![]() |
Interzisa Psaltirea??
Am aflat ca pentru a citi din Psaltire ai nevoie de dezlegare de la preot. Daca este adevarat, as dori sa stiu care este motivul? Va multumesc din suflet!
|
Citat:
Psaltirea a fost dintotdeauna o carte de rugaciune a crestinului. Iar la biserica se citeste din psalmi tot timpul. |
Intr-adevar e bine sa citesti cu BINECUVANTAREA DUHOVNICULUI.
pentru mai multe lamuriri intra pe acest topic http://www.crestinortodox.ro/forum/s...irea+psalmilor |
Eu nu auzisem de asa ceva.
In curand o sa trebuiasca sa cerem binecuvantare si ca sa ne spalam pe fata. Cred ca se cam exagereaza cu cererea binecuvantarii. Nu suntem calugari, sa fim sub ascultare in cele mai mici amanunte. Acum, este adevarat ca parintele duhovnic ne poate indruma in rugaciune, isi poate da seama care este nivelul nostru si cat putem sa ne rugam, si de asta ne poate da sfaturi cat sa citim, inclusiv din psaltire. Dar asta nu inseamna ca 'nu avem voie' sa citim sau sa ne rugam si mai mult. |
Citat:
Nu cred ca vrei sa sti prin ce am trecut! Pentru mine a fost un cosmar si multumesc Bunului Dumnezeu ca am scapat cu viata.Vorbesc cat se poate de serios.Am avut incercari ffff mari! Abia atunci, eu cea rebela din fire am inteles cat de mult poate valora o binecuvantare, chiar si ptr a te spala pe fatza.:6: |
cred ca e bine sa citim cu randuiala de la duhovnic pasltirea si cine stie poate duhovnicul iti recomanda ca rugaciune zilnica anumiti psalmi mie mia recomandat psalmul 142 ca rugaciune zilnica si mai ales cand sunt suparat ma linisteste foarte mult
|
Uite Fani, ca sa nu zici ca am atitudine de "imbrobodita", referitor la tema citirii psalmilor, am gasit in ziarul Lumina, articol al Părintele Nicolae D. Necula, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București actualmente profesor de Liturgică in cadrul aceleiasi facultatihttp://www.ziarullumina.ro/imagine.p...759.jpg&rw=280
„Cum se citește Psaltirea? Să îmi dați binecuvântare!“ Când timpul ne permite și avem evlavie, ce rugăciuni ne recomandați să mai rostim? Credincioșii mai zeloși citesc psalmi și acatiste despre care ne întreabă adeseori cum să le citească. Îmi zic: „Cum se citește Psaltirea? Să îmi dați binecuvântare!“, iar eu le răspund: „Nu este nevoie să iei binecuvântare“. Psaltirea face parte din Sfânta Scriptură, o putem citi oricând; este și carte de cult din care ne alegem câte catisme putem, în funcție de evlavia pe care o avem, nefiind un număr precis de psalmi sau catisme. Unii își încarcă programul de rugăciune cu citirea, aproape cu regularitate, a două, trei catisme sau cu acatiste ale unor sfinți. Mă întreabă: „Ce acatist să citesc?“; „Citește-l pe cel care este închinat sfântului din ziua sau perioada respectivă sau pe cel care crezi că se potrivește stării sufletești!“. Acatistele au și ele un oarecare specific, spre lauda unui sfânt. Orice acatist care este înscris în cartea de rugăciuni se poate citi, nu neapărat cu preferințe speciale, ținând cont că rugăciunea nu ți-o îndeplinește sfântul respectiv, ci el mijlocește ca Hristos să ne asculte rugăciunea. Sfântul ne pregătește calea, iar Hristos Domnul ne ajută. Dacă noi acordăm o importanță prea mare sfinților și credem că ei ne rezolvă problemele, greșim din punct de vedere dogmatic, fiindcă sfinții nu sunt decât rugători. Citește acatistele pe rând, nu cu preferință. Dacă ți-ai luat un sfânt pe care îl simți că ți-e protector, te ajută, îi porți numele, citește-i acatistul, roagă-te pentru rugăciunile lui. |
Eu mi-am intrebat duhovnicul daca imi da binecuvantare pentru a citi din Psaltire si mi-a spus ca nu stie sa existe o asemenea binecuvantare, ca nu este necesara, din Psaltire poti citi oricand.
Doamne ajuta! |
Eu am canon o catisma pe zi. Am aflat ulterior de pe forum ca se poate citi maxim o catisma pe zi. Imi place Psaltirea, insa exista pe alocuri niste pasaje mai greu de inteles pentru mine... poate mai incolo o sa le pricep.
|
Citat:
|
Citat:
Insa, precum spuneam in primul post, am avut"bubuieli" mari cand am citit asa dupa capul meu.E posibil sa fie si coincidenta si evident ca am pus-o repede pe seama cititului psaltirii fara binecuvantare.Numai Dumnezeu stie de ce s-a intamplat asa. |
Citat:
Viata noastra duhovniceasca este personala. Se poate sa fi fost pentru tine asa. Poate ca te-au socat fara sa-ti dai seama anumite versete, au avut un impact ascuns asupra ta, sau poate ca, facand un lucru bun, ai avut mai multe ispite. Cine stie? Insa eu ziceam ca nu este o regula generala. |
Posibil sa fie astea motivele, insa stii ce este mai trist? De atunci, desi iubesc psalmii, am ramas cu teama de a-i mai citi.E absolut stupid, dar nu imi pot alunga aceasta teama si sunt convinsa ca la fel ca mine sunt atatia altii care simt eronat.
|
Psaltirea contie blesteme asupra diavolului si de aceea daca nu esti curat si drept, diavolii te vor chinuii ca ai indraznit sa ii blestemi si sa-i certi desi tu esti al lor ca fapta, nu ca suflet.
Am auzit variante diferite pt zicerea psaltirii, dar eu o urmez pe cea cu care am fost invatat. Am mai povestit pe forum de o femeie care innebunise pt ca o zisese pe toata, ca era ea nemultumita ca de ce i se interzice sa zica rugaciuni. Cele mai multe rugaciuni sunt normale, dar acestea care contin blesteme contra necuratului trebuie totusi ca mireanul sa fie sub binecuvantare celui mai mare decat el, duhovnic sau episcop. De exemplu preotul nu poate zice Moliftele Sf. Vasile cel Mare fara post pt ca i-ar murii toata familia, sau l-ar lasa, sau s-ar molipsi cu nu stiu ce boala grea. Si asa acestia se aleg cu boli grele desi urmeaza predania Bisericii dar sa blestemi diavolul nu e o joaca , e o lupta directa. Nu este o rusine sa asculti sau sa inveti. Iar acestea care le-am zis de psaltire nu inseamna ca am dreptate. Eu asta stiu . |
Citat:
fiecare citeste cat poate. un cunoscut duhovnic i-a dat unui cunoscut de-al meu trei catisme pe zi. sf ioan gura de aur zicea ca e cea mai puternica dintre rugaciuni |
Eu cand am intrebat pe forum cum se comenteaza psalmul 109, in care David isi bleastama dusmanii si se roaga la Dumnezeu sa le dea toate cele, multi au sarit in sus sa-mi spuna ca imi lipseste o anumita intelegere pe care numai cei credinciosi o au, ca e periculos a se citi psalmii de catre credinciosi fara indrumare, ca "se smintesc" si ca psalmii trebuie cititi numai sub dezlegarea duhovnicului.
|
Citat:
|
Psaltirea ii arde pe diavoli, si atunci cand se simt alungati, ei ataca inmiit. Daca un om nu are duhovnic cu care sa se sfatuiasca, are toate sansele sa cada in cursele vrajmasului. Sfantul Antonie cel Mare a vazut toate cursele vrajmasului si lacrimand a zis: "Cine poate sa le treaca?" Si a auzit un glas din cer: Smerenia".
Si care e cea mai mare smerenie? Sa te sfatuiesti in toate cu duhovnicul, sa nu ai incredere in judecata ta. Deci, nu e pacat sa citeasca cineva Psaltirea fara binecuvantare, insa e periculos sa se bata cu diavolii fara protectia rugaciunii duhovnicului. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Nu, concluzia mea era cu totul alta. Sa se citeasca din psaltire, dar cu binecuvantare. Ce e asa de greu sa mergem la biserica si sa cerem blagoslovenie?
|
Citat:
Divaghez putin si tin sa mentionez ca Biserica Catolica a decis dupa al doilea consiliu al Vaticanului sa nu se citeasca doi psalmi (plus unele versuri din alti psalmi) in timpul Liturghiei, tocmai pentru ca sunt psalmi in care psalmistul cere ajutorul lui Dumnezeu pentru a-si nenoroci dusmanii. |
Citat:
Orice ar spune unii sau altii, dupa randuiala bisericii noastre nu putem sa ne rugam citind din psaltire fara binecuvantarea duhovnicului nostru. Este diferenta intre citirea scripturilor in care se regasesc si psalmii lui David si rugaciunea crestinului care se roaga citind aceeasi psalmi in randuiala si canonul primit de la duhovnic. Una este citirea spre cunoastere si alta este rugaciunea si randuiala crestinului.. |
Citat:
|
Citat:
@Cristian_S: atunci scuza-ma pentru off-topic. |
Nu si-a gasit raspuns complet intrebarea.
Este adevarat, psalmii contin si cateva blesteme pentru dusmani si rugaciuni de a-i invinge. Acestea sunt interpretate de crestini (incepand cu primii care scriu despre asta) ca ruygaciuni de aparare impotriva diavolilor. Nu este nicidecum nerecomandat sa nu le citesti (pardon, prea multe negatii: nu se spune sa nu le citim fara binecuvantare, in general), insa nici nu le obliga nimeni sa le citim daca simtim ca nu sunt pentru noi sau nu ni se potrivesc. Eu de exemplu sar intotdeauna psalmul 108 si inca jumatate din unul, am uitat care. Nu ca mi-ar fi interzis cineva, ci asa simt eu. Deci, sigur, rugaciunile de exorcism sunt puternice si se spune ca atrag diavolii, deci trebuie sa fii tare ca sa le spui. Se spune ca rugaciunile sfantului Vasile de exprocizare ar trebui spuse numai la biserica, si nu este bine sa le spunem singuri acasa. Psalmii contin insa in mare masura alt fel de rugaciuni - de cerere, de lauda, de multumire. Acest fel de rugaciune formeaza grosul - de ce atunci sa se faca atata caz de binecuvantare si de evitarea citirii lor? |
Eu n-am citit psaltirea. La unele slujbe (de ex. Denii), se citesc anumiti psalmi care sunt f.frumosi. Eu ma regasesc acolo.
La Sf. Vasile n-am auzit sa fie asa o rugaciune grea, sau impotriva diavolilor, sau de exorcizare, asa ca nu va inteleg si nu inteleg de ce ar fi asa un risc pentru preotul care le citeste. Adica n-am sesizat eu forta ei? Ceva asemanator se citeste si la Slujba de Maslu. Ma surprinde din cele ce spuneti voi ca exista in scrierile bisericii asemenea psalmi daunatori, sau de atac impotriva diavolilor. Daca ma gandesc la modul in care Iisus alunga relele, nu era nimic rau sau violent. Ce treaba avem noi cu diavolii si lupta cu ei? Noi trebuie sa ne rugam frumos, pasnic, la Dumnezeu si la sfinti. Acum m-ati speriat. Eu tot vreau sa citesc psaltirea Maicii Domnului. O fi si aia asa rea? |
Citat:
|
Citat:
Asa ca mie cel putin nu prea imi mai da mana sa o citesc. Poate nu sunt pregatita sufleteste pt o asa rugaciune. Prefer sa citesc acatiste. Ma simt mult mai bine si totul o ia pe fagasul normal. |
Citat:
- psaltirea pe care o citești este ortodoxă (asta în cazul în care ești creștin-ortodoxă)? - ai un duhovnic sau un preot la care mergi și te spovedești și ai binecuvântare pentru împărtășanie sau ești sub canon? - mergi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie unde dai liturgie pentru vii și pentru morți? - ți-ai cerut iertare de la cei pe care i-ai supărat sau te-au supărat? - Ai pus pe la biserici și mănăstiri pomelnice pentru vii si pentru morții din familie? Dacă ai făcut toate acestea măcar, nu are de ce să superea citirea psaltirii pe nimeni și nici să-ți pricinuiască supărări și necazuri.În caz contrar...va trebui să pui început de pocăință și mila și ajutorul lui Dumnezeu vor coborâ asupra ta și a familie tale după voi Sa. Evanghelia de astăzi ne învață să așteptăm roadele celor semănate de Dumnezeu în noi,acestea fiind după calitatea pământului în care au fost semânate. |
Citat:
Da, sunt ortodoxa, am un duhovnic, merg la biserica la slujba liturgica, nu mereu, ce-i drept, dau acatist pt vii si morti, pomelnice, repect sarbatorile, mai tin catoeodata post. Nu des, dar de cel putin 10 ori pe an. Dar psaltirea refuz sa o mai citesc. Imi placea foarte mult chiar, dar dupa cum am spus, ma rezum la acatiste si alte rugaciuni. |
Citat:
Peste un timp,numai Dumnezeu știe când, totul va fi mult mai ușor decât acum (chiar și citirea Psaltirii) și vei culege roadele strădaniei tale.Cele pe care le spui mi s-au întâmplat și mie și altora. Cu cât vei spori în credință cu atât mai mult îți vei dori să ai ispite! |
Citat:
Asta o voi tine minte! Multumesc mult. Inca ceva, nu stiu daca vrei dar am putea sa comunicam mai mult pt ca va ca sfaturile tale imi sunt de mare folos si prefer sa fie cineva din afara familiei cu care sa ma pot sfatui. Imi poti lasa un id sau sa vb pe private? |
Citat:
|
Citat:
Daca s-ar putea pe private ...as avea unele intrebari si poate sfaturile tale mi-ar putea fi oarecum de ajutor. Multumesc! |
Eu citesc psaltirea ca un canon dat de duhovnic. Ispite mai mare ca acum nu am avut nicodata, dar pe zi ce trece sunt mai puternica.
Mie mi-a recomandat-o sa o citesc la 4 dimineata....nu o fac mereu, recunosc. |
Citat:
|
eu citesc cate 3
|
Citat:
Din proprie experienta adaug ca pentru a fi feriti de -manifestari neplacute-, ar fi indicat sa se faca o sfestanie, o aghiazma mica in locuinta unde citim acesti psalmi. Oricum rugaciunea rostita la ora 3-4 dimineata are o mare putere. |
mai greu e cu sculatul...recunosc ca nu ma pot trezi in fiecare noapte
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:18:46. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.