Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Marcu 16: 15-18 (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7181)

topcat 21.09.2009 12:36:18

Marcu 16: 15-18

15 Apoi le-a zis: „Duceți-vă în toată lumea, și propovăduiți Evanghelia la orice făptură.
16 Cine va crede și se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osîndit.
17 Iată semnele care vor însoți pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi;
18 vor lua în mână șerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma; își vor pune mâinile peste bolnavi, și bolnavii se vor însănătoși.”

As vrea sa stiu daca acest text este interpretat sau luat mot-a-mot de catre canoanele ortodoxe si ce parerea aveti voi despre el
Multumesc

luchian 21.09.2009 13:11:31

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 167547)
15 Apoi le-a zis: „Duceți-vă în toată lumea, și propovăduiți Evanghelia la orice făptură.
16 Cine va crede și se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osîndit.
17 Iată semnele care vor însoți pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi;
18 vor lua în mână șerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma; își vor pune mâinile peste bolnavi, și bolnavii se vor însănătoși.”

As vrea sa stiu daca acest text este interpretat sau luat mot-a-mot de catre canoanele ortodoxe si ce parerea aveti voi despre el
Multumesc

Nu pot sa cred ca nu ai o opinie si ca astepti de la "niste" ortodocsi sa ti-l talmaceasca.
Ridici diverse mingii ca sa faci polemica si nimic mai mult, iar acum ai sa spui ca suntem obligati sa-ti raspundem dupa citatul de mai sus.

Intrebarea mea este pentru ce vrei sa stii? ca sa te putem ajuta cel mai bine.

Te-as fi apreciat daca ai fi venit sincer si ne-ai fi dat talmacirea ta, asta ar arata putin respect. Buna sau rea , talmacirea ar fi reprezentat o tema, asa nu e decat o minge.

Succese!

topcat 21.09.2009 13:30:54

Dar cine va obliga la ceva?
Raspundeti, bine, nu raspundeti, la fel de bine.

Acum, daca m-ai intrebat, as vrea sa stiu daca sinteti imuni la otrava

Danut7 21.09.2009 13:43:18

Iisus ii trimite pe apostoli sa propovaduiasca evanghelia la toata faptura.Tot cel ce va crede si se va boteza se va mantui.Botezul este necesar pentru mantuire la fel si credinta este necesara, credinta roditoare.Semnele ce vor urma celor care cred in Iisus sunt scoaterea dracilor , vindecarea bolnavilor, vorbirea in limbi noi, etc.In mare parte textul acesta este interpretat literal.La cincizecime cand s-a format Biserica stim ca au venit limbile de foc si toti se intelegeau.Apostolul Pavel ne vb despre vorbirea in limbi, care sunt dupa graiurile lumii, caci multe limbi sunt in lume dar fiecare are intelesul ei.De asemenea ne vb si despre vb in "limbi ingeresti".Sunt relatari inca din cele 4 evanghelii primare Matei Marcu Luca si Ioan , in care Iisus ii trimite pe apostoli si le da putere.Sunt relatari in Fapte ale vindecarilor de boli , scoaterea demonilor , rugaciunea pentru Duh Sfant,etc.Ne sunt relatate de asemenea si diferite scapari de la moarte , intai a lui Petru intemnitat iar apoi a apostolului Pavel.Despre Apostolul Pavel scrie in Fapte ca , chiar a fost muscat de un sarpe veninos , dupa ce a supravietuit unei furtuni pe mare dar nu a murit si oamenii au crezut ca ar fi zeu, vazand ca nu moare.In Biserica sunt multe relatari de acest fel , vindecari ale bolnavilor si exorcizari au loc, chiar si azi.Sunt destule relatari despre sfintii care au fost protejati de Dumnezeu, despre vindecari, exorcizari,etc.

luchian 21.09.2009 13:44:33

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 167575)
Dar cine va obliga la ceva?
Raspundeti, bine, nu raspundeti, la fel de bine.

Prietene, sper ca nu ai uitat ca te aflii pe un forum crestin-ortodox si ca ai pus o intrebare cu tematica religioasa.

Raspunsul la intrebarea ta:

Da, eu sunt imun la otrava. Eu iau cel putin o portie de "verde de mahala" si vad ca ma trezesc in fiecare dimineata. E clar ca avem puteri supranaturale asa ca te asteptam sa te botezam si sa-ti impartasim si tie din puterile noastre miraculoase. Asa ai evolua mult mai repede.

Dar cred ca raspunsul meu nu te avantajeaza asa ca ar trebui sa faci un reserch, pentru a avea rezultate relevante. Iti recomand sa vorbesti cu cei de la http://www.irsop.ro/ si poate te vor ajuta cu sondajul.

Succese!

Fani71 21.09.2009 13:51:06

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 167575)

1. Unii dintre apostoli au fost imuni la otravuri si mai ales au exorcizat.
Hristos se adreseaza apostolilor aici, si vorbeste de primii lor discipoli.

2. In masura in care vom avea credinta si harul apostolilor, si noi ceilalti crestini vom avea parte de anumite puteri. Astfel de daruri s-au vazut si se vad la cei care se sfintesc.

3. Versetul asta cu otrava se interpreteaza si in sensul mai adanc: cuvintele otravitoare nu ating pe cel care pune Cuvantul lui Dumnezeu in inima.
De exemplu, Steinhardt, pe care eu il admir, a iesit intarit din ancheta si inchisoare - nu slabit de umilinte.

Insa, Topcat, ma tem ca si aici ca si in alte parti vei alege raspunsurile cele mai neavizate sau simpliste si pe alea le vei retine.

topcat 21.09.2009 13:54:22

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 167580)
Iisus ii trimite pe apostoli sa propovaduiasca evanghelia la toata faptura.Tot cel ce va crede si se va boteza se va mantui.Botezul este necesar pentru mantuire la fel si credinta este necesara, credinta roditoare.Semnele ce vor urma celor care cred in Iisus sunt scoaterea dracilor , vindecarea bolnavilor, vorbirea in limbi noi, etc.In mare parte textul acesta este interpretat literal.La cincizecime cand s-a format Biserica stim ca au venit limbile de foc si toti se intelegeau.Apostolul Pavel ne vb despre vorbirea in limbi, care sunt dupa graiurile lumii, caci multe limbi sunt in lume dar fiecare are intelesul ei.De asemenea ne vb si despre vb in "limbi ingeresti".Sunt relatari inca din cele 4 evanghelii primare Matei Marcu Luca si Ioan , in care Iisus ii trimite pe apostoli si le da putere.Sunt relatari in Fapte ale vindecarilor de boli , scoaterea demonilor , rugaciunea pentru Duh Sfant,etc.Ne sunt relatate de asemenea si diferite scapari de la moarte , intai a lui Petru intemnitat iar apoi a apostolului Pavel.Despre Apostolul Pavel scrie in Fapte ca , chiar a fost muscat de un sarpe veninos , dupa ce a supravietuit unei furtuni pe mare dar nu a murit si oamenii au crezut ca ar fi zeu, vazand ca nu moare.In Biserica sunt multe relatari de acest fel , vindecari ale bolnavilor si exorcizari au loc, chiar si azi.Sunt destule relatari despre sfintii care au fost protejati de Dumnezeu, despre vindecari, exorcizari,etc.

Iti multumesc pentru raspuns

Nu credeti ca ar fi fost mai corect ca in Scriptura sa se spuna "Iată semnele care vor însoți pe UNII DIN cei ce vor crede"?
Sau, cu alte cuvinte: de ce aceste semne nu ii insotesc pe toti cei care cred?

topcat 21.09.2009 14:00:03

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 167582)
2. In masura in care vom avea credinta si harul apostolilor, si noi ceilalti crestini vom avea parte de anumite puteri.
Insa, Topcat, ma tem ca si aici ca si in alte parti vei alege raspunsurile cele mai neavizate sau simpliste si pe alea le vei retine.

Asa cum apostolii nu au crezut pina cind nu a venit Hristos sa-l vada si apoi i-a pus sa puna mina pe rana, de ce un ateu nu poate cere o dovada palpabila, cit de mica?
De ce erau asa de credinciosi apostolii? Nu cumva pentru ca lor li s-a aratat in carne si oase?
Iarasi ma iei cu "in masura"?

Danut7 21.09.2009 14:15:20

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 167584)

Nu credeti ca ar fi fost mai corect ca in Scriptura sa se spuna "Iată semnele care vor însoți pe UNII DIN cei ce vor crede"?

Nu toti au credinta adevarata , si nu toti traiesc totalmente pentru Domnul;Mai ales in secolul asta multi sunt si cu Dumnezeu si cu `mamona`.Cum ti-am zis in Biserica Ortodoxa si azi se mai intampla vindecari miraculoase , si exorcizari.Si in Romania sunt locuri unde se savarsesc exorcizari, unele chiar "vestite", la fel si tamaduiri.Mi s-a spus de anumiti oameni.Daca te intereseaza dute o data si participa la o exorcizare.Nici Iisus nu le-a dat semne fariseilor care cereau semn de la el , inafara de semnul lui Iona , moartea si Invierea Sa.Si nici in Fapte nu vedem "semne" iesite din comun sau minuni enorme.Ci vedem semnele acestea care au urmat Bisericii , pe care Hristos dinainte le-a vestit.Iti recomand sa citesti Scriptura , dc nu ai timp toata macar cele 4 evanghelii din NT , asta daca nu le-ai citit.

Fani71 21.09.2009 14:38:22

Citat:

Ar trebui mai intai csa ne intrebam ce inseamna 'a crede'.
Nu inseamna doar a admite ca adevarat, ci a adera cu toata fiinta.

topcat 21.09.2009 14:44:05

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 167595)
Ar trebui mai intai csa ne intrebam ce inseamna 'a crede'.
Nu inseamna doar a admite ca adevarat, ci a adera cu toata fiinta.

Corect. Mai departe?

marioad24 21.09.2009 16:44:59

Topcat, you know sth?

Topcat, you know sth? Don't play the stupid one with us! You come here and ask all kind of questions. What for? If you don't believe in Allmighty God it's your option. Live and let live! OK?
Citat:

Multumesc

condor 19.10.2009 17:42:41

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 167580)
Iisus ii trimite pe apostoli sa propovaduiasca evanghelia la toata faptura.Tot cel ce va crede si se va boteza se va mantui.Botezul este necesar pentru mantuire la fel si credinta este necesara, credinta roditoare.

Dupa cum ati observat si dvs., in spusele Mantuitorului, se vede o stransa legatura intre credinta si botez.

Cum ramane cu "botezul" celor care nu au capacitatea de a crede (ex: pruncii de cateva saptamani)?

condor 19.10.2009 17:45:46

Citat:

În prealabil postat de marioad24 (Post 167638)
Topcat, you know sth? Don't play the stupid one with us! You come here and ask all kind of questions. What for? If you don't believe in Allmighty God it's your option. Live and let live! OK?

Va deranjeaza intrebarea lui "topcat"? Nu intelegeti motivatia pentru care a pus aceasta intrebare? Poate este bine sa raspundeti macar pentru altii (daca se poate pe romaneste).

gavriil 22.10.2009 19:29:41

Citat:

Multumesc

Este luat mot-a-mot.
Eu cred ca este adevarat ce spune spune ISUS HRISTOS.

dani2004 22.10.2009 19:42:45

Interpretarea o fac adventistii, penticostalii, sectele in general.
Daca nu ma insel, in Biserica Ortidoxa se numesc talcuiri.
Sau gresesc?

glykys 22.10.2009 20:42:13

Citat:

Multumesc

Mai Topcat.... avem sfinti care au scos draci, care au vindecat bolnavi, se pot da asemenea exemple. probabil ca se pot gasi exmeple din toate categoriile indicate de tine, sunt oameni care au atata credinta care sa faca asta.Stii ca era o povestioara cu un calugar care vorbea cu cineva si ii spune: du-te mai incolo! si muntele din spatele lui se muta. si spune batranul: nu cu tine vorbeam! :) Tu te astepti ca toti care ne numim credinciosi sa facem toate astea. Pai nu facem, pentru ca nu am ajuns la acea masura a credintei si a sfinteniei. Sunt fff putini cei care au ajuns, dar sunt. asta ar trebui sa fie suficient pentru tine ca sa vezi ca Hristos nu minte niciodata. Plus ca se apeleaza si la talcuiri. eu, spre rusinea mea, nu am citit asa ceva, dar forumistii te pot indruma in acest sens.

topcat 22.10.2009 22:06:56

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 175415)
Mai Topcat.... avem sfinti care au scos draci, care au vindecat bolnavi, se pot da asemenea exemple. probabil ca se pot gasi exmeple din toate categoriile indicate de tine, sunt oameni care au atata credinta care sa faca asta.Stii ca era o povestioara cu un calugar care vorbea cu cineva si ii spune: du-te mai incolo! si muntele din spatele lui se muta. si spune batranul: nu cu tine vorbeam! :) Tu te astepti ca toti care ne numim credinciosi sa facem toate astea. Pai nu facem, pentru ca nu am ajuns la acea masura a credintei si a sfinteniei. Sunt fff putini cei care au ajuns, dar sunt. asta ar trebui sa fie suficient pentru tine ca sa vezi ca Hristos nu minte niciodata. Plus ca se apeleaza si la talcuiri. eu, spre rusinea mea, nu am citit asa ceva, dar forumistii te pot indruma in acest sens.

Deci "a crede" inseamna altceva decit cred eu :)
De unde stiti ca s-a vindecat cineva datorita vreunui sfint? Arata-mi de exemplu pe cineva caruia i-a crescut inapoi vreun deget sau picior amputat. De unde stiti ca a fost si a plecat dracul, ca nu l-a vazut nimeni?
Povestioare stiu si eu destule, ceva concret dovedit aveti? Macar un singur caz?

glykys 22.10.2009 23:53:07

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 175448)
Deci "a crede" inseamna altceva decit cred eu :)
De unde stiti ca s-a vindecat cineva datorita vreunui sfint? Arata-mi de exemplu pe cineva caruia i-a crescut inapoi vreun deget sau picior amputat. De unde stiti ca a fost si a plecat dracul, ca nu l-a vazut nimeni?
Povestioare stiu si eu destule, ceva concret dovedit aveti? Macar un singur caz?

Sunt destule in vietile Sfintilor din orice timp. Nu stiu ce anume intelegi prin "concret dovedit", probabil ca vazut cu propriii ochi. Asa am eu sa iti dau un exemplu, cu bunicul meu (80 de ani) care facuse infarct, horcaia, nu mai avea aer, ca in loc de aer in plamani ii ajungea sangele pompat in inima, avea tensiunea 26, de era sa le strice aparatele medicilor si s-a rugat bunica-mea toata noaptea si dimineata, cand sa il vizitam, toti medicii au spus ca a fost o minune ca a supravietuit. Si nu a ramas cu sechele, nu a paralizat, cum se intampla, nici macar baston nu poarta. Si e bine mersi, slava Domnului! Si sigur are fiecare forumist cate un caz de minune.

topcat 23.10.2009 07:50:47

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 175489)
Sunt destule in vietile Sfintilor din orice timp. Nu stiu ce anume intelegi prin "concret dovedit", probabil ca vazut cu propriii ochi. Asa am eu sa iti dau un exemplu, cu bunicul meu (80 de ani) care facuse infarct, horcaia, nu mai avea aer, ca in loc de aer in plamani ii ajungea sangele pompat in inima, avea tensiunea 26, de era sa le strice aparatele medicilor si s-a rugat bunica-mea toata noaptea si dimineata, cand sa il vizitam, toti medicii au spus ca a fost o minune ca a supravietuit. Si nu a ramas cu sechele, nu a paralizat, cum se intampla, nici macar baston nu poarta. Si e bine mersi, slava Domnului! Si sigur are fiecare forumist cate un caz de minune.

Sint cu mult mai multe cazuri in care a fost, din pacate, pe dos, in care, cu toate rugaciunile, pacientul nu si-a revenit. Din faptul ca unul din o suta de mii de pacienti se insanatoseste "miraculos" nu poti trage concluzia ca exista Dzeu.

glykys 23.10.2009 20:53:24

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 175515)
Sint cu mult mai multe cazuri in care a fost, din pacate, pe dos, in care, cu toate rugaciunile, pacientul nu si-a revenit. Din faptul ca unul din o suta de mii de pacienti se insanatoseste "miraculos" nu poti trage concluzia ca exista Dzeu.

Tot asa cum, daca acei 99999 nu se vindeca, nu poti spune ca nu exista Dumnezeu. Din fericire, nimic nu se intampla dupa capul nostru.

topcat 23.10.2009 21:08:01

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 175666)
Tot asa cum, daca acei 99999 nu se vindeca, nu poti spune ca nu exista Dumnezeu.

Nu poti spune nici ca nu exista unicornul roz

glykys 23.10.2009 21:11:39

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 175671)
Nu poti spune nici ca nu exista unicornul roz

:) Cui ii pasa daca exista sau nu unicorn roz? Nu ne ajuta cu nimic. Desi mie imi place rozul, dar nu asa se pune problema.

topcat 23.10.2009 21:15:15

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 175673)
:) Cui ii pasa daca exista sau nu unicorn roz? Nu ne ajuta cu nimic. Desi mie imi place rozul, dar nu asa se pune problema.

:)
Dar cum se pune?

glykys 23.10.2009 21:22:31

Mai intai vrei lucruri rationale, acum vrei minuni, deci lucruri irationale... cand totul e atat, dar atat de simplu!...

topcat 23.10.2009 21:27:12

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 175677)
Mai intai vrei lucruri rationale, acum vrei minuni, deci lucruri irationale... cand totul e atat, dar atat de simplu!...

:) ok, noapte buna :)

glykys 23.10.2009 21:37:44

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 175679)
:) ok, noapte buna :)

:71: Replica ta imi aduce aminte de semnatura lui Fani: daca nu putem fi buni, macar sa fim politicosi! O sa te lumineze Dumnezeu si pe tine intr-o zi, nu avea grija! Noapte buna!

sergiu 10.11.2009 12:53:22

Citat:

In Scriptura scrie foarte corect, semnele i-i insotesc pe toti cei ce cred! Partea mai putin placuta este ca multi se considera credinciosi si nu sunt. Doar cei ce urmeaza cuvantul lui Dumnezeu intru totul se pot considera cu adevarat credinciosi. Eu am o vorba: crestinismul nu este o destinatie, este un drum! Eu cred dar nu sunt credincios desavarsit! Nu stiu daca explic clar, sper sa se inteleaga. Sunt pe drumul catre credinta adevarata dar inca nu am ajuns acolo! Trebuie mai intai sa te cureti sa te intaresti cu duh si dupa aia poti zice ca ai ajuns aproape de scopul final. Oricum acest subiect este destul de complex, nu cred ca poate fi usor acoperit doar dandu-ne cu parerea.
PS Sfantul Calinic de la Cernica a fost otravit si a supravietuit cand nimeni nu se mai astepta. Era pe pat de moarte si in Biserica manastirii ceilalti monahi se rugau si cantau ca sa fie luat sufletul lui in mainile lui Dumnezeu. Si deodata usa s-a deschis si a intrat chiar el pe picioarele sale fara ajutor. Asta a fost miracol!

topcat 10.11.2009 13:13:39

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 180234)
Asta a fost miracol!

Miracol era daca mai traia si acum

lacrimi 10.11.2009 13:21:45

Citat:

Multumesc

Tocmai de asta au aparut sectele... Cum a spus cineva mai devreme, nu suntem destul de credinciosi si nu ducem o viata lipsita de pacate ca sa avem parte de cele descrise in evanghelii. Credinta e din ce in ce mai rara, toti se gandesc la luxuri, la bani, la masini, la ziua de maine... cine se gandeste intr-adevar la mantuire, la ceea ce va fi la judecata de apoi... Nimeni cu adevarat. Chiar daca as spune ca ma gandesc, tot nu o fac, pentru ca viata e stresanta, avem nevoie de bani sa supravietuim, avem nevoie de munca, sa producem bani, avem nevoie de scoli pentru a ne gasi de munca... Voi credeti ca asa era viata pe vremea Apostolilor? Nu! Totul se limita la Biserica si la Dumnezeu... si lumea avea ce manca si unde pune capul noaptea... asta era important. Pe cand noi visam la palate si averi materiale.
Daca vreti semne si "minuni" mergeti la penticostali... La ei mandria da pe dinafara, dar majoritatea "vorbesc in limbi", "proorocesc", "isi pun mainile peste bolnavi si bolnavii se insanatosesc"...
Dar vedeti voi, semnele si minunile si "vorbirea in limbi" sunt pentru cei necredinciosi, cum spune insasi Biblia... De ce am avea nevoie de ele. Ca sa fim siguri ca Dumnezeu exista? Fericiti vor fi cei ce nu vor vedea, dar vor crede...

lacrimi 10.11.2009 13:31:30

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 174591)
Dupa cum ati observat si dvs., in spusele Mantuitorului, se vede o stransa legatura intre credinta si botez.

Cum ramane cu "botezul" celor care nu au capacitatea de a crede (ex: pruncii de cateva saptamani)?

Daca ai citit Biblia (si probabil ai citit-o, ca pari a fi sectant, dupa intrebari...), Mantuitorul mai soune ca "cine nu se va naste din apa si din Duh, acela nu va cunoaste Imparatia lui Dumnezeu"... Adica cine nu e botezat, nu are nici o sansa de mantuire. Asa e?
Daca un copil ortodox, botezat crestineste in primele 40 zile de viata, moare impreuna cu copilul unui sectant, nebotezat, pt ca parintii asteptau ca el sa "creada" si apoi sa se boteze, care va cunoaste Imparatia lui Dumnezeu? Ortodoxul sau sectantul?....
Dumnezeu i-a zis lui Avram sa se circumscrie toti credinciosii, ca sa se deosebeasca de ceilalti si sa se stie ca cei circumscrisi sunt din poporul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu le-a spus sa-si circumscrie copiii de parte barbateasca... si totusi dupa ce s-au circumscris toti barbatii si-au circumscris si copiii. Oare trebuia sa astepte ca ei sa devina barbati? Nu, pentru ca, tu ca parinte vrei ce e mai bun pentru copilul tau, si iei decizii pt el pana ajunge la o varsta la care poate sa le ia singuri. Asa este si cu botezul. Nicaieri nu se spune sa nu botezam copiii ci sa asteptam ca ei sa creasca si sa creada...

ghedeon 13.11.2009 01:19:39

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 180249)
Daca ai citit Biblia (si probabil ai citit-o, ca pari a fi sectant, dupa intrebari...), Mantuitorul mai soune ca "cine nu se va naste din apa si din Duh, acela nu va cunoaste Imparatia lui Dumnezeu"... Adica cine nu e botezat, nu are nici o sansa de mantuire. Asa e?
Daca un copil ortodox, botezat crestineste in primele 40 zile de viata, moare impreuna cu copilul unui sectant, nebotezat, pt ca parintii asteptau ca el sa "creada" si apoi sa se boteze, care va cunoaste Imparatia lui Dumnezeu? Ortodoxul sau sectantul?....
Dumnezeu i-a zis lui Avram sa se circumscrie toti credinciosii, ca sa se deosebeasca de ceilalti si sa se stie ca cei circumscrisi sunt din poporul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu le-a spus sa-si circumscrie copiii de parte barbateasca... si totusi dupa ce s-au circumscris toti barbatii si-au circumscris si copiii. Oare trebuia sa astepte ca ei sa devina barbati? Nu, pentru ca, tu ca parinte vrei ce e mai bun pentru copilul tau, si iei decizii pt el pana ajunge la o varsta la care poate sa le ia singuri. Asa este si cu botezul. Nicaieri nu se spune sa nu botezam copiii ci sa asteptam ca ei sa creasca si sa creada...

Intervin si eu in discutie, as vrea doar sa spun ca versetul "cine nu se va naste din apa si din Duh, acela nu va cunoaste Imparatia lui Dumnezeu" nu se refera la botez. Explicatia este data chiar in capitolul 3 din Ioan,dc urmaresti discutia dintre Hristos si Nicodim.
Un alt motiv ar fi acela ca dc s-ar referi la botez atunci talharul de pe cruce nu avea cum sa fie nascut din apa si duh(nefiind botezat) si automat nu ar fi avut cum sa intre in rai.
Ai putea spune ca in cazul lui a fost o exceptie, insa versetul citat de tine e f clar "cine nu se va naste din apa si din duh NU VA CUNOASTE Imparatia lui Dumnezeu". nu lasa loc de exceptii.

Danut7 13.11.2009 11:28:15

Citat:

În prealabil postat de ghedeon (Post 181254)
Intervin si eu in discutie, as vrea doar sa spun ca versetul "cine nu se va naste din apa si din Duh, acela nu va cunoaste Imparatia lui Dumnezeu" nu se refera la botez. Explicatia este data chiar in capitolul 3 din Ioan,dc urmaresti discutia dintre Hristos si Nicodim.
Un alt motiv ar fi acela ca dc s-ar referi la botez atunci talharul de pe cruce nu avea cum sa fie nascut din apa si duh(nefiind botezat) si automat nu ar fi avut cum sa intre in rai.
Ai putea spune ca in cazul lui a fost o exceptie, insa versetul citat de tine e f clar "cine nu se va naste din apa si din duh NU VA CUNOASTE Imparatia lui Dumnezeu". nu lasa loc de exceptii.

Dar la ce se refera Ioan 3? :)

ghedeon 13.11.2009 19:35:06

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 181354)

Pai hai sa vedem, argumentul pe care ti-l aduc e unul logic,deci nu e ceva de interpretare ci tine de o observatie simpla.
Dc citeste discutia dintre Hristos si Nicodim ai sa vezi ca de 3 ori i se spune lui Nicodim "trebuie sa te nasti din nou" iar dupa ce ii spune a 3-a oara Nicodim intreaba "cum se poate aceasta". Imediat Hristos il mustra "Iisus a răspuns și i-a zis: Tu ești învățătorul lui Israel și nu cunoști acestea? ". Deci aici Hristos afirma ca Nicodim ar fi trebuit sa stie despre nasterea din apa si duh dar nu stia. O intrebare se ridica, de unde trebuia Nicodim sa stie despre nasterea din apa si duh? Raspunsul il gasim in acelasi verset "Tu esti invatatorul lui Israel si nu cunosti toate acestea?". Hristos face apel la calitatea lui Nicodim de invatator al Israelului ceea ce ofera raspunsul la intrebare, Nicodim trebuia sa stie despre nasterea din nou din Vechiul Testament.
Aici apare insa o problema(pt cei ce afirma ca versetul din Ioan 3 se ofera la botez). In Vechiul Testament nu apare nici o referire la botez, botezul este o invatura Nou Testamentala.
Intelegi care e problema, si de ce acel verset nu se refera la botez? Dc s-ar referi la botez atunci IIsus nu ar fi avut nici un motiv sa il mustre pe Nicodim,ca Nicodim nu avea de unde sa stie despre botez,el fiind un invatator al VT.

ghedeon 13.11.2009 19:54:44

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 181354)

iar ca sa iti raspund la ce se refera versetul din Ioan 3:5, citeste Iezechiel cap 36. La acest pasaj facea referire Iisus cand discuta cu Nicodim, prezinta f bine nasterea de sus(sau nasterea din apa si duh).sa Nu il expun aici dar am sa citez 3 versete esentiale:

"25. Și vă voi stropi cu apă curată și vă veți curăți de toate întinăciunile voastre și de toți idolii voștri vă voi curăți.
26. Vă voi da inimă nouă și duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră și vă voi da inimă de carne.
27. Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu și voi face ca să umblați după legile Mele și să păziți și să urmați rânduielile Mele. "

Deci,ca sa concluzionez, versetul din Ioan 3 se refera la curatirea de pacat si la natura noua pe care o da Dumnezeu omului care se intoarce la El.

Danut7 13.11.2009 20:04:45

Citat:

În prealabil postat de ghedeon (Post 181501)
iar ca sa iti raspund la ce se refera versetul din Ioan 3:5, citeste Iezechiel cap 36. La acest pasaj facea referire Iisus cand discuta cu Nicodim, prezinta f bine nasterea de sus(sau nasterea din apa si duh).sa Nu il expun aici dar am sa citez 3 versete esentiale:

"25. Și vă voi stropi cu apă curată și vă veți curăți de toate întinăciunile voastre și de toți idolii voștri vă voi curăți.
26. Vă voi da inimă nouă și duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră și vă voi da inimă de carne.
27. Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu și voi face ca să umblați după legile Mele și să păziți și să urmați rânduielile Mele. "

Deci,ca sa concluzionez, versetul din Ioan 3 se refera la curatirea de pacat si la natura noua pe care o da Dumnezeu omului care se intoarce la El.

Si ce reprezinta apa atunci?

Lavrentiu 13.11.2009 20:12:06

Citat:

În prealabil postat de ghedeon (Post 181254)

Nu e vorba de exceptie, exista "Botezul credintei", cu care s-a botezat de exemplu si Avram - vezi la Sf. Pavel, cand vorbeste despre Avram ca i s-a socotit credinta ca dreptate.

Dar daca refuzi botezul, este alta poveste. Una e sa nu poata avea loc botezul, si alta este cand il refuzi. Cine refuza botezul Il refuza pe Hristos.

ghedeon 13.11.2009 23:23:52

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 181508)
Si ce reprezinta apa atunci?

In Sfanta Scriptura apa este folosita deseori pt a simboliza lucrarea Duhului Sfant in viata unui credincios.

ghedeon 13.11.2009 23:38:58

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 181512)
Nu e vorba de exceptie, exista "Botezul credintei", cu care s-a botezat de exemplu si Avram - vezi la Sf. Pavel, cand vorbeste despre Avram ca i s-a socotit credinta ca dreptate.

Dar daca refuzi botezul, este alta poveste. Una e sa nu poata avea loc botezul, si alta este cand il refuzi. Cine refuza botezul Il refuza pe Hristos.

Pai nu zice nimeni sa refuzi botezul, cine il refuza nu e credincios. Insa ideea era ca versetul din Ioan 5 nu se refera la botez.

lacrimi 14.11.2009 00:45:46

Citat:

În prealabil postat de ghedeon (Post 181572)
Pai nu zice nimeni sa refuzi botezul, cine il refuza nu e credincios. Insa ideea era ca versetul din Ioan 5 nu se refera la botez.

Interesant raspunsul tau... La asta nu m-am gandit. Si totusi, apa si Duhul sunt simbolurile principale ale botezului in Noul Testament... De ce sa ne intoarcem la Vechiul Testament unde absolut totul are alt sens?... Probabil tocmai ca sa ratacim...

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:19:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.