Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7143)

Florin-Ionut 16.09.2009 10:20:56

Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi?

Domnul nostru Iisus Hristos ne spune fara echivoc:

Ioan 3:
3. Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu.
4. Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale și să se nască?
5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.

Matei 11
12. Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum împărăția cerurilor se ia prin străduință și cei ce se silesc pun mâna pe ea.

Matei 18
3. Și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.

Matei 5
3. Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor.

10. Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor.

Se vede ca sunt niste conditii clare si esentiale pentru a ajunge in Imparatia Cerurilor:

- trebuie sa fim nascuti de sus, adica botezat cu apa si cu Duh Sfant;
- trebuie sa fim nevinovati ca pruncii;
- trebuie sa fim saraci cu duhul, adica saraci in pacate din cate stiu eu;
- iar acestia care indeplinesc conditiile de mai sus de obicei sunt prigoniti de lumea rea in care traiesc, pentru credinta lor dreapta

Matei 8, 11 scrie asa:
Și zic vouă că mulți de la răsărit și de la apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov în împărăția cerurilor.

Patriarhii din VT au mostenit Imparatia Cerurilor fiind sub alta lege, nefiind pe atunci necesitatea botezului si legea noua.

Concluzia este ca Imparatia Cerurilor este numai a celor desavarsiti.

Matei 19
20. Zis-a lui tânărul: Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipsește?
21. Iisus i-a zis: Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi.

Dar iata ca un vames reuseste sa se mantuiasca:

Luca 19
8. Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit.
9. Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci și acesta este fiu al lui Avraam.

A vandut Zaheu toata averea urmandu-L pe Hristos? Nu, pentru ca nu a cautat desavarsirea. Poate ca nici nu avea cum sa fie desavarsit, pentru ca era avea familie, traia in lumea grijilor si a relelor care il impiedicau sa fie sfant.

Dar cum se explica atunci mantuirea talharului de-a dreapta?

Luca 23
42. Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta.
43. Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai.

Era botezat talharul? Sigur nu era. S-a mantuit talharul? Se vede ca da, Insusi Iisus Hristos l-a asigurat ca se va mantui. Dar a ajuns talharul in Imparatia Cerurilor? Nu, a ajuns in Rai - pentru ca Raiul nu este Imparatia Cerurilor sau in Imparatia Cerurilor.

Deci pentru mine este logic: mantuirea este a tuturor oamenilor - altfel ar fi absurd - a paganilor care nu stiu de Hristos, a evreilor, a crestinilor non-ortodocsi de tot felul care traiesc in traditiile lor locale si care nu au acces la Adevarul adevarat, insa desavarsirea si Imparatia Cerurilor si partasia la slava Lui Dumnezeu este numai a unora care indeplinesc conditiile puse de Mantuitor in primele versete scrise sus.

Ioan 14
2. În casa Tatălui Meu multe locașuri sunt. Iar de nu, v-aș fi spus. Mă duc să vă gătesc loc.

Ceea ce nu inteleg este care este pamantul pe care il vor mosteni cei blanzi? Este acest "pamant" globul nostru pamantesc sau Universul in maretia lui? Va fi acest pamant un loc separat de Rai si de Imparatia Cerurilor? Am mai ridicat problema asta, dar inca nu am un raspuns la ea:

5. Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul.

lore86 16.09.2009 18:13:26

undeva , se spune ca va fi un cer nou si un pamant nou.acesta va fi raiul.deci de alta natura decat pamantul pe care traim.

windorin 16.09.2009 19:17:32

Raiul nu este totuna cu Imparatia Cerurilor.

Raiul este acum, pana la Parusie.
Acum, dreptii se odihnesc si pacatosii se muncesc doar cu sufletul, nu si cu trupul, care este in pamant.
Raiul nu este vesnic.

Imparatia Cerurilor se va intemeia deplin dupa Parusie. Acum se pregusta doar.
In Imparatie, dreptii se bucura atat cu sufletul, cat si cu trupul, iar pacatosii se vor munci atat cu sufletul cat si cu trupul.
Imparatia este vesnica.

Traditie1 16.09.2009 22:03:37

Este o referire la un verset din psalmi:

Iar cei blânzi vor moșteni pământul și se vor desfăta de mulțimea păcii. (Ps 36, 11)

Omul blând este cel care nu riposteaza si astfel nu se face vinovat si nu cade sub pedeapsa spusa de Domnul: Cine ridica sabia de sabie va pieri.

Florin-Ionut 16.09.2009 22:34:50

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 166655)
Este o referire la un verset din psalmi:

Iar cei blânzi vor moșteni pământul și se vor desfăta de mulțimea păcii. (Ps 36, 11)

Omul blând este cel care nu riposteaza si astfel nu se face vinovat si nu cade sub pedeapsa spusa de Domnul: Cine ridica sabia de sabie va pieri.

De acord, dar ce este acest pamant? Pamantul cel nou de dupa Judecata de Apoi? Vor ramane pe Pamant oamenii din categoria celor blanzi, pe cand altii mai avansati spiritual vor ajunge in Ceruri?

Traditie1 16.09.2009 22:40:24

În psalm e vorba de pamântul de acum dar în fericire e probabil vorba atât de pamântul de acum cât si de cel din veacul viitor, pamântul nou fagaduit (2 Petru 3, 13, Apocalipsa 21, 1).

Florin-Ionut 16.09.2009 22:44:57

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 166611)

Raiul este acum, pana la Parusie.
Acum, dreptii se odihnesc si pacatosii se muncesc doar cu sufletul, nu si cu trupul, care este in pamant.
Raiul nu este vesnic.

Imparatia Cerurilor se va intemeia deplin dupa Parusie. Acum se pregusta doar.
In Imparatie, dreptii se bucura atat cu sufletul, cat si cu trupul, iar pacatosii se vor munci atat cu sufletul cat si cu trupul.
Imparatia este vesnica.

Interesante ganduri, dar poti sa ne spui cine le-a afirmat?

Mie mi se par niste speculatii gresite: daca Raiul ar fi temporar si Imparatia Cerurilor inca nu exista (la Matei 11, 12 se foloseste prezentul) si va fi creata dupa Judecata, atunci va fi populata doar de cei botezati si desavarsiti pentru ca Hristos ne asigura, sa nu ne amagim:

Ioan 3:
3. Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu.
4. Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale și să se nască?
5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu.

Matei 11
12. Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum împărăția cerurilor se ia prin străduință și cei ce se silesc pun mâna pe ea.

Matei 18
3. Și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.

Matei 5
3. Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor.

10. Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor.

Ce va fi cu ceilalti minim 99 % ? Vor (vom) merge la pieire?

topcat 10.12.2009 08:51:39

Luca 17:21
Căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.

Se potriveste acest vers religiei ortodoxe?

Florin-Ionut 10.12.2009 09:45:11

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 189704)

Inimile Sfintilor sunt locasuri ale Lui Dumnezeu, ale Duhului Sfant. Cand ne rugam spunand "vie Imparatia Ta", zicem de fapt "sa vina Imparatia Ta". Iar Imparatia este viata in Duhul Sfant, care incepe acum si se continua in veci.

Marcu 9, 1: Și le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu, venind întru putere.

Ioan 14, 23: Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el.

Marius22 10.12.2009 09:48:26

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 189704)

Nu numai ca se potriveste, dar este o importanta invatatura a Bisericii Ortodoxe. Versetul face referire la pregustarea Imparatiei inca din viata aceasta. Hristos se salasluieste inlauntrul nostru prin Taina Botezului facandu-ne mostenitori ai Imparatiei. Constientizam aceasta realitate a Imparatiei launtrice, pe masura ce progresam duhovniceste, pe masura ce ne desavarsim viata, in Hristos.

topcat 10.12.2009 09:52:26

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 189716)
Nu numai ca se potriveste, dar este o importanta invatatura a Bisericii Ortodoxe. Versetul face referire la pregustarea Imparatiei inca din viata aceasta. Hristos se salasluieste inlauntrul nostru prin Taina Botezului facandu-ne mostenitori ai Imparatiei. Constientizam aceasta realitate a Imparatiei launtrice, pe masura ce progresam duhovniceste, pe masura ce ne desavarsim viata, in Hristos.

De ce ar fi pregustare?

topcat 10.12.2009 09:56:57

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 189715)
Inimile Sfintilor sunt locasuri ale Lui Dumnezeu, ale Duhului Sfant. Cand ne rugam spunand "vie Imparatia Ta", zicem de fapt "sa vina Imparatia Ta". Iar Imparatia este viata in Duhul Sfant, care incepe acum si se continua in veci.

Marcu 9, 1: Și le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu, venind întru putere.

Ioan 14, 23: Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el.

Am impresia ca insusi IIsus vorbea despre viata vesnica la figurat si despre rai ca fiind o utopica societate umana, pe pamint.

Florin-Ionut 10.12.2009 10:11:49

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 189724)
Am impresia ca insusi IIsus vorbea despre viata vesnica la figurat si despre rai ca fiind o utopica societate umana, pe pamint.

Poate ca Imparatia Cerurilor include si Universul transifgurat, innoit dupa Apocalipsa, curatat de tot raul. Poate ca cei desavarsiti vor ajunge pe un nivel al existentei superior celor care s-au mantuit la limita, fiind ca sa zic asa, mai putin sfinti. Cerul cel nou va fi pentru primii care prin gradul lor de asemanare cu Dumnezeu inca din timpul vietii sunt mult mai aproape de El, pe cand Sfintii "obisnuiti", dreptii, martirii, cuviosii samd vor trai pe "Pamantul cel nou".

Daca ma gandesc bine, pana si ingerii sunt ierarhizati pe categorii si clase.

Marius22 10.12.2009 10:16:47

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 189720)
De ce ar fi pregustare?

Explica si windorin, mai sus. Abia dupa Parusie Imparatia Cerurilor va fi intemeiata in chip deplin.

Florin-Ionut 10.12.2009 10:22:44

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 189730)
Poate ca Imparatia Cerurilor include si Universul transifgurat, innoit dupa Apocalipsa, curatat de tot raul. Poate ca cei desavarsiti vor ajunge pe un nivel al existentei superior celor care s-au mantuit la limita, fiind ca sa zic asa, mai putin sfinti. Cerul cel nou va fi pentru primii care prin gradul lor de asemanare cu Dumnezeu inca din timpul vietii sunt mult mai aproape de El, pe cand Sfintii "obisnuiti", dreptii, martirii, cuviosii samd vor trai pe "Pamantul cel nou".

Daca ma gandesc bine, pana si ingerii sunt ierarhizati pe categorii si clase.

...sau poate ca vor fi trei categorii existentiale:

- Sfintii cei desavarsiti vor locui in Imparatia Cerurilor;
- dreptii, cuviosii, martirii, proorocii vor locui in Rai;
- necrestinii, ortodocsii care s-au mantuit la limita, crestinii de alte confesiuni care nu au avut contact cu ortodoxia si cei care s-au mantuit dupa legea firii vor locui Pamantul cel nou

topcat 10.12.2009 12:55:13

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 189733)
Explica si windorin, mai sus. Abia dupa Parusie Imparatia Cerurilor va fi intemeiata in chip deplin.

Nu explica nimic

costel 10.12.2009 13:04:39

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 189720)
De ce ar fi pregustare?

Pentru ca momentan nu avem trupul pe care il vom avea dupa inviere, asa cum era trupul lui Hristos de indata ce a inviat din morti.

topcat 10.12.2009 13:12:12

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 189786)
Pentru ca momentan nu avem trupul pe care il vom avea dupa inviere, asa cum era trupul lui Hristos de indata ce a inviat din morti.

Pe ce te bazezi cind faci aceasta afirmatie?

costel 10.12.2009 13:27:20

In epistola intai catre Corinteni se spune: "Asa este si invierea mortilor: Se seamana trupul intru stricaciune, inviaza intru nestricaciune; Se seamana intru necinste, inviaza intru slava, se seamana intru slabiciune, inviaza intru putere; Se seamana rup firesc, inviaza trup duhovnicesc" (capitolul 15, versetele 42-44)

topcat 10.12.2009 14:33:47

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 189799)
In epistola intai catre Corinteni se spune: "Asa este si invierea mortilor: Se seamana trupul intru stricaciune, inviaza intru nestricaciune; Se seamana intru necinste, inviaza intru slava, se seamana intru slabiciune, inviaza intru putere; Se seamana rup firesc, inviaza trup duhovnicesc" (capitolul 15, versetele 42-44)

Ai cumva vreun citat din ceea ce considera Iisus ca se intimpla?

Fani71 10.12.2009 15:10:28

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 189845)
Ai cumva vreun citat din ceea ce considera Iisus ca se intimpla?

Ma bag si eu pe fir: ce spune sf Pavel se considera ca face parte pe de o parte din kerigma apostolilor, adica din invatatura venita de la Iisus, pe de alta inspirat de sf Duh, toate bineinteles trecute prin prisma personalitatii lui.

Insa Iisus a spus si El multe despre Imparatie si inviere, si mai este si felul in care apare apostolilor dupa Inviere. Costel o sa dea citatele mai bine ca mine.

topcat 10.12.2009 15:14:49

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 189877)
Ma bag si eu pe fir: ce spune sf Pavel se considera ca face parte pe de o parte din kerigma apostolilor, adica din invatatura venita de la Iisus, pe de alta inspirat de sf Duh, toate bineinteles trecute prin prisma personalitatii lui.

Insa Iisus a spus si El multe despre Imparatie si inviere, si mai este si felul in care apare apostolilor dupa Inviere. Costel o sa dea citatele mai bine ca mine.

Apostolii, ca sa isi duca misiunea la bun sfirsit, au tot interesul sa infloreasca expunerile. Cred ca intelegi ce vreau sa spun

Fani71 10.12.2009 15:21:04

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 189878)
Apostolii, ca sa isi duca misiunea la bun sfirsit, au tot interesul sa infloreasca expunerile. Cred ca intelegi ce vreau sa spun

Este punctul tau de vedere. Stii ca nu este si punctul nostru ;-)

Oricum, dupa aceasta teorie nici spusele lui Iisus nu s-ar fi putut transmite pentru ca tot prin apostoli au trecut. Asa ca de ce vrei sa le stii?

topcat 10.12.2009 15:26:16

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 189882)
Este punctul tau de vedere. Stii ca nu este si punctul nostru ;-)

Oricum, dupa aceasta teorie nici spusele lui Iisus nu s-ar fi putut transmite pentru ca tot prin apostoli au trecut. Asa ca de ce vrei sa le stii?

Cu cit o informatie se gaseste in mai multe documente cu atit e mai credibila.
Nu cumva trebuie ca o informatie sa fie regasita in cel putin 2 scripturi pentru a fi luata in considerare?

windorin 11.12.2009 10:51:09

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 166666)
Interesante ganduri, dar poti sa ne spui cine le-a afirmat? Mie mi se par niste speculatii gresite. (...)
Ce va fi cu ceilalti minim 99%? Vor (vom) merge la pieire?

Tot ce am scris in acel "post" se ancoreaza in dreapta credinta.
Acele lucruri le'am discutat cu un profesor de la facultatea de Teologie.
Le vei regasi in Dogmatici, daca le vei cauta. Dar nu pari sa ai timp pentru a cauta, pari sa crezi ca "stii" suficient.

Cat despre cei 99%... asta e taina lui Dumnezeu. Daca te vezi desavarsit intru toate si doar asta iti lipseste, cauta sa o afli.. daca mai ai insa de lucru la despatimirea proprie, lasa aceasta in seama lui Dumnnezeu.

Cu prietenie, Dorin.

windorin 11.12.2009 10:55:18

"post" scris la inceputul topicului

1. Raiul este acum, pana la Parusie.
2. Acum, dreptii se odihnesc si pacatosii se muncesc doar cu sufletul, nu si cu trupul, care este in pamant.
3. Raiul nu este vesnic.

1. Imparatia Cerurilor se va intemeia deplin dupa Parusie. Acum se pregusta doar.
2. In Imparatie, dreptii se bucura atat cu sufletul, cat si cu trupul, iar pacatosii se vor munci atat cu sufletul cat si cu trupul.
3. Imparatia este vesnica.

-
"Pamantul celor blanzi" este acel "cer nou si pamant nou", pe care Hristos le va aduce cu Sine, la a doua Venire.
De aici, eu inteleg ca "pamantul celor blanzi" este chiar Imparatia Cerului.

topcat 11.12.2009 11:14:21

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 190127)

1. Raiul este acum, pana la Parusie.
2. Acum, dreptii se odihnesc si pacatosii se muncesc doar cu sufletul, nu si cu trupul, care este in pamant.
3. Raiul nu este vesnic.

1. Imparatia Cerurilor se va intemeia deplin dupa Parusie. Acum se pregusta doar.
2. In Imparatie, dreptii se bucura atat cu sufletul, cat si cu trupul, iar pacatosii se vor munci atat cu sufletul cat si cu trupul.
3. Imparatia este vesnica.

-
"Pamantul celor blanzi" este acel "cer nou si pamant nou", pe care Hristos le va aduce cu Sine, la a doua Venire.

Si unde potrivesti expresia "imparatia e inauntrul vostru" in teoria ta?

windorin 11.12.2009 11:20:59

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 190136)
Si unde potrivesti expresia "imparatia e inauntrul vostru" in teoria ta?

Arata ca aceasta nu se refera la un loc fizic, geografic, ci la unul duhovnicesc.
Astfel, fiecare om, oriunde ar vietui, poarta in sine poarta spre Imparatie.

Cred ca aceasta ne fereste de a absolutiza un loc geografic, precum fac altii. (Unii cu Ierusalimul, altii cu Mecca.)
Crestinul, oriunde ar fi, nu simte nevoia sa ajunga cine stie unde spre a'L gasi pe Dumnezeu.

Plus ca Imparatia se pregusta inca de pe aici, in sufletul si trupul celui cu viata sfanta.
Este ca si cum dimineata vezi razele soarelui la mare, dar nu si soarele, abia mai apoi iesind si el.
Acum, noi vedeam doar razele Imparatiei ce va veni in chip deplin la Parusie.

Cam asa inteleg eu.
Si nadajduiesc sa nu fie teoria mea. Daca e a mea, dea Domnul sa o uit deplin.

topcat 11.12.2009 11:59:20

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 190141)
Arata ca aceasta nu se refera la un loc fizic, geografic, ci la unul duhovnicesc.
Astfel, fiecare om, oriunde ar vietui, poarta in sine poarta spre Imparatie.

Cred ca aceasta ne fereste de a absolutiza un loc geografic, precum fac altii. (Unii cu Ierusalimul, altii cu Mecca.)
Crestinul, oriunde ar fi, nu simte nevoia sa ajunga cine stie unde spre a'L gasi pe Dumnezeu.

Plus ca Imparatia se pregusta inca de pe aici, in sufletul si trupul celui cu viata sfanta.
Este ca si cum dimineata vezi razele soarelui la mare, dar nu si soarele, abia mai apoi iesind si el.
Acum, noi vedeam doar razele Imparatiei ce va veni in chip deplin la Parusie.

Cam asa inteleg eu.
Si nadajduiesc sa nu fie teoria mea. Daca e a mea, dea Domnul sa o uit deplin.

Cu prima propozitie sint de acord.
Cu poarta insa nu, pentru ca e vorba chiar de imparatie, nu de altceva.

Florin-Ionut 11.12.2009 12:13:18

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 190125)
Tot ce am scris in acel "post" se ancoreaza in dreapta credinta.
Acele lucruri le'am discutat cu un profesor de la facultatea de Teologie.
Le vei regasi in Dogmatici, daca le vei cauta. Dar nu pari sa ai timp pentru a cauta, pari sa crezi ca "stii" suficient.

Cat despre cei 99%... asta e taina lui Dumnezeu. Daca te vezi desavarsit intru toate si doar asta iti lipseste, cauta sa o afli.. daca mai ai insa de lucru la despatimirea proprie, lasa aceasta in seama lui Dumnnezeu.

Cu prietenie, Dorin.

Parintele Staniloaie caracteriza Raiul ca fiind un loc fara pic de ironie.

Toate cele bune si multumesc pentru raspunsurile de mai sus.

windorin 11.12.2009 13:00:10

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 190153)
Cu poarta insa nu, pentru ca e vorba chiar de imparatie, nu de altceva.

Nu poti vorbi de poarta fara a vorbi de Imparatie. Poarta este inceputul Imparatiei.

Usa unei case nu este casa insasi, insa e parte din casa. Tot asa si cu poarta Imparatiei din noi. (Eu asa vad.)

windorin 11.12.2009 13:04:26

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 190160)
Parintele Staniloaie caracteriza Raiul ca fiind un loc fara pic de ironie.

Imi cer iertare pentru tonul din ultimul "post".

Asta (ironie) am simtit si eu din postarea ta si am facut greseala da a rasplati intocmai. Sa nu tii suparare. Daca ne'am intalni, ai vedea ca nu suport ironia si ca imi scapa foarte rar. Doar ca am obosit de atatia oameni care cred ca au dreptate si nu au cum sa se insele. Eu insumi sunt ispitit uneori de aceasta. Insa tot timpul caut parerea celor mai mari si mai ravnitori decat mine. De aceea, cam tot ce postez caut sa intemeiez pe cei care imi par a vietui curat (profesori, preoti, prieteni duhovnicesti).

Ai pace si ma iarta.
Dar sa stii ca cele spuse de mine mai sus sunt din gura unui profesor de dogmatica.

Florin-Ionut 13.12.2009 15:11:35

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 190170)
Doar ca am obosit de atatia oameni care cred ca au dreptate si nu au cum sa se insele.

Mie nu imi sunt clare aceste lucruri si caut deci sa le clarific. Nu stiu, doar imi dau cu parerea, intreb, vreau sa invat...

Uite ce s-a spus chiar astazi la Apostol: "El ne-a scos de sub puterea întunericului și ne-a strămutat în împărăția Fiului iubirii Sale". Eu vad aici folosit timpul trecut, nu viitor, asa ca inteleg ca Imparatia Lui deja exista si cei mai sfinti ajung sa o castige. Chiar si din timpul vietii, dupa cum subliniaza Parintele Galeriu (imi place foarte mult versetul asta): "Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață."

Tot respectul pentru parintele pe care l-ai intrebat, insa eu sunt mai sceptic la capitolul asta, dupa cum vezi.

Florin-Ionut 13.12.2009 15:18:29

... si inca ceva, ca mai mult de asta am deschis subiectul asta: cere-i sa-ti lamureasca versetul care spune ca fericiti cei blanzi, ca ei vor mosteni pamantul. Care pamant, pamantul cel nou? Evident... Insa acest pamant va fi al unei clase de oameni (probabil eterodocsi) care nu vor fi suficient de vrednici pentru a ajunge in Imparatia Cerurilor, dar nici rai pentru a merge in Iad? Sunt foarte curios.

windorin 14.12.2009 11:03:20

Daca pamantul "cel nou" va fi al unora, care nu sunt nici pentru Imparatie, nici pentru iad, aceasta ar insemna ca ar exista trei locuri pentru petrecerea vesniciei, ceea ce nu s'a pomenit vreodata. Cei curati si iubitori vor vesnici in Imparatia lui Hristos, iar cei murdari si egoisti vor vesnici in iadul cel intunecos, potrivit dreptatii Judecatii din urma. Nu exista un al treilea loc.

Cat despre Apostol, da asa este, Imparatia lui exista, insa nu poate fi mostenita deplin pana la Parusie.
Doar sfintii au mostenit'o inca de pe pamant, adica si cu sufletul si cu trupul, dupa cum vedem in Sfintele Moaste.

Nu am apucat sa mai vorbesc cu el, insa voi tine minte.
Mie imi sunt clare lucrurile si le vad verificandu'se in toate cele intalnite.

Pace si multa bucurie dea tie Domnul.

topcat 14.12.2009 19:58:47

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 190655)
... si inca ceva, ca mai mult de asta am deschis subiectul asta: cere-i sa-ti lamureasca versetul care spune ca fericiti cei blanzi, ca ei vor mosteni pamantul. Care pamant, pamantul cel nou? Evident... Insa acest pamant va fi al unei clase de oameni (probabil eterodocsi) care nu vor fi suficient de vrednici pentru a ajunge in Imparatia Cerurilor, dar nici rai pentru a merge in Iad? Sunt foarte curios.

Oi fi eu maniac insa nu pot sa vad aici decit un fel de evolutionism... :)

Florin-Ionut 15.12.2009 00:01:48

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 191178)
Oi fi eu maniac insa nu pot sa vad aici decit un fel de evolutionism... :)

Draga domnule Topcat, tin sa te informez ca si eu cred in evolutie. Diferenta dintre noi este credinta mea ca Dumnezeu le face posibile pe toate. Oricum, credinta ta ciudata in explicatiile stranii ale aparitiei Universului, in stabilitatea pseudo-cvasi-haotica materiei si a energiei, in aparitia inexplicabila a vietii este mult mai mare ca a mea. :)

Si apoi, zica cine ce-o zice, Universul cel innoit dupa izolarea raului undeva "dedesubt" nu va fi transformat in muzeu pentru persoanele care vor popula fericite Imparatia Cerurilor. Va fi locuit in continuare, explorat, transformat - dar de catre cine, nu stiu. Acum le vedem pe toate "in ghicitura", ne imaginam, ne dam cu presupusul, ne contrazicem, cautam raspunsuri...

andrei_im 15.12.2009 00:09:57

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 191252)
Draga domnule Topcat, tin sa te informez ca si eu cred in evolutie. Diferenta dintre noi este credinta mea ca Dumnezeu le face posibile pe toate. Oricum, credinta ta ciudata in explicatiile stranii ale aparitiei Universului, in stabilitatea pseudo-cvasi-haotica materiei si a energiei, in aparitia inexplicabila a vietii este mult mai mare ca a mea. :)

Si apoi, zica cine ce-o zice, Universul cel innoit dupa izolarea raului undeva "dedesubt" nu va fi transformat in muzeu pentru persoanele care vor popula fericite Imparatia Cerurilor. Va fi locuit in continuare, explorat, transformat - dar de catre cine, nu stiu. Acum le vedem pe toate "in ghicitura", ne imaginam, ne dam cu presupusul, ne contrazicem, cautam raspunsuri...

pana acum s-a discutat despre Rai si Imparatie, iar acum ne spui ca tu crezi in evolutie? ce legatura are evolutia cu credinta in Rai si Imparatia lui Dumnezeu? ce legatura are originea adevarata a omului, cazut din Rai, dintr-un loc mai inalt, cu aberanta idee a omului ridicat din ceva inferior lui?

topcat 15.12.2009 08:23:53

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 191252)

Sint sigur ca, pentru multi, explicatiile stiintifice par stranii.
Eu ma refeream la o evolutie prin selectie naturala, in care bunatatea de care se vorbeste in text e favorizata, dupa cum de fapt se vede in realitate (vezi si "Nice guys finish first", de donkins).
Andrei_im, mai demult am expus o teorie compatibila cu caderea din Rai si ridicarea din ceva "inferior", daca pornim de la ideea ca aproape toata biblia e scrisa la figurat. Desigur, nu am absolut nici cea mai mica pretentie ca ar fi adevarata, era doar un exercitiu intelectual.

andrei_im 15.12.2009 08:43:03

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 191273)
Sint sigur ca, pentru multi, explicatiile stiintifice par stranii.
Eu ma refeream la o evolutie prin selectie naturala, in care bunatatea de care se vorbeste in text e favorizata, dupa cum de fapt se vede in realitate (vezi si "Nice guys finish first", de donkins).
Andrei_im, mai demult am expus o teorie compatibila cu caderea din Rai si ridicarea din ceva "inferior", daca pornim de la ideea ca aproape toata biblia e scrisa la figurat. Desigur, nu am absolut nici cea mai mica pretentie ca ar fi adevarata, era doar un exercitiu intelectual.

teoria ta probabil se refera la ideea (mai mult metafizica decat stiintifica) ca momentul in care omul a ajuns la pragul maxim (sau doar un prag inalt) al procesului evolutiv, a fost inzestrat cu constiinta, aceasta fiind "clipa caderii". teoria poate explica momentul din care omul a devenit constient de un anumit neajuns, dar in nici un caz nu face referire la originea lui divina, la Raiul in care mai intai a vietuit. Sau Raiul sa fie doar inconstienta? :)

Problema este ca duhul acesta al rastalmacirii invataturilor a intrat si in sanul bisericii ortodoxe. Nu mai avem incredere in traditie, in veridicitatea faptelor Sfintei Scripturi, ci preferam sa punem eticheta "alegoriei" peste tot, nu pentru ca ar folosi mai mult trairii noastre, ci pentru ca ne este frica sa cercetam stiinta. De ce sa nu recunoastem - ne este putin frica sa discutam despre evolutie. Poate pentru ca toti evolutionistii cu care vorbim uita sa ne spuna ca exista o bogata literatura stiintifica in favoarea teoriei creationiste. Oare asta sa fie misiunea Bisericii? Sa astepte orice teorie vehiculata nu de stiinta in sine, ci de unii oameni de stiinta ale caror scopuri sunt pur filozofice, si sa modifice chiar si invatatura Sfintilor Parinti, pentru a se "potrivi" pe cat posibil noilor mode intelectuale? Sfantul Efrem Sirul ne spune ca cele sase zile ale Facerii sunt sase zile a cate 24 de ore. Oare el a inteles Sfanta Scriptura alegoric?

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:02:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.