Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Biserica Ortodoxa de Rasarit( Stil vechi) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=675)

teogtf 03.09.2006 01:01:58

Sunt ortodox pe stil vechi,pentru ca asa m-am nascut(1980).Si daca tot am intrat pe forum aici si am citi mai tot ce scrie am zis sa deschid acest subiect doar pentru cei care ar avea nelamuriri cu privire la ceea ce a fost si ceea ce este Biserica Ortodoxa pe stil vechi. Am citit si ceea ce este scris pe sit despre stil vechi, si m-am exprimat ca este gresit(dar asta nu are importanta,poate chiar nu s-a stiut).
As vrea sa mai adaug faptul ca Biserica pe Stil Vechi este ceea ce au tinut bunici nostri, si nu stiu daca putem zice ca e secta!Ar insemna ca ortodoxia din Sfantul Munte, Ierusalimul s.a. sunt secte, ceea ce nu cred ca e corect.
Asa ca astept intrebari(asta nu inseaman ca stiu sa raspund la toate) si o discutie pe aceasta tema!
In cazul in care o sa fiu sters, va doresc,discutii pline de adevaruri duhovnicesti in continuare!
"La inceput a facut Dumnezeu Cerul si Pamantul. Si pamantul era netocmit si gol."

camelia 28.09.2006 18:41:29

Abia acum am gasit ceea c ai postat tu aici. Si eu sunt pe stil vechi si ma enerveaza cei care ne fac sectanti si stilisti dar............

antiecumenism 29.09.2006 08:35:56

Am eu cateva intrebari:
1. Tainele Bisericii au ramas la fel la voi (toate) ?
1.Liturghia si celelalte slujbe sunt la fel toate ?
3.Ce parere aveti despre sfintii ortodocsi si despre duhovnicii ortodocsi care sa zic respecta stilul nou?

Daca se poate detaliat ...

Traditie 29.09.2006 23:13:01

Asa-zisa biserica pe stil vechi este un grup schizmatic. Bisericile ortodoxe sunt autocefale, învatatura e comuna dar masuri ca reglemementarile calendaristice pot varia.

La Athos sau în Rusia s-a pastrat vechiul calendar dar nu si în România sau Grecia.

Ca schizmaticii sunt în ratacire ne-o arata întepenirea lor în preocuparea pentru respectarea unui sistem temporal, care cu siguranta îi abate de la adevarata viata duhovniceasca.

Cred ca si athonitii sau rusii sunt de acord ca acesti oameni sunt în neascultare, ratacire si pe calea pierzarii.

ory 29.09.2006 23:13:21

Daca vreti sa aflati mai multe despre BOSV documentati-va in carti,sunt pentru toate categoriile de oameni.Un lucru vreau sa evidentiez aici,care ma si intriga,de altfel:de ce Sf.PASTI cade odata cu BOR,si asfel se decaleaza postul sf.Apostoli,care uneori este format doar dintr-o zi,practic dispare,ca sa nu mai spunem ca nu ar trebui sa existe post mai mic de 8 zile.Aici vorbesc de eroarea BOR,ei sunt care decaleaza sarbatorile fara sa poata justifica consecintele.Sincer,nu prea am rabdare sa scriu comentarii kilometrice.VA PUP!

ory 29.09.2006 23:23:59

"Traditie",nu spun ca nu ai dreptate,dar nu inteleg de ce Biserica Ortodoxa Romana nu si-a asumat responsabilitatea de-a lamuri poporul cu privire la decalajul sf.Pasti,asa cum ar fi trebuit sa se pozitioneze el odata cu asa zisa rectificare a calendarului,de ce au mutat repede Pastele odata cu Biserica Ortodoxa de Stil Vechi???,fapt care a determinat multe erori....

Traditie 30.09.2006 01:00:17

Citat:

În prealabil postat de ory
"Traditie",nu spun ca nu ai dreptate,dar nu inteleg de ce Biserica Ortodoxa Romana nu si-a asumat responsabilitatea de-a lamuri poporul cu privire la decalajul sf.Pasti,asa cum ar fi trebuit sa se pozitioneze el odata cu asa zisa rectificare a calendarului,de ce au mutat repede Pastele odata cu Biserica Ortodoxa de Stil Vechi???,fapt care a determinat multe erori....

Daca te-ai documenta, asa cum îndemni cu un mesaj înainte, ai afla motivul foarte simplu pentru care a pastrat data Pastilor: fiindca momentul tinerii ei este fixat canonic la un Sinod ecumenic.

camelia 30.09.2006 15:07:14

unde va este postul Sf Apostoli mai astia neschiszmatici? Cine a mai pomenit post de 2 zile. Asta a fost fixat tot de Sf Parinti d c nu-l respectati?

Traditie 30.09.2006 18:13:38

Cred ca nu stii ce înseamna schizmatic. Nu e o gluma, e la fel de rau cu ereticii numai ca aceia au si învatatura gresita, nu doar insubordonarea.

Sunteti înafara lui Hristos si a mântuirii.

ory 30.09.2006 19:59:15

Mai Traditie,ai ajuns si prooroc de-acum,cine esti tu sa spui cine se mantuieste si cine nu?????Pana la urma fiecare relicie garanteaza in felul ei cu modalitatile proprii de mantuire,care pretinde ca le-a cules din sf.scriptura sau mai stiu eu de unde.Hai ca de-acum esti extremist,auzi!,cei pe stil vechi sunt in afara lui Hristos!!Tu,probabil esti cel mai vrednic dintr pamanteni sa specifici acest lucru,sau cei care te-au initiat in tainele "dreptei credinte".Toate disputele acestea legate de credinta sunt niste tampenii,practic am uitat toti ce inseamna cu-adevarat credinta,si viata spirituala,in nici un caz nu are ca suport RAZBOIUL!

Traditie 30.09.2006 21:43:42

Fiecare religie garanteaza mântuirea? Poate vreti sa spui ca o promite.

Doar cultele pseudo-crestine se bazeaza pe Scriptura, Biserica Ortodoxa se bazeaza pe Sfânta Traditie.

Deci daca eu zic ca islamul e o minciuna sunt extremist? Matale esti crestin? Esti ortodox? Fiindca nu-mi dau seama cum sa vorbesc cu tine.

Hai sa zicem ca esti relativist necrestin si sa-ti explic de ce ne-ortodocsii nu se mântuiesc: fiindca exista o singura Biserica a lui Dumnezeu sicautând s-o identificam dupa roadele ei vedem ca e cea Ortodoxa.

Despre ce razboi vorbesti?

Alexandr_Bazil 30.09.2006 23:11:36

Mai pe scurt cine nu e cu Traditie e impotriva lui si greseste, este impotriva lui Dumnezeu, a tot ce este bun si va arde cu siguranta in flacarile iadului. Sau cum spunea un pastor fictiv: Cine nu este de acord cu mine e bolnav psihic si ar trebui impuscat din pacate...
Cautand acea "credinta adevarata" dupa roade...ar insemna rezumandu-ne doar la crestini sa consideram fundamentalistii neoprotestanti cei ce detin adevarul... desi sunt un card de creiere spalate respecta deobicei codul moral biblic. Da traditie daca zici ca islamul este o minciuna esti un extremist si cei ce discrimna astfel alti oameni din motive de genul acesta nu pot fi consideratii la randul lor oameni.
Poti sa imi spui ca eu gresesc si ca voi ajunge in iad pentru "ratacirile mele", dar eu iti spun ca daca intradevar Dumnezeu este o fiinta capabila sa trimita in rai oameni ca tine si sa arunce in iad oameni neortodocsi indiferent de cum sunt ei....atunci stimate domn afla ca nici un iad nu ar fi destul de ingrozitor incat sa prefer sa merg in raiul descris mai sus.

Traditie 01.10.2006 12:49:28

Mai pe scurt cine nu e cu Traditie e impotriva lui si greseste, este impotriva lui Dumnezeu, a tot ce este bun si va arde cu siguranta in flacarile iadului. Sau cum spunea un pastor fictiv: Cine nu este de acord cu mine e bolnav psihic si ar trebui impuscat din pacate...

Cine nu respecta învatatura BO nu este ortodox si nu vad ce cauta pe forumul acesta.

Cautand acea "credinta adevarata" dupa roade...ar insemna rezumandu-ne doar la crestini sa consideram fundamentalistii neoprotestanti cei ce detin adevarul... desi sunt un card de creiere spalate respecta deobicei codul moral biblic.

Matale consideri ca roadele ar consta într-un anume tip de comportament? Si apoi, ce mare asceza fac neoprotestantii comparativ cu ortodocsii? Ce este codul biblic si cum îl respecta neoprotestantii?

Da traditie daca zici ca islamul este o minciuna esti un extremist si cei ce discrimna astfel alti oameni din motive de genul acesta nu pot fi consideratii la randul lor oameni.

Islamul si celelalte religii sunt nascociri diavolesti, potrivit învataturii BO. Islamul în mod deosebit este clar rezultatul unor halucinatii dracesti si nu numai atât, ci o religie care distruge fiinta umana. Uitati-va ce face islamul din oameni, niste caricaturi, sub toate aspectele.

Poti sa imi spui ca eu gresesc si ca voi ajunge in iad pentru "ratacirile mele", dar eu iti spun ca daca intradevar Dumnezeu este o fiinta capabila sa trimita in rai oameni ca tine si sa arunce in iad oameni neortodocsi indiferent de cum sunt ei....atunci stimate domn afla ca nici un iad nu ar fi destul de ingrozitor incat sa prefer sa merg in raiul descris mai sus.

Unde am zis eu ca Dumnezeu trimite oameni ca mine în rai si celelalte?

Alexandr_Bazil 01.10.2006 13:03:28

"Cine nu respecta învatatura BO nu este ortodox si nu vad ce cauta pe forumul acesta. "

Vei vedea ca pe orice forum exista opinii pro si contra, de asta sunt forumuri de discutie si dezbatere.

"Matale consideri ca roadele ar consta într-un anume tip de comportament? Si apoi, ce mare asceza fac neoprotestantii comparativ cu ortodocsii? Ce este codul biblic si cum îl respecta neoprotestantii? "

Cele 10 porunci, iubesteti aproapele(desi nu o prea fac sincer),etc. Majoritatea ortodocsilor nu fac nici asta. Desi nu consider nici o parte descrisa catusi de putin evoluata spiritual. Majoritatea "roadelor bune" care sunt date ca exemplu nu sunt decat niste robotei care fac totul dupa cum au fost invatati de mici.

"Islamul si celelalte religii sunt nascociri diavolesti, potrivit învataturii BO. Islamul în mod deosebit este clar rezultatul unor halucinatii dracesti si nu numai atât, ci o religie care distruge fiinta umana. Uitati-va ce face islamul din oameni, niste caricaturi, sub toate aspectele. "

Parerea ta...fundamentalistii musulmani sunt la fel ca cei crestini, doar ca deobicei cei crestini sunt mai lasi pentru a fi indeajuns de agresivi. In schimb istoric vorbind de multe ori islamul a dovedit ca are adepti mai civilizati decat religia crestina. Islamul are aceeasi valoare de adevar ca si crestinismul si sunt la fel de credibila. Nascociri diavolesti sunt poate pentru tine, dar la fel ar putea spune un evreu ca religia crestina e o ratacire de la cea mozaica, si istoric ar avea dreptate.

"Unde am zis eu ca Dumnezeu trimite oameni ca mine în rai si celelalte? "

Presupun ca atunci cand ziceai ca celelalte religii sunt nascociri diavolesti, nu voiai sa zici ca cei ce le urmeaza nu ar ajunge in rai. Sau cand ziceai ca ortodoxia este calea mantuirii, nu voiai sa zici ca ortodocsii sunt singurii, sau majoritatea celor ce se mantuiesc.

E pacat...din cauza unor oameni orbiti de idei de genul acesta s-au inceput timp de sute de ani razboaie, si inca exista ura pentru nimic.

Alexandr_Bazil 01.10.2006 15:24:44

Discutia pare sa nu mearga nicaieri...tu ai o idee fixa, si nu ti-o va schimba nimeni. Nu o lua drept un compliment, si sa nu crezi ca inseamna ca ai o credinta puternica ci doar ca esti atat de inchis in propriile conceptii incat daca te-ar lovi adevarul in fata ai zice ca e de la satana si trebuie aruncat in iad. Si ca tot vorbim de bun simt, mi se pare o nesimtire sa iti faci un vecin musulman un adept al unei rataciri satanice, indiferent ce credinta ai. Nu merita sa imi pun mintea cu orice om care crede ca oricine nu e de acord cu ce ii spune lui o carte(biblia in cazul de fata) e un orb care va arde vesnic pentru prostia de a contesta o colectie de scrieri antice ce se contrazic in n-spe puncte, si au dreptate in alte m puncte.

Si tot nu inteleg de ce, dupa ce iti repet de cateva ori ca nu sunt ateu, tu imi recomanzi forumuri care le consideri tu atee. In orice caz am sentimentul ca nu voi intalni oameni intratat de limitati pe orice forum ateu.

Traditie 01.10.2006 16:06:20

Nu o lua drept un compliment, si sa nu crezi ca inseamna ca ai o credinta puternica ci doar ca esti atat de inchis in propriile conceptii incat daca te-ar lovi adevarul in fata ai zice ca e de la satana si trebuie aruncat in iad.

Adevarul e gasit launtric, nu exterior. Dar nu în sensul întoarcerii spre sine însusi.

Si ca tot vorbim de bun simt, mi se pare o nesimtire sa iti faci un vecin musulman un adept al unei rataciri satanice, indiferent ce credinta ai.

daca nu-i arati ca e ratacit, va zace în minciuna religiei lui.

Si tot nu inteleg de ce, dupa ce iti repet de cateva ori ca nu sunt ateu, tu imi recomanzi forumuri care le consideri tu atee.

OK, atunci îti recomand forumuri pagâne, musulmane, budiste, mozaice.

Alexandr_Bazil 01.10.2006 16:54:51

daca nu-i arati ca e ratacit, va zace în minciuna religiei lui.

singurul care zace intr-o minciuna esti tu... si sper ca Dumnezeul la care te rogi zi de zi sa te faca sa realizezi asta. Toate cele bune

camelia 01.10.2006 18:45:44

Citat:

În prealabil postat de Traditie
Fiecare religie garanteaza mântuirea? Poate vreti sa spui ca o promite.

Doar cultele pseudo-crestine se bazeaza pe Scriptura, Biserica Ortodoxa se bazeaza pe Sfânta Traditie.

Deci daca eu zic ca islamul e o minciuna sunt extremist? Matale esti crestin? Esti ortodox? Fiindca nu-mi dau seama cum sa vorbesc cu tine.

Hai sa zicem ca esti relativist necrestin si sa-ti explic de ce ne-ortodocsii nu se mântuiesc: fiindca exista o singura Biserica a lui Dumnezeu sicautând s-o identificam dupa roadele ei vedem ca e cea Ortodoxa.

Despre ce razboi vorbesti?

Dak vrei matale sa sti absolut orice om d p lumea asta are o sansa de mantuire. Dak nu ar fi asa de ce ar lasa Dumnezeu sa se nasca atatea milioane de oamneni de alte religii, doar ca sa umple iadul? Daca esti ortodox nu inseamna ca deja scrie pe tine mantuire garantata si poti face ce vrei. Poruncile lui Dumnezeu au fost date 10 si oricine le respecta se mantuie indiferent de religie.

Traditie 01.10.2006 19:20:42

Dak vrei matale sa sti absolut orice om d p lumea asta are o sansa de mantuire.

Bineînteles. Dar mântuirea consta în dobândirea lui Dumnezeu, pentru care trebuiesc îndeplinite niste conditii.

Dak nu ar fi asa de ce ar lasa Dumnezeu sa se nasca atatea milioane de oamneni de alte religii, doar ca sa umple iadul?

Scriptura spune ca pagânii vor fi judecati potrivit felului cum si-au ascultat vocea constiintei morale.

Daca esti ortodox nu inseamna ca deja scrie pe tine mantuire garantata si poti face ce vrei.

Bineînteles. Degeaba suntem botezati daca nu facem ce trebuie. E chiar mai rau decât daca am fi fost pagâni.

Poruncile lui Dumnezeu au fost date 10 si oricine le respecta se mantuie indiferent de religie.

Poruncile divine, inclusiv cele zece VT, nu sunt o punere la încercare a omului de catre Dumnezeu ci sunt rasfrângerea în planul nostru, creat de existenta, a modului divin de existenta. Poruncile sunt date ca sa traim fara a ne vatama, pacatele de la care ne opresc poruncile ne vatama întâi pe noi, pacatele sunt lucruri distructive.

Domnul a zis ca daca nu va prisosi dreptatea noastra mai mult decât a carturarilor si fariseilor (care între altele pazeau si cele zece porunci) nu vom intra în Împaratia cerurilor.

ory 02.10.2006 10:47:30

Traditie,am aparut la orizont ca sa-ti necajesc statornicia,ca doar asa capeti nadejde de mantuire.Tocmai despre acest gen de razboi vorbesc,ne contrazicem si ne argumentam crezamantul cu teorii exprimate cu o ostilitate crescatoare,si ne pretindem fii lui Dumnezeu,a acelui Dumnezeu care inainte de toate inseamna dragoste si toleranta,aceasta este taina lumii pamantente,sa stim sa convietuim impreuna ca de aceea ne-a dat dumnezeu un singur taram,sa-l ocupam toti.Ce-i cu atata indarjire nefolositoare???,tu crezi ca e corect sa te tii sus si tare detii credinta strict adevarata?!!Ce vrei sa ne convertesti,ai nevoie de adepti?...sau de oameni carora D-zeu le-a dat posibilitatea cunoasterii,si-a alegerii,gandirii,si-a alegerii.Dumnezeu este unul singur!,si nici un fir de iarba nu se misca fara voia Lui,tote la timpul lor.Poti sa te faci tu luntre si punte,oamenii cred cand le este dat sa creada...ceea ce sustii,sau poate le este dat sa creada altceva,sau poate nimic.Toate sunt lasate cu o inteleapta randuiala.Ce vrei tu,sa schimbi lumea,nu vezi cat de necuprinsa este!!!!Nu te mai incatrani in propriile-ti opinii,nu se stie,poate intr-o zi nu le vei mai crede,nu se stie niciodata ce-ti este scris,fii bland si iubitor,arata,inainte de toate,prin fapta ta ca esti slujitor al lui Dumnezeu,demn slujitor,iar cei care au ochi de vazut vor vedea,si urechi de auzit si vor auzi.

Traditie 02.10.2006 20:17:58

Traditie,am aparut la orizont ca sa-ti necajesc statornicia,ca doar asa capeti nadejde de mantuire.

Mântuirea nu se raporteaza la existenta creata, deci nu ai cum s-o stimulezi.

Tocmai despre acest gen de razboi vorbesc,ne contrazicem si ne argumentam crezamantul cu teorii exprimate cu o ostilitate crescatoare,si ne pretindem fii lui Dumnezeu,a acelui Dumnezeu care inainte de toate inseamna dragoste si toleranta,aceasta este taina lumii pamantente,sa stim sa convietuim impreuna ca de aceea ne-a dat dumnezeu

un singur taram,sa-l ocupam toti.

Lasa-ma cu ce gresesc eu, arata concret cum crezi ca ar trebui sa se comporte un om în lume. Degeaba negi, negatia nu edifica nimic.

Amesteci teorii sociale cu religia. Religia nu-i facuta sa ne faca sa ne simtim bine pe lumea asta.

e-i cu atata indarjire nefolositoare ,tu crezi ca e corect sa te tii sus si tare detii credinta strict adevarata?

Ce îndârjire visezi? acesta e un forum de internet cu câteva zeci de utilizatori, tu ai venit peste ortodocsi, nu ortodocsii peste tine. Ia spune, nu cumva esti si adeptul neîngradirii liberttaii hohosexualilor?

Poti sa te faci tu luntre si punte,oamenii cred cand le este dat sa creada.

Atâta timp cât ai intrat pe forum ortodox si negi doctrina ortodoxa, esti în autocontradictie tragi-comica. Îti sugerez si tie sa te duci pe alte forumuri unde sa discuti cu altii ca tine.

ory 02.10.2006 22:15:47

Ei afla ca sunt chiar ortodoxa,dar asta nu-nseamna ca este obligatoriu sa predic non stop,si nici nu inseamna ca trebuie sa fiu experta in talmacirea dogmelor religiei mele. Spui ca amestec notiunile religioase cu cele sociale,ca n-are nici o treba religia cu societatea.Ei,asta-i buna,dar noi in ce lume traim?,sau din ce lume smulgem atatea satisfactii,si profitam de roadele pe care tot Dumnezeu lea dat pamantenilor?Din pacate nu suntem ingeri pe pamant,si avem atatea si-atatea nevoi si neputinte.Nu stiam ca,conditia de participare la acest forum este,nu sa fii ortodox,ci sa fii ortodox desavarsit!Eu n-am facut sa-mi exprim opiniile vis-a-vi de confesiunile noastre in concordanta cu lumea in care traim.Dar n-are rost sa-ti explic marea cu sarea din mintea mea care oricum nu te intereseaza,tu urmaresti doar sa fii sustinut.Si oricum,in ceea ce priveste credinta ta,nu m-a indignat afirmatia facuta de tine,precum ca nu stiu ce credinciosi nu au mantuire,in inima mea de ortodoxa,intr-o oarecare masura practicanta,NU A SUNAT DELOC BINE!

ory 02.10.2006 22:28:30

...DE FAPT AM VRUT SA SPUN CA "m-a" INDIGNAT AFIRMATIA TA ...... SI ...N-AM FACUT "decat" SA-MI EXPRIM OPINIILE......scuze pt.greseli! vai ce te bucuri ca ti-am mai dat motiv de critica...

Traditie 02.10.2006 23:13:05

Ei afla ca sunt chiar ortodoxa,dar asta nu-nseamna ca este obligatoriu sa predic non stop

Si ateul Iliescu e botezat dar nu poate fi numit crestin decât în mod potential.
Nu ti-a cerut nimeni sa predici, ai facut-o însa singura pe acest forum, predicând teorii neortodoxe.

Spui ca amestec notiunile religioase cu cele sociale,ca n-are nici o treba religia cu societatea.Ei,asta-i buna,dar noi in ce lume traim?

Nu se pot aplica teoriile sociale în relatia cu Dumnezeu.

sau din ce lume smulgem atatea satisfactii,si profitam de roadele pe care tot Dumnezeu lea dat pamantenilor?

E clar ca nu ai citit nimic ortodox.

Din pacate nu suntem ingeri pe pamant,si avem atatea si-atatea nevoi si neputinte.

Suntem chemati sa devenim Sfinti, nu pacatosi. Avem puterea sa respingem pacatele si atractiile lumesti.

Nu stiam ca,conditia de participare la acest forum este,nu sa fii ortodox,ci sa fii ortodox desavarsit!

Regulile acestui forum sunt acestea:

[color=red]

Se presupune ca dumneavoastra, cei care accesati si utilizati acest forum, sunteti persoane credincioase si cu frica lui Dumnezeu, ca atare nefiind necesare explicatii referitoare la conduita si limbaj. Cu toate acestea, am intocmit o mica lista cu ce nu se va permite pe acest forum al crestinilor-ordodocsi.

Regulament:

1. NU sunt acceptate desconsiderarea bisericii (batjocura, blasfemia)

2. NU sunt acceptate jignirile, injuraturile si orice al gen de expresii vulgare;

3. NU putem accepta pocirea limbii materne, asa cum nu putem accepta nici raspunsurile evazive in cadrul unui topic;

4. NU vrem ca acest forum sa fie plin de anonimi, in consecinta excludem din start existenta unor nick-uri de genul “ortodox,” “crestinul,” "catedrala,” “biserica,” “preot,” “popa,” “frate,” “oaspete,” “parinte,” “maica,” “staret,” etc.

5. NU facem si nu acceptam propaganda ecumenista;

6. NU toleram atacurile la persoana, indiferent de natura lor;

7. NU acceptam decat discutiile ce se desfasoara pe un ton temperat;

8. NU ne este caracteristic noua,credinciosilor in Dumnezeu, sa apelam la invective si alte “arme” de asemenea natura, pentru a ne contrazice.

9. NU se aliaza ortodocsii, unii impotriva altora, ci pur si simplu discutam intre noi, despre credinta noastra. [/color]
[link=http://www.crestinortodox.ro/forumactive/index.php?&act=pl&t=3]

Oricum, dincolo de regulamentul forumului, este vorba de bun simt. Atunci când intri pe forumul unei comunitati religioase, e urât sa contesti învatatura acelei religii. Asa mi se pare mie.

ory 03.10.2006 08:12:57

DOAMNE FERESTE!,nu am contestat RELIGIA ORTOTOXA,dar cu tine chiar nu se poate discuta! ADIO!,omule,si crede-ma,esti imposibil.

sovidiu 03.10.2006 12:23:48

am mai vazut io din astia care respectand Traditzia itzi baga sub nas regulile... forumului... apropo parca traditzia este sa intampinam pe straini cu paine si cu sare... si nu cu regulile... forumului... nu?

Tudor 03.10.2006 14:37:03

Va rog sa incercati sa v linistiti si sa DISCUTATI...nu in contradictoriu si nu certandu-va. Daca continuati asa voi fi nevoit sa blochez topicul sau sa-l sterg.

Multumesc.

Traditie 03.10.2006 15:52:46

Îmi cer scuze pentru tonul neadecvat.

Totusi, sa revenim la topic, la biserica stilista. Opozitia lor fata de decizia Sinodului BOR e necanonica iar schimbarea calendarului sa facut canonic. Deci stilistii au iesit de sub ascultarea Bisericii si pâna la pocainta sunt schizmatici, ceea ce e foarte grav.

Speram sa-si recunoasca greseala si sa se pocaiasca.

Alexandr_Bazil 03.10.2006 19:26:53

Citat:

În prealabil postat de admin
sa DISCUTATI...nu in contradictoriu

ce propui? Sa spunem toti "Da suntem de acord cu Traditie, orice ar spune"???? Se poate discuta si in contradictoriu, in mod civilizat, si fara cearta atat timp cat accepta si ceilalti aceasta conventie. Lipsa unei opinii contra se practica doar in regimurile totalitare

zalauc 14.10.2006 07:20:23

Imi pare rau sa vad atata ostilitate fata de crestinii de stil vechi, a caror credinta nu sa alterat deloc, ci mai degraba credinta pe stil nou sa alterat din 1924 incoace. E greu sa vezi adevarul, dar nimic nu e usor in aceasta viata.

irina77 30.10.2006 10:22:55

Si eu eram foarte nelamurita in legatura cu cei de stil vechi. Am gasit un argument la Parintele Argatu-dansul povesteste ca s-a rugat sa descopere adevarul si Dumnezeu i-a raspuns ca nu este calendarul o dogma care sa afecteze mantuirea, un motiv de neascultare, asa ca cei care s-au rupt de Biserica pe acest motiv sunt foarte gresiti. La rusi, Athos etc nu se pune problema, pt ca la ei conducerea Bisericii a ramas asa. In plus, un calugar care a fost la Ierusalim ne-a povestit ca nu l-au lasat sa slujeasca impreuna cu ei pana nu a confirmat ca e pe stil nou, nu vechi. Mandria neascultarii i-a dus pe stilisti la multe devieri si lucruri chiar eretice, din cate stiu, considera ca preotii nostri nu mai au Har, deci tainele slujite de ei nu sunt valabile, de unde ajung sa boteze a doua oara si alte grozavii.

iosif 05.11.2006 10:01:18

Problema calendarul ramane in continuare un subiect de disputa, insa lucrurile nu sunt chiar asa de grave. Indreptarea calendarului, atata vreme cat a fost considerat necesara din cauza erorilor de calcul precedente, mi se pare absolut fireasca. E normal sa stim cat mai exact in ce data suntem cu adevarat, daca tot avem nevoie de impartirea aceasta a timpului. Iar faza ca stramosii au sarbatorit la datele respective, nu mi se pare un motiv foarte intemeiat, pentru ca, conform acestei indreptari, ei nu aveau timpul calculat corect. Si daca tinem la aceste coordonate temporale, ma gandesc ca ar trebui sa tinem si la precizia si corectitudinea lor.

De aceea, faptul ca BOR si-a adaptat calendarul mi se pare corect. Insa, asta nu inseamna ca stilistii sunt eretici. Si va rog sa va mai informati vizavi de statutul lor canonic. Nicio Biserica Ortodoxa nu i-a condamnat pe stilisti ca eretici, asa ca aceste afirmatii sunt grave si chiar ELE tin de un spirit potrivnic ierarhiei si Duhului. Oamenii daca nu gasesc motive de cearta, inventeaza...cam asa si cu cei care ii considera pe stilisti eretici. E o aberatie totala.

Pastile se sarbatoresc pe stil vechi pentru ca , fiind cea mai mare sarbatoare, toti ortodocsii sa sarbatoreasca impreuna.

Cat despre atitudinea si actiunile stilistilor, asta e o alta problema. Dar problema calendarului nu reprezinta o problema dogmatica, astfel incat sa indreptateasca pe cineva sa acuze de erezie fie de o parte, fie de cealalta.

Traditie2 05.11.2006 13:18:06

Chiar daca nu sunt condamnati ca eretici, ei sunt eretici ca niste tagaduitori ai rânduieelilor Bisericii.

Nu e ceva minor, asa cum sugerezi, ci foarte grav. Relativismul religios este blestemat de Dumnezeu. Si te rog, nu mai vorbi de dragoste ca la matale e doar la nivel de vorbe.

Eu zic ca matale ai face bine sa te apuci de o viata cu adevarat crestina si pentru un timp sa lasi forumurile pe care le umpli cu ratacirile anti-canonice si ecumeniste. Sfat personal.

Negroponte 05.11.2006 16:28:15

:)Ceea ce mi se pare grav la stilisti este faptul ca reboteaza si rehirotonesc pe cei de pe stilul nou.Aceste Taine nu se repeta.Cunosc doua cazuri de aberatii pe stil vechi:O femeie ortodoxa nu s-a trecut pe stilul nou si desi avea Biserica langa casa nu mergea la sfanta liturghie motivand ca ea pastreaza stilul vechi.Au trecut zeci de ani nemergand la nici o Biserica. Ce s-a intamplat cand ea avea 90 ani?A trecut la penticostali si a fost ingropata de ei in cimitirul lor din alt sat,desi ea locuia langa Biserica ortodoxa.O alta stilista nu a sarutat crucea de la preotul pe stil nou,decat cand acesta a pus crucea pe masa(la una dintre vizitele pastorale)In imparatia lui Dumnezeu este oare calendar?Doamne ajuta!

iosif 05.11.2006 17:10:45

Citat:

În prealabil postat de Traditie2
Chiar daca nu sunt condamnati ca eretici, ei sunt eretici ca niste tagaduitori ai rânduieelilor Bisericii.

Nu e ceva minor, asa cum sugerezi, ci foarte grav. Relativismul religios este blestemat de Dumnezeu. Si te rog, nu mai vorbi de dragoste ca la matale e doar la nivel de vorbe.

Eu zic ca matale ai face bine sa te apuci de o viata cu adevarat crestina si pentru un timp sa lasi forumurile pe care le umpli cu ratacirile anti-canonice si ecumeniste. Sfat personal.

Acelasi sfat ti-l dau si eu, draga frate. Daca nu sunt condamnati ca eretici, inseamna ca nu sunt. Biserica s-a pronuntat intotdeauna ferm impotriva ereticilor. NU e cazul sa te pronunti dumneata ca nu esti in masura. Esti sub ascultare!

Relativismul religios si fundamentalismul religios sunt impreuna nedorite de Dumnezeu. Dumnezeu nu bleastama pe nimeni. Cine ti-a bagat asemenea chestii in cap?

Ce inseamna viata cu adevarat crestina? Cea care rezulta din atitudinea dumitale?

iosif 05.11.2006 17:33:01

Da, saraca smerenie..... Ce este fundamentalismul? Ce este sincretismul? Si care sunt elementele sincretiste pe care le-ai identificat in mesajele mele...Poti sa mi le citezi? Nu de alta, dar trbeuie sa ai acoperire in ceea ce spui.

"Biserica nu condamna tot ce e de condamnat ci numai atunci când e spre zidirea duhovniceasca."

Asta e o alta afirmatie irationala. Cum sa nu condamne ceea ce se impotriveste adevarului?

Frate, dar tu pari cel mai luminat din toata Biserica. Ziceai ceva de smerenie cumva??

Tu esti de la o manastire cumva?

Ce este un pogoramant? Tu cunosti notiuni elementare de drept bisericesc??? Iarta-ma ca iti spun, dar ar fi bine sa iti pui la punct notiuni de baza de teologie.

ory 05.11.2006 17:50:28

Traditie,Dumnezeu sa te ierte,dar ai dat in extrema cealalta...deopotriva cu necredinta,sincer,in acest mod nu-mi inspiri deloc duh crestinesc si mai degraba as incerca sa te evit decat sa-ti ascult spiritul negetivist si razvratitor.

iosif 05.11.2006 18:02:32

Citat:

În prealabil postat de ory
Traditie,Dumnezeu sa te ierte,dar ai dat in extrema cealalta...deopotriva cu necredinta,sincer,in acest mod nu-mi inspiri deloc duh crestinesc si mai degraba as incerca sa te evit decat sa-ti ascult spiritul negetivist si razvratitor.

Multumesc Ory pentru obiectivitate!

Traditie2 05.11.2006 20:26:52

Frate, dar tu pari cel mai luminat din toata Biserica. Ziceai ceva de smerenie cumva??

Iar vorbeste gura fara tine. Eu zic ca tu te ridici deasupra Parintilor cu ideile tale iluministe si unioniste. Si nu exagerez.

Tu esti de la o manastire cumva?

Dar tu esti la taclale cumva?

Oamenii bolnavi sufleteste vad lucrurile sucit, binele rau si raul bine. Daca nu te lepezi de a-ti lua propriile impresii drept reper, vei rataci continuu.

iosif 05.11.2006 21:17:38

Mai, doctore, esti cel mai tare, pe bune. Deci, sunt innebunit dupa mesajele tale. Esti super, dar, din pacatele unei viziuni inguste, nu pentru domeniul asta.

Oricum, bine ai venit printre noi. Poate te molipsesti si tu de bolile astea iluministe. Iluminismul a avut rolul sau, Hristos nu este impotriva dezvoltarii gandirii, pentru ca Insusi Dumnezeu a creat ratiunea cu posibilitata de a se dezvolta continuu. De altfel, viata vesnica inseaman cunoasterea continua a lui Dumnezeu. Deci,trebuie sa ne antrenam pentru a pregusta viata vesnica inca de aici.

Si inca nu ai definit termenii respectivi si nici nu ai identificat elementele sincretiste din mesajele mele.

Deci, esti de la manastire sau de la schit?:)

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:42:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.