Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Marturisire impotriva ecumenismului pana la mucenicie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8000)

andrei_im 04.01.2010 22:12:56

Marturisire impotriva ecumenismului pana la mucenicie

Doamne ajuta! va rog mult de tot, nu spuneti ca vreau sa le dam catolicilor in cap. Doamne fereste! Sa ii iubim pe toti semenii nostri! Sa incercam din rasputeri sa ajungem la iubirea cea adevarata, nu la toleranta plina de ignoranta si relativism. Sa ne rugam pentru catolici si pentru toti oamenii nevinovati, care din pricina ratacirii stramosilor lor au ajuns sa fie partasi minciunii. Sa ne rugam pentru ei sa ajung la Lumina Adevarului! Sa ne rugam chiar acestor sfinti, care desi unii dintre ei au fost omorati de catolici pentru marturisirea lor, cred ca se roaga cel mai mult pentru catolici acum, in fata Scaunului Dreptului Judecator, Hristos, Imparatul nostru. Doamne ajuta!

andreicozia 04.01.2010 22:31:56

Mucenicia este un act de curaj care iti asigura un loc in Rai, nu-i asa? Corecteaza-ma daca gresesc!

Atunci oare de ce mari demnitari bisericesti dau cu piciorul acestei sanse sa devina martiri?

De ex. Patriarhul Teoctist ar fi avut atitea ocazii in timpul lui nea Nicu si darimarea bisericilor ca sigur acum ar fi fost asezat impreuna cu sfintii.
Nu inteleg, ce se intimpla cu acesti oameni!

andrei_im 04.01.2010 22:47:16

ar fi frumos daca toti oamenii ar fi sfinti, asta este si scopul nostru. si mucenicia, sub orice forma (si lupta cu patimile este mucenicie) trebuie sa fie scopul nostru. eu pe PF Teoctist nu il pot judeca pentru ca nu ma pot pune in locul sfintiei sale. sincer iti spun, nu stiu cum as fi procedat. eu abia pot sa renunt la patimile mele..

andrei_im 05.01.2010 18:42:30

http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...muntele-athos/
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...iosi-mucenici/
http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...inocugetatori/

Xosroviduxt 05.01.2010 19:13:53

nu stiu cum(si cat timp) s-ar mai putea face aceasta marturisire anti-ecumenism din moment ce in clasa a XII-a elevul roman crestin-ortodox invata la disciplina religie despre "Rolul dialogului ecumenic și inter-religios".
(si ca invata n-ar fi una dintre cele mai mari probleme,dar ce te faci cand ai de redactat un eseu in care trebuie sa demonstrezi cat de benefic e ecumenismul si tu crezi taman pe dos.Efectiv,ce faci?scrii ce crezi sau scrii ce trebuie?)

Fani71 05.01.2010 19:37:52

Dialogul ecumenic.
Si unii sfinti au dialogat cu catolicii si chiar cu cei de alte religii.
Slava Domnului ca datorita acestor dialoguri, printre altele, nu mai este nevoie sa moara ortodocsi sau catolici in conflictele dintre noi.
Ati vrea mai bine sa ne batem si sa ne omoram intre noi?
Eu nu.

bodyandsoul 05.01.2010 20:41:53

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 197364)
Dialogul ecumenic.
Slava Domnului ca datorita acestor dialoguri, printre altele, nu mai este nevoie sa moara ortodocsi sau catolici in conflictele dintre noi.
Eu nu.

Eu nu stiu ca ortodocsii sa se fi batut sau sa fi omorat pe cineva din motive "religioase".
Tot cei "din afara" nu ne dau pace si ne aburesc cu "dialogul". O veche zicala suna cam asa: "daca vrei sa oparesti o broasca, nu turna dintr-o data apa fierbinte, caci se sperie si fuge; mai bine picura cate un strop, cate un strop...". Tare ma tem ca noi suntem broasca eumenistilor...

Fani71 05.01.2010 20:50:59

Citat:

În prealabil postat de bodyandsoul (Post 197374)
Eu nu stiu ca ortodocsii sa se fi batut sau sa fi omorat pe cineva din motive "religioase".
Tot cei "din afara" nu ne dau pace si ne aburesc cu "dialogul". O veche zicala suna cam asa: "daca vrei sa oparesti o broasca, nu turna dintr-o data apa fierbinte, caci se sperie si fuge; mai bine picura cate un strop, cate un strop...". Tare ma tem ca noi suntem broasca eumenistilor...

Nu inteleg parabola cu broasca.
Din afara de ce? Eu sunt in interirul Bisericii, altceva nu este relevant in discutia de fata. ;-)
Pana una alta, ierarhii din BOR, din'nauntrul' Romaniei, participa la dialogul ecumenic si ei.

andreicozia 05.01.2010 21:24:42

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 197376)
Nu inteleg parabola cu broasca.
Din afara de ce? Eu sunt in interirul Bisericii, altceva nu este relevant in discutia de fata. ;-)
Pana una alta, ierarhii din BOR, din'nauntrul' Romaniei, participa la dialogul ecumenic si ei.

Nu a stiut el sa povesteasca. Poanta este sa pui broasca sa fiarba in apa rece la foc mic, nu sa o arunci in apa care clocoteste :)) de unde va sari imediat.

anna21 05.01.2010 21:31:09

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 197364)
Dialogul ecumenic.
Eu nu.

Dar de ce se pune problema omorului?
Daca nu discutam cu cei de alte religii pe teme religioase inseamna automat ca intram in conflict?
Mi se pare o idee preconceputa, data cu picatura de mass media, pana ajungem sa o credem fara a o supune ratiunii.

Iar daca "taiem" de ici si colo din invatatura ortodoxa pentru a o alinia preferintelor celor de alte religii... pai ce adevar mai avem? Si daca nu avem adevar, suntem ca si morti (chiar fara "conflict").

andreicozia 05.01.2010 21:36:58

Ai dreptate fani, intotdeauna, s-a lasat cu omoruri in masa intre catolici si ortodocsi. Asta a si fost cu adevarat substratul invaziei germane si a agresiunii lor brutale in EST. Banuiesc ca tot asa va fi si in viitor.
Singurii care nu s-au casapit au fost ortodocsii caldicei care au colaborat si s-au vindut catolicilor teutoni.
La noi greco-catolicii sunt in aceasta categorie de vinzatori de Traditie si Credinta pe care nu se va putea pune nici o baza pentru a apara valorile ortodoxe ESTICE. Rusii ramin ca dintotdeauna nadejdea Ortodoxiei! fara ei am fi fost demult pierduti si mincati de vii de germanici si de protestanti

andreicozia 05.01.2010 21:44:40

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197074)
ar fi frumos daca toti oamenii ar fi sfinti, asta este si scopul nostru. si mucenicia, sub orice forma (si lupta cu patimile este mucenicie) trebuie sa fie scopul nostru. eu pe PF Teoctist nu il pot judeca pentru ca nu ma pot pune in locul sfintiei sale. sincer iti spun, nu stiu cum as fi procedat. eu abia pot sa renunt la patimile mele..

Stii ceva Andrei, Teoctist si altii din ziua de azi daca nu sunt credinciosi pina la mucenicie trebuie sa lase acele locuri altora mai vrednici ca ei, si sa-si caute locuri de munca la strung, la fabrica unde nu trebuie sa te jertfesti in fata BULDOZERELOR cu pieptul cind acestea avanseaza catre Biserica Sf Vineri si altele

Asa gindesc eu, daca nu sunt in stare sa mor pentru pozitia mea de Patriarh, renunt tata, nu sunt vrednic si ma duc pe santier. Imi rad barba CA TOT NU INSEAMNA NIMIC, ma imbrac in blugi si tricou si plec de la Patriarhie, nu mai fac umbra icoanelor degeaba. Aici nu este vorba de patimile mele sau ale lor ci daca SUNT CAPABIL SA FAC "jobul" asta de PASTOR SAU NU!

bodyandsoul 05.01.2010 21:45:05

Ce poate fi mai convingator decat pozitia parintelui Dumitru Staniloae care spune, citandu-l pe sfantul Iustin Popovici : "ECUMENISMUL ESTE PANEREZIA TIMPURILOR NOASTRE!"

Pozitia pro-ecumenism a anumitor ierarhi din BOR dovedeste ca "e ceva necurat la mijloc".

Din moment ce sfintii si marii duhovnici romani marturisesc impotriva ereziei ecumeniste, lucrurile sunt clare pentru cine vrea sa inteleaga; cine nu vrea, nu va intelege, indiferent de argumente.

mihailt 05.01.2010 22:30:03

Pe aceia i-au inselat duhurile rele sa prigoneasca pe acei monahi,ceea ce e foarte intalnit in istoria crestinismului si nu e deloc de mirare.
Doar Sfantul Apostol Pavel a zis:
"12. Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh. "

iustin10 05.01.2010 23:44:07

Inteleg ca ecumenismul e rau,atunci cand il interpretam ca cedare din valorile ortodoxiei,si facere de concesii doar de dragul de a castiga bunavointa altor credinte. Dar daca interpretam ecumenismul ca dorinta de a te apropia si a colabora cu ceilalti,sau macar a dialoga,fara insa a renunta deloc la valorile tale traditionale,atunci nu vad de ce e asa rau privit.Caci toti care sunt impotriva ecumenismului,iau de buna prima definitie,adica cedarea.Si neindoielnic acele realitati nu sunt nici eu de acord cu ele.
Dar de ce nu ar fi posibil sa dialoghezi fara sa cedezi deloc,ci dimpotriva,afirmandu-ti valorile ? Oare nu a zis Domnul ca lumina nu se tine sub obroc,ci se inalta,ca sa lumineze tuturor?

andrei_im 06.01.2010 01:11:42

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 197443)
Dar de ce nu ar fi posibil sa dialoghezi fara sa cedezi deloc,ci dimpotriva,afirmandu-ti valorile? Oare nu a zis Domnul ca lumina nu se tine sub obroc,ci se inalta,ca sa lumineze tuturor

da fratele meu, asta trebuie sa facem! dar nu se numeste dialog ci se numeste PROPOVADUIRE!! cand au "dialogat" sfintii parinti cu ereticii? niciodata! au facut ce e drept - au marturisit adevarul, in predici in scrieri. peste acestea au avut multa dragoste fata de fratii lor cazuti in inselare si nadejde in puterea Adevarului lui Dumnezeu. prin aceasta multi eretici au venit la dreapta credinta!! ce legatura are aceasta cu dialogul pur si simplu mort - caci asta e cuvantul cel mai bun - care se poarta azi?

andrei_im 06.01.2010 01:18:21

inca ceva despre ecumenism - in tot ce facem trebuie sa cautam in primul rand ROADELE. ecumenismul deja este practicat de ani buni.. care sunt roadele lui? daca afirmam ca ierarhii ar cauta prin intermediul acestui dialog sa ii aduca pe fratii lor la lumina cunostiintei, sa vedem - oare au reusit? cati frati catolici s-au convertit la ortodoxie datorita participarii la acest "terci religios" numit ecumenism? si sa ne uitam si in curtea cealalta - cati frati americani s-au convertit la ortodoxie dupa ce au citit scrierile parintelui Serafim Rose, un marturisitor convins impotriva ecumenismului?

Fani71 06.01.2010 01:20:01

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 197393)
Dar de ce se pune problema omorului?
Daca nu discutam cu cei de alte religii pe teme religioase inseamna automat ca intram in conflict?
Mi se pare o idee preconceputa, data cu picatura de mass media, pana ajungem sa o credem fara a o supune ratiunii.

Iar daca "taiem" de ici si colo din invatatura ortodoxa pentru a o alinia preferintelor celor de alte religii... pai ce adevar mai avem? Si daca nu avem adevar, suntem ca si morti (chiar fara "conflict").

Am vorbit de omor pentru ca titlul topicului vorbea de martiriu - omorarea unor ortodocsi de carte unii catolici din trecut. Deci, in acele timpuri se ajungea si la omor pentru 'apararea credintei' (caci catolicii erau probabil convinsi ca fac asta pentru apararea credintei care lor li se parea cea corecta). Ca au facut sau nu si unii ortodocsi asta, este mai putin important.

Cum se stie, lipsa comunicarii poate duce la uscarea dragostei si chiar la ura. Este de ajuns sa ne gandim la aceasta problema in cupluri. De accea eu cred ca dialogul ecumenic este important si ca ar trebui sa ne asumam riscul acesta - eventual de a mai gresi (putand apoi sa ne indreptam), dar de a incerca sa comunicam cu ceilalti.

Cum am mai tot spus, dialogul ecumenic nu implica neaparat taierea credintei ortodoxe. Asta este o prejudecata care circula.

Zisesem ca numa mai bag in discutii din astea.. Risc sa ii trimit prea multa fiere copilului ;-)

Fani71 06.01.2010 01:23:34

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197489)
da fratele meu, asta trebuie sa facem! dar nu se numeste dialog ci se numeste PROPOVADUIRE!! cand au "dialogat" sfintii parinti cu ereticii? niciodata! au facut ce e drept - au marturisit adevarul, in predici in scrieri. peste acestea au avut multa dragoste fata de fratii lor cazuti in inselare si nadejde in puterea Adevarului lui Dumnezeu. prin aceasta multi eretici au venit la dreapta credinta!! ce legatura are aceasta cu dialogul pur si simplu mort - caci asta e cuvantul cel mai bun - care se poarta azi?

Ce zici despre sinodul de la Florenta? Sfantul Marc din Efes a tacut, nu a dialogat cu catolicii?
Dar sfintii parinti care avea dialoguri si cu paganii (cele care s-au pastrat in scris, cate or fi fost altfel?)

Fani71 06.01.2010 01:24:44

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197494)
inca ceva despre ecumenism - in tot ce facem trebuie sa cautam in primul rand ROADELE. ecumenismul deja este practicat de ani buni.. care sunt roadele lui? daca afirmam ca ierarhii ar cauta prin intermediul acestui dialog sa ii aduca pe fratii lor la lumina cunostiintei, sa vedem - oare au reusit? cati frati catolici s-au convertit la ortodoxie datorita participarii la acest "terci religios" numit ecumenism? si sa ne uitam si in curtea cealalta - cati frati americani s-au convertit la ortodoxie dupa ce au citit scrierile parintelui Serafim Rose, un marturisitor convins impotriva ecumenismului?

Faptul ca miscarea ecumenica stagneaza nu este un argument impotriva ecumeniei.
Faptul ca oamenii de atatea secole tot pacatosi raman, nu este un argument impotriva crestinismului, nu-i asa?

andrei_im 06.01.2010 01:25:27

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 197498)
Ce zici despre sinodul de la Florenta? Sfantul Marc din Efes a tacut, nu a dialogat cu catolicii?
Dar sfintii parinti care avea dialoguri si cu paganii (cele care s-au pastrat in scris, cate or fi fost altfel?)

aveau dialoguri de genul "noi avem dreptate, voi aveti dreptate, hai sa ne asezam impreuna la rugaciune?"

Fani71 06.01.2010 01:26:34

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197500)
aveau dialoguri de genul "noi avem dreptate, voi aveti dreptate, hai sa ne asezam impreuna la rugaciune?"

Unde se spune asta in dialogul ecumenic?
De rugat, chiar nu s-au rguat de loc acolo?
Ar fi interesant de citit actele sinodului.

Fani71 06.01.2010 01:32:28

Citat:

În prealabil postat de bodyandsoul (Post 197398)
Ce poate fi mai convingator decat pozitia parintelui Dumitru Staniloae care spune, citandu-l pe sfantul Iustin Popovici : "ECUMENISMUL ESTE PANEREZIA TIMPURILOR NOASTRE!"

Pozitia pro-ecumenism a anumitor ierarhi din BOR dovedeste ca "e ceva necurat la mijloc".

Din moment ce sfintii si marii duhovnici romani marturisesc impotriva ereziei ecumeniste, lucrurile sunt clare pentru cine vrea sa inteleaga; cine nu vrea, nu va intelege, indiferent de argumente.

Acest citat din p. Staniloae care circula de zece ori mai mult pe aici decat multe alte vorbe, intelepte, ale parintelui Staniloae, provine dintr-un interviu obscur, gasibil pe internet, insa in catile publicate el spunea cu totul altceva. Am postat mai demult citate.
In plus, cunosc personal oameni care l-au intalnit in Germania unde venea adesea la dialoguri teologice cu catolicii.

Acest citat, dupa parerea mea, este un nonsens, indiferent de la cine provine, de altfel.. Imi rezerv responsaibilitatea parerii ;-)

Citat:

În prealabil postat de bodyandsoul (Post 197398)

Bodyandsoul, asta este un exemplu tipic de argument circular... Sau poate nu inteleg eu ce vrei sa zici.

Or exista calugari antiecumenisti, dar exista si proecumenici, cum ar fi parintele Teofil Paraianu.

Fani71 06.01.2010 01:43:18

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 197443)
Inteleg ca ecumenismul e rau,atunci cand il interpretam ca cedare din valorile ortodoxiei,si facere de concesii doar de dragul de a castiga bunavointa altor credinte. Dar daca interpretam ecumenismul ca dorinta de a te apropia si a colabora cu ceilalti,sau macar a dialoga,fara insa a renunta deloc la valorile tale traditionale,atunci nu vad de ce e asa rau privit.Caci toti care sunt impotriva ecumenismului,iau de buna prima definitie,adica cedarea.Si neindoielnic acele realitati nu sunt nici eu de acord cu ele.
Dar de ce nu ar fi posibil sa dialoghezi fara sa cedezi deloc,ci dimpotriva,afirmandu-ti valorile ? Oare nu a zis Domnul ca lumina nu se tine sub obroc,ci se inalta,ca sa lumineze tuturor?

Cam asa gandesc si eu.

Fani71 06.01.2010 01:47:50

parintele Staniloae - proecumenic

Postarea mea mai veche de care ziceam:

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 139476)
Pentru toti cei care sun ca era antiecumenist citit in cartea 'Ne vorbeste parintele Staniloae la p. 144-145 ce bine vorbeste despre miscarea ecumenica si cum spera 'apropierea dintre Biserici'.

http://www.scribd.com/doc/2160089/Ne...tru-Staniloae-

El zice acolo ca aceasta apropiere o sa se faca mai intai cu catolicii de care nu suntem despratiti prin deosebiri atat de mari.

andrei_im 06.01.2010 08:36:58

parintele staniloae a fost intr-adevar ecumenist, dar spre sfarsitul vietii si-a schimbat parerea cu totul, dupa cum se poate vedea in acel interviu. cititi cartea "7 dimineti cu parintele staniloae" sa vedeti pozitia parintelui fata de catolicism si protestantism. interviurile din carte au fost luate tot in perioada celui care circula pe internet.
insa ce ne facem cu SFINTII din zilele noastre care au marturisit toate viata lor impotriva miscarii ecumenice. deja nu mai e vorba de primele secole crestine, cand nu exista aceasta miscare. despre sfantul ioan maximovici si sfantul iustin popovici ce parere aveti? sunt sfinti facatori de minuni, cu sfinte moaste. nu spun ca sunt infailibili, doar ca sa ne uitam putin si la parerea lor.

Fani71 06.01.2010 09:07:03

Oamenii sfintiti pe care i-am cunoscut eu, insa, parintele Sofian Boghiu si parintele Teofil Paraianu, de ex., nu erau antiecumenici. Mai sunt si altii.
Parerile sunt deci impartite.
Parintele Staniloae putea sa ii critice pe protestanti sau catolici, asta fac multi, asta nu inseamna insa ca considera intr-adevar dialogurile ecumenice ca un mare pericol. Asta pur si simplu contrazice tot ce a facut, a in,vatat si a scris in viata. Daca in acel interviu intr-adevar tot el vorbeste, atunci a avut un moment de ratacire, dupa parerea mea.
Pe mine ma deranjeaza aceasta vehementa anti la ortodocsi, aceasta verva in a condamna si a striga 'erezie' la tot pasul.

andrei_im 06.01.2010 09:11:17

parintele teofil paraianu a spus intr-un interviu ca daca ne adunam cu un frate catolic sau protestant si spunem un "tatal nostru" impreuna nu e nimic gresit. de aici pana la miscarea ecumenica mai e mult de tot.. interviul i l-au luat cei de la trinitas si mai mult l-au tras de limba sa spuna asa.

Fani71 06.01.2010 09:12:24

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197548)
parintele teofil paraianu a spus intr-un interviu ca daca ne adunam cu un frate catolic sau protestant si spunem un "tatal nostru" impreuna nu e nimic gresit. de aici pana la miscarea ecumenica mai e mult de tot.. interviul i l-au luat cei de la trinitas si mai mult l-au tras de limba sa spuna asa.

Bun, o sa mai caut.
Daca e pe asa, si cei care i-au luat un interviu parintelui Stanilloae se poate spune ca l-au tras de limba s spuna asa, mai ales ca era si foarte in varsta.

andrei_im 06.01.2010 09:14:11

mie personal pozitia parintelui staniloae mi s-a parut destul de categorica in acel interviu. citeste viata sfantului ioan maximovici, despre minunile pe care le-a savarsit, despre nebunia lui pentru Hristos (si a fost un ierarh) si incearca sa te intrebi de ce a marturisit totusi impotriva ecumenismului?

Noesisaa 06.01.2010 09:22:05

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197548)

La fel, intr-un alt interviu, nu luat de cei de la Trinitas, ci de cineva care parea cam nemultumit de treaba asta, p. Teofil a spus ca a avut bucuria de a merge la o liturghie a catolicilor si ca va mai merge cu placere daca i se va mai ivi ocazia.
L-am gasit, chiar pe razboiintrucuvant :D :http://www.razbointrucuvant.net/file...il+22mai08.mp3

andrei_im 06.01.2010 09:44:35

om a fost si parintele teofil paraian, nu poate nimeni sa fie lipsit de greaseala. daca toti sfintii parinti ne spun acelasi lucru de sute de ani, si un inger daca ne-ar spune alta (asa scrie in evanghelie), noi sa nu credem. e si o problema de mandrie aici, zic eu. daca toti sfintii care au avut o viata muuult mult mai vrednica decat ce traim noi, patimasii, deci sunt mai in masura sa se pronunte asupra unor subiecte ce vizeaza biserica, noi de ce sa spunem alta? chiar nu putem sa ne smerim putin?

Noesisaa 06.01.2010 10:03:48

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197555)
om a fost si parintele teofil paraian, nu poate nimeni sa fie lipsit de greaseala.

Pai de ce sa fie o greseala. Omul a avut o opinie, pe care s-a expus-o, este contrara multora, si se deduce din iritarea din vocea parintelui, dar era la o varsta destul de matura in care sa stie ce spune, si sa fie o parere si op pozitie pe care si-o asuma deplin. Apoi vorbea cu destul de mult respect despre papa ca episcop al Romei... Acum ce faceti cu el, in treceti la eretici direct? Sau dat fiind numele lui mare nu prea are nimeni curajul sa fie atat de transant?

Apoi, daca iei logica asta, asa pot sa spun si eu ca ce spune p. Staniloae despre ecumenism a fost doar o greseala spre sfarsitul vietii. Dar probabil ca nu a fost. Depinde de contextul in care a spus-o, depinde despre tipul de ecumenism de care vorbeste, depinde de cu ce alte intrebari ciudate l-au iritat inainte, depinde de multe...si cel mai probabil nu a vrut sa spuna ceea ce cred anti-ecumenistii.

andrei_im 06.01.2010 10:11:08

nu l-am facut niciodata eretic pe parintele teofil, dar aparent il faci tu prin tonul acesta violent. credeam ca putem vorbi civilizat.
parintele staniloae a spus clar si raspicat tot ce trebuia sa spuna in acel interviu. acuma daca ne apucam sa inventam povesti, ca l-au obligat sa spuna asta, ca de fapt nu asta a intentionat, asa putem sa schimbam prin scuza asta absolut orice invatatura.
de parintele arsenie boca, parintele calciu (care a slujit in america, in mijlocul sincretismului religios), parintele papacioc, parintele iustin.. ce sa mai spunem? au cam imbatranit saracii si nu mai stiu ce zic... doamne fereste!
si daca tot ni se pare putin neclar diferenta de opinie intre parintii contemporani, sa ne uitam la ce au invatat SFINTII. Sfintii pe care ii avem in calendar, fratilor, oare degeaba au vorbit acestia??

Lavrentiu 06.01.2010 13:09:12

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 197499)
Faptul ca miscarea ecumenica stagneaza nu este un argument impotriva ecumeniei.
Faptul ca oamenii de atatea secole tot pacatosi raman, nu este un argument impotriva crestinismului, nu-i asa?

Fani, una este dialogul si altceva este ecumenismul. Pot sa dialoghez cu un animist sau un musulman, suntem amandoi oameni, dar s-a ajuns mult dincolo de aceasta: se fac rugaciuni impreuna, in biserici si in moschei etc.

Ca sa nu mai zic ca se aduna ortodocsi si protestanti si dau impreuna "declaratii" despre Impartasanie, Botez, Mirungere etc. Pai in ce impartasanie avem noi partasie cu protestantii si neoprotestantii atunci cand dam declaratii comune? Cred ca nu in cea a Domnului nostru Iisus Hristos, ci intr-alta, mai conforma cu duhul lumii acesteia.

Acesta este ecumenismul de care trebuie sa ne dezbaram si impotriva caruia merita sa lupti pana la sange.

mihailt 06.01.2010 14:04:11

Cum nu au dialogat Sfintii Parinti cu cei rataciti?
Sfantul Macarie cel Mare chiar a inviat un mort pentru a salva sufleteste pe unii (adica 500 de oameni) care erau in ratacire.Vedeti la viata Sfantului Macarie cel Mare.
http://www.sfmacarie.org/viatapelarg.htm
(vedeti minunea Sfantului Macarie care invie pe acel mort pentru ca aceia sa creada).
Daca pentru 500 de suflete atat s-a milostivit Dumnezeu apoi pentru cateva zeci de mii sau sute de mii sau milioane de suflete cat au alte culte crestine de ce nu s-ar discuta cu reprezentantii lor pentru a fi adusi la crestin ortodoxie?

Da la Sfantul Sinod Ecumenic unde s-a discutat cu inselatul de draci Arie cat s-au tinut discutiile?Si acolo nu a facut Sfantul Spiridon minunea cu caramida spre a aduce pe unii de ii inselasera dracii la crestin ortodoxie?

Anatema adica despartirea de Biserica (prin despartirea de Biserica se intelegea ca nu se mai dadea Sfanta Impartasanie aceluia si nici nu mai era miruit sau sa i se dea anafura in cazul in care ar fi fost vremea cand existau acestea etc ) se dadea ca mustrare iar nu ca blestem.

Noesisaa 06.01.2010 15:14:39

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197559)
nu l-am facut niciodata eretic pe parintele teofil, dar aparent il faci tu prin tonul acesta violent. credeam ca putem vorbi civilizat.

Mie mi se pare ca am scris destul de civilizat si fara violenta, daca te-am jignit, iarta-ma. Din fragmentele pe care le-ai postat tu am dedus ca oricine ar fraterniza in orice fel cu catolicii, sau eterodocsii in general, este eretic sau devine "latinocugetator". Ergo, pr. Teofil ar trebui sa fie eretic in sensul asta, nu?

antoniap 06.01.2010 15:56:04

Fictiune

Sa zicem ca un evreu, un musulman, si crestini de diverse confesiuni se aduna intr-un loc sa se roage impreuna si fiecare crede ca religia lui e cea mai buna si vrea ca toti ceilalti sa manifeste toleranta fata de el. Si discuta si discuta si discuta...
- La ce-ai mai putea renunta tu catolicule, ca sa fii ca noi?
- Cum ? Eu am putere politica mare, cum o sa renunt la ceva? Renuntati voi mai bine. Uite, tu, ortodoxule, prea iti faci de cap cu rigurozitatile tale! Ia mai renunta la ceva!
- Dar mantuirea imi e in pericol! zice ortodoxul.
- Hai, las-o balta cu chestia asta, spune iudeul. Noi avem cele mai multe banci din lume, tine colea un cec si spune ca noi ca n-o sa regreti.

Ispitele sunt ispite, iar daca intri in discutii ecumenice nu se poate sa nu iesi sifonat de pe acolo, mai ales daca esti ortodox. De ce credem ca persoane dragi care au anumite responsabilitati nu pot cadea in ispite? Ba pot cadea in ispite mari. Un singur moment de neatentie si ti-ai pus iscalitura pe un document pe care poate nici nu l-ai citit in intregime si care poate avea efecte asupra fratilor tai.

Eu cred ca nu trebuie sa exageram nici cu toleranta, asa cum nu exageram cu dulceata sau cu bomboanele. Sarea in bucate are rostul ei, iar cuvantul intelept la fel. Da, trebuie sa ramana cateva biserici pravoslavnice pana la a a doua venire a lui Hristos. Care vor fi acelea? Ortodocsii au primit atatea dovezi despre frumusetea credintei lor. De ce sa ne vindem Ortodoxia pentru un blid de linte?

Ecumenismul e doar un pretext pentru ca o religie unica antihristica sa se poata dezvolta ca o ciuperca otravitoare pe ruinele Ortodoxiei. Vorbele frumoase nu ne asigura mantuirea. Il respect pe catolic, pe musulman, pe evreu, dar sa nu vina cu inventii care au implicatii asupra constiintei mele religioase. Daca dialogam prea mult cu oamenii, nu ne ramane timp pentru vorbirea cu Dumnezeu si ne trezim ca suntem doar ortodocsi cu numele, numai buni pentru tocanita ecumenista.

Caci azi renuntam la calendar, maine la nu stiu ce parte din Sfanta Liturghie, poimaine la Crez, ca sa fim noi cei toleranti de parca Dumnezeu ne cere sa toleram pacatul si erezia! Urmatorul pas poate fi renuntarea la Hristos si la Noul Testament si ...gata! ne trezim ca ne ducem buluc dupa Antihrist.

Marturisirea credintei e e necesara in aceste vremuri. Pentru o tinuta festiva trebuie sa muncim mai mult decat pentru o imitatie de haina din hartie gofrata care la prima ploaie lasa sa se vada goliciunea noastra si sa ne facem de rusine. Iar pentru o tinuta duhovniceasca in aceste vremuri, cred ca e necesar spiritul de jertfa pe langa celelalte nevointe duhovnicesti.

andreicozia 06.01.2010 16:02:26

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 197679)
Sa zicem ca un evreu, un musulman, si crestini de diverse confesiuni se aduna intr-un loc sa se roage impreuna si fiecare crede ca religia lui e cea mai buna si vrea ca toti ceilalti sa manifeste toleranta fata de el. Si discuta si discuta si discuta...
- La ce-ai mai putea renunta tu catolicule, ca sa fii ca noi?
- Cum ? Eu am putere politica mare, cum o sa renunt la ceva? Renuntati voi mai bine. Uite, tu, ortodoxule, prea iti faci de cap cu rigurozitatile tale! Ia mai renunta la ceva!
- Dar mantuirea imi e in pericol! zice ortodoxul.
- Hai, las-o balta cu chestia asta, spune iudeul. Noi avem cele mai multe banci din lume, tine colea un cec si spune ca noi ca n-o sa regreti.

.

Ce-ai scris tu aici este intradevar fictiune. Cind cei trei/patru/noua se intilnesc, ei isi cara doar credinta cu specificul ei in " rucsace" dar nu o discuta si nu se cearta, ci doar formeaza o echipa de prieteni care se lupta impotriva intunericului si a pericolului din drumul ce-i asteapta spre virful muntelui.

Nu discuta nimeni NIMIC, toti sunt intariti in credinta lor si-si vad de treaba colaborind in lupta impotriva RAULUI
Asta este ecumenismul ziditor!

Lavrentiu 06.01.2010 16:09:49

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 197682)
Nu discuta nimeni NIMIC, toti sunt intariti in credinta lor si-si vad de treaba colaborind in lupta impotriva RAULUI
Asta este ecumenismul ziditor!

Mie mi se pare ca asta chiar e pura fictiune!

Indeosebi asta cu "ecumenismul ziditor" m-a doborat, e geniala. Parca si vad popoarele ecumenice marsaluind cu zicala asta pe pancarte, spre atingerea celor mai inalte culmi ale progresului duhovnicesc si faurirea omului nou!

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:39:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.