Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Un sfat (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7147)

coralina 17.09.2009 03:50:16

Un sfat

Indraznesc sa va cer parerea in privinta unei situatii care a ajuns sa ma deranjeze foarte mult.
Cum ati proceda in cazul in care constatati ca un coleg de munca (egal in "rang") nu-si face absolut deloc datoria? Eu fac parte dintr-un departament mic (dar inimos) in care suntem 5 angajati + seful nostru. La sfarsitul anului trecut a fost angajata aceasta persoana despre care va vorbesc acum pentru ca volumul de munca era foarte mare. Pana acum vreo 2-3 luni treaba a mers bine, fara incidente semnificative, insa in ultima vreme respectiva vine la serviciu, se aseaza pe scaun si sta pe internet toata ziua.
Birourile noastre sunt asezate in asa fel incat eu pot sa vad monitorul ei (si ea pe-al meu) insa seful nostru nu are habar de indeleticirile ei. Nici macar mailurile nu si le citeste iar daca are vreo sarcina de indeplinit, mi-o pune mie pe birou. Citeste presa, viziteaza tot felul de site-uri, mai nou joaca si jocuri, cu tras in bilute care se misca, Tetris si alte minuni.
Pentru mine e foarte frustranta si demotivanta situatia. M-am gandit ca trebuie sa fac ceva (in sensul sa vorbesc cu seful nostru). Nu mi se pare cinstit comportamentul ei, ba din contra, il consider o crasa lipsa de respect fata de noi toti pentru ca volumul de munca este din nou foarte mare. Nu mai pun la socoteala faptul ca e criza iar ea reprezinta un cost absolut nejustificat pt. departamentul nostru - o platim sa joace jocuri in timpul programului!!
In schimb colega cu pricina e foarte senina, nu sesisez pic de stres, de tensiune de vreun fel la ea...

Ce-ati face voi in locul meu? Ati discuta cu seful situatia? V-ati asuma rolul de "paracios" (pentru ca si-ar da seama cine a "vorbit")?

mirelat 17.09.2009 04:36:43

Citat:

Īn prealabil postat de coralina (Post 166701)
Cum ati proceda in cazul in care constatati ca un coleg de munca (egal in "rang") nu-si face absolut deloc datoria? ?

eu inca ma mai intreb din cand in cand ce trebuie facut daca seful nu-si face datoria, sau si-o face prost.

lavinia40 17.09.2009 06:30:32

Citat:

Indraznesc sa va cer parerea in privinta unei situatii care a ajuns sa ma deranjeze foarte mult.
Cum ati proceda in cazul in care constatati ca un coleg de munca (egal in "rang") nu-si face absolut deloc datoria? Eu fac parte dintr-un departament mic (dar inimos) in care suntem 5 angajati + seful nostru. La sfarsitul anului trecut a fost angajata aceasta persoana despre care va vorbesc acum pentru ca volumul de munca era foarte mare. Pana acum vreo 2-3 luni treaba a mers bine, fara incidente semnificative, insa in ultima vreme respectiva vine la serviciu, se aseaza pe scaun si sta pe internet toata ziua.
Birourile noastre sunt asezate in asa fel incat eu pot sa vad monitorul ei (si ea pe-al meu) insa seful nostru nu are habar de indeleticirile ei. Nici macar mailurile nu si le citeste iar daca are vreo sarcina de indeplinit, mi-o pune mie pe birou. Citeste presa, viziteaza tot felul de site-uri, mai nou joaca si jocuri, cu tras in bilute care se misca, Tetris si alte minuni.
Pentru mine e foarte frustranta si demotivanta situatia. M-am gandit ca trebuie sa fac ceva (in sensul sa vorbesc cu seful nostru). Nu mi se pare cinstit comportamentul ei, ba din contra, il consider o crasa lipsa de respect fata de noi toti pentru ca volumul de munca este din nou foarte mare. Nu mai pun la socoteala faptul ca e criza iar ea reprezinta un cost absolut nejustificat pt. departamentul nostru - o platim sa joace jocuri in timpul programului!!
In schimb colega cu pricina e foarte senina, nu sesisez pic de stres, de tensiune de vreun fel la ea...

Ce-ati face voi in locul meu? Ati discuta cu seful situatia? V-ati asuma rolul de "paracios" (pentru ca si-ar da seama cine a "vorbit")?

Draga Coralina,
Nu te pierde cu firea.Ce-a spus Mantuitorul nostru,Domnul Iisus Hristos,,Fiti vicleni ca serpii si curati ca porumbeii",
,,Pentru mine e foarte frustranta si demotivanta situatia. M-am gandit ca trebuie sa fac ceva (in sensul sa vorbesc cu seful nostru)."'
Nu vorbi draga mea, el stie prea bine de ce a adus-o, ce obligatii are fata de terte persoane,o sa-ti faci rau.(SI E DE ACORD CA ACELE ACTE NEREZOLVATE SA FIE PE BIROUL TAU- ITI SPUN DIN TOATA INIMA -STIE) Te rog mult nu mai folosi expresia , ,o platim sa joace jocuri in timpul programului! Sa stii ca acesta expresie iti face mult rau.
,,In schimb colega cu pricina e foarte senina, nu sesisez pic de stres, de tensiune de vreun fel la ea..." Normal, e o pila tare,si-a infiintat o bisericuta in biroul vs., si tu sincera si naiva esti prada lor.
De-aia astepta sa te enervezi si sa-i reprosezi faptul ca nu-si vede de munca.
Esti f.vizata Coralia, eu cred ea vrea sa-ti ia locul tau, in ceva timp a invatat, si acum lasa actele ei pe biroul tau ca tu sa cedezi nervos, si vezi Doamne ,nu mai esti compatibila pt ei si vine ea.............
Sfatul meu, fii f.politicoasa cu toti, zambeste, nu te enerva la mojiciile ei, vezi de lucru mai departe, si ai sa ramai uimita ca acea ,, magareata" ce trebuia sa cada pe tine, a cazut pe alt coleg (poate si-o merita demult)
Doamne Ajuta, Multa Rugaciune si........numai de Bine!
Lavinia

moshu 17.09.2009 09:09:04

Salut, coralina. Nu cred ca te putem ajuta cu sfaturi, tu stii mai bine decat am putea noi sa stim situatia, ai incredere in Dumnezeu, si vei reusi sa iesi. Eu din pacate nu pot sa iti dau niciun sfat, insa doar spun ca daca as fi in locul tau, eu prima data as merge si as vorbi cu ea. As tine seama de ce a spus Iisus, nu mai tin minte exact versetul dar era ceva de genul: ca la oameni orice faceti, Mie imi faceti; daca faceti bine, Mie imi faceti bine, iar daca le faceti rau, mie imi faceti rau. Asa ca as vorbi ca cu Iisus cu ea (poate ca e cam deplasat ce zic eu :1:) si daca vad ca nu pot sa ma inteleg cu ea, ba chiar ea face pe niznai, atunci m-as pregati cu niste dovezi serioase. Ori m-as duce sa instalez pe ascuns pe calculatorul ei un program care iti arata toate lucrurile care le-ai facut pe calculator, ori i-as face niste poze cand ea se joaca in succesiune temporala, ori pur si simplu orice alte dovezi. Si apoi m-as prezenta sefului. As vorbi si cu el frumos, ca cu Iisus, si as vedea cum se comporta. Mi-as da seama din comportarea lui daca acea colega de a ta e preferata sefului, sau doar ca seful habar nu are ce se intampla pe sectie. In cazul doi, ca sa il conving, as scoate atunci si dovezile, dar l-as ruga sa adopte o solutie care sa fie buna cu colega ta si sa ii dea sansa sa se indrepte.

E adevarat ca ceea ce am scris nu e prea spiritul ortodox. Spiritul ortodox e acela de a tacea, a-ti vedea de treaba ta, si a multumi Domnului ca iti trimite necazuri pentru ca prin astea ti se spala pacatele.
Dar, totusi, cateodata putina combativitate nu strica. Iacov ajunsa sa se bata fizic cu Dumnezeu.

Noesisaa 17.09.2009 09:52:32

Stai putin, dar ce iti pasa tie? Daca intr-adevar tu trebuie sa muncesti mai mult fiindca ea nu isi face treaba, ai motive sa fii suparata si poti sa ii spui sefului. Daca in schimb tu nu esti afectata in mod direct -- de ce te agiti. Nu tu o platesti, ci patronul, e treaba lui sa vada daca toti angajatii isi fac treaba, nu a ta. Daca lui nu ii pasa, desi ar trebui sa stie in fiecare minut ce fac angajatii...

Cred ca mai mult iti este ciuda ca ea nu face nimic si ii merge, pe cand tu nu ai curajul sa faci la fel. Pe de alta parte, de unde stii care sunt cauzele comportamentului colegei? Poate ca o plateste foarte putin si de asta e demotivata. Poate ca a angajat-o ca sa faca numai unele tipuri de treaba, deci chiar nu trebuie sa se complice cu chiar orice. Poate ca are o situatie grea acasa, au intervenit brusc probleme grave -- ai intrebat-o ce face, cum ii e viata...etc.?

coralina 17.09.2009 18:39:35

Of Doamne, acum imi pare rau ca am postat.
Va multumesc oricum pentru sfaturi.

Lavinia, nu sunt vizata in nici un fel, relatia mea cu managerul e una mai mult decat cordiala. Situatia e simpla, el nu stie ca respectiva nu-si face treaba pentru ca este foarte foarte ocupat cu alte treburi. Avem foarte mult de munca in momentul de fata, auditori pe cap, sedinte peste sedinte, etc... asa ca nu ma mira faptul ca nu observa ca ceva e in neregula. Plus ca e si un om "prost de bun" daca intelegi ce vreau sa spun.

Moshule, solutia ta e ... extrema. :) A la lieutenant Columbo as putea zice. :) La noi in firma exista un departament care se ocupa cu monitorizarea site-urilor vizitate insa banuiesc ca acest lucru se face prin "sondaj".

Noesisaa, drept sa spun ma cam deranjeaza psihoanaliza din mesajul tau (partea cu ciuda pe care as simti-o eu...). Eu sunt genul de om devotat firmei pentru care lucreaza, mie imi pasa cand banii se arunca pe fereastra / pe incompetenti / pe lenesi. Eu ma simt demotivata pentru ca in loc sa tragem toti la caruta in mod cinstit, asist la un comportament care frizeaza bunul simt. Cum sa nu ma indigneze situatia cand stiu ca un coleg de-al meu venea la munca si cand era bolnav rau de tot (tusea cu sange), ca seful meu face zilnic 240 de km de naveta, ca un alt coleg are nevasta internata la psihiatrie de 2 luni si tot vine la munca si-si face datoria cum poate el!? Toti avem probleme insa asta nu ne legitimeaza a ne trage in piept angajatorul si a-i supraincarca pe colegi cu sarcini pe care ar trebui sa le rezolvam noi insine!
Iar intamplarea face sa stiu exact cat castiga aceasta colega a mea - pot sa-ti spun ca e o suma onorabila de care nu o singura data s-a declarat ea insasi multumita! Cat despre fisa postului ei, o stiu si pe aia, nu are vreun statut special in firma, nu are menirea de-a se ocupa numai de anumite taskuri.
Tu imi spui ca n-o platesc eu asa ca n-ar trebui sa-mi pese. Pai, intr-un fel, eu contribui la salariul ei pentru ca imi fac datoria, firma castiga si ea isi poate lua salariul! Eu nu stiu cum este la tine la munca insa la noi se iau masuri drastice de reducere a costurilor. Multi oameni au fost dati afara, toate cursurile cu fost anulate, ni se cere sa printam cu o pagina mai putin pe zi (pana acolo s-a ajuns) si tu imi spui ca n-ar trebui sa-mi pese?!

Traditie1 17.09.2009 18:55:19

Cauta sa te bucuri de bucuria acelei colege lenese si poate o sa te simti mai bine. Iei viata prea īn serios.

Noesisaa 17.09.2009 20:10:10

Citat:

Īn prealabil postat de coralina (Post 166880)

Noesisaa, drept sa spun ma cam deranjeaza psihoanaliza din mesajul tau (partea cu ciuda pe care as simti-o eu...). Eu sunt genul de om devotat firmei pentru care lucreaza, mie imi pasa cand banii se arunca pe fereastra / pe incompetenti / pe lenesi. Eu ma simt demotivata pentru ca in loc sa tragem toti la caruta in mod cinstit, asist la un comportament care frizeaza bunul simt. Cum sa nu ma indigneze situatia cand stiu ca un coleg de-al meu venea la munca si cand era bolnav rau de tot (tusea cu sange), ca seful meu face zilnic 240 de km de naveta, ca un alt coleg are nevasta internata la psihiatrie de 2 luni si tot vine la munca si-si face datoria cum poate el!? Toti avem probleme insa asta nu ne legitimeaza a ne trage in piept angajatorul si a-i supraincarca pe colegi cu sarcini pe care ar trebui sa le rezolvam noi insine!
!

Si uite asa se explica de ce exista in Romania, si nu numai, oameni care mor de extenuare sau ca nu isi trateaza bolile, sau pur si simplu o iau razna din cauza serviciului. Pai daca tie ti se pare de admirat ca cineva vine la munca tusind sange, mie mi se pare strigator la ceruri. Ca seful face 240 de km pe naveta, pai este sef, doar nu o sa stea acasa, si apoi probabil ca iese mai ieftin decat sa isi cumpere aprtament/chirie in Bucuresti, sau unde sunteti voi. Sa nu mai spun ca in vest sunt nenumarati oameni care fac naveta asta in fiecare zi, si fara sa fie sefi. Deci nu vad de unde admiratia.

In fine, mie imi vine greu sa inteleg si sa admir loialitatea asta pana la sange fata de firma, angajator...pai ce, daca muncesti esti platit. Ca doar nu iti este familie, nici nu te-a nascut, nici nu ti-a dat san...Muncesti exact cat esti platit, mai mult nu. Abuzurile incep atunci cand oamenii sunt prea loiali -- cine te pune sa muncesti in locul tipei aleaia care e lenesa? Daca voi angajatii din birou nu ati fi fraieri sa luati asupra voastra si munca celei care nu vrea sa munceasca, patronul ar fi mai responsabil cu cine angajeaza, ar verifica in fiecare zi ce a facut/realizat fiecare angajat in parte, mai ales ca am inteles ca nu sunteti multi...lucru elementar in management. Si viata voastra ar fi mai putin stresanta. In experienta mea, oamenii prosti de buni nu sunt buni de sefi. Fie sunt luati peste picior, fie fiecare face ce vrea, fie n-are macar o leaca de curaj sa puna piciorul in prag, ceea ce duce la un mediu stresant de munca. Dar in fine, lipsa de profesionalism a managementului in ceea ce priveste relatia cu personalul angajat in Romania este considerata absolut normala.

Tot nu inteleg, mai ales ca spui ca esti in relatii mai mult decat cordiale cu seful, de ce nu ii spui de treaba asta care te framanta.

moshu 17.09.2009 22:03:26

Eu o iubesc pe colega ta.

andreicozia 17.09.2009 22:31:43

Citat:

Īn prealabil postat de moshu (Post 166919)
Eu o iubesc pe colega ta.

Cred ca si patronul o iubeste de aceea este asa relaxata si nu-i pasa. Cum arata tipa?

beliver 17.09.2009 23:35:41

Cred ca gresesti si sa ma ierti daca te supar cu postarea mea...In primul rand nici nu ar trebui sa observi ce face colega ta,sa lucrezi cat poti fara sa-i condamni pe altii sau sa-i judeci,si iti spun din proprie experienta ceea ce iti spun fara sa te condamn.Apoi mie mi se pare nesanatos felul in care gandesc colegii tai.Bolnavi fiind nu merg la medic si nu stau acasa pana se insanatosesc ci braveaza,in loc sa se ocupe serios de sanatatea lor.In al treilea rand cred ca ati facut din munca un idol,iar aceasta colega vrea sa va arate acest lucru.Daca iti place ceea ce faci ce-ti pasa,munceste cu drag,gandindu-te ca lucrezi ca pentru Dumnezeu,nu-ti face idol din munca si nu judeca pe nimeni care nu face la fel ca voi si lucrurile s-ar putea rezolva de la sine.Dar mai ales ai rabdare.Despre o discutie cu seful nici nu poate fi vorba,mi se pare urat si nelalocul lui asa un gest,chiar si un asemenea gand nu vine de la Dumnezeu...Mai gandaste-te.Doamne ajuta!

coralina 17.09.2009 23:39:40

Cum s-o iubeasca seful?? Hai mai ca suntem oameni seriosi. Seful meu e insurat, e om la 54 de ani, are 3 copii, samd. Colega cu pricina este intr-o relatie de 15 ani, va asigur ca nu e vorba de nici un amantlac.

Eu ezit a-i spune sefului meu despre comportamentul ei pentru ca ma incearca o multime de ganduri care ma fac sa pun piciorul pe frana: daca o da afara o sa ma simt groaznic ca si-a pierdut serviciul din cauza mea (desi o cam merita), daca o mustra isi va da seama ca eu am "parat-o" si ma va uri pe veci iar a lucra intr-un mediu impregnat cu ura e foarte greu.

coralina 17.09.2009 23:48:18

Citat:

Īn prealabil postat de beliver (Post 166938)
Cred ca gresesti si sa ma ierti daca te supar cu postarea mea...In primul rand nici nu ar trebui sa observi ce face colega ta,sa lucrezi cat poti fara sa-i condamni pe altii sau sa-i judeci,si iti spun din proprie experienta ceea ce iti spun fara sa te condamn.Apoi mie mi se pare nesanatos felul in care gandesc colegii tai.Bolnavi fiind nu merg la medic si nu stau acasa pana se insanatosesc ci braveaza,in loc sa se ocupe serios de sanatatea lor.In al treilea rand cred ca ati facut din munca un idol,iar aceasta colega vrea sa va arate acest lucru.Daca iti place ceea ce faci ce-ti pasa,munceste cu drag,gandindu-te ca lucrezi ca pentru Dumnezeu,nu-ti face idol din munca si nu judeca pe nimeni care nu face la fel ca voi si lucrurile s-ar putea rezolva de la sine.Dar mai ales ai rabdare.Despre o discutie cu seful nici nu poate fi vorba,mi se pare urat si nelalocul lui asa un gest,chiar si un asemenea gand nu vine de la Dumnezeu...Mai gandaste-te.Doamne ajuta!

Draga Beliver, nu ma supara mesajul tau, dimpotriva chiar, iti inteleg punctul de vedere si il apreciez. Numai ca mi-e foarte greu sa ma fac ca nu observ indeletnicirile ei, ma izbesc la fiecare pas sau miscare a capului ba de Solitaire, ba de site-uri de moda, de orice altceva numai de munca nu. Ma infurie felul in care ne sfideaza pe toti, nu e cinstit ceea ce face.
Cat despre felul in care se lucreaza la noi, sa nu iti imaginezi ca suntem sclavi pe plantatie sau ca am facut din munca singurul scop al vietii noastre. Am dat acele exemple (extreme, e drept) pentru a evidentia faptul ca dedicatia unora e vizibila (poate prea vizibila) in timp ce pentru altii e doar un termen de dictionar.
M-am gandit si eu ca acest lucru poate fi o incercare pentru ca am momente in care simt ca ma sufoca indignarea; azi de exemplu am venit acasa cu durere de stomac cauzata de nervi. :(
O sa las lucrurile asa cum sunt deocamdata, voi incerca sa ma controlez si ma voi ruga sa se schimbe si ea, sa se apuce de munca.
Multumesc pentru sfaturi!
Doamne ajuta!

laurschepsis 17.09.2009 23:50:48

Doamne-ajuta!

Incearca, nu numai la serviciu, ci in toata viata ta sa nu faci nici cel mai mic rau cuiva, daca iti sta in putere. Fa cat mai mult bine, chiar si celor care te dispretuiesc prin vorbele sau atitudinea lor. Munceste cu drag si fara a tine socoteala celorlalti ce fac si cat fac. Roaga-te pentru ei daca iti par ca sunt alaturi de drum. Unde nu ai tu raspuns, sigur are Dumnezeu. Judecata nu ne apartine noua, ci Lui.

Poate gresesc, dar eu asa as face in locul tau. Si, ca sa nu crezi ca sunt doar vorbe, iti spun ca am avut fericirea si nefericirea sa probez pe propria-mi piele de mai multe ori ca asa e bine. Spun fericirea si nefericirea pentru ca au fost mai multe cazurile in care nu am reusit sa fiu asa, desi stiam ca asa ar fi bine. Dar, si din greseli se poate invata.

Cu drag,
Doamne-ajuta!

lavinia40 18.09.2009 06:04:14

Citat:

Īn prealabil postat de laurschepsis (Post 166947)
Doamne-ajuta!

Incearca, nu numai la serviciu, ci in toata viata ta sa nu faci nici cel mai mic rau cuiva, daca iti sta in putere. Fa cat mai mult bine, chiar si celor care te dispretuiesc prin vorbele sau atitudinea lor. Munceste cu drag si fara a tine socoteala celorlalti ce fac si cat fac. Roaga-te pentru ei daca iti par ca sunt alaturi de drum. Unde nu ai tu raspuns, sigur are Dumnezeu. Judecata nu ne apartine noua, ci Lui.

Poate gresesc, dar eu asa as face in locul tau. Si, ca sa nu crezi ca sunt doar vorbe, iti spun ca am avut fericirea si nefericirea sa probez pe propria-mi piele de mai multe ori ca asa e bine. Spun fericirea si nefericirea pentru ca au fost mai multe cazurile in care nu am reusit sa fiu asa, desi stiam ca asa ar fi bine. Dar, si din greseli se poate invata.

Cu drag,
Doamne-ajuta!

Subscriu la tot ce e scris aici.
Vezi, cativa oameni doresc sa te calauzeasca pe un drum mai bun, cred ca nu trebuie sa suferim incontinuu repetand aceleasi greseli.
Si acel sef al tau, care e ,, prost de bun', crede-ma ca le stie pe ,,toate".
Faci ce vrei, noi nu ca ne-am facut datoria, dar baremi din punctul meu de vedere am spus tot ce stiam apropo de o experienta similara.
Dumnezeu sa te ajute si sa-ti dea multa intelepciune.
CU DRAG,
Lavinia40

mirelat 18.09.2009 08:11:13

Citat:

Īn prealabil postat de coralina (Post 166946)
Ma infurie felul in care ne sfideaza pe toti, nu e cinstit ceea ce face.

corect, eu zic sa iei atitudine pe fata. discuta cu seful.

PS 1: poate ca tipa nu e incantata de jobul care i s-a dat si vrea sa atraga atentia, poate vrea o schimbare... radicala, cine stie?!

PS 2: intru totul de acord si cu ce a scris Noesisaa... ce spirit analitic ai Cristina, felicitari !!

PS 3: pe de alta parte, de acord si ca trebuie sa fim intelegatori si rabdatori, mari virtuti crestine... dar dreapta socoteala e mai buna decat toate. :48:

Doamne ajuta !

veveritza 18.09.2009 10:56:35

Coralina, fa-ti datoria ta la servici asa ca si cum ceea ce faci, faci pentru Dumnezeu; pomeneste-ti colega in rugaciunile tale, fii senina si draguta si vei vedea ca lucrurile se vor schimba de la sine; este o incercare in viata ta, daca vrei ia-o ca pe o ispita, dar nu te lasa invinsa de manie;
Dealtfel, crestinul trebuie sa fie o lumina pentru cei din jur iar prin atitudinea si comportamentul sau va reusi sa schimbe si atitudinea celor "obraznici"
Rabdrae, rabdare, rabdare si apoi cu siguranta vine si rasplata!
Doamne ajuta si lupta cu arme duhovnicesti!

LapetiteMoc 18.09.2009 11:05:35

dreapta masura ...

Citat:

Īn prealabil postat de veveritza (Post 167003)
Coralina, fa-ti datoria ta la servici asa ca si cum ceea ce faci, faci pentru Dumnezeu; pomeneste-ti colega in rugaciunile tale, fii senina si draguta si vei vedea ca lucrurile se vor schimba de la sine; este o incercare in viata ta, daca vrei ia-o ca pe o ispita, dar nu te lasa invinsa de manie;
Dealtfel, crestinul trebuie sa fie o lumina pentru cei din jur iar prin atitudinea si comportamentul sau va reusi sa schimbe si atitudinea celor "obraznici"
Rabdrae, rabdare, rabdare si apoi cu siguranta vine si rasplata!
Doamne ajuta si lupta cu arme duhovnicesti!

Citat:

Īn prealabil postat de laurschepsis (Post 166947)

Intelepte sfaturi! Iata dreapta socoteala...

veveritza 18.09.2009 11:16:21

Citat:

Īn prealabil postat de Noesisaa (Post 166721)
Stai putin, dar ce iti pasa tie? Daca intr-adevar tu trebuie sa muncesti mai mult fiindca ea nu isi face treaba, ai motive sa fii suparata si poti sa ii spui sefului. Daca in schimb tu nu esti afectata in mod direct -- de ce te agiti. Nu tu o platesti, ci patronul, e treaba lui sa vada daca toti angajatii isi fac treaba, nu a ta. Daca lui nu ii pasa, desi ar trebui sa stie in fiecare minut ce fac angajatii...

Cred ca mai mult iti este ciuda ca ea nu face nimic si ii merge, pe cand tu nu ai curajul sa faci la fel. Pe de alta parte, de unde stii care sunt cauzele comportamentului colegei? Poate ca o plateste foarte putin si de asta e demotivata. Poate ca a angajat-o ca sa faca numai unele tipuri de treaba, deci chiar nu trebuie sa se complice cu chiar orice. Poate ca are o situatie grea acasa, au intervenit brusc probleme grave -- ai intrebat-o ce face, cum ii e viata...etc.?

Noesisaa, nu-mi vine sa cred ca poti gandi asa! tu ai servici? sau ai un servici unde esti foarte motivata pentru munca care o faci? cu siguranta nu ai fost niciodata pusa in postura Coralinei altfel nu ai vorbi asa; si vezi ca se mai poate interpreta si ca ai putea fi in postura colegei Noesisei;
cand ai probleme grave sau alte probleme in viata, nu cred ca iti arde de stat in fata calculatorului pe internet sau sa te joci;
La servici ne petrecem cea mai mare parte a timpului, deci suntem ca intr-o familie;si acasa cateodata un membru al familiei se plange ca munceste mai mult si atunci se iau masuri de indreptare, dupa caz
Treaba cu venitul la servici a unei persoane care scuipa sange cand tuseste mi se pare deplasata, nu are nici cea mai mica tangenta cu subiectul, iar daca la locul de munca nu pui si putin suflet ci te comporti ca un robot doar pentru ca esti platit..........lasa de dorit

Fani71 18.09.2009 12:27:26

Coralina, nu ai putea sa vorbesti cu ea inainte de a face altceva?

Noesisaa 18.09.2009 12:27:51

Hahahaha! Poate chiar eu sunt colega Carolinei! :D .... Nu, nu sunt. Avand experienta muncii in afara Romaniei, si nu, nu pe campuri de capsuni, ma tot mira cum angajatii romani in Romania nu numai ca nu isi dau seama cand sunt abuzati, dar de multe ori sunt chiar de acord cu abuzul...Pai hai sa fim seriosi, daca in cazul Carolinei, ea arunca toata vina pe colega cea lenesa, si nu vede ca toata situatia neplacuta, si sunt de acord ca e foarte neplacuta si deranjanta, si cred ca am trecut toti prin situatii din astea, s-ar putea rezolva foarte usor de sef care nu neaparat trebuie sa o dea afara, ca probabil are niste calitati de vreme ce a fost angajata, ci doar sa vorbeasca cu ea si sa ii explice ce se asteapta de la ea si ca daca continua asa isi va pierde locul de munca (ceva gen "shape up or ship out"). Tipa probabil ca profita de timiditatea si lipsa de curaj a colegilor de serviciu, si de nepasarea sefului, si va continua asa pana ce isi va vedea scaunul amenintat. Cat despre seful "prost de bun" este posibil ca el sa nu stie nimic, ceea ce nu e de laudat, dat fiind ca un sef trebuie sa stie tot timpul ce se intampla cu angajatii, fie stie foarte bine ce se intampla, dar nu ii pasa destul de mult ca sa se implice, fiindca deh, treaba cum necum se face si pe el asta il intereseaza si de ce s-ar pune el in situatii din astea mai neplacute daca nu trebuie.

Ca sa inchei: angajatii romani sunt foarte usor de fraierit. Atata timp cat le dai un loc de munca si un salariu cu care sa fie cat de cat multumiti, poti sa ii tii 14 ore la serviciu fara sa se planga si fara sa ceara mai mult, poti sa le dai o cantitate enorma de munca fara sa se planga, poti sa nu le dai nici un confort la locul de munca...etc, si ei nici macar sa nu isi dea seama ca sunt abuzati si fraieriti. Si asta fiindca ii faci sa creada ca sunt un fel de familie...oameni buni, nu sunteti familie cu firma. Profitul cel mare nu este in salariile voastre, ci in buzunarul sefului, care va plateste pe cat de putin poate ca sa va tina cat de cat multumiti, nu mai mult. In mod normal si angajatii ar trebui sa munceasca pe cat de putin trebuie ca sa isi pastreze slujba si pe cat sunt platiti. Esti platit pentru 8 ore pe zi de munca, atunci in minutul in care s-au terminat cele 8 ore inchizi calculatorul, de ridici si pleci acasa la familie. Stiu ca in Romania asa ceva nu e posibil, dar credeti-ma, asa este in alte tari si oamenii sunt mai fericiti, mai ales ca nu isi neglijeaza complet familia si viata personala de dragul patronului. Sau cel putin primesc bani pentru munca peste program (in US legea spune ca pentru munca peste cele 40 de ore saptamanale se plateste inca jumatate pe ora, deci daca in mod normal esti platit cu 20 de dolari pe ora, ce este peste 40 de ore se plateste cu 30/ ora.)

LapetiteMoc 18.09.2009 12:49:21

Cristina, "Coralina" (din cate stiu din dialogurile de pe forum) lucreaza in Olanda, acolo unde te afli si tu acum...

Noesisaa 18.09.2009 13:16:41

Citat:

Īn prealabil postat de LapetiteMoc (Post 167033)
Cristina, "Coralina" (din cate stiu din dialogurile de pe forum) lucreaza in Olanda, acolo unde te afli si tu acum...

Ah. Nu stiam. Atunci situatia e si mai enervanta. :D

heaven 18.09.2009 14:21:08

Coralina...intrebare de baraj:cu ea personal ai vorbit sa ii spui ce nu iti convine?
Poate tocmai pentru faptul ca taci si inghiti te trateaza ca pe o fraiera (ma scuzi) si isi vede relaxata de ale ei.
Deci,spun ca inainte de a apela la sef,incearca cu ea sa ai un dialog si doar daca asta nu merge,apeleaza la boss,pentru ca nu este normal sa incurajezi tacit un astfel de comportament si sa te simti incomfortabil la locul de munca.
Iubirea crestina nu inseamna sa ne facem pres de sters pe jos in fata oamenilor.

The_Fallen 18.09.2009 14:31:56

Nu pot sa spun decat: nu mai accepta sa ii faci munca acelei colege.

sergiu 18.09.2009 14:49:09

Citat:

Īn prealabil postat de andreicozia (Post 166922)
Cred ca si patronul o iubeste de aceea este asa relaxata si nu-i pasa. Cum arata tipa?

Mintea mea stricata se intreaba daca nu cumva tipa aia "munceste" in afara programului la seful tau si de aia e asa relaxata! Mai mult ca sigur are vre-un motiv sa se simta sigura pe situatie, daca nu cumva o fi proasta de bubuie! Sa ma ierte Dumnezeu pentru parerile mele tampite pe acest subiect...

PS In alta ordine de idei cand iti pune treaba ei la tine pe birou de ce nu i-i pui asa linistit inapoi la ea pe birou sarcinile??

coralina 21.09.2009 17:11:54

Asa este, lucrez in Olanda, nu in Romania.
Nu, colega respectiva nu are o relatie cu seful nostru, de asta sunt foarte sigura.
Cu ea nu am discutat inca pentru ca mi-e rusine de rusinea ei, cum se spune la noi. Ar putea sa-mi spuna direct ca nu ii sunt sefa, asa ca nu-i pot cere socoteala; caz in care eu ar trebui fie sa-mi var coada intre picioare si sa ma resemnez, fie s-o amenint ca ii spun sefului despre comportamentul ei, ceea ce iarasi nu-mi pica bine.

Update: astazi s-a pus pe treaba cat de cat, ceea ce ma bucura nespus!! :) A stat si pe internet, nu-i vorba, insa numai 30% din timpul de lucru, ceea ce e un mare progres, sper sa o tina, sa dea Domnul!!

axios 21.09.2009 17:36:25

...

daca poti sa induri, indura. pana la urma se va sparge buboiul si o va pati fara sa misti tu un deget.

dar, daca tot o sa te manance limba si o sa vrei sa-i spui, incearca sa fii isteata. spune-i ca ai auzit o vorba printre colegi cum ca ea ar sta toata ziua pe net si ca trage matza de coada... cumva ca si cum ai vrea s-o protejezi fata de ce i s-ar intampla daca seful ar afla. spune-i sa se straduiasca mai mult ca nu cumva sa fie urmarita si sa aiba de suferit...
si uite-asa impaci si capra si varza... nu spun care e capra si care e varza... :))

bre, tre sa incerci sa nu-i dai cu parul in cap. unii sunt atat de mandri incat nu suporta nici macar sa-i atingi cu o floare. asa ca mai bine sa para ca ii faci un serviciu. poate-ti face si cinste pe chestia asta... si tu, ca o fata buna, o redirectionezi catre mine... :))

Doamne ajuta!

coralina 21.09.2009 17:48:06

Citat:

Īn prealabil postat de axios (Post 167659)
daca poti sa induri, indura. pana la urma se va sparge buboiul si o va pati fara sa misti tu un deget.

dar, daca tot o sa te manance limba si o sa vrei sa-i spui, incearca sa fii isteata. spune-i ca ai auzit o vorba printre colegi cum ca ea ar sta toata ziua pe net si ca trage matza de coada... cumva ca si cum ai vrea s-o protejezi fata de ce i s-ar intampla daca seful ar afla. spune-i sa se straduiasca mai mult ca nu cumva sa fie urmarita si sa aiba de suferit...
si uite-asa impaci si capra si varza... nu spun care e capra si care e varza... :))

bre, tre sa incerci sa nu-i dai cu parul in cap. unii sunt atat de mandri incat nu suporta nici macar sa-i atingi cu o floare. asa ca mai bine sa para ca ii faci un serviciu. poate-ti face si cinste pe chestia asta... si tu, ca o fata buna, o redirectionezi catre mine... :))

Doamne ajuta!

Hahaha frate Axios!!
Sa stii ca pe asta mizez si eu, daca e sa nu se tina de treaba in continuare, sa fie "depistata" si eventual parata de altii. Pentru ca nu sunt singura care vede monitorul ei. Insa cred ca si la ceilalti colegi e vorba de jena sau de o atitudine de "neamestec" in treburile altora.
Insa imi pun mari sperante in indreptarea ei "de la sine", azi chiar nu mi-a venit sa cred ca muncea!!

Cat despre deghizarea motivului in facere de bine... greu de spus... ea e un om cu toane. Nu suntem prietene, am avut o tentativa, insa cu un om atat de schimbator e greu sa legi o prietenie. Insa un oarecare spirit de colegialitate exista intre noi.

Doamne ajuta!

axios 21.09.2009 18:11:12

...

oricum, astept berea...

caminaris 21.09.2009 18:50:34

Tu privesti lucrurile in felul urmator: ea nu lucreaza si tu o platesti din munca ta. E foarte adevarat.
Dar gandeste-te un pic mai departe. Care e scopul vietii noastre pe pamant? Mantuirea. Buuun. Atunci are vreo importanta ca o sa-ti petreci timpul de la servici facand munca in plus? Are vreo importanta ca platesti si salariul ei cu munca ta daca scopul tau e mantuirea? Crezi ca Dumnezeu nu vede tot ce se intampla pe lumea asta? Tu trebuie sa inveti din aceasta ispita, in functie de starea duhovniceasca pe care o ai la acest moment. Adica, daca ai fi fost pe cea mai de jos treapta ai fi facut scandal sau ai fi parat-o din start. N-ai facut asa ceea ce demonstreaza ca esti pe o treapta mai inalta. Si ma bucur pentru tine. Gandeste-te ca faci un bine unui semen de-al tau chiar daca el nu intelege binele pe care i-l faci, Dumnezeu vede si te va rasplati intr-un fel sau altul in viitor.

Acuma sa vedem si care ar fi urmarile parei: ori asa vei descoperi ca are o intelegere tacita (de care nu stii acum) cu vreun sef, ori vei fi tinuta minte pentru totdeauna ca "aia care paraste, sa ne ferim de ea" (si atunci o sa-ti doresti mai tarziu sa n-o fi parat).

Pentru inceput, daca asta chiar crezi ca te ajuta, ar trebui sa pui ceva in calea vederii tale catre monitorul ei astfel incat sa nu mai vezi ce face. Sau intoarce-ti biroul sau monitorul astfel incat sa nu mai vezi monitorul ei. Asa vei taia gandurile de repros la adresa ei si in plus vei avea putere de concentrare pentru munca ta.

Sa fii fericita ca ti-a dat Dumnezeu ispita asta pentru ca asa poti sa depui si tu ceva in vistieria de sus. Adica in Imparatia Lui Dumnezeu. Si ce depui acolo nu poate sa-ti ia nimeni!

P.S. Si cine stie, poate o sa-ti devina cea mai buna prietena:)

zaharia_2009 21.09.2009 19:02:03

Citat:

Multe pareri si de toate felurile ! Subiectul este un deliciu ... nu si atitudinile tuturor.
Ca intotdeauna : unii mai eleganti si mai ponderati, altii chipurile mai realisti si activi si in ultimul rind putini crestini ortodoxi. Putini sunt cei care se comporta si traiesc in afara bisericii ca si in aceasta . Frumoase si de apreciat postarile si recomandarile veveritei , a lui laurschepsis si a micutei. Desi banuiesc ca atitudinea mea ,sincera de altfel si pe aceiasi linie traditionala ca in totdeauna, v-a crea repulsie totusi mi-o spun :
Inafara manierelor si a atitudinii deschise, a dreptatii eterne,a echitatii intre angajati(desi angajatii nicaieri in lume nu au aceleasi sarcini chiar daca sunt pe functii similare)a personalitatii puternice si a dorintei de a spune lucrurilor pe nume adica a atuurilor de care ar fi indreptatit un om sa uzeze la o adica... deci inafara aparentelor acest subiect este defapt eterna poveste a caprei vecinului dusa cu cinste sau nu si pe alte tarimuri ale globului. Ce cauta o asemenea poveste pe un forum crestin ? Intr-o asemenea situatie o crestina dreapta, adica ortodoxa, se comporta intr-un singur fel : se intereseaza sa se incadreze cit mai bine in program ,sa execute cit mai bine si si la timp sarcinile de serviciu, sa fie supusa sau smerita(dupa puterea fiecaruia),sa munceasca cu drag, sa fie o colega de serviciu exemplara, calda, sincera, toleranta ,ajutatoare si nu suparata,iritata sau imbufnata,sa se fereasca de toate ispitele(de toate cite poate) care ar putea sa o tulbure ! Nu am sesizat ca sora care a deschis topicul ar avea asemenea idei ! Ba chiar in momentul in care a primit ajutor duhovnicesc sau mustrare lumeasca i-a parut rau ca a deschis un topic. Pai, ori suntem ortodoxi ori suntem lumesti (binecuvintindu-ne, chipurile, singuri si ascunzindu-ne in spatele ,,virtutiilor" lumesti si nu a celor crestinesti)!

Deci ,sora draga, chiar daca te-am gretalit cu parerea mea sa nu uiti ca este doar o parere si ca sfaturi f. bune ai primit deja, vorbesc de cele curate crestinesti . Mai mult... ramine doar sa alegi : lumea si dreptatea ei sau ortodoxia si jertfa ei !

coralina 21.09.2009 19:32:13

Multumesc, Caminaris!

Zaharia, dumneata ai pretentia ca oamenii sa fie ori ortodocsi 100% ori lumesti 100%. Eu cred ca doar 0,0001% din oameni se incadreaza in una din aceste 2 categorii, adica cei foarte sporiti duhovniceste pe de o parte si ateii convinsi de cealalta.
Mesajul dumitale pentru mine mi-a parut reprosul unui invatator catre un copil de 7 ani ca nu citeste indeajuns de cursiv. Calea catre desavarsire nu e nicidecum lina (dar asta o stii deja) iar eu nu fac parte din cei care merg pe ea fara a se poticni. Eu sunt ancorata in lumesc in masura in care apartin unei societati, locuiesc intr-un bloc, interactionez cu oameni de toate rasele / religiile, citesc si literatura si carti religioase, ma uit atat la filme ziditoare de suflet si cat si cele care ma destind sau ma fac sa rad, merg la biserica dar si la teatru, port si fuste si pantaloni, iubesc si incerc sa nu urasc. Asta sunt eu, cu bune si cu rele.
M-a deranjat o afirmatie, si anume aceea privitoare la ortodoxia / neortodoxia mea. Afla, domnule Zaharia (desi vei considera probabil acest mesaj drept unul total neortodox, ba chiar demn de blam), ca dumneata nu esti cu nimic mai ortodox decat mine. E acelasi lucru cu Szabo care e roman sadea desi poarta nume unguresc sau cu negrii nascuti in Olanda care sunt la fel de olandezi precum blonzii purtatori de saboti.
Ca exista "trepte" diferite pe care ne aflam (in interiorul ortodoxiei), asta e alta problema. Insa dumneata imi imputi o atitudine umana (faptul ca nu-mi convine sa duc in spate un lenes) drept lipsa de ortodoxie. Mi se pare exagerat (sa ca nu spun mai mult).

caminaris 21.09.2009 21:02:47

Sa va fie familia binecuvantata draga sora!

Antoni0 21.09.2009 21:09:40

Citat:

Īn prealabil postat de coralina (Post 167691)
... sau cu negrii nascuti in Olanda care sunt la fel de olandezi precum blonzii purtatori de saboti.

Esti chiar asa de sigura?

coralina 21.09.2009 23:53:10

Citat:

Īn prealabil postat de Antoni0 (Post 167720)
Esti chiar asa de sigura?

Offf Antoni0, daca am lansa discutia pe fagasul asta sunt sigura ca nu ne-ar ajunge 2 vieti ca s-ajungem la vreun liman...
In mod teoretic acei negri despre care am pomenit sunt 100% olandezi. Ca in mod practic apucaturile lor sunt (nu in toate cazurile) oarecum diferite de rigurozitatea, parolismul, harnicia si abnegatia tipica olandeza, ei, asta e alta problema.
Insa Gabi Szabo e romanca asa cum Ruud Gullit e olandez.

Vad ca tu locuiesti in Italia, un exemplu similar l-ar constitui copilul unui cuplu de romani nascut pe teritoriu italian. El e la fel de cetatean al "Cizmei" ca si Berlusconi, desi pe el in cheama Gheorghita si nu Gianluigi sau mai stiu eu cum.

coralina 21.09.2009 23:54:27

Citat:

Īn prealabil postat de caminaris (Post 167717)
Sa va fie familia binecuvantata draga sora!

Sa ne binecuvanteze Domnul pe toti!

lavinia40 16.10.2009 19:49:31

Citat:

Īn prealabil postat de coralina (Post 167786)
Sa ne binecuvanteze Domnul pe toti!

Draga Coralina,
Pana la urma ai rezolvat problema, te-ai clarificat?Sincer, as vrea sa stiu ce a fost...sa invatam si din intamplarile semenilor nostri!

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:51:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.