Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Rugaciunea neincetata (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8140)

Daniel777 14.01.2010 13:18:17

Rugaciunea neincetata

As dori sa incepem o discutie pe aceasta tema.Ce parere aveti de aceasta rugaciune?
Este posibil sa o practicam si noi,mirenii? Este cineva dintre voi care deja o practica? Care sunt rezultatele,experientele personale ,privitor la aceasta?

windorin 14.01.2010 14:45:23

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 200503)
As dori sa incepem o discutie pe aceasta tema. Ce parere aveti de aceasta rugaciune? Este posibil sa o practicam si noi, mirenii? Este cineva dintre voi care deja o practica? Care sunt rezultatele, experientele personale privitor la aceasta?

Nu doar ca este posibil sa o rosteasca si mirenii, ci inca au si obligatia de a o face.

Nici un crestin nu are voie sa uite de Dumnezeu, nici macar pentru o clipa.
Iar daca neincetat avem mintea si inima in Dumnezeu, intreaga viata va capata un alt ritm, unul mai duhovnicesc.

"Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste'ma pe mine, pacatosul !"

Cat mai mult, dimineata si seara.
Iar in timpul zilei, pe drum, in masina, in lift, in statie, pe scari, etc.

Pentru a dobandi acest mare dar este nevoie de mare nevointa si de smerenie.
Nu este ceva mecanic, nici ceva la indemana celui lenes si mandru.

Nu stiu cati oameni o au, insa sunt sigur ca inca sunt... si inca in lume.

Daniel777 14.01.2010 14:49:53

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 200545)
Nu doar ca este posibil sa o rosteasca si mirenii, ci inca au si obligatia de a o face.

Nici un crestin nu are voie sa uite de Dumnezeu, nici macar pentru o clipa.
Iar daca neincetat avem mintea si inima in Dumnezeu, intreaga viata va capata un alt ritm, unul mai duhovnicesc.

"Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste'ma pe mine, pacatosul !"

Cat mai mult, dimineata si seara.
Iar in timpul zilei, pe drum, in masina, in lift, in statie, pe scari, etc.

Pentru a dobandi acest mare dar este nevoie de mare nevointa si de smerenie.
Nu este ceva mecanic, nici ceva la indemana celui lenes si mandru.

Nu stiu cati oameni o au, insa sunt sigur ca inca sunt... si inca in lume.

Ai ceva experienta in aceasta nevointa? Practici rugaciunea lui Iisus?

windorin 14.01.2010 15:13:13

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 200547)

Nu am experienta in aceasta rugaciune.
A o rosti din cand in cand nu inseamna a cunoaste aceasta rugaciune.
Zic si eu cand imi aduc aminte, pe drum sau prin metrou... ba un "Doamne miluieste!", ba un "Doamne Iisuse..."

Rugaciunea neincetata cere nevointa si smerenie !

Si... cine le mai are pe acestea ?!

P.S. "Multi o practica, dar putini ajung la a o avea." (Asta ne'a zis un profesor ultima data.)

Daniel777 14.01.2010 15:18:31

Rugaciunea neincetata

Este cineva care a practicat rugaciunea lui Iisus,acasa,in liniste?
Care ar fi diferentele intre rugaciunea citita,un acatist,un paraclis,psaltirea...si rugaciunea lui Iisus....!?

geo.nektarios 14.01.2010 15:38:13

Frate Crestine,

Spune aceasta rugaciune NECONTENIT, pt ca prin asta iti vei arta dragostea fata de Hristos, si prin aceasta inseamna ca te lasi in mainile Sale, si daca te lasi in mainile Sfinte ale lui Hristos, aceste te va modela dupa cum stie El mai frumos!!!! Si va lucra in familia ta!!! Este atat de minunat Hristos…!!! Dar numai sa Il lasam sa lucreze in viata noastra! Altfel, vom suferi mult… si ne vom pierde linistea.. si de aici suntem pierduti… suntem cale libera pt satana, ramane teren favorabil pt a-si face el lucrarea… si daca a ajuns sa isi faca lucrarea, satana va distruge tot… Dar noi sa nu ii dam cale libera, ci sa ne rugam necontenit cu “Doamne Iisuse” chiar de ni se pare ca nu exprimam ce avem noi nevoie sa ne ajute Hristos, ba mai mult, prin pomenirea neincetata a numelui Sau, El se salasluieste in mintea si inima noastra si va lucra cum numai El stie in viata noastra!!! “El care a facut ochiul, oare nu vede? El care a facut urechea, oare nu aude?” ne spune Sf.Pavel. Un parinte din Sf.Munte Athos, Haralambie, se ruga numai cu “Doamne Iisuse”, atat spunea mereu, si ajunsese sa izbaveasca suflete din iad… vezi ce mare este puterea acestei rugaciuni??? Un alt parinte din Sf.Munte spunea ca la fiecare rostire a acestei rugaciuni, Dl Hristos ne binecuvinteaza si ne spune “Iertate sa-ti fie pacatele”!!! Nu e nevoie de mii de cuvinte intr-o rugaciune, ci e deajuns 5 cuvinte care sa le repetam in minte si sa fim atenti la rostirea lor, si astfel sa ne rugam nu numai cu mintea ci si cu inima!!! Si isi va face locas in inima noastra si va fi toata bucuria lui Hristos in noi, se va salaslui Sf.Treime in noi si nimic nu ne va mai amari sufletul si inima, nimic nu ne va mai fi greu, pt ca il avem pe Hristos si tot cerul in noi!!! Este exact ceea ce ne invata Sf.Parinti de unirea tainica prin rugaciune cu Hristos, prin care vom ajunge la DESAVARSIRE!!! Sau la ILUMINARE – vederea luminii dumnezeiesti!!! Ca Hristos ne va invrednici si de vederea LUMINII ceresti, aceea pe care El a avut-o la Schimbarea Sa la fata de pe Tabor!!! Numai sa nu incetam aceasta rugaciune, sa o rostim mereu in minte, si Hs va lucre tainic in noi si in jurul nostrum si ne va armonia fiecare lucru al nostru!
Un om, director la firma f.mare dintr-un oras din tara noastra (nu are importanta care), a aflat de la duhovnicul sau despre aceasta rugaciune si in timp ce lucra chiar la proiecte la calculator care erau extrem de grele, el spune rugaciunea! A citit si Filocalia (toate 12 vol) toate PSB si Zbornicul (unde se vb numai de Rug inimii) si punea in practica cele citite!!! Si sotia lui a vazut o schimbare in el si il tot ocara de numa numa, dar nu-l interesa! El se ducea in camera lui si spunea rugaciunea Doamne Iisuse!! Au durat cativa ani (4 parca) pana cand Hs chiar si-a facut lucrarea in familie: si sotia lui a aflat de lucrarea sa si s-a umilit cu inima (tre sa mentionez ca erau crestini nepracticanti, nu aveau treaba cu Biserica, dar a plecat sotul cu aceasta rugaciune) si si-a cerut iertare si a inceput si ea sa se roage si au devenit CRESTINI MODEL, el sotul, ajunsese la acel nivel al vietii duhovnicesti care se numeste CONTEMPLATIE lucru ce inseamna ca este rapit cu mintea in Ceruri si avea parte de Bucuria cereasca!!! Aceste momente pot dura cateva minute, cateva ore sau zile!!! Satana se teme f.mult de acest nivel de desavarsire, care mai poarta numele de ILUMINARE!!! Chiar si fiul lor care isi batea chiar tatal, a ajuns si el la fel de BUN crstin, toate aceste fapte minunate castigate de RABDAREA si STARUINTA IN RUGACIUNE a sotului!!! Stiu aceasta din marturisirea directa a CHIAR A DUHOVNICULUI acestei familii!!! A fost la o conferinta la SB anul trecut!!! Iata ca si mirenii care staruie in rugaciune ajung la acest nivel de ISIHIE chiar in mijlocul lumii!!! Este cu neputinta??? NICIDECUM!!! “Dai vointa, iei putere”!!!
La Sf.Munte parintii se roaga NUMAI cu aceasta rugaciune, ei nu au canon sau pravila de citit la psaltire sau alte acatiste sau alte rugaciuni!!! Chiar si rugaciunea dinainte de impartasanie este inlocuita cu 12 ate de Doamne Iisuse!!! Adica fiecare calugar are cate o metanie de 100 de nodulete, si spun Doamne Iisuse de cate 12 ori, deci 1200 de Doamne Iisuse!!! Asta este canonul de Impartasanie!!! Bine, asta este la manastirile mari!!! La pustie calugarii din pesteri si colibe spun Doamne Iisuse chiar pt Vecernie si celelelate slujbe deci le inlocuiesc cu aceasta rugaciune!!! Numai la Sf.Liturghie se aduna cativa pustinici la o coliba ce are si un paraclis unde pot savarsi Taina Euharistiei si se Impartasesc!!! Apoi iar la pustie!!! Si iar “Doamne Iisuse”!!!
Ai vazut ca nu mai avem timp mai de nimic, dar mintea NIMIC nu ne-o poate ocupa decat noi prin gandurile desarte!!! Si prin aceasta rugaciune rostita in minte, alungam gandurile desarte, si impllinim porunca “rugati-va neincetat”!!! Si ne unim TAINIC cu Hristos!!!
Prin aceasta rugaciune scurta va lucra Hristos, de ramanem muti de uimire!!! Chiar de vom avea ispite nenumarate pana la lacrimi amare, sa staruim ca sa ne vada Hristos dorinta de a ne uni tainic cu El si ca nu deznadajduim!!! Ce pana atunci a fost durere va REPARA Hristos cum nu iti poti inchipui!!! Numai sa nu ne dam batuti!!! Chiar de vom deznadajdui, sa ne ridicam imdetiat, sa cerem iertare de la Hristos si sa plecam mai cu avant in lucrarea unirii cu El!!! Hristos vazandu-ne silinta, ne va binecuvanta si ve lucra mai mult in noi, desi noi poate nu ne dam seama, dar se vor vedea progrsele si roadele rugaciunii!!!
Numai asa putem invinge azi rautatea lumii: DOAMNE IISUSE HRISTOASE MILUIESTE-MA!!!

Daniel777 14.01.2010 16:27:02

Rugaciunea neincetata

Care ar fi orele ,si cam cat timp este recomandat a fi alocate rugaciunii lui Iisus? Trebuie neaparat numarate rugaciunile,in sensul ,trebuie sa ne propunem un anumit numar fix de rugaciuni pe zi? sau putem sa stabilim un timp determinat pentru aceasta rugaciune? cum e mai bine?

Daniel777 16.01.2010 21:31:44

Este cineva dintre voi care practica rugaciunea lui Iisus? ce experiente aveti in aceasta rugaciune?

iustin10 16.01.2010 21:53:10

Eu nu ma rog!
Decat rar(vorbesc de rugatul din carti).Mi-ar palce sa o fac ,dar inca lupt cu aceasta neputinta a mea.
Dar mereu am in suflet: Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,milueste-ma pe mine,pacatosul.
Iar daca ar fi sa reduc din cuvinte zic : Doamne Iisuse,milueste-ma pe mine,pacatosul.
Nu o zic de un numar de ori,nu o zic repetat,ci imi este tot timpul in minte.Uneori se aud cuvintele ,alteori nu,e ca o traire,ca un gand.Nu e o rugaciune cu un program,pentru ca,dupa cum se vede nu sunt in stare de asa ceva.E un strigat disperat si permanent,dupa mila lui Dumnezeu

cristiboss56 16.01.2010 21:56:52

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 201457)
Este cineva dintre voi care practica rugaciunea lui Iisus? ce experiente aveti in aceasta rugaciune?

Iertare , dar nu are legatura cu tema TOPICULUI ! La topicul Rugaciunea, gasesti in istoric despre tema care te intereseaza , subtopice dupa pofta inimii ( mai gasesti si la topicul Biserica ortodoxa in general , tot in istoric ).

Daniel777 16.01.2010 22:00:04

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201466)
Eu nu ma rog!
Decat rar(vorbesc de rugatul din carti).Mi-ar palce sa o fac ,dar inca lupt cu aceasta neputinta a mea.
Dar mereu am in suflet: Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,milueste-ma pe mine,pacatosul.
Iar daca ar fi sa reduc din cuvinte zic : Doamne Iisuse,milueste-ma pe mine,pacatosul.
Nu o zic de un numar de ori,nu o zic repetat,ci imi este tot timpul in minte.Uneori se aud cuvintele ,alteori nu,e ca o traire,ca un gand.Nu e o rugaciune cu un program,pentru ca,dupa cum se vede nu sunt in stare de asa ceva.E un strigat disperat si permanent,dupa mila lui Dumnezeu

Consider ca e o problema grava aceasta a neputintei de a ne ruga,la majoritatea dintre noi.Este si o consecinta a vremurilor in care traim,care nu mai au acel har din trecut.
As dori sa iti sugerez sa rostesti aceasta rugaciune in liniste,seara sau dimineata,o jumatate de ora.Este ceva cu totul nou si diferit ceea ce simti atunci cand rostesti aceasta rugaciune in liniste..nu se poate descrie.Dar trebuie sa ajungem sa o practicam,este ceea ce ne lipseste..

Daniel777 16.01.2010 22:05:48

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 201471)
Iertare , dar nu are legatura cu tema TOPICULUI ! La topicul Rugaciunea, gasesti in istoric despre tema care te intereseaza , subtopice dupa pofta inimii ( mai gasesti si la topicul Biserica ortodoxa in general , tot in istoric ).

Da stiu ca am postat aceasta tema unde nu trebuia,insa sa stii ca poate avea o legatura,care sper sa iasa mai tarziu la suprafata,cu impartasania deasa...

Intre ele exista o legatura,si anume modul de a ajunge la Hristos,la dobandirea Duhului Sfant,de care vorbesc Sfintii Parinti(Serafim de Sarov,Simeon Noul Teolog)

Asa ca,daca nu deranjeaza..sa ramana un timp aici...

dani2004 18.01.2010 11:42:02

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 200547)

Niciun practicant nu iti va spune da. Nu mai insista.
Iar daca iti va raspunde vreunul ...

Daniel777 19.01.2010 14:26:33

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 201870)
Niciun practicant nu iti va spune da. Nu mai insista.
Iar daca iti va raspunde vreunul ...

Imi dau seama ca pot fi retineri in a dezvalui din experientele celor ce practica rugaciunea..
A aparut la editura Bizantina un jurnal duhovnicesc,al unei doamne,casatorite,jurnal care incepe din anii 70,in care ea descrie anumite stari dobandite cu ajutorul acestei rugaciuni.

S-a apucat de aceasta practica la 47 ani..

Eu sincer cred ca e posibil,din pacate,ca nimeni de pe forum sa nu practice aceasta rugaciune,constant,in liniste ,acasa,minim o ora--pana la trei ore.....(dupa cum am vazut gradul mic de interes iscat de aceasta tema)...

Marius22 26.01.2010 10:35:51

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 202411)
A aparut la editura Bizantina un jurnal duhovnicesc,al unei doamne,casatorite,jurnal care incepe din anii 70,in care ea descrie anumite stari dobandite cu ajutorul acestei rugaciuni.

Parintele Constantin Coman, in legatura cu exemplul amintit de tine, face urmatoarea precizare:

"M-am bucurat ca am gasit experiente dumnezeiesti la contemporanii nostri. Putem vorbi despre Dumnezeu pe temeiul marturisirii cuiva care L-a intalnit. In anul 1997 ne-a trimis Dumnezeu 21 de caiete care constituiau un jurnal al unei credincioase din Bucuresti. In 1968 aceasta femeie ajungea in Capitala, la o biserica unde un parinte diacon, Victor, lucrator al rugaciunii inimii de la 17 ani, initiase un grup de credincioase care cantau in corul bisericii.

Una dintre membrele corului i-a dezvaluit la un moment dat acestei credincioase ca toate doamnele, sub indrumarea parintelui, lucrau rugaciunea isihasta. In opt luni de lucrare continua a rugaciunii doamna respectiva a ajuns la experiente asemanatoare parintilor isihaiti din Sfantul Munte. Femeia aceasta lucra continuu rugaciunea, iar intr-o stare de liniste si concentrare maxima mai spunea 3.000 de rugaciuni".

Este un bun exemplu ca rugaciunea inimii nu este numai a monahilor si nici numai a mirenilor, ci a sufletului care in fiecare clipa nazuieste dupa Dumnezeu.

Langu 26.01.2010 11:01:12

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 202411)
Imi dau seama ca pot fi retineri in a dezvalui din experientele celor ce practica rugaciunea..

S-a apucat de aceasta practica la 47 ani..

Eu sincer cred ca e posibil,din pacate,ca nimeni de pe forum sa nu practice aceasta rugaciune,constant,in liniste ,acasa,minim o ora--pana la trei ore.....(dupa cum am vazut gradul mic de interes iscat de aceasta tema)...

Nu cred ca este lipsit de interes subiectul,personal am observat ca nu se vorbeste cu usurinta despre anumite trairi de teama ca se pierde darul.Prin "96 am vorbit cu cineva care a practicat aceasta rugaciune si mi-a spus ca initial i-a fost foarte greu,simtea ca se sufoca,iar dupa aprox.trei luni a ramas surprins cand s-a trezit intr-o dimineta rugandu-se din "reflex".Subiectul este foarte interesant,tinand seama ca cel ce are parte de aceasta rugaciune,practic gandeste la doua lucruri in acelasi timp.Ma intreb totusi cum putea face aceast doamna 3000 de rugaciuni stiind ca rugaciunea se face pe inspiratie-expiratie si presupunand ca respiram odata pe secunda(desi nu este adevarat) ar fi avut nevoie de 50 de ore...Mari sunt lucrurile Domnului! Daca este cineva care a practicat si poate indruma eu ma inscriu pe lista celor interesati.

Daniel777 26.01.2010 11:53:41

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 204888)
Nu cred ca este lipsit de interes subiectul,personal am observat ca nu se vorbeste cu usurinta despre anumite trairi de teama ca se pierde darul.Prin "96 am vorbit cu cineva care a practicat aceasta rugaciune si mi-a spus ca initial i-a fost foarte greu,simtea ca se sufoca,iar dupa aprox.trei luni a ramas surprins cand s-a trezit intr-o dimineta rugandu-se din "reflex".Subiectul este foarte interesant,tinand seama ca cel ce are parte de aceasta rugaciune,practic gandeste la doua lucruri in acelasi timp.Ma intreb totusi cum putea face aceast doamna 3000 de rugaciuni stiind ca rugaciunea se face pe inspiratie-expiratie si presupunand ca respiram odata pe secunda(desi nu este adevarat) ar fi avut nevoie de 50 de ore...Mari sunt lucrurile Domnului! Daca este cineva care a practicat si poate indruma eu ma inscriu pe lista celor interesati.

Rugaciunea poate dura intre 3 si 4 secunde...Trei ore inseamna 10.800 secunde/3.5 inseamna 3085 rugaciuni....

Aceasta este rugaciunea cu care se mantuiesc calugarii,si dintre mireni cei care au hotararea sa mearga pe drumul asta...

E o rugaciune in care ne putem pastra mintea intru Hristos,si ne putem dezvolta duhovniceste,pe cand la rugaciunile obisnuite ni se imprastie mintea si de multe ori nu sporim..

Asta nu inseamna ca trebuie lasata pravila obisnuita de rugaciune ,ci la ea sa se adauge Rugaciunea lui Iisus....
Cred ca multi se multumesc sa o spuna in afara casei,pe drum sau la servici,e bine si asta,
dar adevaratele roade se ivesc daca ne straduim cu ea in liniste acasa...

De obicei,daca ar fi cineva care sa o practice cu adevarat,poate nu ar dezvalui asta,dar sper si eu ca din micile nostre experiente sa impartasim ceva celorlalti,pentru ajutor si imbogatire duhovniceasca...

Daca ai ravna sa mergi pe drumul asta,sper ca te va ajutaDomnul si iti va oferi prilejul sa incepi...

anita 26.01.2010 12:29:40

Despre rugaciunea neincetata scrie aici ,foarte bine:
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...-fi-sfarsitul/
Si in aceasta carte cuviosul Antonie indeamna la rugaciunea neincetata:
http://www.librariasophia.ro/carti-C...ca-so-418.html.

dani2004 26.01.2010 14:41:41

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 204888)

Nu prea stai bine cu matematica.

Langu 26.01.2010 17:18:03

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 204898)
Rugaciunea poate dura intre 3 si 4 secunde...Trei ore inseamna 10.800 secunde/3.5 inseamna 3085 rugaciuni....

Aceasta este rugaciunea cu care se mantuiesc calugarii,si dintre mireni cei care au hotararea sa mearga pe drumul asta...

E o rugaciune in care ne putem pastra mintea intru Hristos,si ne putem dezvolta duhovniceste,pe cand la rugaciunile obisnuite ni se imprastie mintea si de multe ori nu sporim..

Asta nu inseamna ca trebuie lasata pravila obisnuita de rugaciune ,ci la ea sa se adauge Rugaciunea lui Iisus....
Cred ca multi se multumesc sa o spuna in afara casei,pe drum sau la servici,e bine si asta,
dar adevaratele roade se ivesc daca ne straduim cu ea in liniste acasa...

De obicei,daca ar fi cineva care sa o practice cu adevarat,poate nu ar dezvalui asta,dar sper si eu ca din micile nostre experiente sa impartasim ceva celorlalti,pentru ajutor si imbogatire duhovniceasca...

Daca ai ravna sa mergi pe drumul asta,sper ca te va ajutaDomnul si iti va oferi prilejul sa incepi...

Iarta-ma,mare gresala cu cele 50 de ore...

Langu 26.01.2010 17:20:34

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 204936)
Nu prea stai bine cu matematica.

Asa este,am impartit 3ooo la 60 de minute si au rezultat...ore.Iertare!

Daniel777 27.01.2010 15:00:26

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 205008)
Iarta-ma,mare gresala cu cele 50 de ore...

De fapt cartea respectiva este de o mare sinceritate,era scrisa sub indrumarea duhovnicului,care ar fi semnalat eventualele erori....Duhovnicul citea regulat acel jurnal,iar prefata e semnata de Sofian Boghiu...

Cine a fost entuziasmat de pelerinul rus,ii recomand si cartea Jurnal duhovnicesc.....

Se va folosi de ea,mai ales ca este o carte scrisa de un mirean,ea era casatorita si pe deasupra si romanca(pentru cei care s-au bucurat de scrierile autorilor(sau sfintilor) rusi ,greci etc..iata ca au si o carte romaneasca despre mantuire)

Eu m-am folosit mult de cartile parintelui Cleopa,au fost ca un abecedar pentru mine,si de scrierile parintilor rusi sau greci...

M-am bucurat mult si de Patericul romanesc,si ma bucur si de acesta carte,pentru ca desi ortodoxia este universala,ne bucuram mai mult cand o scriere folositoare este romaneasca.....

Marius22 27.01.2010 16:01:30

Rugaciunea neincetata nu este la'ndemana oricui deoarece este un "dar de sus". Multi se straduiesc sa o dobandeasca, dar putini o primesc de la Dumnezeu, "stiutorul inimilor".

Daniel777 27.01.2010 16:21:32

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 205326)
Rugaciunea neincetata nu este la'ndemana oricui deoarece este un "dar de sus". Multi se straduiesc sa o dobandeasca, dar putini o primesc de la Dumnezeu, "stiutorul inimilor".

Te-as contrazice totusi putin:

Apostolul Pavel spune : Neincetat va rugati!

Si din scrierile Sfintilor Parinti putem afla ca nu ne putem ruga neincetat,decat daca folosim rugaciuni scurte,dintre care cea mai folositoare este: Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,mantuieste-ma pe mine, pacatosul!

Marius22 27.01.2010 16:34:11

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 205331)
Te-as contrazice totusi putin:

Apostolul Pavel spune: Neincetat va rugati!

Si din scrierile Sfintilor Parinti putem afla ca nu ne putem ruga neincetat,decat daca folosim rugaciuni scurte,dintre care cea mai folositoare este: Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,mantuieste-ma pe mine, pacatosul!

Nu ma contrazici deloc. Sfantul Apostol Pavel ne indeamna, dar acest lucru nu inseamna ca noi chiar ne rugam neincetat. Foarte putini reusesc sa puna in lucrare "ad litteram" indemnul sfantului, si nu datorita ostenelilor lor, ci milostivirii lui Dumnezeu, care ii "aprinde cu focul iubirii dumnezeiesti".

Noi, intr-adevar trebuie sa inmultim, dupa puterea fiecaruia, rugaciunea, si, in niciun caz, sa nu neglijam indemnul Sfantului Apostol Pavel. Sa avem ravna spre rugaciune, dar nici sa nu deznadajduim daca niciodata nu vom atinge acesata masura.

Daniel777 27.01.2010 16:49:39

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 205338)
Nu ma contrazici deloc. Sfantul Apostol Pavel ne indeamna, dar acest lucru nu inseamna ca noi chiar ne rugam neincetat. Foarte putini reusesc sa puna in lucrare "ad litteram" indemnul sfantului, si nu datorita ostenelilor lor, ci milostivirii lui Dumnezeu, care ii "aprinde cu focul iubirii dumnezeiesti".

Noi, intr-adevar trebuie sa inmultim, dupa puterea fiecaruia, rugaciunea, si, in niciun caz, sa nu neglijam indemnul Sfantului Apostol Pavel. Sa avem ravna spre rugaciune, dar nici sa nu deznadajduim daca niciodata nu vom atinge acesata masura.

Nu trebuie sa deznadajduim intr-adevar,indiferent la ce masura am ajuns..

Insa chiar din unele predici care le-am auzit la Biserica,indemnul Sfantului Apostol Pavel,Rugati-va neincetat, poate fi privit ca o porunca!

Ar fi de folos sa cautam in diverse scrieri daca acest lucru e adevarat sa nu!

Miha-anca 27.01.2010 17:20:33

Am si eu o intrebare practica (nu am citit inca tot topicul si nu stiu daca s-a vorbit despre acest lucru): Cum se face numaratoarea rugaciunilor? E greu sa spui Rugaciunea inimii si sa si numeri de cate ori ai spus-o.
Iertati-ma va rog, daca s-a mai vorbit despre acest lucru...

Daniel777 27.01.2010 17:26:57

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 205367)
Am si eu o intrebare practica (nu am citit inca tot topicul si nu stiu daca s-a vorbit despre acest lucru): Cum se face numaratoarea rugaciunilor? E greu sa spui Rugaciunea inimii si sa si numeri de cate ori ai spus-o.

E o intrebare foarte buna! Sincer eu personal nu stiu,dar am cateva raspunsuri partiale:

1. cu metanii,eu nu am asa ceva i nu stiu cum as putea sa le folosesc la numaratoare

2.o opinie a mea: intr-o ora sunt aproximativ 1000 de rugaciuni,deci daca nu trebuie o numaratoare stricta,putem folosi ceasul...

As ruga pe cei care cunosc mai bine sa completeze ...

dani2004 27.01.2010 18:40:16

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 205374)
E o intrebare foarte buna! Sincer eu personal nu stiu,dar am cateva raspunsuri partiale:

1. cu metanii,eu nu am asa ceva i nu stiu cum as putea sa le folosesc la numaratoare

2.o opinie a mea: intr-o ora sunt aproximativ 1000 de rugaciuni,deci daca nu trebuie o numaratoare stricta,putem folosi ceasul...

Nu sunt 1000. Si nu este vorba de numar.

Langu 27.01.2010 19:23:15

Citat:

Daca vrei eu iti fac un calcul,numai ca vor rezulta 3000.Gluma,nu te supara.Intreaba un calugar,informatia de la sursa este cea mai sigura.Cred ca nu trebuie folosit ceasul pt.ca ne distrage atentia,riscam sa fim mai atenti la ceas decat la rugaciune.

Daniel777 28.01.2010 11:47:37

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 205445)
Daca vrei eu iti fac un calcul,numai ca vor rezulta 3000.Gluma,nu te supara.Intreaba un calugar,informatia de la sursa este cea mai sigura.Cred ca nu trebuie folosit ceasul pt.ca ne distrage atentia,riscam sa fim mai atenti la ceas decat la rugaciune.

Am sa intreb cand o sa ma ocazia,deocamdata intreb pe forum!

Daniel777 28.01.2010 12:31:07

Iar ceasul il putem programa pur si simplu sa sune,nu cred ca ne distrage atentia..

Numai ca numaratul metaniilor are ca si scop tinerea mintii la rugaciune.....

Noesisaa 29.01.2010 13:33:30

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 205367)

Practic? Cu un sirag de matanii, cum au calugarii, sau bratare care sunt de cumparat.

Miha-anca 29.01.2010 13:36:57

Aceeasi problema cu numaratul o am si la metanii, caci numarand, imi abat atentia de la rugaciune. Dar am citit undeva ca se pot folosi degetele de la mana stanga pentru numaratoare de la 1-10; iar cu dreapta se numara zecile.

Daniel777 29.01.2010 13:38:48

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 206000)
Aceeasi problema cu numaratul o am si la metanii, caci numarand, imi abat atentia de la rugaciune. Dar am citit undeva ca se pot folosi degetele de la mana stanga pentru numaratoare de la 1-10; iar cu dreapta se numara zecile.

Interesant.....multumesc ,am sa incerc si eu metoda...

Insa cred ca se poate si cu ceasul,daca il punem sa sune dupa un anumit timp,avem un numar aproximativ de rugaciuni...

Trebuie ca acest numar sa fie exact?

Miha-anca 29.01.2010 13:41:01

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 205995)
Practic? Cu un sirag de matanii, cum au calugarii, sau bratare care sunt de cumparat.

Bine, si cum procedezi? Pana la urma tot trebuie apelat la hartie si creion, presupun, atunci cand avem de numarat mii. Sunt insa sigura ca au calugarii o metoda de numarare, fara a nota ceva.

Miha-anca 29.01.2010 13:47:42

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 206001)
Interesant.....multumesc ,am sa incerc si eu metoda...

Insa cred ca se poate si cu ceasul,daca il punem sa sune dupa un anumit timp,avem un numar aproximativ de rugaciuni...

Trebuie ca acest numar sa fie exact?

Asa scrie in "Pelerinul rus"; de aceea am pus o problema de ordin practic, caci el avea de spus de 3000, 6000 si 12000 de ori pe zi Rugaciunea inimii si abia apoi a putut trece la rugaciunea neintrerupta.
Metaniile sunt greu de facut, si acolo am citit ca la inceput nu trebuie sa ne preocupe numarul lor, ci sa le facem incet. Interesant este, ca atunci cand le numaram, oboseam aproape imediat, dar facandu-le incet si fara sa ma gandesc la numar, nu obosesc asa repede si reusesc sa ma ridic fara greutate (tinad cont ca am si o varsta) si sa fac mai multe.

Daniel777 29.01.2010 15:06:23

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 206007)
Asa scrie in "Pelerinul rus"; de aceea am pus o problema de ordin practic, caci el avea de spus de 3000, 6000 si 12000 de ori pe zi Rugaciunea inimii si abia apoi a putut trece la rugaciunea neintrerupta.
Metaniile sunt greu de facut, si acolo am citit ca la inceput nu trebuie sa ne preocupe numarul lor, ci sa le facem incet. Interesant este, ca atunci cand le numaram, oboseam aproape imediat, dar facandu-le incet si fara sa ma gandesc la numar, nu obosesc asa repede si reusesc sa ma ridic fara greutate (tinad cont ca am si o varsta) si sa fac mai multe.

Iti recomand cartea Jurnal duhovnicesc de la Editura Bizantina

Miha-anca 29.01.2010 16:05:32

Multumesc, Daniel. Cand vin in tara - sper curand! - o voi cauta.

dorinastoica14 12.09.2010 17:05:23

1 atașament(e)
Citat:

Voi posta despre metanier.
Cu acesta se numara mataniile

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:30:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.