![]() |
Ecumenismul Parintelui Teofil Paraianu
http://video.crestinortodox.ro/fRqnS...onfesiune.html
http://www.trilulilu.ro/dancamen/3d8d7334da71b5 Multe carti si predici ne-a lasat acest parinte! Referitor la ecumenism, pozitia sa a fost net anti-ortodoxa si anti-patristica! Sfintii Parinti au zis una, Parintele Teofil alta! Personal consider aceasta pozitie o mare cadere! Dar sa nu uitam ca si Sfintii au avut astfel de greseli, de exemplu' Fericitul Augustin sau Sfantul Grigore de Nyssa. |
Ii ardea parintelui Teofil de ecumenism? Asa deduci din declaratie? Scuza-ma dar unii dintre voi sunteti obsedati de astfel de subiecte. Salut cu tot respectul atitudinea deschisa a parintelui care n-are nici o treaba cu ecumenismul, pur si simplu a exprimat un gand de om al lui Dumnezeu. Cat despre extremisti care stau cu gura cascata ca sa mai auda cine stie ce ca sa sara in sus, ia uite ce a zis cutare, multa intelepciune va doresc. Eu zic sa nu mai iesiti nici pe strada ca sa nu cumva sa treceti pe langa vreunul care e de alta confesiune si sa va spurcati. Sau cine stie sa exprime vreun gand ecumenic, mai stii...
Atitudine demna de evreii din toate timpurile care credeau ca numai ei se mantuiesc, dar Mantuitorul le-a zis clar, putin incifrat ce-i drept, ca cei care gandesc asa ceva vor sta afara, adica afara din imparatie. Dumnezeu sa ne deschida mintea si inima. |
Citat:
|
Individul are pacatul idolatrizarii calendarului si cum nici o boala nu vine singura o are si pe cea a anti-ecumenismului virulent-obsedant care il roade asa de tare ca nici pe cei adormiti nu-i poate lasa sa se odihneasca in liniste.
|
Citat:
|
,,aia sunt niste...,,
Citat:
,,-Parinte ,sunt cateva persoane care va acuza pentru faptul ca in una din cartile Sfintiei Voastre ati afirmat ca ati participat cu bucurie la o sjujba impreuna cu catolicii. --Daa,si o sa mai particip -Afirmatia aceasta este f.dureroasa pt cei care tin cu strasnicie... -Lasa-ma-n pace.Aia sunt niste....Nu va luati dupa toti.Cine vrea sa faca altfel sa faca altfel..Eu nu consider ca oamenii care au alta credinta au pierdut totul .Dumnezeu stie .Numai Dumnezeu stie.Poate tocmai noi astia care zicem ca ii excludem pe ceilalti nu ne vom mantui. e clar?...nu ,ce mai facem? mai facem alta conferinta ASCOR ,il invitam iar pe Parintele Paraianu si noi ce facem?...stam afara.NU INTRAM IN SALA DE CONFERINTE ,in semn de protest la afirmatiile parintelui. |
Citat:
Pentru mine personal, cei care ii trimit iadului pe eterodocsi NU sunt ortodocsi adevarati. Mantuirea este pentru toti oamenii, insa nu toti vor ajunge la fel de aproape de Dumnezeu ("in casa Tatalui Meu multe locasuri sunt"). Noi, ortodocsii, avem sansa sa ajungem cel mai aproape de El, insa vom fi cel mai aspru judecati pentru ca mult am stiut si putin am facut. |
Citat:
Este vorba de a asculta de canoanele bisericii, care interzic rugaciunea cu ei. Iubirea imi spune sa ASCULT, nu sa fac de capul meu. |
Citat:
De multe ori ne asemanam cu iudeii trambitand ca suntem "popor ales". Sa nu uitam ca Imparatia, se poate lua si de la noi. |
Citat:
Imi amintesc de o istorioara, nu mai stiu de unde, in care se spune ca un Sfant a murit si fratii lui ramasi pe pamant au avut incredintare ca este in Ceruri desi el avea oarecare pareri ne-ortodoxe privitoare la problema celor doua firi ale Mantuitorului. |
Citat:
Raspunsul meu ti-a fost adresat tie care ai presupus ca cine asculta canoanele trimite la iad eterodocsii. Peste jumatate din familia mea largita NU este ortodoxa. Crezi ca-i trimit la iad? Eu mergeam la baptisti cand eram mica.. Tu vorbesti in cunostinta de cauza? Nu stiu unde mergem dupa... Stiu ca mintea trebuie sa o tinem in iad! Si mai stiu ca raiul nu vine nesocotind invatatura bisericii.. |
Citat:
Ia sa vedem niste scenarii despre ce ar putea fi dragostea. Sa zicem ca eu impart un apartament de 2 camere cu un hindus. Eu cu icoana cu Iisus Hristos pe perete, un pic de rugaciune, un pic de canon etc. El, in camera lui, cu statuile zeilor hindusi, cu meditatul in pozitia lotus, chestii de-astea. Suntem colegi de apartament, ne intelegem bine, suntem toleranti, eu nu-l fac pe el demonizat si inselat de draci si el nu se leaga de credinta mea. El ma vede azi si maine ca ma inchin, candela etc. Vine, din dragoste si prietenie si respect pentru credinta mea si agata o ghirlanda de flori la icoana Mantuitorului, gandind ca este si Acesta o incarnare a principiului binelui universal, a fortei care se manifesta in univers, a principiului diriguitor etc, intorcandu-se linistit pe urma la lotusul lui. Vine si maine si din dragoste, prietenie si respect, face si el o inchinaciune, pentru ca nu e asa, Dumnezeu e unul singur, nimeni nu are adevarul complet, Iisus Hristos e la fel de bun ca si Krishna, Budha si restul initiatilor, care au stiut ceva dar nu au stiut totul, asta nu conteaza insa, toti au vrut sa fie bine si au lasat aceleasi legi morale. Dupa care se intoarce la lotusul lui. Si tot asa, din dragoste, prietenie si respect. Oricine ar spune ca e un om foarte deschis si bun, foarte tolerant, care emana energie pozitiva si dragoste si intelegere si ca daca toti am fi ca el, lumea aceasta ar fi un paradis terestru in care toti ne-am iubi si respecta unii pe altii. Iar eu, neducandu-ma sa ma inchin statuilor lui sau sa meditez alaturi de el, ce impresie las oamenilor? Ca nu am dragoste, ca sunt fundamentalista, ca sunt habotnica si inchistata, ca DISCRIMINEZ, ca il dau iadului si asa mai departe. Desi nici macar nu i-am facut vreodata vreo observatie. Scenariul asta nu e real, dar nici nu mi se pare exagerat si perceptiile oamenilor fix alea-s. De ce nu putem trai in pace, unii langa altii, fara sa ne amestecam si laptele pe care l-am supt? Eu cu ale mele, tu cu ale tale, in pace si fratie. |
De multe ori punem un semn de egalitate intre noi si parintele Teofil. El chiar daca statea de vorba cu cei de o alta confesiune, nu o facea in modul in care o facem noi. Nu se infatisa inaintea acestora, asa cum ne prezentam noi. Si nu pleca de la ei cu indoieli, cu intrebari de genul: nu cumva acestia au dreptate? caci el Il traia pe Hristos. Ca sa ajungem sa avem o buna purtare, e nevoie nu de intalniri dese cu cei de o alta confesiune, ci de o unire reala cu Hristos si dupa aceea de o iesire catre semeni.
|
Citat:
Ce vrei sa spui prin unire REALA cu Hristos/ in conditiile in care tu eviti aproapele si stai departe de intilniri cu ei? Cum vezi tu "iesirea catre semeni"? |
Citat:
Ei prin smerenia lor naturala( este o a doua natura a lor) ne cunosc cit de ingimfati si exclusivisti suntem si sa stii ca ne inteleg cu blindete |
Nu se poate compara perioada de inceput a crestinismului cu timpurile noastre. Si nu ne putem compara noi cu sfintii apostoli. In plus, sfintii apostoli aveau putere in cuvant pt. ca aveau si o traire pe masura cuvintelor. Noi , cei care stam pe forum, cam cati neortodocsi am convertit pana acum? Hai sa fim seriosi, sa ne vedem lungul nasului si sa nu ne mai dam viteji.
In nici un caz nu ai sa convertesti un budist inchinandu-te la Buda, nu ai sa convertesti un musulman fiindca tii si tu ramadanul ,,din dragoste pt. el¨ cica ...sau un catolic luand parte la misa. Daca vrei sa convertesti pe cineva trebuie ca tu sa dai in primul rand exemplu ca esti tare pe pozitie , nu ca te sufla vantul dintr-o parte in alta. Sfintii Apostoli nu au stat la tratative cu paganii , ci au mustrat pe fata pe inchinatorii la zei, pe eretici. |
Citat:
A se intelege ca nu trimit pe nimeni in iad, pur si simplu critic religia ,nu omul . |
ce ingamfare fratilor?? pentru marele dar pe care l-am primit de la Hristos, nici macar atat nu putem face - sa-l aparam? pana la cel mai "mic" pacat care se salasluieste in cel mai ascuns ungher al sufletului, suntem nevrednici de acest dar, DARUL DREPTEI CREDINTE. Noi indraznim sa rostim cu buze intinate rugaciuni ingeresti, pe care ingerii le rostesc cu cutremur in Imparatia Cerurilor. Cum sa te cutremure (cu folos) toate acestea cand tu le poti supune (CU CE AUTORITATE?), celui mai josnic relativism? Dreapta credinta nu este o inventie omeneasca, este o conlucrare ideala intre Harul lui Dumnezeu si voia libera a omului.
Si in toata aceasta nevrednicie de care nu ne dam seama, atunci cand suntem pusi in fata acestor situatii, de a raspunde unor subtile lovituri, noi nici macar atat nu facem - sa spunem un NU! raspicat. Voia nu ne-o indreptam spre bine, viata nu ne-o schimbam, de sfintit nu ne sfintim, si nici macar cand ni se cere - sa-mi fie iertat - sa facem o treaba de sluga netrebnica, sa dam un simplu raspuns la aceste provocari, nici macar aici nu facem nimic. ba dimpotriva - spunem ca ar fi o exagerare, o ingamfare, sa vorbim despre dreapta credinta. ca si cum casa plina de bogatii ar avea poarta descuiata, ferestrele deschise si nici macar cainii de la intrare nu mai latra, ci ii lasa pe hoti sa intre nestingheriti. cum sa te mandresti cu ceva ce ti-a fost daruit, cu ceva de care nu esti vrednic? nici macar nu ajunge sa incapa o farama din acest Adevar in suflet, si deja vorbesti despre ingamfare, de parca ar fi un subiect demult incheiat, la care te raportezi sporadic, pe care il joci pe degete. Dumnezeu sa ne ajute! |
Dragi mei Adevarull este numai Unul,,caci este un Domn,o credinta si un Botez''nu sunt mai multe adevaruri nu sunt mai multi dumnezei.Budha,Mahomed,Karma,Krhisna etc.nu sunt niste profeti,niste trimisi ai lui Dumnezeu.Iisus Hristos si premergatori lui, proorocii sunt acei trimisi caci ceilalti mentioinati nu au pregatit calea Domnului.Ca tu esti tare in credinta ta este oare mandrie,sfantul Ioan Iacob Hozevitul,venind odata un american sa faca donatii la manastirea romaneasca de la Iordan si avand un sofer musulman,sfantul nu a vrut sa stea la masa cu acesta,si americanul sa maniat si nu a mai facut nici o donatie,oare nu si-a iubit aproapele sau a tinut credinta si avem convingerea de sfintenia lui.Un sfant spunea ca oricate sa rabzi dar cand vine vorba de credinta sa te faci foc si sabie cu vrasmasul.Iti iubesti aproapele indiferent de confesiune dar cand vine vorba de credinta il punem pe Dumnezeu intai,caci avand dreapta credinta se cuvine sa o si pastram,ce nevoie avem noi de rugaciune cu ceilalti cine vrea sa se uneasca cu noi sa vina ,noi nu avem nevoie de altceva caci avem Totul numai ca nu suntem vrednici,caci ,,celui nechemat i se i-a darul''.
|
Citat:
(nu ca sa te laud.. dar aveam nevoie de acest mesaj astazi) |
[quote=caliyo;214289] pur si simplu suntem datori sa aratam si altora care nu cunosc calea cea adevarata. Daca toate caile sunt bune si adevarate, atunci jertfa lui Hristos ramane fara sens.
JERFA LUI HRISTOS RAMINE FARA SENS DOAR PENTRU HIDUS, NU PENTRU TINE, INTELEGI? DE CE ? PENTRU CA EL ARE ALTA CALE ARATATA DE DUMNEZEU DE 10 000 DE ANI PRIN CARE ISI CRESC UN SUFLET DUPA CARE "IL TRANSFERA" LA DUMNEZEU.DACA ESTE SA JUDECAM DUPA EXPERIENTA "LUCRULUI CU SUFLETUL" CINE CREZI CA ARE MAI MULTA EXPERIENTA, CEL CARE LUCREAZA DE 2000 DE ANI SAU CEL DE 10 000 DE ANI. lASA-I IN PLATA DOMNULUI, CE TREABA AI TU SA-L CONVINGI DE "ULTIMA NOUTATE" IN DOMENIUL MINTUIRII DACA SCOALA LUI ESTE SI EA VALABILA ( litere mari pentru diferentiere) Vreau sa stiu si eu logica ta Andrei: ce rost a avut sa Se intrupeze Dumnezeu, sa Se jertfeasca, daca oricum toate religiile sunt bune si fumoase? PAI CUM CA SI LA EI S-A INTRUPAT! PRIN AIA,... VISNU, SHIVA, SAMD, DAR NU ACCEPTAM NOI ASA CUM NICI EI NU ACCEPTA PE AL NOSTRU INTRUPAT CAPISHI! :) A se intelege ca nu trimit pe nimeni in iad, pur si simplu critic religia ,nu omul . @ eeee, nu-l trimiti, ba il trimiti, chiar daca nu o faci cu gura...nu fi sopirloasa, ca nu face bine! |
[quote=andreicozia;214302]
Citat:
:13: Andrei.. ma faci sa plang (si de data asta nu sunt ironica) (acesta ar fi un mesaj de banare, dar deja mi-a trecut dorinta de a te bana.. ca ti-ai aratat singur credinta.. Dumnezeu sa te ajute) |
Au au
Deci Iisus a fost intrupare ca si Vishnu? Shiva? |
În prealabil postat de andrei_im
ce ingamfare fratilor?? pentru marele dar pe care l-am primit de la Hristos, nici macar atat nu putem face - sa-l aparam? Eu inteleg ca esti tinar teolog, cu rivna si bataios..dar de aici pina a te lua la harta si bumbaceala cu toti cei care reprezinta "aproapele tau" pe strada este foarte putin. Deci ce facem incepem de capul nostru sa-l aparam, desi nimeni nu ne-a cerut acest lucru. Unde ai vazut tu ca Hristos sa zica: "da-ti in cap la altii pentru Mine" In schimb eu prefer sa vad lumea ca un caleidoscop de credinte, culturi si religii care concureaza un cu RIVNA , tata, dar acea rivna este in IUBIRE si in puterea de a ATRAGE PE CEI DIN JUR PRIN BUNATATE SI DRAGOSTE Ai vazut cum veneau copilasii la Hristos? Stii de ce? Pentru ca era bune cu ei si jucaus, le povestea lucruri frumoase si nu le denigra parintii care erau de alta religie DOAR ASA VIN COPILASII LA TINE in caz ca nu stii, nu invirtind maciuci in aer dindu-te cel mai periculoc buric al pamintului!..lucru de altfel insusit cu strasnicie in BALCANI |
Citat:
Nu fi iar sopirloasa incercind sa-mi atribui tot felul de lucruri...nu uita ca sunt trecut prin comunism, si cunosc tehnicile! |
Andrei ma faci sa rad. Pai dupa logica ta, sfintii martiri au murit degeaba. Puteau sa spuna asa cum le cereau imparatii pagani ca si credinta lor e buna si gata...scapau de toate chinurile. De ce nu i-o fi lasat Sf. Toma pe hindusi in plata lor...eu nu stiu! Pt. ce s-o fi obosit sa faca atata amar de drum pana in India? Ca doar si caricaturile alea de zei cu 12 brate erau bune.
Tu zici ca Dumnezeu S-a intrupat in Visnu, Shiva, etc. pai hai ca imi inventez si eu niste zei...si dupa aia , sa imi zici ca si aia sunt buni. Andrei, sa stii ca eu am parul si blond si brunet si castaniu, am ochii si albastri si negri si caprui, am si 2 m inaltime si 1,5 si 1,7. Nu mai exista adevar si minciuna, peste tot e numai adevar...si bunatate...si frumusete... |
Citat:
|
[quote=anna21;214303]
Citat:
In schimb ma bucur ca ti-a trecut dorinta de banare.Inseamna ca ai mai crescut! :) |
cu totul off topic despre "iubire"
Sa ma iertati ca fac pe desteapta.
Ieri, o doamna care vorbea f miscator despre iubirea apropelui, a "atacat" verbal un preot ortodox pe forum. Si mi-am amintit ca nu este prima care vorbeste despre mult despre iubire, dar critica slujitorii bisericii. Ba cu cat stau sa ma gandesc mai mult.. cam toti care au criticat biserica ortodoxa (canoane, reguli, slujitori) au vorbit foarte mult despre iubire.. Am dreptate sau e doar impresia mea? De multe ori discutiile polarizeaza: canoane vs. iubirea pacatosului. Cine ia canoanele in brate este acuzat de lipsa de iubire, judecata aproapelui, intoleranta.. Totusi, nimeni din cei care pretuiesc invatatura bisericii si legile ei nu a criticat preotii (pt alt motiv decat dreapta credinta!). De ce? |
Citat:
OARE stii tu cu adevarat ce s-a intimplat cu Sf TOMA pentru care eu, de altfel, am o mare evlavie? NU cred ca stii! |
Citat:
Si eu am ridicat aceleasi intrebari in diferite ocazii.. dar cu new ageistii nu te pui ca-ti pocnesc cu iubirea in cap de nu te vezi :1: |
:)) unde am spus ca trebuie sa dam in cap?
Daca mi se da mie personal in cap, sa mi se dea, o merit. Daca Il loveste cineva pe Hristos, sa-L loveasca. Cum scrie si in Apocalipsa, cine savarseste raul, savarseasca-l.. Il loveste cineva pe Hristos in casa lui (in religia lui, in confesiunea lui), sa o faca sanatos. Musulmanii spun de peste 1500 de ani ca Sfanta Treime este spurcaciune si nu merge nimeni sa-i invadeze pentru asta. Dar daca cineva Il loveste pe Hristos in Casa Lui, LA CARE SI TU ESTI PARTAS, atunci se schimba totul. A fi partas presupune atat ascultare, smerenie, cat si RESPONSABILITATE. Pana la urma, e vorba de invadarea intimitatii aici, caci daca aceasta rana deschisa a ecumenismului, daca se savarsea in niste grupulete speciale era cu totul altceva, insa acest lucru se petrece IN BISERICA. Si nu este vorba de a da in cap nimanui, NICI MACAR AICI. Este vorba doar de acea minima marturisire de bun simt, de care vorbea parintele Nicolae Steinhardt - "NU, DOMNULE!". Mucenicii, atunci cand se jertfeau, nu incercau sa isi loveasca asupritorii, dar nu ezitau sa spuna, nici in ultimele clipe, ca idolii tot demoni sunt. oricat de necivilizat si de netolerant suna asta pentru urechile noastre, ei au adaugat aceasta "necivilizare" la marturisirea lor, si astfel s-au sfintit. |
@andrei
Citat:
New ageistii pocnesc cu "iubirea".. nu crestinii. Crestinii nu sunt chiar asa de siguri ca au iubire.. sunt siguri doar de pacate |
Citat:
SENTIMENTUL URII este unul, daca-l simti, esti deja dus! adormit duhovniceste bustean! Nu tine sa urasi pe cineva /ceva si sa iubesti pe altcineva. Asta psihologic vorbind este un non-sens, o utopie si tine numai la cei "orbi si surzi" |
Citat:
Nu este un lucru pe care-l inteleg cu mintea, dar traiesc cu impresia ca este cel mai important sfat pentru ziua de azi. Nu stiu in ce fel sa-l aplic (ca nu mi-a dat inca Dumnezeu sa-mi vad pacatele :( ).. dar cred ca daca nu-mi voi tine mintea in iad mantuirea nu este posibila in ziua de azi. Dimpotriva, trairea iubirii (sentimentul ca-l iubesti pe celalalt, ideea ca-L iubesti pe Dumnezeu, bucuria de a trai in lume, bucuriile cotidiene care vin din mancare, bautura, muzica, discutii, filme etc, etc, etc..) mi se pare foarte inselatoare. Mai ales iubirea in ziua de astazi.. cat se vorbeste de ea! Cat ne impodobim cu ea ca niste pauni! Dam la gunoi si pe slujitorii bisericii de atata "iubire" ce avem. Nesocotim dreapta credinta din prea multa "iubire".. Nesocotim jerfta lui Hristos si Sfintele Taine, din nebunia noastra pe care o numim iubire. Ma gandesc ce iubire de aproape avea un pustnic (adica, fara suparare: care aproape? ca fugea de lume). Se ruga si-si zdrobea inima pentru mantuirea oamenilor. Ce milostenii facea un pustic (ca nu avea nimic!)? Rugaciunea.. samd. |
Citat:
|
Uite cum a lansat unu' controversa si noi toti comentam care mai de care. Mai bine sa ascultam ce zice Domnul. Petru in ocazia aceea speciala se adreseaza Mantuitorului:"Doamne, dar cu acesta ce va fi?”, referinduse la Ioan. Dar Domnul i-a raspuns:..., ce-ti pasa tie? Tu vino dupa Mine! Cred ca indemnul e pentru noi toti.
|
Citat:
Dupa tine ce crezi ca este mai bine? Sa umplii cimpuri intregi de trupuri, mate si singe sau sa ai un minim de bun simt si repsect si pentru altii si prin asta printre altele... sa fii FACATOR DE PACE, NU DE RAZBOI! Milioane de oameni au murit in batalii din cauza unor vorbe care puteau DIN BUN SIMT sa NU fie spuse! |
Citat:
Ma gandesc numai la Hitler, Stalin...si atatia altii care nu au pregedat sa sacrifice oameni...pentru orgoliul lor stupid.:( Si ma intreb si acum, dupa ce se invoca atat de mult evolutia si civilizarea lumii...ei in continuare creeaza bombe nucleare pe sub pamant, in desert...rachete si arme, dar de ce nu se renunta la ideea de razboi...si sa se adopte omenia si buna intelegere? |
Citat:
Despre mine este vorba. Voi vorbi despre iubire pentru ca ea este esenta (am observat ca faci alergie cand vine vorba de iubire). Este pacat sa critici preotii? Parca doar unul, care-si spune papa, era infailibil! Stii care e diferenta intre a discerne si a osandi? Care era invatatura preotului la care te referi? "Ce "pedepse" sa-i dam unui om care a pacatuit. Haideti! Eu l-am pus la zid, voi dati cu pietre." Asta am inteles eu din discutiile de aseara. Hristos nu a ridicat piatra! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:51:53. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.