Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Menora evreiasca doborata la Chisinau de ortodocsi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7836)

luchian 14.12.2009 13:16:30

Menora evreiasca doborata la Chisinau de ortodocsi

Menora evreiască instalată la 11 decembrie în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău a fost doborâtă la pământ de către un grup de enoriași ortodocși.
Cititi stirea: http://www.unimedia.md/?mod=news&id=15171

Cred ca vina pentru asemenea tulburari o poarta autoritatile.

Cum sa dai autorizatie sa pui o menora evreiasca intr-un parc ce poarta numele lui Sf. Stefan cel Mare, intr-o tara ortodoxa?

Miroase a spaga... sau a prostie

Danut7 14.12.2009 13:32:21

Nu se face asha ceva , urit gest.Sunt dezamagit.Am vazut cum a zis cineva acolo, cum ar fi daca s-ar pune si evrei sa faca la fel in Ierusalim, cu simbolurile crestine sau cu bisericile de pe acolo?Asha nu.Fiecare are dreptul sa-si manifeste simbolurile religioase , in plus ca simbolurile evreiesti in mare masura sunt primite de la Dumnezeu, si umbra a lucrurilor viitoare.

Stefann 14.12.2009 13:47:25

Doamne ajuta

Nu cred ca ar fi acceptat ca o troita sa se construiasca in fata unei sinagogi eu cred ca ca a fost o provocare urata

Antoni0 14.12.2009 19:50:02

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 191062)
Nu se face asha ceva , urit gest.Sunt dezamagit.Am vazut cum a zis cineva acolo, cum ar fi daca s-ar pune si evrei sa faca la fel in Ierusalim, cu simbolurile crestine sau cu bisericile de pe acolo?Asha nu.Fiecare are dreptul sa-si manifeste simbolurile religioase , in plus ca simbolurile evreiesti in mare masura sunt primite de la Dumnezeu, si umbra a lucrurilor viitoare.

Dezamagit de ce? Ce cauta menora-ul ala acolo? A fost o clar o insulta la adresa poporului crestin-ortodox, care a reactionat prompt!

Dezamagit ar trebui sa fi de "constructia satanica dedicata holocaustului"!
Dezamagit ar trebui sa fi de minciunile despre holocaust din cartile cenzurate de aia de "sus".

Dar stai c'am uitat... tre' sa fim "toleranti", in spiritul "libertate, egalitate, fraternitate".

truthtostone 14.12.2009 20:57:04

Foarte bine

Vasileios 14.12.2009 21:17:34

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 191062)
cum ar fi daca s-ar pune si evrei sa faca la fel in Ierusalim, cu simbolurile crestine sau cu bisericile de pe acolo?

La Ierusalim monahii si monahiile dar si crestinii ortodocsi sunt loviti cu pietre si scuipati in fata de catre evrei.

marioad24 14.12.2009 21:46:57

Asa zic si eu

Eu cred ca mai mari comunitatii evreiesti sunt de vina pentru ce s-a intamplat. Cred ca in mintea lor a fost ideea de a testa limita pana la care se poate merge si cat de mult pot fi tolerate actiunile care aduc atingere comunitatii ortodoxe. Sar toti sa ia gatul ortodocsilor, vezi Doamne sunt extremisti; dar de ce au fost provocati? Au mizat prea mult pe relatiile lor si pe oamenii meduze (gelatinosi) care sunt in randul inaltilor ierarhi... Niste lasi, fricosi si oportunisti.... Cum au fost si in 1986 la daramarea Bisericii Sfanta Vineri...
Citat:

În prealabil postat de Stefann (Post 191068)
Nu cred ca ar fi acceptat ca o troita sa se construiasca in fata unei sinagogi eu cred ca ca a fost o provocare urata

andreicozia 14.12.2009 21:49:12

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 191054)

Cum sa dai autorizatie sa pui o menora evreiasca intr-un parc ce poarta numele lui Sf. Stefan cel Mare, intr-o tara ortodoxa?

Miroase a spaga... sau a prostie

Intr-o tara ortodoxa avem si piata Charles de Gaulle de linga Blvd Primaverii. Acum ce facem? construim numai biserici catolice in zona numai ca sa-l cinstim pe de Gaulle? care ma gindesc si acum daca a facut ceva pentru tara asta! Din cite stiu eu raspunsul este : NU A FACUT ABSOLUT NIMIC!

...acum zic si eu ca miroase a spaga si SIGUR a PROSTIE si linguseala pe linga francezi.
Dar de ce ne mai miram?

truthtostone 14.12.2009 22:08:02

Faza este ca in curand o sa dea in noi si ne vor intepa,iar de vom riposta ne vor face antisemiti ori rasisti dupa caz.

"-Nu suntem rasisti,doar ne aparam Ortodoxia noastra.
-Hai ma ca toti ne rugam la acelasi Dumnezeu,in secolul XXI mai umblati cu religii... "

Intrebarea este cati vom accepta sa fim considerati rasisti/antisemiti pentru credinta... .

Aici "cine se face prieten cu lumea,se face vrajmasul lui Dumnezeu."

luchian 14.12.2009 22:23:48

Citat:

În prealabil postat de Antoni0 (Post 191173)
Dezamagit de ce? Ce cauta menora-ul ala acolo? A fost o clar o insulta la adresa poporului crestin-ortodox, care a reactionat prompt!

Dezamagit ar trebui sa fi de "constructia satanica dedicata holocaustului"!
Dezamagit ar trebui sa fi de minciunile despre holocaust din cartile cenzurate de aia de "sus".

Dar stai c'am uitat... tre' sa fim "toleranti", in spiritul "libertate, egalitate, fraternitate".

Insulta e clar ca fost si oamenii au reactionat...

Eu cred ca ar trebui sa le respectam mortii, nu numai ai lor ci ai tuturor. La fel cum au fost persecutati evreii, la fel au fost si romanii, si rusii, si tiganii, chiar si nemtii de catre rusi. Fiecare popor ii cinsteste cum crede. Inainte sa ne aruncam cu "etichetari" asupra altora ar trebui sa facem si noi la fel cu mortii nostrii... sa cinstim, sa-i apram, si sa le aratam copiilor nostrii ca libertatea s-a castigat greu.

maria-luisa 14.12.2009 22:27:29

este vorba de respect intre diversele religii, chiar daca sunt diferite. Credeti ca luptele acestea sunt sanatoase? Dumnezeu este Dragoste. Cel putin cu atat cred ca e de acord toata lumea...

maria-luisa 14.12.2009 22:37:53

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 191226)
este vorba de respect intre diversele religii, chiar daca sunt diferite. Credeti ca luptele acestea sunt sanatoase? Dumnezeu este Dragoste. Cel putin cu atat cred ca e de acord toata lumea...

Mantuitorul e in inima noastra, si nimeni nu ni-l poate lua de acolo, decat daca avem putina credinta... Si tocmai la asta trebuie lucrat, nu la a te uita in ograda vecinului si a-l pizmui.

truthtostone 14.12.2009 23:07:52

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 191229)
Mantuitorul e in inima noastra, si nimeni nu ni-l poate lua de acolo, decat daca avem putina credinta... Si tocmai la asta trebuie lucrat, nu la a te uita in ograda vecinului si a-l pizmui.

E si bine si rau ceea ce spui.Da mare este dragostea,insa multi sfinti parinti si credinciosi au patimit pentru faptul ca nu au renuntat la ortodoxie.Deci ingaduitori pana la o limita.Intoarcem obrazul cand suntem loviti noi,dar nu il in intoarcem cand este lovita ortodoxia.

Tocmai asta este,nu ne-am uitat in ograda vecinului,ei au intrat in ograda noastra si nu sunt multumiti,mai fac si atentate din astea.

Adica,stai putin,vizitezi,dar mai si pleci acasa la tine :D

Noesisaa 14.12.2009 23:57:40

Nu vroiam sa intervin aici, dar pe scurt: mi-e rusine de ce s-a intamplat. Daca asta inseamna ortodoxia, atunci nu stiu ce sa mai spun. Bine ca stiu ca nu nu asta inseamna, fiindca sa fi fost asa, eu as fi fost in alta parte.

Unii moldoveni, care sunt atat de sarmani din atatea puncte de vedere, si-au gasit si ei dusmanul national: EVREII! :43:

marioad24 14.12.2009 23:59:57

si ce vrei tu? sa tacem? sa nu facem nimic?

si ce vrei tu? sa tacem? sa nu facem nimic? eu am mai spus: sunt evrei si evrei oameni intre oameni... asa a fost si pe vremea apostolilor; apostoli prigoniti de ... evrei. pare incrdibil, nu? evrei sa prigoneasca evrei... dar, fiecare era facut din alt aluat... De ce nu le spui tu Maria Luiza si apostolilor (Petru, Pavel, Toma), ucenicului Stefan, omorat cu pietre pentru credinta lui in Iisus Hristos (tot de evrei ca si el) ce ne spui noua aici? Homo Homini Lupus a fost valabil ieri, azi si mereu. Si cat timp omul, oricare ar fi el, nu traieste cu adevarat in Dumnezeu, ramane o fiara. Religia conteaza mai putin. Fie ca esti roman, rus, german, chinez, indian, evreu....
Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 191226)

maria-luisa 15.12.2009 00:29:41

Citat:

În prealabil postat de truthtostone (Post 191235)
E si bine si rau ceea ce spui.Da mare este dragostea,insa multi sfinti parinti si credinciosi au patimit pentru faptul ca nu au renuntat la ortodoxie.Deci ingaduitori pana la o limita.Intoarcem obrazul cand suntem loviti noi,dar nu il in intoarcem cand este lovita ortodoxia.

Tocmai asta este,nu ne-am uitat in ograda vecinului,ei au intrat in ograda noastra si nu sunt multumiti,mai fac si atentate din astea.
Adica,stai putin,vizitezi,dar mai si pleci acasa la tine :D

Dar acesta nu este un atentat, ci mai degraba au vrut sa se apropie de noi, ca fratii si noi i-am respins. Nu credeti?

maria-luisa 15.12.2009 00:36:26

Citat:

În prealabil postat de marioad24 (Post 191251)
si ce vrei tu? sa tacem? sa nu facem nimic? eu am mai spus: sunt evrei si evrei oameni intre oameni... asa a fost si pe vremea apostolilor; apostoli prigoniti de ... evrei. pare incrdibil, nu? evrei sa prigoneasca evrei... dar, fiecare era facut din alt aluat... De ce nu le spui tu Maria Luiza si apostolilor (Petru, Pavel, Toma), ucenicului Stefan, omorat cu pietre pentru credinta lui in Iisus Hristos (tot de evrei ca si el) ce ne spui noua aici? Homo Homini Lupus a fost valabil ieri, azi si mereu. Si cat timp omul, oricare ar fi el, nu traieste cu adevarat in Dumnezeu, ramane o fiara. Religia conteaza mai putin. Fie ca esti roman, rus, german, chinez, indian, evreu....

Nu, dar cum e mai bine, sa ne certam ca niste nebuni sau sa lucram impreuna in pace si intelegere, in felul acesta contribuind la imparatia lui Dumnezeu? Fiara din om urla in general atunci cand omul vede ca fiara urla in altii...

maria-luisa 15.12.2009 00:41:28

omul cu multa credinta si dragoste de Dumnezeu nu si-o piede nici de-ar fi chinuit de cele mai groznice chinuri, dar nici nu face razboi in numele Domnului. Hristos ne-a invata iubirea... sa nu uitam asta.

Miha-anca 15.12.2009 00:54:58

Ma intreb daca un protest in scris si bine documentat ar fi avut rezultatul scontat, sau daca a fost neaparat necesara interventia pe loc.
Ma intreb deasemeni, daca atunci cand s-au dat toate aprobarile pentru punerea menorei in acel loc, a fost intrebata si Biserica; sau primaria a dat aviz favorabil, fara a cerceta, daca nu sunt lezate sentimentele a sute de mii de crestini.
Oricum, cineva a gresit aici - ma gandesc la cei care au dat aprobarile fara sa tina cont de anumite lucruri - si ar trebui sa suporte consecintele. S-ar fi putut gasi o solutie mai buna pentru toata lumea, spre linistea tuturor.

Noesisaa 15.12.2009 01:19:26

Deci, daca imi poate cineva explica: cum anume jigneste sentimentele a sute de mii de crestini o lampa cu 8 brate??? Fiindca asta este pana la urma daca nu esti evreu si nu crezi in acest simbol.

Nu stiu care este situatia ina cest moment, dar pana la inceputul celui de al doilea razboi mondial, Chisinaul era populat cel putin 50% de evrei. De atunci s-au intamplat multe, si comunitatea lor s-a imputinat, dar ma gandesc ca tot au ceva membri. Nu merita oamenii aia, locuitori ai orasului, care platesc taxe, muncesc si traiesc in oras sa aiba si ei, asa cum au si crestinii tot timpul anului, un mic simbol al credintei lor pentru doar cateva zile?? Din cate am vazut din poze nici nu era ditamai monumentul... Si pana la urma ce au facut? Au dat foc la vreo biserica? Au scos o cruce si au pus in loc o stea a lui David? Au proclaman ca Republica Moldova face parte din Israel? Care este crima asta asa de grava??

Adica ne plangem ca vai, vai, ne vor fi interzise simbolurile noastre crestinesti in public, si ce tragedie e asta, si ce abuz .... dar cand ai nostri fac exact acelasi lucru, dar cu mai mare violenta, si cu mai mare ura, ne facem ca am uitat ca de fapt suntem in aceeasi oala.

Seraphim 15.12.2009 01:58:45

Provocare KGB-ista, in/constienta!?

Fratilor!!!

Ne aflam intr-un moment extraordinar al Istoriei - sansele Unirii sunt din nou reale; numai comunistii si kaghebistii din Rusia, MD si RO se mai opun. Occidentul si SUA, chiar daca stramband din nas, ar accepta noua realitate.
Si atunci din neant apare un preot crestin-ortodox ROMAN care, constient ori inconstient, dar manipulat fiind, vandalizeaza simbolul religios al poporului evreu. Imaginile vor face inconjurul lumii, doar Moscova isi va freca mainile: problema Moldovei e iarasi aranjata pentru un deceniu si mai bine.

Problema mai grava: unde se regaseste, in cele de mai sus, invatatura Mantuitorului nostru Iisus Hristos despre iubirea de dusmani, adevarata piatra de poticnire pentru orice necrestin?

Care e diferenta dintre un imam care profaneaza o Cruce si preotul vandalizator? Amandoi sunt convinsi ca fac o fapta bine-placuta atat lui Dumnezeu, cat si coreligionarilor.

Daca, de pilda, in locul acestui scandal, s-ar fi rugat trei zile la rand acolo, langa menora, pentru convertirea poporului evreu, ca sa-L primeasca pe Iisus Hristos, Fiul lui Yahve, ca Unic si Adevarat Mantuitor, in mod sigur s-ar fi bucurat de binemeritate roade spirituale, in ambele directii, caci Dumnezeu nu ne lasa fara un raspuns preaplin de Har, daca Ii cerem ceva intru Credinta.

Traditie1 15.12.2009 10:03:42

Nu e vorba de religie aici ci de nationalitate. Simbolul unui popor strain nu are ce cauta în parcul Stefan cel Mare, lânga statuia domnitorului. Se putea alege alt loc, lânga sinagoga. Locurile centrale sunt rezervate simbolurilor poporului majoritar.

Nu stiu daca a fost bine ca a fost mutat acel obiect, poate o simpla demonstratie era de ajuns.

antoniap 15.12.2009 10:47:41

Trebuie sa ne intarim in credinta. Daca in urma rugaciunii menora respectiva s-ar fi surpat singura, fara interventia nimanui, atunci aceasta minune i-ar fi pus pe ganduri si pe evrei si pe atei. Avem slaba credinta si incercam sa ne aparam lumeste.

Si totusi palma data de Sfantul Nicolae lui Arie i-a prins bine.

Motobunicul 15.12.2009 11:38:41

Crestineste?

Faptul ca menora a fost instalata in parcul Sf. Stefan cel mare arata, desigur, ca locul este apreciat si respectat de evrei. Ma dezgusta asa-zisii crestini care considera, impotriva tuturor fibrelor credintei ortodoxe, ca orice gest de credinta ne-ortodoxa este o agresiune, si, mai rau, ca trebuie reprimat... cum ramane cu:

Iubeste-ti aproapele
Uraste pacatul, nu pacatosul
Intoarce si obrazul celalalt
conceptul de SMERENIE

Atata mandrie imbecila, imi aduce aminte de aberatii precum cruciadele, rusinea crestinatatii..

Imi pare rau sa aud toate astea in postul Craciunului.. Auzi, sa darami un simbol de credinta al unui popor care ni l-a crescut pe Isus.. Ce mare pacat!

Motobunicul 15.12.2009 11:42:58

Amin!

Citat:

În prealabil postat de Seraphim (Post 191270)
Fratilor!!!

Ne aflam intr-un moment extraordinar al Istoriei - sansele Unirii sunt din nou reale; numai comunistii si kaghebistii din Rusia, MD si RO se mai opun. Occidentul si SUA, chiar daca stramband din nas, ar accepta noua realitate.
Si atunci din neant apare un preot crestin-ortodox ROMAN care, constient ori inconstient, dar manipulat fiind, vandalizeaza simbolul religios al poporului evreu. Imaginile vor face inconjurul lumii, doar Moscova isi va freca mainile: problema Moldovei e iarasi aranjata pentru un deceniu si mai bine.

Problema mai grava: unde se regaseste, in cele de mai sus, invatatura Mantuitorului nostru Iisus Hristos despre iubirea de dusmani, adevarata piatra de poticnire pentru orice necrestin?

Care e diferenta dintre un imam care profaneaza o Cruce si preotul vandalizator? Amandoi sunt convinsi ca fac o fapta bine-placuta atat lui Dumnezeu, cat si coreligionarilor.

Daca, de pilda, in locul acestui scandal, s-ar fi rugat trei zile la rand acolo, langa menora, pentru convertirea poporului evreu, ca sa-L primeasca pe Iisus Hristos, Fiul lui Yahve, ca Unic si Adevarat Mantuitor, in mod sigur s-ar fi bucurat de binemeritate roade spirituale, in ambele directii, caci Dumnezeu nu ne lasa fara un raspuns preaplin de Har, daca Ii cerem ceva intru Credinta.

Amin, si iar Amin! Ce infricosator este sa vezi cum oameni manati de ura se considera aparatori ai crewstinatatii, care este iubure, intelegere si rabdare!

antoniap 15.12.2009 11:50:08

Citat:

În prealabil postat de Motobunicul (Post 191339)
Faptul ca menora a fost instalata in parcul Sf. Stefan cel mare arata, desigur, ca locul este apreciat si respectat de evrei. Ma dezgusta asa-zisii crestini care considera, impotriva tuturor fibrelor credintei ortodoxe, ca orice gest de credinta ne-ortodoxa este o agresiune, si, mai rau, ca trebuie reprimat... cum ramane cu:

Iubeste-ti aproapele
Uraste pacatul, nu pacatosul
Intoarce si obrazul celalalt
conceptul de SMERENIE

Atata mandrie imbecila, imi aduce aminte de aberatii precum cruciadele, rusinea crestinatatii..

Imi pare rau sa aud toate astea in postul Craciunului.. Auzi, sa darami un simbol de credinta al unui popor care ni l-a crescut pe Isus.. Ce mare pacat!

Smerenia nu se confunda cu prostia. Tu esti smerit cand spui ,,mandrie imbecila''?

Crestinii nu merg sa puna cruci pe sinagogi si asta inseamna suficient. Cred ca si dumnealor, evreii , trebuie sa inteleaga sa ne respecte, nu sa ne sfideze. Si-apoi de ce atata suparare, caci n-a patimit niciun evreu. A fost reparata o greseala. Atat.

Noesisaa 15.12.2009 12:00:13

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 191341)
Smerenia nu se confunda cu prostia. Tu esti smerit cand spui ,,mandrie imbecila''?

Crestinii nu merg sa puna cruci pe sinagogi si asta inseamna suficient. Cred ca si dumnealor, evreii , trebuie sa inteleaga sa ne respecte, nu sa ne sfideze. Si-apoi de ce atata suparare, caci n-a patimit niciun evreu. A fost reparata o greseala. Atat.

Dar menorah a fost pusa pe o biserica? Nu, a fost pusa intr-un loc public, un parc.

antoniap 15.12.2009 14:12:13

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 191342)
Dar menorah a fost pusa pe o biserica? Nu, a fost pusa intr-un loc public, un parc.

Dar nu in orice parc.

AndruscaCIM 15.12.2009 14:15:12

Si totusi...menora-ul acela a fost instalat in timpul noptii, in ascuns???

Eu cred ca lumea a protestat si inainte de a fi plasata acolo si nu a fost de acord...iar faptul ca au dat-o jos era doar un gest de asteptat, insa evreii au vrut sa aiba de ce se lega!!

Nu inteleg de ce a fost data jos cu atata tam-tam, se putea sa vina un grup cat de cat organizat, si la lasatul serii...zbang zbang tranc!!!:71: Eu una nu sunt de acord nici cu aceste " monumente" amplasate in pofida opiniei publice :4:

Parerea mea...

Noesisaa 15.12.2009 14:43:19

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 191390)
Dar nu in orice parc.

Da' ce are parcul ala fata de altele? Statuia lui Stefan cel Mare?
Cred ca St cel Mare nu era nici pe departe atat de antisemit pe cat sunt unii urmasi de-ai lui astazi.

Danut7 15.12.2009 15:05:50

De vina sunt cei care au amplasat menorah, in parc , in aproprierea statuii lui Stefan cel Mare si a altor simboluri crestine romanesti, chiar daca oamenii nu au fost de acord cu asta si au sugerat o amplasare a ei in locul unde este un moment in memoria victimelor Holocaustului.Pare un incident provocat, si deja cum a mai zis cineva incepe "sa faca inconjurul lumii".Ambele gesturi sunt gresite in primul rand, gestul celor care au autorizat si au continuat amplasarea menorei in ciuda opozitiei oamenilor,dar si a celor care au daramat-o.Nu sunt pentru astfel de lucruri.

Am auzit ca , culmea zilele astea nu prea de mult pe zidurile bisericii Maria Magdalena din Ierusalim a aparut scris in grafitti "Moarte crestinilor".Doar ca invers vestile "circula mai greu" sau "altfel".

Astfel de gesturi alimenteaza comportamente de xenofobie fata de cei de alta religie.

mihailt 15.12.2009 16:23:44

Acel candelabru cu sapte brate se foloseste si in Bisericile Ortodoxe.
Uitati cateva citate din cartea Apocalipsei,de Sfantul Ioan Teologul:
capitolul 1:
"4.Ioan, celor șapte Biserici, care sunt în Asia: Har vouă și pace de la Cel ce este și Cel ce era și Cel ce vine și de la cele șapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui,"

capitolul 4:
"5. Și din tron ieșeau fulgere și glasuri și tunete; și șapte făclii de foc ardeau înaintea tronului, care sunt cele șapte duhuri ale lui Dumnezeu, "
Si mai sunt si altele locuri in Sfanta Scriptura,in Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul.
Nu stiu cum se talcuiesc,dar candelabrul cu sapte brate poate arata foarte bine ca simbolistica cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii,sau cei sapte Sfinti Arhangheli etc,cele sapte daruri ale Duhului Sfant (sapte ca simbol iar nu ca numar pentru darurile Duhului Sfant.).
Dumnezeu Iisus Hristos s-a lasat rastignit si omorat ca asa a vrut El sa se lase.
Ca sa arate ca de bunavoie se lasa rastignit si ca e atotputernic vedeti acest citat din Sfanta Scriptura:
"4.Iar Iisus, știind toate cele ce erau să vină asupra Lui, a ieșit și le-a zis: Pe cine căutați?
5.Răspuns-au Lui: Pe Iisus Nazarineanul. El le-a zis: Eu sunt. Iar Iuda vânzătorul era și el cu ei.
6.Atunci când le-a spus: Eu sunt, ei s-au dat înapoi și au căzut la pământ.
7.Și iarăși i-a întrebat: Pe cine căutați? Iar ei au zis: Pe Iisus Nazarineanul.
8.Răspuns-a Iisus: V-am spus că Eu sunt. Deci, dacă Mă căutați pe Mine, lăsați pe aceștia să se ducă;"
Acolo cand zice Dumnezeu Iisus Hristos :Eu sunt ii si darama pe acestia de venisera sa il prinda la pamant cu atotputernicia sa.Ce daca voia nu putea macar sa ii usuce cum a uscat smochinul?Sau putea sa ii treaca in nefiinta (adica sa nu mai existe aceia de loc,nici sufletele lor.)Avea El nevoie de 12 legiuni de ingeri?Ca doar El este cel ce impartaseste putere ingerilor,pe cat poate fiecare a primi.
Nu de bunavoie au lasat cei care venisera sa prinda pe Dumnezeu Iisus Hristos pe Sfintii Apostoli sa plece ci pentru ca nu au putut sa ii prinda pe Sfintii Apostoli,ca nu le-a dat voie Dumnezeu Iisus Hristos sa ii prinda.

antoniap 15.12.2009 17:24:17

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 191401)
Da' ce are parcul ala fata de altele? Statuia lui Stefan cel Mare?
Cred ca St cel Mare nu era nici pe departe atat de antisemit pe cat sunt unii urmasi de-ai lui astazi.

Deci tie ti se pare ca statuia lui Stefan cel Mare ar trebui sa fie mai putin importanta pentru un moldovean ... Nu pot sa fiu de acord cu afirmatia ta. Chiar trebuie sa ne fie rusine ca suntem roamani si crestini? Popor dezbinat ca al nostru rar se poate vedea. Tine cu evreii daca te rusinezi ca esti romanca. Nu se pune problema daca suntem sau nu antisemiti. Se pune problema sa fim corecti. Nu ma calci nici tu pe batatura nu te calc nici eu. Punct. Ne inchinam lui Dumnezeu, totusi, nu fiecarui evreu care greseste. Parcul respectiv are o insemnatate pentru moldoveni. Chiar nu s-a gandit nimeni la acest aspect? Respectul trebuie sa fie reciproc.

AndruscaCIM 15.12.2009 18:57:20

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 191516)
Deci tie ti se pare ca statuia lui Stefan cel Mare ar trebui sa fie mai putin importanta pentru un moldovean ... Nu pot sa fiu de acord cu afirmatia ta. Chiar trebuie sa ne fie rusine ca suntem roamani si crestini? Popor dezbinat ca al nostru rar se poate vedea. Tine cu evreii daca te rusinezi ca esti romanca. Nu se pune problema daca suntem sau nu antisemiti. Se pune problema sa fim corecti. Nu ma calci nici tu pe batatura nu te calc nici eu. Punct. Ne inchinam lui Dumnezeu, totusi, nu fiecarui evreu care greseste. Parcul respectiv are o insemnatate pentru moldoveni. Chiar nu s-a gandit nimeni la acest aspect? Respectul trebuie sa fie reciproc.

De acord....

konijiro 15.12.2009 19:25:20

Citat:

Respectul trebuie sa fie reciproc.
Aha. Deci ii respectam, dar nu cumva sa iasa la lumina, in public, mama lor de jidani.

Dar altfel, sigur, noi ii respectam.

antoniap 15.12.2009 19:36:04

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 191561)
Aha. Deci ii respectam, dar nu cumva sa iasa la lumina, in public, mama lor de jidani.

Dar altfel, sigur, noi ii respectam.

Hai, hai, nu mai injura provocator. Indiferent ce natie facea acelasi lucru, reactia ar fi fost aceeasi. Povestea cu antisemitismul e veche deja. Cauta o explicatie actuala.

konijiro 15.12.2009 19:53:38

Citat:

Hai, hai, nu mai injura provocator. Indiferent ce natie facea acelasi lucru, reactia ar fi fost aceeasi. Povestea cu antisemitismul e veche deja. Cauta o explicatie actuala.
Explicatia tine de Evul Mediu, la fel ca si comportamentul celor care au facut treaba aia. Antisemismul e o treaba actuala, nu tine de trecut, ci tine foarte mult si de prezent. Faptul ca o auzi mentionata des, si de multe ori aiurea, nu o face veche.

Evreii sunt o minoritate etnica si religioasa, care, din intamplare, au avut o sarbatoare majora pentru cultura si religia lor.

Probabil ca pentru tine si Festivalul Minoritatilor de la Sighisoara, care se tine anual, nu ar trebui sa aiba loc, ca deh, sunt minoritati, deci mars de pe spatiul public.

Noesisaa 15.12.2009 20:03:31

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 191516)

Dar nu este vorba de ce este mai important, statuia sau candelabrul. AMbele sunt importante, ambele pot convietui, pana la urma sunt doar obiecte, si nu merita sa strici pacea pentru obiecte. Da, as fi fost foarte incuidata daca puneau candelabrul pe turla unei biserici. Dar nu e cazul. Pe langa asta , si evreii sunt moldoveni, Chisinaul si parcul e si al lor, asa cum e si al ortodocsilor.

Citat:

Chiar trebuie sa ne fie rusine ca suntem roamani si crestini?
Nu imi e rusine sa fiu nici romanca, nici crestina. Dar, sincer, nu vreau sa fiu asociata cu acei romani sau crestini. Mi se pare o atitudine grozav de copilareasca sa iei jucaria altuia si sa o spargi fiindca ti se pare ca celalt a intrat pe teritoriul tau..asa faceam eu cand eram copil si sora-mea isi punea papusa acolo unde credeam ca e teritoriul meu.

Citat:

Tine cu evreii daca te rusinezi ca esti romanca.
Nu tin cu evreii, putin imi pasa ca sunt evrei, tin cu dreptatea.

Citat:

Parcul respectiv are o insemnatate pentru moldoveni. Chiar nu s-a gandit nimeni la acest aspect? Respectul trebuie sa fie reciproc
Din nou, daca parcul era o biserica, sigur, aveai dreptate. Dar nu este biserica.

antoniap 15.12.2009 20:15:21

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 191573)
Explicatia tine de Evul Mediu, la fel ca si comportamentul celor care au facut treaba aia. Antisemismul e o treaba actuala, nu tine de trecut, ci tine foarte mult si de prezent. Faptul ca o auzi mentionata des, si de multe ori aiurea, nu o face veche.

Evreii sunt o minoritate etnica si religioasa, care, din intamplare, au avut o sarbatoare majora pentru cultura si religia lor.

Probabil ca pentru tine si Festivalul Minoritatilor de la Sighisoara, care se tine anual, nu ar trebui sa aiba loc, ca deh, sunt minoritati, deci mars de pe spatiul public.

Minoritatile au ales Sighisoara si bine au facut. S-au simtit bine si nu au deranjat pe nimeni. Daca alegeau Sala Unirii din Alba-Iulia sau zona apropiata acesteia, ar fi fost o problema, caci romanii considerau ca sunt sfidati. Acesta este un loc sacru al romanilor. Exista gesturi care nu se fac.

Miha-anca 15.12.2009 20:40:40

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 191576)

Nu tin cu evreii, putin imi pasa ca sunt evrei, tin cu dreptatea.

De fapt indiferenta e si mai grava... ori noua trebuie sa ne pese.
Faptul ca unul sau altul nu dau importanta aspectului, nu inseamna ca e un aspect lipsit de importanta.
Moltovenii, care sunt ortodocsi ca si noi, si pe care ar trebui sa-i intelegem, nu doresc acest simbol la ei in parc. Spune-ne te rog care parte din "NU" nu o intelegi, ca sa te ajutam sa intelegi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:04:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.