Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Sectiune dedicata profesorilor de religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5062)
-   -   Atentie! Incepe isteria media_episodul II (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6979)

bogdani 22.08.2009 18:29:11

Atentie! Incepe isteria media_episodul II

In ultimele zile, odata cu inceperea discutiilor pe marginea legilor educatiei, in mass-media, usor, usor, au inceput tatonarile pentru episodul II: "Scoaterea religiei din scoli".

Din informatiile pe care le am actiunea, platita gras, trebuie sa tina pana ce legile educatiei intra in linie dreapta, la vot.
Se vor folosi toate mijloacele posibile: dezinformari, persoane (elevi) care filmeaza profii de religie la ora, acuzatii fara fond, etc. Deci, atentie mare.
Din cate se pare religia "trebuie" scoasa cu orice pret din scoala prin aceste legi ale educatiei.
Pentru cei care vor sa stea departe de aceasta viitoare isterie, episodul 2, le recomand sa nu urmareasca mass-media.
Actiunile vor fi clasice: "problema lui Vasilica", "lipsa tolerantei fata de celelalte culte in manualele de liceu", "libertatea de constiinta", etc.

Va exista si un plan B: "Candidatura lui Cernea la presedentie" - moment propice pentru actiune "in forta".

Nu vreau sa par exagerat, dar deja lucrurile au inceput: vezi articolele: din Gardianul , din Cotidianul sau realitatea.net.

Startul s-a dat azi!

valentin.viliga 22.08.2009 21:03:36

Bre eu zic asa : sa se scoata religia din scoli, ca cine vrea sa fie crestin e cu sau fara ora aia de religie, ca in multe cazuri ora aceea nu prea isi atingea scopul. Acum ar fi bine preotii sa se destepte si sa-si puna programe catehetico-misionare mai intense nu ca "Hristos impartisit copiilor" care a fost "sublim dar (in multe parti) a lipsit cu desavarsire, cu toata mediatizarea lui pe basilica.ro si in cotidianul Lumina, cred ca ar fi bine de aruncat un ochi si in gradina vecinului(neoprotestant) care nu stiu cum se face dar la ei e plin de tineri de fiecare data cand se aduna si mai ales duminica...ceea ce la ortodocsi vad din ce in ce mai rar si aradul nu-i chiar un catun ...

georgepacuraru 23.08.2009 00:55:32

cum sase scoata religia din SCOLI.sa ajungem un popr de BORFASI si oameni fara DUMNEZEU? Siasa se golesc bisericile pe zi ce trece . ACesti guvernanti trebuie sa lase oamenii sa vina spre credinta nu SAI OPREASCA. Se vrea se doreste eliminarea complecta a religiei din viata publica! Rabdator e DUmnezeu ca ne mai rabda. DOAMNE APARA SI PAZESTE de acesti atei care vor sa ne distruga impreuna cu UE.

valentin.viliga 23.08.2009 09:54:05

prietene de 20 de ani se preda religia in scoli si de aceea in 20 de ani numarul copiilor ucisi prin avort e cam de vreo 20 de milioane, cu toate ca religia se preda in scoli ai sa vezi copii de clasa a3a, a4a poate chiar mai mici fumand iar pe altii chiar sub influenta bauturilor alcoolice, altii mai mari se drogheaza, unii chiar ucid si cu siguranta au facut religie(altii chiar 5 ani de seminar, vezi cazul de la Timisoara)... asa ca borfas cine vrea sa ajunga, ajunge cu sau fara ora de religie, cine vrea sa fie om la locul lui e om la locul lui cu sau fara ora de religie, iar Bisericile se golesc din vina păstorilor cărora nu le pasă de turmă, pe oile rătăcite in munți le lasă acolo să le mănânce lupii, activitatea multora din ei se limitează la predicuța de Duminică, de multe ori invățată pe de rost din cărți de predici.

mirelat 24.08.2009 00:28:05

cred ca acele ore de religie ar putea aduce pe drumul cel bun cateva oite ratacite, dar cu o floare nu se face primavara. daca nu exista activitate sustinuta in biserica si acasa in familie, ele se vor pierde din nou mai devreme sau mai tarziu. chiar azi imi povestea parintele nostru (roman nascut si crescut aici in America) ca pe vremea cand era si el copil erau cu totii vreo 60 copii care mergeau la scoala de duminica la biserica lor, iar acum din aceia numai 5 (cinci) mai sunt in sanul bisericii.

patinina34 25.08.2009 02:26:53

Religia din scoli nu are nimic in comun cu avorturile, deoarece cine a facut avot, e clar ca nu e pe bancile scolii....este generatia viitoare, cea care studiaza religia.
Valentin, te rog...

valentin.viliga 25.08.2009 20:28:51

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 161973)
Religia din scoli nu are nimic in comun cu avorturile, deoarece cine a facut avot, e clar ca nu e pe bancile scolii....este generatia viitoare, cea care studiaza religia.
Valentin, te rog...

pantinina crede-ma ca stiu eu ce vorbesc si nu vorbesc doar de dragul de a-mi asculta vocea si nici nu postez numa de dragul de a posta, sunt si acum destule eleve de liceu si chiar de generala care comit avort...

hmiron 25.08.2009 21:54:04

Oricat de mult mi-as dori sa nu se mai predea ortodoxie in scolile de stat, sunt sigur ca politicienii nostri nu ar lua de capul lor o asemenea decizie, mai ales in prag de campanie electorala. Poate e vreun imbold de la UE, dar chiar si asa s-ar tine tare pe pozitii, macar pana dupa alegeri.

Daca intr-adevar s-a pus ceva la cale, atunci asta e doar un val mediatic menit sa pregateasca opinia publica pentru decizia finala ce va fi luata mai tarziu. Sunt de parere ca ortodoxia in scoli se va mai preda cel putin un an de acum inainte. Cei care sunt impotriva eliminarii acestei materii au destul timp la dispozitie sa pregateasca un protest consistent.

bogdani 25.08.2009 22:06:44

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 162167)
Oricat de mult mi-as dori sa nu se mai predea ortodoxie in scolile de stat, sunt sigur ca politicienii nostri nu ar lua de capul lor o asemenea decizie, mai ales in prag de campanie electorala. Poate e vreun imbold de la UE, dar chiar si asa s-ar tine tare pe pozitii, macar pana dupa alegeri.

Daca intr-adevar s-a pus ceva la cale, atunci asta e doar un val mediatic menit sa pregateasca opinia publica pentru decizia finala ce va fi luata mai tarziu. Sunt de parere ca ortodoxia in scoli se va mai preda cel putin un an de acum inainte. Cei care sunt impotriva eliminarii acestei materii au destul timp la dispozitie sa pregateasca un protest consistent.

Din punct de vedere utilitarist, "Political correctness", ideea scoaterii religiei din scoli pare un lucru firesc si necesar.

Din punct de vedere uman, crestin, nu.
Initiatorii actiunii de scoatere a religiei din invatamant vorbesc de inlocuirea ei cu "educatie moral-religioasa". Din ce m-am interesat aceasta, daca va fi introdusa, va reprezenta un fel de educatie etica, de tip ateu.

Si asta e doar inceputul. Spre exemplu cateva organizatii "civice" intentioneaza sa atentioneze autoritatile vis-a-vis de pericolul pe care il reprezinta pelerinajul la sfintele "moaste", "plimbarea lor", pentru sanatatea cetatenilor.

Vom ajunge, cum e in Franta, unde simbolurile religioase nu au voie sa fie tinute la vedere in spatiul public (asta insemnand chiar si purtarea unei cruciulite la gat).

Apropo, nu stiu daca ati citit studiul privind statul religiei in scolile din Romania alcatuit de Liga Pro Europa. Este absolut grotesc, nu respecta nici cele mai elementare norme privind un studiu sociologic.

bogdani 25.08.2009 22:11:54

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 161674)
prietene de 20 de ani se preda religia in scoli si de aceea in 20 de ani numarul copiilor ucisi prin avort e cam de vreo 20 de milioane, cu toate ca religia se preda in scoli ai sa vezi copii de clasa a3a, a4a poate chiar mai mici fumand iar pe altii chiar sub influenta bauturilor alcoolice, altii mai mari se drogheaza, unii chiar ucid si cu siguranta au facut religie(altii chiar 5 ani de seminar, vezi cazul de la Timisoara)... asa ca borfas cine vrea sa ajunga, ajunge cu sau fara ora de religie, cine vrea sa fie om la locul lui e om la locul lui cu sau fara ora de religie, iar Bisericile se golesc din vina păstorilor cărora nu le pasă de turmă, pe oile rătăcite in munți le lasă acolo să le mănânce lupii, activitatea multora din ei se limitează la predicuța de Duminică, de multe ori invățată pe de rost din cărți de predici.

Daca tu privesti lucrurile asa inseamna ca nu ai inteles nimic.

hmiron 25.08.2009 22:21:59

Citat:

În prealabil postat de bogdani (Post 162178)
Din punct de vedere utilitarist, "Political correctness", ideea scoaterii religiei din scoli pare un lucru firesc si necesar.

Din punct de vedere uman, crestin, nu.
Initiatorii actiunii de scoatere a religiei din invatamant vorbesc de inlocuirea ei cu "educatie moral-religioasa". Din ce m-am interesat aceasta, daca va fi introdusa, va reprezenta un fel de educatie etica, de tip ateu.

Si asta e doar inceputul. Spre exemplu cateva organizatii "civice" intentioneaza sa atentioneze autoritatile vis-a-vis de pericolul pe care il reprezinta pelerinajul la sfintele "moaste", "plimbarea lor", pentru sanatatea cetatenilor.

Vom ajunge, cum e in Franta, unde simbolurile religioase nu au voie sa fie tinute la vedere in spatiul public (asta insemnand chiar si purtarea unei cruciulite la gat).

Apropo, nu stiu daca ati citit studiul privind statul religiei in scolile din Romania alcatuit de Liga Pro Europa. Este absolut grotesc, nu respecta nici cele mai elementare norme privind un studiu sociologic.

Organizatiile civice pana la urma exista si sunt de toate felurile si vin cu tot felul de pretentii. Orice grup de oameni care au ceva in comun se pot constitui in ONG, de la jucatori de table pana la homosexuali. Toti acestia au, bineinteles, o agenda, niste obiective pe care si le propun si pentru care militeaza, folosindu-se de mijloacele pe care le au la dispozitie. Proteste, presiuni, sicanari etc. Uneori la limita legii, alteori peste.

Cert e ca oricine poate cere orice. Iar ceea ce e drept si corect e drept si corect la un anume punct in istorie, in functie de atitudinea poporului, a societatii (nu, n-are nici o legatura cu argumentul despre morala, daca si cat de mult se schimba ea de-a lungul vremii). Ce trebuie constientizat este ca un ONG mic poate fi al dracu'. Adica cu niste sponsorizari groase si niste oameni foarte activi pot atinge macar o parte din obiectivele propuse. Bineinteles, factorul politic este cel care pana la urma ia decizia, dar politicienii sunt alesi de popor si vrem sau nu, ne reprezinta.

Presupunand ca aceasta propunere ar fi implementata, in cazul in care s-ar dovedi nepopulara ar avea loc manifestatii, proteste, mitinguri. Daca, in schimb, romanii se dovedesc pasivi si neinteresati (cum au fost in ultimii douazeci de ani in multe privinte), atunci ar vina Bisericii pentru ca nu si-ar fi indeplinit datoria de a educa crestinii sa ia atitudine in fata unor astfeld e situatii. Ar fi o fisura sistemica iar dezinteresul romanilor pentru consecintele acestui proiect de lege ar fi doar una din consecintele imediat vizibile.

Timpul ne va spune ce va fi.

valentin.viliga 25.08.2009 23:04:37

pentru hmiron in scoli nu se preda ortodoxie, pune-te si verifica inainte de a posta...pt bogdani eu am prezentat situatia asa cum e...nu cum ar fi frumos sa fie

hmiron 25.08.2009 23:33:53

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 162209)
pentru hmiron in scoli nu se preda ortodoxie, pune-te si verifica inainte de a posta...pt bogdani eu am prezentat situatia asa cum e...nu cum ar fi frumos sa fie

Eu vorbesc din perspectiva mea - in scoala generala si in liceu mi s-a predat numai ortodoxie, chiar daca materia se numea religie.

valentin.viliga 27.08.2009 22:31:34

prietene tu sau parintii tai puteai opta pt altceva...citeste legea sa vezi

hmiron 27.08.2009 22:44:07

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 162607)
prietene tu sau parintii tai puteai opta pt altceva...citeste legea sa vezi

Asta nu schimba cu nimic faptul ca mi s-a predat teorie ortodoxa.

razvan4 28.08.2009 02:13:05

În cele mai multe cazuri nu poți opta pentru altceva, în multe locuri nu există decît profesori care predau ortodoxia.
Am vazut în prima pagină că cineva exprima opinia că ar exista niște presiuni ale UE, ceea ce mie mi se pare imposibil din urmatorul motiv: în multe țări din UE încă se predă religia în școli. Landurile germane din sud de exemplu, au în programî religia. Berlinul pe de altă parte a respins prin referendum religia în școli. În țările scandinave din cîte știu se predă încă religia în școală.
Franța și Spania sunt cazuri separate, acolo separarea dintre stat și biserică s-a produs în temeni inamicali mai ales din cauze istorice.
Oricum, nicaieri în Europa nu se predă religia ca la noi, unde de fapt se face catehizare și îndoctrinare.

Presiunile acelea ale UE există numai în ceea ce priveste creaționismul, de aici probabil confuzia. Este vorba de Rezolutia nr. 1580/2007 a Consiliului Europei, care vorbește despre pericolele creaționismului și despre importanța evoluționismului în educație. Ea prevede, printre altele:

„15. Predarea tuturor fenomenelor privind evoluția ca o teorie științifică fundamentală este, prin urmare, crucială pentru viitorul societăților și democrațiilor noastre. Din acest motiv, ea (teoria evoluției) trebuie să aibă o poziție centrală în programele didactice și îndeosebi în cele științifice atîta timp cît, ca orice altă teorie, va rezista în fața examinării științifice exhaustive. [...]

19. Prin urmare, Adunarea Parlamentară îndeamnă statele membre și, mai ales, autoritățile lor educaționale:
19.5 să promoveze predarea evoluției ca teorie științifică fundamentală în programele școlare“.

razvan4 28.08.2009 02:47:17

Am cautat, in 18 state europene studiul cunostintelor religioase este obligatoriu.
Am gasit informatia la http://logos.md/2009/08/25/in-23-din...t-obligatorii/
Nu stiu cit de valida este, studiul acela nu tine cont de faptul ca unele state europene sunt federale (vezi cazul Germaniei unde unele landuri au respins studiul religiei in scoli), si in plus autorul este un teolog :)

konijiro 31.08.2009 13:48:32

Mi-as dori sa vad orele de religie scoase din scoli, nu pentru ca am ceva cu educatia religioasa, ci pentru ca, in multe cazuri, la orele de religie din Romania se face indoctrinare ortodoxa.

Da, stiu ca, in teorie, poti opta pentru orice alta religie, dar de multe ori, nu este o optiune reala. Ma indoiesc ca directorii de scoala se agita sa aduca profesori de alte confesiuni decat cea ortodoxa, mai ales daca numarul de copii ne-ortodocsi este mic in acea scoala.

Pana la urma, e o chestie foarte simpla, cu toate ca se vrea complicata. Parerea mea e ca educatia religioasa, de orice fel este ea, trebuie oferita doar celor care o vor, nu facuta in scoala "din oficiu". Daca BOR doreste educatie religioasa, sa faca bine sa faca scoli pentru asta, la fel cum Biserica Catolica face in tarile din Europa de Vest, si cine vrea sa isi duca micutzii la scoala de duminica, poate sa o faca. Ar trebui sa fie o chestie care tine strict de optiunea personala, si strict pe banii BOR.

In acest fel, s-ar cheltui bani mai putini pe asta, pentru ca ar fi mai putini profesori de religie platiti, dar in acelasi timp, s-ar putea face o selectia mai riguroasa atat a profesorilor, cat si a elevilor.

LapetiteMoc 31.08.2009 14:37:39

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 163153)
Mi-as dori sa vad orele de religie scoase din scoli, nu pentru ca am ceva cu educatia religioasa, ci pentru ca, in multe cazuri, la orele de religie din Romania se face indoctrinare ortodoxa.

Da, stiu ca, in teorie, poti opta pentru orice alta religie, dar de multe ori, nu este o optiune reala. Ma indoiesc ca directorii de scoala se agita sa aduca profesori de alte confesiuni decat cea ortodoxa, mai ales daca numarul de copii ne-ortodocsi este mic in acea scoala.

Pana la urma, e o chestie foarte simpla, cu toate ca se vrea complicata. Parerea mea e ca educatia religioasa, de orice fel este ea, trebuie oferita doar celor care o vor, nu facuta in scoala "din oficiu". Daca BOR doreste educatie religioasa, sa faca bine sa faca scoli pentru asta, la fel cum Biserica Catolica face in tarile din Europa de Vest, si cine vrea sa isi duca micutzii la scoala de duminica, poate sa o faca. Ar trebui sa fie o chestie care tine strict de optiunea personala, si strict pe banii BOR.

In acest fel, s-ar cheltui bani mai putini pe asta, pentru ca ar fi mai putini profesori de religie platiti, dar in acelasi timp, s-ar putea face o selectia mai riguroasa atat a profesorilor, cat si a elevilor.

Parintii elevilor opteaza pentru confesiune. Am avut, ca diriginte, elevi de diverse confesiuni. S-a tinut cont de optiunea parintilor si cei care erau ortodocsi faceau orele cu profesori de religie ortodocsi, la fel si cei catolici. Doar cei musulmani nu aveau un profesor, in consecinta nu veneau la acea ora, care era ultima ora de curs din orarul zilei. Nu au existat niciodata discutii polemice in acest sens. Dar parintii isi doreau sa existe aceasta ora de educatie religioasa.

valentin.viliga 31.08.2009 15:09:19

konijiro te inseli...chiar ca vorbiti numa de dragul de a va auzi vorbind in ceea ce priveste religia

topcat 31.08.2009 15:25:01

V-am aratat in celalalt topic pe aceeasi tema ca un stat laic declarat neutru fata de credintele religioase, prin introducerea si mentinerea religiei in scoli, incalca constitutia si face discriminari pe baze religioase.
Ce vreti mai mult de atit?

lore86 31.08.2009 16:28:50

pe mine m-au ajutat mult orele de religie, a fost primul meu contact cu biserica.
asa ca pot sa-ti spun , valentin ca gresesti cand generalizezi.nimic din ce se face ptr Hristos nu ramane fara urmari.or in conceptia ta preotii ar trebui sa umble in sac si cenusa ca si asa suntem un popor de criminali si hoti si mai stiu eu ce.prea aruncam vina pe umerii vecinului si prea ne absolvim noi de orice responsabilitate.chiar si predicile formale au un continut moral si teologic, iar daca am urma sfaturile primite acolo bine ar fi...poate ca daca vrem ca ceva sa se schimbe ar fi bine sa incepem cu noi
afirmatia "cu sau fara religie tot una e" mie imi suna ca "cu sau fara biserica tot una e"
Oare asa o fi?

konijiro 31.08.2009 16:48:23

Citat:

Parintii elevilor opteaza pentru confesiune. Am avut, ca diriginte, elevi de diverse confesiuni. S-a tinut cont de optiunea parintilor si cei care erau ortodocsi faceau orele cu profesori de religie ortodocsi, la fel si cei catolici. Doar cei musulmani nu aveau un profesor, in consecinta nu veneau la acea ora, care era ultima ora de curs din orarul zilei. Nu au existat niciodata discutii polemice in acest sens. Dar parintii isi doreau sa existe aceasta ora de educatie religioasa.
Da, deci sistemul de predare al religiei, in acest moment, merge pe ideea "daca sunt profesori, bine, daca nu, mergeti si voi acasa". Deci se face "pe genunchi", in mod pur romanesc.

Citat:

konijiro te inseli...chiar ca vorbiti numa de dragul de a va auzi vorbind in ceea ce priveste religia
Ceva argumente care se iti sustina afirmatia? Ia vezi mai sus.

Citat:

pe mine m-au ajutat mult orele de religie, a fost primul meu contact cu biserica.
Foarte bine pentru tine. Cine vrea contact cu biserica, sa se duca la biserica. Scoala e institutie a statului. Statul e laic. Nu pentru ca asa zic eu, ci asa zice Constitutia.

lore86 31.08.2009 20:54:23

Foarte bine pentru tine. Cine vrea contact cu biserica, sa se duca la biserica. Scoala e institutie a statului. Statul e laic. Nu pentru ca asa zic eu, ci asa zice Constitutia.

cum omul nu il poti desparti de suflet asa nu poti desparti statul de biserica.oricat de savant s-ar formula chestia asta.

p.s.
se poate citi in loc de suflet suflare de viata

LapetiteMoc 01.09.2009 02:24:17

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 163208)
Da, deci sistemul de predare al religiei, in acest moment, merge pe ideea "daca sunt profesori, bine, daca nu, mergeti si voi acasa". Deci se face "pe genunchi", in mod pur romanesc.

Din moment ce asta ati inteles dintr-un mesaj cat se poate de clar, inseamna ca dv. ati facut scoala pe genunchi (din categoria celor ce chiulesc si la lucrari ascund pe "genunchi" tot felul de fituiti crezand ca inseala profesorul, nu pe ei insisi, de fapt)!

In tari musulmane or fi existand profesori pregatiti ca atare, dar intr-o tara crestina exista si se tin ore frumoase si folositoare pentru ortodocsi si catolici.

topcat 01.09.2009 07:46:14

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 163333)
dar intr-o tara crestina exista si se tin ore frumoase si folositoare pentru ortodocsi si catolici.

:)
Si pentru ceilalti?
:):)

Banuiesc ca observi ca ai sesizat si tu, chiar daca involuntar, discriminarea.

konijiro 01.09.2009 09:29:49

Citat:

Din moment ce asta ati inteles dintr-un mesaj cat se poate de clar, inseamna ca dv. ati facut scoala pe genunchi (din categoria celor ce chiulesc si la lucrari ascund pe "genunchi" tot felul de fituiti crezand ca inseala profesorul, nu pe ei insisi, de fapt)!
Da, mesajul a fost cat se poate de clar, si am inteles din el ca, in acest moment, Statul nu poate asigura profesori pentru toate confesiunile. Desi se bate cu pumnul in piept ca poate. Adica e "pe genunchi".
In continuare, te-as ruga sa te abtii de la asemenea comentarii la adresa mea. Nu ma cunosti, nu ai nici cea mai mica idee de modul in care am mers eu la scoala, asa ca ia-o mai usor. Am cateva posturi pe aici pe forum doar, dar nu am jignit pe nimeni. Iti e in obicei sa faci asta? Parca nu trebuia sa judeci...

Citat:

Si pentru ceilalti?
Nu, nu cred ca a sesizat discriminarea. Nu a sesizat ce era evident, dar in schimb s-a apucat sa inventeze chestii depsre un om pe care nu il cunoaste.

Probabil ca se gandeste ca ceilalti, fiind musulmani, nici nu ar avea dreptul la educatie religioasa islamica intr-o scoala romaneasca.

lore86 01.09.2009 10:55:32

cine ii opreste sa nu aiba?
dar sunt curioasa, intr-o tara islamica se preda religie ortodoxa in scoli pt copiii ortodocsi?
cei care sunt atat de deranjati de prezenta elementelor crestin-ortodoxe in spatiul public ar trebui sa se declare atei. cel putin asa nu ne-am mai minti singuri, spunanad ca suntem 85% ortodocsi. sa-si asume lepadare pana la capat. sau doar cand ajung la ananghie isi aduc aminte ca exista DUMNEZEU?

Faza cu discriminarea miroase a....
oare eu nu ma simt discriminata ca din cauza unora copilul meu este privat de educatie religioasa in scoala?

daca intr-o tara majoritar ortodoxa(statistic vorbind) este deranjanta religia majoritatii la fel ar putea fi pusa problema si cu istoria:mai, frate, de ce sa fim obligati sa invatam istoria romaniei ca noi suntem arabi(sau nemti, ucraineni, unguri,s.a.)?sau de ce sa le invatam geografia? ssau de ce la magazine trebuie sa vb in romana si nu in araba?de ce sa fim obligati sa vb limba acestui popor in tara caruia stam?
asta nu e tot discriminare??????

topcat 01.09.2009 11:13:57

Discriminarea are la baza un motiv neintemeiat. Daca motivul e intemeiat, asa cum este de pilda necesitatea invatarii limbii unui stat pentru corecta functionare a sa, nu este discriminare. Daca pentru functionarea statului nu ar fi necesara cunoasterea limbii acelui stat de catre toti locuitorii sai (asa cum de pilda considera maghiarii din ro), aceasta ar putea fi considerata discriminare.

lore86 01.09.2009 11:24:51

la fel pot spune si eu. daca toti copiii ar invata religie, ar invata sa fie mai buni, mai toleranti si astefel ar contribui la buna functionare a statului.("statul suntem noi")
in alte state religia nu e impediment, de ce tocmai la noi?

topcat 01.09.2009 11:36:18

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 163374)
la fel pot spune si eu. daca toti copiii ar invata religie, ar invata sa fie mai buni, mai toleranti si astefel ar contribui la buna functionare a statului.("statul suntem noi")
in alte state religia nu e impediment, de ce tocmai la noi?

Pentru ca nu toti sintem de aceeasi parere. In sensul ca nu credem ca invatarea religiei ar duce la o mai buna functionare a statului. Nu exista o corelare intre cele doua.
Pentru ca statul nu poate oferi tuturor credintelor religioase (numarul lor fiind foarte mare, nelimitat chiar), in egala masura, acelasi lucru.

LapetiteMoc 01.09.2009 15:30:06

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 163340)
Si pentru ceilalti?

Banuiesc ca observi ca ai sesizat si tu, chiar daca involuntar, discriminarea.

Nu este nicio discriminare. Se vede ca nu cunoasteti domeniul, de aceea va lamuresc. Musulmanii sunt cei care nu doresc ca religia lor sa faca parte din sistemul de educatie national. Ei au cursuri special organizate pentru copiii din familiile musulmane in cadrul comunitatilor pe care le-au creat la noi in tara.

Pe de alta parte, sunt foarte deschisi si vor sa cunoasca religia poporului in mijlocul caruia traiesc. De exemplu, cand predam "Jurnalul Fericirii" de Steinhardt, copiii musulmani erau cei care imi puneau cele mai interesante intrebari pentru ca erau fascinati de paradoxul cartii - in mijlocul unei suferinte atat de greu de imaginat, ei, cei intemnitati gaseau in sufletul lor atata pace si rezistenta! Imi spuneau ca un musulman daca ar avea de indurat asemenea orori s-ar sinucide in numele lui Alah... Cartea i-a bulversat chiar si pe parintii lor.

topcat 01.09.2009 15:47:58

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 163443)
Nu este nicio discriminare. Se vede ca nu cunoasteti domeniul, de aceea va lamuresc. Musulmanii sunt cei care nu doresc ca religia lor sa faca parte din sistemul de educatie national. Ei au cursuri special organizate pentru copiii din familiile musulmane in cadrul comunitatilor pe care le-au creat la noi in tara.

Pe de alta parte, sunt foarte deschisi si vor sa cunoasca religia poporului in mijlocul caruia traiesc. De exemplu, cand predam "Jurnalul Fericirii" de Steinhardt, copiii musulmani erau cei care imi puneau cele mai interesante intrebari pentru ca erau fascinati de paradoxul cartii - in mijlocul unei suferinte atat de greu de imaginat, ei, cei intemnitati gaseau in sufletul lor atata pace si rezistenta! Imi spuneau ca un musulman daca ar avea de indurat asemenea orori s-ar sinucide in numele lui Alah... Cartea i-a bulversat chiar si pe parintii lor.

Faptul ca unii musulmani nu isi cer drepturile nu inseamna ca nu exista discriminarea.
Vrei sa spui ca daca musulmanii ar fi cerut ore de religie alahiana in scoli li s-ar fi asigurat profesor platit de stat?
Si chiar daca li s-ar fi asigurat lor, tot ar exista discriminare, pentru ca statul nu poate asigura profesori platiti de el pentru orice credinta i se nazare vreunuia ca ar avea.
Sint absolut sigur ca unii profesori de religie stiu sa-si atraga copiii pentru ca face orele de religie interesante. Sint absolut sigur ca unii sint fascinati de ortodoxism, chiar si de alte religii fiind. Si am recunoscut de mai multe ori ca credinta are si lucruri bune. Atita doar ca se bazeaza pe ceva fals, in cel mai bun caz pe niste povesti.

LapetiteMoc 01.09.2009 17:27:12

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 163446)
Faptul ca unii musulmani nu isi cer drepturile nu inseamna ca nu exista discriminarea.
Vrei sa spui ca daca musulmanii ar fi cerut ore de religie alahiana in scoli li s-ar fi asigurat profesor platit de stat?
Si chiar daca li s-ar fi asigurat lor, tot ar exista discriminare, pentru ca statul nu poate asigura profesori platiti de el pentru orice credinta i se nazare vreunuia ca ar avea.
Sint absolut sigur ca unii profesori de religie stiu sa-si atraga copiii pentru ca face orele de religie interesante. Sint absolut sigur ca unii sint fascinati de ortodoxism, chiar si de alte religii fiind. Si am recunoscut de mai multe ori ca credinta are si lucruri bune. Atita doar ca se bazeaza pe ceva fals, in cel mai bun caz pe niste povesti.

Intreaga replica a dv. este bazata pe "daca" si "chiar daca", ceea ce din perspectiva logicii in comunicare situeaza discursul in afara sferei concretului. Vorbim de situatii concrete, nu de supozitii si ipoteze fara continut.

Nod in papura este usor de gasit, si se pare ca a devenit sport national.
A vedea ADEVARUL este insa mai dificil cand lumina sadita in noi la facere o murdarim cu intuneric. "Cine are ochi de vazut, vede!"

La noi in tara nu exista discriminare de niciun fel!

cristiboss56 01.09.2009 20:48:03

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 163470)
Intreaga replica a dv. este bazata pe "daca" si "chiar daca", ceea ce din perspectiva logicii in comunicare situeaza discursul in afara sferei concretului. Vorbim de situatii concrete, nu de supozitii si ipoteze fara continut.

Nod in papura este usor de gasit, si se pare ca a devenit sport national.
A vedea ADEVARUL este insa mai dificil cand lumina sadita in noi la facere o murdarim cu intuneric. "Cine are ochi de vazut, vede!"

La noi in tara nu exista discriminare de niciun fel!

Nu numai că nu există discriminare, dar există o toleranță ce în multe alte state este de neacceptat !

topcat 02.09.2009 09:39:39

Cind spuneti ca nu exista discriminare de nici un fel va referiti la cea religioasa sau in general?

Cristi, intr-adevar, putea fi si mai rau. Dar asta e doar o calitate a credintei crestine fata de alte credinte.

Lapetitemoc, daca vroiam sa caut nod in papura, ma declaram adept al lui baubau si dadeam statul in judecata pentru discriminare.

LapetiteMoc 02.09.2009 10:25:04

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 163593)
Cind spuneti ca nu exista discriminare de nici un fel va referiti la cea religioasa sau in general?

Cristi, intr-adevar, putea fi si mai rau. Dar asta e doar o calitate a credintei crestine fata de alte credinte.

Lapetitemoc, daca vroiam sa caut nod in papura, ma declaram adept al lui baubau si dadeam statul in judecata pentru discriminare.

... iar va situati in tabara lui "daca" ... Am dat exemple concrete si reale. E inutil sa abuzati de cuvinte daca nu aveti ceva clar si concret de comunicat...

topcat 02.09.2009 12:04:37

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 163597)
... iar va situati in tabara lui "daca" ... Am dat exemple concrete si reale. E inutil sa abuzati de cuvinte daca nu aveti ceva clar si concret de comunicat...

Dvs ma situati in tabara lui "daca", eu doar incercam sa ies din ea
V-am dat ceva concret, anume legea cultelor

LapetiteMoc 02.09.2009 12:09:26

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 163631)
Dvs ma situati in tabara lui "daca", eu doar incercam sa ies din ea
V-am dat ceva concret, anume legea cultelor

In postarea dv. la care faceam referire nu se vede nicio lege a cultelor... :106: Dar dv. continuati sa va credeti "baubau"... Sunteti liber.

topcat 02.09.2009 12:32:59

Pentru ca o lege sa fie considerata discriminatorie nu e necesar ca mai intii sa fie aplicata pentru o perioada, pentru a vedea daca toata lumea e multumita sau nu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:06:27.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.