui Dumnezeu? Atunci ce nevoie mai este de enoriasi. Te poti calugarii, sihastrii.... A oamenilor? Este el o legatura intre Dumnezeu si om? Sigur prin harul care l-a primit este "administratorul" Tainelor, o stim cu totii. Ma gindesc insa la discutia cu Geo: te ti de canoane cu dintii riscind sa nu se mintuiasca nimeni linga tine sau calci constient canoane riscind sa-ti pierzi poate propia mintuire? Dupa ce se judeca un preot, doar dupa viata lui sau si dupa viata turmei. Dupa numarul turmei, dupa calitatea turmei? Grele intrebari, grea viata de preot! |
Citat:
Când am început să iau în serios credința credeam că preoții sunt sfinți.Când am descoperit că sunt oameni ca și mine am suferit cumplit(mai sufăr și acum). M-am și îndrăgostit.Dar nu de preot (deși i-ar fi plăcut aceasta) ci de Iisus Hristos!!! Concluzia mea? Preotul este cel care ne poartă pașii spre desăvârșire.Oricum ar fi, fără el nu se poate! Cine să judece preotul? Poate Dumnezeu eu nu, deși uneori tare îmi vine să-o fac! Cred că este foarte gru să fii preot și încă unul adevărat. |
Ce este preotul!
Preotul ar trebuii sa fie lucratorul Lui Dumnezeu,care sa la spuna oamenilor ce ar trebuii "sa faca" k sa fie mantuiti.in Epistola catre Romani a sfantului apostol Pavel 10:9-13 zice ca omul prin credinta simarturisire este mantuit,nu prin fapte.Ne trebuie dragoste,nu fapte,credinta nu ritualuri,cel putin asta scrie in sf.Scripturain ( Corinteni 13,feseni 5:2,Efeseni 2:8).Eu asa am inteles lucrurile,si mi-se pare cel mai sigur si simplu.Eu cred in sf. Scriptura gasim cuvantulLui Dumnezeu asa cum este el,ceea ce a introdus omul nu mi-se pare prea sigur,k omul deh mai greseste k omul e pacatos(Romani 3:23).Sadar preotul trebuie sa asculte de Domnul si sa invete oamnenii credinta adevarata,nu sa-i jupoaie de bani si sa-i invete lucruri care nu sunt dupa placul LuiDumnezeu
|
Bmd si eu ma intreb la fel ca tine.
Cred ca nu exista un raspuns universal valabil, ci depinde de viziunea fiecaruia asupra acestei profesii/meniri. Eu cred ca multi, f.multi preoti nu au aceasta menire si si-au gresit drumul si profesia. Asta se intampla pentru ca ei nu stiu bine inainte de a da admiterea la facultate raspunsul la intrebarile pe care le punem noi aici. Putin si le pun cu adevarat. Si nu sunt verificati psihologic si spiritual daca au aceasta menire, daca pot lucra cu enoriasi si sa-i pastoreasca asa cum se cuvine. Am intalnit preoti deosebiti, cu har si care stiau sa lucreze cu oamenii prin duhul blandetii ai al managaierii si bsierica lor era in permanenta plina ochi. Unul din ei: parintele Galeriu. Un om minunat. Nici eu nu stiam pana mai de curand ca preotii nu sunt asa cum credeam eu. Cred ca s-a tesut un mit in jurul lor si nu e bine. Preotii de mir sunt facuti pentru a fi printre credinciosi si a-i pastori. Ei primesc in grija sufletul nostru si asta este mai greu si mai delicat decat studiile, canoanele si slujirea lui Dumnezeu, caci este mare pacat sa ranesti si sa pierzi (sa-ti alungi singur) credinciosii din biserica. Am descopreit credinta tarziu si o iubesc acum, dar am niste limite si nu, n-as fi putut sa fiu nici calugarita si nici preoteasa (presbitera), desi la cea din urma mi-a fugit cateodata gandul. Cred ca drumul acesta spre preotie/preoteasa sau monahism este legat si de copilarie si educatia primita, de temperament, de caracter, de traume suferite (aici intra si misoginismul). Mi-aduc aminte ca se spunea inainte vreme ca multi baieti se duceau la teologie ca sa nu faca armata, asa ca... Ma intreb ce trebuie sa-i duca pe preotii catolici pe calea aceea, incat sa accepte si celibatul. |
exista si preoti ortodocsi celibi nu doar catolici. Unii isi doresc functii altii o fac din dragoste pentru Dumnezeu. Un preot casatorit este sfisiat intre Dumnezeu parohie si familie.
|
Citat:
Îmi amintesc o frază a părintelui Cleopa care spune "preoții de mir îl răstignesc aproape zilnic pe Hristos pentru familiile lor"(am citat aprox) Sunt preoți foarte buni dar care datorită faptului că preoteasa se amestecă mereu în treburile parohiei și care judecă pe anumiți enoriași prin prisma bârfelor pe care le ascultă de la unii și de la alții aceasta hotărând cine se ocupă de biserică,cine este bun și cine nu ca și cum ea sau familia ar fi cei care la taina spovedaniei cunosc sufletul fiecăruia. |
Citat:
Eu cunosc exemple foarte frumoase de preotese care au o mare discretie si delicatete, asuma pentru familie tot ce sotul lor nu poate asuma.. |
Citat:
|
Preotii celibatari din ortodoxie sunt aceia din manastire, ei nu lucreaza cu mireni, cu enoriasi, ci numai cu calugarii, deci este o diferenta.
Da, un preot trebuie sa-si aleaga sotia potrivita, dar nu este usor. Mai intai ca este obligat sa se casatoreasca f.devreme pentru un barbat ( se stie ca barbatii se coc mai tarziu:3:), pe urma nu au asa mult timp la dispozitie si nici de unde alege. Ei trebuie sa insoare pana la hirotonisire, iar mai inainte au de invatat. Pe urma nu multe femei doresc sa devina preotese. Si in fine, daca el ca om are niste probleme, ce va fi in familia lui. Da, exista preotese si preotese. Ca ele amesteca asa mult si fac ce spune dorina, nu stiu. Un preot de mir fara sotie (vaduv sau divortat) are de infruntat in schimb alte "barfe" si ispite care influenteaza munca lui. Un preot se afla mereu "in luminile rampei", in ochii si gura lumii. Si asta nu este usor. |
Citat:
|
Citat:
A propos canoane, iar altul care nu se respecta si nu i-am auzit pe canonistii nostri sa protesteze (ar cam trebui sa se respecte, macar sa se tina seama mai mult de el) este ca barbatii nu ar trebui hirotoniti inainte de 30 de ani - adica sa fie matur si sa fi avut timp sa-si gaseasca sotie. |
Sint cu siguranta si in tara (cel putin eu cunosc unul)
|
[COLOR=darkred]Preotii celibatari exista si in Biserica de Rasarit[/COLOR], insa sunt cazuri rare, in care dupa multa cercetare se da binecuvantarea, de catre episcop, la un astfel de mod de vietuire. Ei slujesc in biserici ori ca preoti misionari, deci in nici un caz in manastire, caci nu sunt calugari, nu au voturile depuse, care i'ar lega de un loc si de un staret.
[COLOR=darkred]Preotul este un om al tuturor ! [/COLOR][COLOR=black]El este omul care trebuie sa se faca tututor toate, dupa cum il indeamna Sfantul Apostol Pavel. Deci dragostea cu durere pentru caderile tuturor celor ce ii vin in fata trebuie sa umple inima unui preot. Sa nadajduim ca preotii vor avea intotdeuna printre ei astfel de modele, spre a se privi in oglinda si a'i urma. Oglinda tuturor ramane insa Hristos.[/COLOR] |
Citat:
Preotul la judecata nu se poate prezenta doar cu viata sa, ci cu viata intregii turme. As indrazni sa spun ca viata lui trebuie sa fie viata turmei. Si pe cat de sanatoasa a fost turma, pe atat de sanatoasa e si viata lui. Deci, nu putem avea un preot in rai, si intreaga sa turma in iad. |
Bmd, eu asa stiu, asa am auzit.
Preotii care slujesc la manastiri sunt din randul calugarilor sau/si nu sunt insurati. Mai multe nu stiu. Daca exista si au voie in BO preoti celibatari, deci care n-au fost casatoriti vreodata, nu stiu. Exista vaduvi si divortati. Mai multe nu stiu. Da, poate ar trebui sa-i lase pe preoti sa se insoare mai tarziu. Nu stiu. Si in timpul acela, pana la hirotonie ar putea face ucenicie pe langa preoti cu har, sa vad cum este si cum trebuie sa fie si sa invete mai multe (cum fac medicii, avocatii, notarii, etc.). Si poate chiar sa inteleaga daca si-au ales calea potrivita. Facultatea te invata f.putine lucruri din cele care ai nevoie mai tarziu in profesie. Teoria prea putin foloseste. Eu m-am lovit de asta. Primul lucru de care m-am lovit cand am intrat in profesie a fost ceva ce nu se invata (inca) in facultate: sa lucrezi/comunici cu oamenii, mai ales cu cei pe care trebuie sa-i coordonezi/conduci (in firma, fabrica etc.). Daca preotii invata asta n-am inteles. Am intrebat, dar nu mi s-a raspuns. Legat de asta ma mai gandesc la ceva: un mirean, cel putin in alte tari, ca in tara n-am auzit sa se faca asa inca, poti sa faci dupa terminarea scolii practica in unele domenii ca sa vezi daca esti potrivit si ti-ar place profesia/domeniul respectiv. Si un mirean poate sa mai renunte si pe parcurs daca vede ca totusi nu-i place, nu-i pe sufletul lui. Am fost generatii intregi care nu stiam ce ne asteapta de fapt dupa studii si aveam o imagine idealizata a profesiei respective. Trebuia sa avem o diploma si atat. Un preot nu are cale de intoarcere chiar daca ar vrea, daca ar vedea ca nu este potrivit pentru el. Si ce intelegeti prin preot misionar in B.O? Exista asa ceva? Costel - f.frumos si bine spus. |
Citat:
Noi dorim ca preoții să fie asemenea sfinților...Mare este preoția! |
Dorina, e cam mult cerut: "ca preoții să fie asemenea sfinților..." Dumnezeu ii stie cum sunt si ii accepta.
De aceea as zice: preotul sa fie cu mine ca un sfant; deci in relatia individuala, iar restul sa nu ne preocupe, caci depinde si de enorias cum se manifesta preotul. Nu suntem toti la fel si nu ne manifestam fata de preot in acelasi mod. |
Citat:
|
Dar Sophia, preotii sau viitorii preoti fac practica -- mai toti canta in strana in timpul facultatii/seminarului, sunt paracliseri, vad ce si cum se intampla intr-o biserica, cum se conduce, cum se organizeaza, ce inseamna viata de preot etc. Apoi nu toti se casatoresc/hirotonesc imediat ce termina facultatea la 22-23 de ani. Am trei cunostinte, absolventi de teologie care s-au casatorit si au fost hirotoniti unul la 28, ceilalti la 30, adica cand au reusit sa isi gaseasca o fata pe placul lor...intre timp au predat religia, au cantat pe la biserici, au facut mastere, lucruri din astea. Si mai stiu inca pe cineva care, desi insurat si absolvent de teologie nu vrea sa fie hirotonit niciodata fiindca spune ca nu se simte potrivit pentru meseria de preot...bravo lui ca are puterea sa recunoasca si nu se lasa dus de val.
|
Noesissa, da, fac practica in facultate, dar deja e cam tarziu atunci. Eu spuneam de practica inainte de facultate.
Nu stiu sigur daca toti preotii trebuie sa faca seminar inainte. Seminarul este liceul lor profesional? In rest e minunat daca e asa. Si eu stiu ca unii studiaza teologie dar nu profeseaza. Da, este greu de gasit fata pentru un viitor preot. Greu pentru amandoi. |
Inainte de facultate?? Pai cine face practica inainte de facultate? Profesorii nu. Doctorii nu. Avocatii nu. De ce sa fie prea tarziu in timpul facultatii?
Nu, seminarul nu e obligatoriu. |
Pai asta scriam mai devreme.
In alte tari se face practica pentru a cunoaste domeniul (domeniile) in care vor lucra si sa-si dea seama daca li se potriveste profesia respectiva, deci dupa terminarea scolii/inainte de intrarea la facultate. Se poate face practica si dupa facultate sau mai tarziu, daca de ex. vrei sa lucrezi in alt domeniu, sau alta firma si vrei s-o cunosti mai intai, sau sa te verifice, sa te prezinti tu. In tara inca nu s-a preluat. |
Citat:
Daca ai timp du-te pe la portile institutului teologic in perioada absolvirii sa vezi un "spectacol unic"...si deasemena prin locurile frecventate de viitorii hirotoniti :)) |
Citat:
Totul va iesi la iveala, tot ceea ce ai putut sa faci pentru cineva si n-ai facut-o, felul in care ti-ai CONDUS familia, nevointa ta si stradaniile tale chiar daca poate nu s-au materializat cum iti doreai( cu copii de ex, sau chiar si cu sotia) |
Am o intrebare profesionala pur lumeasca care se aplica tuturor celor care lucreaza in pozitii de incredere(Profesori, Medicii)
Preotilor li se verifica cazierul? ( sau sunt considerati AUTOMAT din punctul ASTA de vedere INFAILIBILI, ceea ce este o aberatie, deoarece sunt oameni) Daca da, cit de des, anual?( asa cum se face in tarile occidentale) |
Ciudata intrebare, Andrei? Dar de ce intrebi?
|
Citat:
Este oare iesit din comun sa stii cu cine ai de a face si ca nu este in proces pentru cine stie ce lucru nepermis? Ma mira faptul ca pe tine nu te intereseaza siguranta copiilor mai ales si a noastra a tuturor in general. Gindeste-te ca trimiti fetitele si baietii in grija lor citeodata. Tie ca mama asta nu-ti da de gindit? sau poate nu esti mama...dar chiar si asa ar trebui sa fi grijulie |
Citat:
|
Andreicozia - nu n-am fost sa vad asa spectacol. Chiar asa este? Pai inseamna ca este ce spun eu - un mit in jurul preotilor (ca sunt perfecti si supraoameni si sfinti) si fetele nu gandesc.
Pe mine asta cu cazierul nu ma intereseaza asa tare, desi tu ai dreptate. Dar cred ca ii controleaza cumva. Pe mine ma interesa mai mult sa fie cunoscut/prezentat preotul unei parohii, ca stie lumea despre ei. Sa poti sa intelegi de ce are anumite atitudini si probleme (care pot fi in legatura cu trecutul sau, cu traume sufletesti), sau pentru cei din diaspora cum au fost trimisi acolo, daca au mai avut parohie etc. Nu pentru barfa, ci ca sa cunosti si sa intelegi omul mai bine, omul caruia ii destainuiesti pana la urma sufletul, la spovedanie. La unii, mai cunoscuti exista prezentare chiar pe internet. |
Citat:
|
Inspectii se fac?
Ma gandeam ca profesorii au inspectii (sau aveau cand eram eu eleva) diverse.
Oare preotii au inspectii de la patriarhie, sau mitropolie, sau mai stiu eu, ca sa le controleze activitatea? |
În Organizarea Sfântului Sinod , există -Corpul de inspecție și control
Citat:
Se pot trimite și prin poștă la :Str.Mitropolit Antim Ivireanu nr.29 , sector 4 București -România. Termen de soluționare ( răspuns max. 30 de zile calendaristice ) . Cancelaria Sfântului Sinod, roagă chiar ca orice problemă, anomalie , reclamație să fie adusă la cunoștință : "Corpului de inspecție și control", folosind adresa de e-mail , numerele de telefon, faxul , adresa poștală. În afară de inspecțile obișnuite, de mult ajutor sunt problemele ridicate de credincioșii obișnuiți , de către mireni. |
Preotul
Dupa mine, preotul este slujitorul Domnului nostru Iisus Hristos. El, preotul trebuie sa aibe mereu inima deschisa aproapelui, sa de-a sfaturi celui neajutorat iar gandul sau sa fie luminat in toate problemele acestei vieti, pentru a da sfaturi spre a nu cadea in ispita.
|
Wow !, da perfect mai trebuie sa fie acest om...dar, oare mai este si om ?, caci, atata perfectiune nu poate incapea intr-un om care cugeta, gandeste si traieste in infinitatea de clipe ale vietii.
Eu nu vreau sa fie perfect un preot, doresc sa fie doar OM. |
Părintele Damaschin (Christensen) de la Mănăstirea Sfântul Gherman de Alaska (Platina, California)
- Părinte Damaschin, le puteți da niște sfaturi tinerilor creștini ortodocși de astăzi? - Sunt multe lucruri pe care le-aș putea spune tinerilor de astăzi din Biserică. Mai întâi de toate, tinerii ortodocși trebuie să devină conștienți de credința lor, trebuie să o cunoască, trebuie să învețe în ce credem și de ce credem; să dobândească, adică, ceea ce părintele meu duhovnicesc, ieromonahul Serafim Rose, numea „viziunea ortodoxă asupra lumii”. Tinerii ar mai trebui să citească despre învățăturile Bisericii, dogmele Bisericii, ar trebui să citească Viețile Sfinților pentru a cunoaște pildele de virtute din Biserică, ar trebui să citească sfaturile duhovnicești ale sfinților Stareți și Starețe,îndeosebi ale celor din vremurile apropiate nouă, care le vorbesc creștinilor ortodocși de astăzi despre viața duhovnicească - acestea toate, ca să-și cunoască credința dreptslăvitoare, să devină conștienți de ceea ce cred. Și fiecare om - nu doar tinerii, ci toți creștinii ortodocși - trebuie, așa cum zicea tot Părintele Serafim Rose, să Îl afle pe Hristos. Fiecare dintre noi, în parte, trebuie să se întâlnească cu Iisus Hristos și să trăiască într-o relație ipostatică, personală cu El, iar aceasta se împlinește, mai presus de toate, prin rugăciune. Trebuie, așadar, să ne nevoim în rugăciune pentru a ne apropia de Hristos, astfel încât această viziune ortodoxă asupra lumii și învățăturile dreptslăvitoare de care vorbeam să nu devină o simplă cunoaștere rațională, ci ceva viu; să nu fie doar ceva al minții, ci și al inimii. Să nu ne socotim credința doar o colecție de reguli și îndatoriri, ci calea de a intra în părtășie cu Dumnezeu, rostul vieții noastre. |
Citat:
DOAMNE AJUTA! |
Citat:
Deci, cum poti zice ca sunt preoti adevarati? ce vrei sa zici de fapt? cum afirmi tu ca este un preot adevarat si altul nu este? DOAMNE AJUTA! |
Ingeri ?...Hmm !
Numai copii sunt ingeri pe pamant, asta este parerea mea. Restul , oameni maturi, cu har sau fara, cu intelepciune sau fara...doar oameni maturi. |
[COLOR=darkred]Tot omul poate fi inger in trup.[/COLOR] Trebuie numai sa vrea acest lucru, sa ii arate lui Dumnezeu ca isi doreste cu adevarat aceasta si sa se straduiasca dupa masura talantului primit in dobandirea vietii ingeresti.
[COLOR=darkred]Preotul trebuie sa fie un inger in trup[/COLOR], insa nu intotdeauna acest lucru este lesne de implinit. Sunt oameni si au pacate. Daca sfintii din Pateric spun: "Nu poate trai omul o singura zi fara a pacatui." cu atat mai mult nu putem spune noi ca se poate trai o zi fara de pacat. Desi unii sfinti pot ajunge la aceasta, chiar si ei sunt lasati sa pice macar intr'un singur gand, spre a nu se mandri cu masura lor, din ispita. [COLOR=darkred]Preotul trebuie sa fie un om odihnitor de oameni.[/COLOR] Cred ca aceasta este cea mai buna definitie. Intr'o lume in care toti alearga si nimeni nu se opreste cu blandete asupra problemelor tale, este nevoie ca preotul sa fie lipsit de graba si bland ascultator al tuturor. Este greu, dar cred ca asa trebuie sa fie preotul: sa odihneasca pe tot omul care ii iese in cale. |
Nici eu nu cred ca oamenii pot fi chiar ingeri, nici chiar preotii.
Pai numai daca ma uit la listele de pacate insirate de voi aici, imi dau seama ca de fapt totul este un pacat si nimic nevinovat. Ca asa considera scripturile, sau oamenii ce le-au scris, sau Iisus? Imi place insa ultima definitie data de windorin: preotul sa fie om odihnitor de oameni. Asa este. Nu stiu de unde este citat. Numai un lucru: pe preot cine il odihneste? Caci este tot om. Si el are nevoie si de cel de Sus si de oameni. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:03:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.