![]() |
Alcoolul si tutunul, droguri usoare
Sper ca multi vor fi de acord cu mine ca cele doua substante din titlu se pot incadra, natural sau pe baza studiilor, in categoria drogurilor usoare.
Intrebarea mea este de ce nu se implica religia in eradicarea consumului lor in primul rind prin constientizarea implicatiilor pe care le au asupra organismului si in al doilea rind prin a cere interzicerea lor. Nu e o chestiune indeajuns de morala incit sa merite atentia crestinilor? |
Biserica a luptat mereu cu aceste patimi, dar neavand o legatura intre stat si Biserica nu s-au mai "institutionalizat" parerile clerului. Ele sunt exprimate in Biserica, in carti, in publicatii si daca se mai permite, odata la 100 de ani, atunci cand mai avem o emisiune ortodoxa la televizor. alcoolul si tutunul exista mai demult, insa drogurile sunt putin mai noi. si recunosc ca din partea ierarhilor bisericii am primit cam putine reactii, dar exista multe carti pe aceasta tema venite din randul preotilor sau mirenilor. Doamne ajuta!
|
Citat:
Intrebarea este de ce reactia nu e proportionala? |
marijuana are efecte mai puternice decat betia. din pacate, ti-o spun din experienta. :( proportionalitate in ce sens? sa se acorde importanta egala celor trei?
|
Nu am experiente de acest tip, ma bazez pe ultimul studiu in materie: http://www.msnbc.msn.com/id/17760130/
Pe baza acelor criterii (impact asupra sanatatii, potential de dependenta si impact in societate), alcoolul e pe locul 5 si tutunul pe locul 9. Acolo se spune ca 40% (procentul mi se pare cam mare, dar important sigur este) din boli sint provocate de tutun si alcoolul e responsabil pentru 50% din vizitele la spitalele de urgenta. |
da, sunt de acord in legatura cu implicatiile asupra organismului. in rest, in legatura cu pozitia Bisericii, am postat mai sus. Daca deschizi televizorul si nu vezi nicaieri vreo urma de ortodoxie, asta nu e vina Bisericii. desi, intr-un fel, purtam responsabilitate fiecare in parte pentru degradarea morala a societatii de azi.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
daca intri in biserica sau manastire o sa gasesti o serie de carti, brosuri care iti spun ce pacat este sa fumezi, sa bei, sa furi, sa avortezi, etc. ideea este doar sa vrei. daca apare vreun preot la TV, toti o r sa arunce cu pietre, si o sa-l faca nebun, si au fost emisiuni, dar cine s-a uitat? tu? nu cred, ca nu are impact mediatic. am vazut calugari pe strada care spuneau celor care fumam ce pacat fac si sa incerce sa-i ajute, era sa-l ia la bataie. trebuie doar sa vrei sa vezi si sa nu generalizezi. sunt maici care fac ce le sta in putiinta sa ajute pe cei napastuiti. sunt multi care nu se bat cu pumnul in piept, nici nu-si pierd ziua la TV sau dau intreviuri in mass-media, ei prefera sa ramana in anonimat si doar sa ajute. dar numai cine care ochi si credinta vede... in rest, ne dam cu presupusul, vedem pe altii, si pe noi nu. cel mai bine, daca tot vezi mizeriile astea, sa iei atitudine si sa te implici atat cat poti, daca deja esti implicat scuzele de rigoare si jos palaria in fatza ta.
|
Ma intreb, cum va imaginati voi ca ar fi interzicerea asta? Interzici consumul alcolului? Cum? Faci puscarie daca te prinde ca bei? Pe langa asta unora un pahar de vin chiar le face bine din punct de vedere medical. Productia n-ai nici o sansa sa o interzici - are mult prea multe scopuri. Tutunul? Interzici fumatul? Interzici producerea? Pana si asta se foloseste in multe scopuri (bunicii mei tratau raia la animale cu tutun). In multe tari fumatul e deja interzis in multe locuri publice si chiar pe strada in unele zone. Am auzit de cazuri unde se poate pierde asigurarea medicala in cazul in care esti fumator.
Cat despre biserica... punctul de vedere este deja bine cunoscut: nu se permite! Atitudinea - e mai mult decat corecta: nu obliga pe nimeni la nimic. Ti s-a spus ce nu e bine, mai departe alegi tu. Deci, informatii sunt cat se poate de multe, fiecare poate afla. Depinde de oameni ce aleg. Pe langa asta marijuana, ca planta, este mult mai utila decat tutunul si este interzisa. Dar asta nu ca sa faca bine populatie ci ca sa profite numai anumiti oameni de pe urma beneficiilor ei. Cred ca trebuie sa privim mai bine in ansamblu treburile asta. Si povestea e cat se poate de lunga, lata si stufoasa. |
E mai moral sau nu consumul de alcool si tutun ca avortul, drogurile usoare, pedofilia si homosexualismul?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Adica cum mai moral?? Eu treaba asta n-o inteleg? Nu stiu cum as putea sa spun, ca daca ii tai o mana unui om, e mai moral decat daca il omori? Poate cu mana aia isi castiga painea, si in final va muri de foame fara ea. Imi pare mie ca nu exista lucruri mai morale sau mai putin morale. Cred ca exista moral si imoral. Treaba e ca unule pot fi reparate si altele nu, si mai conteaza cat de mult ii afecteaza pe altii deciziile tale. Daca te-ai imbatat iti revii (se stie ca biserica nu interzice consumul ci betia, abuzul, patima), de tigari, droguri poti sa te lasi, dar daca ai distrus psihic un copil cu pedofilia... nu toti au sanse sa-si mai revina. Nici nu mai incape discutia despre crima.... |
TRINITAS TV...se vorbeste des de toate patimile acolo...
|
Citat:
Citat:
Asa ca, eu concluzionez ca BO niciodata nu a renuntat la lupta si demnitate; insa, asta in sfera ei. Nu a facut niciodata politica ca BC, nu a invartit niciodata gramezi de bani si putere; s-a rezumat la ea insasi. De aceea nu apar des oameni la televizor sa lupte impotriva acestor patimi din punct de vedere religios; apar, insa mai rar. |
Citat:
Intr-un final, caderi, patimi si pacate avem cu totii. Nu atat la ele cauta Dumnezeu, cat la intensitatea pocaintei noastre. Aceasta difera de la om la om. Nu trebuie sa ne mire faptul ca exista persoane care pentru o betie sau care au fumat o perioada din viata, au o zdrobire de inima mai mare decat a unora care au ucis. Pacatul si patima, in general, au un inceput si un sfarsit. Pocainta insa poate fi fara sfarsit. Pocainta este cea pe care ne-o "contorizeaza si masoara" Dumnezeu, nu patimile. El nu ne osandeste pentru ca pacatuim, ci pentru ca nu ne pocaim. |
Citat:
De ce sa nu ceara? De ce sa ceara pentru cipuri, avort, pedofilie si homosexualism si nu pentru alcool si tutun? Citat:
De asemenea, te-as ruga sa imi spui daca tie ti se pare moral (de fapt indiferenta fata de) consumul de alcool si tutun. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
sa incercam sa facem si noi cateceva, nu sa asteptam sa ni se dea sau sa ni se faca. multi asteapta ca statul sa le dea, Dumnezeu sa le dea, parintii sa le dea, etc... dar ei????? doar sa primeasca. in momentul in care vei darui vei primi, si nu vei mai avea timp sa astepti sa ti se dea.:23: |
Citat:
Crestinii insa au ca exemple de moralitate pe Hristos si sfintii sai. Faptul ca noi incercam sa le urmam, dupa putinta, exemplul, nu inseamna ca ei ne-au impus acest lucru. Ii urmam avand credinta ca orice alt fel de vietuire, in afara relatiei cu Dumnezeu, inseamna, o cadere din adevarata demnitate si o cale spre moarte. Atat de morali suntem, cata partasie cu Dumnezeu avem. |
Alcoolul nu poate si nu va fi interzis. Consumat corect nu face rau, chiar din contra. Daca unii folosesc alcoolul pt a se vatama ar trebui sa interzicem si cutitele de bucatarie, ca uite ce de omoruri se fac cu aceste cutite.
Tutunul intradevar nu este bun pt mai nimic. La ce se utiliza in trecut in medicina si altele acum pot fi folosite alte mijloace. Drogurile usoare sunt foarte periculoase. Marijuana e periculoasa chiar daca oamenii nu inteleg pana nu se frig. Consumata pe termen lung distruge tesuturi din creier si devii un fel de zombi. Am o cunostinta mai departata care consuma marijuana de cam 14 ani. Omul merge pe strada si vorbeste singur, gesticuleaza etc. Are facultate si master facute. Nu poate sa se concentreze pe o tema sau o persoana mai mult de 3 minute. Un alt pericol major vine din faptul ca marijuana este poarta catre droguri grele, in speta heroina. Deci nu sfatui pe nimeni nici sa incerce macar. |
Citat:
|
Citat:
Alcoolul, ca si tutunul dealtfel, e cu mult mai rau decit bun, efectele nocive sint cu mult mai importante decit cele benefice, mai ales ca cele benefice pot fi generate si de alte substante, nepericuloase. Esti de acord macar cu asta? |
Citat:
Este evidenta diferenta dintre cele doua. |
Citat:
BOR accepta consumul de alcool, insa in cantitati suficient de mici pentru fiecare ( http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6284 ). Doua pahar de vin sunt inofensive pentru unii, nu si pentru altii. Crestinismul se impotriveste viciului de orice fel. Apostolul ne spune cam asa: toate sunt ingaduite, dar nu ma voi lasa biruit de ceva. Cat despre fumat... Tine de bunul simt sa-ti dai seama ca iti faci rau tie insuti si indirect celorlalti poluand aerul curat. De aia e trecut fumatul la categoria pacate (vezi indreptarul de spovedanie). Iar cei care fumeaza in lift ar trebui amendati... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Indiferenta fata de consumul de alcool si tutun nu face destule victime? Sau nu conteaza indiferenta in moralitate? |
Citat:
De ce nu accepta (pe aceleasi considerente) atunci consumul limitat de heroina (doua molecule pe zi sint sigur ca sint inofensive)? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Iar daca nu mergi la Biserica, de ce acuzi Biserica de a nu se fi pronuntat in privinta fumatului si alcoolului?! Dupa cum spunea si Marius22, tot preotul anunta in predica aceste patimi si indeamna la ferirea de ele. Biserica da comunicate privind patimi sau probleme noi ale oamenilor. Legat de fumat si alcool, totul este clar si vechi. Lumea stie, preotii anunta in continuare, fiecare prin coltul sau. Faptul ca multi inca fumeaza si beau pe rupte nu este problema "comunicatelor" sau a celor care predica, ci indiferenta acelora. |
Citat:
|
Citat:
Nu vorbesc aici de exemplul folosirii alcoolului in practica religioasa, desi sint sigur ca nu esti de acord cu folosirea drogurilor in acelasi scop (drogurile se utilizau (si inca se mai utilizeaza) frecvent in alte religii) |
Citat:
|
Citat:
Si cu avortul si cu homosexualismul e la fel de vechi totul, de ce in acest caz nu se ramine fiecare in coltul sau? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 03:55:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.