Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Viata in pustie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8369)

Florin-Ionut 05.02.2010 17:08:00

Viata in pustie

Stim din Biblie si din Traditie ca numerosi oameni s-au retras in pustie unde s-au nevoit singuri intru sfintenie. Si nu cativa ani, ci zeci si zeci de ani, uneori toata viata. Cand citim asta in Pateric, ni se pare ca ceva banal, normal pentru alte vremuri imemoriale...

Vazand insa pe Discovery in ce conditii se poate supravietui in desert, in stepe, in zonele cele mai vitrege ale Pamantului, intrebarea inevitabila este: cum este posibil ca cineva sa reziste singur cateva zeci de ani intr-o zona in care apa si hrana sunt raritati, unde diferentele de temperatura sunt uriase de la zi la noapte si de la vara la iarna, unde locurile colcaie de vietati salbatice care umbla neincetat dupa mancare?

andrei_im 05.02.2010 17:12:41

Sfanta Xenia din Sankt Petersburg se ruga toata noaptea pe camp, imbracata doar intr-o mantie subtire. si gandeste-te cum sunt noptile in Rusia.. dar de sfintii STALPNICI ce sa mai zici? ii tine Dumnezeu... acolo unde vrea Dumnezeu, se biruiesc legile firii.

Florin-Ionut 05.02.2010 17:15:50

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208812)
dar de sfintii STALPNICI ce sa mai zici? ii tine Dumnezeu... acolo unde vrea Dumnezeu, se biruiesc legile firii.

Exact, uitasem de ei. Ei nu aveau nevoie sa manance, sa se spele, sa mearga la o hazna sau ce-o fi fost pe vremea aia?...

windorin 05.02.2010 17:16:40

Viata in pustia lumii este parca si ea tot atat de minunata !

Sa faci toate cele curate ale lumii, dar sa tinzi neincetat spre dobandirea tot mai mare a harului Duhului Sfant.
Sa te nevoiesti vazandu'te doar pe tine intru neputinte, iar pe altii intru dragoste.

Sa fii intre toti, dar singur tu si Dumnezeu !

andrei_im 05.02.2010 17:17:06

parca le aduceau pasarile de mancare. nu am citit vietile sfintilor stalpnici, doar asa am auzit... oricum.. Mare este Dumnezeu!

andreicozia 05.02.2010 17:24:59

Citat:

Sfanta Xenia din Sankt Petersburg se ruga toata noaptea pe camp, imbracata doar intr-o mantie subtire. si gandeste-te cum sunt noptile in Rusia.. dar de sfintii STALPNICI ce sa mai zici? ii tine Dumnezeu... acolo unde vrea Dumnezeu, se biruiesc legile firii.

Sfinta Xenia nu era intr-o mantie subtire asa cum am vrea sa credem, ci sa fim realisti, Xenia, conform scrierilor despre ea, era imbracata in hainele sotului ei, care inainte de a muri a fost militar , deci intr-o manta militara verde, de front rusesc tatica, care rezista la temp de -60 de grade.

Noptile sunt reci insa dupa cum vezi homelesii reusesc sa se aciuieze pe guri de canal si supravietuiesc fara probleme prea mari.

Stilpnicii stateau ce stateau dar se mai si dadeau jos

Cei din desert nu stateau ca Survivor Man aiurea pe coclauri pe unde-l aseaza elicopterul cu camerele lui de vederi, ci stateau in apropierea comunitatilor si satelor care in schimbul rugaciunilor lor curate ii hraneau si aveau grija de ei. Deseori pot fi vazuti si pe linga minastiri....dar absolut niciodata asa pe coclauri la distante mari...ca pur si simplu ar muri.

Deci sa nu batem cimpii aiurea.

Florin-Ionut 05.02.2010 17:25:33

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208816)
parca le aduceau pasarile de mancare. nu am citit vietile sfintilor stalpnici, doar asa am auzit... oricum.. Mare este Dumnezeu!

Tin minte dintr-o istorioara pe care demult am citit-o, ca era un pustnic care traia numai cu Sfanta Impartasanie, pe care o primea destul de rar.

andreicozia 05.02.2010 17:32:48

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 208818)
Tin minte dintr-o istorioara pe care demult am citit-o, ca era un pustnic care traia numai cu Sfanta Impartasanie, pe care o primea destul de rar.

Suna frumos, idealist, traditional, dar...sa fim seriosi. Oamenii imbunatatiti sunt tot oameni care intradevar au mai eliminat CITEVA din legile naturale pamintesti care apasa pe umerii TUTUROR, insa partea asta cu tractul digestiv care poate rezista fara mincare nu o cred.

andrei_im 05.02.2010 17:54:49

Parintele Serafim Rose, atunci cand s-a convertit si a luat prima oara Sfanta Impartasanie, nu a mai mancat nimic o saptamana. si nu pentru a posti, pur si simplu nu i-a mai fost foame. si a trait in vremurile noastre... :)

Marius22 05.02.2010 18:03:48

Este dificil sa vorbesc despre vietile acestor sfinti pustnici, imbiat fiind de caldura aerului conditionat din incapere, si de frigiderul plin care ma asteapta acasa. Citindu-le vietile imi este greu sa-i inteleg. Imi dau seama ca este o distanta prea mare intre modul meu de viata si al lor.

Dar, chiar si asa, Dumnezeu isi manifesta clipa de clipa dragostea fata de mine, si purtarea Sa de grija, cu toate ca nu le merit. Cred ca infinit mai mult simteau si simt, prezenta lui Dumnezeu in viata lor, sfintii, cei ce sunt "prietenii si casinicii Sai". Deci, sa nu ne miram de aceste intamplari minunate, deoarece stim ca cele cu neputinta noua sunt cu putinta la Dumnezeu.

andreicozia 05.02.2010 18:16:40

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208820)
nu a mai mancat nimic o saptamana. :)

da, dar dupa care a mincat :)

De ex. pentru eliminarea(topirea) celulelor cancerigene exista posturi negre de 21 de zile de 28 de zile si chiar mai mult unde se bea numai apa...si conform doctorului Malahov combinate cu clisme si urinoterapie( farmacia personala cum o numeste el) se poate elimina complet cancerul.(off topic)

andrei_im 05.02.2010 18:45:19

total offtopic :))
ideea era ca nu a mancat pentru ca nu i-a fost foame, ceea ce e un lucru minunat, o minune facuta prin Trupul si Sangele Domnului.

Traditie1 05.02.2010 21:21:01

Desi e drept ca multi pustnici stateau în apropierea localitatilor, au fost si unii care stateau în "pustia cea mai dinauntru", adica în mijlocul desertului:

http://www.google.ro/#hl=ro&source=h...163f0b723ef10f

Cât despre necesitatea hranei, linistea din pustie aduce o pace a corpului care necesita mai putina hrana. Si oricum, viata nu depinde hrana, dupa cum spune Scriptura: Lucrati nu mâncare pieritoare, ci mâncarea ce ramâne în viata vecilor pe care v-o va da Fiul Omului, caci pe acesta L-a însemnat Dumnezeu (Ioan 6, 27).

Florin-Ionut 05.02.2010 21:43:28

Mai este un verset care da de gandit:

Matei 4, 4:
"Scris este: "Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu"."

Eu inteleg ca in comuniunea cu Dumnezeu, un Sfant primeste energie datatoare de viata direct de la Cel ce locuieste in templul trupului sau.

Inusi Mantuitorul a postit sase saptamani cu post negru, in continuu: "Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit."

andreicozia 05.02.2010 21:49:12

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 208903)

"Scris este: "Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu"."

Eu inteleg ca in comuniunea cu Dumnezeu, un Sfant primeste energie datatoare de viata ."

Eu nu prea pricep ,cum de vezi tu asa acest verset?

Dumnezeu zice clar:

nu NUMAI CU PIINE va trai omul

deci dupa mintea mea asta inseamna ca omul TREBUIE SA SE HRANEASCA, dar PE LINGA ACEST elemen esential trebuie sa se hraneasca si cu Dumnezeu

Citeodata stau si ma gindesc din ce cauza oare unii vad lucrurile in mod extremist?
nu neaparat tu Ionut, ca tu de regula esti echilibrat, dar multi altii...

idealist 05.02.2010 21:53:01

Eu cred, si am si citit asta, acesti pusnici aveau o constitutie fizica foarte rezistenta.
Fugind din lagare exista oameni care au supravietuit si unii care au pierit pe drum. Nu contest harul lui Dumnezeu, dar asta s-a intamplat si unor oameni ce erau necrestini .
Nu sufereau nici de boli, li se parea viata in lumea prea usoara.
Chiar si Sf Ap Pavel spune parca: Una este fierul si altfel este arama, lutul.

andrei_im 05.02.2010 21:56:02

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 208904)
Eu nu prea pricep ,cum de vezi tu asa acest verset?

Dumnezeu zice clar:

nu NUMAI CU PIINE va trai omul

deci dupa mintea mea asta inseamna ca omul TREBUIE SA SE HRANEASCA, dar PE LINGA ACEST elemen esential trebuie sa se hraneasca si cu Dumnezeu

Citeodata stau si ma gindesc din ce cauza oare unii vad lucrurile in mod extremist?
nu neaparat tu Ionut, ca tu de regula esti echilibrat, dar multi altii...

da nu te obliga nimeni, frate, sa flamanzesti pana mori. :)) dar nu intelegi de ce trebuie sa contestam Vietile Sfintilor pe motive.... biologice?

andreicozia 05.02.2010 22:04:55

Dumnezeiescul Paisie a intrat odată în pustia cea mai dinăuntru și, găsind acolo o peșteră, a locuit într-însa trei ani. Și fiindcă perii capului i-au crescut mult și s-au lungit, ce a socotit pururea fericitul? A pus un par în partea cea de sus a peșterii, a legat de el părul său, și astfel se ruga mai cu sârguință și mai cu osteneală. Și nu numai aceasta, ci și alte osteneli făcea ziua și noaptea, înfierbântându-se de dragostea lui Hristos și socotind odihna acele nevoințe aspre. Pentru aceasta și Mântuitorul s-a arătat lui precum s-a făgăduit în Sfânta Evanghelie și în vremea când Paisie se ruga, iată se arată înaintea lui Mântuitorul nostru, cel mai dorit decât toate. Iar el, nesuferind a vedea dumnezeiescul Lui chip, a căzut la pământ, cutremurat și înfricoșat, zicând: “O, Hristoase Împărate, nepovestita Ta dragoste care o ai spre slugile Tale!” Iar Mântuitorul, întinzând mâna Sa, l-a ridicat și i-a zis: “Pace ție, sluga mea! Nu te înfricoșa, căci bunătatea Mea se veselește foarte de lucrurile tale și rugăciunea ta este foarte bine primită și plăcută Mie. Deci veselește-te și ia plata preastrălucită pentru aceste lucruri ale tale. Iată iți dau un dar ca acesta: Orice cerere vei face în numele Meu, să ți se dea, și pentru oricare păcătoși vei mijloci la Mine, să se ierte păcatele lor”.

Amin!

Crezi ca el fiind 3 ani in pustia cea mai dinauntru el a flaminzit trei ani?

andrei_im 05.02.2010 22:09:33

pai spune acolo ca nu a mancat? eu nu vad ca scrie.. si daca ar spune da, as crede. nu este un lucru care se intampla la toti sfintii. unii postesc foare greu si asa se smeresc. altii primesc alte daruri... si tot asa, fiecare persoana este unica. e chiar asa greu de crezut ca daca vrea Dumnezeu, se poate birui orice lege a firii?

idealist 05.02.2010 22:21:10

Nu e obligatoriu sa mananci pentru a trai. Poti fi hranit intravenos. Plantele traiesc din lumina , apoi sunt specii care asimileaza azotul atomosferic prin nodozitati.

andreicozia 05.02.2010 22:21:47

aaaa, pai zi asa, deci nu mai este pustia cea mai dinauntru!
Deci nu este desertul Sahara, unde stai pe o duna de nisip izolat de oameni! ci undeva unde mai pica (literal) ceva de prin vecini

idealist 05.02.2010 22:28:21

Nu era o explicatie pentru pusnici. Yoghinii pretind ca se pot hrani cu energie cosmica. De ce n-ar fi si acesti pusnici o aplicatie la scara larga a legii efectului fotoelectric extern?

anna21 05.02.2010 22:42:45

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 208938)
Nu era o explicatie pentru pusnici. Yoghinii pretind ca se pot hrani cu energie cosmica. De ce n-ar fi si acesti pusnici o aplicatie la scara larga a legii efectului fotoelectric extern?

Chiar ca esti idealist.
Pe yoghini ii "hranesc" dracii, nu o energie cosmica. Si dracii au aceasta posibilitate.. daca cineva este indreptat spre pacat, pai ii trece foamea, setea, somnul.. pana pune planul rau in aplicare.
(Off topic: ma deranjeaza sa vad aceasta idee promovata in filme pt copii - cum ca exista o forma de energie cosmica/universala la care prin tehnici speciale ai acces).

Nu poti compara yoghinii cu pustnicii.. diferenta este enorma (fiecare are alt scop, alt stapan, alta sursa a tariei fizice si sufletesti)

The_Fallen 05.02.2010 23:50:50

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 208828)
da, dar dupa care a mincat :)

De ex. pentru eliminarea(topirea) celulelor cancerigene exista posturi negre de 21 de zile de 28 de zile si chiar mai mult unde se bea numai apa...si conform doctorului Malahov combinate cu clisme si urinoterapie( farmacia personala cum o numeste el) se poate elimina complet cancerul.(off topic)

Scuze ca sunt offtopic, dar cum se pot "topi" celulele cancerigene, si in ce fel pot fi influientate de clisme si urinoterapie, si la ce fel de cancere se refera acesta doctor?

Florin-Ionut 06.02.2010 10:05:06

Citat:

În prealabil postat de idealist (Post 208906)
Fugind din lagare exista oameni care au supravietuit si unii care au pierit pe drum.

Mi-am amintit din Intoarcerea la Hristos de un om (domnul M.) care a rezistat temnitei grele vreo 20 de ani, in dreapta credinta. Dupa ce a fost eliberat, s-a retras in munti, izolandu-se complet de lume. Uneori ii mai aparea in vis Parintelui Cleopa, instiintandu-l de anumite lucruri. Dar mai bine cititi voi direct din carte, de la pagina 120.

Dupa cum vedeti, inca mai sunt oameni desavarsiti in lume si in zilele noastre.

Florin-Ionut 06.02.2010 18:01:45

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 208917)
Iar Mântuitorul, întinzând mâna Sa, l-a ridicat și i-a zis: “Pace ție, sluga mea! Nu te înfricoșa, căci bunătatea Mea se veselește foarte de lucrurile tale și rugăciunea ta este foarte bine primită și plăcută Mie. Deci veselește-te și ia plata preastrălucită pentru aceste lucruri ale tale. Iată iți dau un dar ca acesta: Orice cerere vei face în numele Meu, să ți se dea, și pentru oricare păcătoși vei mijloci la Mine, să se ierte păcatele lor”.

Extraordinare cuvinte! Altfel spus, iata care este scopul vietii noastre: sa-L veselim pe Dumnezeu cu viata noastra si noi sa ne veselim de El incepand de acum si continuand in vesnicie.

voxdei55 07.02.2010 14:07:36

Citat:

Calugarii budisti reusesc prin exercitii speciale sa nu manance perioade lungi si sa-si controleze temperatura corpului prin exercitii de yoga.Deasemeni,prin concentrare merg chiar si pe carbuni incinsi,asa ca corpul omenesc are performante uluitoare cand este antrenat

voxdei55 07.02.2010 14:12:26

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 208903)

Matei 4, 4:

Eu inteleg ca in comuniunea cu Dumnezeu, un Sfant primeste energie datatoare de viata direct de la Cel ce locuieste in templul trupului sau.

Inusi Mantuitorul a postit sase saptamani cu post negru, in continuu: "Și după ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit."

INCEARCA tu reteta asta ca sa ne dai gata....

Florin-Ionut 07.02.2010 14:18:54

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 209453)

Eu sunt pe level 1, dom'le... Tocmai am mancat un pireu cu friptura la gratar, dupa care am baut o cana cu lapte cald. :65:

Seraphim7 14.02.2010 15:51:01

Va rog frumos nu mai comparati yoghini,budisti si alti pseudoasceti,care nu fac altceva decat sa-si elibereze mintea de TOATE lucrurile si sa-i slujeasca in nestire,sau poate nu,diavolului,izolandu-se cu totul de toate.Iar pe cand ascetii nostri crestin-ortodoxi isi elibereaza mintea de TOATE desertaciunile ca sa o umple de Hristos.Deci aceasta este o diferenta fundamentala.

vali99 14.02.2010 16:04:29

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 209453)

P Seraphim in cartea sa "Ortodoxia si religia viitorului" scrie intr-un capitol ce i-a povestit un parinte ieromonah rus: eram cu vaporul pe mare si la un moment dat, vaporul s-a defectat si ne-am oprit pe o insula. Capitanul vaporului, pina se repara defectiunea le-a propus sa faca o calatorie pina la un "pustnic" budist pe care il cunostea el. Ajungind acolo au gasit un om, stind turceste in fata unui foc si care se uita fix in foc, fara sa-i bage in seama. Ucenicul lui le-a adus scaunele si s-au asezat toti in fata pustnicului, de pertea cealalta a focului. La un moment dat ei vada cum dispare focul,padurea si apare apa si vaporul, ei incep sa se vada pe ei pe vapor. Pina si parintele ieromonah vedea acest lucru, dar la un moment dat parintele simte cum il apuca o neliniste si isi zise "ce caut eu aici? eu sunt calugar ortodox" si aducindu-si aminte cine este incepe sa zica rugaciunea lui IIsus "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul". Pe masura ce o zicea, incepea sa se linisteasca, vaporul a pierit din fata ochilor lui, la fel si marea si a inceput sa vada locul unde de fapt se aflau. Ceilalti in continuare comentau ce vedeau pe vapor. Continuind sa zisa rugaciunea la un moment dat budistul a zacut pe spate si "vedenia" s-a terminat pentru toti. Ucenicul se ridica si le spuse ca trebuie sa plece. Cu parere de rau s-au ridicat si au plecat. Dintr-un imbold calugarul s-a intors si s-a uitat la budist si i-a vazut privirea plina de ura atintita asupra lui. Abia in acel moment si-a dat seama a cui minune fusese aceasta, si-a dat seama ca de fapt budistul lucra cu puterea diavolului.

Seraphim7 14.02.2010 16:10:22

Asa este caci Domnul a zis,,cine nu este cu Mine este impotriva Mea iar cine nu aduna cu Mine risipeste''.Asa este si ,,ascetismul'' paganilor isi omoara trupul pentru cine..pentru diavolul.

anaana71 14.02.2010 17:52:57

Cuvioasa Teodora, si-a trait ultimii 20 de ani in Muntii Sihla, si nu simtea nici frig si nici foame. Cand si-a simtit sfarsitul L-a rugat pe Dumnezeu sa o ajute sa se spovedeasca si sa-i trimita un preot. La ea au ajuns 2 calugari care se ratacisera in padure si au gasit-o datorita rugaciunii de foc, cea arazatoare de draci, in care Cuvioasa se ridica de pamant si lumina ca o stea. Cand cei 2 au ajuns la ea, i-a rugat sa stea si sa-i arunce un vesmant, care era mai mult goala. Preotul ei duhovnic murise nu apucase sa spuna nimanui de ea, si asa a stat 20 de ani in care nimeni nu stia nimic de ea.

Deci se poate trai in pustiu credinta in Dumnezeu. Cu cat esti mai aproape de El cu atat ai mai putina nevoie de mancare si imbracaminte.

idealist 14.02.2010 22:38:58

In viata parintelui Cleopa apare un calugar care nu manca decat anafura si o data pe zi si toate ziua mergea la coasa. Lucrul la coasa este cel mai greu dintre toate muncile agricole. Omul acesta nu era foarte rezistent oare?
Sfantul Simeon Stalpnicul isi infasurase o funie de finic in carne. Dupa un timp in rana aparusera viermii. Si el se nevoia in continuare. Un om obisnuit cu septicemie in spital, nu delireaza si mai intra si-n coma, nici vorba de metanii?
O maestra Kung-Fu a tras cu parul sau o camion parca mi-aduc aminte. Dupa aceea s-a calugarit.
Sunt oameni care traiesc in lume cu regim vegetarian si tot sunt slabi fara putere bolnaviciosi. In timpul acesta calugari postesc(mananca cam tot acelasi lucruri) si muncesc la camp toata ziua. Oare pentru ca sunt in manastire sunt asa? Sau oamenii de care vorbeam isi dadeau seama ca n-ar fi facut fata in manastire. Sunt aluaturi diferite.

cherub 14.02.2010 23:08:26

rugaciunea da puteri si rezistentza nebanuite

idealist, ei/aceia rezista mai mult cu rugaciunea, datorita rugaciunilor neincetate care le dau putere sufleteasca si trupeasca. Sau, poate ca sunt atat de absorbiti si concentrati in rugaciune, ca nici nu prea mai iau seama la cele ale trupului etc.

cherub 14.02.2010 23:11:18

focul nematerialnic al rugaciunii arzatoare

Citat:

În prealabil postat de anaana71 (Post 212104)
Cuvioasa Teodora, si-a trait ultimii 20 de ani in Muntii Sihla, si nu simtea nici frig si nici foame. Cand si-a simtit sfarsitul L-a rugat pe Dumnezeu sa o ajute sa se spovedeasca si sa-i trimita un preot. La ea au ajuns 2 calugari care se ratacisera in padure si au gasit-o datorita rugaciunii de foc, cea arazatoare de draci, in care Cuvioasa se ridica de pamant si lumina ca o stea. Cand cei 2 au ajuns la ea, i-a rugat sa stea si sa-i arunce un vesmant, care era mai mult goala. Preotul ei duhovnic murise nu apucase sa spuna nimanui de ea, si asa a stat 20 de ani in care nimeni nu stia nimic de ea.

Deci se poate trai in pustiu credinta in Dumnezeu. Cu cat esti mai aproape de El cu atat ai mai putina nevoie de mancare si imbracaminte.

da, dar acel foc de care pomenesti tu 'datorita rugaciunii de foc, cea arzatoare de draci') este nematerialnic, nu fizic, asa cum stim noi focul obisnuit...

CelMandru 16.02.2012 13:28:57

O cântare minunată a maicilor de la Diaconești - O, prea frumoasă pustie: http://www.youtube.com/watch?v=AY9e1wMCsxA

Annyta 17.02.2012 04:07:12

Citat:

În prealabil postat de CelMandru (Post 429952)
O cântare minunată a maicilor de la Diaconești - O, prea frumoasă pustie: http://www.youtube.com/watch?v=AY9e1wMCsxA

Multumim, intr-adevar minunata! Glasuri inaltatoare, peisaje la fel...

CelMandru 17.02.2012 10:55:14

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 430171)

Să vă fie de folos! Slavă Domnului pentru toate!

Florin-Ionut 17.02.2012 11:15:26

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 430171)

Le recomand maicilor să stea singure în pădure fie și numai o săptămînă, de preferință iarna, după care să se întoarcă la Diaconești și să cînte "O, preafrumoasă pustie".

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:07:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.