Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   dreptatea cu pumnul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7236)

Florin-Ionut 28.09.2009 16:46:44

dreptatea cu pumnul

"Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura."

M-am imprietenit zilele trecute cu un moldovean din Chisinau, un nene de treaba, bun la inima, tipul omului bland, dar care are vreo 50 de ani si e mare cat ursul (are vreo 1.90 si 120 kg).

Din vorba-n vorba, la o vodca traditionala, omul imi povesteste cum un tip pe care-l stia fura de la niste amarati de emigranti cate 300 de euro, mai exact vrea sa pacaleasca vreo sapte romani de 2100 E. Cand moldoveanul si-a dat seama de lucrul asta (ca prea statea ala in carciume cand de obicei nu avea bani de fel), merge la respectivul si-l ia deoparte ca sa discute problema banilor datorati. Cum ala n-a inteles de vorba buna, moldoveanul ia si-i trage doua in freza, dupa care ii explica elegant ca ii da doua zile sa intoarca banii romanilor. Dupa doua zile unul din romani ii spune moldoveanului ca nu stie de ce, dar ala le-a intors banii datorati.

Intrebarea este: a gresit omul ca i-a tras aluia doua in freza?

searadevara 28.09.2009 17:02:35

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 169465)

M-am imprietenit zilele trecute cu un moldovean din Chisinau, un nene de treaba, bun la inima, tipul omului bland, dar care are vreo 50 de ani si e mare cat ursul (are vreo 1.90 si 120 kg).

Din vorba-n vorba, la o vodca traditionala, omul imi povesteste cum un tip pe care-l stia fura de la niste amarati de emigranti cate 300 de euro, mai exact vrea sa pacaleasca vreo sapte romani de 2100 E. Cand moldoveanul si-a dat seama de lucrul asta (ca prea statea ala in carciume cand de obicei nu avea bani de fel), merge la respectivul si-l ia deoparte ca sa discute problema banilor datorati. Cum ala n-a inteles de vorba buna, moldoveanul ia si-i trage doua in freza, dupa care ii explica elegant ca ii da doua zile sa intoarca banii romanilor. Dupa doua zile unul din romani ii spune moldoveanului ca nu stie de ce, dar ala le-a intors banii datorati.

personal,nu cred in dreptatea cu pumnul,dar nici nu am trait in medii dure.sunt adeptul gasirii unei alte solutii,a discutiei sau a ignorarii persoanei respective
unde e multa manie,Dumnezeu nu mai are loc.acuma depinde de prioritatile fiecaruia

cmihai 28.09.2009 17:17:06

eu zic ca a implinit planul lui Dumnezeu ... nu l-a lasat Dumnezeu pe "smecheras" sa fure banii unor oameni care au muncit pt. ei.
Si daca omul nu a inteles de vorba buna, sigur si-a meritat pedeapsa corporala ... mai ales ca daca moldoveanul tau zici ca e bland si bun la suflet ma indoiesc ca nu a incercat cu vorba buna ...

pacateamarite 28.09.2009 18:54:09

Moldoveanul tau o fi gresit n-o fi gresit...nici nu cred c-a zis Doamne-ajuta sa-l ia pe-ala somnu' cind i-a tras-o....dar americanu' greseste cind da mereu cu "God bless..." si predica fapte bune ....si cind colo instaureaza "democratia" si restabileste dreptatea prin arme?
Citat:

razvan_andrei 28.09.2009 19:17:47

Bine i-a facut! Uneori e bine sa ascultam si de legea Vechiului Testament: 'ochi pt ochi, dinte pt dinte'.

archanghel 28.09.2009 19:33:56

Citat:

Eu cred ca acela nu a gresit,dar au gresit cei care au dat banii.
Eu cred ca acela a gresit caci trebuia sa-i lase sa primeasca ceia ce au cautat.
Eu nu stiu.
Amin.

mihailt 28.09.2009 19:37:13

Pai a lua apararea amaratilor nu incalca legea lui Dumnezeu.
Ci dimpotriva o implineste.
Ca doar nu l-a omorat pe acela ci doar l-a determinat sa nu faca nedreptate acelora.
Ca si Sfantul Ioan Gura de Aur a luat apararea unei vaduve careia i se luase via si Sfantul Antim Ivireanul mustra boierii vremii sale ca nu erau darnici cu saracii.
Iar la viata Sfantului Spiridon scrie cum Sfantul a mijlocit la Dumnezeu sa sature pe saracii care mureau de foame in timp ce un bogatas tinea in hambarele sale grau din belsug.
Asa si regele Ferdinand a nationalizat averilor boierilor si le-a lasat cate 100 ha si restul a dat la tarani.
Si Sfantul Stefan cel Mare a luat din averile boierilor de aveau prea mult si a dat la taranii saraci.

cristina2012 28.09.2009 19:52:04

Citat:

Si Sf, Nicolae o fi gresit ca i-a tras una in freza in plin sinod lui Arie incepatorul ereziei?

andreicozia 28.09.2009 21:13:58

Citat:

În prealabil postat de cristina2012 (Post 169522)
Si Sf, Nicolae o fi gresit ca i-a tras una in freza in plin sinod lui Arie incepatorul ereziei?

Asta cred ca este o fabulatie. Un sfint nu ar putea lovi pe nimeni cu rautate...iar acum a devenit un precedent pentru a justifica violenta in disputele teologice
In schimb faza cu moldoveanul dintr-o bucata este cit se poate de reala si binefacatoare, la fel ca si glontul ajuta in multe cazuri la fel ca si cu ceausestii criminali imuscati tot din iubire pentru oameni.
Dumnezeu sa-i ierte!

AndreiM 01.10.2009 13:27:32

Violenta duce la violenta si poate si mai rau...chiar daca unele rezultate sunt initial favorabile nu cred ca e o solutie,mai degraba perpetuarea problemei.

andreicozia 01.10.2009 19:21:06

Citat:

În prealabil postat de AndreiM (Post 170249)
Violenta duce la violenta si poate si mai rau...chiar daca unele rezultate sunt initial favorabile nu cred ca e o solutie,mai degraba perpetuarea problemei.

In aeasta realitate terestra in are am fost alungati din pacate nu se poate altfel. La non-violenta putem doar aspira insa fara sanse de succes( poate doar la a doua venire a lui Hristos cind structura moleculara se va schimba iar atomii se vor prabusi.

Pe pamint nu suntem capabili sa ne trezim...este pur si simplu o realitate sustinuta fizic/chimic/biologic

AndreiM 01.10.2009 21:52:14

Putem evita violenta cu vorba(buna sau rea) sau prin invatand a ne apara...

adimirea 01.10.2009 22:53:36

Citat:

În prealabil postat de cmihai (Post 169475)
eu zic ca a implinit planul lui Dumnezeu ... nu l-a lasat Dumnezeu pe "smecheras" sa fure banii unor oameni care au muncit pt. ei.
Si daca omul nu a inteles de vorba buna, sigur si-a meritat pedeapsa corporala ... mai ales ca daca moldoveanul tau zici ca e bland si bun la suflet ma indoiesc ca nu a incercat cu vorba buna ...

Undeva nu mai tin minte exact unde am auzit o vorba inteleapta, si aceea era "Lasa-L pe Dumnezeu".

Adica, sa nu te apuci sa "implinesti tu Voia lui Dumnezeu"... un crestin bun trebuie sa-i ierte pe toti ce-i care-i gresesc si nu numai.. trebuie sa se roage pentru ei!

Si mai zicea cineva pe aici ca "uneori e bine dupa legea veche; ochi pentru ochi, dinte pentru dinte"... asta e o afirmatie de-a dreptul deplasata. Legea unui crestin este una singura, si anume Iisus Hristos.

Si a-ti face dreptate singur este cel mai lumesc si murdar lucru, influenta de la cel rau.

Aici nu e vorba de povesti si basme, in care 'cei buni' se bat cu 'cei rai' si "binele invinge". In realitate, cel bun nu lupta si isi poarta crucea.

costel 08.10.2009 15:24:03

Cel care este ancorat doar in aceasta lume va crede in puterea pumnului. Cel care crede si in lumea de dincolo, nu se foloseste nicioadata de mana pentru a lovi, ci doar pentru a darui.

andreicozia 08.10.2009 18:34:13

Nu ai cum sa nu fi ancorat in lumea asta predatoriala, care pe care, chiar si zidul bisericilor noastre de caramida sunt din argila nu din esenta divina, aeriana.

Ce ar fi facut sirbii, de ex daca gindeau asa? Ca si noi daca nu foloseau si pumnul cum ar fi purtat cu totii turbane musulmane a unei religii care desi este ancorata si ea in cer si se gindeste la Dumnezeu avanseaza in teritoriul PAMINTESC cu pumnul si cu patul pustii zdrobind maselele VISATORILOR la cele ceresti!

elenavioletacocos 08.10.2009 18:47:45

exista oameni care nu inteleg de vorba buna ,si atunci singura modalitate este pumnul ! nu sunt pro violenta ,dar din experientele traite ,am ajuns sa ii dau dreptate sotului meu: un om bun este luat de prost ! cam 80% din noi nu au capacitatea de a intelege bunatatea unui om,ca pe o calitate ,ci ca prostie ,de aici de multe ori parca iti e mai bine dc te stie lumea de rau ,decat de bun !
in cazul de aici ,si eu cred ca D-zeu a lucrat prin acest om moldovean ! si cel mai important : cu pumnul nu a luat pt el ceva ,ci a dat dreptatea celui neindreptatit ! dc dadea cu pumnul pt binele lui ,atunci nu eram de acord ,dar el a facut un lucru bun !

Florin-Ionut 08.10.2009 21:41:35

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 172034)
Cel care este ancorat doar in aceasta lume va crede in puterea pumnului. Cel care crede si in lumea de dincolo, nu se foloseste nicioadata de mana pentru a lovi, ci doar pentru a darui.

Acelasi moldovean imi povesteste alta faza: era mai demult intr-un mall in Bucuresti si se intampla ca fetita lui de cativa anisori se rataceste de el. Dupa ceva timp, o gaseste inconjurata de un grup de tigani care incerca sa o rapeasca, fetita zbatandu-se disperata... Imaginati-va cum a intrat in ei. O tiganca a fost mai ghinionista primind un KO, pe cand ceilalti au rupt-o la fuga.

Acum sa-mi spui tu domnule Costel cum ai fi procedat in locul lui. Eu marturisesc sincer ca i-as fi nenorocit pe toti fara nici o mila.

antoniap 08.10.2009 22:43:07

Dumnezeu, cand vrea sa ne ajute, ne ajuta. Sigur ca Iisus i-a spus Apostolului Petru sa bage sabia in teaca. Numai Dumnezeu le judeca pe toate. Insusi Iisus a fost dur cu cei care vindeau in templu. Exista si o manie sfanta pe care o intalnim la cei care lupta pentru apararea credintei, in special.

Acest moldovean a pus interesul aproapelui mai presus decat sufletul sau, a riscat, deci. E o decizie pe care a luat-o intr-o situatie de exceptie. Chiar daca aceasta se justifica, e bine sa se spovedeasca duhovnicului, ca sa nu se mandreasca si sa cada in vreo ispita apoi.

beliver 09.10.2009 00:48:06

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 172034)
cel care este ancorat doar in aceasta lume va crede in puterea pumnului. Cel care crede si in lumea de dincolo, nu se foloseste nicioadata de mana pentru a lovi, ci doar pentru a darui.

:41::41::41:

beliver 09.10.2009 00:52:51

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 172102)
Acelasi moldovean imi povesteste alta faza: era mai demult intr-un mall in Bucuresti si se intampla ca fetita lui de cativa anisori se rataceste de el. Dupa ceva timp, o gaseste inconjurata de un grup de tigani care incerca sa o rapeasca, fetita zbatandu-se disperata... Imaginati-va cum a intrat in ei. O tiganca a fost mai ghinionista primind un KO, pe cand ceilalti au rupt-o la fuga.

Acum sa-mi spui tu domnule Costel cum ai fi procedat in locul lui. Eu marturisesc sincer ca i-as fi nenorocit pe toti fara nici o mila.

Moldoveanul tau a fost de vina ca s-a ratacit fetita...Cand esti cu un copil ai o responsabilitate mare...Doamne ajuta!

aurel1211 09.10.2009 02:20:48

Hmm

Noi stam acuma si judecam daca un om a procedat sau nu a procedat corect . Oare nu ar fi mai bine ca noi sa ne uitam la ale noastre . Caci si noi avem destule ?
Doamne ajuta.

heaven 09.10.2009 06:29:02

Eu una sunt total contra violentei de orice tip.
Cred ca singurele momente cand asa ceva ar fi justificat,ar fi atunci cand ar trebui sa iti aperi viata ori pe cea a unei fapturi aflate in pericol,daca alta cale nu exista.

costel 14.10.2009 18:04:27

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 170396)
In aeasta realitate terestra in are am fost alungati din pacate nu se poate altfel. La non-violenta putem doar aspira insa fara sanse de succes

Nu-i asa, non violenta este incorporata in multe persoane. Nu cred ca daca parintele Arsenie Papacioc este lovit, va cauta sa loveasca. Si nu este singurul, mai sunt oameni asemeni lui. Asa ca non violenta este o realitate la care putem asipra cu succes.

andreicozia 14.10.2009 19:21:48

Costel,
Lucrurile nu stau asa de kosher, clar definite ca-n Wikipedia, "daca-l loveste cineva de Par papacioc el nu va riposta"..etc

Rabufnirea furei si a violentei apare in conjuncturi complexe dincolo de "intoarce celalat obraz" . Viata-i complexa Costele, nu se poate reduce la o frazulica...Gindeste-te cum navaleau benzile de tilhari, vandali, turci, mongoli isterici si dementi in sate, in case, in minastiri si biserici, incendiau, violau femei si copii ii injunghiau neamurile sa zicem ale lui Arsenie...In aceste conditii as fi vrut sa-l vad daca in loc sa puna mina pe topor sau furca, statea cu miinile-n sin si nu facea nimic.
Ai vazut doar in Andrei Rubliov a lui Tarkovski cum stateau treburile cind navaleau tatarii

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:54:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.