![]() |
Ce parere aveti despre margarina?
Margarina mult folosita in produsele de post e cancerigena,postul nu e pentru sanatatea noastra?Bine, stiu ca toate contin E-uri, metale grele(margarina) si alte substante mai mult sau mai putin daunatoare, evitati-o.Evitand un rau mai mic, scapi de un rau mai mare.
|
Bine ai venit pe forum !
În ceea ce privește margarina, dreptate mare ai! Doamne ajută! |
Eu am auzit ca se face din petrol. Cica dintr'o eroare a aparut acest produs. Se folosea ca substanta uleioasa la tancuri. Ceva derivat din petrol, a anumita purificare a lui se transforma intr'o pasta omogena, la temperaturi foarte mari. Cu ceva aditivi de culoare si miros, ea ajunge pe rafturi.
Asta am auzit. |
Eu nu mai mananc margarina de nu stiu cati ani. E otrava curata!
|
Nu stiu daca se face din produse petroliere, dar stiu sigur ca are la baze uleiuri hidrogenate, care contribuie din plin la oxidarea celulelor, deci la accentuarea procesului de imbatranire.
Un produs artifcial 100% care nu e de recomandat! |
Un produs toxic bun de evitat :)
Acuma vad ca baga ce stiu io ce vitamine in margarine si fac reclama.. da' tot acolo e.. otrava.. |
Lamuriri
Buna!
Din ce am citit pana acum, cred ca o sa scriu un mesaj destul de lung, dar am cateva informatii foarte actualizate si in principiu stiu despre ce vorbesc. O sa o iau pe puncte: 1. margarina nu este facuta din petrol sau produse petroliere, Doamne fereste! Este facuta din grasimi si uleiuri vegetale. 2. nu este un produs artificial - este un produs alimentar natural facut in fabrica din grasimi vegetale provenite din plante, asa cum untul este un produs alimentar natural facut in fabrica din grasimi animale provenite din lapte ... sau credeati ca vacuta face direct unt? :-) 3. de aproximativ 10-15 ani margarina nu mai este produsa prin hidrogenare. Este o informatie care, in mod ciudat, nu este foarte cunoscuta si nu inteleg de ce, pentru ca scrie chiar pe cutie ca margarina este facuta din uleiuri si grasimi interesterificate. Interesterificarea este un procedeu care a inlocuit hidrogenarea si a adus beneficii, cele mai importante fiind a) nu mai sunt produse grasimi trans (foarte rele), b) cantitatea de grasimi saturate, si ele daunatoare, a scazut masiv, c) cantitatea de grasimi mononesaturate si polinesaturate (bune) a crescut foarte mult. 4. margarina nu a aparut din greseala. Inventarea ei a fost un proces care a durat o perioada destul de lunga si acest lucru s-a intamplat cu mult inaintea aparitiei tancurilor, anume in anii 1800, pe vremea lui Napoleon al III-lea. Aveti aici un link cu istoria margarinei in date :-) http://www.margarine.org/historyofmargarine.html 5. Stiu ca E-urile sunt demonizate si cu unele pe buna dreptate, dar nu sunt toate rele. In plus, nu uitati ca Romania e membra UE si chiar daca suntem noi mai balcanici, producatorii trebuie sa respecte legislatia UE rivitoare la Euri. Asa ca nu vor folosi substante interzise sau care au fost dovedite ca fiind periculoase. 6. nici nu se pune problema de metale grele. Este posibil sa se faca o confuzie cu o parte din vechiul procedeu de productie al margarinei, neflosit in prezent, dar acela era doar un catalizator, deci care doar facilita obtinerea produsului, nu era parte din el. 7. nu este nici o problema daca unui produs i se adauga vitamine - decat sa iau eu un supliment alimentar, prefer sa il am direct in aliment. Desigur, decizia cu privire la ce consumati va apartine, insa incercati sa nu va mai luati dupa tot ce scrie pe net - de cele mai multe ori sunt zvonuri generate sau intretinute de oameni fara pregatire medicala, ce nu inteleg exact ce se intampla cu alimentele si care nu au informatiile actualizate, ci se bazeaza pe ceva ce au citit, de cele mai multe ori fara surse credibile. Eu am incercat sa va ofer cateva informatii reale - decizia e a dumneavoastra. O zi frumoasa! |
Citat:
|
Heaven, te rog citeste cu atentie ce am scris, ca nu a fost cu rea intentie :-)
Am zis ca unele Euri sunt bune si ca altele sunt rele. A spune ca sunt toate rele este ca si cum am spune ca toti oamenii sunt rai doar pentru ca unii sunt intr-adevar rai - nu e corect pentru nimeni si nici sanatos sa generalizam. In ceea ce priveste UE, nu zic ca nu sunt oameni cu interese proprii si acolo, dar am credinta ca nu sunt toti iresponsabili si ca mai sunt pe lumea asta oameni preocupati de binele altora - asa cum sunt sigur ca esti si tu, cum te asigur ca sunt si eu si cum sunt si alti oameni minunati pe care i-am intalnit. Intr-adevar, multi oameni sunt tot mai obezi - dar asta e o cauza a cantitatii mari de grasimi, zaharuri si prajeli, a unei lipse aproape totale de miscare si a unui stil de viata care favorizeaza aparitia cancerului. Este vorba de un complex de factori. |
MARGARINA distruge IMUNITATEA
[SIZE=3]Margarina a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le incalzeazsca la 150 grade Celsius si sa le adauge hidrogen in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca. A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul in privinta consistentei si cu plasticul, ca structura moleculara, adica margarina.
De atunci, timp de 50 de ani, margarina s-a imbogatit cu coloranti, cu vitamine stintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroase a lapte mai tare decat laptele. Aceasta este mica poveste a margarinei " un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de catre organism in energie. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au darul sa incurce o multime de procese naturale. Sunt incorporate in membrana celulelor sestemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta inseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Cercetari clinice " care s-au intins multi ani la rand, subiectii consumatori de margarina fiind observati cu atentie " arata ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina sau alimente prajite. Patrunse in organism, pe langa faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu. [/SIZE] [SIZE=3] De asemeni, consumul frecvent si constant de margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei. Nutritionistii spun ca margarina rastoarna orice regula a alimentatiei sanatoase.. Structura naturala a uleiurilor este o cis, iar in cazul margarinei, prin hidrogenare, se transforma in structura trans, care este una sclerozanta. Aceste grasimi sunt forate daunatoare, deoarece nu pot fi arse de catre organism. Ele se depoziteaza in tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizandu-l. Daca lipseste structura naturala cis, membranele noastre celulare capteaza aceste uleiuri cu structura trans si degenereaza. Astfel, nu se mai fac schimburile ionice la nivel celular, iar celula, in final, moare. Prin urmare, nu este bine sa consumam margarina, aspect de luat in calcul in special la copii, pentru ca acest aliment, de orice firma ar fi preparat, degenereaza si sclerozeaza toate tesuturile. Din bucurie, margarina are destui substituienti naturali, care nu numai ca o inlocuiesc cu succes, ci si ajuta la eliminarea efectelor sale. Untul romanesc este mai bun decat cel din import, deoarece este mult mai putin procesat si denaturat. Uleiurile obtinute prin procesare (de floarea soarelui, masline, arahide, susan etc.) duc la scaderea colesterolului si curata vasele de sange.[/SIZE] Costel Ciulinaru, Revista Credinta Ortodoxa |
Citat:
Iar referitor la autorizatii,legislatii....sa nu uitam ca oricine cunoaste nocivitatea bauturii Coca-Cola si a mancarurilor gen fast food,ai vazut ca le-a interzis cineva pana acum? Suntem imbolnaviti si legumizati printr-un proces lent si gustos. Felul in care tu prezinti lucrurile este cam asa:ei,mai bagati si ceva chimicale in voi,ca nu sunt toate chiar atat de nocive si chiar nu pot fi de acord. Din punctul meu de vedere,atat cat mai putem,ar trebui sa ne straduim sa ne hranim cat mai natural.Urmasii nostri nu stiu daca vor mai detine acest privilegiu. |
Citat:
|
Citat:
Chiar nu are nici o logica? "Un studiu realizat recent de FOOD STANDARS AGENCY a scos la iveala faptul ca mai multi coloranti si conservanti utilizati pe scara larga in industria alimentara pot provocatulburari de comportament la copii. COCA COLA CONTINE E 211 ADICA BENZONAT DE SODIU SI POATE PRODUCE MODIFICARI SEMNIFICATIVE IN ADN-UL UMAN. Un EXPERT in gerontologie de la Universitatea Sheffied din Marea Britanie a testat impactul BENZONATULUI DE SODIU(E 211)asupra CELULELOR VII demonstrand ca afecteaza MITOCONDRIILE (ORGANITE CARE FURNIZEAZA ENERGIA LA NIVELUL CELULELOR VII)." ""Ce este mai bun decât sa fie însotit prânzul nostru sau pizza de la cina de o Coca-Cola rece � Racoritoare, digestiva si mai ales � �fara de moarte�. Nu cumva însa, în spatele acestora se ascunde ceva ? Exista ceva ce nu stim ? Ce este, în fine, acest lichid negru spumant pe care-l numim Coca-Cola ? - În multe state ale Statelor Unite ale Americii politistii cara doua galoane de Coca-Cola într-un camion ca sa curete sângele de pe drumuri în urma accidentelor. - Daca puneti o friptura (o bucata de carne) într-un bol cu Coca-Cola va disparea dupa doua zile. - Ca sa curatati o toaleta turnati în scoica WC-ului o Coca-Cola si lasati �cunoscutul gust� sa stea pentru o ora dupa care trageti apa. Se va fi curatat în mod impecabil si va straluci de curatenie. Acidul citric al Coca-Colei face sa dispara toatele petele colorante de pe suprafetele sticloase si de pe portelanuri. - Ca sa scoateti rugina de pe aparatoarele cromate ale autovehiculelor frecati cu o bucata de folie de aluminiu mototolita si înmuiata în Coca-Cola. - Ca sa curatati contactele (polii) unei baterii auto de coroziuni varsati peste acestea o Coca-Cola. - Ca sa slabiti un surub ruginit (cu piulita) puneti deasupra lui o cârpa înmuiata cu Coca-Cola pentru câteva minute. Petele de rugina, în general, se înlatura dintr-o singura miscare daca puneti peste acestea o cârpa înmuiata cu Coca-Cola. - Ca sa scoateti petele de grasime de pe haine adaugati o Coca-Cola în masina de spalat împreuna cu detergentul si demarati programul normal de spalare. Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor. Sau la spalatul cu mâna, varsati Coca-Cola peste pata împreuna cu detergentul si apoi frecati în mod ciclic. - De asemenea, Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor si neclaritatilor de pe parbriz. - Coca-Cola are acid fosforic cu pH 2,8 (3,4 dupa altii !) Poate sa dizolve un cui în timp de patru zile. (PH-ul are valori cuprinse între 1 pentru acizi si 14 pentru baze. Un pH de 7 se considera neutru.) - Ca sa se transporte principala solutie concentrata de Coca-Cola ar trebuie ca si camionul-transportor (cisterna) sa utilizeze semnul �Hazardous Material�, care înseamna �Produs de mare pericol�. - Firmele care dispun de Coca-Cola o folosesc ca sa curete motoarele camioanelor lor de mai bine de douazeci de ani ! Acest produs îl bem ! Normal ca-l folosim si pentru a curata petele noastre. Si pe deasupra platim pentru asta ! Corect ? Informativ : - Valoarea medie pentru aciditatea racoritoarelor gazoase este de 3,4. Aceasta cantitate de acid este suficient de puternica ca sa dizolve dinti si oase ! Corpul nostru înceteaza sa mai �construiasca� oasele aproximativ la vârsta de 30 de ani. Dupa aceasta vârsta oasele încep sa se dizolve în fiecare an prin intermediul urinei noastre, depinzând însa întotdeauna de aciditatea mâncarii pe care o ingeram. Calciul diluat ajunge în artere, în vasele sanguine, în piele, în tesuturi si în diverse organe (în rinichi rezultatul este formarea pietrelor renale). - Racoritoarele nu au deloc elemente naturale (în comparatie cu vitaminele si apa naturala). Contin mult zahar, au o mare aciditate si coloranti. Multi oameni prefera sa bea bauturi gazoase dupa fiecare masa. Va imaginati care este consecinta ? - Consecinta ?! - Corpul nostru are o temperatura indicativa de 37 grade Celsius pentru procesul digestiei enzimelor. Temperatura racoritoarelor gazoase este cu mult mai scazuta de 37, de mult ori apropiata de zero grade. Aceasta diferenta de temperatura are ca rezultat influentarea procesului de prelucrare a enzimelor si generarea stresului în sistemul nostru digestiv determinând ca acesta sa digere mai putina mâncare. În realitate mâncarea fermenteaza. Mâncarea fermentata genereaza mirosuri urâte, gaze, putreziciune si toxine, care sunt absorbite de catre intestine si astfel intra în sânge de unde se distribuie în întregul organism. Aceasta raspândire a toxinelor contribuie la generarea diferitelor boli. Câteva exemple : - Acum câteva luni a avut loc un concurs la Universitatea din Delhi : �Cine va bea mai multa Coca-Cola ?� Câstigatorul a baut 8 sticle si a murit pe loc din cauza supra-dozei de �bioxid colorant� (cernelat) în sânge si a lipsei oxigenarii. De atunci, decanul a interzis categoric racoritoarele gazoase la bufetul universitatii. - Cineva a pus un dinte spart într-o sticla cu Pepsi-Cola ; în timp de zece zile acesta s-a dizolvat ! Dintii si oasele sunt singurele parti umane care ramân intacte destul de mult timp dupa moartea noastra. Va imaginati ce poate face aceasta racoritoare sensibilelor noastre intestine si în ce hal poate ajunge interiorul stomacului nastru?" Sursa. (http://www.deepmusic.cc/cococola.htm)" |
Decat sa mananc paine cu margarina sau cu iaurt de la magazin, mai bine mananc paine goala (in post). Daca nu e post, prefer untul.
Pentru mine, margarina = otrava = junk toxic food. Decat post cu margarina, mai bine post cu unt pentru cei care nu pot rezista numai cu legume si fructe. |
@heaven,deacord cu tine! Eu nu mai beau sucuri de vreo 5-6 ani. Dar nu o sa le scoata de pe piata,nu o sa le interzica etc. de-asta spuneam ca nu are logica ceea ce spuneai tu. Ma refeream ca nu are logica in societatea in care traim,sunt prea multe interese pt a renunta la coca-cola,margarina si alte otravuri. Statul NU are nici cel mai mic interes ca lumea sa nu mai cumpere margarina,cola etc. Ca sa nu mai zic de tigari,alcool... Toate astea reprezinta o afacere foarte buna,sume imense de bani!
|
"consumatorul"
Citat:
|
Citat:
|
Margarina nu mai este produsa prin hidrogenare
Mihnea, postul tau porneste de la informatia ca margarina este produsa prin hidrogenare. Dar eu tocmai am spus mai sus ca margarina nu mai este produsa de 15 ani prin hidrogenare, ci prin alt proces, interesterificare, care aduce imbunatatiri mari - asadar nu mai este introdus hidrogen si nu se mai foloseste nichel.
|
Glumesc
Citat:
|
@heaven:
1. Sincer sa fiu, eu cam vorbeam de margarina si nu de Coca-Cola .... iar generalizezi :-( In orice caz, sa nu uitam ca dintre cele doua margarina este cea care are ca materie prima uleiuri vegetale; iar daca un aliment porneste de la natural, nu o sa devina un produs fabricat din petrol, asa cum se vorbea cand am inceput discutia. Sa nu uitam ca raspunsul meu cu lamuriri se referea la afirmatii de genul "margarina se face din petrol/margarina e un lichid care se scurge de la tancuri". 2. Crede-ma ca nu sunt naiv si stiu ce mancam. Insa e o chestiune de optiune si de informare: nici una dintre informatiile pe care vi le-am oferit nu este incorecta si vi le-am dat tocmai pentru ca circula multe lucruri invechite si oamenii nu mai stiu ce sa creada (intoxicarea nu e numai cu chimicale, este si cu informatie). Ceea ce vreau sa spun este ca nu vei gasi nici un produs alimentar pe planeta asta care sa nu fi intrat in contact cu ceva chimic. Dar prin chimic nu trebuie sa intelegem intotdeauna ceva rau, sa fim sclavii unei impresii date de un cuvant: existenta noastra este si ea, intr-o anumita masura, un fenomen chimic :-) @Florin-Ionut: 1. Exact asta spuneam - fiecare e liber sa consume ce vrea si asa este corect, dar sa isi formeze opinia pe baza unor informatii complete, nu doar citind niste afirmatii panicarde pe net, care nu beneficiaza de sustinerea unor medici nutritionisti si stau sub protectia "unei renumite universitati americane". 2. Sa lamurim putin faza cu margarina si untul. Ambele sunt bune, fiecare in felul ei. Untul reprezinta grasimi animale care sunt luate de la vacuta si duse in fabrica pentru a putea fi procesate si ajunge in magazin, margarina sunt grasimi vegetale care sunt luate din plantele de pe canp si duse in fabrica pentru a putea fi procesate si ajunge in magazin. De unde noi le cumparam, in functie de optiunile personale. Sunt doua diferente majore intre cele doua produse: una e de provenienta animala, alta de provenienta vegetala si untul contine grasimi trans, pe cand margarina nu. Dintre toate tipurile de grasimi, grasimile trans sunt cele mai rele, motiv pentru care margarina este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare, precum si celor care tin diete, pentru ca au o cantitate mai mica de grasimi pe 100 g. Pe de alta parte, untul este mai gustos - intotdeauna grasimile animale vor fi mai gustoase decat cele vegetale :-) |
:-)
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Fara suparare,dar fructele ingrasa :) |
@LapetiteMoc: Multumesc frumos, sa fie! Pana acum am dat 6 kilograme de la inceputul anului. Inca 6 si am o sotie fericita :-) Dar Nevrednicul are dreptate, fructele in general contin destul de mult zahar - asa ca 2 saptamani mananc fructe, 2 saptamani nu mananc (e greu, ca in perioada asta e piata plina).
@C0rneliu: Pai tocmai pentru ca m-am uitat pe capac am ajuns sa ma documentez mai mult. De exemplu, pe capacul de la Delma scrie "grasimi si uleiuri interesterificate". Stiu ca e multa informatie negativa, ca asa functioneaza www-ul, prin multiplicarea informatiei. Dar stiu sigur ca s-a schimbat procedeul, ca m-am "strecurat" la un seminar al medicilor nutritionisti pe tema asta pe la inceputul anului (aveau conferinta in acelasi hotel in care participam si eu la o conferinta pe domeniul meu :-P ). dar am gasit si mentionari pozitive recente, de exemplu pe www.csid.ro, al Oanei Cuzino. Stai sa caut linkul. Asta e http://www.csid.ro/dieta/vrei-o-inim...6354/#comments Zi frumoasa! |
Nemtii consumatorii nr. 1 prin excelenta a margarinei mi se par un popor f. longeviv si nici pe departe asa bolnavicios ca alte popoare.
Desigur poate sa nu aiba legatura cu margarina.........dar poate sa si aiba! |
Citat:
Iata si o recenzie negativa la margarina obtinuta prin intersterificare: http://www.ecomagazin.ro/grasime-sintetica-nonstop/ |
Fructe
Fructele contin zaharuri naturale care se metabolizeaza usor, si contin antioxidanti care ajuta la pastrarea tineretii, dau energia necesara practicarii sportului etc. Doar beneficii !
|
Citat:
1. si untul, pana sa ajunga pe masa ta, trece prin procedee chimice 2. nu e indiferent daca e hidrogenare sau interesterificare - conteaza 3. si taranul din piata care iti vinde rosii sau branza umflata cu apa se gandeste intai la activitatea lui negustoreasca si abia apoi la binele clientilor lui 4. margarina incepe de la grasimi vegetale - unde e inceputul prost? Referitor la articol: 1. nu vezi nici o contradictie in "grasimi vegetale artificiale"? Cum poate fi o grasime si vegetala, si artificiala? 2. cu tot respectul, dl. Mencinicopschi este biolog si chimist, nu este medic nutritionist, prin urmare nu este autorizat sa dea sfaturi privind alimentatia unei persoane. La modul serios, legislatia romana nu ii da voie daca nu este medic. In plus, informatiile mele vin de la Institutul Paulescu si de la Fundatia pentru o Alimentatie Sanatoasa, adica un institut national si un ONG, nu de la Institutul de Cercetari Alimentare, care, apropo, este o companie privata, nu un ONG sau un institut national. |
Citat:
|
Daca tot suntem in zona mancarii..v`as intreba voi ce mancati cand tineti post?
Eu am devenit o mare consumatoare de soia si incerc sa o prepar cat mai bine. ma perfectionez pe zi ce trece :)) |
Ma bucur ca apare un asemenea subiect pe un topic ! Am citit tot topuicul si in final am ramas un pic ametit . De aceea am de pus niste intrebari fartelui care sustine margarina:
- ce deosebire este intre procedeul de hidrogenare si cel de interesterificare(altul decit de nume) ? - ce este procedeul chimic de esterificare , dar cel de interesterificare ? - in ce conditii tehnice se produce interesterificarea : temperatura, catalizatori, aditivi(de culoare,miros,gust,conservanti) ? - de ce se maninca fructele si legumele(cele bogate in zaharuri ? morcovul,rabarbar,mazarea,etc) doar o saptamina si apoi se schimba ? - ce stiti ,precis, despre procesul tehnologic de obtinere a untului de vaca ? - ca ce folositi margarina (inlocuitor pt. ce)in zilele de post ? - ce semnificatie patologica are surplusul de zer(apa)din brinza taranului fata de aditivi obligatorii din procesul tehnologic al margarinei ? - de unde stiti (unde ati citit) ca grasimile de tip ,,trans" sunt agreate de organism fata de cele ,,cis" ?(tot de la institutele de renume?) - stiti sigur ca intotdeauna ce scrie pe eticheta unui produs alimentar din Romania tot acelasi lucru exista si in produs? Stiti ceva de exemplu despre scandalul parizerului si a cremvustilor (de acum 4 ani)apropos de faptul ca una scrie pe eticheta si alta pune producatorul roman smecher si avid de cistig in produs ? - ati vazut parafa (evident este vorba de vreun document pasrafat) lui Mencinikopschi? - cunoasteti ,in ultimii 3 ani, despre scandalurile internationale din industria alimentara si farmaceutica apropos de calitatea reala a produselor (alimentare in cazul nostru)si despre politica industriala a marilor concerne privind sanatatea populatiei standardele de productie si calitatea produselor ? Numai recent concernul de medicamente Pfizer(ca un exemplu)a fost amendat cu 2,3 miliarde de dolari pt ca a pus pe piata 13 produse neautorizate. Credeti ca doar in America se intimpla ? - ce stiti, care sunt E-urile favorabile sanatatii sau indiferente in actiunea lor fata de sanatatea organismului? - este vreo diferenta intre vitaminele sintetizate chimic, industrial(ind. farmaceutica)si cele care se iau direct din legume si fructe ?Cum sa procedam corect: sa le consumam pe unele sau pe altele? - ce stiti despre aportul de calciu in consumul margarinei ? Va rog sa ma iertati ca nu am avut mai putine ... mai am intrebari legate de margarina versus unt(exceptind rigorile de post) dar aici le-am postat pe cele mai arzatoare . Va multumesc frateste si anticipat pt. raspuns si va rog sa ma iertati ! |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:58:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.