![]() |
Retete - Mancare de post
As vrea cu ajutorul vostru sa raspandim cat mai multe retete de post, de la retetele cele mai simple pana la cele mai complicate astfel incat sa ne fie mai usor si sa nu gasim fel de fel de motive sa spunem ca nu avem ce manca de post doar ca sa evitam sa il tinem .
Asa ca va rog sa ne impartasiti si noua retetele care crede-ti dumneavoastra ca ar trebui stiute si puse in practica. Va multumesc si doamne ajuta ! |
Tocanita de ciuperci, sarmale de post, fasole batuta cu salata de varza, cartofi prajiti cu salata, mancare de mazare,
|
Mai sunt cateva idei si aici http://www.crestinortodox.ro/forum/s...?t=8418&page=9 plus ca exista reteta de post a zilei daca va abonati la primirea newsletter-ului de pe site-ul crestinortodox.ro
|
Tocanita de ciuperci
1/2 kg ciuperci,2 cepe,1 telina,2-3 morcovi,1 pastarnac mic,1 frunza de dafin,enibahar,sare piper. Ceapa se curata si se taie pestisori,apoi se caleste in ulei.Ciupercile se spala,se curata,se taie felii si se pun peste ceapa,adaugandu-se si o ceasca de apa.Se lasa la fiert cateva minute.In acest timp se rad zarzavaturile pe rozatoarea mare si se adauga peste ciuperci.Se fierb bine,apoi se aduga sare si piper dupa gust,foaia de dafin si putin enibahar. Cand este gata se aduga si patrunjel verde tocat.(Manastirea Christiana) |
Chiftelute de cartofi cu sos de rosii
5-6 cartofi,4-5 catei de usturoi,faina,ulei,2 rosii,o ceasca mica de bulion,1 ceapa,busuioc,1 gogosar(ardei)verdeata,vegeta,sare,piper. Cartofii se fierb in coaja.Dupa ce s-au racit se dau prin razatoarea mare,se adauga usturoiul pisat,o lingura de vegeta,o lingura de faina si se amesteca.Se ia cu o lingura din compozitie,se da forma unei chiftele,se da prin faina si se prajeste in ulei incins. Pentru sos:ceapa si ardeiul se curata,se taie marunt si se calesc 5 minute in ulei.Se adauga rosiile decojite,taiate felii,bulionul,sare piper,vegeta,busuioc.Se fierbe 10 minute. Chitelutele se servesc calde,cu sosul langa ele.(Manastirea Recea) |
macaroane cu nuca, spaghete cu sos de rosii, mancare de conopida, varza calita, mancare de cartofi, strudel cu mere....
|
Incercati si alimente noi, avogado, daikon ( ridiche alba ,lunga pana in 30 cm ), ginger sau ghimbir, care poate fi folosit ras fin in sosuri, sau taiat felii pentru aroma ( aruncat ulterior ).sunt alimente foarte sanatoase si se gasesc si la noi astazi. Varza chinezeasca...
Post usor, in continuare ! |
cateva idei rapide/express
Lapte din soia ca inlocuitor pt. laptele normal. Margarina vegetala (integral), din soia, floarea-soarelui sau masline. Produse vegetale, inlocuitori, 'alternative' la carnuri - din soia (snitzele etc), quorn si alte cereale (burgeri & carnaciori vegetali etc); mezeluri de post, facute din/cu vegetale; branza tofu s.a., pt. pers. care nu pot sa posteasca mai aspru.
Mese mai rapide si 'incropite mai mult 'din mers' (ori din lipsa de timp pt. gatit etc) - postez aici vreo cateva idei: - paine sau biscuiti (din cei traditionali, tari, crocantzi si patratzosi, sau alti biscuiti simpli, de post) cu gem sau cu miere - serviti cu ceai cald; - paine cu halva; biscuiti simpli, lipiti 'sandwich' cu miere sau rahat turcesc; - paine cu masline (negre sau verzi) ori cu zacusca de la borcan (de post); - paine cu nuci; chifle, japoneze, baghete din faina alba sau graham etc; - nuci & seminte felurite (alune de padure sau de celelalte, fistic etc); - fulgi de porumb cu fructe (de ex. musti dintr-o banana, apoi o 'intingi' in punga cu fulgi de porumb si tot asa...:1:) - floricele de porumb (la microunde) - din cele de post, cu ulei, fara unt; - paine prajita la toaster (toast bread), unsa cu usturoi; - paine (feliata/felii) unsa cu humus (hoummous) - adica pasta de susan si/sau naut etc (de obicei, usturoiata, dar depinde); * produse de patiserie/covrigarie, de post: - covrigi calzi (brasoveni, impletiti sau rotunzi - simpli ori cu sare, mac, susan etc; sau din cei insiropatzi, cu miere, cu sau fara nuca etc); sau tari; - pateuri si placinte de post, cu diverse umpluturi (de post, evident - lol - scuze, ma cam repet); In rest... salata orientala sau/si alte mancaruri de post - ciorbe, supe, tocanitze, ghiveciuri cu legume (cartofi, ciuperci, masline, praz, ceapa, mazare, verdetzuri s.a.); pilafuri (din orez cu legume, ciuperci, masline etc - servite cu sau fara muraturi); ciulama cu ciuperci, servita cu mamaligutza; fasole batuta, iahnie, ori ciorba de fasole; piure de cartofi sau cartofi prajiti (serviti cu masline, muraturi asortate sau cu salata de varza rosie murata, tocata; ori serviti cu salata de morcov ras & varza proaspata, ne-murata, rasa; ori cu salata verde & ridichi de luna & ceapa verde; ori cu salata de rosii & ceapa etc) s.a.m.d... sunt atatea retete pe net, daca stai sa cauti. Se poate experimenta, improviza, adapta etc, intr-atatea moduri si variante... Deserturi: dulciuri & prajituri de post, salate de fructe etc - vezi retete online. Cateva ex: negresa rapida, de post; clatite & gogosi de post - idem, turte batute; pufuletzi simpli (din faina de porumb/malai, doar cu sare si ulei); cozonac & cornulete de post (se gasesc in comert, la pungute & pachetzele) - idem, napolitane de post & covrigei sarati sau cu mac, gen 'pretzels'; eugenii de post (crema din mijloc sa fie de post, fara lapte sau/si oua) s.a.m.d... |
Reteta macinici
Deoarece maine ii sarbatorim pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, zi in care potrivit obiceiului se prepara mucenici (macinici), va propun o reteta dupa sunt gatiti in Muntenia.
Ingrediente: 1/2 kg faina, apa, sare, nuca macinata, zahar, scortisoara, coaja rasa de lamaie sau de portocala, esenta de rom sau de vanilie. Mod de preparare: se face un aluat mai tare, din faina, apa si putina sare. Se framanta si se lasa putin deoparte. Se rup apoi bucatele din aluat si se formeaza suluri foarte subtiri, cat macaroanele. Din ele se modeleaza opturi, cat mai mici, care se lasa sa se usuce pana a doua zi. Se pune la fiert apa cu zahar dupa gust si coaja rasa de lamaie sau de portocala si cand clocoteste se introduc mucenicii uscati. Se fierb pana se inmoaie, circa 10 minute, se iau de pe foc, se lasa 10 minute acoperiti si se adauga nuca pisata pana cand zeama se ingroasa, esenta dorita si scortisoara (dupa gust). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Mie imi plac cei moldovenesti, copti.
Sunt de post? Ce fel de aluat au? |
Mazare batuta
Incercati si urmatoarea reteta:
mazare fiarta, care se face piure si se bate cu ulei (ca la fasolea batuta); in compozitie se adauga usturoi- dupa gust si menta proaspata din belsug, taiata fin; se asezoneaza cu piper si sare iar deasupra se presara tot menta proaspata (se gaseste de cumparat sau se poate pune in ghiveci, sa cresca din seminte). |
Citat:
Si eu ii prefer pe cei moldovenesti. Sunt super si sunt si de post. 1 kg de faina, 30 gr drojdie, 1/2 lingura de sare, 1 plic zahar vanilat, arome, apa (calduta) cat cuprinde. Se framanta aluatul, se lasa sa creasca apoi se formeaza opt-urile. Separat, se face un sirop din 100 gr zahar, 50 gr apa care se fierb pana se topeste zaharul. Se ia siropul de pe foc si se adauga 200 gr miere de albini. Cu jumatate din acest sirop se ung mucenicii inainte de a-i baga la cuptor. Dupa ce s-au copt, se ung din nou cu sirop si se au prin nuca macinata. Sunt deliciosi si nu sunt grei la stomac (ca cei fierti) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
La noi mucenicii se fierb in apa, care am inteles ca ar aminti de iezerul in care au fost chinuiti cei 40 Mucenici din Sevasta, pe care ii sarbatorim in fiecare an la 9 Martie. Mama mea obisnuieste sa faca si varianta cu aluat dospit si copt, ca in Moldova, dar pe aceia noi ii numim bradosi. |
Citat:
|
Mancare de linte!
1 atașament(e)
Mancare de linte!
Ingrediente: 2 cepe medii 3 catei de usturoi 1 ardei 1 dovlecel 1 morcov 1 cutie de linte (800g) pasta de ardei iute piper sare marar...dupa gust |
Citat:
|
Cine stie sa faca soia la cuptor? Fara linkuri, doar daca ati incercat si va place cum a iesit.
|
Citat:
De fapt el se simte rau si cand consuma alimente care au cantitate mica de soia. Eu am consumat lapte de soia vreo luna si m-am ingrasat trei kg in acea luna. Cred ca din cauza estrogenului din soia. (http://hiddensoy.com/soy-milk-dangers/) http://www.drlam.com/opinion/soyandestrogen.asp De asemenea, peste 90% din soia de pe piata e modificata genetic. Este si una din culturile cele mai bogate in pesticide. http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/soy.htm |
Citat:
Fara sa stim mare lucru despre seminte, e bine sa nu uitam ca o data ce le procesam, le stricam efectele benefice avute asupra organismului. De pilda bobul de grau trebuie consumat intreg, in painea integrala. Altfel, se strica ceea ce nutritionistii numesc "proportia divina", care este in cuvinte simple o formula a cantitatilor elementelor ce alcatuiesc planta / samanta respectiva gandite ca numai in combinatie unele cu altele sa fie perfecte pentru consum. Daca separam mineralele din bulgarele de sare, daca procesam zaharul, daca eliminam taratele din faina, atunci ne va fi mai putin bine mancand aceste lucruri. Prin extensie, e valabil si pentru "laptele de soia" - eu inca n-am mancat asa ceva vreodata. Am gasit o reteta de soia maruntita de copt la cuptor (am mancat din ea, preparata de un brav coleg talentat la gatit). E excelenta, zici ca mananci carne tocata (sau piftele, parjoale). Dupa ce incerc sa o fac, o s-o pun pe sait. |
soia de la magazin este obtinuta industrial, deci nu se folosesc ingrediente naturale pentru prelucrare ... de exemplu clorura de magneziu
si este incalzita si racita de atatea ori incat nu cred ca mai raman prea multe principii nutritive eu am renuntat la tofu ... prefer sa pregatesc soia ca atare |
Citat:
1. Se cumpara boabe de soia (bio, 500 de grame) 2. Se lasa 24 de ore sa se moaie in apa. Atentie ca se umfla ca fasolele. E bine sa schimbati apa macar o data, cand devine galbena. 3. Dupa aceea, se arunca apa in care au stat. 4. Se fierb boabele minim 3 ore intr-o oala mare impreuna cu condimente FUCHS (plicul pe care scrie Mirodenia, 100% natural). Au rolul sa scoata gustul tipic de soia si nu contin conservanti sau coloranti artificiali. Apa sa fie multa, pentru ca scade destul de tare. Nu adaugati apa rece daca a scazut prea mult si boabele nu sunt moi, ci completati cu apa calda. 5. Separat, se dau prin razatoare 2 morcovi mari, o radacina de patrunjel si o telina. Se maruntesc vreo 5 cepe medii. Toate astea se fierb putin in apa (normal se calesc in ulei, insa prefer varianta mai sanatoasa). 6. Se toaca soia, dupa ce s-a racit, prin masina de tocat carne. Apoi treceti prin masina si trei felii de paine inmuiata in apa si apoi stoarsa. 7. Se toaca si legumele, ca sa fie maruntite. 8. Se amesteca toate acestea intr-un vas mare. Adaugati ulei de masline, boia de ardei dulce, piper si sare dupa gust. 9. Maruntiti o legatura de frunze de patrunjel si o legatura de marar - e foarte important pentru gust. 10. Se pune amestecul intr-o tava unsa cu ulei si se deseneaza o cruce mare inainte, apoi se lasa in cuptor la foc mic cam trei sferturi de ora - o ora. E normal sa capete o crusta deasupra. In ultimele 10 minute se da focul mai tare. * Treaba se desfasoara pe durata a doua sau trei seri. In prima seara puneti boabele in apa pentru 24 de ore... ** Nu este neaparat sa razuiti legumele, puteti doar sa le tocati in masina de carne dupa ce au fiert putin. Pofta buna si sa-mi spuneti daca v-a placut! Noua ne-a iesit o mancare gustoasa. Nu uitati ca soia contine mai multe proteine decat carnea. |
Pasta de naut
Ingrediente: - 400 grame de naut boabe - 15 catei de usturoi mici - 1 legatura de patrunjel - 1-2 lingurite de seminte de susan - ulei, sare, piper, boia de ardei dulce 1. Se spala boabele de naut si se lasa la muiat in apa timp de 24 de ore. 2. Se arunca apa in care s-au muiat boabele si acestea se fierb timp de aproximativ 3 ore si jumatate (intr-o cantitate considerabila de apa). 3. Cand boabele sunt destul de moi, ele se separa de apa in care au fiert (care se pastreaza intr-un vas pentru a fi folosita ulterior) si se lasa la racit. 4. Boabele de naut astfel pregatite se maruntesc (cu ajutorul blenderului, al masinii de tocat carne sau al pisatirului pentru piure) si, pentru a ajunge de consistenta unei paste, se amesteca impreuna cu o parte din apa in care au fiert (aproximativ 500 ml = 1.5 cani) si cu uleiul (cateva linguri). 5. In continuare se adauga patrujelul si usturoiul tocate marunt, semintele de susan (1-2 lingurite), sarea, piperul si boiaua de ardei dulce, dupa gust si se amesteca toate. 6. Se consuma sub forma de tartine, cu muraturi. Este o alta reteta excelenta si foarte hranitoare datorita nautului si sanatoasa datorita usturoiului. De remarcat ca in formula aceasta mirosul de usturoi nu se simte, in parte multumita frunzelor de patrunjel. A se consuma de preferinta cu paine integrala. Pofta buna! |
Citat:
Eu aș vrea să știu altceva: cum se poate prepara somonul, în afară de făcut la grătar ? |
Citat:
|
Citat:
Somonul poate fi gatit inabusit in ceaun, in 10 minute e gata. Ultima oara am mancat peste inabusit cu garnitura de hrisca - hrisca fiind in topul semintelor de maxima importanta pentru sanatate, alaturi de soia, naut, linte si fasole. Se poate si cu orez, dupa preferinte... |
Din nou în actualitate !
Citat:
|
Nu stiu sigur daca a mai scris cineva pana acum,dar untul de arahide e f satios pe paine dimineata cu o cana de ceai.Ingrasa
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
apropo, Andrusca mi-a placut aranjamentul :) http://www.crestinortodox.ro/forum/a...7&d=1268231377 |
untul de arahide
Citat:
dar pe mine una nu m-a atras niciodata. vorba lui Cristi, mai buna mierea. :) |
Interesant, dar asa, mai pentru canoane, nu aveti? ;)
|
Citat:
ca si oatmeal-ul (cereale fierte in apa), sau porridge-ul in varianta lui englezeasca - mancare de baza, dar ce buna e, yummy ! ceva ca pentru canoane, hmm nu stiu ce-ar putea fi pentru noi astia mireni. de ex. cam tot ce mananc eu de post este facut cu ulei, salate diverse, mancaruri de legume, etc. in fine, eu una recomand ciorba de varza ! o mancare autohtona, foarte gustoasa si satioasa. in plus, este usor de pregatit si ajuta si la mentinerea supletii fizice. :1: |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:31:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.