Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Parintele Arsenie Boca "interzis" ?? stie cineva ceva ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7634)

irodion 19.11.2009 14:21:46

Parintele Arsenie Boca "interzis" ?? stie cineva ceva ?

Mi-a spus un prieten ca parintele Arsenie Papacioc ar fi interzis la manastirea Techirghiol cartile parintelui Arsenie Boca. Va rog daca stie cineva amanunte sa ne spuna si noua. Eu am mare evlavie pentru parintele Arsenie Boca si sper sa fie doar o minciuna, un zvon nerealist.... pentru ca am un mare respect si pentru parintele Arsenie Papacioc, il iubesc. Lamuriti-ma va rog!

valentin.viliga 19.11.2009 14:25:36

si io cred tot la fel...ca e doar un zvon

costel 19.11.2009 15:24:37

Oamenii fac pelerinaje la mormantul parintelui Arsenie Boca, se petrec lucruri minunate aici si noi raspandim lucruri care nu nimic adevarat in ele. Cum ar putea Parintele Arsenie Papacioc sa se ridice impotriva parintelui Arsenie Boca, atat timp cat marturia celui dintai este aceeasi cu a celui din urma?

andreicozia 19.11.2009 19:54:16

Eu as recomanda incepatorilor sa-l ocoleasca, mai ales celor care-s la inceputul studiului patristic si nu si-au format un discernamint solid in ale Ortodoxiei.
Exista sanse mari in urma citirii cartilor scrise de Par Boca de a da in extremism si militantism fanatic religios ceea ce nu este ziditor de suflet crestin.

In schimb, Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!

De exemplu m-a impresionat negativ faptul ca Par Boca striga in gura mare din poarta bisericii sale dupa unul si altul, RE-amintindu-i de ce pacate a savirsit noaptea trecuta, sa zicem in post.
Mi se pare foarte deplasate aceste iesiri, ca sa nu mai vorbim de felul militant si extremist in care-si expune ideile in carti!...cind stim ca militaria si mustruluiala continua agresiva nu-si are locul in educatia crestina

Unii dintre cititorii cu aceleasi tendinte apreciaza acest fel de adresare, II UNGE PE SUFLET, insa oare nu ar trebui sa observam mai atent ce efect asupra iubirii aproapelui are aceasta lectura scrisa la modul galopant si de judecata continua care o simtim ca pe o mitraliera
Eu unul in afara de asprime nu am gasit mai nimic
Unde-i pacea din suflet?

OmuBun 19.11.2009 20:33:32

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 183427)
Eu as recomanda incepatorilor sa-l ocoleasca, mai ales celor care-s la inceputul studiului patristic si nu si-au format un discernamint solid in ale Ortodoxiei.
(...)
Unde-i pacea din suflet?

Iar eu as recomanda celor care nu au nici cea mai vaga idee despre viata, moartea si minunile facute de Parintele Arsenie Boca, atat in timpul vietii cit si dupa moarte, sa nu vina cu... recomandari. Macar pentru faptul ca a fost omorat in bataie din ordinul familiei Ceausescu, si merita tot respectul romanilor de pretutindeni. Dar se pare ca nu toti de pe-aici suntem... romani! Asta ar fi singura explicatie!... (sau scuza!)

GeorgeS 19.11.2009 20:34:39

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 183439)
Iar eu as recomanda celor care nu au nici cea mai vaga idee despre viata, moartea si minunile facute de Parintele Arsenie Boca, atat in timpul vietii cit si dupa moarte, sa nu vina cu... recomandari. Macar pentru faptul ca a fost omorat in bataie din ordinul familiei Ceausescu, si merita tot respectul romanilor de pretutindeni. Dar se pare ca nu toti de pe-aici suntem... romani! Asta ar fi singura explicatie!... (sau scuza!)

Corect spus!

eu-cristina83 19.11.2009 20:58:49

Citat:

Exista sanse mari in urma citirii cartilor scrise de Par Boca de a da in extremism si militantism fanatic religios ceea ce nu este ziditor de suflet crestin.

In schimb, Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!

De exemplu m-a impresionat negativ faptul ca Par Boca striga in gura mare din poarta bisericii sale dupa unul si altul, RE-amintindu-i de ce pacate a savirsit noaptea trecuta, sa zicem in post.
Mi se pare foarte deplasate aceste iesiri, ca sa nu mai vorbim de felul militant si extremist in care-si expune ideile in carti!...cind stim ca militaria si mustruluiala continua agresiva nu-si are locul in educatia crestina

Unii dintre cititorii cu aceleasi tendinte apreciaza acest fel de adresare, II UNGE PE SUFLET, insa oare nu ar trebui sa observam mai atent ce efect asupra iubirii aproapelui are aceasta lectura scrisa la modul galopant si de judecata continua care o simtim ca pe o mitraliera
Unde-i pacea din suflet?

Multumesc pt. postarea ta. De mult am vrut sa scriu ce ai scris tu acum dar am tot ezitat.

eu-cristina83 19.11.2009 21:06:37

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 183319)
si io cred tot la fel...ca e doar un zvon

Nu are cum sa iasa fum fara foc....nu cred ca este un zvon. Din ce stiam eu Pr. Papacioc nu prea este de acord cu Pr. Boca si pe buna dreptate. Pr. Papacioc iti spune in fata ce greseli ai, te cearta sau iti da canon dar nu iti striga in gura mare in biserica sau de fata cu alte pers. pacatele. Se supara atunci cand vin oameni si il numesc sfant, atunci cand vin la dansul ca la un clarvazator, etc. Smerenia il caracterizeaza iar asta spune multe.

serafim1 19.11.2009 21:15:25

Citat:

În prealabil postat de eu-cristina83 (Post 183446)
Multumesc pt. postarea ta. De mult am vrut sa scriu ce ai scris tu acum dar am tot ezitat.

Eu am citit de curand "Cararea imparatiei" a pr. Arsenie si nu am sesizat nimic agresiv in stilul lui, ba din contra ! Mi s-a parut un om bland, un suflet curat ! Cartea asta chiar m-a impresionat ! Am recomandat cartea si altora aflati la inceput, ca mine ! Cred ca sunt exagerate zvonurile astea despre el, doar este atat de usor sa blamezi !

claudiutomsa 19.11.2009 21:21:28

Citat:

În prealabil postat de irodion (Post 183317)
Mi-a spus un prieten ca parintele Arsenie Papacioc ar fi interzis la manastirea Techirghiol cartile parintelui Arsenie Boca. Va rog daca stie cineva amanunte sa ne spuna si noua. Eu am mare evlavie pentru parintele Arsenie Boca si sper sa fie doar o minciuna, un zvon nerealist.... pentru ca am un mare respect si pentru parintele Arsenie Papacioc, il iubesc. Lamuriti-ma va rog!

Doamne ajuta nu stiu ce sa zic dar in septembrie am cumparat o carte a parintelui Arsenie Boca de la magazinul manastiri Techrghiol

crystina 19.11.2009 21:24:34

Parintele Arsenie Boca a fost unul din marii duhovnici ai acestei tari

Citat:

Buna seara.Referitor la acest zvon pe care l-ati auzit,vreau sa precizez in primul rand,ca parintele Arsenie Boca afost unul din marii duhovnici ai acestei tari,ca si parintele Ilie Cleopa,parintele Arsenie Papacioc etc,nu un impostor,iar in al doilea rand referitor la acele carti care au fost interzise de parintele Arsenie Papacioc, se poate ori sa fi fost un zvon 'bine intentionat' pentru a-l discredita pe parintele Arsenie Boca,ori se poate ca acele carti sa fi fost niste transcrieri gresite facute de persoane interesate doar de valoarea banului nu de valoarea adevarului,cum sunt acatistele,paraclisele sau mai stiu eu ce,facute chipurile, in cinstea parintelui Arsenie,sunt falsuri,deoarece parintele a lasat cu limba de moarte,sa nu fie dezgropat,sa nu fie slavit de oameni siautomat nu ar fi fost de acord nici cu aceste 'acatiste'.Intr-adevar ne-a lasat multe scrieri folositoare pentru suflet,dar,cum orice padure are uscaturi ,s-au strecurat pe langa scrisurile originale si falsuri.Va rog sa ma iertati daca am fost putin dura dar ma deranjeaza foarte tare falsurile acestea care smintesc lumea si va rog sa ma credeti,am frica de Dumnezeu si v-am spus purul adevar,nu as indrazni sa va mint.doamne-ajuta sper ca ce v-am spus sa va scoata din aceasta dilema

pacatoasa 19.11.2009 21:52:28

Eu personal nu cred asa ceva. E vorba de o neintelegere probabil. Nu cred ca parintele Arsenie Papacioc ar interzice, decat daca aceste carti ar cuprinde greseli, neadevaruri...Eu cred ca nu este crestin care sa nu l iubeasca pe Parintele Arsenie Boca! Parintele Arsenie Papacioc e atat de bland, de iubitor de oamni de smerit..nu cred ca un suflet ca al lui ar putea sa l interzica pe parintele Arsenie Boca.
Nevrednica de mine a citit cartile parintelui Arsenie Boca, iar despre faptul ca el spunea pacatele de fata cu ceilalti oameni nu cred ca e gresit...in felul asta probabil dorea sa demonstreze, intarasca in sufletul oamenilor ca nimic nu poate fi ascuns in fata Lui Dumnezeu, iar oamenii mai pot invata si din greselile altora...Personal cred ca in felul asta ii smerea pe oameni si ei castigau mult duhovniceste.

MadalinaM 19.11.2009 22:09:03

Sa luam o ipoteza de lucru: DACA pr Arsenie Boca era vazator cu duhul, atunci stia cam despre fiecare din cei prezenti diverse chestii, ATUNCI avea o pedagogie pt care mustra diverse chestii in gura mare..poate mai erau n acolo care s-ar fi simtit si n-ar mai fi facut, poate x impricinat numai astfel putea fi indreptat, poate n din cei acolo erau necredinciosi si astfel, vazand minuni se caiau. Si apoi, mai este un lucru, care nu are legatura cu parintele...e interesant ca ne rusinam de "ceilalti" cand am facut un pacat, sa nu auda ei....dar la Judecata de Apoi, cum va fi dragilor? Oare vor auzi numai mama, tata, prietenii si vecinul? Sau si toti oamenii din toate timpurile si locurile? Atunci vom simti cu adevarat rusinea...
2. Pr. Arsenie Boca e un pic mai greut de inteles pt unii, teologia lui e mai mistica, dar daca eu, copil de 7 ani nu inteleg teorema lui Pitagora, asta nu inseamna ca teorema lui nu e valida si aplicabila.

andreicozia 19.11.2009 22:30:11

Vreau sa nu ma intelegeti gresit!
Si eu il consider pe Par Boca un duhovnic mare insa nu in TOTALITATEA LUI...asa cum ii pot lua pe altii care au o linie lina uniforma fara surprize de temperament religios-agresiv asa cum este de exemplu( venit acuma pe loc) Par Efrem de la Vatopedu( si in scris si in realitate, adica este diplomat in sens BUN, nu sare la gitul nimanui...). Poate este mult zis agresiv cind ma gindesc la scrierile Par Boca, dar intimideaza cititorul orientindu-l catre stari de judecata, neplacute, greoaie pentru aceste vremuri tulburi si asa pline de judecati din toate partile

elizabeta 19.11.2009 22:43:45

Citat:

Unde-i pacea din suflet?

Vad ca n-am de ales si trebuie sa ma pun singura in bataia pustii, ca sa dau marturie de ajutorul pe care l-am primit de la Pr.monah Arsenie Boca, dupa o vizita la mormantul lui.
O sa trec peste anumite fenomene si coincidente pe care, daca le-as povesti, as putea trece imediat drept exaltata sau isterica, dar iti spun doar un singur lucru - cand am aflat ca am o tumoare maligna, sotul meu s-a indepartat de biserica. Au urmat cateva luni de cosmar; apoi am aflat ca mama mea, singura care-mi ramasese (tatal meu a murit in adolescenta, dupa o foarte grea suferinta), avea un cancer metastazat. Dupa operatie, a mai trait 3 saptamani. Toate astea au apasat foarte greu pe umerii sotului meu, pana la sufocare. Si-atunci m-am rugat lui Dumnezeu sa-l intoarca, oferindu-I pentru aceasta suferintele mele - fizice si sufletesti. Si habar n-am cum, evenimentele s-au precipitat inexplicabil si in mai putin de 2 saptamani eram la Prislop. Nu stiu ce conversatie tainica s-a petrecut intre ei, dar sigur este ca de-atunci, sotul meu a revenit la practica adevarat ortodoxa (si nu e doar crestin "de dumineca").
Am scurtat foarte mult, din respect omenesc, incercand sa atrag atentia asupra "roadelor" acestui pom: "După roadele lor îi veți cunoaște. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?"

Nevrednicul 19.11.2009 22:45:04

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 183480)
Vreau sa nu ma intelegeti gresit!
Si eu il consider pe Par Boca un duhovnic mare insa nu in TOTALITATEA LUI...asa cum ii pot lua pe altii care au o linie lina uniforma fara surprize de temperament religios-agresiv asa cum este de exemplu( venit acuma pe loc) Par Efrem de la Vatopedu( si in scris si in realitate, adica este diplomat in sens BUN, nu sare la gitul nimanui...). Poate este mult zis agresiv cind ma gindesc la scrierile Par Boca, dar intimideaza cititorul orientindu-l catre stari de judecata, neplacute, greoaie pentru aceste vremuri tulburi si asa pline de judecati din toate partile

"un duhovnic mare insa nu in TOTALITATEA lui" m ai bagat in ceata ,Andrei! asa cum ii pot lua pe altii care au o linie uniforma....deja sunt ingropat in ...zapada!

anna21 19.11.2009 22:50:59

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 183487)
O sa trec peste anumite fenomene si coincidente pe care, daca le-as povesti, as putea trece imediat drept exaltata sau isterica..
.................................................. .................................................. ....................
Am scurtat foarte mult, din respect omenesc, incercand sa atrag atentia asupra "roadelor" acestui pom: "După roadele lor îi veți cunoaște. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?"

Cred ca cei care condamna pe unii crestini drept exaltati/extremisti, se condamna, de fapt, pe ei insisi!
In realitate celui care are i se va mai da (cazul tau), iar celui care nu are i se va lua si ceea ce crede ca are.

Ma bucur pt tine, Elizabeta!

o_tzaranca 19.11.2009 22:59:09

un copy / paste

Prin 1937-1938, mitropolitul Balan al Ardealului l-a sfatuit pe tanarul Zianu Boca, fiu de tarani din Muntii Apuseni, care pe-atunci era student de frunte la Cernauti, la Teologie, sa se faca calugar. Si l-a calugarit mitropolitul la Manastirea "Sambata" si tot el i-a dat numele de Arsenie. Si dupa scurt timp, in 1939, mitropolitul l-a trimis pe calugarul de doar 29 de ani, monahul cu ochi de foc, precum ingerii, la Muntele Athos, sa se induhovniceasca. Si parintele Arsenie s-a dus la manastirea romaneasca "Prodromu", care-i veche manastire domneasca, foarte veche si nespus de frumoasa. Staret era pe atunci un parinte cu forta mare, Antipa Dinescu il chema. Ei, si acolo, pe muntele Athos, s-a petrecut cu parintele o minune: o iluminare puternica ce i-a schimbat toata viata. Din umilinta si din smerenie, parintele n-a vorbit foarte deslusit niciodata despre ce i s-a intamplat atunci, in 1939, la Sfantul Munte. Decat o data, si chiar si-atunci, putin. Tot ucenicii lui povestesc ca mergand el acolo, pe munte, prima data s-a dus intr-o padure deasa, sa se roage. Si s-a rugat mult la Iisus Hristos Mantuitorul nostru sa-i trimita un duhovnic, un povatuitor bun, sa-l indrume pe calea cea grea si fara de prihana a calugariei, spre mantuire. Insa Iisus nu l-a ascultat. Si atunci parintele Arsenie a inceput sa se roage mai cu osardie, singur, acolo, in padure, la Maica Domnului. Si dupa un timp, dupa cum a povestit chiar parintele, insasi Maica Fecioara i s-a aratat coborand dintre nouri, si venind la el, l-a luat de mana si l-a urcat pe un munte asa de inalt, ca nici nu puteai sa privesti in jos. Si acolo, pe creasta muntelui aceluia ametitor, l-a lasat Maica Domnului pe mana unui Sfant. Era Sfantul Serafim din Sarov, ce vietuise pe pamant cu vreo doua-trei veacuri in urma. Dupa care Sfanta Fecioara s-a topit in vazduh tot asa lin cum se intrupase. Si vreme de 40 de zile, parintele a primit pe acel munte invatatura de la Sfantul Serafim, urcand in fiecare zi, fara teama, creasta dintre abisuri. Si in tot acest rastimp de 40 de zile, parintele a postit incontinuu post negru, ca-l intarea Maica Domnului. Si dupa un an de zile, cand s-a intors la Manastirea "Sambata", era cu totul alt om: capatase darul acela al sau faimos, al proorociei, si puterea lui cea mare, ca daca se uita la tine, te cutremurai si te umileai pe loc. Si-ti stia pe data toate gandurile si numele, fara sa te cunoasca, si faptele toate, pacatoase sau bune, ca nu puteai sa le-ascunzi. Asa s-a schimbat viata parintelui Arsenie, si mai apoi, vietile noastre, pe langa a sa."

dianaradoi 19.11.2009 23:15:00

ce pacat...

Nu ma mai mira faptul ca parintele Arsenie inca mai naste controverse...Nu degeaba erau toti securistii terorizati de puterea lui...nu degeaba i se spunea "vrajitorul"...
Parintele mi-a schimbat viata prin cartile lui. nu mi se pare in niciun fel agresiv...Si Iisus Hristos spunea adevarul in fata...Si pe El L-au rastignit altii!
Dimpotriva, mi se pare ca a fost un om extraordinar de destept, care a posedat o adevarata cunoastere duhovniceasca, care a incercat sa explice trairile si slabiciunile noastre si prin prisma medicinii si a naturii umane (de care, de altfel, nu ne putem separa).
Din pacate, securistilor de azi inca le mai e frica de puterea parintelui.
Pentru ca el, din ceruri, ne ajuta mai mult...putem ajunge la el mult mai usor, prin rugaciune...Sa nu ne lasam sub nicio forma inselati. Cine a zis ca e greoi sa nu-l citeasca. sa-l citeasca mai tarziu, cand se va simti pregatit. Mie, cartile lui mi s-au parut cel mai usor de citit. Nu le-am lasat din mana seri intregi....

Nu e vorba ca parintele nu a vrut sa-l faca biserica sfant. Nu e adevarat. Pur si simplu stia ca nu se va intampla una ca asta pana la a doua venire a lui Hristos. El a fost un vizionar. Sau nu a spus chiar el ca usile mormantului sau vor fi ferecate pana la a doua venire?
Nu! Nu ne veti indeparta de parintele Arsenie Boca niciodata! Noi, cei carora parintele ne-a schimbat viata, nu trebuie sa ne lasam. Parintele a murit pentru noi, pentru dreptate, pentru neamul acesta romanesc, pentru adevarurile pe care le graia...

Eu nu ma bag in polemicile de pe acest forum...nu caut sa-mi spun opinia neaparat. dar asta m-a durut prea tare...

antoniap 19.11.2009 23:15:16

Citat:

Nu m-ar mira asa de tare. Sper sa fie un zvon, totusi. Chiar daca unii vor incerca sa-l compromita pe parintele Arsenie Boca si pe alti preoti marturisitori, nu vor reusi sa le ia nimic din ce le-a dat Dumnezeu. Isi vor agonisi oarece blesteme si-atat.

Parintele Arsenie Boca nu are nevoie de laudele noastre. Noi avem nevoie de un mijlocitor ca Sfintia Sa. Parintele Arsenie Papacioc , daca a luat o asemenea decizie, apoi nu cred c-a facut-o din proprie initiativa. Sa privim cum merg lucrurile pe taram duhovnicesc la nivelul intregii tari, compromisurile care se fac si nu ne vom mai mira de nimic. Parintele Arsenie Boca avea o pozitie transanta fata de modernismele actuale, o pozitie demna de un sfant.

Nu l-am cunoscut decat din carti. Cu toate astea il pretuiesc mult pentru ca a fost in primul rand un bun roman, apoi a fost un om in adevaratul sens al cuvantului, un pictor de exceptie si un duhovnic onest al neamului roamanesc. Nu umbla cu jumatati de masura si nu cauta sa impace si capra si varza cu orice pret. Cartile lui pot fi citite de catre oricine, dar nu de catre ecumenisti, fata de care isi arata dezaprobarea in mod transant.

Avem nevoie de modele, avem nevoie de carti scrise de cei care au experimentat viata duhovniceasca adevarata.

Parintele Arsenie Boca patimit pentru Hristos, dar a rabdat totul pentru acest neam care parca nu mai suporta dragostea lui Dumnezeu. Sfintia sa este o dovada a iubirii lui Dumnezeu fata de neamul romanesc, de care nu suntem vrednici. Dar noi vrem ,,dragoste'' ecumenista si impreunari de tot felul ca sa mergem in iad. Parintele Arsenie Boca ne mustra, caci ne iubeste cu adevarat si ne cheama prin scrierile sale la o viata placuta lui Dumnezeu.

Miha-anca 20.11.2009 00:20:08

Zvonuri...

Citat:

Si mie mi-a spus cineva, ca Pr. Arsenie Papacioc nu mai e la Techirghiol; si ca Pr. Iustin Parvu a fost mutat la alta manastire... Dar, mergand in teren, am putut constata ca Pr. Arsenie Papacioc este in continuare la Techirghiol - era bolnav cand am fost acolo - si la fel, Pr. Iustin Parvu primeste enoriasii in fiecare zi pana seara.
Sa nu mai credem toate zvonurile si sa ne intrebam si daca ceea ce se zvoneste poate fi adevarat. Ma indoiesc ca poate cineva sa interzica cartile Pr. Arsenie Boca. S-ar revolta tot poporul credincios.

zaharia_2009 20.11.2009 00:21:24

Citat:

Frate Irodion, daca ai vrut sa afli cine a fost si cine este parintele Arsenie Boca ai facut ,,tare bine" ca ai ... apelat la forum !! Dar mai bine ar fi (mai ales ca i-ai citit lucrarile)sa te iei cit mai curind si sa te duci acasa la el la Prislop. Vei primi astfel binecuvintarea unui sfint.
Celalalt batrin Arsenie(calo-geron ),deopotriva un sfint si un schingiuit al puscariilor comuniste , luptator pt. Hristos si pt. neamul romanesc. Nu cunosc exact adevarul ,daca ar putea fi unul ,dar eu ma indoiesc insistent ca ar fi discordie intre ei . Dar chiar si asa sa nu uitam ca in istoria bisericii universale au existat discordii chiar si intre sfintii aceluiasi Hristos: a se vedea polemica (si palma daruita)dintre sf. Vasile cel mare si sf. Ioan cel mic (sau cel scurt sau cel nou)despre cum se savirsesc si care sunt pacatele.
NU cred ca este potrivit sa te iei dupa detractori pt. ca nu sunt mai mult de 3 luni de zile de cind unul dintre acestia ,pe un topic dedicat legionarilor, il suspecta de data aceasta si il incrimina pe parintele Papacioc de legionarism (intr-adevar a fost legionar, mai este, si pentru asta a facut f. multi ani de puscarie) el urind morbid istoria si rolul legionarilor pt. Romania.
Oricum ,stiu ca poti titra din materialul postat de useri si poti vedea categoric lumina !
Spor si pace binecuvintata !

geo.nektarios 20.11.2009 01:41:21

Fratii mei, va rog sa nu va „legati” de Pr.Asenie Boca cum ca are erori si ca nush ce... si ca este interzis de pr.Arsenie Papacioc. Pr.Arsenie nu e „vinovat” de erorile „sale” strecurate de altii....

Fratiile voastre stiti din ce cauza sunt multe erori in unle carti ale Pr.Arsenie Boca??? Fiind multi ani pe langa pr.Teofil Paraian l-am intrebat ce sunt cu unele invataturi ale pr.Arsenie ca doar l-a cunoscut personal. Pr.Teofil mi-a spus: Draga, nu tot ce scrie Pr.Arsenie acolo este autentic! Numai doua sunt cartile deplin autentice ale Pr.Arsenie Boca, si anume: Cararea Imparatiei si Cuvinte Vii! Celelalte sunt cuvinte spuse de Pr.Arsenie Boca in unele insemnari ale sale si din unele predici sau cuvinte libere si care au fost notate de catre unii oameni si care au contribuit si ei la „infrumusetarea” textelor si celor spuse de Dansul. Eu am mai spus si altor oameni sa nu citeasca tot ce apare asa clandestin si care se presupune ca ar fi ale Parintelui! Si nici toate cele spuse despre dansul nu sunt toate adevarate; sunt multe exagerari, de astea fantastice care sunt vazute de unii oameni ca fiind ceva extraordinar”
Asadar frati mei, avand in vedere cele spuse de Pr.Teofil sa nu ne avantam sa „mancam” orice ni se pune inainte, ca nu tot ce zboara se mananca!!!

Doamne ajuta!!!

laurschepsis 20.11.2009 03:08:18

20 de ani

Doamne-ajuta!

Mai sunt cateva zile si se vor implini 20 de ani de cand Sfantul Arsenie Boca, (pentru mine este sfant) s-a mutat la Domnul. 28 noiembrie este ziua in care, an de an, Prislopul este din ce in ce mai coplesit de evlavia celor ce il iubesc pe marele nostru duhovnic.

Sfantul Arsenie Boca nu va putea fi interzis niciodata.

Doamne-ajuta!

Traditie1 20.11.2009 03:21:07

Nu am citit ce a scris dar doua lucruri nu mi-au placut la parintele Boca: multumirea de sine cu care vorbeste despre el însusi (http://www.arsenieboca.ro/) si felul cum picta (vezi acelasi site) si care nu-mi inspira un spirit simplu si smerit.

OmuBun 20.11.2009 14:36:30

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 183565)
Nu am citit ce a scris dar doua lucruri nu mi-au placut la parintele Boca: multumirea de sine cu care vorbeste despre el însusi (http://www.arsenieboca.ro/) si felul cum picta (vezi acelasi site) si care nu-mi inspira un spirit simplu si smerit.

Sa-mi fie cu iertare, dar acea prezentare de care vorbesti a fost facuta prin 1945 si are o mie de motive sa fie sub acea forma. Eu, de cand am citit-o prima data, am asociat-o unui raport cerut de cei care l-au incriminat dintotdeauna si care nu erau in acord cu stilul lui destul de sever si aparent razvratit fata de legi si ordini. Pentru el, exista o singura lege si ordine: cea a lui Dumnezeu. Poate de aceea a si fost poreclit "Biciul lui Dumnezeu"! Era constient de puterile primite la Sfantul munte, putea practic face aproape orice, dar foarte rar a abuzat de aceste puteri la modul personal(cand a mers la inmormantarea mamei sale, sau cand i-a provocat dureri unui temnicer care il umilea de fiecare data strigandu-l "Bai, popa!") A mers cu curaj la Ceausesti spunandu-le adevaruri dure, desi el stia ca acest curaj ii va aduce moartea. Pe cei care l-au batut, ar fi putut sa-i faca sa se zvarcoleasca pe jos de dureri, fiindca avea aceasta putere, si poate chiar ar fi fost tentat de diavol sa o faca, dar atunci n-ar mai fi fost un sfant. A stiut cand va muri si si-a comandat si crucea...
Nu am nimic cu nimeni, dar daca ne straduim sa vizionam TOATE interviurile Parintelui Arsenie Papacioc, sunt convins ca la unele dintre ele sunteti usor dezamagiti. Fapt este ca suntem cu totii oameni, chiar si preafericitii parinti, pana ce trec la cele vesnice. Uneori mai cad si ei in cate o ispita, fiindca asupra lor sa abat legiuni ca sa-i faca sa greseasca, sa vada lumea cat sunt de slabi si de subiectivi... Datoria noastra este sa ramanem drepti in credinta noastra, sa intelegem, sa iubim, sa iertam!
Asa sa ne-ajute Dumnezeu!

andreicozia 20.11.2009 16:15:45

Citat:

În prealabil postat de Nevrednicul (Post 183488)
"un duhovnic mare insa nu in TOTALITATEA lui" m ai bagat in ceata ,Andrei! asa cum ii pot lua pe altii care au o linie uniforma....deja sunt ingropat in ...zapada!

Oare ce nu intelegi?
Este precum un film sau o carte din care alegi partile bune iar cele exagerate sau cu care nu esti de acord, te sperie, de tulbura, te scirbeste le dai deoparte. Nu-l judeci ci doar separi griul de tarite...si crede-ma ca sunt multe tarite!

...iar de INCERCAREA de pictura bisericeasca sub forma de fresca, nici nu mai amintesc,...pacat de biserica aceea si ce trebuie sa suporte pe peretii ei.., Aici vei gasi aiureli realizate gresit in TOTALITATE din punct de vedere al Erminiei picturii bizantine. Unde ai vazut tu la un Preot aceasta razvratire impotriva canoanelor de pictura...poate la cei cu multe tarite... de separat de griu...

andreicozia 20.11.2009 16:20:50

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 183523)
Si mie mi-a spus cineva, ca Pr. Arsenie Papacioc nu mai e la Techirghiol; si ca Pr. Iustin Parvu a fost mutat la alta manastire... Dar, mergand in teren, am putut constata ca Pr. Arsenie Papacioc este in continuare la Techirghiol - era bolnav cand am fost acolo - si la fel, Pr. Iustin Parvu primeste enoriasii in fiecare zi pana seara.
Sa nu mai credem toate zvonurile si sa ne intrebam si daca ceea ce se zvoneste poate fi adevarat. Ma indoiesc ca poate cineva sa interzica cartile Pr. Arsenie Boca. S-ar revolta tot poporul credincios.

Terminati odata cu prostiile interzicerii cartilor in economia de piata. Astea sunt sechele de dinainte de 89.
Anca esti matura si mai versata in cele lumesti capitaliste. Stii doar foarte bine ca in momentul cind cineva lanseaza un zvon DE SCANDAL in legatura cu ceva ce se vinde, acest lucru este facut numai cu UN SINGUR SCOP: Acela de a vinde MAI MUUUULT!..pentru ai creste valoarea!
Fratilor judecati de parca v-ati nascut ieri seara!

elizabeta 20.11.2009 16:28:24

Fratilor, oare n-am cazut tocmai noi in plasa intinsa de dusmanul omului care se-agita exact acum, la 20 ani de la intoarcerea Acasa a parintelui?
... dar ceva tot e bine - daca se agita atata sa ne dezbine, inseamna ca ne uraste, si daca ne uraste, inseamna ca ceea ce faceam inainte de-a ne certa era bun, dar oare ce faceam? pai cred ca vorbeam de credinta, ne rugam...

andreicozia 20.11.2009 16:38:30

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 183696)
Fratilor, oare n-am cazut tocmai noi in plasa intinsa de dusmanul omului care se-agita exact acum, la 20 ani de la intoarcerea Acasa a parintelui?
... dar ceva tot e bine - daca se agita atata sa ne dezbine, inseamna ca ne uraste, si daca ne uraste, inseamna ca ceea ce faceam inainte de-a ne certa era bun, dar oare ce faceam? pai cred ca vorbeam de credinta, ne rugam...

Fi mai explicita ca nu inteleg ce spui. Despre ce plasa a vrajmasului vorbesti? Fi mai ancorata daca poti in realitate!
Iti lamuresc doar ceva ce tine de bunul simt al fiecaruia fie ca e mirean sau preot! Daca nu stii sa pictezi stai in banca ta si lasa-i pe cei care au experienta in arta de fresca Bizantina sa decoreze peretii lacasurilor ortodoxe!(si Slava Domnului sunt pictori de mare clasa in tara).. si nu gindi prin prisma mindriei asa cum a facut-o par Boca! vrind MUSAI sa lase ceva pe pereti!

Fani71 20.11.2009 16:43:45

Voi vorbiti aici de parintele Arsenie Boca sau Papacioc? E vorba cand de unul cand de altul.
Eu am auzit ca p. Arsenie Boca a murit certat cu Biserica Ortodoxa - nu stiu daca chiar caterisit sau numai prost vazut. Stiu asta de la o persoana de incredere dar nu am citit nicaieri.

elizabeta 20.11.2009 16:45:21

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 183703)
Fi mai explicita ca nu inteleg ce spui. Despre ce plasa a vrajmasului vorbesti? Fi mai ancorata daca poti in realitate!
Iti lamuresc doar ceva ce tine de bunul simt al fiecaruia fie ca e mirean sau preot! Daca nu stii sa pictezi stai in banca ta si lasa-i pe cei care au experienta in arta de fresca Bizantina sa decoreze peretii lacasurilor ortodoxe!(si Slava Domnului sunt pictori de mare clasa in tara).. si nu gindi prin prisma mindriei asa cum a facut-o par Boca! vrind MUSAI sa lase ceva pe pereti!

Dusmanul nostru diavolul, nu tu, in nici un caz tu! Of, of, of, asa ai crezut? Ca te fac pe tine dusman? Sa ma fereasca Dumnezeu de-asa ceva, daca ai fi acum in fata mea, ti-as cadea la picioare si te-as ruga sa ma ierti daca ti-am gresit!
Daca ti-am gresit, arata-mi unde, dar fara ura si fara dusmanie. Pacea sufletului este de neinlocuit, chiar crezi ca ti-as face vreun rau, mai ales in mod voit, indiferent cat ma ranesti cu vorbele tale referitor la un mare mare preot si duhovnic? In nici un caz, pentru ca Dragostea lui Hristos e mult prea pretioasa pentru a fi pierduta...
Sa revenim. Inteleg ca te deranjeaza felul de-a picta al parintelui, nu?

andreicozia 20.11.2009 16:51:49

Citat:

În prealabil postat de elizabeta (Post 183707)
Sa revenim. Inteleg ca te deranjeaza felul de-a picta al parintelui, nu?

Ce parere a mea, iar o invirti dupa bunul tau plac. :)) Ti-am explicat CLAR ca pictura murala a Par Boca contravine ERMINIEI PICTURII BISERICII ORTODOXE! deci este NE-CANONICA!...mai departe... NE-Ortodoxa...mai dparte..DUPA MINTEA LUMEASCA A UNUI PREOT REBEL...mai departe..scrierile preotilor rebeli nu au ce cauta in biblioteca MAI ALES A INCEPATORILOR FARA DISCERNAMINT PATRISTIC
Acum oare intelegi?

anna21 20.11.2009 16:52:54

chiar are rost threadul acesta?

Considera cineva ca are invatat de pe acest thread?
Nu va suparati pe mine, dar chiar nu cred ca este cazul sa-l judecam noi pe par. Arsenia Boca.

(Nici macar pictura. Daca cineva chiar are studii aprofundate (incheiate cu DIPLOMA) despre arta bizantina, da, inteleg sa-si dea cu parerea. Altfel, nu.)

elizabeta 20.11.2009 16:54:01

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 183710)
Ce parere a mea, iar o invirti dupa bunul tau plac. :)) Ti-am explicat CLAR ca pictura murala a Par Boca contravine ERMINIEI PICTURII BISERICESTI! deci este NE-CANONICA!...mai departe... NE-Ortodoxa...mai dparte..DUPA MINTEA LUMEASCA A UNUI PREOT REBEL
Acum oare intelegi?

Din pacate, nu! Adica inteleg ce vrei sa spui, inteleg cu mintea, dar nu pot sa te ascult, pentru ca nu te pot urma cu inima.
Imi pare rau, ramai cu bine, ne-rebelule!

georgeval 20.11.2009 17:18:07

Citat:

Ce parere a mea, iar o invirti dupa bunul tau plac. :)) Ti-am explicat CLAR ca pictura murala a Par Boca contravine ERMINIEI PICTURII BISERICII ORTODOXE! deci este NE-CANONICA!...mai departe... NE-Ortodoxa...mai dparte..DUPA MINTEA LUMEASCA A UNUI PREOT REBEL...mai departe..scrierile preotilor rebeli nu au ce cauta in biblioteca MAI ALES A INCEPATORILOR FARA DISCERNAMINT PATRISTIC
Acum oare intelegi?

Andrei, si eu sunt iubitor al picturii bizantine si ma intristez cand vad Kitschuri, insa sa nu uitam ca pentru poporul acesta si pictura naiva a avut un rol. Stiu, pictura parintelui Arsenie nu poate fi incadrata nici in categoria picturii naive, dar cu siguranta ea nu devine referinta pentru erminia bisericeasca-ramane un unicat, nu cred ca se va naste acum un nou stil.

Miha-anca 20.11.2009 17:23:16

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 183706)
Voi vorbiti aici de parintele Arsenie Boca sau Papacioc? E vorba cand de unul cand de altul.
Eu am auzit ca p. Arsenie Boca a murit certat cu Biserica Ortodoxa - nu stiu daca chiar caterisit sau numai prost vazut. Stiu asta de la o persoana de incredere dar nu am citit nicaieri.

Bine ca nu este adevarat! Doamne ajuta! Minunile care se fac la mormantul sau atesta ca nu a fost certat cu Biserica. Dealtfel este inmormantat la o manastire... :103:

Miha-anca 20.11.2009 17:29:44

Citat:

Acum oare intelegi?

Andrei, fii dragut si da-ne si sursa afirmatiilor tale.

andreicozia 20.11.2009 18:14:56

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 183728)
Andrei, fii dragut si da-ne si sursa afirmatiilor tale.

Tu fiind cu mult mai draguta ca mine poti sa postezi picturile lui...eu nu am timp. Le-am vazut o data si m-am lamurit. A doua oara nu mai simt nevoia.

anna21 20.11.2009 18:27:14

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 183746)
Tu fiind cu mult mai draguta ca mine poti sa postezi picturile lui...eu nu am timp. Le-am vazut o data si m-am lamurit. A doua oara nu mai simt nevoia.

Ai angajat-o pe Anca secretara? "..eu nu em timp, ia posteaza tu"
(eu inteleg ca pe mine ma faci "tzatza de mahala" ca asta-i cand nu ai argumente.. dar Anca nu merita dispretul tau superior "atotstiutor"! Ea aratat intotdeauna respect celorlalti, cred ca trebuie tratata la fel!)

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:45:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.