![]() |
Apocalipsa
S-au facut multe Threaduri cu particularitati din aceasta carte (ex. 666, s.a.) asa ca am creat un thread in care sa se discute despre toata cartea, in plus este bine sa meditam si sa stim la ce sa ne asteptam.
Incep eu cu o nelamurire. Am inteles bine ca dupa ce domneste antihrist, va veni Hristos, va lega fiara, iar cei care au murit pentru credinta vor invia si vor domni inca 1000 de ani pe Pamant alaturi de Iisus ? In acest timp de 1000 de ani se vor mai naste alti oameni ? |
Nu cred ca se vor mai naste si alti oameni caci Iisus spune ca la "înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer." (Matei 22:30)
Faza cu 1000 de ani eu nu am prea inteles-o. De fapt sincera sa fiu, nu am terminat de citit Apocalipsa :9: poate ne lamureste cineva....ce se intampla dupa cei 1000 de ani de domnie a lui Iisus? |
Nu e nici o domnie de 1000 de ani,cine v-a spus asta? Cel putin eu nu am vazut! Atunci se va sfarsi totul,sau cel putin se va face "cer nou si pamant nou"!
|
[COLOR=darkred]Domnia de 1000 de ani[/COLOR], numita "Mileniu", [COLOR=darkred]este o invatatura pur eretica[/COLOR]. Toate miscarile eretice advente propovaduiesc o venire a lui Hristos in mijlocul celor alesi (fiecare se crede alesul) spre a domni 1000 de ani in bucurie si placeri, abia apoi urmand Judecata de Apoi.
Cat de penibili sunt cei ce marturisesc trei veniri ale lui Hristos, cand de doua mii de ani se marturisesc doar doua! Ei spun ca a venit in Nazaret, la Nastere, va veni pentru a intemeia Mileniul, iar mai apoi la Sfarsitul Mileniului. Nu exista nici cel mai mic temei ortodox pentru aceasta. Hristos a venit o data la Intrupare si va mai veni abia la Judecata de Apoi, a doua oare, pentru totdeauna. [COLOR=darkred]Nu cautati sa discutati cu ereticii ce sustin Mileniul.[/COLOR] Sunt setati pe cateva date primite de la pastorii lor si nu vad nimic in afara de acelea. Cum sa va dati seama daca sunt eretici (adventisti, martorii lui Iehova, mormoni): propovaduiesc apropiata venire, incep de la probleme contemporane, in sfarsit ajungand la atragerea in secta lor. Toti sustin Mileniul. |
scrierea apocalipsei este una simbolica. e ca un joc cu focul incercarea de a da o explicatie tuturor elementelor simbolice de acolo. cred ca ar fi bine sa nu pierdem din vedere esentialul:Hristos va veni intru slava, si va separa dreptii de pacatosi. sf parinti au multe talcuiri la carte apocalipsa.unii o plaseaza in timpul imparatilor persecutori, altii la parusie(venirea a doua).cred ca o incercare de talcuire a apocalipsei de catre noi, cei care nu ne pricepem are sanse sa se lase cu erezii
|
Totusi, de ce nimeni de aici nu ia in considerare si posibilitatea ca Apocalipsa (revelatie, nu catastrofa) sa se refere la oameni si perioade de atunci, fara legatura cu vreo apocalipsa, catastrofa, viitoare?
|
Dar poate ca pamantul este intreg Universul (ca intr-o interpretare a pamantului Facerii) si poate ca 1000 de ani sunt de fapt 365000 de ani (caci o zi inaintea Lui Dumnezeu este ca o mie de ani) si poate ca numai cei blanzi vor mosteni pamantul, adica cei drepti si curati, pe cand cei sfinti si desavarsiti vor ajunge in Cerurile de deasupra pamantului, pentru ca s-au apropiat foarte mult inca de pe acum de Dumnezeu, prin asemanare...
Sau poate ca "timp nu va mai fi" (Apocalipsa 10, 6) si cei 1000 de ani (care sunt ca o zi inaintea Lui Dumnezeu) semnifica acel astazi etern care este timpul divin care transfigureaza notiunea de timp pe care o intelegem noi acum... "Și aceasta una să nu vă rămână ascunsă, iubiților, că o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani și o mie de ani ca o zi." (2 Petru 3, 8) Deci nu dati crezare la tot ce se spune de catre oricine are chef sa interpreteze Apocalipsa si Biblia in general. Prioritatea noastra trebuie sa fie sfintirea, caci asta conteaza inaintea Lui Hristos. Stiinta sau cunoasterea este partea a doua, mai putin importanta, insa oricum nu de neglijat. Ramaneti ortodocsi va rog. :) |
Este foarte interesant ca "[COLOR=darkred]Apocalipsa[/COLOR]" este o carte ce nu ocupa aproape nici un loc in cultul crestin. Nu se citeste din ea, nu se folosesc pasaje, nu se predica din ea (cu exceptii de predicatori pe care nu ii amintesc aici). Aceasta au facut'o Parintii Bisericii dintr'o pedagogie bine simtita de ei, si anume de a nu ne distrage atentia de la cele petrecute in viata Mantuitorului, de la cele de astazi, spre cele de maine, spre un viitor pe care nu se stie daca il vom trai.
[COLOR=darkred]"Astazi este ziua mantuirii noastra"[/COLOR], adica astazi trebuie sa lucram. Una dintre cele mai perfide arme ale diavolului este a ne face sa traim in viitor. A calcula perioadele de ani, varstele pamantului, anul venirii lui Hristos, sfarsitul Lumii si altele de acest gen sunt treburi straine de duhul crestin ortodox. Sa ne ferim de aceasta ispita de a cerceta cele necercetata chiar de cea mai mare parte dintre sfinti. [COLOR=darkred]Putini sunt sfintii care au comentat Scriptura[/COLOR], iar aceia au facut'o spre a trage niste linii mari, spre a ne feri pe noi de a intelege fiecare de capul sau cele cuprinse in Carte. |
Ne facem prea multe griji de sf lumii,mai bine ne-am face griji de sf nostru ca ala poate venii si miine ,eu vad in mare totul am o imagine de ansamblu dumnezeu e ca un regizor al unui film perfect cu actorii fiind noi oamenii si fiecare isi joaca rolul dupa posibilitati si talent raiul nu stiu ce sa zic daca e etern eu zic ca ne-am plictisii prea mult bine strica eu am chef de actiune m-as duce pe un camp de lupta acolo distractie atunci simti ca traiesti cel putin mie mi-ar placea dar daca in rai nu exista violenta si de ex unui om ii place sa se lupte sunt destui care au lupta in sange si pentru ei e ca si pentru altii mersul la lucru deci raiul poate fi foarte diferit si cum zicea parintele arsenie dupa globalizare mai e putin si se termina filmul .
|
cred ca dincolo se vor schimba multe, inclusiv hoby-urile noastre. deci nu cred ca se vor plictisi dreptii slavindu-l pe Dumnezeu, tocmai pt ca acolo timpul capata o noua dimensiune, sufletul isi va afla linistea si implinirea, se va simti ACASA.
|
cea ce insinuezi tu ca o sa ni se ia liberul albitru si vointa ceva de gen roboti aia vrei sa zici?
|
Nu, ceea ce vrea sa zica este faptul ca odata vazandu'L si cunoscandu'L direct pe Dumnezeu, multe din noi se vor schimba. Mai toate dorintele noastre se vor preschimba in alte dorinte.
[COLOR=darkred]Exemplu.[/COLOR] Oare nu ar fi penibil ca dupa ce ti'ai asteptat sotia timp de 3 luni, fiind plecata in calatorie, in momentul intoarcerii acasa, tu sa continui sa te joci pe calculator? Cam asa e si cu viata de apoi. Timp de o viata intreaga L'ai tot asteptat, ravnit, cautat, gasit, pierdut pe Dumnezeu. Oare ai mai putea continua multe din cele facute in viata, in momentul vederii lui fata catre fata, pe veci? Este evident ca libertatea insasi te indeamna sa nu mai faci cele de aici, ci altele, mai odihnitoare, mai de dorit. |
traducerea corecta nu este o mie de ani ci mii de ani...doar unii prefera sa traduca cu o mie de ani ... sa-si poata sustine invatura gresita... adepti ai hiliasmului(milenarismului) au fost si unii parinti apostolici
|
Sincer prea multa odihna strica si de unde stim noi ce vom face in rai inca o chestie nu toti pot sa vada pe dumnezeu la acelasi nivel nimeni nu poate sa il cuprinda fiecare are limite, omul e doar perfectibil pana la un anumit punct, si adam era imperfect in rai el era perfectibil dar oricum sunt unele lucruri pe care sfintii parinti nu le pot face dar nici altii ce pot sfintii parinti toti au locul lor in ierarhia imparatiei ceresti.
|
crezi ca te-ai plictisi daca ai avea tot timpul o stare de bine, de buna dispozitie?sau ai vrea sa o schimbi cu o stare de suferinta, de durere?care e omul care s-ar plictisi de bucurie si ar vrea sa fie trist?
|
eu nu am fost fericit niciodata cu adevarat sunt obisnuit dar sa lasam despre mine problema e ca daca nu mai ai nimic din originalitatea ta nu mai esti tu esti o copie domnul nu vrea copii xerox ne-a creat pe fiecare cu hobbyuri si cu propria personalitate si idei,imaginatie,vise dumnezeu e f complex si vrea de la noi lucruri diferite si complexe daca toti facem acelasi lucru incotro ne indreptam unde mai e creatia taina creatiei uitate in jur cate miliarde de specii diferite si oamenii au calitati diferite pune un calugar sa conduca o armata desii nu stie tine in mana o sabie si daca nu ar fi luptatori tara asta ar fi deja sub alte credinte..
|
reduci totul la material, la palpabil. esti ca acei oameni care l-au intrtebat pe Hristos ai cui va fi femeia la inviere? iar raspunsul a fost ca dincolo oamenii nici nu se vor insura, nici nu se vor marita, ci vor fi ca ingerii lui Dumnezeu
|
nu prea am citit asa multe din lucrarile patristice dar ce am citit despre rai din ce li sa relevat unor sfinti si se pare ca in rai e si bucurie materiala stim ca in rai adam si eva mancau doar de placere munceau de placere adica munca fizica de ce sa eliminam materialul asa ne-a facut dumnezeu putea sa ne faca doar duh dar si ingerii au trup ca altfel cum puteau sa se imperecheze cu oamenii rezultand uriasii deci oamenii de ce nu ar putea avea hobbyuri materiale?
|
Iti dau un exemplu clar alpinism arta de a urca stanci zimi ca in rai nu sunt destui munti sa poti urca pana te saturi asta e doar unul sa nu mai zicem de toate artele martiale care implica multi ani de antrenament eu tind spre armonia dintre trup si suflet...
|
Am gresit eu cand am zis 1000 de ani, intradevar in Biblie scrie "mii de ani"
Apocalipsa Cap. 20 4. Si am vazut tronuri si celor ce sedeau pe ele li s-a dat sa faca judecata. Si am vazut sufletele celor taiati pentru marturia lui Iisus si pentru cuvintul lui Dumnezeu, care nu s-a inchinat fiarei, nici chipului ei, si nu au primit semnul ei pe fruntea si pe mina lor. Si ei au inviat si au imparatit cu Hristos mii de ani. 5. Iar ceilalti morti nu inviaza pina ce nu se vor sfirsi miile de ani. Aceasta este invierea cea dintai. 6. Fericit si sfint este cel ce are parte de invierea cea dintai. Peste acestia moartea cea de a doua nu are putere, ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El mii de ani. |
Citat:
|
Citat:
Nu ai spus nimic la mesajul pe care ti l'am adresat mai sus. Iti dadusem si un exemplu. Mai scriu altul aici. [COLOR=darkred]Te mai joci cu masinutele? Nu?! Dar de ce nu? Atat de mult iti placeau, cand erai micut.[/COLOR] Vezi tu, tot asa e si cu Dumnezeu. Cand vei ajunge acolo, cele de aici iti vor parea jucarii, le vei vedea cu alti ochi. A vrea sa faci alpinism cand ai in fata ta ceva de nedescris este ca si cum, in loc sa iti petreci timpul cu sotia, te'ai juca singur cu masinutele. In fata unei realitati, trecutul capata alte valori si aprecieri. Daca imi vei da odihna neincetata a inimii si a mintii, voi renunta imediat la toate cele pe care, mai inainte, le foloseam spre dobandirea ei. |
Actualmente noi traim in domnia lui Iisus de 1000 de ani.
Cartea Apocalipsei este o carte cu un limbaj metaforic, nu literal si Ioan nu se refera literalmente la o perioada de 1000 de ani ci la o perioada nedeterminata de timp pe care Ioan a numit-o metaforic "1000 de ani" Asa cum aflam in Petru,pentru Dumnezeu 1000 de ani e ca o zi si o zi ca 1000 de ani Pace voua! |
Citat:
Citat:
|
Citat:
"Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei 1000 de ani (sau miile de ani)". (Apocalipsa 20:5). Dupa tine, cand a avut loc intaia inviere, ca sa putem spune ca suntem in timpul celor 1000 de ani? P.S. Incearca sa specifici carei religii protestante apartii. Se poate crede ca parerile tale sunt specifice intregului protestantism. |
Citat:
Imparatia Lui nu este pe pamant,asadar El domneste de la inaltarea Lui pana la Judecata de apoi cand se va intoarce si atunci va domni in vecii vecilor De ce ar domni Iisus 1000 de ani si apoi i-ar permite Satanei sa amageasca din nou neamurile dupa judecata,nu are nici un sens Iisus domneste din cer acolo unde e imparatia Lui |
Citat:
Repet intrebarea: avand in vedere ca cei 1000 de ani (sau miile de ani) sunt incadrati intre prima inviere si a doua inviere (lucru evident, conform Sfintei Scripturi), cand a avut loc prima inviere? Intreb asta pentru ca dvs. sustineti ca noi suntem deja in perioada celor 1000 de ani (sau a miilor de ani). "Ei au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani" (Apocalipsa 20:4) "Ceilalti morti n-au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani" (Apocalipsa 20:5). |
Prima inviere a inceput si inca continua, ea se refera atunci cand suntem nascuti din nou,aceasta inviere este disponibila doar credinciosilor,e o inviere spirituala nu trupeasca
"El ne-a inviat impreuna si ne-a pus sa sedem impreuna in locurile ceresti in Hristos Iisus" (EFESENI 2:6) "Fiind ingropati impreuna cu El prin botez si inviati in El si impreuna cu El prin credinta in puterea lui Dumnezeu care L-a inviat din morti" (COLOSENI 2:12) Invierea trupeasca va fi pentru toti (mantuiti si nemantuiti) la a doua venire a lui Iisus Sfanta Scriptura explica foarte clar ca vom fi cu Iisus cand vom muri dar vom primi trupul cel nou la a doua venire "Stim in adevar ca daca se desface casa pamanteasca a cortului nostru trupesc avem o cladire in cer de la Dumnezeu,o casa care nu este facuta de mana si este vecinica; Si gemem in cortul acesta plini de dorinta sa ne imbracam peste el cu locasul nostru ceresc; Negresit daca atunci vom fi imbracati nu vom fi gasiti dezbracati de el; Chiar in cortul acesta deci gemem apasati nu ca dorim sa fim dezbracati de trupul acesta ci sa fim imbracati cu trupul celalalt peste acesta,pentru ca ce este muritor in noi sa fie inghitit de viata; Si Cel ce ne-a facut pentru aceasta este Dumnezeu care ne-a dat arvuna Duhului; Asadar noi intotdeauna suntem plini de incredere caci stim ca daca suntem acasa in trup pribegim departe de Domnul" (2 CORINTENI 5:1-6) "Intr-o clipa,intr-o clipeala din ochi la cea din urma trambita;Trambita va suna mortii vor invia nesupusi putrezirii si noi vom fi schimbati" (1 CORINTENI 15:52) Iar in legatura cu APOCALIPSA 20:4 de care mentionezi acolo e vorba de martiri care au fost decapitati pt Hristos care isi asteapta rasplata la fel cu martirii injunghiati din APOCALIPSA 6:9 "Cand a rupt Mielul pecetea a cincea am vazut sub altar sufletele celor injunghiati din pricina cuvantului Lui Dumnezeu si din pricina marturisirii pe care o tinusera; Ei strigau cu glas tare si ziceau:Pana cand Stapane Tu care esti sfant si adevarat zabovesti sa judeci si sa razbuni sangele nostru asupra locuitorilor pamantului?" (APOCALIPSA 6:9-10) |
Citat:
Pun, a treia oara, aceeasi intrebare: cand a avut loc prima inviere? Sau, reformulta (sa fie in ton cu ultima dvs. postare): cand a inceput si pana cand continua prima inviere? Dvs. sustineti ca ne aflam in perioada celor 1000 de ani (sau a miilor de ani). Stim ca aceasta perioada a inceput cu o inviere fizica, nu spirituala (era vorba de invierea unor care au fost junghiati si au murit pentru Hristos). Cand a avut loc aceasta inviere? Sau, cand am intrat in perioada celor 1000 de ani (ca sa stim cat mai avem pana se incheie)? Apocalipsa numeste intaia inviere, acea inviere fizica (nu cea spirituala). "Aceasta este intaia inviere" (Apocalipsa 20:5). V-as ruga sa raspundeti cu limpezime sau sa recunoasteti ca undeva ati facut o afirmatie gresita. Daca este sa analizam cele afirmate de dvs., intram intr-o mare incalceala. |
Prima inviere a inceput odata cu primul crestin mantuit,care s-a pocait L-a acceptat pe Iisus ca Domn si Salvator SI CARE A PRIMIT CA DAR PE DUHUL SFANT si se va incheia odata cu ultimul crestin mantuit;aceasta este prima inviere dupa parerea mea
Darul Duhului Sfant e garantia oricarui crestin a mantuirii,El NE SIGILEAZA pana la cea din urma judecata si nu ne va parasi niciodata: "Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii" (EFESENI 4:30) "Si voi dupa ce ati auzit cuvantul adevarului (Evanghelia mantuirii voastre) ati crezut in El si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfant care fusese fagaduit; si care este o arvuna a mostenirii noastre pentru rascumpararea celor castigati de Dumnezeu spre lauda slavei Lui" (EFESENI 1:13-14) "Dar voi nu sunteti in carne,ci in Duh,daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi.Iar daca cineva nu are Duhul lui Hristos,acela nu este a Lui" (ROMANI 8:9) "Si Eu (Iisus) voi ruga pe Tatal,si alt Mangaietor va va da voua,ca sa fie cu voi in veac" (IOAN 14:16) Domnia de 1000 de ani sau mii de ani va avea loc unde sunt tronurile,adica in cer "Si am vazut tronuri si celor ce sedeau pe ele li s-a dat sa faca judecata..." (APOCALIPSA 20:4) "Dupa aceea m-am uitat si iata multime multa pe care nimeni n-o putea s-o numere,din tot neamul si semintiile si popoarele si limbile stand inaintea tronului si inaintea Mielului imbracati in vesminte albe si avand in mana ramuri de finic" (APOCALIPSA 7:9) "Si cantau o cantare noua inaintea tronului si inaintea celor patru fiinte si inaintea batranilor si nimeni nu putea sa invete cantarea decat numai cei 144000 care fusesera rascumparati de pe pamant" (APOCALIPSA 14:3) |
Da citatele intregi,nu numai unele parti! Este foarte important contextul pentru a putea intelege,si cum multi nu iau Biblia ca sa verifice,ar putea fi indusi in eroare. Asa ca te rog nu mai posta tampenii,crezi ca ne-am nascut ieri?
|
Citat:
|
Am si eu o intrebare: la ce se refera cand zice de cele 7 Duhuri ale lui Dumnezeu?
|
Hmm.. se pare ca cam suiera vantul pe topicul asta..
Am gasit ceva: 4. Aceștia sunt care nu s-au întinat cu femei, căci sunt feciorelnici. (Apocalipsa 14) Deci cei 144000 care sunt salvati sunt feciorelnici. Intrebarea este: oare de ce e atat de importanta fecioria lor? Am vazut unele pareri pe forum cum ca casatoria si fecioria sunt doua optiuni comparabile si chiar egale, atunci de ce este mentionat aici ca cei 144000 de oameni, nu s-au intinat cu femei? Si btw sa nu ma luati de ciuf, ca de ce pun intrebari din astea, eu abia aici am ajuns cu cetitul :26: deci mai am putin si termin Apocalipsa. Si ar mai fi o chestie: de ce membrii unor secte, cred ca odata cu 'rapirea' vor fi si ei salvati, desi am observat ca unii au copii, sotii, familii... ? |
Fratilor, luati "Invatatura de Credinta Ortodoxa" sau "Teologia Dogmatica" si cititi acolo cele despre dreapta credinta.
Renuntati la a mai asculta toate ratacirite adventiste, iehoviste si mormone. Cele doua carti de mai sus sunt esentiale, mai ales intr'o vreme in care fiecare crede ca L'a prins pe Domnul de picior. Nu cautati la noi Adevarul, ci la sfintii si parintii care L'au propovaduit neincetat. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Parintele Sofronie Saharov spunea ca nu poate pricepe o "credinta adogmatica". Asta nu inseamna ca cine nu cunoaste dogmele credintei nu se poate mantui, insa atunci cand suntem improscati cu toate prostiile de fel de fel de oameni, este nevoie vitala a sti in ce credem si cum stau lucrurile. |
Citat:
Mai ezista alta interpretare, atata vreau sa stiu?? vad ca tu esti mai informat, poate ca ai citit vreo explicatie pe tema asta. N-am pretentii sa interpretez singura Apocalipsa, Doamne fereste, dimpotriva m-am speriat de cat de complicata este, are prea multe simboluri si cifre, de asta si vreau sa ma lamuresc "ce si cum", de la altii mai priceputi decat mine. :) |
Citat:
Eu una stiu. Gandindu'ne la Apocalipsa vom pierde prezentul, singurul care conteaza. Ne aruncam in viitor si uitam de prezent. Oare ce conteaza ce va fi atunci, daca acum noi nu inmultim dragostea, daca nu participam la cat mai multe slujbe. Parerea mea. Apocalipsa este o carte asupra careia si foarte putini sfinti au indraznit sa se pronunte. Avem o foarte mare Biblie, pe langa acea carte. Oare o cunoastem si o intelegem pe aceea, ca sa ajungem si la ultima carte? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:47:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.