![]() |
Tatal nostru
Cum ecsplicati aceste cuvinte din TATAL NUSTRU.
"SI NU NE DUCE IN ISPITA,CI NE IZBAVESTE DE CEL RAU." Adica cum sa nu ne duca in ispita, ca doar DUMNEZEU face lucruri bune nu rele. |
Iacov 1, 13: Nimeni să nu zică, atunci când este ispitit: De la Dumnezeu sunt ispitit, pentru că Dumnezeu nu este ispitit de rele și El însuși nu ispitește pe nimeni.
Pentru detalii: http://www.crestinortodox.ro/dreapta...-noi-in-ispita |
Si daca am intelege:si nu ne lasa sa fim ispititi?
|
Citat:
Parintele Galeriu scrie asa: "Dumnezeu încearcă pentru a ne zidi și înălța, demonul ne ispitește pentru a ne robi lui." |
Sfantul Grigorie de Nyssa spune ca in aceasta rugaciune ii cerem lui Dumnezeu "si nu ne lasa sa intram in ispita" sau "Si fa sa nu intram prin consimtirea noastra in ispita". Cunoastem si faptul ca Dumnezeu nu ne lasa sa fim ispititi peste puterile noastre. Adica, din fiecare lupta cu ispita putem iesi invingatori. Prin aceasta cerere, ii cerem lui Dumnezeu, ca atunci cand firea noastra se arata slabita de pacat, sa ne intareasca sa iesim biruitori.
|
Adica a gresit evanghelistul Matei si evanghelistul Luca cind au scris TATAL NOSTRU.
In biblie scrie negru pe alb "si nu ne duce in ispita"iar voi spuneti ca nu e asa sau ca a spus nu stiu cine ca ar fi altfel. Pe cine credem biblia sau pe cei care citesc din ea si invata din biblie. |
Aceasta nelamurire am avut-o si eu, iar la pomana de un an a tatalui meu am avut ocazia sa stau mai mult de vorba cu preotul locului. Din pacate raspunsul a fost departe de a ma multumi, in sensul ca noi trebuie sa luam traducerea Sfintei Scripturi asa cum a fost ea facuta. Nu stiu daca e pacat sau nu, dar eu de cele mai multe ori ma pomenesc spunand "Si nu ne pierde pe noi in ispita...!"
|
Citat:
|
"Și nu ne duce îm ispită" :
Îl rugăm pe Dumnezeu să ne apere de ispitele lumii și ale diavolului și să ne dea DARUL și PUTEREA , ca să putem învinge ori ce ispită.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
In cartea ortodoxa invatatura de credinta ortodoxa spune despre aceste cuvinte "si nu ne duce pe noi in ispita" ca DUMNEZEU ingaduie ispitele (care inseamna raul)pentru a ne pune la incercare credinta.
Asta inseamna ca DUMNEZEU stapineste si ingaduie toate. Cind se spune "si nu ne duce in ispita"asta inseamna ca prin voia LUI DUMNEZEU se manifesta si raul de asta se spune "si nu ne duce in ispita". |
Citat:
Pentru ei, cuvantul va fi fost cu siguranta mai clar decat ni se pare acesta noua. Traducerea este posibil sa fie foarte fidela, urmarindu-se a nu se schimba nimic. Sfantul Nicolae Velimirovici, in "Talcuire la Tatal nostru", la cuvintele mai sus discutate, scris astfel: "Cat de putin ii trebuie omului ca sa-si intoarca fata de la Tine spre idoli! El e impresurat de catre ispite ca de un vifor, si e neputincios ca spuma unui rau zbuciumat de munte. Daca-i bogat, indata cugeta ca este deopotriva cu Tine, sau Te pune mai prejos de el, sau isi impodobeste casa cu icoanele Tale ca si cu niste obiecte decorative. Daca raul bate la usa lui, cade in ispita de a se tocmi cu Tine sau de a Te lepada cu totul. Daca il chemi sa se jertfeasca, se razvrateste. Daca-l trimiti la moarte, tremura. Daca-l imbii cu toate desfatarile pamantului, e in primejdie sa-si otraveasca si sa-si omoare propriul suflet. Daca descoperi ochilor lui legile purtarii Tale de grija, el carteste: Lumea e minunata si in sine, si fara Facator. Ne umple de neliniste lumina Ta, Luminate Tata al nostru, ca pe niste fluturi de noapte. Cand ne chemi la lumina, noi dam fuga la intuneric; cand suntem pusi in intuneric, cautam lumina. Inaintea noastra se afla mreaja multor cai, insa ne temem sa mergem pana la capat pe vreuna din ele, fiindca la orice capat ne asteapta si ne momesc ispite. Iar calea ce duce la Tine este taiata de multe ispite si de multe, multe prapastii, inainte sa vina ispita asupra noastra, pare ca ne urmezi ca un nor luminos, dar cand ispita vine, dispari. Noi ne agitam tulburati si ne punem intrebarea chinuitoare: cand ne-am inselat, cand am crezut ca esti de fata sau cand am crezut ca lipsesti? In toate ispitele noastre ne intrebam: Tu esti Tatal nostru? Toate ispitele noastre ne aduc in minte aceeasi intrebare pe care tot ce este in jurul nostru ne-o aduce in minte in fiecare zi si in fiecare noapte: Ce gandesti despre Domnul? Unde este El si cine este El? Esti cu El sau esti fara El? Da-mi putere, Tatal si Facatorul meu, ca sa pot in fiecare clipa, fie ea luminoasa ori intunecata, a vietii mele, sa raspund la fiecare ispita cu putinta unul si acelasi lucru: Domnul este Domnul. El e acolo unde sunt eu si acolo unde nu sunt eu. Eu tind intotdeauna patimasa mea inima catre Dansul si mainile mele catre sfintele Lui vesminte ca un copil catre Tatal sau Cel iubit. Cum as putea trai fara El? Asta ar insemna ca pot sa traiesc in acelasi timp si fara mine insumi. Cum as putea sa fiu impotriva Lui? Asta ar insemna ca sunt in acelasi timp si impotriva mea. Fiul drept urmeaza tatalui sau cu cinstire, pace si bucurie. Sufla insuflarea Ta in sufletul nostru, Tata, ca sa fim fii drepti ai Tai." Cat de clare sunt toate in inima si mintea sfintilor ! Tocmai linistea si odihna lor intru toate ar trebui sa ne faca pe noi "sa nu mai facem pe desteptii". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pentru ca aici a lasat DUMNEZEU liberul arbitru ca prin voea noastra si nu fortati sa aducem inparatia LUI DUMNEZEU pe pamant. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Intrebare
Spunea cineva aici pe site, ca nu pune decat intrebari la care stie raspunsul. Sau se face o verificare a ceea ce stim si poate se dau si note.
|
Ca sa vad ce parere au alti oameni ortodoxi si se pare ca e cam diferita.
CUVINTUL LUI DUMNEZEU se pare ca este schimbat de noi oamenii dupa cum ne suna noua la ureche ca e bine sau nu. |
Citat:
Pun intrebari care au raspunsuri multiple (de fapt e un singur raspuns dar noi vedem multe alte raspunsuri in functie de evolutia noastra spirituala). |
Intrebare
Si de ce crezi ca cele citite in cartea mentionata sunt corecte? Exista multe talcuiri la Tatal Nostru. Daca am citit altceva decat tine, nu este bine?
|
Citat:
Nu crezi ca ar trebui sa se asemene aceste tilcuiri ca doar inpartim aceeasi invatatura si aceleasi cuvinte care sint trecute in biblie ca doar din biblie tilcuesc toti. |
Gavrile, primul lucru pe care trebuie sa-l ai in minte este ca aceasta rugaciune nu a fost inventata de om, in sensul ca nu omul a gandit-o primul. Ea ne-a fost data noua de insusi Dumnezeu Fiul.
Cum Dumnezeu este de necuprins, iar mintea noastra este extrem de stramta si marginita, este cumva ca in intamplarea aceea in care Fericitul Augustin a vazut un copil pe plaja care sapase o groapa si tot turna cate putina apa in groapa, iar intrebat fiind ce face, copilul a raspuns ca vrea sa mute marea in groapa, moment in care Fericitul Augustin si-a dat seama ca nu poate sa scrie o carte despre Dumnezeu pentru ca Dumnezeu e de necuprins, nu poate fi cuprins de mintea noastra ingusta si ar fi exact ca acel copil care vroia sa mute marea intr-o groapa facuta de el. Tinand aceste lucruri in minte, e lesne de inteles ca omul pricepe de fapt foarte putin si il cunoaste pe Dumnezeu in masura in care Dumnezeu i se releva. Este oricum o cunoastere partiala, pt ca Dumnezeu nu poate fi cuprins si cunoscut in totalitate de mintea noastra stramta. Din acest motiv, in functie de cat de aproape este un om de Dumnezeu, in functie de ce si cat i-a fost relevat, de cat si ce i-a fost descoperit de Dumnezeu, pricepe si percepe lucrurile in mod diferit. Intelegerea este diferita in functie de cat de inaintat duhovniceste este omul. De aceea primesti raspunsuri diferite. |
Citat:
Sint sigur ca nu este de la om aceasta rugaciune ci este data de DUMNEZEU prin FIUL SAU ISUS HRISTOS omenirii sau celor care vor sa o primeasca. |
Citat:
Este evident ca Dumnezeu stie foarte bine care ne este credinta noastra in fiecare moment. Noi insa de multe ori (probabil in majoritatea cazurilor) nu ne-o stim. Sau ne inchipuim ca ne-o stim. De multe ori noi ne dam seama cat de slaba este credinta noastra numai in fata unei ispite. Abea atunci ne dam seama cat de adevarate si cat de profunde sint cuvintele pe care probabil multi le-am rostit atunci cand am citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos: "iar firea noastra patimasa si taria neputincioasa". Atunci constientizam ca taria noastra e neputincioasa si ne dorim sa nu mai fim ispititi. Si atunci, cand in sfarsit simtim frica de a nu cadea in pacat (pentru ca ne constientizam "taria neputincioasa") spunem din suflet "Si nu ne duce pe noi in ispita". Si Dumnezeu ne aude si ne ajuta. Astfel, eu cred ca este si un fel de indemn la smerenie. |
Citat:
Tot așa prin cuvintele "Fie voia Ta precum în cer așa și pe pământ", înseamnă că precum îngerii stau pururea gata în ceruri să împlinească voia lui Dumnezeu așa și noi pururea să observăm poruncile lui Dumnezeu și să-i facem Lui lucruri bineplăcute . |
Cuvintele "si nu ne duce in ispita" se pot talcui si fara sa schimbam
nimic in textul rugaciunii Domnesti. Daca ne gandim ca viata noastra pe pamant este un continuu efort de a urma pe Hristos, este firesc ca Dumnezeu sa ne poarte pe cale cu multe incercari, tocmai pentru a "lamuri" credinta noastra. Nu putem intra in Imparatia Sa necercati. Am cazut o data examenul in Rai, acum trebuie sa fim caliti si oteliti in incercari de tot felul. Deci, noi nu-I cerem sa ne crute de incercari, ci de ispite. Ispitele sunt de la diavolul si sunt cele mai cumplite teste, pe care doar cei mai inaintati daca pot reusi sa le treaca. Si atunci ii cerem Lui Dumnezeu sa nu ne duca pe aceasta periculoasa poteca, cu prapastii de-o parte si alta, pentru ca, slabi cum suntem, ne-am pravali in hau. Iar daca totusi ne duce si pe o astfel de poteca de munte, sa nu ne lase singuri si "sa ne izbaveasca de cel rau". |
Frumos!!
mi s-a umplut inima de fericire si de bucurie cind am citit comentariile voaste.... multumesc.... in curind voi participa la discutiile voastre sublime.
|
.....?!?!.....
E adevarat...s-a vb frumos din cate am citit dar...toata treaba asta ne cam depaseste...indiferent de sens.
Vedeti voi...din cate carti am citit am ramas cu doua idei... - fiecare binecuvantat si sfintit parinte, respectand traditia si scrierile celorlalti are o parere personala referitor la Dumnezeire, existenta si lucararea Sa in univers, lume si in om;m-am incurcat cu totul si mi-am prins urechile.... - totul se rezuma la un singur atribut: DRAGOSTEA Rugaciunea, in ansamblul sau, nu cuprinde altceva decat Dragostea in care coexistam toti indiferent cat de mult suntem constienti de asta si cat de mult conlucram cu Ea. Daca ne oprim la cuvinte si nu transcedem dincolo de ele prin simtire atunci Dragostea care ne da suflare, nu exista pt noi...suntem reci, opaci si pierduti cu totul... Ex de dragoste: "pe o insula pustie erau trei barbati necunoscatori de teologie dar plini de dragoste care aveau o singura rugaciune si anume:Voi sunteti trei, noi suntem trei, Miluiti-ne pe noi! Acesti trei ajunsesera foarte cunoscuti incat afla si episcopul locului de ei si merse sa-i cerceteze.Cand auzi acesta rugaciunea lor incepu sa-i invete prezentandu-le Ceaslovul cu toata randuiala si apoi pleca...si stand episcopul in barca meditand la cei trei auzi cum acestia il striga si se uita inapoi...si ce ii fu dat sa vada? cei trei alergau pe apa in urma barcii cu dorinta ca episcopul sa le mai explice o data o anumita chestiune...vazand asta episcopul le lua Ceaslovul si le spuse ca rugaciunea lor e numai buna si nu le trebuie altceva..." Faptul ca incercam sa ne dam noi seama ce ar vrea sa zica si de ce ar vrea sa zica...pierdere de vreme...Zi rugaciunea cu toata inima ta fara a contempla la cuvintele ei si vei simti si constientiza dragostea in care te afli... Cu toata dragostea frateasca si rugamintea de a-mi ierta indrazneala:77: |
Citat:
Totusi trebuie cercetate unele rugaciuni si explicatii din biblie pentru ca sa nu fim dusi in eroare de unii oameni care cred ca altul este adevarul. Ex.:Martorii lui Iehova cred ca ISUS HRISTOS era in cer Arhanghelul Mihail, asta arata ca trebuie totusi explicate anumite lucruri. Sant mult mai multe exemple. |
...
Citat:
acesta este Iisus. cu doi de "i", la fel cum se scrie si pseudonimul tau, numele arhanghelului. poate daca iti spun ca "isus", asa cum il scrii tu, inseamna magar, o sa incerci sa te corectezi... Doamne ajuta! |
Citat:
De unde stii tu ca numele cu un singur i adica ISUS inseamna magar, ca eu nu reusesc sa gasesc aceasta explicatie, poate ma ajuti cu o indrumare. |
...
Citat:
nu stiu daca asta e important, ce inseamna cuvantul "isus". dar, se poate observa usor ca ortografierea eretica (Isus) a numelui Iisus e gresită: "Iăsous" (Iησοuς), nu "Isous", este Jesus, nu Jsus, este Ieșua (ebraica), nu Ișua etc. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Referitor la erezie:" Nu orcine zice DOAMNE DOAMNE........................." |
Nu am reusit sa parcurg tot topicul, daca s-a mai dezbatut treaba asta imi cer scuze. Pana acum ziceam "Tatal nostru" fara a gandi prea mult la adevaratul inteles al rugaciunii... si totusi in seara asta am descoperit ceva foarte interesant care nici prin cap nu imi trecea altadata. Noi cand zicem "Painea noastra cea spre fiinta, Da-ne-o noua astazi...", nu cumva ar trebui sa ne gandim si la Iisus? Iisus Hristos zice ca Este Painea vietii! Ce e ciudat e ca pana acum nu ma gandeam decat la paine, painea pe care o mancam noi de obicei... dar acum mi-am dat seama ca ar putea fi vorba si despre Iisus. Ce ziceti? Voi la ce va ganditi cand rostiti aceste cuvinte? :)
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:01:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.