![]() |
Scoaterea Epiclezei
Am aflat de la un parinte ca in curand vor sa scoata epicleza din timpul Sfintei Liturghii, pentru a asemana Biserica Ortodoxa mai mult cu cea catolica, sau mai bine zis: pentru a converti si catoliciza Biserica Ortodoxa la papalitatea vaticăneană... Aceasta informatie m-a uimit. Acel moment din cadrul Sfintei Liturghii este cel mai important!!! Nu dureaza decat 5 minute; insa, ei vor sa o scoata pe motiv de "slujba e prea lunga" iar omul de rand va crede. Catolicii au renuntat la epicleza inca de la separarea de Biserica Ortodoxa de Rasarit, si si-au format rituri si stiluri dupa bunul plac. Mai mult, catolicii au impus cu forta trecerea la religia lor in vremurile mitropolitilor Iorest si Sava, dar nu numai, si mai ales nu numai la noi in partea Ardealului, ci si in alte state, cunde ierarhia papala, fiind inca neaparute drepturile omului, porunceau misionarilor lor, majoritatea oameni cu functii, gulere, deoratii si manusi, care sa ii omoare pe cei ce nu vor trece la catolicism. Deci, cum vor ei sa dizolve traditia si invatatura Ortodoxa, prin cel de-al 8-lea Sinod Ecumenic si primul Ecumenist, scotand epicleza, care defapt este momentul cand se coboara Sfantul Duh peste Sfintele Daruri si le preface in chip nevazut TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI??! Cum ar ingrazni sa schimbe aceasta traditie si sa o lepede? Pentru faptul ca ei cauta sa apere Ortodoxia, sau pentru ca au facut din Biserica o sclavie papala??? Sau vor sa recunoasca dreptul ca "papa catolic" sa fie intaistatatorul si peste ortodocsi???...
Stiti ceva despre scoaterea epiclezei? Ce parere aveti? |
ei pot da ce "lege" vor,dar nu cred ca preotii vor asculta,nu ii verifica nimeni ce spun la slujba.Nu cred ca vor scoate Epicleza.
|
preotii si scurtarea slujbelor
Citat:
recent, printr-un concurs de imprejurari mi s-a cerut sa ajut la strana si urmarind dupa carte, am avut ocazia sa vad peste cate rugaciuni se "sare" de dragul economiei de timp. Totusi, peste Epicleza nu cred ca se va "sari" vreodata. |
Citat:
Cine a spus ca s-ar putea sa se intample asa ceva? "Un parinte' nu e relevant... Apoi catolicii chiar au o rugaciune comparabila cu epicleza, care e chiar mai lunga. Diferenta dintre catolici si ortodocsi este momentul in care are loc transformarea. Este cand spune preotul "Luati, mancati..." (catolici), sau in timpul epiclezei (ortodocsi), deci controversa nu este daca este sau nu rugaciunea epiclezei. Pentru a se scurta Sf Liturghie am observat ca la patriarhie de multe ori nu se mai zic ecteniile pentru adormiti si ecteniilor celor chemati, care oricum nu au prea mult sens astazi, incat se trece aproape direct de la predica la heruvic. |
1. Ce este epicleza? Este o rugaciune din altar sau ce?
Am rugamintea ca atunci cand folsoiti termeni speciali biseicesti sa spuneti si ce inseamna, ca sa priceapa toti. 2. Ce rugaciuni se sar Mirela? Sunt chiar curioasa. 3. Ectenia celor chemati si mie mi se pare inutila in ziua de azi. 4. Ectenia mortilor - nu pot sa ma pronunt. La noi este si mai si: sunt duminici in care in aceeasi slujba se canta si ecteniile mortilor, vesnica pomenire si la sfarsit avem si slujba de pomenire. Deci suntem la dublu. Dar n-am voie sa spun nimic. |
Epicleza=rugaciunea de invocare a Sf Duh prin care cinstitele daruri devin Insusu Trupul si Sangele Mantuitorului nostru. Este spusa de preot in altar in timp ce strana cante "Pe Tine Te laudam...", desi rugaciune care se spune in taina, la unele biserici parintele o spune destul de tare cat sa o auda foarte bine si credinciosii.
"Încă aducem Ție această slujbã duhovnicească și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte. Și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău (Amin) Iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău. (Amin) Prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt. (Amin, Amin, Amin ) Pentru ca să fie celor ce se vor împărtăși, spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtășirea cu Sfântul Tău Duh, spre plinirea împărăției cerurilor, spre îndrãznirea cea către Tine, iar nu spre judecată sau spre osândă." |
Dar ce,se poate umbla la cartile de cult asa usor?Prin circulare transmise pe fax?
Pot schimba cel mult 1 cuvant/secol din slujbaa,dar nu sa scoata cea mai importanta rugaciune,din Liturghie. Eu chiar nu inteleg aceasta optica.Adica guvernul ala mondial,face si drege,si la Patriarhie este doar o adunatura de distrugatori,care nu vor decat sa ingroape Traditia cea milenara. Dar chiar credeti ca oamenii aia,care sunt chiar parintii si arhiereii vostri,nu au aceasi respect ca si voi pentru biserica noasttra? |
Nu s-a scos mai frate nicio epicleza.
In BOR este chiar un curent care foloseste Sfinte Carti liturgice vechi si nu are nimeni nimic cu dansii. |
Mi se pare aberant, dar de scos se tot scot foarte multe rugaciuni. Imaginati-va ca intr-o biserica din cartier, slujba incepe la 8 si se termina la 10,45 (si lumea tot se inghesuie la miruit, ca, deh, au stat mult in picioare), iar intr-alta, tine de la 8,00 pana la 12, 00. Eu una prefer sa ascult o slujba cat mai completa, mai ales ca nu vin acolo de la 8, ci de la 9,45-10...
|
Este uimposibil sa se scoata epicleza. Nimeni nu s-ar gandi la asa ceva, este precis un zvon aparut dintr-o neintelegere.
E ca si cum ai vrea sa amputezi pe cineva de schelet ca sa cantareasca mai putin. :-) |
Sophia, nu pot sa-ti spun exact toate acele rugaciuni. Dar daca mai am ocazia, am sa fac un semn pe carte si le transcriu.
Fani, ref. la vestea asta alarmista a scoaterii epiclezei, cred ca ratiunea unei asemenea miscari nu era scurtarea slujbei, cel putin dupa cum zicea Adelin. :) sorry, eu am facut o divagatie pe marginea opiniei Ioanei- Andreea, cum ca nu-i verifica nimeni pe preoti, ce fac in timpul slujbei. |
Citat:
De altfel catolicii, dimpotriva, au incercat sa introduca un fel de epicleza dupa Vatica 2, printre altele si in scopul de a se apropia de ortodocsi daca nu ma insel.. Miscarea deci este in sens invers (insa epicleza asta este inainte de 'Luati, mancati..') |
Ortodoxia a rezistat pana acum si va rezista si de acum in colo, orice atac trebuie sa il respingem, cum au facut sfintii.
|
"Mi-a zis un parinte" suna foarte verificabil.
Scurtarea slujbelor: ma tem ca forma completa a lor se face in manastiri cu viata foarte stricta si o liturghie dureaza cam 6 ore. Cu toate acestea, scurtarea slujbelor nu a afectat esenta liturgica, mai ales ca e vorba de texte introduse dupa formularea liturgica primara de catre Sfintii Trei Ierarhi (unele rugaciuni si imnuri au fost adaugate textelor originale pana in sec. 18). Inlaturarea epiclezei frizeaza erezia si nu va fi tolerata de nimeni intreg la minte. |
Citat:
La mine in cartier se sare peste partea cu "vesnica pomenire" si peste ecteniile pentru cei chemati. [Si] de aia ma duc de obicei in alta parohie. Catehumenii de odinioara erau cei nebotezati chemati la credinta si la pocainta. Astazi toti suntem botezati de prunci, dar tot suntem chemati la pocainta. Cei cu adevarat credinciosi si pocaiti sunt putini, desi bisericile sunt pline. |
Pai Florine dar de unde sa stim de epicleza cand nici nu o auzim? Nu stim ce se intampla in altar, nu auzim rugaciunile pe care le spune preotul acolo.
Si cei care canta la strana nici atat nu pot sa stie, ca ei canta in timpul asta. |
Citat:
|
Citat:
Da, epicleza nu se aude la majoritatea bisericilor, ceea ce nu este normal. Dar exista un curent (preznet si in Romania) de spunere a epiclezei cu voce tare, si cantarea care se canta de obicei in acelasi timp sa se cante inainte. |
Citat:
|
Sfantul Lavrentie de Cernigov a proorocit ca vor veni astfel de vremuri in care aceasta parte a Sfintei Liturghii nu se va mai savarsi. Si tot acest sfant ne recomanda sa nu mergem in acele biserici. Ceea ce inseamna ca vor exista si preoti curajosi care nu vor accepta astfel de compromisuri. Si ne mai recomanda sa ne salvam sufletele prin rugaciunea lui Iisus.
|
@Fani si Noesisaa - da, am aflat de aici din forum de existenta acestei rugaciuni, dar nu stiam ca se numeste epicleza. Acum pusa aici, ma bucur ca exista, pentru ca este si f.frumoasa.
1.Sunt termeni bisericesti care nu-mi sunt cunoscuti 2. Da, Liturghia o stiu si eu. Dar eu cant la strana si nu stiu ce se intampla in altar. De auzit nu se aude, noi ne concentram pe cantat... E bine ca mai aflu de aici. |
Exista textul desfasurat al Liturghiei inclusiv pe net, cu rugaciunile ce se spun in taina in Altar, dar recunosc ca nu le-am citit pentru ca mi s-a parut ca "nu mi se cuvine" mie sa le citesc, poate e o situatie in care ignoranta mea e un pacat.
Ecteniile pentru adormiti si slujba de pomenire la sfarsit - din punctul meu de vedere, mai bine mai mult decat mai putin :) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
dar eu nu cred ca o sa raman acolo, ca n-am scoala ptr asa ceva. |
Citat:
pur si simplu preotul a sarit peste niste rugaciuni care ar fi trebuit sa le zica tare (nu in soapta). |
Citat:
Presupun ca si la bisericile la care mergeti se ingenuncheaza in diferite momente ale slujbei, iar unul dintre cele mai solemne momente in care TOTI trebuie sa ingenunchem este epicleza adica rugaciunea rostita de preot prin care se invoca Sfantul Duh pentru a preface painea si vinul in trupul si sangele Domnului. A citi si a sti exact ce se intampla la Liturghie este o indatorire a fiecarui crestin ortodox. Mi se pare absurd sa mergem la biserica la si sa nu avem habar ce se intampla si de ce facem unele gesturi (ne face cruce, ingenunchiem, ne plecam capetele etc) nici macar de ce ingenunchem la iesirea cu sfintele daruri, la citirea evangheliei si mai ales la epicleza. In acest sens va recomand tuturor o carte despre Sf. Liturghie pe care am cumparat-o anul acesta si care este extraordinar de clara in explicatii si scrisa intr-un limbaj accesibil tuturor a IPS Bartolomeu Anania - Cartea deschisa a imparatiei - o gasiti pe la librarii si pe net la link-ul : http://www.librarie.net/carti/50252/...ntru-preoti-si Success si cititi despre sfanta Liturghie ca merita! |
Mirela nu-i bine ca s-a intamplat asta, insa mai rau ar fi daca ar deveni un obicei. Exista si un topic cu ceasul in biserica. Nu-i nimic mai nepotrivit decat a te grabi acolo unde timpul se umple de vesnicie.
Nu exista nicio preocupare in directia de a scoate epicleza din cult. Fara ea, am ramane doar noi cu noi, nu si cu Dumnezeu. Pentru cei ce nu stiu – epicleza este rugaciunea de chemare sau invocare a Sfantului Duh asupra darurilor de paine si vin, pentru a fi transformate in Trupul si Sangele Domnului Hristos. In Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, ea incepe de la cuvintele: "Inca aducem Tie aceasta slujba duhovniceasca (cuvantatoare)...", si se incheie prin cuvintele: "prefacandu-le cu Duhul Tau cel Sfant". Are forma unei rugaciuni adresate lui Dumnezeu-Tatal, ca El sa-L trimita pe Sfantul Duh, prin puterea Caruia darurile noastre sa se prefaca in Sfantul Trup si Sange al Domnului. |
obiceiurile proaste
Citat:
oricum parca mai zicea un coleg aici, ca numai la manastiri se mai fac slujbele complete, si ar dura vreo 6 ore. Citat:
Pana la urma a ajuns in holul de la intrare, adica pe-acolo pe unde ma gandeam eu. :67: |
La noi parintele sare peste multe rugaciuni a devenit obicei pentruca crediciosii se plictisesc si se grabesc sa manance coliva sau sa plece acasa ca au alte treburi,si atunci parintele ce sa faca ?asa cred si eu ca slujbele complete sint doar la manastiri.
|
Dragii mei,
ma doare sufletul de parintele care "ciunteste" pe Hristos prin scurtarea Liturghiei... Ma doare sufletul de voi, ca sunteti lipsiti (din pricina slabiciunii lui) de Bucuria si Frumusetea deplina a Liturghiei. Ma gandesc...oare?!..daca veti incerca sa vorbiti cu el la spovedanie..sa-i spuneti deschis si simplu; parinte, iata pe mine ma doare si ma smintesc de faptul ca scurtati slujba.. Cine stie? Poate se va rusina macar de durerea voastra daca de Hristos si de durerea Lui (poate) nu-i pasa. Stie Stapana pe fiecare.. Si iarasi ma gandesc ca...a scrie (doar) ce te doare.. dar fara a lua atitudine..poate fi considerat in fata Stapanei o "simpla barfa" sau Doamne fereste-ne chiar judecata. Poate e timpul sa-l "urecheati" pe parintele vostru. Toti suntem oameni si uneori o "urecheala din iubire".. trezeste.. Voi stiti, dragilor, inima cu care ati scris acestea. Eu vorbesc doar.. ca unul dinafara. Maica Domnului sa va ajute sa primiti Bucuria Liturghiei deplina!:8: ps. nu, numai la manastiri Vasi, mai sunt si pe la noi parinti cu inima de MAMA si jertfelnicie de TATA. Unii ca acestia sunt mereu prezenti in Biserica si slujesc Vecernia in fiecare seara. Iar Sfanta Litughie in fiecare, miercuri, vineri, sambata si dumninica. |
Asa ceva nu se poate Eduardd.
1. Ar trebui sa stam cu cartea liturghiei in mana si sa urmarim pas cu pas ce rugaciuni spune. 2. Nu stiu/nu auzim ce se spune in altar. M-ati tot certat pe mine ca ma intereseaza ce se intampla in altar... 3. Preotul le stie pe ale lui si nu asculta de noi. El este sef in biserica lui, altfel am avea mai multe de spus si noi. Eu am incercat de atatea ori sa lamuresc probleme cu parintele si tot degeaba. Mai mult rau imi fac in suflet. Si iarta-ma dar in primul rand nu stiu daca se face liturghie vineri si miercuri in general, daramite tot timpul. Si pe urma daca sunt preoti de mir si au 4 zile in saptamana liturghie, dupa canoanele lor, nici nu mai au voie sa fie insurati. Vorbesc f.serios, fiindca o zi inainte si una dupa nu au voie la sotie. Da, vecernii stiu si eu ca se fac multe in saptamana. Ah, se poate altceva: o zi o tine (liturghia) un preot din biserica, in alta celalalt (in tara sunt de obicei macar 2 preoti intr-o parohie). |
Citat:
|
Treaba lor si mai ales a sotiilor lor. Mie mi se pare totusi anormal pentru un om casatorit. Nu degeaba li s-a dat dezlegare la casatorie...
Si catolicii isi doresc sa aibe sotii si copii si nu au voie. Lume sucita... |
In plus, Andrei, expresia 'in curatie' este gersita, pt ca viata conjugala trupeasca este curata. ;-)
|
Jenica, cred ca exagerezi un pic.
N-o sa ne apucam noi acum sa "dam indicatii pretioase" preotilor. A observa e una (si nu e neaparat barfa), dar a face pe desteptul/ desteapta e alta. Nu e vorba numai de diaspora, ci cred ca si in Romania, in bisericile de mir, slujbele sunt mai scurte decat in manastiri. |
Cred ca este si normal sa fie mai scurte - mirenii au mai multe obligatii si raspunderi. Important este sa se scurteze cu cap, nu oricum.
Slujbele actuale asa cum sunt ele in Tipic au fost facute pt calugari. Pana in sec. al 14 lea au existat si slujbe pentru bisreicile de mir, care erau mai scurte. pe urma s-a generalizat practica monastica peste tot. |
Dar la slujbele de mir care deja au doar 90-120 de minute (120 cu predica si coada la anafora cu tot) ce sa se mai scurteze? :|
|
1. ,, Se poate ca multora sa li se para ciudat, dar este dovedit faptul ca ecumenismul ameninta Biserica Ortodoxa , deoarece acesta aluneca din ce in ce mai mult spre tactici conciliant-sincretiste, care combat principiile de baza ale Credintei ortodoxe. Si sa nu uitam ca dreapta credinta este prima conditie esentiala a mintuirii omului, potrivit cu marturisirea patristica insuflata de D.zeu : ,, Cel care vrea sa se mintuiasca, mai intii de toate trebuie sa tina credinta soborniceasca, pe care daca nu o va pastra fara sovaire, intrega si fara prihana, se va pierde pt. vecie"(Simbolul de credinta al Sf. Atanasie al Alexandriei)
Asadar, daca mesajul mintuitor al Ortodoxiei noastre se va pierde printre mesajele inselatoareale celor de alta credinta de dragul unui vis ecumenic utopic, atunci se va pierde si nadejdea mintuirii lumii" (Sf. MIn. Paraklitu- Ecumenismul; Ed. Evanghelismos, 2004.) 2. Sfintul Lavrentie al Cernigovului ; ,,... vai de cei care cu de la sine cutezanta adauga sau scurteaza din dumnezeiestile slujbe" |
Citat:
Ca peste tot trebuie dreapta socotinta din partea preotului. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:59:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.