Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Papa le cere preotilor sa-si faca blog-uri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8221)

anaana71 25.01.2010 11:21:48

Papa le cere preotilor sa-si faca blog-uri

mai sa fie.... o fi bine, o fi rau?:39:
din cand in cand mai trag un ochi prin ziare si asta mi-a atras atentia.

"Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut clericilor catolici să-și facă bloguri și să profite de "meniul bogat de opțiuni" oferit de noile tehnologii pentru răspândirea mesajului evanghelic. Papa îi îndeamnă pe preoți să folosească internetul pentru catehizare și să înțeleagă "schimbările culturale de azi", dacă vor să ajungă la inima tinerilor. Totuși, el a avertizat că preoții nu trebuie să devină vedete media. Vaticanul are un canal pe YouTube și pagină pe Facebook, iar discursurile papei pot fi descărcate pe iPod și iPhone"

http://www.gandul.info/international...loguri-5431977

mi se pare cam exagerat..... parerea mea proprie si personala.

Fani71 25.01.2010 11:23:58

De ce?
Noi ce facem aici, nu folosim mijloace moderne de comunicatie ca sa vorbim despre credinta?

anaana71 25.01.2010 11:30:47

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 204547)
De ce?
Noi ce facem aici, nu folosim mijloace moderne de comunicatie ca sa vorbim despre credinta?

pai vorbim noi, pacatosii, pe forum. dar aici e vorba de preoti. n-am vazut bloguri facute de preoti. poate o sa se ajunga la spovedania on-line, cum spunea preotul Istarti. si daca tot avem pe net, or sa apara si biserici pe net, si ne inchinam tot pr net, si ce rost mai are sa mai mergem la biserica?:106:

andrei_im 25.01.2010 11:31:48

http://savatie.wordpress.com/

Fani71 25.01.2010 11:34:17

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 204549)
pai vorbim noi, pacatosii, pe forum. dar aici e vorba de preoti. n-am vazut bloguri facute de preoti. poate o sa se ajunga la spovedania on-line, cum spunea preotul Istarti. si daca tot avem pe net, or sa apara si biserici pe net, si ne inchinam tot pr net, si ce rost mai are sa mai mergem la biserica?:106:

Stai, sa nu ne grabim, nu e vorba de asa ceva.
Nu isi fac poate preotii bloguri la noi (desi cred ca unii fac, in orice caz cu parohia or, stiu si eu cateva), dar exista situri ortodoxe facute de teologi in care se raspandeste credinta ortodoxa, printre altele si crestinortodox.ro
Acolo se publica articole etc.

De fapt chemarea papei este chiar depasita, sunt convinsa ca mai toti preotii catolici pe care ii intereseaza evanghelizarea au deja bloguri. ;-)

Noesisaa 25.01.2010 11:36:20

E vorba de schimbarea imaginii bisericii. In general imaginea despre catolicism al tinerilor din occident este un preot peste 70 de ani care bosocorodeste ceva dintr-o carte pe latineste (as per colega mea de apartament olandeza :21:)

anaana71 25.01.2010 11:57:23

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 204550)

:13: inspaimantator de adevarat.

andrei_im 25.01.2010 11:58:52

e un lucru rau? :(

anaana71 25.01.2010 12:04:03

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 204561)
e un lucru rau? :(

care? reducerea populatiei sau religia si patriotismul?

andrei_im 25.01.2010 12:11:20

ma refeream la adresa pe care ti-am dat-o, nu neparat la vreun articol de acolo, desi toate sunt folositoare. il consider un exemplu pozitiv, chiar daca este blogul unui ieromonah. nu cred ca e o problema atat de mare cu blogurile preotilor. important este ce scriu in ele. si mai ales, sa nu absolutizam nimic. stam si pe internet, pe bloguri, dar sa nu uitam de rugaciune, de Sfanta Liturghie.

anaana71 25.01.2010 12:15:04

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 204564)
ma refeream la adresa pe care ti-am dat-o, nu neparat la vreun articol de acolo, desi toate sunt folositoare. il consider un exemplu pozitiv, chiar daca este blogul unui ieromonah. nu cred ca e o problema atat de mare cu blogurile preotilor. important este ce scriu in ele. si mai ales, sa nu absolutizam nimic. stam si pe internet, pe bloguri, dar sa nu uitam de rugaciune, de Sfanta Liturghie.

pentru mine blogul este ceva personal, in care spun ce gandesc eu, ce idei am, etc. una este site-ul, alta-i blogul. sa zicem ca sunt 10.000 de preoti, unde parerile, ideile, gandurile nu-s un tot, fiecare va avea propria opinie, idee, etc. sa vezi atunci babilon.:107:

Ioan-Victor 25.01.2010 12:20:49

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 204550)

Remarcabila "profetia" lui Bertrand Russell...O parte s-a adeverit, iar cealalta parte urmeaza de acum...
Eu sunt si religios si patriot:cool:

Marius22 25.01.2010 13:20:41

Nu vad nimic nepotrivit, ca un cleric, sa se foloseasca si de mijloacele moderne de comunicare in activitatea pastoral-misionara. E drept, nu de aici trebuie sa plece, si nici nu trebuie sa-si dedice, mai mult decat este necesar, timpul si energia, acestor mijloace. Altele sunt caile, indatinate in Traditia Bisericii, prin care pastoratia si misiunea dau cu adevarat roade. Sa nu uitam ce ne spune Sfantul Serafim de Sarov: "Dobandeste pacea, si mii de oameni din jurul tau se vor mantui."

anaana71 25.01.2010 13:24:32

ideea este ca nu va fi doar "un cleric", vor fi "n" clerici. ma gandesc cum ar fi ca preotii nostri sa aibe bloguri.:107:

Ioan-Victor 25.01.2010 13:30:21

Eu cred despre treaba asta cu blogul ca preotul se supune unei ispite in plus, si anume ispita internetului...
Eu unul sunt impotriva patrunderii inovatiei in cadrul bisericii...

anaana71 25.01.2010 13:40:53

Citat:

În prealabil postat de Ioan-Victor (Post 204583)
Eu cred despre treaba asta cu blogul ca preotul se supune unei ispite in plus, si anume ispita internetului...
Eu unul sunt impotriva patrunderii inovatiei in cadrul bisericii...

eu sunt de acord cu inovatia, dar sa nu sarim calul. asta cu blogurile, e o aiureala. :107:

Marius22 25.01.2010 13:50:51

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 204581)
ideea este ca nu va fi doar "un cleric", vor fi "n" clerici. ma gandesc cum ar fi ca preotii nostri sa aibe bloguri.:107:

Nu stiu ce sa spun. Incerc sa fac un exercitiu de imaginatie, si sa ii vad pe marii duhovnici (Cleopa, Arsenie Papacioc, Paisie Aghioritul, Porfirie) stand in fata calculatorului si facand misiune pe internet sau aparand in emisiuni televizate.

Probabil, niciodata nu ar fi facut-o. Si nu din smerenie, ci pentru ca ei cunosc faptul ca nasterea la o noua viata launtrica, una imbunatatita, nu rezulta prin sfaturi date in masa, ci prin intalnirea "fata catre fata" si prin rostirea "gura catre gura". Duhovnicia se intemeiaza pe cunoastere autentica, personala, pe cand toate aceste mijloace moderne sunt, in cea mai mare parte, impersonale.

Cu toate astea, ei sunt prezenti pe internet in mod indirect, prin scrierile si sfaturile lor.

anaana71 25.01.2010 13:56:21

daca nu vrei sa auzi cuvantul Domnului, poti sa ai 10 bloguri, ca nu intri pe ele. dar "puterea" internetului e mare. cine stie ce noi secte mai apar cu trecerea la bloguri. :29:

anaana71 25.01.2010 13:57:51

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 204593)
Nu stiu ce sa spun. Incerc sa fac un exercitiu de imaginatie, si sa ii vad pe marii duhovnici (Cleopa, Arsenie Papacioc, Paisie Aghioritul, Porfirie) stand in fata calculatorului si facand misiune pe internet sau aparand in emisiuni televizate.

Probabil, niciodata nu ar fi facut-o. Si nu din smerenie, ci pentru ca ei cunosc faptul ca nasterea la o noua viata launtrica, una imbunatatita, nu rezulta prin sfaturi date in masa, ci prin intalnirea "fata catre fata" si prin rostirea "gura catre gura". Duhovnicia se intemeiaza pe cunoastere autentica, personala, pe cand toate aceste mijloace moderne sunt, in cea mai mare parte, impersonale.

Cu toate astea, ei sunt prezenti pe internet in mod indirect, prin scrierile si sfaturile lor.

acest exercitiu de imaginatie o sa-ti dea decat durere de cap :71:

inorog 25.01.2010 13:59:39

Cum le zice la chestiile astea pe care scriem - forumuri. De unde vine - pai pe vremuri era un loc (de obicei un portic, adica un acoperis pe coloane ca sa fereasca cetatenii de posibile intemperii) unde se aduna lumea din cetate si statea la palavre. E rau sa vii in asemenea locuri - nu are cum fi rau prin sine, Pavel si discipolii in cateva randuri s-au adresat oamenilor din cetatile unde mergeau sa predice incepand din forumuri sau locuri echivalente. E rau sa insisti prea mult - ca orice lucru cand ai pierdut masura, poate fi (si) rau.

luchian 25.01.2010 14:05:06

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 204565)
pentru mine blogul este ceva personal, in care spun ce gandesc eu, ce idei am, etc. una este site-ul, alta-i blogul. sa zicem ca sunt 10.000 de preoti, unde parerile, ideile, gandurile nu-s un tot, fiecare va avea propria opinie, idee, etc. sa vezi atunci babilon.:107:

Sunt mii de preoti, fiecare cu personalitatea , ideile si asteptarile proprii si nu e babilon.
Babilon inseamna cand oamenii sunt uniti intr-un ideal distructiv.

anaana71 25.01.2010 14:10:08

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 204599)
Sunt mii de preoti, fiecare cu personalitatea , ideile si asteptarile proprii si nu e babilon.
Babilon inseamna cand oamenii sunt uniti intr-un ideal distructiv.

de acea am si folosit "babilon". ideile si asteptarile mele, ale tale, a lui nea Vasile sunt ok, dar ale preotilor..... brrrrr.... ar trebuie sa fie una singura. sa inceapa unul sa spuna sa porti ceva pe cap in biserica, altul sa spuna ca nu, nu e cazul, si tot asa.... babilon curat. :17:

Hector 25.01.2010 14:17:25

Datoria capitala a unui preot este misiunea, evanghelizarea, indrumarea oamenilor. Pot spune ca este o datorie a sa, pentru ca de aceasta e preot. Ca sa invete.
Aceasta invatare se poate face, si trebuie sa se faca, prin toate mijloacele de informare posibile, cu timp si fara timp. Nu este rau ca un preot sa isi faca un site web/blog, ba chiar este dator sa o faca! Pentru ca de aceea este preot, ca sa invete. Cu timp si fara timp.
Dar cum nu toata lumea se pricepe, aceasta modalitate revine doar celor care stiu sa gestioneze un site.

Cineva spunea ca nu l-ar vedea pe Par Cleopa sau pe Par Arsenie stand pe blog-uri. Pai nici eu nu i-as vedea! Aceasta modalitate de evanghelizare este pentru preotii de mir, care intra mai mult in contact cu mirenii, si au datoria de a-i sfatui, indruma, indrepta.

Hector 25.01.2010 14:20:39

Citat:

pentru mine blogul este ceva personal, in care spun ce gandesc eu, ce idei am, etc. una este site-ul, alta-i blogul. sa zicem ca sunt 10.000 de preoti, unde parerile, ideile, gandurile nu-s un tot, fiecare va avea propria opinie, idee, etc. sa vezi atunci babilon.
Sunt mii de preoti? Pai asta face parte din viata. Vii in contact zilnic cu mii de informatii. Omul poate selecta ceeace i se pare mai potrivit pentru el. Nu ar fi o problema.

Noesisaa 25.01.2010 14:31:17

Nici o grija, nici un motiv de ingrijorare, anaana. S-o mai vad si pe asta, mii de preoti si teologi romani facandu-si bloguri si scriind cu abnegatie in tot felul de directii. :24: La cum se misca la noi treburile, au bloguri/site-uri in general cei suparati pe lume si viata, anti-ecumenisti, anti-ierarhie, conspirationisti, cam asta-i imagine blogosferei ortodoxe romanesti, si cred ca o sa ramana cam asa o bucata de de vreme. Eh.

windorin 25.01.2010 14:46:02

Internetul depersonalizeaza intr'un mod atat de subtil.
Ma uit la cei dependenti de mess', de jocuri si alte chestii de pe net. Toti sunt aproape la fel... sunt uniformizati.

Este trist faptul ca si la noi se va ajunge la asemenea hotarari.
Desi nu este inca ceva stabilit, ma gandesc la metodele fratilor catolici... si ma intristez.
La noi... din fericire, nu multi au acces la net... nu multi vor asculta asemenea hotarari.

Cele mai multe roade va aduce preotul ce va sluji cat mai mult si cat mai des in Sfantul Altar.
Cat mai multe slujbe, de la Sfanta Liturghie si pana la Sfestaniile de prin casele noastre.

Subestimam puterea rugaciunii din Biserica si ne agatam de "nimicuri" moderne.

Sunt destui crestini care stau pe net din varii motive, sa lasam preotii in Sfintele Altare.

anaana71 25.01.2010 14:47:44

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 204617)
Nici o grija, nici un motiv de ingrijorare, anaana. S-o mai vad si pe asta, mii de preoti si teologi romani facandu-si bloguri si scriind cu abnegatie in tot felul de directii. :24: La cum se misca la noi treburile, au bloguri/site-uri in general cei suparati pe lume si viata, anti-ecumenisti, anti-ierarhie, conspirationisti, cam asta-i imagine blogosferei ortodoxe romanesti, si cred ca o sa ramana cam asa o bucata de de vreme. Eh.

stau linistita ca ortodocsii sunt conservatori :18:

anaana71 25.01.2010 14:52:23

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 204610)
Sunt mii de preoti? Pai asta face parte din viata. Vii in contact zilnic cu mii de informatii. Omul poate selecta ceeace i se pare mai potrivit pentru el. Nu ar fi o problema.

nu toti stim dogme, sau teologie, sau Sfanta Scriptura, si ce sa mai selectezi? poate vine unul cu idei marete si mai stiu eu ce, nestiind Sfanta Scriptura, imi spun ca a venit Isus calare pe net. sunt o persoana careia ii place sa plateasca facturile pe net, sa cumpere de pe net , sa citesc presa de pe net etc...dar prefer ca duminica sa ma duc la biserica, nu sa descarc dupa net slujba. dar cu timpul in loc sa te duci la biserica, iti pui castile si o asculti pe net. aiuristic rau de tot :102:

anaana71 25.01.2010 14:55:49

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 204625)
Internetul depersonalizeaza intr'un mod atat de subtil.
Ma uit la cei dependenti de mess', de jocuri si alte chestii de pe net. Toti sunt aproape la fel... sunt uniformizati.

Este trist faptul ca si la noi se va ajunge la asemenea hotarari.
Desi nu este inca ceva stabilit, ma gandesc la metodele fratilor catolici... si ma intristez.
La noi... din fericire, nu multi au acces la net... nu multi vor asculta asemenea hotarari.

Cele mai multe roade va aduce preotul ce va sluji cat mai mult si cat mai des in Sfantul Altar.
Cat mai multe slujbe, de la Sfanta Liturghie si pana la Sfestaniile de prin casele noastre.

Subestimam puterea rugaciunii din Biserica si ne agatam de "nimicuri" moderne.

Sunt destui crestini care stau pe net din varii motive, sa lasam preotii in Sfintele Altare.

asa este. din pacate, au inceput sa apara la stiri copii dependenti de net, care isi omoara parintii sau au deviatii comportamentale. dependenta de net a ajuns pe acelasi loc cu dependenta de droguri.:(

Noesisaa 25.01.2010 15:02:41

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 204626)
stau linistita ca ortodocsii sunt conservatori :18:

:D ...Mai mult neimplicati. Poti sa fii si conservator si sa ai blog.

anaana71 25.01.2010 15:11:24

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 204636)
:D ...Mai mult neimplicati. Poti sa fii si conservator si sa ai blog.

stiu, dar nu cred ca Patriarhia ar da voie la bloguri. ...sper :42:

Noesisaa 25.01.2010 15:18:51

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 204638)
stiu, dar nu cred ca Patriarhia ar da voie la bloguri. ...sper :42:

Patriarhia interzice blogurile, doar ca nu o intereseaza.

cred_cu_adevarat 25.01.2010 15:21:19

Parca se relativizeaza statutul preotilor prin cerinta asta. Ii ceri partii lui rationale sa vorbeasca, cand sfintita si necesara e partea lor sufleteasca. Si asa, in ziua de azi vorbim mult si traim si intelegem prea putin din cate auzim.

anaana71 25.01.2010 15:29:33

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 204645)
Patriarhia interzice blogurile, doar ca nu o intereseaza.

ar trebui sa te cred pe cuvant.... dar nu pot.:(

Noesisaa 25.01.2010 15:30:49

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 204652)
ar trebui sa te cred pe cuvant.... dar nu pot.:(

Nu, am vrut sa spun ca Patriarhia NU interzice blogurile.

anaana71 25.01.2010 16:15:08

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 204654)
Nu, am vrut sa spun ca Patriarhia NU interzice blogurile.

cred ca nu s-a pus problema pana acum de bloguri. :4:

andreicozia 25.01.2010 16:33:16

Cu bloguri-chat nu sunt de acord sub nici o forma pentru preoti deoarece sunt foarte adictive. Asa este cum spune Dorin, locul este in Altar, insa o adresa a bisericii este necesar , cu elementele de bun simt: orar, sarbatori, citeva cuvinte despre Hramul bisericii, trecutul ei, membrii comitetului, stringeri de fonduri, samd

tigerAvalo9 25.01.2010 19:52:11

Am dat pe internet de-a lungul timpului peste multe bloguri si site-uri ale preotilor,Sfintilor parinti,Bisericilor...Nu cred ca este un lucru rau...Decat sa citesti un blog in care se vorbeste despre Sexy Braileanca mai bine un blog despre religie,crestinism,Dumnezeu.

dorinastoica14 25.01.2010 20:06:50

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 204549)

Sunt și mulți preoți ortodoxi care au situri,bloguri.Eu nu văd nimic rău în asta! De ce să nu ne folosim de intrnet pentru a promova cele de folos sufletului?

windorin 25.01.2010 20:13:44

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 204780)
Sunt și mulți preoți ortodoxi care au situri,bloguri.Eu nu văd nimic rău în asta!
De ce să nu ne folosim de intrnet pentru a promova cele de folos sufletului?

Raul nu sta in faptul ca sunt preoti care au blog'uri. Ba asta ne este chiar foarte de folos, daca au timp pentru ele.

Raul consta in "obligatia" de a face asa ceva.
Multi pot renunta la slujbele bisericesti de peste saptamana sau alte lucrari de folos pentru a'si administra paginile.

Cine poate, foarte bine, cine nu, nu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:06:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.