Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Eminescu canonizat? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8328)

dorinastoica14 02.02.2010 18:46:37

Eminescu canonizat?

Liga scriitorilor din România a propus Preafricitului Patriarh Daniel canonizarea poetului Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu poetul nepereche ,inegalabilul nostru geniu a fost fără dor și poate tot ce a putut da mai valoros în domenilul poeziei poporul român.
Personalitatea sa atât de disputată va fi datorită acestei propuneri și mai disputată, deoarece este foarte greu să accepți că Eminescu ar fi fost un sfânt.

Să-mi fie iertată stupefacția dar mă întreb : Mihai Eminescu a primit măcar o singură dată Sfânta Împărtășanie?Trupul său s-a făcut moaște?
:105:
Pe de altă parte ...tâlharul pe cruce s-a mântuit într-o singură clipă când a spus "pomenește-mă Doamne când voi veni în împărăția Ta!"

Noesisaa 02.02.2010 19:08:10

:15: Asta trebuie sa fie o gluma.

dorinastoica14 02.02.2010 19:28:02

Nu este o glumă. La toate emisiunile de știri din seara aceasta s-a tot anunțat aceasta.

Xosroviduxt 02.02.2010 19:36:12

pai atunci,de ce nu si Nichifor Crainic,Radu Gyr s.a.m.d sa fie canonizati,ca doar au fost poeti crestini.
pe de alta parte,Eminescu a primit totusi impartasania...inainte de a muri.

dorinastoica14 02.02.2010 19:43:40

Citat:

În prealabil postat de Xosroviduxt (Post 207468)
pai atunci,de ce nu si Nichifor Crainic,Radu Gyr s.a.m.d sa fie canonizati,ca doar au fost poeti crestini.
pe de alta parte,Eminescu a primit totusi impartasania...inainte de a muri.

E bine dacă a primit-o și atunci.Nu știam.

andreicozia 02.02.2010 19:46:28

Noi nu avem cum sa stim dar poate ca sifilisul de care a murit in sanatoriul din Viena l-a smerit pina-n punctul de transformare miraculoasa a fiintei lui, mai stii?

Pe cind icoana lui?
Pe a lui Jiji deja am vazut-o cind am trecut pe la Maglavit

Delirul 02.02.2010 20:11:09

Acuma sifilisul de care se zvoneste ca ar fi fost cauza nebuniei lui Eminescu, nu este decat o poveste. Fiindca Eminescu printre altele a fost si un mare gazetar al vremii, fiind in convingeri si antisemit, impotriva masoneriei samd se pare ca multe i s-au inscenat, fiind internat mai mult cu forta in sanatoriu decat conform cu anumite dovezi ale vreunei patologii de care ar fi suferit Eminescu. Asta deoarece anumiti indivizi vroiau sa-l scoata din schema. Eminescu se pare ca a murit in urma unei lovituri cu o piatra dupa ureche, mai multe informatii in linkul http://www.buybooks.ro/news.php?id=175

Dar chiar si asa pentru a fi canonizat trebuie sa duci un anumit fel de viata, in curatie, ori Eminescu o fi fost el un mare poet si gazetar dar nu cred ca a fost chiar atat de sfant. Sper sa fie doar o gluma caci altfel zau ca-i foarte grav, nici nu trebuie glumit cu asa ceva. Sunt sfinti parinti care au facut minuni si au ajutat multi oameni atat in timpul vietii cat si dupa ce au murit si inca se sta in dubii daca sa fie sau nu canonizati, iar Eminescu care in fond este deja recunoscut pentru ceea ce a stiut sa faca mai bine sa fie acuma ridicat la rang de sfant, desi este clar ca domeniul lui de activitate a fost literatura si nu in special religia sau convingerile crestine. Zau, sper ca nu-i decat o gluma caci altfel e vai si amar de noi si credinta noastra.

cristiboss56 02.02.2010 20:20:52

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 207457)
Liga scriitorilor din România a propus Preafricitului Patriarh Daniel canonizarea poetului Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu poetul nepereche ,inegalabilul nostru geniu a fost fără dor și poate tot ce a putut da mai valoros în domenilul poeziei poporul român.
Personalitatea sa atât de disputată va fi datorită acestei propuneri și mai disputată, deoarece este foarte greu să accepți că Eminescu ar fi fost un sfânt.

Să-mi fie iertată stupefacția dar mă întreb : Mihai Eminescu a primit măcar o singură dată Sfânta Împărtășanie?Trupul său s-a făcut moaște?
:105:
Pe de altă parte ...tâlharul pe cruce s-a mântuit într-o singură clipă când a spus "pomenește-mă Doamne când voi veni în împărăția Ta!"

Una e a propune ceva si alta e o hotarare luata . Sunt conditii foarte stricte pentru canonizare , am mai vorbit de treaba asta pe forum , s-a dat si un link in acest sens . Eu iti garantez ca Sfantul Sinod al BOR , ignora astfel de "ligi" si astfel de "propuneri" !:30:

Lavrentiu 02.02.2010 20:22:33

Daca Sf. Sinod ia in discutie asta, e bataie de joc, avand in vedere ca pana acum nu s-au catadicsit sa faca nimic pentru sfintii martiri ai inchisorilor, ca Valeriu Gafencu, contemporani cu noi.

andrei25 02.02.2010 22:03:20

...

Un parinte a spus ca nu se canonizeaza sfintii din inchisori, pt ca inca mai sunt in viata din calaii lor. Si acesti calai avand o pozitie inalta, nu dau voie la canonizari, pt ar insemna sa-i arate si pe ei cu degetul ca calai.

caliyo 02.02.2010 22:26:25

Eu cred ca unii exagereaza sau confunda lucrurile. Nimeni nu ii contesta lui Eminescu calitatea de a fi ,,cel mai cel ŽŽpoet al Romaniei, dar de la acest lucru pana la a fi sfant...e cale lunga. Mai aud astfel de exagerari la televizor sau pe strada si referitor la actori sau cantareti romani care au plecat in vremurile noastre din viata aceasta: ,,s-a dus sa le cante ingerilor din cerŽŽ, ,,asa cum a facut-o pe scena, acum ii face pe ingeri sa glumeascaŽŽ, ,,a fost un bun actor, cantaret...un sfantŽŽ. Intr-adevar, acesti oameni au fost apreciati in mediul artistic, dar poate ca unii au fost departe de o traire crestineasca, poate traiau in pacate grele ca desfrau , betie, fumat, si altele, nu dadeau cu anii la biserica, nu se spovedeau, impartaseau...poate ca acum sunt in iad, iar aici sunt vazuti ca...sfinti!
Inaintea lui Dumnezeu, nu cred ca mai conteaza ca aici pe pamant ai fost actorul X sau cantaretul Y pe care il aprecia toata lumea si luase nu stiu cate premii, compozitor, cel mai mare poet sau cel mai mare dansator.Atunci vei fi un simplu om care vei da socoteala pt. modul in care te-ai raportat la Dumnezeu .

andreicozia 02.02.2010 22:48:34

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 207503)
Un parinte a spus ca nu se canonizeaza sfintii din inchisori, pt ca inca mai sunt in viata din calaii lor. Si acesti calai avand o pozitie inalta, nu dau voie la canonizari, pt ar insemna sa-i arate si pe ei cu degetul ca calai.

Ma intreb oare de ce ar arata cu degetul spre calai?
Un crestin ar face-o doar ca un gest de apreciere pe motiv ca si datorita calaului respectivul s-a sfintit.

Oare nu din acest motiv Dumnezeu ingaduie calailor sa se manifeste ca niste bestii?

Ca doar sunt asemanatoare unor boli, lepre necesare pentru smerirea noastra, nu?

andrei25 02.02.2010 22:58:16

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 207513)
Ma intreb oare de ce ar arata cu degetul spre calai?
Un crestin ar face-o doar ca un gest de apreciere pe motiv ca si datorita calaului respectivul s-a sfintit.

Oare nu din acest motiv Dumnezeu ingaduie calailor sa se manifeste ca niste bestii?

Ca doar sunt asemanatoare unor boli, lepre necesare pentru smerirea noastra, nu?

Cred ca nu m-am facut inteles. Calaii n-ar suporta ca lumea sa stie ca ei sunt cei ce i-au prigonit pe sfintii din inchisori, plus ca ar trebui sa se ajunga la condamnari. Si atunci acesti calai, acum pe mari pozitii in stat, impiedica aceste canonizari. Am auzit si eu, nu acuz, ca sunt si preoti care au fost turnatori, si daca sunt sus prin Sinod, cam greu. Repet, nu acuz, doar am auzit de la cineva. Nu zic ca nu poate fi asa, cred ca sunt si preoti tradatori.

Florin-Ionut 03.02.2010 09:31:06

V-am zis eu!

Eminescu va fi canonizat daca Dumnezeu vrea asa, fara sa conteze parerea mea sau a ziarelor.

Fani71 03.02.2010 11:28:19

Mi se pare ca miroase a nationalism propunerea asta.

Lavrentiu 03.02.2010 12:00:26

Eu as zice sa-l canonizeze odaca cu Eminescu si pe Nichita Stanescu, ca si el le zicea bine...

AlinB 03.02.2010 13:03:02

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 207480)
Daca Sf. Sinod ia in discutie asta, e bataie de joc, avand in vedere ca pana acum nu s-au catadicsit sa faca nimic pentru sfintii martiri ai inchisorilor, ca Valeriu Gafencu, contemporani cu noi.

Pai de vina cred ca sunt tocmai cei care insista pentru canonizarea lui pentru ca pe lista lor ar fi de fapt mai multi care i-ar vrea in calendar poate-poate or da asa avant unor chestii moarte si ingropate si care ar fi poate mai bine sa ramana asa.

eduardd 03.02.2010 20:31:33

Eu cred (inca) ca este o gluma proasta.. atata tot!
Un subiect ce nu merita dezbatut prea mult. Stiti vorba aia..rana cu cat o zgandari cu atat devine mai mare..daca lasi in plata Domnului ori se coace si se sparge singura ..ori se usuca.
Acum e drept si faptul ca... daca-i zgandarita... iese tot puroiul si imputiciunea si ramane curata...curatica..

Eu sunt mai nepasatoare :37::28: de aceea aleg sa "uit" stirea si topicul asta..cu scuzele de rigoare initiatorului :35:

costel 03.02.2010 23:01:44

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 207598)
Eu as zice sa-l canonizeze odaca cu Eminescu si pe Nichita Stanescu, ca si el le zicea bine...

Se invoca mai mult faptul ca a fost un om cult, dar se uita ca in criteriile pentru canonizare nu este trecuta cultura. Daca luam in discutie meritele, atunci trebuie sa ajungem sa canonizam si sportivi. Sa ne lumineze Dumnezeu sa-i cunoastem, ca sa-i cinstim, pe cei ce au implinit voia Sa.

Noesisaa 03.02.2010 23:03:53

http://www.crestinortodox.ro/patriarhia-romana/canonizarea-cuiva-este-mult-decat-cinstirea-memoriei-sale-99055.html

andrei_im 03.02.2010 23:20:39

Solicitarea Ligii Scriitorilor din România, care nu reprezintă o noutate, se adaugă numeroaselor alte propuneri aflate pe agenda de lucru a Comisiei de Canonizare a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, trecerea în rândul sfinților realizându-se în urma unui proces îndelungat, care impune o cercetare amănunțită și respectarea unor criterii riguroase (credință ortodoxă mărturisită public, sfințenia vieții și evlavia populară etc.)

ma bucur ca au spus de evlavia populara..

andreicozia 03.02.2010 23:33:55

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 207905)
Solicitarea Ligii Scriitorilor din România, care nu reprezintă o noutate, se adaugă numeroaselor alte propuneri ..............

ma bucur ca au spus de evlavia populara..

:))) Ditamai scriitorii...si nu inteleg sensul cuvintului evlavie. Hai ca aproape ca ma tavalesc pe jos de ris. Nu-mi vine sa cred ca au afirmat asa ceva!

Am ajuns chiar rau de tot daca si scriitorii romani au inceput sa confunde cuvintul EVALVIE cu APRECIERE( ex: scriitor apreciat si iubit DE POPOR)

Poporul are evlavie pentru Eminescu!.... hahahahaha!

andrei_im 03.02.2010 23:36:58

nu am spus asta si nici nu se referea comunicatul la asta. se spunea de evlavie populara IN GENERAL, si m-am bucurat ca este macar pomenita. eu ma refeream la sfintii din inchisori, ca toata lumea zice azi sa nu ne rugam lor, ca nu sunt canonizati, si uite ca tocmai patriarhia spune de EVLAVIA POPULARA CA MOTIV PENTRU CANONIZARE. pentru Eminescu, ai dreptate, nu exista evlavie populara. il cinstim ca mare poet, uneori crestin, alteori nu. Doamne ajuta!

zaharia_2009 03.02.2010 23:38:27

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 207473)
Noi nu avem cum sa stim dar poate ca sifilisul de care a murit in sanatoriul din Viena l-a smerit pina-n punctul de transformare miraculoasa a fiintei lui, mai stii?

Pe cind icoana lui?
Pe a lui Jiji deja am vazut-o cind am trecut pe la Maglavit

Stind la coada la o librarie am auzit o discutie in spatele meu din care reiesea ca Eminescu nu a murit nici de sifilis si mai ales nici la sanatoriul din Viena(Oberdoblich ). Sa fi fost o gluma ?

andreicozia 03.02.2010 23:43:34

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 207921)
Stind la coada la o librarie am auzit o discutie in spatele meu din care reiesea ca Eminescu nu a murit nici de sifilis si mai ales nici la sanatoriul din Viena(Oberdoblich ). Sa fi fost o gluma ?

Vreau sa te intreb ceva:
Oare cei care discutau aveau si dovezi palpabile pentru ceea ce sustineau si le aveau cu ei acolo sau doar erau Neo-patrioti?

zaharia_2009 03.02.2010 23:45:51

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 207926)
Vreau sa te intreb ceva:
Oare cei care discutau aveau si dovezi palpabile pentru ceea ce sustineau si le aveau cu ei acolo sau doar erau Neo-patrioti?

Din partea mea ,pt. tine : pace si multa bucurie !

andreicozia 03.02.2010 23:55:38

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 207927)
Din partea mea ,pt. tine : pace si multa bucurie !

Iti multumesc ca te gindesti si la mine , la un pacatos ce sunt. Multumesc, si tie la fel!

Danut7 04.02.2010 13:16:05

Ca om de cultura , poet , scriitor si nationalist, tot respectul pentru Eminescu, opera sa este incantatoare si frumoasa.A fost unul dintre cei mai mari poeti ai lumii.Insa ca viata personala eu stiu ca Eminescu s-a incurcat cu multe femei si a murit de sifilis.Tot respectul nu cred ca dupa criteriul asta poate fi canonizat sfant, sau numit sfant, insa ca om de literatura scrierile sale pot fi metaforizate sacre, prin prisma frumusetii lor.

FioreBianco 04.02.2010 13:42:37

Sa lasam Sfantul Sinod sa decida..

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se intruneste si analizeaza cu mare atentie viata lui Eminescu, in functie de faptele sale, si - in urma deliberarii de catre Duhul Sfant - va anunta daca va fi canonizat sau nu.

In opinia mea, Mihai Eminescu merita canonizat, caci a fost un crestin adevarat si a suferit martiriul.

Noesisaa 04.02.2010 13:52:26

Citat:

În prealabil postat de FioreBianco (Post 208152)
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se intruneste si analizeaza cu mare atentie viata lui Eminescu, in functie de faptele sale, si - in urma deliberarii de catre Duhul Sfant - va anunta daca va fi canonizat sau nu.

In opinia mea, Mihai Eminescu merita canonizat, caci a fost un crestin adevarat si a suferit martiriul.

Sfantul Sinod nu se intalneste sa discute canonizarea lui Eminescu, daca citesti comunicatul patriarhiei.

andrei_im 04.02.2010 13:59:20

eu cred ca Eminescu este un poet exceptional. Cum spunea Dan Puric - cum sa treci peste Eminescu cand la Eminescu abia daca ajungi? a fost un om care a spus lucrurilor pe nume, a avut dragoste pentru neamul acesta, a spus ca Biserica este MAMA NEAMULUI ROMANESC. a fost prigonit de cei din vremea lui, chiar si de catre cei apropiati (vezi Titu Maiorescu). unii spun ca a fost chiar omorat. asta nu o stiu, e posibil, dar nu ma pronunt... insa trebuie sa ne dam seama ca daca il trecem in randul Sfintilor pe poetul nostru national, insasi poezia lui va fi primul reper. Si daca ne aplecam asupra poeziei vom vedea ca exista unele poezii frumoase, chiar cu continut crestin, insa majoritatea sunt poezii care exprima stari de melancolie, deznadejde, unele chiar de inaltare a sinelui (vezi conditia omului de geniu). nu vreau sa ii judec poeziile, caci imi plac, insa nu toate pot fi un reper de SFINTENIE.
in acelasi timp, cine stie ce avea Eminescu in sufletul lui atunci cand a trecut la Domnul?...

FioreBianco 04.02.2010 14:12:55

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 208157)
Sfantul Sinod nu se intalneste sa discute canonizarea lui Eminescu, daca citesti comunicatul patriarhiei.

E adevarat, dar daca ar face-o, ar aplica strategia care am enuntat-o mai sus.

FioreBianco 04.02.2010 14:21:20

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208162)
eu cred ca Eminescu este un poet exceptional. Cum spunea Dan Puric - cum sa treci peste Eminescu cand la Eminescu abia daca ajungi? a fost un om care a spus lucrurilor pe nume, a avut dragoste pentru neamul acesta, a spus ca Biserica este MAMA NEAMULUI ROMANESC. a fost prigonit de cei din vremea lui, chiar si de catre cei apropiati (vezi Titu Maiorescu). unii spun ca a fost chiar omorat. asta nu o stiu, e posibil, dar nu ma pronunt... insa trebuie sa ne dam seama ca daca il trecem in randul Sfintilor pe poetul nostru national, insasi poezia lui va fi primul reper. Si daca ne aplecam asupra poeziei vom vedea ca exista unele poezii frumoase, chiar cu continut crestin, insa majoritatea sunt poezii care exprima stari de melancolie, deznadejde, unele chiar de inaltare a sinelui (vezi conditia omului de geniu). nu vreau sa ii judec poeziile, caci imi plac, insa nu toate pot fi un reper de SFINTENIE.
in acelasi timp, cine stie ce avea Eminescu in sufletul lui atunci cand a trecut la Domnul?...

Perfect adevarat. Mare e Puric si bine a zis. Eminescu merita canonizarea! Se spune ca pt aceasta, trebuie sa indeplinesti 3 MARI CONDITII: 1. Sa fii un bun crestin (CREDINTA); 2. Sa iubesti APROAPELE (vezi toate poeziile sale - izvor nesecat de DRAGOSTE); 3. Sa fii un bun PATRIOT (lucru care s-a vazut, si care i-a atras, din pacate, moartea).

Mihai Eminescu se regaseste in toate aceste 3 conditii, daca putem sa le numim asa. In rest, tot ce a fost rau in Eminescu a fost neutralizat de insasi viata si activitatea sa.

Danut7 04.02.2010 14:23:46

Citat:

În prealabil postat de FioreBianco (Post 208178)
Perfect adevarat. Mare e Puric si bine a zis. Eminescu merita canonizarea! Se spune ca pt aceasta, trebuie sa indeplinesti 3 MARI CONDITII: 1. Sa fii un bun crestin (CREDINTA); 2. Sa iubesti APROAPELE (vezi toate poeziile sale - izvor nesecat de DRAGOSTE); 3. Sa fii un bun PATRIOT (lucru care s-a vazut, si care i-a atras, din pacate, moartea).

Mihai Eminescu se regaseste in toate aceste 3 conditii, daca putem sa le numim asa. In rest, tot ce a fost rau in Eminescu a fost neutralizat de insasi viata si activitatea sa.

Nu merita canonizarea.

Lavrentiu 04.02.2010 14:31:25

Citat:

În prealabil postat de FioreBianco (Post 208178)

Pai in primul rand nu credinta, ci marturisirea credintei este criteriul de sfintenie. Altfel, toti se pare ca au credinta. Important e sa marturisesti credinta dreapta, nu ca "ai tu o credinta in suflet".

Uite, de exmplu mie imi inspira multa sfintenie aceasta marturisire publica a lui Eminescu:

"Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei,
Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!"

As vrea sa vad marturisiri similare de la Sfintii Parinti. Dar ce sa vezi, nu prea gasesti.

Poate Eminescu e sfant. Dar nu toti sfintii sunt canonizati (nici chiar cei evidenti - sic)

FioreBianco 04.02.2010 14:32:47

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 208181)
Nu merita canonizarea.

E doar o opinie... noi ne dam aici cu parerea, insa trebuie analizata bine viata poetului.

Danut7 04.02.2010 14:40:34

Citat:

În prealabil postat de FioreBianco (Post 208193)
E doar o opinie... noi ne dam aici cu parerea, insa trebuie analizata bine viata poetului.

Chiar viata lui din cate am auzit eu, nu-i atesta canonizarea.Insusi cauza mortii lui a fost sifilis, o boala de transmisie sexuala.Din cate stiu nu era insurat.

dorinastoica14 04.02.2010 14:54:07

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 208190)
Pai in primul rand nu credinta, ci marturisirea credintei este criteriul de sfintenie. Altfel, toti se pare ca au credinta. Important e sa marturisesti credinta dreapta, nu ca "ai tu o credinta in suflet".

Uite, de exmplu mie imi inspira multa sfintenie aceasta marturisire publica a lui Eminescu:

"Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei,
Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!"

As vrea sa vad marturisiri similare de la Sfintii Parinti. Dar ce sa vezi, nu prea gasesti.

Poate Eminescu e sfant. Dar nu toti sfintii sunt canonizati (nici chiar cei evidenti - sic)

Poate fi cineva sfânt dacă nu crede în religie,în viața veșnică?

"Religia o frază de dânșii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece în jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranța de răsplată,
După ce-amar munciră-ți mizeri viața toată,
Ați mai purta osânda ca vita de la plug?
...
Și de-ntrebați atuncea,vouă ce vă rămâne?
Munca dn care dânșii se âmbată de plăceri.
Robia viața toată,lacrimi pe-o neagră pâine,
Copilelor pătate mizeria-n rușine...
Ei tot și voi nimica;ei cerul voi dureri!
...
Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă,
Ce lumea o împarte în mizeri și bogați!
Atunci când după moarte răsplată nu v-așteaptă..." (Împărat și proletar)

Florin-Ionut 04.02.2010 14:59:21

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 208198)
Chiar viata lui din cate am auzit eu, nu-i atesta canonizarea.Insusi cauza mortii lui a fost sifilis, o boala de transmisie sexuala.Din cate stiu nu era insurat.

Dupa ce ca l-au omorat, ticalosii au lansat si zvonuri denigrante debitate de capetele lor sifilitice si corupte. Daca intrebi un elev sa zica ceva despre Eminescu, asta iti va spune la inceput, iar daca il rogi sa recite doua versuri, iti va raspunde: "Tu esti Mircea?"......

- Ma, da' eu am auzit ca Eminescu a fost un prost si un nebun.
- Da ua. Un sifilitic.

Florin-Ionut 04.02.2010 15:03:11

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 208212)
Poate fi cineva sfânt dacă nu crede în religie,în viața veșnică?

"Religia o frază de dânșii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece în jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranța de răsplată,
După ce-amar munciră-ți mizeri viața toată,
Ați mai purta osânda ca vita de la plug?
...
Și de-ntrebați atuncea,vouă ce vă rămâne?
Munca dn care dânșii se âmbată de plăceri.
Robia viața toată,lacrimi pe-o neagră pâine,
Copilelor pătate mizeria-n rușine...
Ei tot și voi nimica;ei cerul voi dureri!
...
Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă,
Ce lumea o împarte în mizeri și bogați!
Atunci când după moarte răsplată nu v-așteaptă..." (Împărat și proletar)

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...4&postcount=23
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...1&postcount=24

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:40:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.