Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   preot divortat (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7599)

anaana71 16.11.2009 17:14:44

preot divortat

poate un preot divortat sa predice? stiu ca preotii nu pot divorta decat f greu. dar sa predice, fiind divortat si nerecasatorit nu am mai auzit.:106:

zaharia_2009 16.11.2009 17:33:07

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 182103)
poate un preot divortat sa predice? stiu ca preotii nu pot divorta decat f greu. dar sa predice, fiind divortat si nerecasatorit nu am mai auzit.:106:

In ce conditii sti dumneata sora ca un preot poate divorta ? Si de ce nu poate predica daca este divortat, dar de slujit (de departe pe deasupra predicicarii !)poate sluji ? Ce sti despre acestea si si de unde ai aceste ,,stiinte" ca sa putem face un pic de lumina in stiinte, nestiinte si prejudecati ?

Hector 16.11.2009 17:41:38

Citat:

Depinde de la caz la caz, dar in teorie poate predica, sau sluji, cu binecuvantarea episcopului.

andreicozia 16.11.2009 17:53:04

vrei sa zici sa slujeasca in biserica?

11111111 16.11.2009 18:42:09

o umila parere...

Doamne-ajuta!

Scumpa sora Ana,din cate stiu...da.

Detaliile sunt numai la episcop si nu cred ca este de folos sa intram in amanunte.

Noi suntem mireni,trebuie sa ne preocupe mai mult statutul nostru.
(cele zece porunci)
Stiai ca...un preot ,la Judecata de-apoi...va fi judecat de doua ori.
Prima se refera la Judecata Personala(pt.pacatele facute de preot) si a doua judecata va fi pentru "grija de turma".

deci...

Daca cunosti cazul,il poti rezolva simplu...rugandu-te mult pentru sufletele lor(preot si preoteasa)

traim oricum timpuri grele!

Iarta-ma surioara ca mi-am dat si eu cu parerea,

O seara placuta,
Amin

anaana71 16.11.2009 19:05:37

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 182106)
In ce conditii sti dumneata sora ca un preot poate divorta ? Si de ce nu poate predica daca este divortat, dar de slujit (de departe pe deasupra predicicarii !)poate sluji ? Ce sti despre acestea si si de unde ai aceste ,,stiinte" ca sa putem face un pic de lumina in stiinte, nestiinte si prejudecati ?

ehe, daca eram citita, poate nu mai puneam intrebarea. exista un caz, care a fost si la TV cum preoteasa incearca de ani buni sa divorteze si nu poate (cazul preotului de la catedrala din Ploiesti). banuiesc, ca poate divorta in caz de adulter. eu acum iti spun doar din ceea ce cred eu, pentru ca daca as fi stiut, nu mai puneam intrebarea:71: avand in vedere ca ceea ce a legat Dumnezeu omul nu poate dezlega, si daca preotii ar divorta oricum si oricand, nu stiu daca ar da un exemplu celorlati. iar preotul divortat si nerecasatorit intr-o biserica ar face loc de alte "discutii". aceste "stiinte" nu stiu daca te-au luminat, si fac parte din cadrul eminentei mele cenusii:40:

anaana71 16.11.2009 19:13:08

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 182114)
vrei sa zici sa slujeasca in biserica?

pai in alta parte unde?:29:

anaana71 16.11.2009 19:15:39

Citat:

În prealabil postat de 11111111 (Post 182128)
Doamne-ajuta!

Detaliile sunt numai la episcop si nu cred ca este de folos sa intram in amanunte.

Amin

amanuntele nu ma intereseaza, doar daca poate sau nu. este, intr-un satuc, un caz intr-o biserica unde sunt 2 preoti (preotul paroh si celalat care este divortat), care toata ziua se cearta, iar enoriasii sunt in 2 tabere.

geo.nektarios 16.11.2009 19:55:31

Trebuie anuntat Protopopul si sa vina si sa stabileasca ORDINEA in Parohie! Daca nu rezolva nimic, trebuie anuntat Episcopul locului de care apartine Parohia! Daca preotul respectiv este divortat pt ca el a vrut asta, datorita Preotesei infidele, sau alte probleme, NU MAI POATE SLUJI!!! Numai daca ea la parasit pt motive neintemeiate si de care preotul nu este VINOVAT CU NIMIC!!! In astfel de conditii el poate sluji si predica!!! Dar altfel NUMAI Epsicopul decide!!!

anaana71 16.11.2009 20:35:42

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 182162)
Trebuie anuntat Protopopul si sa vina si sa stabileasca ORDINEA in Parohie! Daca nu rezolva nimic, trebuie anuntat Episcopul locului de care apartine Parohia! Daca preotul respectiv este divortat pt ca el a vrut asta, datorita Preotesei infidele, sau alte probleme, NU MAI POATE SLUJI!!! Numai daca ea la parasit pt motive neintemeiate si de care preotul nu este VINOVAT CU NIMIC!!! In astfel de conditii el poate sluji si predica!!! Dar altfel NUMAI Epsicopul decide!!!

multumesc pentru raspuns. :5:si poate sluji si fara sa se mai recasatoreaca?

geo.nektarios 16.11.2009 20:40:51

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 182179)
multumesc pentru raspuns. :5:si poate sluji si fara sa se mai recasatoreaca?

NU este recasatorire pt preot!!! Daca a ramas singur, sa isi duca Crucea singur, daca vrea sa se recasatoreasca, renunta la Preotie!!! Daca nu, poate merge la Manastire!!!

anaana71 16.11.2009 20:42:22

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 182184)
NU este recasatorire pt preot!!! Daca a ramas singur, sa isi duca Crucea singur, daca vrea sa se recasatoreasca, renunta la Preotie!!! Daca nu, poate merge la Manastire!!!

am inteles. :17:

sofiaiuga 16.11.2009 20:50:55

Citat:

Parerile pot fi impartite si la episcopi ..iar daca acel preot vrea cu ADEVARAT PROPRIA MINTUIRE ..sa citesca PRAVILA DE L A GOVORA ,unde scrie ce spun SFINTII PARINTI IN LEGATURA CU ACEASTA PROBLEMA ..CACI EPISCOPII nu stim ..cit de laxi sint in privinta acestui subiect.De fappt ei ,episcopii tre sa se conduca dupa pravila de la GOVORA ..fara pogaoraminte..caci este vb.de mintuirea unui suflet si de slujire preoteaca.!..nu-i lucru de saga asta.!

sofiaiuga 16.11.2009 20:53:20

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 182184)

drept grait-ai:18:

byank_nico 16.11.2009 21:27:41

Eu stiu ca un preot divortat nu poate spovedi dar in nici intr-un caz sa nu mai slujeasca sau sa predice.....dar pe noi nu ar trebui sa ne intereseze asa ceva..."Nu judecati ca sa nu fiti judecati"noi trebuie sa avem grija de sufletul nostru iar ptr aproapele nostru tot ce putem face e sa ne rugam...Iar recasatorie ptr preot nu mai exista...daca a ramas singur trebuie sa-si duca Crucea asa cum e sau sa se retraga in manastire......

JohndaRuss 16.11.2009 22:02:41

Citat:

Nu este de competența nostră să analizăm daca poate sau nu poate dar cred că important este și cine a intentat divorțul. Dacă preoteasa, din motive care nu au legătură cu vreo abatere a preotului de la canoane, doreștet să divorțeze, nu cred că se impune ca preotul să nu mai slujească. Dar acestea le decide arhiereul care răspunde de activitatea preotului și, așa cum am spus, această pb este este o palarie prea mare pentru noi !

anaana71 16.11.2009 22:16:14

Citat:

În prealabil postat de JohndaRuss (Post 182229)
Nu este de competența nostră să analizăm daca poate sau nu poate dar cred că important este și cine a intentat divorțul. Dacă preoteasa, din motive care nu au legătură cu vreo abatere a preotului de la canoane, doreștet să divorțeze, nu cred că se impune ca preotul să nu mai slujească. Dar acestea le decide arhiereul care răspunde de activitatea preotului și, așa cum am spus, această pb este este o palarie prea mare pentru noi !

eu nu vreau sa analizez ci doar sa stiu. daca-i vorba de palarie prea mare pt noi, sunt multe subiecte care ne depasesc:23:

JohndaRuss 16.11.2009 22:21:10

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 182238)
eu nu vreau sa analizez ci doar sa stiu. daca-i vorba de palarie prea mare pt noi, sunt multe subiecte care ne depasesc:23:

Nu cred ca iti va oferi cineva un raspuns clar. cred ca diferă de la caz la caz. Părerea mea

anaana71 16.11.2009 22:28:23

Citat:

În prealabil postat de JohndaRuss (Post 182240)
Nu cred ca iti va oferi cineva un raspuns clar. cred ca diferă de la caz la caz. Părerea mea

teoretic ar tb sa fie raspunsuri clare, n-ar tb sa existe ambiguitati, parerea mea:29:

Cristian_S 16.11.2009 23:59:36

Exista raspuns clar. Episcopul locului decide pentru fiecare caz in parte.

Noesisaa 17.11.2009 00:00:06

Anaana, dar de ce te framanta pe tine asa de tare chestiunea asta?
Ideea este ca da, preotii divortati pot sa slujeasca daca au dezlegare de la episcopul locului, si in general se da. Daca el nu a fost vinovat de divort, daca nevasta l-a lasat pentru altul ca s-a saturat sa fie preoteasa, ce sa faca? Nimeni nu cred ca vrea sa fie pus in postura de divortat, mai ales preot fiind, deci...sa nu judecam, ca se poate intampla oricui.
Am inteles ca se cearta doi preoti la voi la biserica, unul din ei e divortat?
Sa stii ca nu e bine sa ai de a face in situatiile astea, sa barfesti, etc. Cum spunea geo, oamenii nu au ce sa intervina, trebuie chemat urgent protopopul ca sa vada care este problema.

anaana71 17.11.2009 10:11:43

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 182299)
Anaana, dar de ce te framanta pe tine asa de tare chestiunea asta?
Ideea este ca da, preotii divortati pot sa slujeasca daca au dezlegare de la episcopul locului, si in general se da. Daca el nu a fost vinovat de divort, daca nevasta l-a lasat pentru altul ca s-a saturat sa fie preoteasa, ce sa faca? Nimeni nu cred ca vrea sa fie pus in postura de divortat, mai ales preot fiind, deci...sa nu judecam, ca se poate intampla oricui.
Am inteles ca se cearta doi preoti la voi la biserica, unul din ei e divortat?
Sa stii ca nu e bine sa ai de a face in situatiile astea, sa barfesti, etc. Cum spunea geo, oamenii nu au ce sa intervina, trebuie chemat urgent protopopul ca sa vada care este problema.

ti s-a parut pe undeva ca m-am apucat sa judec pe cineva?:40: cazul celebru al preotului din ploiesti m-a pus pe ganduri, ca sotia lui incearca de ani de zile sa divorteze si nu poate, a vrut si sa ia toata vina asupra ei, doar s-o lase in pace. eu cand am intrebat eram doar curioasa, ca lasa loc la discutii un preot divortat, si este galceava in biserica. eu aveam viziunea ca un preot trebuie sa fie un exemplu pt enoriasi, inclusiv familia, de asta se dau parohii doar celor insurati. si ma gandeam ca poate nu toti reusesc sa salveze familia si ajung la divort. de exemplu as mai vrea sa stiu daca un preot se poate casatori cu o femeie divortata. la noi este un fel de blasfemie daca intrebi de preoti si viata lor, zici ca cel care intreaba e nosferatus. cu cat ne facem ca nu vedem, cu cat ne facem ca nu vrem sa intelegem, cu cat bagam capul in nisip ca strutii, cu atat ne facem rau. eu intreb ca sa stiu, nu ca sa judec, barfesc, sau sa fac topickuri ca sa lansez polemici.:46: lucrurile trebuie sa fie simple si clare ca sa nu lase loc polemicilor. :105:

geo.nektarios 17.11.2009 12:12:15

Sora Ana,
nu te mai certa cu toti, lasa-i sa zica si sa te faca cum vor ei. Ceea ce ti-am spus ti-am spus ca si cunoscator al sf.canoane pe care le-am studiat in facultate si ti-am spus cum trebuie sa fie. Acum fiecare isi da cu parerea dupa cum crede fiecare. Si fratia ta crezi ce vrei. Am vrut sa te ajut numai din dragoste pentru Hristos. Fii binecuvantata!!!

RELUCU 17.11.2009 12:32:36

Citat:

Catre nektarios,
Ceea ce spuneti este in contradictie cu Sf Canoane !
Preotul se poate desparti numai pe motiv de adulter.
Daca preoteasa e vinovata de adulter, preotul are 2 posibilitati:
1-o iarta pentru adulter si ramane cu ea, dar renunta la preotie
2-nu renunta la preotie, dar in acest caz este obligat sa se desparta
Preoteasa trebuie sa fie curata precum preotul, facand adulter, nu mai poate fi preoteasa !
La fel si mirenii, singurul motiv acceptat de biserica pentru divort este adulterul.
Chiar si Mantuitorul ne spune acest lucru.
Preotul divortat pentru adulter, ramane in toate drepturile, inclusiv predicarea, caci aceasta face parte din datoria lui.
Nu se mai poate insa recasatori ca preot, acest lucru este interzis de Sf Canoane.
E mai bine sa nu fie insa asemenea situatii.

anaana71 17.11.2009 12:38:25

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 182389)
Sora Ana,
nu te mai certa cu toti, lasa-i sa zica si sa te faca cum vor ei. Ceea ce ti-am spus ti-am spus ca si cunoscator al sf.canoane pe care le-am studiat in facultate si ti-am spus cum trebuie sa fie. Acum fiecare isi da cu parerea dupa cum crede fiecare. Si fratia ta crezi ce vrei. Am vrut sa te ajut numai din dragoste pentru Hristos. Fii binecuvantata!!!

dar eu nu ma cert... e ceva ciudat aici. daca vreau sa aflu unele lucruri ma cert sau judec. :20: eu am citit ce mi-ai scris si am inteles. dar pentru o mia oara, cine pune o intrebare nu e neaparat diavolul. cateodata ma speriati cu deducerile voastre.:17:

RELUCU 17.11.2009 12:41:07

Citat:

Preotul se poate desparti numai pe motiv de adulter.
Preoteasa trebuie sa fie curata precum preotul, facand adulter, nu mai poate fi preoteasa !
La fel si mirenii, singurul motiv acceptat de biserica pentru divort este adulterul.
Chiar si Mantuitorul ne spune acest lucru.
Preotul divortat pentru adulter, ramane in toate drepturile, inclusiv predicarea, caci aceasta face parte din datoria lui.
Nu se mai poate insa recasatori ca preot, acest lucru este interzis de Sf Canoane.
E mai bine sa nu fie insa asemenea situatii.

adam000 17.11.2009 13:03:13

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 182401)

Opinia ta pare a se contrazice cu ce scrie Sf Apostol Pave in epistola I catre Corinteni, nu crezi?

Citat:

12.Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase.
13.Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul.
14.Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.
15.Dacă însă cel necredincios se desparte, să se despartă. În astfel de împrejurare, fratele sau sora nu sunt legați; căci Dumnezeu ne-a chemat spre pace.
16.Căci, ce știi tu, femeie, dacă îți vei mântui bărbatul? Sau ce știi tu, bărbate, dacă îți vei mântui femeia?

caminaris 17.11.2009 14:12:36

Preotul si preoteasa trec, ca si noi - ceilalti oameni, prin furcile caudine ale ispititorului. Insa ele sunt ingaduite de Dumnezeu numai daca iese ceva bun din asta.
Adica, daca ei se vor desparti din cauza unei astfel de cumpene din viata lor inseamna ca despartirea le este spre mantuire.
Daca nu se vor desparti inseamna ca ramanerea impreuna iarasi le e spre mantuire.
Degeaba ne aplecam noi cu mintea noastra limitata asupra problemelor lor ca nu vom avea ceva de invatat din asta: e o chestiune care ne depaseste.
La ce ne va folosi noua sa stim ce face altul?
Important e ce facem noi.
Crezi ca preotul care trece printr-o despartire devine vreun vagabond care nu mai are nici-un drept?
Poate devine mai intelept si mai devotat slujirii.
Asta numai Dumnezeu o stie.
Insa ei cu viata lor si noi cu a noastra (sau altfel spus: eu cu viata mea).
Sau tu o sa devii mai inteleapta daca o sa stii mai multe amanunte despre povestea lor?
Ma indoiesc.
Oricum, noi oamenii, invatam numai din greselile proprii.

anaana71 17.11.2009 14:44:48

Citat:

În prealabil postat de caminaris (Post 182443)
Preotul si preoteasa trec, ca si noi - ceilalti oameni, prin furcile caudine ale ispititorului. Insa ele sunt ingaduite de Dumnezeu numai daca iese ceva bun din asta.
Adica, daca ei se vor desparti din cauza unei astfel de cumpene din viata lor inseamna ca despartirea le este spre mantuire.
Daca nu se vor desparti inseamna ca ramanerea impreuna iarasi le e spre mantuire.
Degeaba ne aplecam noi cu mintea noastra limitata asupra problemelor lor ca nu vom avea ceva de invatat din asta: e o chestiune care ne depaseste.
La ce ne va folosi noua sa stim ce face altul?
Important e ce facem noi.
Crezi ca preotul care trece printr-o despartire devine vreun vagabond care nu mai are nici-un drept?
Poate devine mai intelept si mai devotat slujirii.
Asta numai Dumnezeu o stie.
Insa ei cu viata lor si noi cu a noastra (sau altfel spus: eu cu viata mea).
Sau tu o sa devii mai inteleapta daca o sa stii mai multe amanunte despre povestea lor?
Ma indoiesc.
Oricum, noi oamenii, invatam numai din greselile proprii.

pe noi ne depasesc multe, ar trebui sa nu spun Dumnezeu ca este prea mare pentru mine, ar trebui sa nu citesc biblia ca e prea sfanta pentru mine, si tot asa. pe mine nu ma intereseaza daca preotul devine vagabond sau ce se intampla in familia lui, cum nimeni nu doreste ca cineva sa de bage in familia lui. nu stiu daca o sa devin mai inteleapta, acum stiu cum stau lucrurile, acum nu o sa ma mai uit stramb la un preot divortat, acum stiu ca el poate sluji in biserica, acum sunt convinsa ca preotul de la ploiesti a comis adulter de asta nu este de acord cu divortul.daca nu intrebam puteam sa raman cu niste idei proaste in cap de ale mele, sau auzite pe ici pe colo si ramaneam in nestiinta. de asta e bine sa intrebam, dar cum am zis aici e ceva ciudat, multi sar ca arsi la intrebari. nu vreau sa dau cu piatra in preoti, ci pur si simplu era o intrebare. sau multi considerati ca este o blasfemie sa vorbesti sau sa aduci vorba despre un preot.

caminaris 17.11.2009 15:06:30

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 182475)
pe noi ne depasesc multe, ar trebui sa nu spun Dumnezeu ca este prea mare pentru mine, ar trebui sa nu citesc biblia ca e prea sfanta pentru mine, si tot asa. pe mine nu ma intereseaza daca preotul devine vagabond sau ce se intampla in familia lui, cum nimeni nu doreste ca cineva sa de bage in familia lui. nu stiu daca o sa devin mai inteleapta, acum stiu cum stau lucrurile, acum nu o sa ma mai uit stramb la un preot divortat, acum stiu ca el poate sluji in biserica, acum sunt convinsa ca preotul de la ploiesti a comis adulter de asta nu este de acord cu divortul.daca nu intrebam puteam sa raman cu niste idei proaste in cap de ale mele, sau auzite pe ici pe colo si ramaneam in nestiinta. de asta e bine sa intrebam, dar cum am zis aici e ceva ciudat, multi sar ca arsi la intrebari. nu vreau sa dau cu piatra in preoti, ci pur si simplu era o intrebare. sau multi considerati ca este o blasfemie sa vorbesti sau sa aduci vorba despre un preot.

Preotii nu pot fi hirotoniti daca parintii lor au divortat sau daca parintii lor au comis adulter, deci acum intelegi cat de curata este chiar spita din care se trag.
De asta nu trebuie sa arunci cu piatra in ei (de altfel nu trebuie sa arunci cu piatra in nimeni decat daca tu esti fara pata).
Nu vorbesc de tine personal ci la general, de noi (ma includ si eu in acest "noi" ca si eu sunt curios din fire).
E foarte bine ca te informezi, dar una e sa te informezi din Sfanta Scriptura si alta despre viata privata a unor oameni care traiesc alaturi de noi, ca risti sa dai in barfa ("risti" e putin spus).
E normal sa sara ca arsi unii dintre noi cand e vorba de viata privata a unui preot pentru ca, pe lumea asta, ei reprezinta biserica Lui Hristos, care trebuie aparata si nu denigrata.
Dar tu informeaza-te despre ce vrei tu, ai deplina libertate, insa suporta si consecintele: discutii in contradictoriu si acuze fatise. Trebuie sa le accepti deoarece orice actiune a noastra are si niste consecinte.
Asa ca nu te mai supara ca unii dintre noi te acuza de barfa. Accepta situatia: tu ai aflat ce vroiai si, in schimb, ai starnit o polemica. Asta e. Reversul medaliei. Mergi mai departe.

anaana71 17.11.2009 15:40:25

Citat:

În prealabil postat de caminaris (Post 182499)
E foarte bine ca te informezi, dar una e sa te informezi din Sfanta Scriptura si alta despre viata privata a unor oameni care traiesc alaturi de noi, ca risti sa dai in barfa ("risti" e putin spus).
E normal sa sara ca arsi unii dintre noi cand e vorba de viata privata a unui preot pentru ca, pe lumea asta, ei reprezinta biserica Lui Hristos, care trebuie aparata si nu denigrata.
Dar tu informeaza-te despre ce vrei tu, ai deplina libertate, insa suporta si consecintele: discutii in contradictoriu si acuze fatise. Trebuie sa le accepti deoarece orice actiune a noastra are si niste consecinte.
Asa ca nu te mai supara ca unii dintre noi te acuza de barfa. Accepta situatia: tu ai aflat ce vroiai si, in schimb, ai starnit o polemica. Asta e. Reversul medaliei. Mergi mai departe.

eu am intrebat daca un preot divortat poate sluji. daca cineva intelege de aici ma intereseaza de ce a divorat, cu cine, cand, cum si unde, deja are ceva niscai probleme.:35: (eu cred ca multi poate asta ar dori sa afle ce si cum). e clar, cred ca sunt in zona crepusculara. dau un ultim exemplu si cu asta basta, deja ma doare capul.:102:
exemplu: painea se face cu faina, apa, ulei si sare (sper ca astea sunt ingredientele si va rog nu ma acuzati de ceva rau daca am gresit). eu intreb: daca se pune si ou ce se intampla? si raspunsul ar fi fost: cozonac. atat si nimic mai mult. dar aici au venit raspunsuri de genul: daca pui ou esti mai desteapta? trebuie neaparat sa pui ou? cine ti-a zis sa pui ou? numai diavolul pune ou. aha ai pus ou ca sa ne judeci pe noi, sa ne dai peste nas.....
am primit catev raspunsuri pertinete, m-am luminat, dar sa ma ierte Dumnezeu daca prin aceasta intrebare s-a "spart" oul. :46:

caminaris 17.11.2009 16:24:13

:)))
Daca intrebai cum se face mamaliga sau cine stie ce mancare nu starneai polemici acide sau acuze. Consecintele erau altele (controverse pe plan culinar al gospodinelor ortodoxe:))).
Hai sa nu ne bagam capul in nisip ca strutul ca nu foloseste nimanui.
Nu e nevoie sa te disculpi atata. Scuzele intotdeauna acuza.
Uite un exemplu: am dus la servici o cutie de 1 kg de ness. L-am lasat la indemana tuturor desi am fost sfatuit sa-l pun sub cheie. N-am ascultat. Dupa o saptamana abia daca se folosise din el cam de un deget. Insa in ziua urmatoare l-am gasit gol. Cineva a furat tot.
Acuma daca ne intrebam cine e vinovat am putea spune ca e vinovat hotul.
Nu!
Vinovat am fost eu ca i-am oferit tentatia.
Daca faceam ascultare si il puneam sub cheie nu-i ofeream tentatia si asa nu as mai fi avut partea mea de vina la un furt.
Acuma te intrebi ce legatura are cu tine.
Daca puneai borcanul cu intrebari la pastrare in memorie, te lumina Dumnezeu sa afli raspunsurile pe alte cai decat spaland rufele altora in public. Poate chiar citind Sfanta Scriptura, mai stii!
Priveste totul cu intelegere in jur. Oamenii sunt supusi greselii. Cei care au raspunderi mai mari fac si cele mai multe greseli, ca lucreaza mai mult (in via Domnului).
Dar, oamenii sunt condamnati sa devina sfinti. Insa pana sa ajunga sfinti sunt pacatosi ca oricare altul. Asta e drumul spre sfintenie: presarat cu greseli si pacate. Daca mai auzi de cineva ca a facut un pacat de neiertat gandeste-te doar atat: asta e inca pe drum, n-a ajuns sfant, mai are de lucru.
O sa te ajute ca toti oamenii sunt sfinti in devenire. O sa-i privesti cu intelegere si chiar dragoste.

RELUCU 17.11.2009 17:13:54

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 182411)
Opinia ta pare a se contrazice cu ce scrie Sf Apostol Pave in epistola I catre Corinteni, nu crezi?

Nu este nici o contradictie.
Sf Apostol Pavel face referire la mireni cand spune acestea.
Trebuie sa mai stii ca anumite situatii specifice clerului sunt reglementate de Sf canoane.
Ceea ce spune Sf Apostol Pavel, este mai curand un sfat pentru mireni, de care bineinteles ca e bine sa tinem cont, insa Biserica, ierarhia acesteia, se conduc dupa Canoanele Sf. Sinoade ecumenice sau locale. Daca dupa casatorie preotul constata ca preoteasa nu era curata, trebuie sa aleaga intre a ramane cu aceasta, caci nu este un pacat, dar trebuie sa renunte la preotie !
Cu atat mai mult cand se dovedeste adulterul.
Altfel este supus pacatului curviei prin impreunarea cu o preacurva !
Mireanul insa, nu este obligat la o asemenea atitudine, nu este obligat de canoane s-o faca .

11111111 17.11.2009 18:20:05

o umila parere...

Doamne-ajuta sora Ana,

daca-mi este cu putinta si iertare,

pot sa-ti spun ca...DA.

Amanunte poti gasii doar la duhovnic sau episcopul locului.

Dar,as vrea sa sa-ti spun , cum ar trebuii sa fie o preoteasa.Dat fiind ca dansa substitue cealalta jumatate a "preotului nevazut"(adica-n har):evlavioasa,supusa,intelegatoare cu toate aspectele vietii cotidiene si celei spirituale(of...aici-s tare multe de spus...).Sa-si ajute sotul. atunci cand dansul este in imposibilitate...si nu la urma sa daruiasca multa iubire...si crestinilor si dansului...
Frumos ,nu?...
Dar si greu,...lupta-i lupta,trezvia-i trezvie,iar rasplata-i pe masura...
"Temelia" lumeasca a preotului este ,preoteasa...
Este "scara"nevazuta a preotului ,spre D-zeu sau "puntea" ce duce spre Rai,iar copiii lor,...cete de "heruvimi si serafimi"...

imi esti tare draga,sper sa-ti fi fost de ajutor si cu surplusul de completare...

Maica Domnului sa fie cu tine,
Amin

AndruscaCIM 19.11.2009 16:02:20

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 182513)
eu am intrebat daca un preot divortat poate sluji. daca cineva intelege de aici ma intereseaza de ce a divorat, cu cine, cand, cum si unde, deja are ceva niscai probleme.:35: (eu cred ca multi poate asta ar dori sa afle ce si cum). e clar, cred ca sunt in zona crepusculara. dau un ultim exemplu si cu asta basta, deja ma doare capul.:102:
exemplu: painea se face cu faina, apa, ulei si sare (sper ca astea sunt ingredientele si va rog nu ma acuzati de ceva rau daca am gresit). eu intreb: daca se pune si ou ce se intampla? si raspunsul ar fi fost: cozonac. atat si nimic mai mult. dar aici au venit raspunsuri de genul: daca pui ou esti mai desteapta? trebuie neaparat sa pui ou? cine ti-a zis sa pui ou? numai diavolul pune ou. aha ai pus ou ca sa ne judeci pe noi, sa ne dai peste nas.....
am primit catev raspunsuri pertinete, m-am luminat, dar sa ma ierte Dumnezeu daca prin aceasta intrebare s-a "spart" oul. :46:

Iar daca mai adaugi si lapte...e clar de la cel cu coada inspicata :24:

zaharia_2009 19.11.2009 16:42:06

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 182513)

Sora, am citit toate postarile de pe thread (nici nu sunt multe )si vazind ca ai ajuns in acest punct ,oarecum asemanator omului care coborise de la Ierusalim la Ierihon si care cazuse intre tilhari(iacata pilda recenta de la dumnezeiasca liturghie),m-am gindit ca daca tot te intilnesc in cale sa ma opresc si sa-ti spun : al doilea mare pacat al forumului (defapt al ,,vorbitorilor")este ca atunci cind tu ai scris ,,soson" , ei au inteles ,,galos" si de aici intreg necazul . Cam ar semana galosul cu sosonul dar nici pe departe nu sunt aceleasi lucruri. Asta este . Si exemplele sunt la tot pasul . Intimplarea ta, ca si a altora ,se aseamana atit de bine (in toate partile si personajele !)...pina la identificare cu pilda samarineanului milostiv. Lipseate doar samarineanul pt. ca insuti ai inteles dindu-ti seama de ce se intimpla.
Fi tare, poate urma ...orice ...din iubire !

mirela.b 19.11.2009 21:51:47

nu

Depinde de Episcop.De exemplu in cazul meu, un P.S.doar pt ca aveam probleme, nu ne intelegeam, nu suntem divortati si ca ii interzice sotului meu sa mai slujeasca in eparhia lui pana nu rezolva problemele familiale.Cu nu s-au rezolvat, a ramas fara parohie, acum cauta.......?Preotul care nu e in stare de familie, cu atat mai putin va putea duce o parohie.....poate sa predice pana crapa,vorbeste ca proorocul in pustie.Scuze...dar asta e realitatea!

mirela.b 19.11.2009 21:52:53

scuze am scris din graba si am mancat litere:))))))))

sophia 20.11.2009 18:10:55

@Mirela - sunteti casatoriti si totusi nu are voie sa slujeasca? Si atunci ce face? Din ce traiti?
Inteleg ca problemele voastre nu sunt din cauza profesiei lui (lipsa de timp, post, lipsa de acasa etc.).

In orice caz grea cruce este preotia, in sensul ca este mai dur ca la mireni, trebuie sa alegi.
Si daca vinovata este sotia, tot singur trebuie sa ramana preotul si asta nu mi se pare corect, sa plateasca el pentru toate.
Fiindca pana la urma el ramane si singur, si fara copii, si cu probleme cu slujitul (daca mai are voie sau nu), si cu suferinta in suflet, iar fosta preoteasa se re-castoreste bine mersi, are si serviciul ei si copiii.

lore86 20.11.2009 18:56:32

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 183744)
@Mirela - sunteti casatoriti si totusi nu are voie sa slujeasca? Si atunci ce face? Din ce traiti?
Inteleg ca problemele voastre nu sunt din cauza profesiei lui (lipsa de timp, post, lipsa de acasa etc.).

In orice caz grea cruce este preotia, in sensul ca este mai dur ca la mireni, trebuie sa alegi.
Si daca vinovata este sotia, tot singur trebuie sa ramana preotul si asta nu mi se pare corect, sa plateasca el pentru toate.
Fiindca pana la urma el ramane si singur, si fara copii, si cu probleme cu slujitul (daca mai are voie sau nu), si cu suferinta in suflet, iar fosta preoteasa se re-castoreste bine mersi, are si serviciul ei si copiii.

nu e chiar asa sophia. cel putin la noi in banat. am vazut familii de preot recasatorite(amandoi) si el slujeste in continuare.ierarhul nostru e bland...

dar e mare bai e sa amarasti un preot...

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:04:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.