Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Rationamentul circular (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8345)

topcat 04.02.2010 12:05:41

Rationamentul circular

Va invit sa discutam despre rationamentul circular, un defect prezent atit in judecata rationalistilor cit si in cea a credinciosilor, si despre metodele de a iesi din el.

Florin-Ionut 04.02.2010 12:08:17

Incetisor, nu toti o data, sa nu facem outage pe Wikipedia. :)

anaana71 04.02.2010 12:16:07

mai intai spune ce este acest rationament circular ca sa intelegem si noi, sau ma rog, eu, ca poate sunt capete luminate pe aici si deja stiu.:39:

topcat 04.02.2010 12:21:03

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 208099)
mai intai spune ce este acest rationament circular ca sa intelegem si noi, sau ma rog, eu, ca poate sunt capete luminate pe aici si deja stiu.:39:

E un rationament (cu o deductie corecta si logica) in care ipoteza se bazeaza pe concluzie

andrei_im 04.02.2010 12:24:20

un fel de - sustin ipotezele ateiste pentru ca, in sinea mea, stiu ca nu exista Dumnezeu?
sau de cealalta parte - sustin ideile crestine pentru ca, in sintea mea, stiu ca exista Dumnezeu?

daca la asta te referi, sunt de acord, asa este. se numeste credinta. asta demonstreaza ca si ateismul e tot o credinta.

anaana71 04.02.2010 12:24:35

cine m-o fi pus sa intreb :40:

glykys 04.02.2010 12:28:36

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 208104)
E un rationament (cu o deductie corecta si logica) in care ipoteza se bazeaza pe concluzie

E un rationament in care ne invartim in jurul cozii maimuticai din semnatura lui Topcat! :36::51:

topcat 04.02.2010 12:31:39

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208107)
un fel de - sustin ipotezele ateiste pentru ca, in sinea mea, stiu ca nu exista Dumnezeu?
sau de cealalta parte - sustin ideile crestine pentru ca, in sintea mea, stiu ca exista Dumnezeu?

daca la asta te referi, sunt de acord, asa este. se numeste credinta. asta demonstreaza ca si ateismul e tot o credinta.

Nu la asta ma refer

iustin10 04.02.2010 12:35:11

Un fel de :'presupunere prin absurd ca nu ar fi asa' cum era in geometrie?

topcat 04.02.2010 12:38:49

Ceva de genul:
-ratiunea este cea mai inalta forma de cunoastere pentru ca e rational sa cred ca e asa
-Dumnezeu exista pentru ca scrie in Biblie iar Biblia e adevarata pentru ca e cuvintul lui Dumnezeu

Galilei 04.02.2010 12:46:57

Parerea mea.:
-rationamentul circular nu se aplica si in rationamentul spre Dumnezeu.
-rationamentul circular te ajuta in probleme de logica...alte situaltii.(palpabile,realizabile)
-nu poti aplica aceasi metoda in orice caz (asa cum nu poti masura timpul in kilograme.)

andrei_im 04.02.2010 12:49:50

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 208118)
Ceva de genul:
-ratiunea este cea mai inalta forma de cunoastere pentru ca e rational sa cred ca e asa

e.. uite ca aici e buba. :)

topcat 04.02.2010 12:50:12

Citat:

În prealabil postat de Galilei (Post 208122)
Parerea mea.:
-rationamentul circular nu se aplica si in rationamentul spre Dumnezeu.
-rationamentul circular te ajuta in probleme de logica...alte situaltii.(palpabile,realizabile)
-nu poti aplica aceasi metoda in orice caz (asa cum nu poti masura timpul in kilograme.)

Rationamentul circular este posibil implicat in orice rationament pe care il faci, inclusiv in prima afirmatie a ta, nu?

Danut7 04.02.2010 12:50:53

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 208111)
E un rationament in care ne invartim in jurul cozii maimuticai din semnatura lui Topcat! :36::51:

cscscscscs

Galilei 04.02.2010 12:51:43

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 208124)
Rationamentul circular este posibil implicat in orice rationament pe care il faci, inclusiv in prima afirmatie a ta, nu?

asta nu o stiu...de acuma e joc de cuvinte ce faci, te invarti :P

iustin10 04.02.2010 12:58:26

Citat:

Ceva de genul:
-Dumnezeu exista pentru ca scrie in Biblie iar Biblia e adevarata pentru ca e cuvintul lui Dumnezeu

"Dumnezeu exista pentru ca scrie in Biblie"
Deci orice om vine de undeva ,cu ideea de Dumnezeu,iar Biblia doar i-o 'intrupeaza' sa zic asa,adica ii arata cine este Dumnezeu,in care el credea orcum dinainte.
Biblia e locul de intalnire al asteptarilor noastre,cu vederea Lui.
"Biblia e adevarata pentru ca e cuvintul lui Dumnezeu"
Apoi noi dam valoare de adevar Bibliei,deoarece credem in Dumnezeul zugravit acolo.
As zice ca nu e un rationament circular,ci in spirala.Adica te invarti,dar urci pe scara cunoasterii.
Si in plus,imboldul initial de a intra in acest cerc,vine din afara cercului

Danut7 04.02.2010 13:09:01

Citat:

Ceva de genul:

Rational este a crede in existenta lui Dumnezeu.De fapt este irational si absurd a crede ca nu exista Dumnezeu.Este impotriva ratiunii umane.Insa nu ratiunea este cea mai inalta forma de cunoastere ci experienta, simturile(vazul,auzul,mirositul,pipaitul si gustul) si sentimentele.Prin acestea se ajunge la o perceptie mai mare decat perceptia care poate fi aparent "rationala" la nivelul de teorie.Ce este rational pentru mine, poate nu este rational pentru tine, sau pentru altul.

Citat:

Sunt si istorici care atesteaza existenta lui Iisus Hristos , a multimii care il urma si a discipolilor si ucenicilor Sai.

Bilibox_ 04.02.2010 14:06:27

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 208095)
metodele de a iesi din el.

Oludumare ,creatorul a toate, exista, caci asa zic Yorubanii, iar ce zic Yorubanii e adevarat caci sunt inspirati de Oludumare .

Lavrentiu 04.02.2010 14:14:49

Iata un raspuns scripturistic la problema lui topcat:

"Si venind El in templu, in timp ce invata s'au apropiat de El arhiereii si batranii poporului si I-au zis: "Cu ce putere faci tu acestea? Si cine ti-a dat aceasta putere?"
Raspunzand, Iisus le-a zis: "Va voi intreba si Eu pe voi un cuvant; de-Mi veti raspunde la el, va voi spune si Eu cu ce putere fac acestea:
Botezul lui Ioan, de unde a fost?: din cer, sau de la oameni?" Iar ei cugetau in sinea lor, zicand: "De vom zice: Din cer!, ne va spune: Atunci, de ce nu i-ati dat crezare?;
iar de vom zice: De la oameni!, ne temem de popor, fiindca toti il au pe Ioan ca profet"
Si ei, raspunzandu-I lui Iisus, au zis: "Nu stim". El le-a zis: "Nici Eu nu va spun cu ce putere fac acestea..." (Matei 21, 23-27)

anaana71 04.02.2010 14:24:58

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 208174)
Iata un raspuns scripturistic la problema lui topcat:

"Si venind El in templu, in timp ce invata s'au apropiat de El arhiereii si batranii poporului si I-au zis: "Cu ce putere faci tu acestea? Si cine ti-a dat aceasta putere?"
Raspunzand, Iisus le-a zis: "Va voi intreba si Eu pe voi un cuvant; de-Mi veti raspunde la el, va voi spune si Eu cu ce putere fac acestea:
Botezul lui Ioan, de unde a fost?: din cer, sau de la oameni?" Iar ei cugetau in sinea lor, zicand: "De vom zice: Din cer!, ne va spune: Atunci, de ce nu i-ati dat crezare?;
iar de vom zice: De la oameni!, ne temem de popor, fiindca toti il au pe Ioan ca profet"
Si ei, raspunzandu-I lui Iisus, au zis: "Nu stim". El le-a zis: "Nici Eu nu va spun cu ce putere fac acestea..." (Matei 21, 23-27)

daca-i dai exemple din Sfanta Scriptura, nu intelege nimic. e ca si cum i-ai spune in chineza. :16:

Bilibox_ 04.02.2010 14:27:33

Si tu nu ne poti traduce ?

Lavrentiu 04.02.2010 14:45:42

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 208188)
Si tu nu ne poti traduce ?

Traducerea e asa: problema lui topcat nu e rationamentul circular, ci necredinta. Si raspunsul meu mai zice ce a zis si raspunsul lui Hristos: ispititorului nu i se va da satisfactie.

Bilibox_ 04.02.2010 14:48:17

Daca problema lui topcat e necredinta, problema ta e credinta.

anaana71 04.02.2010 14:49:25

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 208202)
Traducerea e asa: problema lui topcat nu e rationamentul circular, ci necredinta. Si raspunsul meu mai zice ce a zis si raspunsul lui Hristos: ispititorului nu i se va da satisfactie.

bingo. :5:

Bilibox_ 04.02.2010 14:51:01

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208107)

nu sustin ipotezele ateiste(sustin ipptezele crestine) pt ca nu cred in neexistenta lui Dumnezeu. asta demonstreaza ca si crestinismul e tot necredinta.

iustin10 04.02.2010 14:58:20

Toti avem aceiasi ratiune,la fel de circulara ca si coada maimutei.
Ideea este ca peste aceasta ratiune,vine Dumnezeu cu credinta.
Nu m-am facut mai destept decand cred in Dumnezeu. Ci doar de atunci am acceptat si rationamentele circulare,fara sa gasesc o piedica in limitarile mintii mele.
Mai pe scurt.Da este o contradictie,ca de altfel tot ce e pe lumea asta .Si?

inorog 04.02.2010 14:59:32

Pai nu e cu putinta sa rationam decat circular, dar cercul poate fi mai larg, atat de larg incat sa incapa foarte multe, sau sa contemple foarte multe. Mecanismele cu care rationam se cheama "circuit neuronal". Exista insa o diferenta si o s-o expun nitel umoristic: unii fac circuit, altii circ. Amandoua au forma circulara :)
Avem insa putinta de a gandi cu mai multe circuite odata si mai ales, in echilibru intre functiile cerebrale importante. Adevarul discursiv (emisfera stanga) si cel intuitiv (emisfera dreapta) nu sunt bune prin sine, asa cum o sabie nu e buna prin sine si nici o paine nu este. Oricine acorda acestor instrumente statut de adevar comite idolatrie "subtire". Statutul de rationament circular in sensul obisnuit se refera la false rationamente care au premisa asumata inca din argumentatie si care de fapt nu demonstreaza nimic in cazul logicii discursive si nu au aplicare in cazul principiilor fundamentale.

Jane Says 04.02.2010 15:10:12

E o diferenta in a nu crede in neexistenta lui Dumnezeu si a crede in existenta Sa, lucru care decurge simplu din faptul ca tu probabil iti imaginezi ca tre' sa existe vreun dumnezeu, o forta generala, o entitate diriguitoare, ceva; iar crestinismul afirma si crede in existenta lui Dumnezeu Care este si Care s-a revelat pe cat il puteam noi pricepe. Crestinii pun mare accent pe Dumnezeul personal revelat, cu identitate (asa cum apare in Crez).

iustin10 04.02.2010 15:13:50

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 208234)
E o diferenta in a nu crede in neexistenta lui Dumnezeu si a crede in existenta Sa, lucru care decurge simplu din faptul ca tu probabil iti imaginezi ca tre' sa existe vreun dumnezeu, o forta generala, o entitate diriguitoare, ceva; iar crestinismul afirma si crede in existenta lui Dumnezeu Care este si Care s-a revelat pe cat il puteam noi pricepe. Crestinii pun mare accent pe Dumnezeul personal revelat, cu identitate (asa cum apare in Crez).

Genial !
Un ateu crede in dumnezeul care mintea sa simte ca ar trebui sa existe.
Un crestin crede in Dumnezeul care a vorbit.

Jane Says 04.02.2010 15:21:05

Citat:

În prealabil postat de Danut7
Este impotriva ratiunii umane.Insa nu ratiunea este cea mai inalta forma de cunoastere ci experienta, simturile(vazul,auzul,mirositul,pipaitul si gustul) si sentimentele.Prin acestea se ajunge la o perceptie mai mare decat perceptia care poate fi aparent "rationala" la nivelul de teorie.Ce este rational pentru mine, poate nu este rational pentru tine, sau pentru altul.

Cea mai inalta forma de cunoastere, sa ma ierti, este credinta. Crezand in cele care-s deasupra ratiunii mele (sau impotriva ei), cunosc. Nu am vazut Ingeri, nu i-am gustat/pipait/mirosit/vazut/auzit, si sa nu-mi fie mie a vedea inainte de a muri, dar crezand ca exista, ii cunosc pentru ca citesc si cred despre cele 9 cete. Am dat un exemplu simplu.
Simturile si sentimentele sunt foarte inselatoare. Simturile din cauza ca nu experiaza totul, pentru ca nu sunt atat de fine incat sa o faca. Iar sentimentele si emotiile sunt inselatoare din cauza ca pot decurge din dezechilibre biochimice sau hormonale sau isi pot avea originea in ganduri (in ratiune).
Iar ratiunea fails pentru ca sustine ca e "adevarat" doar ceea ce se experiaza si verifica prin simturi sau prin echivalentele lor stiintifice (aparate de masurat inregistrat whatever).
Na circularitate :D
Si omul nu se poate singur, el pe sine, din cercul asta vicios.

Danut7 04.02.2010 15:35:27

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 208245)
Cea mai inalta forma de cunoastere, sa ma ierti, este credinta. Crezand in cele care-s deasupra ratiunii mele (sau impotriva ei), cunosc. Nu am vazut Ingeri, nu i-am gustat/pipait/mirosit/vazut/auzit, si sa nu-mi fie mie a vedea inainte de a muri, dar crezand ca exista, ii cunosc pentru ca citesc si cred despre cele 9 cete. Am dat un exemplu simplu.
Simturile si sentimentele sunt foarte inselatoare. Simturile din cauza ca nu experiaza totul, pentru ca nu sunt atat de fine incat sa o faca. Iar sentimentele si emotiile sunt inselatoare din cauza ca pot decurge din dezechilibre biochimice sau hormonale sau isi pot avea originea in ganduri (in ratiune).
Iar ratiunea fails pentru ca sustine ca e "adevarat" doar ceea ce se experiaza si verifica prin simturi sau prin echivalentele lor stiintifice (aparate de masurat inregistrat whatever).
Na circularitate :D
Si omul nu se poate singur, el pe sine, din cercul asta vicios.

Cea mai inalta forma de cunoastere vine prin experimentare si aceasta e cea mai mare.Tu poti crede ca un cutare lucru e intr-un anumit fel si ca te va face sa te simti intr-un anumit fel, insa doar prin experimentare poti stii exact cum e acel lucru.Te poti gandi la plajele din Hawaii, sau te poti uita la ele la Televizor, insa nu poti cunoaste cu adevarat cum e acolo pana nu mergi sa vezi cu ochii tai.Sau auzi ca, un cutare nene sau tipa face masaj bun, vezi si la televizor, insa nu poti stii cum e masajul aceluia pana nu il simti pe pielea ta.

Jane Says 04.02.2010 15:37:17

Asta e incorect fie si numai pentru faptul ca suntem construiti de asa natura incat sa invatzam unii de la altii fara sa experimentam in mod direct. Creierasul nostru invata si fara sa faca, doar privind slash observand. Pana si maimutele se prind ca daca focul o arde pe una, o sa le arda si pe ele asa ca evita stimulul dureros.

Bilibox_ 04.02.2010 15:38:37

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 208245)
Cea mai inalta forma de cunoastere, sa ma ierti, este credinta.

Mda, si aia care cred in Jengu(spiritul apelor) sa inteleg ca au parte de cea mai inalta forma de cunoastere...

Danut7 04.02.2010 15:40:22

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 208267)
Asta e incorect fie si numai pentru faptul ca suntem construiti de asa natura incat sa invatzam unii de la altii fara sa experimentam in mod direct. Creierasul nostru invata si fara sa faca, doar privind slash observand. Pana si maimutele se prind ca daca focul o arde pe una, o sa le arda si pe ele asa ca evita stimulul dureros.

Cel care nu a mancat placinta cu mere in viata sa, nu poate stii ce gust are placinta cu mere.

Jane Says 04.02.2010 15:41:16

Nu ma refeream la celelalte credinte. In materie de lume nevazuta ii cred pe parintii ortodoxiei:) Nu zic ca am eu acces la cea mai inalta forma de cunoastere, astfel, dar cred ca ei au avut-o asa ca bat si eu in directia aia si nu a lui Jengu.

Jane Says 04.02.2010 15:42:06

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 208275)
Cel care nu a mancat placinta cu mere in viata sa, nu poate stii ce gust are placinta cu mere.

Nu stiu de ce tot insisti cu simturile si sentimentele, pentru ca si razele X exista si se manifesta desi te lasa rece la nivel olfactiv si gustativ si presupun ca nici mari emotii nu-ti produc :D

Bilibox_ 04.02.2010 15:47:19

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 208277)
Nu ma refeream la celelalte credinte. In materie de lume nevazuta ii cred pe parintii ortodoxiei:) Nu zic ca am eu acces la cea mai inalta forma de cunoastere, astfel, dar cred ca ei au avut-o asa ca bat si eu in directia aia si nu a lui Jengu.

Deci credinta parintilor ortodoxiei e de fapt cea mai inalta forma de cunoastere, nu credinta ta (a credinciosului de rand) .

iustin10 04.02.2010 15:47:26

Citat:

În prealabil postat de Bilibox_ (Post 208272)
Mda, si aia care cred in Jengu(spiritul apelor) sa inteleg ca au parte de cea mai inalta forma de cunoastere...

Cand vreodata s-a rastignit Jengu pentru noi?
Cand a vorbit el direct,catre noi?
Cand a mancat si a baut la masa ,chiar cu cei mai pacatosi dintre noi?
E diferenta intre a crede basme neverificabile,si a crede in minuni verificabile cu ochii ,dar mai ales cu sufletul nostru.

Danut7 04.02.2010 15:50:28

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 208279)
Nu stiu de ce tot insisti cu simturile si sentimentele, pentru ca si razele X exista si se manifesta desi te lasa rece la nivel olfactiv si gustativ si presupun ca nici mari emotii nu-ti produc :D

Cel care n-a gustat niciodata kiwi, nu poate stii ce gust are kiwi, cel ce n-a gustat in viata sa mere nu poate stii ce gust au merele.

Acum parca ti-am zis mai clar, sper ca intelegi.

Jane Says 04.02.2010 15:52:10

Am inteles din prima dar tu tot continui cu kiwi si cu portocalele de parca nu mai exista absolut nimic altceva pe lumea asta in afara de acele obiecte care se pot vedea/auzi/gusta/pipai/mirosi :) As indrazni chiar sa spun ca fix cele mai importante nu se pot "trai" prin cele 5 simturi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:29:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.