![]() |
-3 scoli | + 1 biserica
http://www.romanialibera.ro/evenimen...doua-zile.html
Ce parere aveti? Sunt mai importante bisericile decat educatia tinerei generatii? As dori sa discutam la subiect, faptele sunt: Dispar scolile si se inmultesc bisericile |
la fel de importante sunt amandoua...educatia e baza unei civilizatii...cum Romania sta cam prost la caitolul asta, nici nu ma mira disparitia scolilor si asta va continua. e mult de dsc pe tema acestui sub
|
- o explicatie ar fi ca, Biserica iti trebuie oriunde, si unde sunt copii si unde nu sunt, si unde sunt numai batrini, dar si unde sunt predominant copii
pe cind scoala, iti trebuie doar pentru copii - daca sunt -, si nu e rentabila pentru toate partile numai daca nu se ajunge la un numar normal pentru o clasa (altfel nimeni nu face scoala - daca se string in aceeasi clasa copii din toti anii) - alta explicatie ar fi declinul demografic, cresterea negativa a populatiei, si reducerea numarului copiilor, imbatrinirea populatiei cazuri in care e mai mult decit normal sa se inchida scolile, caci nu mai sunt copii care sa mearga, la sate nu mai fac oamenii 7-8-10-12 copii ca ini trecut cind oamenii traiau cu frica de Dumnezeu - o alta explicatie ar fi ca a inceput sa dea valoare a ce conteaza - duhului, cultivarii si cresterii spirituale, si s-a vazut ca lipseste acel ceva care sa-i tina, sa-i ajute, sa isi aseze sufletul pe fagasul binelui - si apai, in trecut invatarura se facea pe prispa Bisericii, iar Biserica invata mai mult decit scoala, te invata sa ai respect, sa fii puternic in nevoi, sa ai nadejde, sa iubesti aproapele, sa ai mila sa ai blindete, sa ai dragoste, sa iti primenesti si sa iti cresti sufletul, te invata mai mult ca nici o alta scoala |
Nu spun ca nu avem tineri in biserica, dar nu avem ca in scoli. E adevarat ca in Biserica ne rugam si pentru ei, dar de cele mai multe ori nu sunt de fata.
Preotul astazi nu mai este ca cel din vechime - si invatator. Asa ca avem nevoie si de scoli. |
Citat:
Iar daca este sa privim strict fondurile de la stat,se stie bine ca de multe ori se duc in cu totul alte scopuri pe apa sambetei. Haideti sa ne punem si asa problema,daca este sa fim corecti! |
ceea ce nu ne place nu inseamna ca e penibil...e o realitate...barurile sunt investitie privata... nu are nici un sens aceasta "neclaritate" si "comparatie". tocmai ca aceasta "cautare" a corectitudinii, ocolind si purtand ochelari voluntar, a adus la aceasta stare.
|
ref: "Nu spun ca nu avem tineri in biserica, dar nu avem ca in scoli. E adevarat ca in Biserica ne rugam si pentru ei, dar de cele mai multe ori nu sunt de fata.
Preotul astazi nu mai este ca cel din vechime - si invatator. Asa ca avem nevoie si de scoli. " - nimeni nu a spus ca se vor desfiinta scolile, avem nevoie de ele, si vor fi si se vor infiinta acolo unde va fi nevoie de ele se vor desfiinta de acolo unde nu mai sunt rentabile, dpdv al cheltuielilor, dpdv a ceea ce pot invata copii (caci nu ai cum sa stringi o clasa de copii din ani diferiti si sa ai pretentia sa poti face ore cu ei, iar acei copii sa poata invata la un nivel cit de cit incit ar fi sa treaca daca ar fi fost la o scoala normala) ai de ce sa tii o scoala la satucurile unde ai populatia imbatrinita, copii mai ioc, posibili copii si mai deloc? in schimb Biserica iti trebuie oriunde, si acolo unde nu mai sunt copii deloc - tinerii in Biserica, sunt foarte putini, cam 1-5%, de Paste mai vin cu profesoara sa-i impartaseasca, dar in schimb foarte putini si cum sa fie, cind nu prea mai sunt (glumesc, sunt pe undeva), dar din parinti care i-au crescut fara frica de Dumnezeu, cum sa se iste asa repede copii cu frica de Dumnezeu? (pentru ei e lupta mare sa o dobindeasca si sa o pazeasca) ne spunea Parintele de o copila pe care parintii nu o lasa la Biserica, dar ea are rivna si ar vrea sa vina, si mai vine pe ascuns, se ascunde de parintii care nu o lasa si o urmaresc... parintii cu frica de Dumnezeu ar lasa sa rodeasca ce le-ar fi fost dat sa plasmuiasca, ar invata copiii sa creasca calauziti de frica de Dumnezeu care multe invata |
Citat:
Spui ca banii de la buget se duc aiurea dar asta nu vine decat in completarea articolului care exact asta afirma. |
Citat:
|
Eu cred ca trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt ele de fapt. In 45 de ani biserica a fost demolata de pe unde s-a putut. Desigur, asta nu se mai zice, sa numaram ar fi bine si cate biserici pe an a demolat Ceausescu. Si mai e si un motiv nenorocit, unii dintre politicieni cred ca asta are priza la oameni, si baga biserici pentru a deveni populari.
In al doilea rand, spitalele si invatamantul nu merg din doua motive foarte mari, ambele legate de politica. Spitalelor ar trebui fie sa li se dea voi sa se autofinanteze din surse proprii, fie sa li se mareasca bugetele. Fiindca buget nu avem, atunci macar sa ii lase sa se descurce, dar nu se vrea nici asta. Iar cu invatamantul sa fim seriosi, nu poti face invatamant cand fiecare ministru schimba legislatia ca are el idei. Astea sunt lucruri pe care politicul trebuie sa si le asumen indiferent de culoarea si apartenenta politica, nu se fac lucrurile bine in un an doi, trebuie multi ani la rand in aceeasi directie. Dar politicienii nostri prefera sa faca subiect electoral din orice. Imi aduc aminte de nemernicul ala de Natase cum a luat fondurile de sanatate si a facut pensie cu 90% marita cu doua luni inainte de alegeri, de n-a mai avut sanatatea fonduri pentru batrani doi ani la rand. Dar lucrurile astea nu se spun. De vina suntem noi toti ca suportam astea. Preferam sa facem politica de trei lei la colt, care cu chioru' care cu prostanacu'. In loc sa dam si noi mai responsabil cu votul asta, ca atat ne-a mai ramas dupa democratie, in afara de a vorbi in piata fara sa auda absolut nimeni. |
Citat:
|
3
acum in scoli se indoctrineaza copiii in oarecare masura,nu mai e cum era odata,mai buna ca scoala de 1000 de ori e educatia pe care o primesc de acasa de la parintii lor,ff stransa de biserica,si rugaciuni pt copiii fff important facute de parinti si preoti binenteles. sunt multi care au ajuns fff destepti si fara scoala,asta nu inseamna ca scoala nu e buna
|
la mine in oras, avem o gara secundara ce e sub un pod rutier. Acum vreo 2 ani am vazut schele, arce metalice, am zis gata, fac o gara mai ca lumea. De fapt toate materialele erau pentru o biserica. Fâs....
|
Citat:
Pana una alta te rog sa explici de unde ai tras asa concluzii "crestine". Ai o imaginatie cam bogata! Eu am spus altceva. Pot sa-ti explic mai pe larg daca e nevoie. |
ref: "Daca tineri nu mai sunt intr-un sat, e de presupus ca satul va disparea sau in orice caz populatia va fi extrem de redusa numeric intr-un timp relativ scurt. Are rost sa faci ditamai biserica? Fa-o demontabila in caz ca n-o sa mai fie enoriasi s-o poti duce in alta parte dar nu investi sume enorme de care se duce lipsa in agricultura ca tot veni vb de sate intr-o cladire care isi va pierde natural utilitatea."
situatia e prezentata la extrem, dispar scolile complet, se infiinteaza Biserici in devalmasie si nu are nimeni nevoie de ele daca nu ar avea nevoie nu s-ar infiinta, caci se fac cu banii enoriasilor copiii (nu vorbesc tinerii, ca acestia deja ar fi la liceu), ci copiii de scoala, acestia ar mai fi, poate sa mai fie, unul, doi, citiva, dar nu asa cit sa fie nevoie de scoala nu mai tin parintii toti copiii, asa incit sa fie nevoie de scoli acolo unde erau inainte (situatia s-a dezvoltat in timp, dar acesta e trendul) (era o emisiune la televizor cu o invatatoare/profesoara, care tinea ora cu 10-15 copii, fiecare in an diferit, copiii - nici unul nu intelegea ce ar trebui sa invete, profesoara - nici ea nu avea timp sa se ocupe de fiecare o ora, iar ora era impartita si raspindita intre diferiti ani, diferite materii, copiii aia, saracii nu invatau nimic) cu siguranta nu se vor desfinta scoli fara analiza, si doar asa de dragul de a le desfinta iar oamenii ce fac cu banii lor - ca ii doneaza, sau vor sa le dea o valoare mai mare prin a-i da pentru ridicarea unei Biserici, nu cred ca e treaba nimanui sa cerceteze ce fac oamenii cu banii lor |
Citat:
|
Citat:
|
Sa nu cadem in extreme. Nu se ridica biserici intr-un sat de 100 de persoane si acelea batrane. Iar daca dispar clase, dispar din cauza noastra, nu mai vrem sa avem urmasi. Cand eram copil, eram 32 in clasa si erau cel putin cinci clase de I, II, III .... XII.
Deci, se vor ridica biserici acolo unde trebuie. Nu cred ca o biserica se ridica de dragul de a se ridica ceva. Iar scoala nu trebuie eliminata daca avem copii. |
Citat:
S-apoi Daniela-Iuliana,crezi ca profesorii isi invata elevii sa fumeze sau alte prostii?Sau sa inteleg ca ai invatat geografie,matematica etc. pe prispa bisericii??????? Cred ca este important ca un copil sa fie educat in spirit crestin,insa de acest lucru nu se poate ocupa numai biserica.Parerea mea este ca ar trebui sa ne deranjeze alte aspecte ale societatii. Scoala ne ofera reusita in viata, pe cand biserica este corabia mantuirii noastre! |
Citat:
Citat:
Citat:
Si acuma serios vorbind, o tara nu se salveaza incepand cu marirea pensiilor. E drept totusi ca pensionarii merg la biserica si voteaza ce le zice popa! Citat:
Citat:
|
Citat:
|
ref: "tu ai vz o mana de copii facand naveta km buni prin viscol ca sa meraga la scoala?????????se pare ca nu....eu am vz "
spunti-mi, cum se poate face o ora de clasa (sau un an de studiu) cu 10-15-20 copii de ani diferiti, citi invatatori/profesori iti trebuie sa tii pe stat, care sunt cheltuielile logistice, de salariu, de ingrijire, de incalzire? spuneti ca ar merita orice, oricit s-ar cheltui (poate, dar la privat, daca platesti tu, poti face sa stea invatatorul si cu o clasa de 2 copii) copiii aia, daca ar fi 2-3-4 intr-o clasa ce ar putea invata, nivelul ar fi dezastruos, nu au competitie, nu au varietate, nu se impulsioneaza, nu se completeaza, ar fi la un nivel dezastruos iar daca e sa tii ora cu toti anii de-odata, nu iese nimic, nimeni nu va putea invata ceva daca acel catun avea scoala, avea, caci in trecut erau copii, daca nu mai sunt decit citiva, se poate tine scoala? vazui la televizor oamni dintr-un sat suparati ca se va inchide scoala lor, asa e, copiii vor face naveta, ei or vrea poate sa se faca o clasa de an cu 5 copii, da ce e scoala privata? inca ceva, ceva ce obtii greu pretuiesti mai mult, faptul ca acei copii vor face naveta, ii va face sa dea mai multa valoare scolii si a ce invata, ca vor avea de luptat ca sa invete inca ceva, revin, daca parintii ar fi fost cu frica de Dumnezeu, sa lase ce era plamadit, ar fi fost copii, si ar fi fost rentabil sa se tina scoli |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
se zice credinta cere sacrificiu nu?????? de ce sa nu faca naveta credinciosii draga, daca e sa o luam asa?????????? asta e o aberatie.....dar, asa cum se platesc bani pt preoti asa ar putea sa plateasca si un biet cadru didactic |
Citat:
|
Citat:
In schimb, avem nevoie, si starea actuala a societatii o impune ca pe o necesitate, de mai multi profesori, medici si preoti cu vocatie, care sa-si duca la indeplinire lucrarea intr-un mod responsabil. |
Doamne ajuta
Ministerul educatiei sa se ocupe de construirea scolilor si asa vor fi multe la fel ca sfintele biserici dar acest minister nu se poate ocupa nici de zugravirea lor
|
Citat:
|
Citat:
Daca nu aveai piatra de aruncat in Biserica, iar acum crezi ca ai gasit, te inseli... tot nu ai. Biserica tocmai trimite la scoala pe tineri si se straduieste sa ofere meditatii gratuite tinerilor (cazuri din Bucuresti). |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Daca ne legam de faptul ca in plina criza economica, inca se ridica biserici, acest lucru nu se intampla neaparat din fondurile primite de la stat, ci din donatii, sponsorizari, si, in ultima instanta "banutul vaduvei". Preotii si toti ceilalti crestini care participa la viata bisericii de care apartin, cunosc prea bine acest lucru. Poate este si o urmare a faptului ca in Biserica este mult mai prezenta milostenia, si este normal sa fie asa. Nu stiu in ce masura comunitatile, in afara impozitelor ce merg la stat, doneaza bani pentru ridicarea/intretinerea unor scoli sau spitale. Aceste institutii sunt nevoite sa astepte fonduri numai de la stat. In privinta salariilor chiar nu are rost sa discutam deoarece nu exista mari diferente intre cele trei categorii. Din aceasta perspectiva, pentru marea majoritate a preotilor, ziua de maine, este la fel de grea ca cea a unui profesor sau a unui medic. Exceptii exista peste tot. Nu trebuie insa sa generalizam. |
ntz, ntz, ntz.... toate relele pe pamantul asta se intampla doar BOR-ului. noroc ca exista ca sa avem pe cine da vina. mai bine am vedea barna din ochiul nostru. fiecare vom plati pentru pacatele noastre, de ce sa ne facem altele aiurea?:7:
|
Citat:
Nu se mentioneaza faptul ca, da au aparut 4000 de biserici, dar mai mult de o treime sunt biserici sectare care sunt ridicate mai ales cu fonduri din strainatate si apoi din contributia oamenilor, din bugetul de stat mai putin. Alt lucru care nu este mentionat: cate dintre bisericile care au primit finantare de la buget au fost terminate? Eu personal stiu, numai pe unde am locuit eu in Romania, 3 biserici incepute cu mai mult de 10 ani in urma care nici azi nu sunt terminate. Scad numarul de scoli si gradinite? Ma scuzati dar la gradinita nici eu nu mi-as trimite copilul, prefer sa il educ acasa. Cei 7 ani de'acasa fac cat 12 gradinite. Apoi, nimeni nu calculeaza numarul de facultati particulare aparut in ultima vreme. Articolul incearca sa arunce voit vina ca banii de la buget se duc la biserici in loc in invatamant! Pai cum sa le dea bugetul bani scolilor cand multe din acestea (scoala unde am invatat eu) au vandut din spatii ca sa... se construiasca o patiserie!!!! Iar banii obtinuti cica au modernizat parcul din curtea scolii (am lucrat in invatamant in acea scoala - spun asta pentru cei care considera o poveste inventata). Nu mai discutam de sumele de bani venite de la UE pentru modernizarea invatamantului... cate calculatoare au ajuns la profesori si rudele lor in loc in laboratoare. Sa fim seriosi... nu biserica e de vina... noi oamenii ca nu ripostam cand politica distruge invatamantul. |
Citat:
|
Cred ca stiti deja opinia mea, o tara fara scoli in ziua de azi n-am auzit, decat daca e vreun trib de nush unde, tari fara biserici (adica unde nu au mare importanta) sunt destule, si bogate si civilizate pe deasupra.
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:32:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.