Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sa invatam sa ne corectam... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7283)

AndruscaCIM 05.10.2009 15:39:37

Sa invatam sa ne corectam...

Sper sa nu se supere nimeni pe mine si chiar dimpotriva, sa fie de folos acest thread. Am observat cateva greseli care ma fac sa clipesc des. Peste tot pe net intalnesc "iiii" pusi aiurea...

Am intalnit greseli de genul acestora " Sa fi tu porumbel ", " Daca as fii varza", " A fii vesel inseamna a fii bine dispus", " Exista cartii la supermarket?" care corect ar trebui scrise asa : Sa fii, Daca as fi, A fi, Exista carti ( substantiv)

Un mic rezumat care ar putea fi de folos:

Infinitivul - un singur i: a FI.

Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/veți/vor FI.

Condiționalul prezent: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI.

Condiționalul perfect: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI fost.

Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i :

eu să FIU

tu să FII

el/ea să FIE

noi să FIM

voi să FIȚI

ei/ele să FIE

Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost.

Imperativul afirmativ: FII ! Cu doi i.

Imperativul negativ: Nu FI ! Cu un singur i.

Numai cateva substantive se scriu cu doi de " i" si anume : fii, copii ( atunci cand facem referire la fiinte, pentru ca daca ne referim la copiile xerox, ele nu mai primesc nici un i), vii... care atunci cand sunt articulate mai primesc un i, ex : "Fiii lui Ionescu sunt foarte obraznici." , "Copiii meu sunt foarte bine educati.", " Viii cu viii, mortii cu mortii."

Doamne ajuta si mult succes!

P.S. Sper sa nu se supere nimeni pe mine...dar mi se intampla sa citesc unele propozitii si sa nu inteleg ideea din cauza exprimarii deficitare.

LapetiteMoc 05.10.2009 19:43:00

limba romana

A mai fost un topic deschis pe aceasta problema, a greselilor de limba, si nu a avut viata lunga. A disparut, din nu se stie care pricina...

Problema cu "i"-urile este atat de generalizata pentru cei care scriu in limba romana... Nici nu-ti vine a crede... Faceam la scoala zilnic cu elevii mei astfel de exercitii... Pe o ureche intra si pe amandoua iesea.. In zadar fise, exemple, jocuri, cartonase (si la liceu)... Cand le-am spus sa-si redacteze cererea pentri inscriere la Bacalaureat, am vazut formulari de genul: "Subsemnatul ... fiiul lui ..." Nu-mi venea sa cred!

Bafta! Doresc viata lunga acestui topic si sa aiba efectul scontat pentru ca, in cele din urma, felul in care scriem spune destul despre respectul de sine si pentru cei carora te adresezi.

zaharia_2009 05.10.2009 20:26:52

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171194)
Sper sa nu se supere nimeni pe mine si chiar dimpotriva, sa fie de folos acest thread. Am observat cateva greseli care ma fac sa clipesc des. Peste tot pe net intalnesc "iiii" pusi aiurea...

Am intalnit greseli de genul acestora " Sa fi tu porumbel ", " Daca as fii varza", " A fii vesel inseamna a fii bine dispus", " Exista cartii la supermarket?" care corect ar trebui scrise asa : Sa fii, Daca as fi, A fi, Exista carti ( substantiv)

Un mic rezumat care ar putea fi de folos:

Infinitivul - un singur i: a FI.

Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/veți/vor FI.

Condiționalul prezent: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI.

Condiționalul perfect: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI fost.

Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i :

eu să FIU

tu să FII

el/ea să FIE

noi să FIM

voi să FIȚI

ei/ele să FIE

Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost.

Imperativul afirmativ: FII ! Cu doi i.

Imperativul negativ: Nu FI ! Cu un singur i.

Numai cateva substantive se scriu cu doi de " i" si anume : fii, copii ( atunci cand facem referire la fiinte, pentru ca daca ne referim la copiile xerox, ele nu mai primesc nici un i), vii... care atunci cand sunt articulate mai primesc un i, ex : "Fiii lui Ionescu sunt foarte obraznici." , "Copiii meu sunt foarte bine educati.", " Viii cu viii, mortii cu mortii."

Doamne ajuta si mult succes!

P.S. Sper sa nu se supere nimeni pe mine...dar mi se intampla sa citesc unele propozitii si sa nu inteleg ideea din cauza exprimarii deficitare.

Eu de cite ori am ocazia sa trec din ,,fraierica" in ,,informat" ma bucur tare mult . Si eu folosesc uneori(sau poate mai des dar nu realizez) aiurea scrierea cu un ,,i" si cu doi. Pe cuvint ,ma bucur ca ai precizat. Am insa o rugaminte : arata-ne si modul corect de folosire a virgulei . Si aici gresesc de multe ori punind din ignoranta chiar inainte de ,,si" virgula, ceea ce este incorect.
Exact cum spunea si distinsa sora LapetitMoc a mai existat un topic despre ,,crimele asupra limbii romane" si care a fost f. repede sters ...deranja ! Toata ziua vedem cum semidocti sau sfertodocti umplu de singe limba vorbita si scrisa fara nici o durere dar mai ales cu tupeu motivind cel mai adesea pueril ca asa se scrie pe net,la viteza ! Aiurea , mirosul de la axila ii tradeaza !
Scrieti surorilor despre cit de rau scriem si vorbim (...desigur ,cei care facem asta !)si ne reamintiti ca alaturi de limbile straine pe care le scriem si vorbim ,,fluent"(nu marefer la cei care traiti inafara Romaniei)sa folosim corect si limba materna !

Noesisaa 05.10.2009 20:35:38

Inca ceva care apare destul de des pe forum: nu exista ortodoxi, ci ortodocsi.

zaharia_2009 05.10.2009 20:48:55

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 171265)

Exista unele greseli pe care din fronda le mentin in vorbirea si scrierea curenta . Comunistii m-au invatat stiintific ,elaborat si din dragoste mare pt. limba ca nu se spune ,,sunt" ci ,,sint" ,ca se scrie ,,intr-o" si inca alte exemple . Corifeii limbii care au trait pe vremea lui ceasca traiesc si astazi (putini au murit,ca de ex. Matilda Caragiu,dar si altii citiva)numai ca peste noapte s-au luminat . Ortodox este un alt exemplu .Cu siguranta ca din astfel de indaratnicii imi reiese ,,spiritul retrograd" dar eu o traiesc fronda !

cristiboss56 05.10.2009 20:53:42

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 171258)
Eu de cite ori am ocazia sa trec din ,,fraierica" in ,,informat" ma bucur tare mult . Si eu folosesc uneori(sau poate mai des dar nu realizez) aiurea scrierea cu un ,,i" si cu doi. Pe cuvint ,ma bucur ca ai precizat. Am insa o rugaminte : arata-ne si modul corect de folosire a virgulei . Si aici gresesc de multe ori punind din ignoranta chiar inainte de ,,si" virgula, ceea ce este incorect.
Exact cum spunea si distinsa sora LapetitMoc a mai existat un topic despre ,,crimele asupra limbii romane" si care a fost f. repede sters ...deranja ! Toata ziua vedem cum semidocti sau sfertodocti umplu de singe limba vorbita si scrisa fara nici o durere dar mai ales cu tupeu motivind cel mai adesea pueril ca asa se scrie pe net,la viteza ! Aiurea , mirosul de la axila ii tradeaza !
Scrieti surorilor despre cit de rau scriem si vorbim (...desigur ,cei care facem asta !)si ne reamintiti ca alaturi de limbile straine pe care le scriem si vorbim ,,fluent"(nu marefer la cei care traiti inafara Romaniei)sa folosim corect si limba materna !

Graba ! Asa se scrie pe net . . ex. : ma refer < marefer > , in afara < inafara > . . . Cum este corect ?:76:

glykys 05.10.2009 21:01:14

Citat:

Domnule Zaharia, iata un articol foarte accesibil despre virgula - http://ro.wikipedia.org/wiki/Virgula...m%C3%A2n%C4%83 sper sa va fie de folos.

LapetiteMoc 05.10.2009 21:06:00

virgula

"Zaharia", se poate pune virgula inainte de "si" in cazul in care este adverb, nu conjunctie coordonatoare copulativa. Dar intotdeauna depinde de context, de intentia mesajului pe care vrea vorbitorul sa-l transmita prin textul scris.

Grav este cand apare virgula intre subiect si predicat, sau cum total gresit o folosesc unii pentru a evita, chipurile, cacofoniile. Cacofonia este greseala de limbaj si cu virgula, si fara virgula. (iata, aici "si" este adverb... )

Iulia11 05.10.2009 22:01:31

Foarte bun topic. Si pe mine ma uimesc zilnic oameni care au si master si nu stiu sa aplice genitivul cum trebuie.... oare a cui e vina si oare de ce nu vor sa se corecteze si se supara atunci cand li se atrage atentia?

ory 06.10.2009 08:52:01

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 171273)
Graba ! Asa se scrie pe net . . ex. : ma refer < marefer > , in afara < inafara > . . . Cum este corect ?:76:

Cristi, sper ca ti-a intrat la cap, tu ai o problema evidenta cu acest " fii " si " fi "...., cum ar " fi " ;
pentru a " fi " ....trebuie sa " fii ".....
Cat despre greselile ce tin de graba, acelea sunt percepute ca atare de catre cititori .
Bine-nteles, eu am foarte multe de invatat, inca.....

MarinaAlca 06.10.2009 10:01:31

Cu totii facem greseli,nu incape indoiala... pentru mine, cea mai jenanta situatie, este atunci cand vad greseli facute de membrii care mie imi sunt tare dragi si efectiv nu doresc sa ii necajesc, atentionandu-i asupra acestui aspect.

cristiboss56 06.10.2009 12:12:48

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 171390)
Cristi, sper ca ti-a intrat la cap, tu ai o problema evidenta cu acest " fii " si " fi "...., cum ar " fi " ;
pentru a " fi " ....trebuie sa " fii ".....
Cat despre greselile ce tin de graba, acelea sunt percepute ca atare de catre cititori .
Bine-nteles, eu am foarte multe de invatat, inca.....

Ce bine ar FI să am numai problema asta ! De intrat intră, dar tot atât de repede iese ! Ce să-i faci măi Ory , asta ete !

Florin-Ionut 06.10.2009 12:26:55

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 171243)
A mai fost un topic deschis pe aceasta problema, a greselilor de limba, si nu a avut viata lunga. A disparut, din nu se stie care pricina...

Problema cu "i"-urile este atat de generalizata pentru cei care scriu in limba romana... Nici nu-ti vine a crede... Faceam la scoala zilnic cu elevii mei astfel de exercitii... Pe o ureche intra si pe amandoua iesea.. In zadar fise, exemple, jocuri, cartonase (si la liceu)... Cand le-am spus sa-si redacteze cererea pentri inscriere la Bacalaureat, am vazut formulari de genul: "Subsemnatul ... fiiul lui ..." Nu-mi venea sa cred!

Bafta! Doresc viata lunga acestui topic si sa aiba efectul scontat pentru ca, in cele din urma, felul in care scriem spune destul despre respectul de sine si pentru cei carora te adresezi.

Lasa sa se redeschida. Chiar daca unul dintre cititori o sa invete ceva de aici, atunci nu e munca in zadar.

Cunosc un ins superdestept, care vorbeste fluent cateva limbi straine si care are probleme cu acest amarat de "i". Nu stiu ce sa zic, dar pana am terminat eu scoala n-am observat acest tip de greseala de scriere. E clar ca traiim vremuri apocaliiptice. (cred ca uni simt nevoia sa adauge o litera cand vocala e mai lunga, pe cand alti sunt mai zgarciti din fiire...)

AndruscaCIM 06.10.2009 14:32:25

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 171243)

Ce sa zic, eu chiar am ramas surprinsa sa observ atat de multe greseli la acest capitol si nici nu mi-am imaginat ca ar putea constitui o problema..ma rog eu am prins toate regulile destul de usor si banuiesc ca asta se datoreaza si faptului ca am avut profesori foarte buni care au contribuit la insusirea corecta de catre mine a limbii romane ;).
Si eu sper sa aiba viata lunga!

Doamne ajuta!

Citat:

Si eu ma bucur foarte mult atunci cand am posibilitatea sa ma corectez, in orice domeniu...stiu de exemplu ca soferii amatori nu prea agreaza sa fie criticati la volan, dar eu nu am avut nici o problema. Atata timp cat criticile pot fi constructive sunt foaaaarte deschisa.

Nu inteleg de ce ar putea deranja, pentru ca cel mai mult ar trebui sa fie deranjati cei care gresesc prin prisma faptului ca si-ar dori sa nu o mai faca. Sunt examene de dat, scrisori, mailuri de scris si pentru niste greseli pe care noi poate nu le sesizam, putem fi catalogati gresit.

Daca vei observa greseli in mesajele mele nu ezita sa mi le subliniezi pentru ca eu nu am nici o problema.

Doamne ajuta!

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 171269)
Exista unele greseli pe care din fronda le mentin in vorbirea si scrierea curenta . Comunistii m-au invatat stiintific ,elaborat si din dragoste mare pt. limba ca nu se spune ,,sunt" ci ,,sint" ,ca se scrie ,,intr-o" si inca alte exemple . Corifeii limbii care au trait pe vremea lui ceasca traiesc si astazi (putini au murit,ca de ex. Matilda Caragiu,dar si altii citiva)numai ca peste noapte s-au luminat . Ortodox este un alt exemplu .Cu siguranta ca din astfel de indaratnicii imi reiese ,,spiritul retrograd" dar eu o traiesc fronda !

Si de asemenea a aparut o noua regula cu care incerc sa ma obisnuiesc: scrierea legata a cuvintelor " Niciun, nicio" si parca auzisem eu undeva... candva ca se va inlatura si cratima, lucru care mie mi s-ar parea chiar o incurajare a celor carora nu le prea place cartea.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 171265)

Foarte adevarat ;)
Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 171283)
"Zaharia", se poate pune virgula inainte de "si" in cazul in care este adverb, nu conjunctie coordonatoare copulativa. Dar intotdeauna depinde de context, de intentia mesajului pe care vrea vorbitorul sa-l transmita prin textul scris.

Grav este cand apare virgula intre subiect si predicat, sau cum total gresit o folosesc unii pentru a evita, chipurile, cacofoniile. Cacofonia este greseala de limbaj si cu virgula, si fara virgula. (iata, aici "si" este adverb... )

Hihihi....trebuie sa marturisesc ca am avut o perioada in liceu in care abuzam de prezenta virgulei in cadrul frazelor mele lungi si chiar am fost si taxata pentru acest lucru.

Bineinteles ca nu se punea problema sa o plasez intre subiect si predicat sau pentru a evita cacofoniile, dar in opinia mea prin virgula aveam impresia ca frazele vor primi o intonatie mai aparte =)).

Citat:

În prealabil postat de Iulia11 (Post 171309)
Foarte bun topic. Si pe mine ma uimesc zilnic oameni care au si master si nu stiu sa aplice genitivul cum trebuie.... oare a cui e vina si oare de ce nu vor sa se corecteze si se supara atunci cand li se atrage atentia?

Nu ar trebuie sa se supere deloc ba chiar sa multumeasca celor care le atrag atentia ;) pentru ca e pacat sa persiste in greseli de genul acesta.
Probleme de genul am inteles ca ar avea si englezii, nestiing cum sa foloseasca " Whom"...dar in cazul lor e de inteles cand nu stiu nici macar spellingul corect si se chinuie pana la adanci batraneti =)).

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 171446)
Lasa sa se redeschida. Chiar daca unul dintre cititori o sa invete ceva de aici, atunci nu e munca in zadar.

Cunosc un ins superdestept, care vorbeste fluent cateva limbi straine si care are probleme cu acest amarat de "i". Nu stiu ce sa zic, dar pana am terminat eu scoala n-am observat acest tip de greseala de scriere. E clar ca traiim vremuri apocaliiptice. (cred ca uni simt nevoia sa adauge o litera cand vocala e mai lunga, pe cand alti sunt mai zgarciti din fiire...)

Tocmai ca nici eu nu am observat asa ceva dar se pare ca de fapt ca aceasta greseala e destul de des intalnita.

Eu marturisesc ca am problema cu punctele de suspensie. Cred ca imi plac foarte mult si desi sotul meu imi tot atrage atentia...imi vine greu sa renunt la ele =))
Sper totusi ca voi reusi sa le reduc substantial ;)

AndruscaCIM 06.10.2009 14:39:54

Citat:

În prealabil postat de MarinaAlca (Post 171409)
Cu totii facem greseli,nu incape indoiala... pentru mine, cea mai jenanta situatie, este atunci cand vad greseli facute de membrii care mie imi sunt tare dragi si efectiv nu doresc sa ii necajesc, atentionandu-i asupra acestui aspect.

Foarte adevarat, cu totii facem greseli...de aceea eu va invit sa le corectati pe ale mele cand le observati, pentru ca banuiesc ca imi mai scapa si mie si nu mi-as dori sa pocesc limba materna catusi de putin ;)

LapetiteMoc 06.10.2009 15:01:00

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171476)
Ce sa zic, eu chiar am ramas surprinsa sa observ atat de multe greseli la acest capitol si nici nu mi-am imaginat ca ar putea constitui o problema..ma rog eu am prins toate regulile destul de usor si banuiesc ca asta se datoreaza si faptului ca am avut profesori foarte buni care au contribuit la insusirea corecta de catre mine a limbii romane.
Si eu sper sa aiba viata lunga!

Unii prind repede, altii ceva mai greu, dar sunt si din cei de care nu se prinde niciodata.

AndruscaCIM 06.10.2009 17:18:30

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 171491)
Unii prind repede, altii ceva mai greu, dar sunt si din cei de care nu se prinde niciodata.

Cred ca totusi conteaza mult sa iti doresti si sa te respecti insusindu-ti corect limba romana ;)

andreicozia 06.10.2009 17:35:18

Acestea sunt detaliii nesemnificatiiiive aici pe un forum ortodox.

Cum ramine cu batrina murdara pe picioare analfabeta insa curata la suflet amintita de un filozof crestin?
Conform unora ar trebui sanctionata si data afara de pe acest forum scrobit.

Au fost sfinti care odata participind la o Liturghie au observat rugaciuni care se inaltau la cer sub forma de raze de lumina din partea unor batrine pe care lumea nu dadea nici doi bani(analfabete, tacute, murdare, ciudate)

Nu zic ca corectitudinea in scriere n-ar fi importanta insa concurenta asta in cine este mai destept aici nu isi are locul

Poftiti va rog pe forumuri de limba si literatura si faceti valuri acolo astfel mai creati un pic de miscare a ghetarului.

Multi dintre noi cautam povestiri si sfaturi de suflet nu de corectitudine gramaticala privita cu rigurozitate frantuzita..si aceea falsa deoarece realitatea este cu totul alta si in Franta...cunoastem!

VA ROG DIN SUFLET cei avizati si care nu stiti sa scrieti sa IGNORATI COMPLET pe cei care va admonesteaza si continuati sa scrieti asa CUM STITI! ..si fiti siguri ca mai exista si altfel de profesori in lume care va accepta asa cum sunteti
Eu unul va iubesc oricum!

cristiboss56 06.10.2009 17:56:46

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 171545)

Cum ramine cu batrina murdara pe picioare analfabeta insa curata la suflet amintita de un filozof crestin?

Au fost sfinti care odata participind la o Liturghie au observat rugaciuni care se inaltau la cer sub forma de raze de lumina din partea unor batrine pe care lumea nu dadea nici doi bani(analfabete, tacute, murdare, ciudate)

Nu zic ca corectitudinea in scriere n-ar fi importanta insa concurenta asta in cine este mai destept aici nu isi are locul

Poftiti va rog pe forumuri de limba si literatura si faceti valuri acolo astfel mai creati un pic de miscare a ghetarului.

Multi dintre noi cautam povestiri si sfaturi de suflet nu de corectitudine gramaticala privita cu rigurozitate frantuzita..si aceea falsa deoarece realitatea este cu totul alta si in Franta...cunoastem!

VA ROG DIN SUFLET cei avizati si care nu stiti sa scrieti sa IGNORATI COMPLET pe cei care va admonesteaza si continuati sa scrieti asa CUM STITI! ..si fiti siguri ca mai exista si altfel de profesori in lume care va accepta asa cum sunteti

Vai, vai , Cozia ! O să se supere doamna profesoară Gabriela și Florentina șiiiiii. . . , mai știu eu cine , dar în episodul viitor !

AndruscaCIM 06.10.2009 18:01:30

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 171545)

Stii ceva...daca sustii ca un elev are alte prioritati si obligatii in timpul celor 12 ani de scoala decat sa invete limba materna...eu iti dau dreptate ;)

Si lenea e un pacat...in caz ca nu stiai, sau uneori ti se pare o virtute...pai hai sa ne preocupam toti de mantuire si sa lasam scoala la o parte. Eu chiar ma gandesc cat de stupid ar suna sa le spun viitorilor mei copii " Scrieti si invatati cat puteti si cat vreti, eu va iubesc oricum iar voi preocupati-va de mantuire!" ;) ;) =))

E ceva foarte urat sa nu stii sa scrii si de aceea va rog sa ma faceti atenta in caz ca gresesc...pentru a nu ma face de ras si in alte contexte.

Va multumesc!

AndruscaCIM 06.10.2009 18:06:24

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 171554)
Vai, vai , Cozia ! O să se supere doamna profesoară Gabriela și Florentina șiiiiii. . . , mai știu eu cine , dar în episodul viitor !

Da ..si EU. Partea proasta e ca nu ar trebui sa se supere nimeni ci sa ia aminte si sa se corecteze. E ca si cum ne-am supara cand ni se atrage atentia asupra unui defect personal.

Scoala nu a fost inventata degeaba, cam asta e ideea de baza ;)

glykys 06.10.2009 18:28:39

Oameni buni, nu va suparati daca sunteti corectati (si eu fac niste greseli, desi nu ar trebui). Foarte bine ca s-a pus o astfel de problema. Dupa cum spunea Andrusca, lenea e un pacat mare si, adaug eu, si nestiinta. Un crestin nu trebuie sa fie prost sau lenes. Sunt si alte lucuri mai importante, dar aceasta autosuficienta nu este buna deloc, mai ales ca tinde sa se transfere si in alte planuri. Sa luam deci fiecare aminte ce si cum postam!

andreicozia 06.10.2009 18:29:49

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171556)
Stii ceva...daca sustii ca un elev are alte prioritati si obligatii in timpul celor 12 ani de scoala decat sa invete limba materna...eu iti dau dreptate ;)

Si lenea e un pacat...in caz ca nu stiai, sau uneori ti se pare o virtute...pai hai sa ne preocupam toti de mantuire si sa lasam scoala la o parte. Eu chiar ma gandesc cat de stupid ar suna sa le spun viitorilor mei copii " Scrieti si invatati cat puteti si cat vreti, eu va iubesc oricum iar voi preocupati-va de mantuire!" ;) ;) =))

E ceva foarte urat sa nu stii sa scrii si de aceea va rog sa ma faceti atenta in caz ca gresesc...pentru a nu ma face de ras si in alte contexte.

Va multumesc!

Draga Andrusca,
AICI si nu in scoala prioritatea noastra este de a urma si imita pe Hristos care NU a scris absolut nimic NICIODATA in cei 3,5 ani ai vietii lui ca propavaduitor a Cuvintului si ca Fiu a lui Dumnezeu
Sa-i fie oare rusine?

Din nou incerc sa reiterez ideea ca AICI nu este o sala de clasa iar noi nu suntem scolari.
Ce bine ar fi daca ne-am iubi prin a ne lasa unii pe altii in pace cu defectele noastre( indiferenta iubitoare de care am mai amintit) si sa ne concentram pe suflet si simboluri desenate pe nisip cu batul precum Mintuitorul

Noesisaa 06.10.2009 18:36:52

Si cel mai trist in problema cu i este faptul ca de fapt nu are nici un fel de suport in limba vorbita. Nimeni nu pronunta fiiul, scri, fi (sa fii cuminte) etc. Deci pur si simplu nu pot sa inteleg cum ajung atat de multi romani sa faca asemenea greseli elementare cand in limba romana, in general, scrii cum auzi. (Ca in propozitia anterioara, auzi un i lung la scrii, deci doi de i, si un i scurt la auzi, deci un singur i. ) Ce o fi asa de greu de priceput nu stiu.

Mai este problema cu ortogramele, in special cu va, v-a.

andreicozia 06.10.2009 18:43:18

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 171568)
Sa luam deci fiecare aminte ce si cum postam!

Eu ramin de parerea ca subiectul si efectul pe care il are asupra sufletului conteaza nu scrierea corecta.

Nici o clipa nu ne gindim ca dezbatind acest subiect noi ucidem dorinta de exprimare a lui Moshe, a multor altor nationalitati si oameni sarmani, pe care le eliminam si-i rusinam ca nu sunt perfecti ca NOI

Invocarea lenei ca fiind un motiv este pueril, multa lume din cauza disparitiei ACCESULUI LIBER SI CU BURTA PLINA, SATUI la Educatie pur si simplu au fost eliminati ca fiind necorespunzatori de cine?
DE NOI TOTI care-i vrem sa dispara de pe fata pamintului crezind cu naivitate ca daca scapam de "lenesi" si cei care nu contribuie" vom rezolva PROBLEMA ROMANIEI.

Tot tineretul "destept" si educat in asa ZISA societate de Consum romaneasca de abia asteapta sa scape de cei invechiti, analfabeti, de pensionari si alti consumatori de buget!
In acest context se inscrie si acest demers gramatical

Mai avem pina ajungem la intelegerea deplina a fiintei umane si a valorii pe care o are.
Insa, pardon, acest lucru tine de progres...

glykys 06.10.2009 19:06:01

Hm... mie mi se pare ca, dimpotriva, tineretul nu prea stie regulile gramaticale. Oamenii mai in varsta stiu destul de bine gramatica. Nu este niciun fel de conspiratie,Doamne fereste, nu dorim sa eliminam pe nimeni, ci doar sa atragem atentia sa fie fiecare mai atent. Nu da nimeni cu parul! Hristos nu a scris nimic, dar Sfintii Parinti da. Daca aveau aceeasi mentalitate si ramanea fiecare la trairea personala, acum noi si toti cei de dinaintea noastra nu am fi stiut ce comori ascund scrierile sfinte, nu am fi fost mai nimic din ce suntem. Au fost si sfinti foarte cultivati, slava Domnului, dar mai presus de toate, au fost mari rugatori. Insa nu e bine sa lasam sa rugineasca banutul, atata tot. Sper ca nu am suparat pe nimeni.

AndruscaCIM 06.10.2009 19:15:58

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 171576)
Eu ramin de parerea ca subiectul si efectul pe care il are asupra sufletului conteaza nu scrierea corecta.

Nici o clipa nu ne gindim ca dezbatind acest subiect noi ucidem dorinta de exprimare a lui Moshe, a multor altor nationalitati si oameni sarmani, pe care le eliminam si-i rusinam ca nu sunt perfecti ca NOI

Invocarea lenei ca fiind un motiv este pueril, multa lume din cauza disparitiei ACCESULUI LIBER SI CU BURTA PLINA, SATUI la Educatie pur si simplu au fost eliminati ca fiind necorespunzatori de cine?
DE NOI TOTI care-i vrem sa dispara de pe fata pamintului crezind cu naivitate ca daca scapam de "lenesi" si cei care nu contribuie" vom rezolva PROBLEMA ROMANIEI.

Tot tineretul "destept" si educat in asa ZISA societate de Consum romaneasca de abia asteapta sa scape de cei invechiti, analfabeti, de pensionari si alti consumatori de buget!
In acest context se inscrie si acest demers gramatical

Mai avem pina ajungem la intelegerea deplina a fiintei umane si a valorii pe care o are.
Insa, pardon, acest lucru tine de progres...

Nu tine de inteligenta, ci de capacitatea de a corecta greselile personale.

Personal cred ca trebuie sa avem dorinta de a ne autocorecta tot timpul si sub orice aspect.

Cred ca este foarte important sa renuntam la orgoliu, pentru ca atata timp cat el ne impiedica sa acceptam faptul ca gresim si sa acceptam adevarul...nu poate fi deloc constructiv.

P.S. Banuiesc ca cei de alte nationalitati isi stiu deja foarte bine limba lor materna si o mai stiu si pe a noastra, asa ca tot respectul din partea mea.
A invata limba materna corect este o obligatie, nu un progres...pentru ca lumea invata sa scrie de cand e ea ;)

AndruscaCIM 06.10.2009 19:29:47

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 171581)
Hm... mie mi se pare ca, dimpotriva, tineretul nu prea stie regulile gramaticale. Oamenii mai in varsta stiu destul de bine gramatica. Nu este niciun fel de conspiratie,Doamne fereste, nu dorim sa eliminam pe nimeni, ci doar sa atragem atentia sa fie fiecare mai atent. Nu da nimeni cu parul! Hristos nu a scris nimic, dar Sfintii Parinti da. Daca aveau aceeasi mentalitate si ramanea fiecare la trairea personala, acum noi si toti cei de dinaintea noastra nu am fi stiut ce comori ascund scrierile sfinte, nu am fi fost mai nimic din ce suntem. Au fost si sfinti foarte cultivati, slava Domnului, dar mai presus de toate, au fost mari rugatori. Insa nu e bine sa lasam sa rugineasca banutul, atata tot. Sper ca nu am suparat pe nimeni.

Asa este. Eu chiar consider ca nu e bine sa fim nepasatori fata de greselile acestea pentru ca riscam sa fim catalogati gresit definitiv de cei care respecta aceste reguli ca fiind de baza. Practic sunt oameni care pot suferi din aceasta cauza si nici macar nu li se explica de ce au picat un examen, de ce iau note mici in facultate si asa mai departe...pentru ca unii nici nu se sinchisesc sa ii mai corecteze sau sa le mai citeasca lucrarile cand vad ca nu stiu sa scrie.

Asta e parerea mea....eu una am avut colegi in facultate care nu stiau sa scrie, picau examene, profesorii ii desconsiderau si aveau saracii restante, stres in sesiunea de restante, plangeau pe la cabinetele profesorilor...dar cum sa le spui " Stii, vezi ca nu stii sa scrii si poate de asta pici la examene!" cand s-ar deduce ca prea putin ii intereseaza sa puna mana pe o carte sa isi clarifice anumite lucruri neintelese ????!!!! :(

antoniap 06.10.2009 19:30:01

Cred ca nu trebuie sa cadem in extreme. Sa nu dam atentie mai mare formei decat fondului. Sa ne intoarcem la esenta si atunci cand scriem si atunci cand vorbim. Important este sa fim atenti la ceea ce scriem pentru ca, prin scrisul nostru, sa-I slujim lui Dumnezeu marturisindu-L in fata oamenilor ca niste fii. Iisus l-a iubit mult pe Petru, desi era neinstruit. Caci Il interesa sufletul acestuia.

Un scolar, acum cateva decenii scrisese cuvantul ,,rege'' cu majuscula. Profesorul ii i-a facut observatie, spunandu-i: ,,Nici regele nu e mai presus decat gramatica limbii romane!'' Parafrazandu-l, consider ca e bine sa ne aratam respectul pentru limba romana, insa Dumnezeu e mai presus si decat gramatica.

Si totusi, bine este a scrie cele duhovnicesti cu luare-aminte din toate punctele de vedere. Dar, daca fratele nostu se mai impiedica la ,,i" sau la virgule, pe alte topice n-ar trebui ca acesta sa fie un motiv pentru a-l critica. Pe acest topic putem sa dezbatem si aceasta problema. Dar atat.

cristiboss56 06.10.2009 19:33:58

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171587)
Nu tine de inteligenta, ci de capacitatea de a corecta greselile personale.

Personal cred ca trebuie sa avem dorinta de a ne autocorecta tot timpul si sub orice aspect.

Cred ca este foarte important sa renuntam la orgoliu, pentru ca atata timp cat el ne impiedica sa acceptam faptul ca gresim si sa acceptam adevarul...nu poate fi deloc constructiv.

P.S. Banuiesc ca cei de alte nationalitati isi stiu deja foarte bine limba lor materna si o mai stiu si pe a noastra, asa ca tot respectul din partea mea.
A invata limba materna corect este o obligatie, nu un progres...pentru ca lumea invata sa scrie de cand e ea ;)

Pozele tale din pagina personala , m-au convins si mi-au anihilat orgoliu si mandria ! Vorbesc extrem de serios .:5:

MarinaAlca 07.10.2009 00:48:21

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 171594)
Pozele tale din pagina personala , m-au convins si mi-au anihilat orgoliu si mandria ! Vorbesc extrem de serios .:5:

Of, of, mai Cristi, asta e unul din punctele tale sensibile.:5:

In alta ordine de idei, cred ca se bate prea mult apa in piua pe :aoleu ce de greseli fac unii, of, of si vai, vai!!!
Ar fi mai potrivit ar fi sa se dea exemple clare (forma corecta si forma gresita), pentru oameni simpli ca noi.. si nu explicatii savantlicoase care oricum sunt inutile, caci vor fi intelese doar de cei care nu au nevoie de corecturi(ex:conjunctie coordonatoare copulativa)

cristiboss56 07.10.2009 03:53:17

Citat:

În prealabil postat de MarinaAlca (Post 171647)
Of, of, mai Cristi, asta e unul din punctele tale sensibile.:5:

In alta ordine de idei, cred ca se bate prea mult apa in piua pe :aoleu ce de greseli fac unii, of, of si vai, vai!!!
Ar fi mai potrivit ar fi sa se dea exemple clare (forma corecta si forma gresita), pentru oameni simpli ca noi.. si nu explicatii savantlicoase care oricum sunt inutile, caci vor fi intelese doar de cei care nu au nevoie de corecturi(ex:conjunctie coordonatoare copulativa)

Of, of, of, de trei ori of , nu de două ori ! . . .
:25:

mirelat 07.10.2009 05:16:13

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 171570)
Mai este problema cu ortogramele, in special cu va, v-a.

pe mine asta ma deranjeaza cel mai tare, nu un "i" in plus sau in minus, sau o virgula nelalocul ei.

deci, sa dam exemple, ca asa se invata cel mai bine:
atunci cand e vorba de timpul viitor, particula "va" se scrie legat: el va merge la munte
daca insa e vorba de timpul trecut, atunci se desparte cu liniuta: el v-a dat o floare
(s-ar putea da mai multe explicatii ale regulei liniutei de unire, dar poate nu e cazul aici, cum zicea si Marina...)

PS: bine ca ai mai dat si exemplul cu ortodox (sg) - ortodocsi (pl),
pentru toti cei care mai au dubii si de atata graba nu consulta macar www.dexonline.ro

LapetiteMoc 07.10.2009 12:40:17

zambete

-Eu copiez, tu copiezi, el copiaza. Ce timp este, copii?
-Timpul tezelor, domnule profesor!

AndruscaCIM 07.10.2009 12:49:12

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 171719)
-Eu copiez, tu copiezi, el copiaza. Ce timp este, copii?
-Timpul tezelor, domnule profesor!

Of of of si un pantof =))
Apropos, am si eu o intrebare referitor la acest verb; de exemplu eu eram si de fapt sunt obisnuita cu verbul " a copia" si nu imi suna deloc bine " copiaza" dar totusi am observat ca acesta din urma este folosit cu preponderenta.
E gresit daca acest verb se conjuga si la modul asta:
Eu copii
Tu copii
El copie
Noi copiem
Voi copiati...bla bla bla ???????... sau acesta se refera strict la a copia atitudinea, stilul cuiva ???? :-?
Mersic anticipat! ;)

glykys 07.10.2009 13:04:59

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171722)
Of of of si un pantof =))
Apropos, am si eu o intrebare referitor la acest verb; de exemplu eu eram si de fapt sunt obisnuita cu verbul " a copia" si nu imi suna deloc bine " copiaza" dar totusi am observat ca acesta din urma este folosit cu preponderenta.
E gresit daca acest verb se conjuga si la modul asta:
Eu copii
Tu copii
El copie
Noi copiem
Voi copiati...bla bla bla ???????... sau acesta se refera strict la a copia atitudinea, stilul cuiva ???? :-?
Mersic anticipat! ;)

E acelasi verb si se conjuga corect numai cum a spus LaPetite Moc, adica avand ca model pe a lucra eu lucrez, tu lucrezi, nu zice nimeni eu lucru, tu lucri :)
- http://dexonline.ro/search.php?cuv=copia
Stiu ca eu folosesc de multe ori verbul "a zice", desi este iesit din uz, dar imi place mai mult decat "a spune", pentru ca este mostenit din latina.

AndruscaCIM 07.10.2009 13:18:53

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 171726)
E acelasi verb si se conjuga corect numai cum a spus LaPetite Moc, adica avand ca model pe a lucra eu lucrez, tu lucrezi, nu zice nimeni eu lucru, tu lucri :)
- http://dexonline.ro/search.php?cuv=copia
Stiu ca eu folosesc de multe ori verbul "a zice", desi este iesit din uz, dar imi place mai mult decat "a spune", pentru ca este mostenit din latina.

Mersic pentru explicatie! Si totusi ( fac si eu precum sectarii) asta nu mi se pare ca ar denota faptul ca ar fi gresita aceasta conjugare, pentru ca nu toate verbele primesc terminatia " -ez " desi au diferite terminatii la infinitiv : a canta, a manca, a compune, a scrie...care nu devin " cantez, muncez, compuneaza, scriaza =))

Cred ca am eu un pitic care bate tare din picior pe creierul meu...si de asta tin atat de tare la verbul " a copia " ;)

AndruscaCIM 07.10.2009 13:27:21

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 171594)

:D...........

glykys 07.10.2009 13:28:52

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171730)
Mersic pentru explicatie! Si totusi ( fac si eu precum sectarii) asta nu mi se pare ca ar denota faptul ca ar fi gresita aceasta conjugare, pentru ca nu toate verbele primesc terminatia " -ez " desi au diferite terminatii la infinitiv : a canta, a manca, a compune, a scrie...care nu devin " cantez, muncez, compuneaza, scriaza =))

Cred ca am eu un pitic pe creier ;)

In DEX, forma corecta indicata este copiez, copiezi, copiaza... si a detalia se conjuga detaliez, detaliezi... dar a taia - tai, tai, taie... Nu stiu care este criteriul, probabil un grup de sunete precedent, dar o sa ma interesez;), pentru ca autosuficienta nu e buna. Nu e destul sa stim ca se spune asa, ci si de ce e asa. Poate ne ajuta un lingvist.

AndruscaCIM 07.10.2009 13:45:45

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 171736)
In DEX, forma corecta indicata este copiez, copiezi, copiaza... si a detalia se conjuga detaliez, detaliezi... dar a taia - tai, tai, taie... Nu stiu care este criteriul, probabil un grup de sunete precedent, dar o sa ma interesez;), pentru ca autosuficienta nu e buna. Nu e destul sa stim ca se spune asa, ci si de ce e asa. Poate ne ajuta un lingvist.

Hihihi...pai si eu as vrea sa stiu daca este chiar gresit, pentru ca ma gandesc ca ambele or fi corecte, numai ca unul se foloseste intr-un anumit context si celalalt in altul; ceva de genul asta imi trece mie prin minte ;)

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:50:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.