![]() |
Lamuriri despre purgatoriu, inima lui Iisus, Calea Crucii, etc
Buna tuturor,
din ce am citit si citesc (Parintele Cleopa, Staniloae, Nicodim Mandita plus alte reviste) sunt din ce in ce mai confuz. Bunicii mei sunt ortodocsi dar au trecut la catolicism. Chiar daca tatal si mama mea au fost botezati la ortodocsi eu am fost botezat la catolici. Dar uite ca acum sunt din ce in ce mai confuz, parca nu mai inteleg nimic. Parintii ortodoxi zic ca Purgatorul nu exista. Preotul meu zice contrariul. Am citit viata lui Padre Pio si un calugar zicea ca Sfantul din Pietricilna spovedea sufletele din Purgator. La fel si cu rugaciunile la Sfanta Brigita. Mai departe sunt recompensele date Brigitei de Iisus: Cel care va spune aceste rugăciuni în fiecare zi timp de un an: 1. va scoate din purgatoriu 15 suflete dintre rudele sale;dintre rudele sale, 15 drepți vor obține harul statorniciei; 2.dintre rudele sale 3. dintre rudele sale, 15 păcătoși se vor converti; 4. cu 15 zile înainte de moarte îi voi oferi Trupul Meu prețios, pentru ca prin El să fie ferit de foamea veșnică; 5. îi voi da să bea din Sângele Meu, pentru a-l feri de setea veșnică; 6. cel care va face rugăciunile va atinge cele dintâi trepte ale desăvârșirii; 7. cu 15 zile înainte de moarte va fi cuprins de o mare căință și o mare cunoaștere a păcatelor sale; 8. Eu așez semnul Crucii Mele triumfătoare între el și dușmanul cel rău, pentru a fi ocrotit de capcanele sale; 9. etc... Si aici alta recompensa cu rugăciunea Sfintei Gertrude cea Mare, dictată de Domnul nostru Iisus Hristos, cu promisiunea eliberării a 1000 de suflete din Purgatoriu, cu fiecare repetare: Părinte Veșnic, Îți ofer Preaprețiosul Sânge al Divinului Tău Fiu, Iisus Hristos, în unire cu Sfânta Liturghie celebrată astăzi pe întregul Pământ, pentru toate sufletele sfinte din purgatoriu, pentru păcătoșii de pretutindeni, pentru păcătoșii din Biserica Universală, pentru păcătoșii din apropierea mea și din familia mea. Amin! Sincer, nu stiu ce sa cred. De mic am fost educat in credinta catolica dar acum... nu stiu! La fel se intampla si cu rugaciunile la neprihanita inima a lui Isus sau a Mariei; sau Calea Sfintei Cruci. Sau rozariul. Existau aceste practici in primele secole ale Bisericii? Sunt confuz; citesc opinii diferite si nu stiu unde e adevarul. Un duhovnic ortodox personal nu am. Sper ca Dumnezeu sa ma lumineze! |
Una dintre diferentele dogmatice fundamentale intre Biserica Catolica si cea Ortodoxa este dogma purgatoriului. Pentru ortodocsi acesta nu exista. Celelalte diferente fundamentale ar fi primatul papal, validitatea impartasirii cu piine nedospita, dogma filioque (daca duhul sfint vine doar de la Tata, sau si de la Fiu). Sper ca nu am omis nimic.
Deci nu au de ce sa te confuzeze scrierile ortodoxe, trebuie sa fii numai constient ca acestea nu pot decit sa fie in dezacord cu dogma catolica, dupa cum e si normal. Nu vad de ce atita confuzie ? Definitia dogmatica a Purgatoriului a fost data la Primul Conciliu de la Lyon din 1254, deci dupa Marea Schisma. E greu de raspuns la intrebarea ta daca existau acele practici in primele secole ale crestinismului, mai ales ca multi autori crestini din acele vremuri au fost declarati eretici si unii se contraziceau in ce priveste acest aspect. Relevanta este prima epistola a apostolului Petru, cap. 3, descriind coborirea lui Iisus in iad si propovaduirea catre sufletele aflate acolo. Origen in mod explicit se refera la acest pasaj si crede ca predica lui Iisus in iad ofera sufletelor de acolo posibilitatea mintuirii. Sfintul Ioan Gura de Aur era de cu totul alta parere, spunind ca vremea mintuirii este pe pamint, si ca dupa moarte este timpul "judecatii si al osindirii". De aceea este greu de dat un raspuns la intrebarea ta, in primele secole de crestinism nu exista o dogma sau practici universal acceptate. Oricum, nu trebuie sa te simti confuz fata de parerile acestea diferite. Sunt interesant de studiat pentru orice crestin (si nu numai, eu de exemplu sunt ateu) diferentele dogmatice intre principalele confesiuni crestine. |
Presupunand ca Purgatoriul exista, a "scoate" pe cineva de acolo inseamna a-l trimite in Rai (sau in Iad, alte destinatii decat astea doua nu exista). Carevasazica, cei vii pot sa decida asupra destinului celor morti, rugandu-se. Nu e absurd acest lucru, avand in vedere ca numai Dumnezeu decide cine se duce si unde se duce dupa ce moare? Cum se poate suprapune omul peste vointa lui Dumnezeu?
|
In teologia ortodoxa exista multe stari de mantuire si multe categorii de munci. Raiul si Iadul ar fi impartite fiecare in noua parti principale, mai apropiate si mai indepartate de Dumnezeu. Sufletul ajunge in locasul pe care-l merita, in functie de faptele si credinta sa. Criminalii in serie vor sta deoparte in Iad de ceilalti care sunt despartiti de Dumnezeu (cei mai pacatosi probabil ajung in aceeasi gheena unde vor fi aruncati vrajmasii nostri nevazuti dupa Judecata de Apoi); similar, in Rai cei desavarsiti vor fi cel mai aproape de slava Lui Dumnezeu (de exemplu Ioan Botezatorul, Apostolii si toti Greii crestinismului), pe cand cei mantuiti "la limita" de mila divina ca sa zic asa vor fi asezati in alta slava, in alt locas dupa nivelul la care a ajuns fiecare...
Nici unul din aceste locuri insa nu seamana cu Purgatoriul catolic, unde sufletele stau o perioada si automat pleaca in Rai dupa ce cantitatea suferintei va fi suficienta pentru a satisface "onoarea" sau dreptatea Lui Dumnezeu (daca nu gresesc asa cred catolicii)... Si in conceptia ortodoxa cei damnati pot fi scosi din osanda pentru rugaciunile Bisericii, dar Dumnezeu Insusi ii scoate dupa vointa Lui, nu energiile pozitive emanate cumva de crestinii rugatori, ca sa raspund indirect la intrebarea de mai sus. |
Acest subiect merita mutat in alta sectiune, pentru ca este inetersant si aici se va pierde in multime.
Eu nu stiu ce spune B.O. ca se intampla cu sufletul dupa moarte. Stiu, dar nu sigur, ca sufletul calatioreste 40 zile pana la cer. Acolo are loc Judecata de Apoi, in fata Domnului si se hotaraste ce se intampla cu sufletul. In rest am auzit de celelalte elemente ale catolicismului. De unde au venit ele la Catolicism si numai acolo, nu stiu. La inceput a fost o singura biserica, pe urma au aparuta idei noi si s-a produs separarea, dupa care fiecare cu ideile ei. Car or fi bune si care gresite, stie numai Dumnezeu. Mie im plac rugaciunile lor din rozariu, catre Sf. Fecioara. Imi place si ideea de rugaciune comuna pe care o practica ei in biserica (ex. rozariul se citeste in comun, chiar in slujba separata). Si mie mi-ar place la noi sa fie mai multa rugaciune la slujba, fara cantat, fara alta gestica si ritualuri. Purgatoriul, inima si trupul lui Iisus pe care le ei le serbeaza, alti sfinti ai lor, nu stiu ce sa spun. |
Citat:
|
La catolici se sutine ca prin taina spovedaniei omul primeste iertare de pacate. Dar omul daca a primit iertarea pacatelor, nu a primit si stergerea pedepsei. Dumnezeu intr-o astfel de situatie imi apare ca dand iertarea la schimb. Daca El mi-a dat ceva, trebuie sa-i dau si eu satisfactie.
Pedepsele pe care le sufera aceste suflete in purgatoriu nu au nici un rol curatitor sau desavarsitor pentru ele, de vreme ce pacatele au fost sterse, ele au numai rostul de a satisface pe Dumnezeu. Insa, aceasta satisfactie este straina de Dumnezeu, caci El este iubire. |
Citat:
Ma tem ca si la noi e similar: primim iertarea, insa pedeapsa vine oricum, dar in timpul vietii. Nu uita de dreptatea divina, care cere pedeapsa pentru pacat. Intr-adevar, iubirea Sa covarseste dreptatea Sa ca sa ma exprim asa, din moment ce pedepsele/suferinta dureaza foarte putin in acest inceput al existentei, comparativ cu vesnicia care urmeaza. |
Ionut, nu vine nicio pedeapsa. Ceea ce numim noi a fi pedeapsa este doar o urmare a ruperii legaturii cu Dumnezeu prin pacat. Sa luam aminte la acest aspect: Dumnezeu nu a zis "sa muriti in ziua in care veti manca", ci "veti muri in ziua in care veti manca".
|
Citat:
Dar o data cu pacatul a intrat suferinta in lume: Dumnezeu i-a spus Evei ca in durere va naste fiii, lui Adam i-a promis ca-si va castiga existenta cu sudoarea fruntii... Si in Traditia noastra sunt exemple de suferinta care vine implicit dupa pacat, chiar daca pacatul respectiv a fost iertat, ca o consecinta directa si inevitabila. |
purgatoriul
Un link destul de documentat despre purgatoriu si disputele teologice din jurul lui.
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...52-purgatoriul |
Citat:
Incep sa'mi fac alta idee despre Purgator dar inca ma framanta o chestie. Daca acesta nu exista, de ce lui Padre Pio si in general la alti sfinti, Mantuitorul lea vorbit despre asa ceva? Dar poate acela nu era Doamne Iisuse ci Satana. La fel si la Medjugorje. Dar, aici naste alta dilema. :39: Mantuitorul a zis: După roadele lor îi veți cunoaște. Matei (16;7) Si din ce am auzit, din ce am citit pana acum despre Medjugorje (mesajele plus minunile din viata oamenilor de rand), multa lume s'a schimbat in bine. Crestinii de acolo sunt mult mai credinciosi. Si multi oameni (si romani) au devenit mai buni, mergand acolo, inclusiv ortodocsi (cititi cartea Pelerin ortodox la Medjugorje). Deci, stau acum si ma gandesc... e bine sa fac eu acele rugaciuni? E bine sa ma rog la preasfanta inima a lui Iisus? Dupa ce am citit o parte din cartea Papalitatea schismatica (parca asa era titlul) am din ce in ce mai multe dubii despre credinta in care am crescut. Iarta-ma Doamne! |
Antonio, dar ce anume a spus Maica Domului la Medjugorie si lui Padre Pio? Iarta-mi nestiinta..
Problema cu purgatoriul este conceptia juridica despre mantuire, cum a spus altcineva mai sus. Si in ortodoxie exista ideea ca unii din cei care sunt in iad se mai pot mantui pana la sfarsit (in mod tainic, rugaciunea bisericii are o influenta; hmiron, este vorba de 'comuniunea sfintilor', adica de faptul ca formam un tot si cineva pentru care altii se roaga face parte din acel tot), deci, daca vrei, ca sunt intr-o stare reaprovizorie numai, nu eterna. Insa nu exista ideea unei satisfactii aduse lui Dumnezeu pentru pacate, sau a platii pacatelor facute in acest fel. Dumnezeu te va lumina in cautarile tale. In orice caz, pentru cei care cauta adevarul si incearca sa traiasca credinta in profunzime diferentele dintre catolicism si ortodoxie nu sunt chiar atat de mari, pana la urma. |
Am terminat de vizionat filmul Inger Digital. Cutremurator! Mai ales partea cu racnetele din iad.
Spre final, autorii filmului arata video-u' cu Preacurata in Egipt acu' 9 ani, langa o biserica. Deci si'n spatiul ortodox au fost cazuri de aparatii mariane?!? |
Citat:
Eventuala ta convertire la ortodoxie este o chestiune pe care numai tu o vei decide. Dar nu te poti converti si in acelasi timp sa pastrezi credinta in Purgatoriu :) Pentru ortodocsi aceasta este o erezie. Oricum cred ca e mai bine sa iti explice un preot chestiunile astea, sunt convins ca exista preoti printre cei care posteaza pe acest forum. In ceea ce priveste pe Padre Pio si ceilalti sfinti la care te referi, Iisus le-a putut vorbi despre asa ceva tocmai din cauza ca ei erau catolici. Pentru ortodocsi, Padre Pio a fost indus in eroare, nici vorba sa ii fi spus Iisus despre Purgatoriu din moment ce acesta nu exista pentru ortodocsi. In ceea ce priveste Medjugorje si Fecioara Maria, ortodocsii din cite stiu nu neaga ca Fecioara Maria ar putea savirsi minuni. Dar cultul Mariei, asa cum este acesta in confesiunea catolica, ma tem ca este pentru ortodocsi o erezie. Din nou, verifica cu un preot, eu imi dau cu parerea de pe pozitia unui ateu :) Din cite stiu, rugaciunile catre Iisus sunt acceptate si chiar mai mult, recomandate, de catre absolut toate confesiunile crestine. Asa ca nu vad nici o problema cu asta :) Dubiile tale nu sunt anormale, tocmai au fost publicate niste scrisori ale Maicii Tereza care arata ca si ea avea dubii destul de mari. Mie, ca observator relativ obiectiv fata de cele 2 confesiuni, imi faci impresia ca nu esti inca pregatit sa te convertesti la ortodoxie. Fani71 are dreptate, diferentele intre ortodoxie si catolicism nu sunt foarte mari. Dar problema e ca unele din acele diferente sunt privite ca erezii de catre conducatorii celor doua confesiuni. P.S. Ma mira ca nu ai ridicat inca problema filioque, de unde vine Duhul Sfint. Asta e un motiv de neintelegere fundamental intre catolici si ortodocsi, mai mult chiar decit cultul Mariei. |
Nu este considerat erezie 'Cultul Fecioarei', razvan. Se spune doar ca a fost exagerat, pentru ca Maica Domunlui este adesea vazuta separat de Fiul ei in acest cult.
Se mai spune ca ea este vazuta de catolici ca o persoana atat de aparte incat este dspartita de omenire. Asta se vede si din dogma imaculatei conceptii, in care se spune ca ea a fost conceputa fara pacatul originar, deci a fostr de la inceput altfel ca noi. De aici pericolul de a face din eaz un fel de zeita. Dar acest pericol exista pan la urma si la noi. Se foloseste cuvantul 'erezie' in mod cam inflational, mi se pare. Erezie este tot ce ne desparte de dreapta credinta, nu numai daca e sa-l folosim in sensul larg, si noi avem erezii in momentul de fata, as putea sa va enumar cateva. Despre celelalte lucruri alta data. |
Citat:
"N-a trecut mult timp si Maica Domnului mi-a făcut un foarte mare dar. într-o noapte, în vreme ce spuneam rugăciunea stând în picioare sub un măslin, mintea mi-a fost răpită pe neasteptate si am început să văd niste imagini într-o culoare plumburie, asemănătoare unor fotografii alb-negru. Era ca si când m-as fi aflat sus, în cerul spiritual. Cu mult deasupra mea am văzut o lumină uriasă, nespus de dulce si desfătătoare, care ascundea „înăuntrul“ său o altă lumină, mai intensă în toate caracteristicile ei, care era însusi izvorul întregii lumini. La o oarecare distantă, se aflau în jur mici luminite asemănătoare unor scântei. S-a născut în mine simultan siguranta că era Preasfânta Născătoare de Dumnezeu si că din ea se revărsa lumina Sfintei Treimi. Toată lumina Sfintei Treimi trecea prin Preacurata Fecioară si se răspândea apoi către restul creatiei. Maica Domnului poseda asadar plinătatea harului lui Dumnezeu. Era mai presus decât orice altă făptură. Chiar si arhanghelii, împreună cu sfintii îngeri, erau înaintea ei ca niste mici scântei, asa cum este lumina unei lumânări în fata soarelui amiezii din timpul verii. Intre Preasfânta Fecioară si orice altă făptură exista o distantă duhovnicească de proportiile unui abis. O astfel de persoană nu mai existase si nici nu va mai exista până la sfârsitul veacurilor. Atunci am înteles de ce Sfântul Andrei Criteanul a numit-o „Dumnezeu după Dumnezeu“, având în ea toate darurile Treimii... Vedenia nu cred că a durat mult timp. Aceste evenimente sunt de fapt „atemporale“, în sensul că pe durata lor esti cufundat în vesnicie. Când am reînceput să iau act în mod constient de realitatea înconjurătoare, mă aflam în picioare sub măslin si era încă noapte. Am mers si i-am povestit bătrânului toate cele întâmplate. S-a bucurat si s-a arătat pe deplin satisfăcut de interpretarea mea. Am discutat despre tot ceea ce întelesesem în legătură cu persoana sfântă a Născătoarei de Dumnezeu, si mi le-a confirmat în întregime. Bătrânul o văzuse de foarte multe ori pe Preacurata fată către fată, si vorbise cu ea. Atunci mi-a relatat următoarea întâmplare: „Pe când eram în Sinai, la Sfânta Epistimi (o sihăstrie aflată sus în munte, la o oră de mănăstire, unde bătrânul a vietuit aproximativ trei ani într-o pesteră), am vrut la un moment dat să mă întorc în Grecia, însă nu puteam rezolva problema documentelor, fapt pentru care m-am necăjit mult. - Maica Domnului, atâtia oameni am ajutat în viată, iar acum nu se găseste nimeni să mă ajute? îndată ce am rostit acestea, a apărut în fata mea Preasfânta Fecioară. - Nu te necăji, am să te ajut eu, mi-a spus. Mi-a luat documentele din mână si le-a ascuns la pieptul ei. - Si ati plecat, părinte? - Ei, în câteva zile am obtinut absolut toate aprobările si m-am întors în Grecia. - Cum era, părinte, Preacurata? - Luminoasă si îmbrăcată în aur“. Bătrânul avea să-mi destăinuie de-a lungul timpului multe amănunte despre asemenea întâlniri minunate de care fusese învrednicit." intreaga carte poate fi citita pe internet la adresa: http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-...intele-paisie/ De la marea schisma au trecut aproape 1000 de ani. Catolicii au cazut in tot felul de gropi (ispite) pe drumul ocolit pe care l-au ales (vezi inchizitia). Multi dintre catolici devin ortodocsi mai ales cand afla de minunea Sfintei Lumini care vine in fiecare an, de Pasti, numai la ortodocsi. Acesta e un semn clar ca ortodoxia e calea spre mantuire. Catolicii nu vor sa se stie si ca urmare nu popularizeaza aceasta minune care se intampla an de an, pentru ca ar ramane in scurta vreme fara credinciosi. Ceea ce demonstreaza ca papa si prelatii lui traiesc in minciuna si atunci nu traiesc intru Hristos care e Adevarul. Ba mai si trag in jos multe suflete. Pe scurt, intr-o biserica aflata in ratacire e normal sa apara si rataciti. Iar cei condusi de rataciti se invart in loc! |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
apropo antonio, cu Calea Crucii care-i problema?
|
Citat:
Citat:
Citat:
Eu nu vreau sa "invat" de la ortodocsi. Eu vreau sa devin ortodox. Strabunicii mei au fost ortodocsi, bunicii mei la fel (acum bunica mea este catolica), parintii mei au fost botezati la ortodocsi dar dupa s'au dus la catolici. Eu vreau doar sa ma intorc in Biserica Mama. Eu vreau sa ma mantuiesc. Si voi incepe chiar de maine, mergand la slujba si sper sa vorbesc si cu un duhovnic de acolo. Dumnezeu sa ma ajute! Citat:
Deci, tu ce crezi despre acele racnete? |
Citat:
Citat:
Dar daca bunicii si strabunicii tai erau luterani? Citat:
Sa te ajute Dumnezeu in tot ce ti-ai propus! |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar uite ca nu sunt! Sa privim realitatea asa cum e fara ipoteze absurde! |
Din cate observ topicul cere sa scoatem in evidenta diferentele. Ceea ce nu-i greu. Mai greu este sa-l respecti pe cel de o alta confesiune. Si aici ne intalnim cu un mare paradox. Mi se cere sa-l respect in faptul ca el nu traieste Ortodoxia. Ceea ce nu-i putin lucru. Dar asa cum am spus in alta parte - de vreme ce Dumnezeu ii mentine si pe acestia in existenta, eu nu trebuie sa-i urasc.
Revenind la tema topicului - exista un accent pus pe rastignirea lui Hristos, pentru ca prin moartea Sa, El satisface onoarea jignita a Tatalui. Nu-i intamplator ca Hristos apare de cele mai multe ori in reprezentarile catolice ca robit de suferinta. Si de aici icoana a ajuns sa fie exclusiv realista. Intr-o astfel de situatie chipul divin din arta dispare. |
Despre purgatoriu:
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...52-purgatoriul mai pe sucurt: "Teologii catolici gasesc intemeiere pentru aceasta dogma mai ales in versetele 13-15 din capitolul 3 al primei epistole catre corinteni a Sfintului Apostol Pavel, in care se conclude ca unii vor fi mintuiti ca prin foc. Sfintul Isaac Sirul da adevaratul sens al acestor cuvinte. Aratarea lui Hristos la infricosatoarea judecata va fi, intr-adevar, ca un foc pentru cei neprimiti in Imparatie, dar nu toti vor percepe la fel acest foc. Cei care nici nu au vrut sa stie de Hristos si de poruncile Lui in viata aceasta nu-l vor recunoaste nici in acel foc si li se va parea un foc material, de care au auzit ca focul iadului la care se vad condamnati. Cei care L-au recunoscut pe Hristos, dar au cazut in pacate marturisind ca si Sfintul Apostol Pavel ca "nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc", Il recunosc pe Hristos in focul aratat si Domnul va lucra in ei ca un instantaneu foc curatitor." Marinescu, Elena (red.), Vademecum crestin ortodox, Bucuresti, ed. Sofia 2003 o carte ce explica foarte bine diferentele (si argumentele) intre ortodoxi, catolici si protestanti |
Despre imaculata conceptie a Fecioarei Maria:
http://www.crestinortodox.ro/diferen...fecioare-maria http://www.crestinortodox.ro/maica-d...cu-duhul-sfant http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...-sfanta-treime http://eresulcatolic.50webs.com/conceptia.html Pe scurt: "Totusi nasterea Lui din femeie la aceasta "plinire a vremii" s-a facut sub lege, ca pe cei de sub lege sa-i rascumpere, ca sa dobindim infierea (cf. Gal. 4, 5-6). Adica Fiul lui Dumnezeu S-a facut om nu numai prin creatie, ci si prin nastere, luind prin aceasta din firea noastra afectele si coruptibilitatea de pe urma pacatului, dar fara de pacat. Aceasta L-a pus sub legea acestor urmari, ca sa le biruiasca si ca sa scape astfel pe toti fratii Sai de sub lege, sau sa-i faca din robi legii, fii liberi ai lui Dumnezeu" D Staniloae, Teologia dogmatica ortodoxa, vol II, Bucuresti, EIBMBOR, 2003, p.90 "A nega ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu inseamna a nega ca Insusi Fiul lui Dumnezeu S-a facut Fiul ei, deci Fiul omului. De ce a pus Iisus Hristos atita accent pe numirea Sa de Fiul Omului?" idem, p.80 pentru ca cele doua citate de mai sus sa fie valabile, Fecioara Maria trebuie sa fi fost om, nascuta asemeni restului oamenilor |
despre adevarul purgatoriului
Daca Biserica Ortodoxa nu admite decat doua stari dupa moarte, iadul sau cerul, de ce face rugaciuni pentru cei morti? E ceva inexplicabil! Biserica Catolica admite si o a treia stare, adica si una temporara, numita purgatoriu: de aceea se roaga pentru cei morti, adica pentru cei care sufera un chin temporar dupa moarte, deci diferit de chinul vesnic al iadului, din care nu este scapare, caci, asa cum mentioneaza Evangheliile, acesta este vesnic.
ivanton2003@yahoo.it |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:01:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.