![]() |
Ce parere aveti despre Oastea Domnului? este o miscare pro sau contra ortodoxa? Apara si intareste credinta ortodoxa sau mai degraba aluneca catre partea protestanta?
|
Este o miscare absolut exagerata asa cum sunt si ucenicii ieromonahului Visarion Iugulescu,care au format in Bis.Ortodoxa o alta miscare habotnica iesita cu mult din tiparele canonice.
Daca asa zisa oaste a domnului o intalniti mai mult in zona ardealului pe ceilalti ii veti gasi mai mult in Bucuresti si sunt foarte usor de reperat pt ca au o atitudine absolut similara cu a sectantilor. |
Eu n-asi crede ca este o miscare exagerata, de ce este exagerata? pt ca traieste mai intens invatatura Scripturii si a Bisericii? pentru ca se da inapoi de la chefuri si betii? sau pt ca incearca sa-L vesteasca pe Domnul Iisus Hristos celor nepasatori? de asta este exagerata? sau de ce?, singura problema a Oastei Domnului este ca in multe adunari se vede clar influenta cultica protestanta, dar sant si adunari ale Oastei in multe parohii conduse chiar de preot, se poate face usor o comparatie intre parohiile care au OD si intre cele care n-au, asta daca vrem sa fim realisti, Oastea Domnului este o binecuvantare pt Ortodoxie, daca mai multi preoti s-ar sti folosi de ea, parohiile lor ar fi mult mai "imbelsugate" sufleteste, Domnul sa ne lumineze!
|
Citat:
|
Vreau sa te contrazic, cei din OD nu se cred superiori, nici neprihaniti, faptu ca nu sunt ca ceelalti te deranjaza? ca nu sunt intr-o oala cu toti? sa sti ca pentru multi preoti ei sunt un real ajutor in misiunea pe care o au, si ce este mai bine; un sat plin de cazane cude tuica unde oamenii sunt mai mult ametiti decat treji? si astea au biserica si preot, dar e cam degeaba! In oastea lui Hristos suntem cei care umblam alaturi de El, toti cu siguranta nu santem! Da am auzit predicatori de ai lor, ar putea fi un exemplu pt multi preoti care nu-si implinesc misiunea, eu nu vreau sa judec ca nu sant in masura, dar trebuie sa fim realisti, nu sa ne ascundem si sa zicem, "nu-i treaba noastra,ca de aia este preot" nu uita, suntem datori sa-l vestim pe Domnul, asa pe limba ortodoxa nu ca protestantii, dar sa-l vestim! Si singura mea durere cu privire la OD ramane aceea ca exista in ea foarte multe influiente protestanta, de astea trebuie sa ne ferim, nu de oaste in sine! Domnul Sa ne lumineze!
|
Citat:
|
Dupa cate stiu,oastea Domnului nu are binecuvantare,deci e in afara Bisericii..Siii...cu ce e cineva mai ostas decat altzii in dreptmaritoarea noastra Biserica decat mine sau dacat altzii?Mi am dat seama de viclenie,in toata sinceritatea unora dintre ei,atunci cand un neoprotestant s-a laudat ca cei din oastea Domnului de la nu stiu care biserica s-au botezat la ei...
|
Oastea Domnului, despre care vorbesc eu, cea infintata de Parintele Iosif Trifa, are binecuvantarea Sf Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si exista si un reprezentant , P S Calinic, intradevar exista si alti "ostasi" dar nu ai Domnului, acestea se folosesc de nume dar sunt cu totul protestanti, poate tu pe acestea ii cunosti, cei pe care ii cunosc eu, participa la Sf Liturghie, se impartasesc si adunarile le tin tot in biserica inainte de Vecernie! Mai ostasi decat alti, putem fi! cei care il urmam cu adevarat pe Hristos, crezi ca un betiv , desfranat, ucigas etc, este Ostas a lui Hristos? nu, si-a pierdut de mult solda, numai ca acest Comandant, ne mai asteapta sa ne "recruteze"
in Oastea Lui, nu neaparat in organizatia "Oastea Domnului", ci in marea oaste a Bisericii!, ok sper ca ai inteles ce am vr sa zic, Domnul sa ne ajute! |
Daniel!ai dreptate,are binecuvantare din 1920,dar apropo,despre betzii,ca te tzii cu dintzii de ele:Parintele Arsenie Boca spune ca daca vedem un preod vrodata rupt de beat prin santzuri,sa-l ridicam,ii sarutam mana dreapta,il conducem acasa,si dimineatza ne spovedim dumnealui...
|
Nu vreau sa contest sincreitatea ideilor Oastei Domnului de la infiintzare.Dumnezeu sa-il odihneasca pe parintele Gheorghe Calciu,dupa cate stiu a suferit in gulagul romanesc 20 de ani si facea parte din Oastea Domnului,si adormit acum,in ziua Intrarii Maicii Domnului in templu.Sper din suflet canonizarea lui,in viitor,dar a cui mana este aceasta fosta,actuala si viitoare trecere la neoprotestantzi in masa?Eu zic ca a vicleanului..Cu toate ca Iosif Trifa a fost ampotriva acestei iesiri din biserica!A spus-o clar!Asa ca...hai sa lasam adunarile cele de acasa,cum fac neoprotestantzii.Inca nu e cazul,nu e prigonita Maica noasta,Biserica.
De fapt,dupa cate stiu,nici Luter,parintele protestntzilor nu a avut deloc idei rele(oprirea groaznicei inchizitii,taxele mari percepute de Vatican credinciosilor...).La fel le-a spus si el,sa nu se lepede de biserica |
:)Sub ascultarea Bisericii,Oastea Domnului este o binecuvantare.Altfel se transforma in fel de fel de grupari sectare.Faptul ca fiecare are voie sa predice,desi este canon care interzice predica mireanului in biserica,face ca multi sa cada in pacatul mandriei.Am cunoscut si cunosc multi ostasi,unii mai buni si altii mai asa,dar se vede la ei ceva din specificul sectarilor.Poate si de aceea protestantii au aprecieri la adresa lor. Doamne ajuta!
|
In tara noastra exista doua ramuri ale Oastei, ramura Sibiului care este sub ascultarea si binecuvantarea Sf Sinod, si ramura de la Simeria, care zic ei ca ar fi ortodocsi, numai ca nu prea se vede, cu privire la acestea, Biserica are anumite retineri,
Dar fratilor, ramura ortodoxa a Oastei este de un real folos, pt Biserica, atatia tineri care se afla pe calea credintei si a Bisericii sunt in OD, nu fiti prea duri, prea transanti, o fi dintre ei si mandrii bineanteles dar mandria ne paste pe fiecare dintre noi, si atat timp cat mai ales in adunarea ortodoxa a OD din cluj, participa fregvent IPS Bartolomeu si PS Vasile nu vad unde-i teama si ratacirea? |
Putem sti ce anume a avut an vedere Oastea Domnului(hai sa-i zicem Statut),ce a vrut Oastea Domnului cand a cerut binecuvantare la 1920?Punct cu punct.Si nu cred ca iesirea din Biserica.Danyel,iar pe tine te rog daca tot faci parte din Oastea Domnului sa fii impotriva celor care cred ca rugaciunile noastre,ale ortodocsilor au valoare si ampreuna cu alte culte(la sectari).Adica,cu alte cuvinte,iesirea cu un picior afara din Biserica,asha,,shi cu timpul copiii actualilor sa fie peste catziva ani total afara.Mare nadejde am an tine,Danyel!!!
|
O prapastie de smerenie ne trabah!cum bine ne spune parintele Arsenie Boca!!
|
Ce vreau sa va spun e din experienta sltor miscari, Oastea Domnului nu prea este prin partile noastre.
Dar zic, Biserica noastra nu are nevoie de nimic alceva pentru a-si indeplinii misiunea. Se poate face in Biserica tot ce e nevoie, nu e nevoie se organizatii sau grupari suplimentare. Da, inteleg contextul in care acestea s-au infiintat si lipsurile din activitatea bisericeasca pe care vor sa le compenseze, dar daca m-ati intreba, as zice ca tot in Biserica se pot indrepta si acestea, tot in Biserica se pot plin si aceste lipsuri, pentru ca nu este comunitate mai deplina decat credinciosii in jurul preotului in Biserica. |
Nu fac parte in sensul ca nu sunt membru al Oastei,atata ca ii cunosc si imi face placere sa mai particip din cand in cand le o adunare, si nici scopul acestei miscari nu este de a-si face adepti, pt ca nu este o secta sau cult, trebuie sa intelegem ce vor acesti oameni, ca sunt laudati de sectari este adevarat dar asta pt ca nici sectarii nu stiu sigur ce rol au, ca au trecut altii de la oaste la sectari, e adevarat, si mai multi au trecut direct din Biserica la sectari, si vezi Biserica merge inainte, inseamna ca acestea nu au inteles nici ce e Biserica nici ce e oastea, La adunarea pe care o cunosc, conducerea o are preotul si nici un cuvant impotriva Bisericii nu se aude in aceea adunare, se dau adesea citate din sf Parinti, si se face apel la reantoarcerea trairii invataturilor lor, Voi v-ati facut nustiu de unde si din ce experiente o parere proasta despre Oaste, sunt de acord, sunt printre ei si mandri si sunt si din aceea care sunt cu un pas in Biserica, dar de astea sunt peste tot, daca sunt cu un pas in Biserica e bine, Domnul sa-i ajute sa fie cu amandoi, dar nu uitati dupa cum spunea IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, "decat la carciuma mai bine la Oaste" Doamne Ajuta!
|
E adevarat ca "decat la carciuma mai bine la Oaste", dar exista pericolul ca ei sa practice si sa propage un crestinism deformat. La Sibiu situatia este mai buna pentru ca se afla sub controlul Pr. Prof. Vasile Mihoc, care e atent la eventualele derapaje. Totusi, eu nu cred ca este necesara o astfel de miscare. Innoirea vietii bisericesti se poate face prin mijloace traditionale, nu e nevoie de "hei-rup!"
Am constat din relativ putinele contacte cu "ostasi" sau visarionisti ca sunt departati de duhul autentic ortodox, de marii duhovnici, de cantarile psaltice, preferand pe Iosif Trifa sau Visarion Iugulescu, cantece si versuri cu iz neoprotestant. Sunt niste grupari pietiste, care promoveaza individualismul religios, cu caracter antieclezial. Christos Yannaras este foarte critic la adresa unor astfel de miscari, care exista si in alte tari ortodoxe. In opinia sa, pietismul este marea erezie a timpurilor moderne. |
De ce acessta frica de Oaste? de ce va temeti de ea? chestiile pe care le-ati spus despre oaste sunt relative si nici decum o caracteristica! de ce nu vreti sa fiti realisti si sa vedeti ajutorul acordat de oaste preotilor in misiunea lor? Nu conteaza ca lumea zace in betii, in desfranari si alte patimi, conteaza sa nu existe miscari "exagerate" Nu, miscari care cateodata ii trezesc din somn pe cei care dorm in ogorul Domnului, Oastea nu a deranjat niciodata preotii ravnitori ci mai mult, ei au apreciat-o, a deranjat pe aceea care nu stiau sigur de ce sunt preoti, Bineanteles ca inoirea vieti se face in Biserica, dar intrebarea este, cat se face? sa fim realisti, Asta vrea si oastea, o inoire a vietii noastre, in Biserica, nu doar traditii si formalism! OD a adus spre biserica mii de suflete care niciodata inainte nu au cunoscut pe Hristos si Sfintele Taine, asa ca n-ai nici un drept sa o acuzi! Ea spre deosebire de alte miscari, are roade si roadele se vad, De ce incercati sa starpiti acest minunat lucru din Biserica lui Hristos? cine va influenteaza mintile? cunoasteti cu adevarat OD?
|
Danyel
Nu stiu sigur daca mie te-ai adresat ... dar uite care e parerea mea. Despre betivi, atei, desfranati s.a. nu cred ca mai e nevoie sa spunem ca sunt dezaprobati de Biserica. OD nu aduce nimic nou din acest punct de vedere. In schimb insa OD aduce un duh nou in interiorul ortodoxiei, strain de cel traditional. De aceea OD poate fi mai daunatoare Bisericii daca isi propune deturnarea de la caracterul ei eclesial catre individualism si pietism. Marele ganditor crestin Yannaras subliniaza acest pericol de a transforma credinta in religie, care incearca satisfacerea ego-ului si are ca rezultat mentinerea intr-o cunoastere superficiala si falsa. Adica un crestinism edulcorat, fad, suficient si, in ultima instanta, fals. Un astfel de mod de viata nu va fi incununat cu sfintenie. Nici denominatiunile neoprotestante, nici OD, nici visarionistii, nici o miscare pietista nu are sfinti. Sfintenia apare acolo unde este o credinta curata, smerenie adevarata, viata traita in ascultare deplina de Biserica. Este mai bine sa avem o credinta autentica, chiar cu mai putini credinciosi, decat o credinta deformata cu mai multi credinciosi. A promova modele false este gresit. Scopul (=sa fie mai multi oameni credinciosi) nu scuza mijloacele. Am spus in mesajul anterior cate ceva despre formele de manifestare ale miscarilor pietiste din spatiul ortodox. Despre cantarile care n-au nimic cu muzica psaltica, despre textele lacrimogene, despre senzatia de superficialitate pe care o resimte oricine a gustat ceva mai bun. De pilda, sa asculte cineva un cor de la Athos si apoi sa mearga intr-o biserica unde se canta cantari de la OD. Diferenta este ca de la cer la pamant. Numai cantarile si este suficient pentru a compara spiritualitatea ortodoxa autentica si pseudo-spiritualitatea de la OD. Aici sta prost OD, la ortopraxie (vietuire dreapta). Si in loc ca acesti oameni zelosi din OD sa se intoarca la matca ortodoxiei, ei prefera sa se inspire de la gruparile neoprotestante. De ce? Pentru ca este mai pe intelesul lor si pentru ca este o hrana mai usoara, care le umfla ego-ul. Hrana tare a ortodoxiei nu este pentru prunci, nici pentru oameni mandri. |
Io,Danyel,cunosc un penticostal,da nici el bietu nu stie de unde e numele sectei lui.Mi-e drag,asa ,ca si om,avea mari pacate in tineretze.Fuma,bea,preacurvea,,,da cand s-o hotarât sa se boteze la ei,acolo,mai sa stii ca s-o lepadat de porcariile alea.An schimb a primit duhu ereziei.Bineantzeles ca s-a nascut omu antr-o familie de "pocaitzi".Daca ma lauda pe mine un ortodox,iti spun sincer ca e baiu.Da daca ma lauda un neoprotestant e baiu de on milion de ori.Ce vad frumos la ei(noeprotestantzi) e nasterea de prunci,demn de laudat,si purtarea(a unora)crestineasca,la nivel,exclusiv aici,pe orizontala.Dar haideti,sa luam pelde de Maica Domnului si de sfintzii de la ea incoace,ca de mii de ori aveau sfintzii trairi crestinesti decat fratzii nostrii neoprotestantzi,ca se vorbeste clar de rugaciunile sfintzilor in scripturi....Ca a gresit sfantul sinod cand a dat binecuvantarea pentru Oastea Domnului,mi-e si teama sa ma-ntreb..Asta numai Bunul Dumnezeu stie de ce a angaduit sa se antample.Imi place sa cred ca pentru intoarcerea multora la dreapta credintza!!!!!
|
Oastea Domnului are un foarte usor iz de indepartare de la ortodoxie. Atat de usor incat te fura imediat de nas. Eu nu cred in aceste "ramuri" ale bisericii. Ce este atasat bisericii se poate desprinde oricand sa cada si sa se usuce. Intr-adevar Oastea Domnului, a fost la inceput una cu biserica ortodoxa dar cu timpul a deviat incet incet de la cursul initial. Dar mai bine cititi parerea parintelui Cleopa, contestata de asa zisii ostasi ai domului. Mie imi par mai degraba dezertori...
http://diverse.crestinortodox.ro/despre_oastea_domnului_-c117-p35-new.html "Oastea Domnului" a fost o asociatie crestina, la inceput aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Cat timp aceasta asociatie a avut conducatori buni, ea a adus mare folos Bisericii, caci foarte multi crestini paraseau imoralitatile, betiile, fumatul, desfranarile, hotiile si alte feluri de rautati, care periclitau moralitatea publica. Dupa ce insa a ramas fara povatuitori buni si invatati, cei ce au ramas adevaratii ostasi ai lui Iisus Hristos si bunii crestini s-au imputinat; multi din ei, din cauza lipsei de povatuitori luminati si necunoscand Sfintele Scripturi [...]Aici la noi vin preoti de pe la multe parohii din diferite parti ale tarii noastre si se plang de greutatile pe care le fac unii din cei ce-si zic "ostasi ai Domnului", deoarece - spun preotii - unii din "ostasii Domnului" au trecut la sectari; altii se aduna singuri, fara voia si stirea preotilor din parohia respectiva; altii defaima cantarile Bisericii si zic ca sunt grecesti si vechi si de aceea nu mai sunt bune azi si ca numai cantarile de la oastea Domnului sunt bune. Altii, din asa zisii "ostasi ai Domnului", vin in biserica dar nu fac semnul sfintei cruci, nu vor sa ia sfanta anafora, nu vor sa se inchine si sa sarute sfintele icoane, si alte multe abateri pe care nu le mai scriu aici. (Pr. Cleopa) |
Cine e fara de pacat, acela sa arunce primul piatra. Fratilor, eu sunt membra a Oastei Domnului, asa ca astept pietrele!:D
In plus, nu am sustinut niciodata ca cei ce nu merg la adunarile oastei nu sunt ostasi ai Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Si nici ca ostasii sunt neprihaniti. Dar pe mine OD m-a apropiat de Sf. Biserica Ortodoxa. Si cred ca se completeaza perfect. Pe cei care o critica, va invit sa veniti la adunare, si sa vorbiti si cu preotii care ne conduc. Pe mine, un preot ortodox m-a adus la oaste.Si duhul de dragoste, de lupta si de acceptare ma tine acolo. Adresa mea de mail e totdiana@yahoo.co.uk, daca vreti detalii pentru a participa la adunari, ma puteti contacta. In plus va invit sa vizitati www.oasteadomnului.ro/forum. cred ca acolo se vede cel mai bine duhul oastei (si al BOR). Multe sectiuni sunt intretinute de preoti. |
Doamne ajuta!
Eu consider ca Oastea Domnului are o tenta sectanta...canta acompaniati de orga, lucru ce este condamnat de Biserica:"anatema sa fie!".Cei mai multi "ostasi" sunt in Ardeal si lucrul asta consider ca este numai din lipsa vetrelor de rugaciune, a manastirilor.In una din adunarile din Sibiu au pus la iconostas o fotografie cu Iosif Trifa intemeietorul OD...si un alt lucru ciudat, la adunari predica si femeile:dontgetit:eu cam atata am avut de spus...Doamne ajuta! |
Manastirile din Ardeal dupa cate stiu nu sunt rezultatul neevlaviei locuitrilor,ci tunurile generalului Bucov care le au tunat si facut harcea parcea cu traitori din ele cu tot.Acum daca s-ar cerceta,s-ar vedea cum s-au inmultzit in 17 ani!
|
Am vazut ca teologul grec Yannaras, in "Libertatea moralei", ii cam pune la punct pe cei din grupari pietiste precum "Oastea Domnului". Zice ca nu prea au treaba cu duhul ortodox, fiind grav afectati de un duh bolnavicios, pietist, imprumutat din protestantism.
|
Citat:
|
ce intelegi tu prin "miscare... in sensul ei autentic" si prin faptul ca ei ar fi mai "ravnitori"?
|
Citat:
|
As mai vrea sa spun ca "Oastea Domnului", ca si proiect, a fost sustinuta indeaproape de mitropolitul PS Nicolae BALAN, dupa infiintare.
In anii care au urmat dupa infiintare, adunarile anuale - care se numeau CONGRESE - ale Oastei Domnului care aveau loc in duminica Rusaliilor, se tineau in catedrala mitropolitana din Sibiu. Bineinteles ca si PS Nicolae Balan participa activ si cu binecuvantarea lui se faceau toate. Parintele Iosif TRIFA a avut un mare sprijin in mitropolitul Ardealului. Si cred ca fara sprijinul acesta, misiunea sfintiei sale nu ar fi avut aceeasi amploare si rasunet. Pacat ca pe parcursul ultimilor ani din viata parintelui, au intervenit neintelegerile dintre ei. Eu le-as spune conflicte interpersonale datorate faptului ca fiecare dintre cei doi avea o personalitate puternica. Si au mai intervenit si ceilalti "consilieri" care au bagat strambe. Cum se spune pe drept cuvant, acolo unde oamenii se hotarasc sa-l slujeasca pe Dumnezeu vine si Diavolul sa-si bage coada. In aceste conditii a fost caterisit in 1937, iar la 12 februarie 1938, parintele Iosif TRIFA a trecut in lumea celor drepti, dupa ce in repetate randuri a inaintat catre Mitropolie memorii, scrisori si cereri de iertare. Luand act de aceste dovezi, imediat dupa Revolutia (sau lovitura de stat) din 1989, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a ridicat caterisirea parintelui Iosif TRIFA. Astfel, memoria sfintiei sale a fost reabilitata, dupa mai bine de 50 de ani. |
Aparitia OASTEI DOMNULUI
Oastea Domnului,apare in preajma anului 1923 la indemnul Duhului Sfant care a lucrat prin parintele Iosif Trifa. In cartea "Istoria unei Jertfe",in volumul 2,scrisa de fratele Traian Dorz,la pagina 30 citim asa: Rasare "Oastea Domnului" In preajma anului 1923,imi faceam un bilant al activitatii mele de 10 ani de preotie la tara si un an redactor la foaia "Lumina Satelor". Si ma gandeam cu durere la zadarnicia celor 11 ani de strigare in pustiu,fara urme si fara roade.Era noaptea tarziu.Pe sub fereastra casei mele tocmai trecea urland un card de betivi. Asta mi-a sporit si mai mult durerea.Am cazut in genunchi plangand si m-am rugat Domnului plangand sa-mi ajute.In anul ce vine,sa lucrez cu mult mai multa izbanda. In aceasta noapte,Duhul Domnului mi-a inspirat gandul unei hotarari care s-a publicat in numarul de Anul Nou 1923,al foii "Lumina Satelor". In aceasta hotarare ii chemam pe cititorii mei sa intre in anul cel nou cu hotarare de lupta contra betiilor,sudalmelor si altor pacate. Prin iscalirea unei Declaratii,ii chemam sa se hotarasca contra pacatelor. Ii chemem intr-un fel de VOLUNTARIAT de lupta apriga contra pacatelor. Din acest inceput a iesit pe urma Miscarea "Oastea Domnului". Initiativa acestei Miscari este asadar pe de-a-ntregul a Domnului.Cu nimeni n-am avut absolut nici o consfatuire si nici o intelegere cu privire la aceasta Miscare.Si de la nimeni n-am avut absolut nici un fel de incredintare speciala pentru infiriparea ei. Si nu numai initiativa acestei Miscari este a Domnului,ci si creatia intreaga este a Lui. Acestea au fost cuvintele parintelui Iosif Trifa,reproduse de fratele Traian Dorz in cartea amintita. Cu timpul Oastea Domnului a luat amploare si s-a dezvoltat. Ea a reprezentat si reprezinta o serioasa amenintare pentru "imparatia intunericului". _Aripa ortodoxa a oastei este de real folos credinciosilor ortodocsi acolo unde ea activeaza; ma mahneste adang faptul ca fratii ortodocsi lovesc in aceeasi frati ortodocsi, din OD, Domnul sa ne dea putere sa traim in unitate Amin!________________ |
ma bucur foarte tare ca ai specificat aripa Ortodoxa, altfel tot ce ai spus iti era rastalmacit. Probabil ca o sa repet ceea ce au mai spus alti frati, dar in Oastea Domnului este impartita, una ortodoxa si una cu o tenta puternic neoprotestanta.
|
Intr-adevar,Danyel,frumos gând al lui Traian Dorz.Stii ce cred eu despre divortz la sotz-sotzie?Ca nu exista.Ma refer strict la sfânta taina a cununiei.Indiferent ca se impaca sau nu pe parcurs.Asa imi place sa cred si despre gramada aceea de ortodocsi lepadatzi de Dreapta credintza (nu e neaparat ca au plecat din Oastea Domnului si s-au "pocait",poate s-au lepadat si direct).Ca acea lepadare de dreptmaritoarea Biserica nu s-a facut.Sau nu s-a facut pe deplin.Ce greu e pentru neoprotestantzi sa intzeleaga ca eu,românul ortodox sunt crestin de mai demult de mine.Sunt crestin de la venirea maritului si intru tot laudatului apostol sfânt Andrei,aici,la noi,sper ca nu gresesc.Caci,Mântuitorul(din viatza sf.apostol Andrei)i s-a aratat si i-a spus:"Du-te,marturiseste-Ma te asteapta multi".Si i-a enumerat popoarele printre care si scitzii,adica si pe noi.Scuzati-ma am iesit putzin din topic
|
Mandria = cel mai mare pacat capital.
Uitativa pe acest forum la ce scrie fratele Matei Vasilica : http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=1184#1184 Si face parte din Oastea Domnului Sibiu.(cea care are aprobarea Sfantului Sinod) Si afost banat de pe acest forum : http://www.oasteadomnului.ro/forum/. (forum care a apartinut domnului Sorin Tanase,membru OD-Sibiu, si care acuma e forumul oficial al Oastei Domnului Sibiu, www.rotld.ro => domeniul apartine : Asociatia Oastea Domnului - Str. Charles Darwin nr. 11 Sibiu) Deoarece afost considerat un ortodox-conservativ, intolerant si fara "dragoste" fratesca, fata de "frati" de alte confesiuni crestine. A scrie ca Biserica Romana nu e capabila sa ofere alternative... ca numai Oastea Domnului e singura capabila de acest lucru... ce e? Uitativa pe aceste doua forume, si faceti-va voi insusi o parere. Veti vedea ca majoritatea se cred mai deosebiti, comparativ cu ceilati ortodocsi nemembri ai Oastei Domnului. Si ca defapt un ortodox, are nevoie pe linga Biserica neaparat sa fie si mebru al Oastei Domnului.... |
Citat:
|
Iubiti frati, nu e bune sa vorbiti in necunostinta de cauza ca va faceti dusmani ai Bisericii si implicit a lui Hristos, cei din Oastea Domnului nu se cred mai superiori si nu spun ca e neaparat nevoie sa fi in OD ca sa fi mantuit, ei s-au grupat intr-o asociatie care vrea sa traiasca invataturile Bisericii mai intens, la fel ca si monahii, poate cineva sa-i condamne pe calugari ca se cred mai presus de ceelalti credinciosi? bineanteles ca nu! , necunostinta despre OD se datoreaza proastei informari, in OD sunt multi preoti ravnitori pentru Hristos si Evanghelie, or daca ei sunt in ratacire ca-L marturisesc pe Hristos si Evanghelia Sa, atunci care suntem drepti?....
|
Citat:
Dusmani ai Biserici? si implicid a lui Hristos? Deunde pina unde o miscare este Biserica, sau chiar Hristos? Nu am cuvinte... Insa mai bine va las in fanatismul dumneavostra, care va face orb in a vedea cate elemenete neoprotestante, contine si OD-Sibiu, total straine de invataturile BOR. Critica fata de OD se datoreaza tocmai acestei atitudini, sunteti asa de fanatici si mandri, ca orice critica o considerati ca dusmanie, ca acel om are inteti rele fata de OD etc.... Domnule Danyel, daca OD-Sibiu ar trai intens numai invaturile Biserici, nu as avea ce critica, din pacate situatia e cu totul alta. Exista vreo sansa ca Od-Sibiu, sa se reintoarca la invatatura Biserici? Eu zic ca nu, cu atata MANDRIE, cum sa se mai indrepte ceva? Si lasati propaganda ca sunt preoti membri ai acestei miscari. Catre dansi, am o intrebare : De ce inchideti ochi fata de asemenea invataturi straine de BOR? Sa inteleg ca si pe dv. va apucat mandria si considerati OD mai important ca BOR? |
Sabina:
Eu sint autorul acestei postari: http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=1184#1184 Cu aceasta ocazie as dori sa invit si alti utilizatori de pe acest forum sa participe la discutiile de pe forumul: http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/ Cind despre alternativele de care vorbea fr. Matei Vasilica se refera la cele de petrecere a timpului liber. Omul este o fiinta sociala si are nevoie de un cadru social care dpdv crestin e bine sa fie "impregnat" totusi de valorile crestine. Cunosc persoane care au ajuns la (neo)protestanti tocmai din cauza ca le-a lipsit acel cadru in care sa se manifeste atit ca fiinte sociale cit si ca persoane cu aspiratii spirituale. Desigur, nu se poate imputa Bisericii acest lucru ci propriilor lor slabiciuni, socializarea valorind pentru ei mai mult decit Adevarul. E adevarat ca cultele neoprotesante si chiar si Romano-Catolicii se implica mult mai mult in viata sociala a tinerilor organizand diverse activitati in idee de a-i tine mai aproape de comunitatea lor. Este un aspect care desigur are avantaje cit si dezavantaje. A-i tine la Biserica nu e neaparat tot una in a-i forma ca oameni morali/duhovnicesti, in aceasta directie vointa persoanala (si mai ales familia) are un cuvant greu de spus. Dar nu ar fi rau daca s-ar incerca si la noi aprofundarea acesti laturi cu un mare potential misionar. Dar nu cred ca se poate sustine argumentat faptul ca prin lipsa unei implicari directe in aceasta latura, Bisericii ii lipseste ceva, iar singura solutie la acel "ceva" este "Oastea Domnului". Exista desigur pe linga "Oastea Domnului" si alte organizatii de tineret (si nu doar) in Biserica Ortodoxa. "Oastea Domnului" are o abordare specifica care nu e pe placul tuturor dintr-o serie de motive. Insa e bine ca atunci cind incercam sa discernem aceste motive sa incercam sa facem diferenta intre obiectiv si subiectiv, intre particular si general. Ca de ex. nu cred ca se poate spune obiectiv (si sustine cu argumente) ca "Orice miscare, sau grupare care poarta titulatura de "oastea Domnulu"iese di marea familie crestin-ortodoxa." Ii dau dreptate lui Danyel (desi formularea nu prea e corecta) ca a vorbi impotriva "Oastei Domnului" intr-un mod nepotrivit inseamna a fi totusi impotriva Bisericii deoarece, Sf. Sinod a acordat binecuvintare acestei miscari cu sediul la Sibiu (nu si celei/celor cu radacini la Simeria) si o sustine in masura posibilitatilor. Deci este o recunoastere a unei stradanii intr-o directie sanatoasa. Ca mai sint cazuri si situatii in care unii se dovedesc inca tributari unei laturi mai nefericite a istoriei acestei miscari nu trebuie sa fie transformate in capete de acuzare ale intregii miscari per ansamblu. In plus, sint schimbari care cer timp si nu putin.. Pe masura ce lumea ortodoxa o sa devina mai constienta (la modul corect) de aceasta miscare, va veni poate/sper si acea intelegere si atitudine prin care lucrurile care sint inca tulburi vor fi puse pe un fagash bun. Faptul ca nu exista o delimitare clara intre latura protestanta si cea ortodoxa din "Oastea Domnului" este o problema a Sibiului si aici din pacate mai este de lucru pe mai multe directii. Multa vreme a lipsit convingerea (si intr-o anumita masura inca mai lipseste) ca ostasii de pe latura ortodoxa ar trebui sa se delimiteze de cei de pe latura protestata, atit la nivel individual cit si ca organizatie per ansamblu. Materialele despre cele doua organizatii care activeaza sub aceeasi denumire de "Oastea Domnului" au mai mult o circulatie interna. Ceea ce se arata lumii ortodoxe e mai mult o fatzada, nu prin faptul ca ar fi tocmai fals ci atit prin faptul ca reprezinta o perspectiva inexacta, incompleta. Si unul din aspectele cele mai importante cred ca este acela ca "Oastea Domnului" nu poate pretinde mai mult respect din partea lumii ortodoxe decit e capabila sa inspire prin oamenii care ii are in prezent. Si desi are in frunte chiar teologi remarcabil (par. Vasile Mihoc de ex.), din pacate prea multi altii au iesit si ies in fatza in baza "voluntariatului laic" dar nu numai, cu atitudini si idei nu tocmai potrivite cu acea simbioza cu lumea ortodoxa spre care ostasii ar trebui sa tinda. |
Recunosterea si binecuvantarea caracterului LAIC al miscari Oastea Domnului, nu presupune acordarea dreptului de-a vorbi in locul Biserici.
Numai fanatici si sectari se cred in drept de-a face pe altii dusmani ai Biserici si a lui Hristos. Exceptie fac Sfinti care chiar au acest drept, insa acesti nu folosesc prea des asemenea caracterizari. Iar argumentul dv. e complect ilogic din perspectiva religioasa, asa multi preoti BOR critica OD, ca Biserica ar fi plina de dusmani care sunt insusi prelati ai ei... Iar despre elemente neoprotestante in randul OD-Sibiu, scrieti chiar dv. de exemplu la instrumente muzicale pe acest forum http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/ si pe cel oficial, banuiesc ca ati scris sub numele de Alin... Nu doresc sa aduc si eu exemple personale, deoarece gasesc totusi buna intentia intemeiatorului miscari OD. Pacat ca Mandria si-a facut locul printre membri ei si numai pot recunoste ca mai fac si greseli. Respect optimismul dv., insa felul in care se desfasoara lucrurile in OD arata o tendinta spre sectarism si spre o despartire de Biserica. Va fi frumos daca vitorul ma va contrazice. |
Draga sabina, Oastea Domnului nu s-a vrut altceva decat o trezire la credinta a oamenilor departati de Dumnezeu si de Biserica, Bineanteles ca aceasta organizatie nu este perfecta, are multe "bube" la fel cum avem cu totii, dar nu e bine sa generalizezi ceea ce cunosti tu despre OD, mandrria intradevar ne paste pe toti, fie ca suntem in OD sau doar in Biserica, nu suntem fanatici, si nu-i vedem dusmani pe cei care nu sunt in OD, despre apostolatul laic vreau sa spun ca fiecare suntem chemati sa-L marturisim pe Hristos si sa nu ne rusinam de El, despre instrumentele muzicale, intradevar nu-si au locul in sfintele slujbe ale Bisericii, dar adunarile Oastei nu sunt slujbe nici ierurgii, sunt simple adunari in care se vesteste credinta si pocainta la fel ca in Biserica, Daca OD e intradevar atat de rea, ce facem cu multimea de credinciosi din OD? ii condamnam la focul vesnic? dar cu tinerii care in loc sa-si petreaca noptile prin cluburi si discoteci, il slavesc pe Dumnezeu in Biserica Sa prin aceasta modalitate OD! si lor le spunem ca sunt rataciti? ei mai bine ar trai ca "turma" ca am fi multumiti nu? Cunoastem situatia de la Simeria, acestea sunt doar ostasi dar nu ai Domnului! Par Vasile Mihoc este unul dintre cei mai mari teologi din tara, daca el nu se insala cu privire la OD, atunci eu de ce m-asi crede mai "teolog" decat altii, facandu-ma partasii nesfarsitelor discutii pierzatoare si uitand sa ma ingrijesc de suflet, fratilor nu luptati impotriva OD, lasati-o sa-si faca misiunea care i-a fost incredintata si stati linistiti OD Sibiu nu se va rupe de ortodoxie ci o va intarii
|
"Oastea Domnului nu s-a vrut altceva decat o trezire la credinta a oamenilor" Da, ce s-a vrut e un lucru frumos, insa la ce a ajuns e daunator pentru Biserica, defapt a ajuns sa fie un instrument de propaganda a neoprotestantilor. "dar nu e bine sa generalizezi ceea ce cunosti tu despre OD,..... Cunoastem situatia de la Simeria..." Si eu cunosc situatia de la Simeria, si daca scriu despre OD ma refer strict la Od-Sibiu. Iar ce cunosc despre OD, cunosc dupa ce am vazut in Adunarile OD-Sibiu din 6 mari orase ale tari. Ce sa predicat acolo, cum se desfasoara Adunarea, totul seamana mai mult cu confesiunile neoprotestante decat o adunare a Biserici, hai sa nu exagerez, mai bine zis ca un hibrid intre Biserica si neoprotestanti. "nu suntem fanatici" 20% poate maximul de 30%? din membri OD, nu sunt fanatici, si imi cer scuze fata de dansi, deoarece nu am scris ca exista si asa ceva in OD... Insa majoritatea dintre ei sunt "handicapati" in cunostinte de credinta, prea naivi si prea inculti cand e vorba de dogama ortodoxa. Singur lucru bun, in ultima vreme, sunt preoti ca Par Vasile Mihoc, care doresc sa readuca Od pe drumul credintei. "sunt simple adunari in care se vesteste credinta si pocainta la fel ca in Biserica," Aicea este "buba" cea mare!! Nu vestiti credinta ca in Biserica, si a avea pretentia ca o faceti, duce la interpretari false despre Biserica, in plus nici nu aveti dreptul si nici stadiul duhovnicesca sa o vestiti. Exceptie sunt Adunarile in care se afla un preot(nu sunt asa de multe, dar exista), insa membri obisnuiti Od care interpreteaza si practica fantezist credinta nu fac decat sa sminteasca oameni. Si daca tot scri de vestirea pocaintei... Poate imi explici cum e vestita pocainta? Nu doresc sa fiu "rea", la unii mebri OD-Sibiu, suna pocainta ca la neoprotestantilor,total diferit de dogma Biserici. Hai inlaturam dubile, si explicam ce intelegi tu prin pocainta. Si mai ales cum crezi ca ar trebui sa practice un adevarat credincios pocainta ?? "Par Vasile Mihoc este unul dintre cei mai mari teologi din tara, daca el nu se insala cu privire la OD, atunci eu de ce m-asi crede mai "teolog" decat altii," Poate la "handicapati" mintali din Od tine un asemenea argument, la mine nu, eu nu sunt nici fanatica si nici inculta religios. Am tot respectul pentru Par Vasile Mihoc, dansul incerca sa salveze OD de pe drumul ratacitor pe care merge. Am ascultat predicile si spusele dansului, la radio dar si in biserica, dar ce spune el nu se practica in OD, decat decatre un numar minor de membri. Aceste genuri argumente este tipic membrilor OD, pune un nume cu o reputatie impecabila in fata, si lasa sa se inteleaga ca acel om ar legaliza idiologia neoprotestanta din randul Od ca find defapt dogma corespunzatoare BOR, in realitate se cred mai presus decat acel om si raman pe dumul lor al pierzaniei. "facandu-ma partasii nesfarsitelor discutii pierzatoare si uitand sa ma ingrijesc de suflet, fratilor nu luptati impotriva OD, lasati-o sa-si faca misiunea care i-a fost incredintata si stati linistiti OD Sibiu nu se va rupe de ortodoxie ci o va intarii" Ca critic unele aspecte practicate de OD? ma voi pierde? Stiti ca este de datoria fiecarui ortodox de-a nu inchide ochi in fata ereziei? Este de datoria fiecaruia a lua atitudine, altfel se face vinovat de pacatul pe care nu a incercat sa-l opreasca. Nu lupt impotriva OD, ci lupt impotriva elementelor straine de BOr pe care aceasta miscare le propaga in randul populatie, insa nu vad cum sa inteleaga uni fanatici acest lucru. Cand isi va face OD misiunea conform ortodoxiei, atunci va fi un intaritor al Biserici, pina atuncia nu face decat sa slabesca Biserica, intr-o vreme care si asa este destul de grea pentru Biserica. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:49:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.