![]() |
Impartasit de Craciun si 1 Ian. - post de sarbatori?
Poate ma ajutati voi sa inteleg ceva, pentru ca nu vreau sa intreb la biserica, sa nu supar lumea.
Am observat persoane care se impartasesc de Craciun (26, 27 dec.), pe 1 ianuarie si nu inteleg cum reusesc. La fel ma intreb cum fac si preotii in aceste zile. Ei mananca oarece, petrec sarbatorile? La ei (preoti) se pune si intrebarea cu postul pentru citirea moliftelor Sf. Vasile. Deci inteleg ca acesti oameni postesc si de sarbatori? Si nu este pacat sa tii post cand este de fapt dezlegare? Aceste persoane ori tin post si de Craciun si revelion, ori au dezlegare sa nu posteasca. Mai auzisem ca post poate fi si numai de la ora 12 noaptea. Dar nu mi se pare corect. Eu nu mai inteleg nimic cu postul si impartasitul. Ce rost are impartasitul in zile de sarbatoare cand nu se mai posteste? In prima zi de Craciun (25 ec.) este firesc sa te impartasesti, dar dupa aceea poti petrece Nsterea Domnului si manca. |
Citat:
|
Sophia, sa stii ca asta ma intrebam si eu candva... e destula lume care se impartaseste si in zilele pe care le-ai enumerat tu, si in a doua zi de Pasti... Dar ca sa nu fac pacate, iti spun numai din experienta alor mei: bunica mea tine post negru in fiecare vineri, indiferent de sarbatoare. Acum cativa ani, Craciunul a cazut vineri si bunica mea a vrut sa se impartaseasca pe 26, cum nu manca nimic pe 25. Si cand sa o impartaseasca, preotul a zis ceva de genul: a mancat, a baut si acum vine sa se impartaseasca! bunica a lamurit problema si anul asta s-a invatat minte sa se impartaseasca pe 24...
In rest, nu stiu ce sa spun... unii poate or tine post, ca bunica mea, desi e dezlegare... altora le-o da dezlegare duhovnicul. unii am auzit ca se impartasesc in fiecare duminica... eu nu prea cred ca toata lumea aceea tine post jumatate de saptamana si ca se spovedeste saptamanal, dar iarasi e in functie de dispozitiile duhovnicului. Si apoi, unii tin postul intreg 40 de zile, altii prima si ultima sapt, altii ultima sapt, dupa putinte si dupa cerintele duhovnicului, insa tot acolo ajung si e bine. adu-ti aminte numai de pilda aceea cu lucratorii care au lucrat 12 ore, altii 7 sau 5, altii o ora si aceeasi plata au avut. Ideea e ca nu suntem egali, unii pot mai mult, de la altii se cere mai mult, e in functie de talantii fiecaruia. Sfatul meu ar fi, ca daca vrei cu adevarat sa te impartasesti si tu pe 26, 27 sau 1, sa iti intrebi parintele ce trebuie sa faci... desi sa stii, tot de la bunica mea, ca impartasania nu se ia asa aiurea, ci numai cand trebuie (sarbatori) si cand e nevoie (boala, pericol de moarte). |
Citat:
Trebuie facuta deosebirea dintre post si ajunare. Postul (tehnic vorbind acum) = abtinerea de la anumite alimente, iar ajunare = a nu manca si bea nimic. Inainte de impartasanie se cere pentru toata lumea care poate ajunare cam de la 12 din noaptea dinainte de liturghie. (care pot, adica nu copiii mici, anumiti bolnavi, femeile insarcinate care au greturi daca nu mananca etc) Tot asa si abtinerea de a avea relatii cu sotul sau sotia. Postul alimentar inainte de impartasanie este o traditie cu t mic, un fel de exercitiu in plus pentru pregatire care a aparut in regiunile (bisericile locale) in care oamenii se impartasesc foarte rar. Bineinteles, el nu este valabil pentru preoti, care se impartasesc la fiecare liturghie, in aceste regiuni - altfel nu ar face decat sa posteasca in continuu. Din asta se vede ca este ceva putred in Danemarca, dupa parerea mea ;-) Adica aceasta deosebire dintre preoti si laici nu este traditionala in sensul puternic. Pentru preoti se cer mai putine lucruri pentru impartasanie, desi toata lumea recunoaste (inclusiv ei insisi) ca nu au neaparat o viata mai sfanta. Am mai vorbit despre asta pe firele despre impartasania deasa, poate iti aduci aminte. Stiu ca in Romania majoritatea preotilor cer credinciosilor sa posteasta un numar de zile inainte de a se impartasi, insa sunt multe alte biserici locale ortodoxe in care aceasta practica nu exista. Uneori se cere spovedanie de fiecare data, uneori nu, la greci s-a pierdut in mare parte si obiceiul citirii rugaciunilr dinainte de impartasanie pentru ca exista putine carti cu traducere in greaca moderna si nu le mai intelege decat putina lume in original. |
Glykis, de impartasanie este intotdeauna nevoie. Nu putem trai fara mancare si apa o saptamana, dar fara trupul si sangele lui Hristos putem luni de zile?
La sfarsitul liturghuiei se canta: multumim.. ca ne-am impartasit cu sfintele, preacuratele, de viata datatoarele Tale Taine... Cine multumeste cand nu e sarbatoare? Preotul si cei cativa eventuali bebelusi doar? Sa stii ca nu te critic, stiu bine ca asa se spune in Romania in majoritatea regiunilor (Ardealul face exceptie din cate am inteles) si asa gandeam si eu mai demult. Si nici nu zic ca putem noi schimba ceva printr-un fel de revolta ;-) Ele se vor schimba incetul cu incetul, daca vrea Dumnezeu sa ne lumineze mintile si inimile. |
Citat:
|
Citat:
Tocmai asta spun, ca regula asta pe care tu o consideri clara si absoluta est eo regula valabila numai la unii. Uiti ca eu nu stau in Romania si ca de cand am plecat am fost mai mult in parohii ortodoxe care tin de alte biserici ortodoxe, si nu au tradtie romaneasca. La inceput si eu gandeam centralist-romaneste, dar m-am schimbat, pentru ca am vazut, citit si auzit multe. Fiecare impartasanie trebuie sa fie o intoarcere la Dumnezeu, un act de pocainta, smerienie, dragoste. Da. Insa cum realizeaza credinciosul asta, este altceva. Nu o realizeaza neaparat prin spovedanie si post inainte de fiecare impartasanie. O poate realiza si prin spovedanie regulata, tinerea posturilor care exista, rugaciune, o frangere a inimii inainte de impartasanie, incercarea de a-si duce viata intr-un mod compatibil cu impartasania. Depinde bineinteles de relatia cu duhovnicul. Duhovnicul meu m-a facut sa inteleg aceste lucruri si el nu imi cere, de exemplu, sa ma spovedesc de fiecare data, si mi-a 'dat voie' sa ma impartasesc cat de des pot (in duhul pe care il aminteam: al pocaintei continue). Eu inteleg ca daca stai intr-o tara respecti obiceiurile valabile acolo, dar pentru cei care se avanta in forumuri internationale si au deschidere de minte, ca tine, este totusi bine sa se uite si in ograda vecinului un pic si sa nu absolutizeze ce se petrece in graduina proprie. ;-) Pentru Sophia: Si tu stai in Gremania, de asta spuneam ca daca te-ai duce la alte biserici ortodoxe de alta traditie ai vedea ca nu se face la fel ca la cele de traditie romana. Sunt unele chiar in zona in care stai. Poate o sa ai ocazia candva sa ajungi pe acolo. |
Fii pe pace, Fani, nu ma deranjeaza o parere contrarie, ca de aceea este un forum, ca sa schimbam pareri. :3: Inteleg ca asa este in strainatate, eu una cred ca impartasania trebuie sa se ia cu vrednicie si sa nu devina ceva mecanic si automat. A nu se intelege ca daca tii post 40 de zile si te spovedesti regulat inseamna neaparat ca o iei cu vrednicie... sau ca persoanele care se impartasesc saptamanal sau chiar si mai des nu au o traire sau o vrednicie mai mare decat cei din prima categorie. De aceea este de baza duhovnicul, asa cum spune Cristi. La multi ani si bebe sanatos! :25:
|
Si pe mine ma nedumerea acest lucru, cand vedeam oameni impartasindu-se atunci cand dupa cunostintele mele nu se puteau impartasi( ma refer la perioadele de harti).
Si dupa cativa ani am invatat ca sunt doua situatii: regula generala si ascultarea de duhovnic. Regula generala este aceea ca trebuie sa postesti cateva zile inainte , sa te spovedesti si dupa aceea sa te impartasesti( asta e posibil mai ales in cele patru posturi de durata). Iar a doua situatie : ascultarea de duhovnic. Unul dintre duhovnicii pe care i-am avut, nu dadea voie unor ucenici sa posteasca sambata( cand nu pica in cele 4 posturi). In schimb, le dadea canon sa posteasca in fiecare luni, miercuri si vineri. Asta e un caz particular, ca atare nu poate fi considerat o regula. Si in cazul impartasirii in perioade de harti, eu zic ca tine tot de ascultare, nu trebuie luat ca regula generala. Preotul cunoaste pe fiecare in parte, asa ca unora poate sa le dea dezlegare sa se impartaseasca desi mananca de dulce, iar altora nu. |
Citat:
Da, sigur, nu trebuie sa devina ceva mecanic si automat.. Cat despre vrednicie, cum spui, nu ne face vrednici postul sau spovedania. Doar ne arata cat de nevrednici suntem. ;-) |
Citat:
|
Va multumesc pentru raspunsuri.
Ca sa lamuresc putin si ca sa inteleaga si Cristiboss, ca nu stiu de ce nu ii este clara intrebarea mea: 1. Acele persoane se impartasesc in 25, 26, 27 decembrie, 1 ianuarie (de restul liturghiilor din an nu vorbesc aici). Deci: ori nu mananca de dulce deloc de Craciun si revelion si niciodata, ori au dezlegare de la preot. Inclin sa cred a doua varianta. 2. De spovedit - nu o fac mereu. Una din ele (sunt doua femei) o face totusi regulat. Si nu sunt perfecte. 3. Mai sunt si femei, si daca una are deja o varsta, cealalta este tanara si deci intra in calcul si acele zile. Nu stiu cum face. Mie una nu mi se pare corect cu aceasta dezlegare si nici nu as accepta-o. In felul asta nu se respecta nici omul (respectiv familia) si nici Dumnezeu. Mi se pare o impartasire mecanica, fara rost. N-as putea. Nici nu ma consider buna pentru a avea dezlegare si a ma impartasi mereu. Pacate se fac oricum. Chiar daca mi-ar da preotul/duhovnicul dezlegare, eu n-as face asa, pentru ca simt ca nu este bine. Ori postesc intr-una si atunci nu-mi respect sotul, familia, pe mine insami in primul rand, ori nu postesc si atunci nu ma duc asa cum se cuvine in fata lui Dumnezeu. Si atunci de ce s-o fac? Cui ii foloseste? Si n-am inteles cum fac preotii, mai ales daca citesc molftele Sf. Vasile. Voi spuneti ca trebuie sa posteasca pentru asta. Atunci ei nu petrec, ci postesc. Am fost de cateva ori tentata sa-l invita pe preot la noi de Craciun sau de Anul nou si a refuzat, ca el se pregateste nu stiu cum pentru slujba de a doua zi. Si in final n-am inteles. Stau singuri si postesc? |
Sophia iarta-ma, dar de ce ii judeci tu pe altii ca or fi mai buni sau mai putin perfecti, in fond de unde stii tu ce mananca ei acasa, de dulce sau de post, daca se spovedesc sau nu si daca trebuie sa primeasca sau nu dezlegare de la duhovnic? Dumnezeu ii stie pe fiecare, care le e masura si cat pot sa se abtina si daca au facut-o sau nu. Si preotul care ii dezleaga raspunde pentru ei, nu altcineva. Am ajuns sa stim mai bine decat preotii care ii impartasesc sau decat Dumnezeu?
Te rog nu te enerva, intreb doar. Edit, si daca se savarseste Liturghia, nu se face doar de amorul artei, ci tocmai ca lumea sa se impartaseasca inclusiv de sarbatori. Daca exista scopul, cu siguranta exista si metodele. |
@lareine - nu stiu de ce ma certi.
Eu incerc doar sa inteleg cum se procedeaza. Nu judec. Si am mai spus cum simt eu pentru mine, ca n-as face-o. N-am spus sa nu primeasca restul. Incerc sa inteleg si sensul. Pe urma nu inteleg de ce amesteci Sf. Liturghie cu Sf.Impartasanie. Nu cred ca este obligatoriu sa te impartasesti, chiar daca este Liturghie. Ca sa fiu sincera n-am inteles de ce se face si pe 26 dec. slujba. Pe 27 dec. si 1 ian. am inteles. Pe 25 este de fapt importanta slujba si este Nasterea lui Iisus. Pentru mine exista niste semne de intrebare, pentru ce pe de o parte mi se pare totul atat de sever si imi inspira teama si respect, iar pe de alta parte inteleg ce de fapt totul depinde numai de duhovnic. Si atunci ce sa mai inteleg? Ori este mai lejer si mai necesar si atunci sa avem voie toti sa ne impartasim saptamanal, indiferent de post si spovedanie, ori este sever si cu respect si atunci tot asa pentru toti. Ca mine mai observa si altii si nu credeti ca este derutant si dureros? Eu de-abia am curajul sa merg de doua ori in an sa ma spovedesc si impartasesc. Am respect deosebit si asa de teama de toata procedura si toate cerintele si stiu si ca nu sunt demna. Nu este vorba sa judecam sau sa barfim. Ca eu doar am intrebat. |
Citat:
|
despre impartasit
este un subiect interesant dar are foarte multe intelesuri.vreau sa va spun ca eu sunt din ardeal ,dar lucrez in alta tara.din cate am invatat eu un crestin adevarat trebuie sa se spovedeasca de cel putin 4 ori pe an,adica cele patru posturi ,iar daca nu poate dintr-un motiv oarecare sa fie spovedit de PASTE.Pregatirile inainte de spovedanie trebuie sa fie cel putin trei zile de post ,nu se mananca de la asfintitul soarelui pana dupa impartasanie.Sunt preoti care nu te impartasesc daca nu ti-ai implinit canonul s-au alte pacate mari.PREOTUL TE IMPARTASESTE CAND CONSIDERA CA ACELE PACATE NU LE-AI MAI FACUT S-AU DACA INTERVINE CEVA NEPREVAZUT.Cunosc personal persoan care se spovedeste dar nu este impartasita .Preotul isi asuma o responsabilitate mare cand face rugaciunea de dezlegare la final.Crestini trebuie sa mediteze bine inainte, ca spovedania sa fie spre folos nu spre osanda.La final concluzia mea este de a face putine si cu folos spre mantuirea sufletului.<mai cred ca indiferent in ce tara lucram suntem romani iar credinta si Biserica sunt singurele care nu se pot moderniza ,rugaciunile raman aceliasi ,slujba ,nu vad de ce alti tin sa spuna ca au adaptat un stil modern >Va doresc la toti multa sanatate .Doamne ajuta
|
Citat:
Eu sugeram doar sa ne vedem fiecare de ale noastre si sa ne intereseze mai putin ce fac ceilalti, ca nu pentru ei dam noi raspuns, si daca ne vin ganduri de-astea, ar fi cazul sa le luam drept ceea ce sunt, adica sminteli, pentru ca pur si simplu nu ne priveste, nu stim noi in ce stare se afla sufletul acela care se impartaseste. Poate a tinut post. Si ce daca? Poate nu a tinut. La manstire de ex se putea impartasi lumea zilnic, eu am vizitat manastirea in preajma unei sarbatori, si conditia era sa nu se consume de dulce doar in ziua precedenta impartasirii (si sa se spovedeasca in ajun), nu cu trei zile inainte, tocmai pentru ca era o perioada cu dezlegari si intreaga obste sarbatorea avand pe masa atat produse de post cat si de dulce, fiecare alegandu-si dupa dorinta. Zic si eu, ca ma mai ascut uneori cand mi se pare ca unii stau si contabilizeaza faptele si credinta altora. Daca te lasa duhovnicul te impartasesti, daca nu, pauza. Si asta o spun ca una care nu are voie sa se impartaseasca inca, insa ma bucur cand vad ca altii o fac si incerc sa nu ma gandesc deloc la severitatea sau laxitatea practicilor lor. Sa le fie spre sanatate, bucurie si mantuire, na. Iar daca ma surprind ca incep sa ma turez pe tema altuia, imi ard singura doua bice metaforice pe spate, ca sa-mi aduc aminte de problemele, pacatele si canoanele mele si sa-mi stea mai putin capul la dulcele altuia :P :) Scuza-mi te rog tonul, imi dau seama ca poate am sunat putin mai agresiv decat imi doream. Ideea e ca nu suntem toti la fel, Dumnezeu stie asta si duhovnicii stiu asta. Si ii da fiecaruia voie dupa putinta, ravna si priceperea omului, in spiritul legii mai curand decat dupa litera sa. |
Sora Sophia,
Citat:
De ce se impartasesc unii crestini si in celelalte zile de Craciun? Pt ca AU DUHOVNIC! Si atat timp cat nu au pacate opritoare, duhovnicul le da voie sa se impartaseasca si in aceste zile! Fiind o perioada in care Biserica opreste cu desavarsire postul intre Craciun si Boboteaza, nu se tine post pt primirea Sf.Euharistii pe 1ianuarie! Practica aceasta se intalneste mai ales in manastiri! In unele se mananca si carne, in unele nu! 2. Preotii fac la fel, se impartasesc in fiecare Sf.liturghie, ca altfel fara impartasania lor, Sf.Euharistie nu-si are implinirea! Pt.citirea Molitfelor, preotul este dator sa isi intrebe atat duhovnicul cat si Episcopul Sau! Si ce ii va spune episcopul aceea sa faca! El poate dezlga la post si lega la post! De aceea se face ASCULTARE de Episcop! 3. O sarbatoare nu poate fi mai inaltatoare decat prin Sf.liturghie! Ce facem noi prin Sf.Liturghie? REACTUALIZAM Jertfa Mantuitorului! Cum o reactualizam? IMPARTASINDU-NE! De ce? Ca numai prin Hristos avem toate, ba mai mult, viata vesnica! Aducem trecutul in prezent si ne indreptam spre eshaton, spre vesnicie dar impreuna cu Hristos, pe care Il avem in noi deja, prin Sf.Euharistie! Asa facem si cu Sarbatorile: ele sunt incununate de Sf.Jertfa a lui Hristos, cand ne impartasim de/cu El! Il laudam pe Hristos prin dragostea noastra de a-L avea in noi! Asa ii cinstim si pe Sfintii praznuiti, asa-L cinstim pe Hristos sau pe Maica Sa si momentele importante din vietile Lor, prin Momentul cel mai presus de orice minte si lucru de pe pamant si in cer: Jertfa lui Hristos! Ce rost are sa ne impartasim? Sper ca acum ai inteles... |
Domnul Hristos ne spune clar:
Eu sunt Calea, Adevarul si Viata! (ioan 14, 7), caci Adevărat, adevărat zic vouă: Nu Moise v-a dat pâinea cea din cer; ci Tatăl Meu vă dă din cer pâinea cea adevărată. Căci pâinea lui Dumnezeu este cea care se coboară din cer și care dă viață lumii. Deci au zis către El: Doamne, dă-ne totdeauna pâinea aceasta. Și Iisus le-a zis: Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată. Dar am spus vouă că M-ați și văzut și nu credeți. Tot ce-Mi dă Tatăl, va veni la Mine; și pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară; Pentru că M-am coborât din cer, nu ca să fac voia mea, ci voia Celui ce M-a trimis pe Mine. Și aceasta este voia Celui ce M-a trimis, ca din toți pe care Mi i-a dat Mie să nu pierd nici unul, ci să-i înviez pe ei în ziua cea de apoi. Că aceasta este voia Tatălui Meu, ca oricine vede pe Fiul și crede în El să aibă viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. (ioan 6, 26 - 40) Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine are viață veșnică. Eu sunt pâinea vieții. Părinții voștri au mâncat mană în pustie și au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu. (ioan 6, 47 -51)
|
Multumesc mult Geo.
Primul tau raspuns m-a lamurit. Nu se posteste intre Craciun si 1 Ianuarie si se da dezlegare pentru impartasit. Mi se pare si logic. Si partea cu mancatul de porc, eu sper ca te referi la noaptea dintre 24 si 25 decembrie. Apoi se poate manca normal pana la Ajunul de Boboteaza de fapt. Am inteles bine? Atunci am putea sa mergem toti la impartasit in aceste zile. Cu al doilea mesaj n-am inteles ce ai vrut sa spui. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Tocmai, ca orpirea trebuie sa ne doara. Trebuie sa ne doara ca (daca) nu ne putem impartasi des. Or, acum a ajuns in unele parti un lucru normal. In primele secole crestinii se impartaseau la fiecare liturghie. Si sfantul Ioan Gura de aur critica practica neimopartasirii daca nu exista oprire pentru pocainta de pacate grave. Citat:
Vom fi judecati ca oameni, ca crestini, ca ortodocsi. Urmam traditia bisericii locale in care ne aflam. Si bineinteles sfaturile duhovnicului. Tu daca te afli in Biserica Romana, si au un duhovnic roman care iti cere sa te impartasesti rar, este normal sa urmezi aceasta traditie. Eu nefiind in Biserica Romana si avand un duhovnic de alta traditie pe el il urmez. Eu vorbesc aici si in general, nu dau sfaturi ce sa faca fiecare, pun problema putin la nivel teologic, ca o baza de discutie si de o eventuala schimbare in viitor a traditiilor care s-au indepartat de traditia originara. |
Citat:
Am postit,m-am spovedit,împărtășit în post.Acum am mâncat de toate,carne,am băut și puțin vin,m-am bucurat cu familia și cu prietenii așa cum spune datina din străbuni. Tot ce este prea mult strică.Mai spunea cineva pe aici - să nu cădem în extreme că nu este plăcut lui Dumnezeu și nici să judecăm. |
Citat:
Greselile pentru care vom fi judecati, se impart in patru feluri:
|
Citat:
|
Citat:
Nu cred ca esre o exagerare impartasania deasa pentru un crestin care se straduieste sa nu faca pacate si care se spovedeste des. Primii crestini, pana prin secolul 5 (in unele regiuni si mai tarziu), asa traiau si orice altceva parea nefiresc. De ceea exista si regula ca daca cineva nu se impartaseste trei duminici la rand fara un motiv binecuvantat este considerat excomunicat pana face pocainta (iesind bineinteles afara cand se striga 'usile, usile'!). Liturghia fara impartasanie este, pana la urma, ca o masa mare unde am fost invitati dar nu mancam, ci doar admiam bucatele. Repet, eu inteleg ca in Romania nu este asa, dar incerc sa spun ca nu neaparat traditia romaneasca este cea mai corecta din cate exista. |
Citat:
Deși am o vârstă eu încă nu am curajul să mă împărtășesc atât de des și fără o pregătire temeinică. Nu combat pe nimeni, încerc să nu judec.Fiecare lucrează așa cum este îndrumat de duhovnicul său. |
Fani, pacat ca noi, cei de acum, nu mai avem viata curata a primilor crestini! Daca tot e sa ne raportam la ei, sa luam toate aspectele, nu doar partile convenabile...
|
Citat:
|
Citat:
Nu trebuie sa uitam insa ca si printre primii crestini au fost slabiciuni si pacate cat cuprinde, nu trebuie sa ii idealizam in masa. Au fost si apostati (deci mai slabi, care cedau si nu aveau curajul sa fie martiri dar reveneau eventualm cand mai trecea persecutia), au fost si tot felul de alti pacatosi, de care vorbeste si Sf. Pavel in epistole. Si acestia se impartaseau mereu... Pe atunci, impartasania nu era considrata in acelasi fel. Se impartaseau cei care erau botezati si nu faceau pocainta pentru un pacat grav (omor, avort, apostazie etc). Impartasania constituie trupul lui Hristos, biserica. Este adevarat ca practica impartasaniei mai rare a aparut atunci cand tot imperiul s-a crestinat, deci multi erau crestini 'sociali', de forma, sau mai caldicei. Si acum, unii sunt crestini mai caldicei, sau mai incepatori, sau mai pe jumatate. Nici eu nu cred ca ar fi bine ca toata lumea care vine la biserica sa se impartaseasca.. Zic de cei care von mereu, si incearca sa duca o viata crestina. Acestora, duhovnicul le poate da binecuvantarea sa se impartaseasca des. Cunosc si biserici romanesti aici in occident unde se face asa, chiar cea de la Bruxelles. Episcopul de care tin parohiile din Belgia si Franta, IPS Iosif, este foarte favorabil acestei practici. |
Pentru Sophia
Citat:
In decembrie, la biserica unde merg eu, foarte multe persoane s-au impartasit 3 zile consecutiv (25, 26, 27 decembrie) cu binecuvantarea duhovnicului. A fost minunat sa vad atatia oameni care au inteles ca adevaratul mod de sarbatorire a Craciunului nu este nici taierea porcului, nici impodobirea bradului, nici asteptarea lui Mos Craciun, nici imbuibarea cu carnati sau cozonaci, ci BUCURIA CURATA si SIMPLA de a primi Sfanta Impartasanie. 1. Impartasania NU ESTE UN PREMIU care se da celor "vrednici", caci NIMENI DINTRE NOI nu este cu adevarat vrednic! Impartasania este HRANA SUFLETULUI si DOCTORIE pentru bolile sufletesti. Insa pentru a ne apropia de acest DAR, trebuie sa dovedim ca vrem CU SINCERITATE si CU HOTARARE sa ne indepartam de pacat. Tocmai de aceea ne spovedim inainte. 2. Postul este bun si are rostul lui, dar nu postul in sine este decisiv pentru Impartasanie, ci STAREA SUFLETEASCA! Este posibil sa ne abtinem de la mancaruri "de dulce" si sa ne imbuibam cu mancaruri de post. Sau invers: sa gustam putin din mancarurile de dulce (de ex. pe 25, 26, 27 dec), dar sa nu ne imbuibam cu acestea, adica sa gustam cu infranare. 3. Pentru crestinii ortodocsi, 25, 26, 27 dec. si 1 ian. sunt zile de praznuire a Domnului, a Maicii Domnului si a sfintilor. Crestinii petrec aceste zile alaturi de Dumnezeu in cel mai deplin chip, Impartasirea, prin care il primim pe Dumnezeu in noi insine. Este clar ca cei care pun pe primul loc pe Mos Craciun, artificiile, sampania, revelionul, distractia, etc., nu pot intelege de ce crestinii se impartasesc in toate aceste zile. 4. Chiar daca starea noastra sufleteasca nu ne permite sa ne impartasim des, putem totusi MACAR SA NE SPOVEDIM cat mai des. Fara deasa spovedanie, este greu sa ajungem la insanatosirea sufleteasca. Desigur, si in cazul spovedaniei, tot duhovnicul hotaraste: o data pe saptamana, o data pe luna sau cel mai rar la 40 de zile. Dar doar de 2 ori pe an este foarte putin. Tu spui ca nu te simti vrednica, dar sfintii ne spun ca nimeni nu este vrednic. Asta poate sa fie doar o scuza, o capcana. 5. Este important si duhovnicul. Din propria experienta, am observat ca un duhovnic mai exigent, care are el insusi o viata exemplara, este un "doctor" mai bun pentru suflet. |
Pentru Dorina
Citat:
Crestinii ortodocsi nu tin "datini din strabuni", ci RANDUIALA SFINTILOR PARINTI ai bisericii ortodoxe. Craciunul nu inseamna cozonaci si distractie. Cand ne impartasim, il primim in noi insine pe Insusi Dumnezeu. Si totusi, dupa ce il primim pe Dumnezeu in trupul nostru, avem voie sa mancam carne si sa bem vin. Asadar, nu postul in sine ne face vrednici, ci STAREA SUFLETEASCA. Crestinii care nu se tin de distractii si revelioane in preajma acestor mari sarbatori, se pot impartasi pe 25, 26, 27 dec. consecutiv si pe 1 ian. cu binecuvantarea duhovnicului. Noi nu ne orientam dupa "datini", ci dupa invatatura Sfintilor Parinti! |
Citat:
|
Tot pentru Dorina
Citat:
1. In privinta Impartasaniei, doar tu si duhovnicul tau puteti decide, asa cum ai spus. 2. Consider totusi ca noi nu avem datoria sa facem ce zic "batranii" pe la biserica, ci avem datoria de a respecta ceea ce zic Sfintii Parinti pe a caror invatatura se bazeaza ortodoxia. 3. "Batranii" de prin biserici inventeaza uneori multe "datini si obiceiuri" care nu au nici o legatura cu invatatura ortodoxa. |
Citat:
|
Citat:
|
Pentru Cristiboss56
Nu crezi ca astazi se incurajeaza un fel de "habarnism" general?
1.Cunosc personal oameni care merg la biserica, se spovedesc, se impartasesc, dar cand le spui ca nu e bine sa folosim contraceptive, intreaba : "Dar tu nu esti ortodox?" sau "Tu din ce secta faci parte?" 2. Daca le spui ca "revelionul", "mos craciun", "ursitoarele", "norocul" etc, etc. sunt aberatii pagane, intreaba " Tu esti pocait?" Exemplele pot continua. Ce invata oamenii astia la biserica? Sau e bine sa-i incurajam sa-si vada de jucariile lor si doar cand dau de necaz sa-i zica lui Dumnezeu: "Hei, nenea, am si eu nevoie de aia, de ailalta etc." |
Mare dreptate !
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sfințenia nu ține de vârstă, sau de pregătire.Ea se lucreză de către fiecare în biserică,prin sfintele taine dar și prin ascultatre de duhovnic. După ce ai ținut întreg postul după rânduială vrei să bucuri puțin și trupul cu cele necesare.Nu spune într-un psalm"..umplut-ai de bunătăți dorirea mea"? |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 01:53:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.