Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Nu va temeti sa va impartasiti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=799)

euftalia 12.10.2006 20:30:27

Dragi crestini, eu cred din tot sufletul ca sfanta impartasanie este trupul si sangele Domnului, de fapt vreau sa cred cu putere. Exista insa oameni bolnavi care se tem sa ia sfanta cuminecatura din cauza ca ar fi uitat sa spuna vreun pacat, sau le este frica dupa ce s-au impartasit din motivul spus mai sus. IIsus spunea: pace voua, nu va temeti, veniti cei osteniti si impovarati la Mine si Eu va voi odihni pe voi. Deci nu va fie frica. chiar de ati uitat ceva mai aveti zila de la Dumnezeu sa va mai spovediti o data. Sunt unii preoti care sperie credinciosii ca "este foc" sau ca "e vai si-amar daca nu spui ceva". Stiu ca se refera la cei care nu spun voit. Dar si asa, cine stie motivatia cuiva cand ar face asa ceva? Numai Dumnezeu cunoasta inimile noastre, neputintele si intentiile. El ne va judeca cu multa mila. Daca nu puteti tine post din cauze medicale, iarasi va puteti impartasi, este bine pentru trup si suflet, ca toate Sfintele taine

sovidiu 13.10.2006 12:28:28

poi si eu am vrut sa ajut categoria respectiva si chiar se poate ajuta stimata euftalia dar nu dandu-te medic psihiatru... ca nu tzine... decat daca te documentezi, citesti vre-o cateva cartzi, intri in breasla si aleaalea... ca altfel incepi sa aberezi si ... stim cu totzii ca nu e frumos... dar de povestit e chiar interesant, doar ca respectivii nu te primesc sa stai de vorba cu ei... si se si distreaza de prostia ta... deci e foarte greu...

euftalia 14.10.2006 19:08:58

Citat:

În prealabil postat de sovidiu
poi si eu am vrut sa ajut categoria respectiva si chiar se poate ajuta stimata euftalia dar nu dandu-te medic psihiatru... ca nu tzine... decat daca te documentezi, citesti vre-o cateva cartzi, intri in breasla si aleaalea... ca altfel incepi sa aberezi si ... stim cu totzii ca nu e frumos... dar de povestit e chiar interesant, doar ca respectivii nu te primesc sa stai de vorba cu ei... si se si distreaza de prostia ta... deci e foarte greu...

nu ma dau medic psihiatru, ci om patit al carui tata, frate sunt bolnavi iar eu insami am avut delir mistic, cu halucinatii auditive legate de cele sfinte, eu am vrut duar sa ajut oamenii asemenea mie. Am intalnit , in decursul a 14 ani atatia bolnavi psihic si multi cu idei delirante vis a vis de biserica. Daca am gresit scriind acestea sa ma ierte Dumnezeu si dumneavoastra cei ce cititi.

sovidiu 16.10.2006 16:52:32

euftalea draga, nu am zis despre tine ca nu e bine sa te ocupi, cu atat mai mult cu cat ai vazut cazuri de acest fel, si eu am vazut, dar trebuie sa te gandesti la faptul ca sunt multe boli de felul acesta, si e greu de ajutat astfel de bolnavi, dar e foarte frumos ca incerci sa te ocupi de ei... si trebuie avut mare grija, ne sfatuia un medic neurolog pe OTV, ca sunt unii carora bolile li se datoreaza foarte multor factori care se trateaza diferit pe categorii de cazuri, dar si la nivelul nostru se pot aplica metode simple ce urmaresc o ameliorare... dar trebuie avut grija in cazul lor mai mult de persoana noastra, ca orice apropiere de ei ne poate speria, deprima, dezgusta, sau chiar primi bataie, deci trebuie sa te inarmezi cu acceptarea situatzie lor, oricum ei sunt mult mai inofensivi ca multzi altzii, asta in general, dar sunt si cazuri mai grele...

-acuma itzi zic ce cred eu, ca trebuie evitate medicamentele de orice fel in cazul lor precum si tratamentul prin shocuri electrice... si pastrate doar medicamentele obligatorii acordate de catre neurolog... in rest lasatzi sa umple strazile orashelor ori satelor...

consuela 07.11.2006 13:05:33

eu cred ca impartasania e periculoasa (foc) daca se ia dupa ce ascunzi anumite lucruri de jena la spovedanie sau le repeti si nu poti sa le lasi de ex vicii sau daca urasti pe cieva si vorbesti fortat cu pers aia sa zici ca te-ai impacat dar in realitate ii doresti raul...

euftalia 07.11.2006 18:24:39

Citat:

În prealabil postat de consuela
eu cred ca impartasania e periculoasa (foc) daca se ia dupa ce ascunzi anumite lucruri de jena la spovedanie sau le repeti si nu poti sa le lasi de ex vicii sau daca urasti pe cieva si vorbesti fortat cu pers aia sa zici ca te-ai impacat dar in realitate ii doresti raul...

Numai Dumnezeu stie exact ce este in sufletul nostru, numai el poate hotara pacatele noastre, deseori nici noi insine nu stim exact despre noi cat stie Dumnezeu. In concluzie eu zic totusi sa nu ne temem de Iisus si de impartasanie, fara a face insa fapte rele.

Negroponte 07.11.2006 20:14:02

:)Sa lasam frica deoparte si sa credem ca daca suntem sinceri Dumnezeu ne primeste pocainta si putem sa ne impartasim dupa ce ne-am spovedit si am postit dupa putere.Doamne ajuta!

Negroponte 07.11.2006 23:38:34

:)Sa ne spovedim in amanunt,sa avem parere de rau pentru pacate,sa ne implinim canonul dat de duhovnic,si sa nadajduim.Doamne ajuta!

consuela 08.11.2006 14:59:21

Eu simt ca mi-ar amorti limba dupa ce ma impartaseste preotul dar cred ca e din cauza tariei vinului ca nu sunt obisnuita cu alcolice.

mioara 08.11.2006 23:15:58

Consuela draga, cand mergi sa te impartasesti, intai treci pe la duhovnicul tau caruia tocmai te-ai spovedit si caruia i-ai spus parerea ta despre Purgatoriu, despre predestinare, despre cat de nedrept este Dumnezeu cu lumea de astazi careia Ii cere prea mult, nu? Sau poate te spovedesti la catolici si te impartasesti, si n-am inteles eu? Ceea ce cred eu este ca tu nici nu consideri lucrurile acestea ca pacate, si atunci nu ma mai mira nimic. Doamne ajuta!

maria55 09.11.2006 02:47:30

Ei tocmai asta e problema dragii mei : "din cauza tariei vinului" . Dumnezeu vrea sa ne faca atenti ca nu e vorba de vin ci de "trupul si singele Lui" . Am mai intilnit pe cineva care mi-a spus ca odata impartasindu-se s-a gindit ca vinul a fost cam sec ,si noaptea a visat ca -i ardea gura (ca dupa un ardei iute ,de ex.). Apoi ia parut rau ca s-a gindit asa ,dar mi-a spus ca gindul a aparut pur si simplu . Si de atunci e foarte atent ca e vorba de Hristos ,nu atceva . Cred ca Iisus ne invata tot timpul ,trebuie sa fim atenti ce spune ,sa luam aminte .
Doamne ajuta !

consuela 09.11.2006 14:00:42

Mioara ma impartasase si spovedesc la ortodoxi nici nu sunt catolici in zona unde stau eu poate f departe.
Nu am apucat sa intreb de Purgatoriu pt ca nu are timp de discutii, abia am timp sa citesc lista de pacate, in afara de asta despre faptul ca D-zeu ne da mai mult decat putem duce i-am spus mereu rezulta in urma pacatelor mele si se lega de subiect, si mai ales i-am zis ca ma plang de viata in romania. De predestinare daca ii spun trebuie sa imi explice mai mult e un prot destept care si-a luat diploma in Germania nu e iun oarecare si mi-ar explica dar nu are timp are 3 copii si 2 servicii si munceste f mult.
Asa ca stie si inchipuie-ti ca m-a lasat sa ma impartasesc!
Singura chestie care m-a oprit de la imparatsanie a fost cand nu ma impacam cu soacra mea si cu unchiul sotului meu cand locuiam acolo, in rest mi-a dat de fiecare data impartasania.
Maria eu nu am pus problema cat de tare sau slab e vinul ca nu ma intereseaza, dar persoana dinainte venea cu idei care mi s-au parut rupte de realitate si din cauza asta i-am dat o explicatie normala.

maria55 02.12.2006 14:03:42

Aud foarte des in predica ca Sf. Impartasanie nu e rasplata , ci HRANA noastra de toate zilele . Nu trebuie sa postim 6 saptamani ca sa ne spovedim si impartasim numai atunci cu convingerea ca sintem vrednici . Niciodata nu sintem vrednici . (numai cei cu pacate grele trebuie sa astepte ,dupa canon).
Trebuie vorbit cu Duhovnicul ce trebuie sa facem ,strictul necesar , pentru ca Hristos ne chiama "Luati mancati , beti dintru acesta toti " si nu-i bine sa stam departe ,nu prea multa vreme . Cei care aveti Duhovnic si va cunoaste , cereti mai des Hrana noastra sufleteasca ca sa lucreze Duhul Sfint in voi !
Aud si nu pot sa tac ,trebuie sa spun mai departe . Apropiati-va cu credinta si dragoste , e putin numai de 2-3 ori pe an .
Sa va ajute Dumnezeu !

euftalia 03.12.2006 14:52:46

Sunt perfect de acord cu tine, Maria! Eu am avut fericirea sa primesc aceasta hrana sufleteasca duminica trecuta si m-a ajutat mult. Asadar spovediti-va si impartasiti-va fara teama! Domnul cu voi!

umilinta 02.03.2007 12:05:23

Sfantul Simeon Noul Teolog spune sa nu ne impartasim decat daca plangem in fiecare zi cu lacrimi
simtite pe obraji.Cine se impartaseste altfel acela de fapt nu se impartaseste si va cadea in pacate
de moarte: manie, lene,iubire de argint etc. Cum poti sa-L ai pe Hristos care este Viata si sa
cazi in pacate de moarte? Sfanta Maria Egipteanca era foarte obisnuita cu pacatul desfranarii dar
dupa ce s-a impartasit inainte de plecarea in pustie n-a mai cazut.

euftalia 29.04.2007 15:05:09

Are si plansul rostul lui, Iisus ne-a zis " pace voua", "bucurati-va" si " nu va temeti"
Nu zice nimeni sa nu iti regreti pacatele, dar tristetea exagerata duce la depressii apoi la psihoze.
Cunosc un caz in care un tanar care se credea pacatos peste poate, a vrut sa isi ia zilele, bolnav fiind, asa ca aveti grija cu atata plans.
Nu uitati ca sfintii erau oameni si ei, cu neputintele lor.
Eu v-as indemna sa fiti senini, toti gresim dar Dumnezeu are si multa mila.

06.09.2007 19:10:11

,,Iar in ce priveste deasa sau rara impartasire cu SFINTELE TAINE, sa ascultam pe marele dascal al lumii, dumnezeiescul parinte SF IOAN GURA DE AUR care in aceasta privinta ne vorbeste asa: ,,Multi cu Tainele acestea odata in an se impartasesc, altii de doua ori, iar altii de mai multe ori. Deci catre toti ne este noua cuvantul, nu numai catre cei de aici, ci si catre cei ce sed in pustie ( pustnicii). ca aceia o data in an se impartasesc iar de multe ori dupa doi ani. Apoi zic: ,, Nici cei ce odata in an sau de mai multe ori, nici de putine ori, ci cei ce au stiinta gandului curata, cei ce au inima curata, cei ce au viata neprihanita. Cei ce sunt intru acest fel, totdeauna sa se apropie, iar cei ce nu sunt in acest fel nici macar odata!. Pentru ca isi iau judecata, osanda, munca si pedeapsa. Nu sarbatoarea Nasterii Domnului, nici cele 40 de zile ( postul mare) fac vrednici pe crestini a se apropia de impartasirea cu PREACURATELE SI DE VIATA FACATOARELE TAINE , ci lamurirea si curatenia sufletului, cu aceasta totdeauna apropie-te fara acestea niciodata!!! ( din cartea pr Cleopa Ilie CALAUZA IN CREDINTA ORTODOXA)
Daca avem binecuvantare sa ne apropiem cu dragsote si cu smerenie de Sfintele Preacuratele Taine IN FIECARE DUMINICA! Dar numai de avem BINECUVANTARE!!!

cod_gabriel 03.10.2007 09:54:11

Eu nu sunt bolnav psihic si nu am nici halucinatii, si tot mi-e firca de spovedanie, ca sa nu mai vorbim de impartasanie.

alynnna 18.01.2008 13:27:51

Din pricina pacatelor nu m-am apropiat de Sfintele Taine de 6 ani, 5 luni si 13 zile. Desi sunt indurerata, gandesc ca mai mult folos este sa fiu sub canon decat sa fiu la judecata "fur de cele sfinte". Impartasania este ajutor, dar de foarte mare folos este si rugaciunea de pocainta. Sfanta Cuv. Maria Egipteanca nu s-a impartasit 46 de ani in pustie, dar cand se ruga se ridica de la pamant. Este cea mai mare dovada ca rugaciunea de pocainta, de multe ori mangaie inima in lipsa Sfintelor Taine. :(

georgeval 19.01.2008 16:41:36

Citat:

În prealabil postat de alynnna
Din pricina pacatelor nu m-am apropiat de Sfintele Taine de 6 ani, 5 luni si 13 zile. Desi sunt indurerata, gandesc ca mai mult folos este sa fiu sub canon decat sa fiu la judecata "fur de cele sfinte". Impartasania este ajutor, dar de foarte mare folos este si rugaciunea de pocainta. Sfanta Cuv. Maria Egipteanca nu s-a impartasit 46 de ani in pustie, dar cand se ruga se ridica de la pamant. Este cea mai mare dovada ca rugaciunea de pocainta, de multe ori mangaie inima in lipsa Sfintelor Taine. :(

Este adevarat ceea ce spui, insa nu trebuie sa uitam ca Sfanta Impartasanie are ca scop iertarea pacatelor, nu se ofera ca recompensa pentru merite. Daca am reusi o indumnezeire prin propriile nostre puteri, atunci Euharistia nu-si mai implineste scopul. Sa facem din pocainta un mijloc de a constientiza ca fara Hristos cel euharistic nu exista viata vesnica.

costel 12.08.2008 17:07:19

Am citit in scrierile parintelui Antonie al Surojului ca "de fiecare data cand ne impartasim, daca vom continua sa savarsim faptele intunericului, il obligam pe Hristos, in mod despotic, chinuitor, sa mearga pe aceeasi cale pe care a fost purtat in cumplitele zile ale rastignirii Sale, spre patimire si ocara". Aceste randuri scot in evidenta ca prin impartasire Hristos se uneste cu fiecare din noi. Dar cu unii nu merge mai departe de momentul rastignirii. Si asta nu pentru ca El nu-Si doreste sau pentru ca nu ar avea putere, ci pentru ca omul strapunge si acum trupul Sau cu piroane.

Saurian 12.08.2008 20:38:58

Citat:

În prealabil postat de costel
Am citit in scrierile parintelui Antonie al Surojului ca "de fiecare data cand ne impartasim, daca vom continua sa savarsim faptele intunericului, il obligam pe Hristos, in mod despotic, chinuitor, sa mearga pe aceeasi cale pe care a fost purtat in cumplitele zile ale rastignirii Sale, spre patimire si ocara". Aceste randuri scot in evidenta ca prin impartasire Hristos se uneste cu fiecare din noi. Dar cu unii nu merge mai departe de momentul rastignirii. Si asta nu pentru ca El nu-Si doreste sau pentru ca nu ar avea putere, ci pentru ca omul strapunge si acum trupul Sau cu piroane.

cam dure cuvintele astea nu crezi???? acum zau nu stiu cine ar indrazni sa se impartaseasca dar luam lucrurile in felul asta. cine e vrednic? parerea mea: ce spune duhovnicul.;)

s_snape 20.08.2008 08:25:38

Citat:

În prealabil postat de Saurian
Citat:

cam dure cuvintele astea nu crezi???? acum zau nu stiu cine ar indrazni sa se impartaseasca dar luam lucrurile in felul asta. cine e vrednic? parerea mea: ce spune duhovnicul.;)

Eu nu sunt vrednica nici sa intru in biserica...Si nici nu intru.

eclat_de_lune 20.08.2008 12:17:50

Putini sunt vrednici, sora mea, dar intram pentru ca nu e dupa faptele noastre, ci dupa mila și iubirea lui Dumnezeu. si intram cu smerenie. Dumnezeu ne asteapta pe toti cu bratele deschise.eu spun sa intrii.

s_snape 20.08.2008 12:39:25

Citat:

În prealabil postat de eclat_de_lune
Putini sunt vrednici, sora mea, dar intram pentru ca nu e dupa faptele noastre, ci dupa mila și iubirea lui Dumnezeu. si intram cu smerenie. Dumnezeu ne asteapta pe toti cu bratele deschise.eu spun sa intrii.

Nu de asta nu intru eu in biserica, nu intru pentru ca imi merge mult mai bine asa, fara sa ma duc la biserica....

dux 20.08.2008 13:19:23

@s_snape: fara sa ma intelegi gresit atat cat se poate, as avea o remarca asupra ideii centrale ce se gaseste in toate postarile dvs de pe acest forum. inteleg ca ati ales o alta cale (batatorita de multi) in cautarea unui sens al vietii. succes! sunt sigur ca peste aprox 60 de ani (plus, minus) veti detine raspunsul la toate enigmele dar pentru moment cred ca ajunge cu "poluarea" sau spamul. intereseaza pe cineva?
poate va face placere sa atrageti interesul si buna credinta a colegilor forumisti in scopul bataii de joc. va spun ca sunt si alte comunitati in care va puteti infiltra neinvitat(a).
este doar o remarca pe care voi incerca nu o dezvolt mai mult.
Cu respect, Dux.

7th_Brigade_TzHL 29.08.2008 13:14:30

Citat:

În prealabil postat de s_snape
Nu de asta nu intru eu in biserica, nu intru pentru ca imi merge mult mai bine asa, fara sa ma duc la biserica....

Isaia 8:19. Si cand va vor zice: "Intrebati pe cei ce cheama mortii si ghicitorii care soptesc si bolborosesc", sa le raspundeti: "Nu se cuvine oare poporului sa alerge la Dumnezeul sau? Sa intrebe oare pe morti pentru soarta celor vii?"

1 Ioan 6
68. Simon Petru I-a raspuns: Doamne, la [color=red]cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii celei vesnice.[/color]
69. Si noi am crezut si am cunoscut ca Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui viu.

costel 06.09.2008 21:37:54

Saurian, am postat acele randuri pentru ca imi doresc ca toti credinciosii sa traiasca dupa impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului bucuria de a simti pe Hristos in ei, de a se simti impacati cu toti oamenii, de a-i intelege si iubi pe toti. Din nefericire, pentru unii, acest eveniment nu mai este o sarbatoare, de aceea nici nu se mai pregatesc pentru el, si nici se straduiesc sa faca din celelalte zile o sarbatoare.

mariaC 15.09.2008 15:04:48

[b]nu m-am mai impartasit de 6 ani, am sufletul plin de pacate, nu stiu cum s afac sa ajung la impartasanie

AndreiB 15.09.2008 16:03:23

Citat:

În prealabil postat de mariaC
[b]nu m-am mai impartasit de 6 ani, am sufletul plin de pacate, nu stiu cum s afac sa ajung la impartasanie

asculta-ti duhovnicul si fa-ti canonul.

cozia 15.09.2008 16:27:57

Citat:

În prealabil postat de mariaC

Maria, cauta-ti un Duhovnic mai intelegator care sa nu te opreasca cu lunile sau cu anii cum o fac multi.

TU AI NEVOIE DE VINDECARE si ACCES la TAINELE VINDECATOARE IMEDIAT, nu peste 10 ani!

...dupa care tine aproape de biserica! si NU MAI PACATUI! si o sa fie bine

...insa grabeste-te!

cozia 15.09.2008 17:45:38

Nu vad legatura cu Taina Euharistiei...

georgeval 15.09.2008 23:52:58

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Saurian
Citat:

Eu nu sunt vrednica nici sa intru in biserica...Si nici nu intru.

Trebuie sa intelegem ca Biserica prin Sfintele ei Taine este ca o scaldatoare Vitezda. Hristos ne spune ca numai cei bolnavi au trebuita de doctor si ca nu a venit in aceasta lumea pentru cei drepti. Daca citim cu atentie Evangheliile cred ca observam acest optimism al tamaduirii si sfintirii firii umane. Sa nu uitam "ca numai ceea ce este asumat poate fi vindecat" (Sf Atanasie). Nu ne putem tamadui doar prin meditatie- gandindu-ne la Hristos, ci unindu-ne real cu El prin Taine.

alynnna 23.09.2008 07:48:00

"N-are atata importanta cat de des se impărtaseste cineva, ci mai cu seama felul in care se pregateste pe sine pentru aceasta, si cat de mult Il pastreaza inlauntrul sau pe Hristos dupa aceea. Daca ar fi fost sa se sfinteasca omul asa, pur si simplu, atunci toti preotii care se impartasesc an cursul saptamanii si an fiecare duminica ar fi deja sfinti!". (Cuv. Paisie)

NiCcoleta 24.09.2008 22:27:39

Citat:

Citat:

În prealabil postat de eclat_de_lune

Daca ai stii cata bucurie gasesti in biserica...la Sf.Liturghie....la Vecernie...la Utrenie....eu niciodata n-am gasit atata bucurie ca in Biserica....du-te si ai sa vezi!!....bucuria din Biserica e bucuria care niciodata nu se sfarseste,care niciodata "nu cade"

dorinastoica14 25.09.2008 21:34:36

Tocmai am citit un articol cind am intrat pe portal intitulat "O sminteala nu chiar inofensiva" despre acei care se tem sa se impartaseasca din aceiasi lingurita considerind-o "contagioasa" !!!!!
Este cea mai mare prostie pe care am putut-o auzi.
Nu am auzit de cineva sa se fi imbolnavit din aceasta cauza.
Daca ne punem asemenea probleme inseamna ca nu credem in tainele bisericii si atunci ce rost mai are sa ne impartasim?

costel 28.09.2008 14:56:35

Dorina, apar deviatii de acest gen atunci cand suntem departe de Hristos. El a vindecat orbi, schiopi, ... a biruit moartea, si eu ma tem daca cel din fata mea, atunci cand se impartaseste, este sanatos sau nu. Ca si cand luam cu acea lingurinta hrana supusa stricaciunii. Cat de straini suntem de aceste cuvinte:

Multumesc Tie, Doamne, Dumnezeul meu, ca nu m-ai lepadat pe mine pacatosul, ci partas a fi Sfintelor Tale Taine m-ai invrednicit. Multumesc Tie ca pe mine, nevrednicul, a ma impartasi cu preacuratele Tale daruri m-ai invrednicit. Ci, Stapane, iubitorule de oameni, Care pentru noi ai murit si ai inviat si ai daruit noua acceste infricosatoare si de viata facatoare Taine, spre binefacerea si sfintirea sufletelor si a trupurilor noastre, da sa-mi fie si mie acestea spre tamaduirea sufletului si a trupului, spre izgonirea a tot potrivnicul, spre luminarea ochilor inimii mele, spre impacarea sufletestilor mele puteri, spre credinta neinfruntata, spre dragoste nefatarnica, spre desavarsirea intelepciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adaogirea dumnezeiescului Tau har si dobandirea imparatiei Tale. Ca intru sfintenia Ta cu acestea fiind pazit, sa pomenesc harul Tau pururea si sa nu mai viez mie, ci Tie, Stapanului si Binefacatorului nostru. Si asa, iesind dintru aceasta viata intru nadejdea vietii celei vesnice, sa ajung la odihna cea de-a pururea, unde este glasul cel neincetat al celor ce Te lauda si dulceata cea fara de sfarsit a celor ce vad frumusetea cea nespusa a fetei Tale. Ca Tu esti dorirea cea adevarata si veselia cea nespusa a celor ce Te iubesc, Hristoase, Dumnezeul nostru, si pe Tine Te lauda toata faptura in veci. Amin.

Florin-Ionut 26.11.2008 11:43:20

Eu as zice: din contra, sa va temeti sa va impartasiti, ca este vorba despre ce mai infricosata taina dintre toate! Insa asta doar daca nu ati lepadat pacatele si nu v-ati luptat destul cu patimile. Daca nu ati luat hotararea tare de a va pocai la modul cel mai serios! Spovedania iarta pacatele, insa cum vei fi vrednic sa te apropii de Trup si Sange daca imediat vei reveni la viata dinainte? Caci atunci sufletul se va inegri si cuminecarea va fi spre osanda, nu spre sfintire...

Eu cred ca asta e conditia pentru a fi cat de cat vrednic de impartasanie: pocainta autentica. Dar asta o va decide preotul, functie de cat de bine te cunoaste, nu?

philalex 26.11.2008 12:30:16

si eu ma impartasesc...din pacate cam rar...de Craciun, de pasti....cred ca ar trebui mai des....dar cateodata e asa full...oricum la 2 luni cam...ma spovedesc...

camivero19 26.11.2008 13:28:14

Citat:

În prealabil postat de cozia (Post 92390)
maria, cauta-ti un duhovnic mai intelegator care sa nu te opreasca cu lunile sau cu anii cum o fac multi.

:13::13::13::13:

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:43:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.