Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   O importanta intrebare.... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7076)

AndruscaCIM 03.09.2009 14:54:55

O importanta intrebare....

Stiu ca prin Botez se iarta pacatul stramosesc, insa se poate pune problema iertarii si a pacatelor din generatiile percedente care ar putea apasa noul nascut?

Astept raspunsul vostru .....

hmiron 03.09.2009 15:03:00

Eu niciodata nu am inteles de ce in afara pacatului stramosesc nou-nascutii mai pot mosteni si alte pacate. Mi se pare injust si contrar ideii care spune ca omul alege de capul lui sa faca bine sau rau, sa respecte sau nu pe Dumnezeu, sa se mantuiasca sau sa ramana pe dinafara.

Un Dumnezeu atotbenevolent n-ar dezavantaja pe nimeni in "cursa" spre mantuire punandu-i in spate pacatele parintilor si stramosilor. Parerea mea.

condor 03.09.2009 15:23:29

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 163858)
Eu niciodata nu am inteles de ce in afara pacatului stramosesc nou-nascutii mai pot mosteni si alte pacate.

Sfanta Scriptura nici nu ne invata despre mostenirea vre-unui pacat. Fiecare va merge la judecata cu pacatele sale (nu ale altuia). "Fiul nu va purta nelegiurea tatalui sau si tatal nu va purta nelegiurea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el si rautatea celui rau va fi peste el." (Ezechiel 18:20)

Ceea ce totusi mostenim, de la stramosii nostri Adam si Eva, este firea pacatoasa, inclinatia spre pacat.

Fani71 03.09.2009 15:37:02

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 163856)
Stiu ca prin Botez se iarta pacatul stramosesc, insa se poate pune problema iertarii si a pacatelor din generatiile percedente care ar putea apasa noul nascut?

In afara de ceea ce am spus la celalalt topic unde a aparut discutia asta (parca la cel deschis de sophia despre cat poate intra Biserica in viata noastra privata), as mai adauga:
se face confuzia intre pacatul concret, personal, si inclinatia spre pacat, slabiciunea, care este un fel de boala spirituala.
Nu poate fi 'iertat' in sensul strict al cuvantului decat un pacat pe care l-a facut o persoana.

Confuzia asta vine din teologia occidentala, si mai departe, de la sf. Augustin care vedea pacatul originar ca un fel de vina originara pe care o purtam si noi.

Prin legea ereditatii, care este si spirituala, noi mostenim odata cu imaginea lui Dumnezeu si niste slabiciuni ale stramosilor nostri, aceste inclinatii diverse, sau chiar urmari ale ranilor si suferintelor traite de ei. Toate acestea provin din pacatul stramosesc, care s-a propagat la toate generatiile urmatoare sub foma unei slabiciuni, cum spune condor.
Nu este vorba aici de un pacat care trebuie iertat. Prin botez, aceste urme nu se sterg, ci ni se da posibilitatea de a le depasi, se pune samanta invierii in noi. Omul vechi de care zice sf Pavel isi mai iteste capul, dar este intru-un mod paradoxal 'deja' invins.
Asta inseamna ca 'la botez se sterge pacatul originar'. Nu ca se sterg si urmele, pentru ca ar insemna ca Dumnezeu sa ne schimbe printr-un fel de hocus pocus. El ne lasa si pe noi sa conlucram cu El, ca sa invingem aceasta boala. Un Dumnezeu care nu ar face asta ne-ar trata ca pe niste automate. Stergem discul dur si o luam de la zero!

ciprian85 03.09.2009 17:04:44

Copiii nu mostenesc de la stramosi pacatele ci doar urmarile/efectele acestora: "parintii mananca agurida si copiilor le vor strepezi dintii"

hmiron 03.09.2009 17:49:54

Citat:

În prealabil postat de ciprian85 (Post 163875)
Copiii nu mostenesc de la stramosi pacatele ci doar urmarile/efectele acestora: "parintii mananca agurida si copiilor le vor strepezi dintii"

Gasesc acest lucru ca fiind inacceptabil. Carevasazica nu se mosteneste pacatul, dar se mosteneste pedeapsa. Pedepsit pentru ce n-ai facut.

costel 03.09.2009 18:29:50

Este un subiect delicat. Eu nu sunt de acord cu faptul ca viata mea e un raspuns la cum au trait parintii. Prorocul Ieremia parca, voi cauta, spune exact invers - ca nu suntem raspunzatori de pacatele parintilor.

Fani71 03.09.2009 19:13:25

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 163887)
Gasesc acest lucru ca fiind inacceptabil. Carevasazica nu se mosteneste pacatul, dar se mosteneste pedeapsa. Pedepsit pentru ce n-ai facut.

Cum adica pedeapsa?
Urmare nu inseamna pedeapsa.
Asa cum parintii dau mostenire codul genetic, dau mostenire si anumite trasaturi care sunt urmare a felului cum au trait. Dar asta nu inseamna ca persoana nu se poate elibera aspectele negative si folosi aspectele pozitive ca sa evolueze.

Cristian_S 03.09.2009 21:02:43

La Taina Botezului se iarta toate pacatele, avem exemplu in acest sens pe crestinii din primele secole care, botezatii fiind la varste diferite, erau numiti "sfinti" in scripturi de catre SF.Apostoli.

Oamenii nu poarta pacatele inaintasilor ci efectele pacatelor lor, asa cum aproapele nostru poate fi afectat de pacatul nostru chiar daca el nu a savarsit acel pacat......(ex. cuvantul necuviincios il afecteaza si pe cel care aude, chiar daca el nu a spus ceva necuvenit.)

dorinastoica14 03.09.2009 21:32:55

În evanghelia care se citește la Duminica orbului se spune (citez din memorie)"...oare cineva din neamul lui a păcătuit?" (referindu-se la faptul că acel vindecat de Iisus Hristos era orb din naștere...Răspunsul îl știm cu toți i"..aceasta este pentru a se arăta voia lui Dumnezeu prin el."
Așadar încă din acele vremuri oamenii credeau în moșternirea păcastelor înaintașilor din familie în timp cae învățătura Mântuitorului respingea aceasta.

crni_72 04.09.2009 01:34:10

Doamne Ajuta!

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 163898)
Este un subiect delicat. Eu nu sunt de acord cu faptul ca viata mea e un raspuns la cum au trait parintii. Prorocul Ieremia parca, voi cauta, spune exact invers - ca nu suntem raspunzatori de pacatele parintilor.

Draga Domnule,eu personal platesc si in ziua de azi pt pacatele parintilor deoarece nu sau spovedit nici impartasit si tata e baptist deci dupa cum spun cartile bisericesti:pacatele parintilor revin asupra copiilor.Pacatul inseamna moarte si deseori se intimpla ca doamne fereste mai ales daca este vreun blestem si vedem la tv copii morti omoriti etc draga domnule se zice ca aici a fost un blestem si cineva trebuie sa plateasca,crezi sau nu cineva apropiat familiei mele a trait in preacurvie 20 de ani si a murit calcat de o masina,iata ce inseamna pacat[moarte]sint multe de spus dar asta e,adevarata mintuire este parasirea pacatelor.Prietenul meu cel mai bun a murit la 14 ani in accident de masina deoarece parintii au preacurvit in toti acesti ani,si multe alte cazuri stiu de spus.Doamne Ajuta!

crni_72 04.09.2009 01:40:51

Doamne Ajuta!

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 163945)
În evanghelia care se citește la Duminica orbului se spune (citez din memorie)"...oare cineva din neamul lui a păcătuit?" (referindu-se la faptul că acel vindecat de Iisus Hristos era orb din naștere...Răspunsul îl știm cu toți i"..aceasta este pentru a se arăta voia lui Dumnezeu prin el."
Așadar încă din acele vremuri oamenii credeau în moșternirea păcastelor înaintașilor din familie în timp cae învățătura Mântuitorului respingea aceasta.

Domnule eu personal la scoala am avut un coleg nevazator,deoarece mama acestuia a [curvit]inainte de nunta ca dupa e preacurvie,si a nascut un baiat orb deoarece e simplu a avut sifilis,vezi ce inseamna pacatul,si dupa aceea a preacurvit si a birvit pe toata lumea dar rusinea ei nu a vazut-o.Doamne Ajuta!

monica.miholca 04.09.2009 01:42:15

Citat:

În prealabil postat de crni_72 (Post 163969)
Draga Domnule,eu personal platesc si in ziua de azi pt pacatele parintilor deoarece nu sau spovedit nici impartasit si tata e baptist deci dupa cum spun cartile bisericesti:pacatele parintilor revin asupra copiilor.Pacatul inseamna moarte si deseori se intimpla ca doamne fereste mai ales daca este vreun blestem si vedem la tv copii morti omoriti etc draga domnule se zice ca aici a fost un blestem si cineva trebuie sa plateasca,crezi sau nu cineva apropiat familiei mele a trait in preacurvie 20 de ani si a murit calcat de o masina,iata ce inseamna pacat[moarte]sint multe de spus dar asta e,adevarata mintuire este parasirea pacatelor.Prietenul meu cel mai bun a murit la 14 ani in accident de masina deoarece parintii au preacurvit in toti acesti ani,si multe alte cazuri stiu de spus.Doamne Ajuta!

Cel mai important e sa iti ierti parintii ca sa restabilesti relatia cu ei, si prin tine se vor mantui si ei.
Nu cred ca e prudent sa asociem un anumit eveniment cu faptul ca unul sau altul a pacatuit-nu avem de unde stii care e judecata Domnului.
Cred ca Windorin zicea mai sus, e important sa deosebim pacatosul de pacat, ca sa putem iubi pacatosul si sa uram pacatul...

hmiron 04.09.2009 09:34:41

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 163906)
Cum adica pedeapsa?
Urmare nu inseamna pedeapsa.
Asa cum parintii dau mostenire codul genetic, dau mostenire si anumite trasaturi care sunt urmare a felului cum au trait. Dar asta nu inseamna ca persoana nu se poate elibera aspectele negative si folosi aspectele pozitive ca sa evolueze.

"Urmare" e un eufemism. Din moment ce copilul se naste cu un dezavantaj fata de altii, pentru o vina care nu-i apartine, avem de aface cu o discriminare.

monica.miholca 04.09.2009 14:36:18

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 163993)
"Urmare" e un eufemism. Din moment ce copilul se naste cu un dezavantaj fata de altii, pentru o vina care nu-i apartine, avem de aface cu o discriminare.

De ce ar trebui sa fie neaparat un dezavantaj? Pentru Dumnezeu fiecare suntem unici, El nu ne discrimineaza.:25:
In fond, pentru El (si pentru noi) e importanta deshiderea fata de El, cresterea noastra, de acolo de unde suntem. O "urmare" a unor pacate ale stramosilor te poate face sa cauti mai adanc in tine, sa te reinnoiesti, sa restabilesti legatura cu ei si cu Dumnezeu.

sophia 04.09.2009 21:23:13

Undeva mi se pare ca se spune ca nu platesc copiii pentru parinti. In tr-o pilda a lui Iisus, dar nu mai stiu care.
Ma derutati acum.
E greu de stiut si judecat pacatele parintilor si m ai ales pentru ce platim noi.
Uneori m-am intrebat si eu despre asta si nu stiu. Fiindca ceva platesc si eu.
Totusi nu judec si am iertat parintii mei pentru tot.
Nici pe altii nu pot sa-i judec de pacate. Cine sunt eu.
Pe de alta parte exista boli genetice mostenite de copii. N-as zice ca sunt urmarea unui pacat, ele sunt de generatii in organism.
Azi se mai pot descoperi inainte de avea copii si se poate chiar evita transmiterea.

eudelasibiu 23.09.2009 15:43:52

asta era Legea Veche

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 163863)
Sfanta Scriptura nici nu ne invata despre mostenirea vre-unui pacat. Fiecare va merge la judecata cu pacatele sale (nu ale altuia). "Fiul nu va purta nelegiurea tatalui sau si tatal nu va purta nelegiurea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el si rautatea celui rau va fi peste el." (Ezechiel 18:20)

Ceea ce totusi mostenim, de la stramosii nostri Adam si Eva, este firea pacatoasa, inclinatia spre pacat.

Mantuitorul a instituit Legea cea Noua la Cina cea de taina. Pacatele apasa si se trag pana la a saptea generatie

eudelasibiu 23.09.2009 15:51:31

nu stiam ca Dumnezeu discrimineaza....

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 163993)

mintea noastra este prea mica pentru a intelege ratiunea lui Dumnezeu. Copilul nu se naste cu un dezavantaj, chiar daca are o viata impecabila dpdv moral, va suferi pentru pacatele parintilor sau a stramosilor, dar acest lucru va conta la judecata universala, cand suferintele cauzate de "plata" pentru inaintasii sai va inclina balanta in favoarea sa, caci orice suferinta duce catre mantuire.

luchian 23.09.2009 17:59:19

Citat:

Eu cred in felul urmator:
Pacatul stramosesc este moartea adica izgonirea din rai, prin iertarea pacatului stramosesc se intelege "sansa de a ajunge in rai"

Pacatele mostenite de la parinti sunt altceva. Nu mostenesti pacatul efectiv (adica trebuie sa-l spovedesti ) ci doar efectele pacatului. Sunt de asemenea convins ca cel ce primeste "pacatele" , primeste si puterea (talantii) de a le depasi, daca vrea.

Asadar, nu e nimic unfair - mingea este din nou la noi.

Danut7 23.09.2009 23:25:40

Citat:

nou nascutii nu au pacate proprii, ei mostenesc consecinta pacatului stramosesc care e firea cazuta , si inclinatia spre rau si pacat, etc;de asemenea ei nu mostenesc nici pacatele din generatiile precedente ci consecinta pacatelor stramosilor;oamenii sunt vinovati numai atunci cand folosindu-se de propria vointa, imita pe Adam si aleg calea pacatului;pacatosenia lui Adam este mostenita de toti urmasii sai prin nastere, oricum acesta nu este un pacat personal, ci universal;de aceia toti au pacatuit in Adam;

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:02:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.