Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Are budismul asemanari cu crestin ortodoxia?Parerile fratiilor voastre (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8585)

mihailt 23.02.2010 15:47:12

Are budismul asemanari cu crestin ortodoxia?Parerile fratiilor voastre

Rog pe fiecare sa spuna ce crede.
http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism

Ca parere personala:
Mi se pare ca budismul nu poate fi numit religie,pentru ca nu crede intr-un creator al lumii.
Daca s-ar pune unui budist intrebarea "cum a aparut lumea?" nu prea stiu ce ar raspunde.

Apoi ca alte diferente majore la crestini ortodocsi mantuirea e eliberarea din lanturile pacatelor iar la budisti mantuirea e eliberarea din lanturile materiei.
La crestini ortodocsi nu pofta se considera rea ci poftele rele,adica poftele impotriva legii lui Dumnezeu Iisus Hristos sunt rele.Poftele care sunt dupa legea lui Dumnezeu Iisus Hristos sunt foarte bune.

A mortifica pofta inseamna sa ne omoram o parte a sufletului nostru si atunci nu mai e mantuire ci alienare a fiintei umane.
A o vindeca este cum invata crestin ortodoxia.
La budisti sentimentele sunt considerate rele iar la crestin ortodocsi rugaciunea se considera intreaga abia cand si intelegi ce te rogi dar ai si sentimente corespunzatoare cu ce te rogi.
Si asa mai departe.

Mie mi se pare ca mai degraba exista apropiere intre crestin ortodoxie si musulmanism,dar nicidecum intre crestin ortodoxie si budism.
Intre crestin ortodoxie si budism nu prea mi se pare ca ar exista vreo asemanare.

andreicozia 23.02.2010 15:54:45

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 215694)
Rog pe fiecare sa spuna ce crede.
http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism

Ca parere personala:
Mi se pare ca budismul nu poate fi numit religie,pentru ca nu crede intr-un creator al lumii.
Daca s-ar pune unui budist intrebarea "cum a aparut lumea?" nu prea stiu ce ar raspunde.

Apoi ca alte diferente majore la crestini ortodocsi mantuirea e eliberarea din lanturile pacatelor iar la budisti mantuirea e eliberarea din lanturile materiei.
La crestini ortodocsi nu pofta se considera rea ci poftele rele,adica poftele impotriva legii lui Dumnezeu Iisus Hristos sunt rele.Poftele care sunt dupa legea lui Dumnezeu Iisus Hristos sunt foarte bune.

A mortifica pofta inseamna sa ne omoram o parte a sufletului nostru si atunci nu mai e mantuire ci alienare a fiintei umane.
A o vindeca este cum invata crestin ortodoxia.
La budisti sentimentele sunt considerate rele iar la crestin ortodocsi rugaciunea se considera intreaga abia cand si intelegi ce te rogi dar ai si sentimente corespunzatoare cu ce te rogi.
Si asa mai departe.

Mie mi se pare ca mai degraba exista apropiere intre crestin ortodoxie si musulmanism,dar nicidecum intre crestin ortodoxie si budism.
Intre crestin ortodoxie si budism nu prea mi se pare ca ar exista vreo asemanare.

Mihail cind nu te informezi temeinic inainte de a face un studiu comparat nu faci altceva decit sa-ti intinezi sufletul prin minciuna si calomnie..si este pacat, ca doar vezi ce greu se ajunge la pacea interioara.
Stai departe de asa zisele "analize"
Iarta-ma daca te-am suparat

Seraphim7 23.02.2010 17:27:38

Draga Andreicozia daca fratele Mihailt susti ca greseste prin faptul ca minte si calomneaza,apoi noi sau eu unul,si aici vorbesc serios nu-mi dau seama in totalitate unde cade in ,,erezie'',deci as vrea sa-ti susti prin argumente premisa.
Iarta-ma.

Mihnea Dragomir 23.02.2010 18:04:17

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 215694)

Foarte corectă observație !

Marius22 23.02.2010 18:11:51

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 215697)
Mihail cind nu te informezi temeinic inainte de a face un studiu comparat nu faci altceva decit sa-ti intinezi sufletul prin minciuna si calomnie..si este pacat, ca doar vezi ce greu se ajunge la pacea interioara. Stai departe de asa zisele "analize"
Iarta-ma daca te-am suparat

Andrei, se pare ca Mihail dorea sa puna in evidenta asemanarile - daca sunt - si nu deosebirile. Deci, din punctul meu de vedere, a pus problema in mod corect. A vrut sa vada ce ne apropie, nu ce ne desparte. Daca la sfarsit au rezultat numai deosebiri este alta problema.

gpalama 24.02.2010 00:15:20

In afara ortodoxiei tot adevarul pretins este minciuna si demonic si fals

Daca ortodoxia este Adevarul si vine din Hristos, Dumnezeu, atunci budismul de unde vine?

Iluminarea lui Budha, care 'primeste' iluminarea de la niste entitati superioare care il ilumineaza nu este o inselare demonica crasa?

La fel Mohamed, care primeste si el o alta iluminare de la arhanghelul Gabriel, nu este si el inselat de demoni?

Enumar si pe Joseph Smith, fermier din America, care primeste 'revelatia' descoperirii unor placute de la un inger... el este fondatorul sectei Mormonilor...

Actualmente exista numerori 'revelatori' care primesc continuu revelatii divine.

Unul este in Romania - Constantin Dogaru, care s-a apucat sa scrie Biblia Mileniului 3, Biblia Maicii Domnului, si multe acatiste; el este 'comunicator sef' al puterilor ceresti si tot el a intemeiat Biserica Ortodoxa Secreta.

La fel, mai exista un nou fals Mesia, fondatorul Baha'i-smului.

Nu trebuie sa credem nici o alta revelatie in afara de cea a lui Hristos, inteleasa prin scrierile Sfintilor Parinti, care sunt luminati de Duhul Sfant, Duhul Adevarului - iar Sfintii Parinti sunt doar in Biserica Ortodoxa. Doar pentru ca ei afirma ca au primit ceva nu trebuie crezuti, in fond si tiganii afirma ca iti vand aur dar de fapt este arama sau tinichea. Acestia sunt revelatori ai ingerilor cazuti, de care Hristos si apostolii ne spun sa ne ferim si sa-i ispitim.

De ce nu intelegem noi ortodocsii odata - IN AFARA ORTODOXIEI TOT ADEVARUL PRETINS ESTE MINCIUNA SI DEMONIC SI FALS - iar lucrul asta nu este o afirmatie seaca, ci o afirmatie care se dovedeste extrem de usor, numai sa zgariem putin suprafata lucrurilor si ele se vor arata ca fiind de la diavol....

Numai bine & post usor

gpalama 24.02.2010 00:17:37

Si inca o chestie -

Budha ala din arama sau din ce o fi tare mult seamana cu vitelul de aur caruia i se inchinau evreii in pustiu.... o asemanare izbitoare...

Ponticvs 24.02.2010 00:25:19

Asta este o replica un pic deplasata.Sa nu negam existenta lui Budha ca si personaj istoric.

Florin-Ionut 24.02.2010 09:31:22

Stiu eu o asemanare: ambele au calugari si manastiri! :)

andreicozia 24.02.2010 18:28:36

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 215970)
Stiu eu o asemanare: ambele au calugari si manastiri! :)

Merge pe apă - Hristos și Buddha (Traducere aproximativa din engleza pe Google..)
Prezentare
Una dintre cele mai renumite de minuni creștin "este locul în care Iisus Hristos (în jur de 0 AD) plimbari pe apă. În vest, aceasta nu este la fel de bine cunoscut faptul că Buddha (în jur de 450 î.Hr.), prea se spune ca a mers pe apă. Aici sunt cele două mituri:

Isus Hristos plimbări pe apă
După hrănirea miraculoasă a persoanelor cu cinci pâini, Iisus Hristos a poruncit ucenicilor Săi să intre în barcă și du-te la cealaltă parte a Mării Galileii la Betsaida.

El a respins mulțime și apoi a intrat în dealurile să se roage.

Noaptea a căzut. Barca cu ucenicii a fost deja pe mare bătut de valuri, deoarece un vânt puternic a fost suflare.

Înainte de zori, Isus Hristos, știind primejdie de ucenicii a venit la ei umblând pe mare. Dar când au văzut umblând pe mare, au crezut ca a fost o fantomă și a strigat în frică. Isus Hristos imediat le-a vorbit și a zis: "Ia inima, acesta este I; nu au nici o teama."

Apoi, apostolul Petru ia răspuns: "Doamne, dacă este tu, lasă-mă să vin la tine pe apă."

Domnul a spus: "Vino."

Deci, Peter am ieșit din barcă și a umblat pe apă și a venit spre Isus. Dar când a văzut vântul și valurile mari, el a fost frică, de teamă credința lui a dispărut, și început să se scufunde, el a strigat: "Doamne! Salvează-mă!"

Isus Hristos imediat a ajuns la mâna și a prins spunând: "O, om de credință mic, de ce ai dubii?" Și când au ajuns în barcă, vântul a încetat.

Ucenicii închinat lui Isus Hristos și a spus: "Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu."

Notă: a se vedea Evanghelia după Matei 14:22-36, Marcu 6:45-56, Ioan 6:16-21. [Sursa]

SI ACUM BUDHA care cu 450 de ani inainte de Hristos merge si el pe apa!( extras din scripturile lor antice) Traducere Google...:(( poate o imbunatatit voi daca aveti timp)

Gautama Buddha a merge pe apă,

SOUTH de Savatthi este un râu mare, pe malurile care stabilesc un cătun de cinci sute de case. Ma gandesc de mântuirea oamenilor, Unule-Onorat ,organizatiile ceresti m-au trimis pentru a merge la sat și predice doctrina. Având veni la marginea riului se așeză sub un copac, iar satenii văzând gloria sa venind, s-au apropiat de el cu respect, dar când a început să predice, nu l-au crezut.

Când lumea-onorat lui Buddha a lăsat Savatthi Sariputta simțit dorința de a vedea pe Domnul și să-l audă predice. Venind la râu, unde apa a fost profunda si curent puternic, își spuse: "Acest flux nu împiedică pe mine. Vreau să mă duc și a vedea Unul binecuvântat, și el a pășit pe apă care a fost la fel de ferm sub picioarele sale în calitate o lespede de granit. Când a ajuns într-un loc în mijlocul fluxului în cazul în care valurile au fost mari, Sariputta inima lui a cedat, iar el a început să se scufunde. vibrant Dar cu credința lui și reînnoirea efortului sau mental, el a procedat la fel ca înainte și au ajuns impreuna la celălalt mal.

Oamenii din sat au fost uimit să vadă Sariputta, și au întrebat cum a putut trece fluxul de unde nu era nici un pod, nici un feribot. Sariputta a răspuns: "Am trăit în ignoranță, până când am auzit vocea lui Buddha. Așa cum am fost nerăbdător să aud doctrina mântuirii, am traversat râul și am mers peste apele sale tulburi pentru că am avut credință. Credinta, Nimic altceva, a permis mi-a face acest lucru, și acum eu sunt aici, în extazul prezenței Masterului. "

Veneratul lumii Unul a adăugat: "Sariputta, tu m-ai vorbit de bine. Credința ta ca singurul care poate salva lumea de la Golful căscat de migrație și de a permite oamenilor să meargă uscat la malul celălalt." Și Fericitul Unul a îndemnat săteni la necesitatea vreodată de a avansează în cucerirea durerilor și de turnare în afara tuturor cătușelor, astfel încât să traverseze râul lumesc și de a atinge eliberarea de la moarte. Auzind cuvintele Tathagata, sătenii s-au umplut de bucurie și crezând în doctrinele Unul Fericitul îmbrățișat cinci reguli și s-au refugiat în numele său.

[Sursa]

deci vezi Ionut, documentat din textele sacre ale lor... cu mult inaintea similaritatilor din Biblie, vezi sa se poate si fara ironii si batjocura.

andreicozia 24.02.2010 18:37:59

WALKING ON WATER
SOUTH of Savatthi is a great river, on the banks of which lay a hamlet of five hundred houses. Thinking of the salvation of the people, the World-honored One resolved to go to the village and preach the doctrine. Having come to the riverside he sat down beneath a tree, and the villagers seeing the glory of his appearance approached him with reverence; but when he began to preach, they believed him not.

When the world-honored Buddha had left Savatthi Sariputta felt a desire to see the Lord and to hear him preach. Coming to the river where the water was deep and the current strong, he said to himself: "This stream shall not prevent me. I shall go and see the Blessed One, and he stepped upon the water which was as firm under his feet as a slab of granite. When he arrived at a place in the middle of the stream where the waves were high, Sariputta's heart gave way, and he began to sink. But rousing his faith and renewing his mental effort, he proceeded as before and reached the other bank.
Originalul...

The people of the village were astonished to see Sariputta, and they asked how he could cross the stream where there was neither a bridge nor a ferry. Sariputta replied: "I lived in ignorance until I heard the voice of the Buddha. As I was anxious to hear the doctrine of salvation, I crossed the river and I walked over its troubled waters because I had faith. Faith. nothing else, enabled me to do so, and now I am here in the bliss of the Master's presence."

The World-honored One added: "Sariputta, thou hast spoken well. Faith like thine alone can save the world from the yawning gulf of migration and enable men to walk dryshod to the other shore." And the Blessed One urged to the villagers the necessity of ever advancing in the conquest of sorrow and of casting off all shackles so as to cross the river of worldliness and attain deliverance from death. Hearing the words of the Tathagata, the villagers were filled with joy and believing in the doctrines of the Blessed One embraced the five rules and took refuge in his name.

andreicozia 24.02.2010 18:38:30

mai sus este originalul

andreicozia 24.02.2010 19:12:36

Alta ASEMANARE

Tot traducere google...dar in mare se intelege ideea!! asta-i important!

....
Din fericire nu este decât un vis pe pământ, să ne fie au demisionat, cel puțin. Pentru a face acest lucru, nu avem decit sa urmam preceptele Maestrilor nostrii, respectivi mari și nobili de pe pământ. Din Est a avut-o lui Buddha, "lumina din Asia"; in Vest profesorul ei, Hristos și Predica de pe Munte, ambele rostite acelasi mare, pentru că adevărurile sunt universale și nemuritoare,. Asculta-le: --

"Striveste mândria ta", zice Unul9Budha). "Nu vorbi de rau pe nimeni, dar fii recunoscător pentru el, care dă vina la tine, pentru că el isi face de-serviciu arătându-ti greșelile tale.

Omoara aroganta ta. Fii bun și blând la toate; Ai milă de fiecare creatură de viață. Iertați pe cei care face rău la tine, ai ajuta pe cei care au nevoie de ajutor tău, rezista la dușmani nu tău. Distruge pasiunile tale, pentru că ele sunt armatele Mortii, precum și împrăștie-le ca elefantul risipește o colibă de bambus. Pinest Lust, nu, nimic nu dorința; toate obiectele de mii, în întreaga lume, ar putea să nu mai satisfaca pofta ta, si toate apa din mare nu ar putea potoli setea ta. Ceea ce îndeplinește singur om este înțelepciunea-fi înțelept.

Fiti voi, fără ură, fără egoism, și fără ipocrizie.

Fii tolerant cu intolerante, caritabile și de compasiune, cu hardhearted, bland cu violente, desprinse de tot ceea ce în mijlocul celor care sunt atașate la toate, în această lume a iluziei. Nu fa rau nici unei creaturi muritor. Nu cel care wouldest-ai dori să văd făcut de toate celelalte. "

"Fiți smeriți," zice Hristos. Împotriviți nu rău, "judecătorul nu ca voi nu a fi judecate. "Fii milostiv, iartă-i, care tine greșit, Iubiți pe vrăjmașii Tăi. Lust, nu, nu, chiar și în secresy de inima ta. Dă să-i că te întreabă. Fi înțelept și perfect. Nu cum fac fățarnicii, dar, "ca voi s-ar că bărbații ar trebui să fac pentru tine, voi face, de asemenea, să le, de asemenea,." [Luca VI, 31.]

mihailt 24.02.2010 19:31:39

Mai frate Andrei Dumnezeu Iisus Hristos a inviat morti,a inviat el insusi din morti,a vindecat oameni bolnavi,le-a creat hrana din nimic si multe altele ca acestea.
Dumnezeu Iisus Hristos nu e vreun invatator ci chiar Dumnezeu intrupat.

andreicozia 24.02.2010 19:44:03

Si de ce sari frate in sus de un cot. A contestat cineva acest lucru? Te-am jignit cu ceva aratindu-ti ca si altii stiu sa iubeasca pe Dumnezeu prin semenii lor?

Citeodata ma gindesc ca noi ca natie avem probleme serioase de nervi
Stai frate calm ca nu-ti fura nimeni nimic!

mihailt 24.02.2010 19:59:59

Nu m-am suparat deloc mai frate Andrei doar am vrut sa iti arat foarte multe pe care Budhha nu le-a facut vreodata.
De mers pe apa despre Budhha e zvon eu nu cred ca a mers vreodata pe apa.
Poate o fi mers ajutandu-l dracii dar dracii nu pot sa dea viata,nu pot sa creeze materie din nimic,nu pot sa vindece bolile trupesti precum sa faca ochi unui orb din nastere cu tot cu nerv optic si cu tot cu toata structura din creier aferenta necesara ca imaginile sa poata ajunge la suflet si cu ce mai e in aparatul optic de nu stiu oamenii prin cercetari stiintifice acum.

florina_drossu 24.02.2010 21:42:19

Va invit sa cititi pe aceasta tema aici

http://sfaturiortodoxe.ro/_yoga.htm

Ponticvs 24.02.2010 22:54:48

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 216246)
Nu m-am suparat deloc mai frate Andrei doar am vrut sa iti arat foarte multe pe care Budhha nu le-a facut vreodata.
Poate o fi mers ajutandu-l dracii dar dracii nu pot sa dea viata,nu pot sa creeze materie din nimic,nu pot sa vindece bolile trupesti precum sa faca ochi unui orb din nastere cu tot cu nerv optic si cu tot cu toata structura din creier aferenta necesara ca imaginile sa poata ajunge la suflet si cu ce mai e in aparatul optic de nu stiu oamenii prin cercetari stiintifice acum.

Ce te face sa crezi ca ceea ce consideri tu ca fiind sacru nu este bazat pe zvonuri?
Frate...fa-te inchizitor ca ti se potriveste!
Convinge-i cu argumente solide nu cu draci inchipuiti.
Isus a propovaduit dragostea si ne-a dat noua, crestinilor, un Dumnezeu iubitor si nu unul razbunator cum au mozaicanii.
Cunosti fenomenul budist atat de bine incat poti sa il condamni cu atata asprime?
Minunile(mers pe apa, vindecari etc) reale sau nu au avut rostul lor(benefic)in vremuri in care putini puteu intelege adevaratul sens al mesajului.
Fiecare religie are tehnicile ei de manipulare pentru a-si atrage adepti intr-un timp cat mai scurt.Mesajul este important.El dainuie peste veacuri atunci cand are substanta.
Isus ne-a dat speranta si asta este cel mai important lucru.

andreicozia 24.02.2010 23:37:23

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 216246)

Mihail,
Ai doua texte sacre in mina, da?. Budha este documentat si ca persoana istorica, Iisus nu
Cum demonstrezi ca un mers pe apa este zvon si celalalt realitate?
Asta-i ca nu prea avem cum!

Frumos spus Poticvs!... asa este dupa ce toate zvonurile..dispar in negura vremurilor ce ne ramine din Evanghelii?..doar Porunca iubirii aproapelui si speranta!
Bravo!

amarius 24.02.2010 23:56:50

Citat:

În prealabil postat de Ponticvs (Post 216323)
Isus a propovaduit dragostea si ne-a dat noua, crestinilor, un Dumnezeu iubitor si nu unul razbunator cum au mozaicanii.

Pontic, D-zeul mozaicilor (ma gandesc ca te referi la religie mozaica), este si D-zeul crestinilor. Acelasi D-zeu iubitor, rabdator, milos,... si gelos, manios si razbunator, fata de adversarii, vrasmasii Lui.

Ponticvs 25.02.2010 00:00:26

Legea Talionului?
Think about!
Vrei sau nu, sunt ceva diferente semnificative intre Vechiul si Noul Testament.
Enumera-mi si mie te rog cateva pedepse drastice aplicate de Dumnezeu si pomenite in Noul Testament.Daca gresesc corecteaza-ma dar cu argumente solide.
Tks!

Adrian2009 25.02.2010 07:13:52

Exact, intelegerea mea e ca yoga si budismul sunt idolatrii avand zei la care se dau ofrande.

Citat:

În prealabil postat de florina_drossu (Post 216284)
Va invit sa cititi pe aceasta tema aici

http://sfaturiortodoxe.ro/_yoga.htm

Mihnea Dragomir 25.02.2010 08:42:04

Citat:

În prealabil postat de Ponticvs (Post 216356)
Enumera-mi si mie te rog cateva pedepse drastice aplicate de Dumnezeu si pomenite in Noul Testament.

În Evanghelii, în cărțile Apostolilor, în Revelație, Domnul nostru mai mult despre pedeapsă vorbește decât despre răsplată ! Cât de des ne aduce El aminte de "focul Gheenei", de "scrâșnirea dinților" ori de "iazul cel de foc" ! Priviți cum vorbește el de cetatea care nu-i va primi pe trimișii Săi ! Citiți ce pățesc cei doi soți care ascund din ale lor care trebuiau puse la mijloc ! Ca altădată Moise, care i-a dat morții pe cei doi care au necinstit lucrarea închinată Lui, așa îi dă Domnul morții, prin Petru și prin ceilalți.

Deosebirea dintre Vechiul și Noul Testament ne privește pe noi, oamenii, nu pe Dumnezeu. Noi, oamenii, nu mai putem aplica legea Talionului, nu El. El este același, în Vechiul și în Noul Testament. Același, ieri, azi și mâine. În mâinile Sale sunt popoarele și conducătorii lor și El nici un veac nu-l scapă din putere.

amarius 25.02.2010 08:53:49

Citat:

În prealabil postat de Ponticvs (Post 216356)
Legea Talionului?
Think about!
Vrei sau nu, sunt ceva diferente semnificative intre Vechiul si Noul Testament.
Enumera-mi si mie te rog cateva pedepse drastice aplicate de Dumnezeu si pomenite in Noul Testament.Daca gresesc corecteaza-ma dar cu argumente solide.
Tks!

Legea Talionului pedepseste greseala, intentionata sau neintentionata...daca prin accident, se produce suferinta cuiva, poate sa fie pedepsit dar nu in acelasi fel ca si cel care o face in mod intentionat. Este ca si acum legile in societate de a plati sau impaca, sau ptr. crima, violuri,... pedepse,...
Sunt diferente intre cele 2 Test. dar este acelasi D-zeu. In Faptele, ... Apocalipsa mai mult se vede acelasi caracter manios si razbunator, fata de adversarii si vrasmasii Lui, o manie care ramane si nu trece.

,,intr-o flacără de foc, ca să pedepsească pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu,,
,,Sodoma si Gomaora,... ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc veșnic.,,
...
in apocalip. ,,sapte îngeri, care stau înaintea lui Dumnezeu,,
,,Și a venit grindină și foc amestecat cu sânge, care au fost aruncate pe pământ,,
,, mulți oameni au murit din pricina apelor, pentru că fuseseră făcute amare.,,
,, „Vai, vai, vai de locuitorii pământului, din pricina celorlalte sunete de trâmbiță ale celor trei îngeri, care au să mai sune.”,,
...
Acelasi D-zeu in timpuri diferite si planuri diferite.

Florin-Ionut 25.02.2010 09:44:53

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 216215)
Merge pe apă - Hristos și Buddha (Traducere aproximativa din engleza pe Google..)
...
deci vezi Ionut, documentat din textele sacre ale lor... cu mult inaintea similaritatilor din Biblie, vezi sa se poate si fara ironii si batjocura.

Andrei,

Kakaia problema?

Eu am gasit o asemanare intre cele doua religii si am scris-o. Daca tu intelegi ironii, e treaba ta.

Cheers!

sorin viorel 26.02.2010 09:02:08

Ca doctrina ,budismul crede intr-un nedescris ,in "ceva" fara calitati ,care e dincolo de existenta si inexistenta .Exact opusul ortodoxiei care crede in "ceva" cu calitati,adica Dumnezeu.
Foarte asemanator cu ortodoxia este vishnuismul.Marea diferenta este ca vishnuismul crede in reincarnare ,nu in iadul etern.

Jane Says 26.02.2010 09:03:47

Nu credem in iadul etern asa cum rastalmancesti tu doctrina.

sorin viorel 26.02.2010 09:18:25

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 216888)
Nu credem in iadul etern asa cum rastalmancesti tu doctrina.

avand in vedere ca am fost crestin ortodox care mergea in fiecare duminica la biserica si a citit sute de carti ortodoxe ,inclusiv cele ce se predau la seminar cred ca stiu ce vorbesc.

andrei_im 26.02.2010 09:24:15

Citat:

În prealabil postat de sorin viorel (Post 216897)
avand in vedere ca am fost crestin ortodox care mergea in fiecare duminica la biserica si a citit sute de carti ortodoxe ,inclusiv cele ce se predau la seminar cred ca stiu ce vorbesc.

nu asta inseamna sa fii crestin ortodox... probabil ca pe acestea doua - participarea la Sfanta Liturghie si cititul le filtrezi din prisma ritualului si a filosofiei. daca ai de gand sa le limitezi la acest nivel e alegerea ta, insa nu incerca sa te camuflezi intr-un "fost practicant" numai pentru a primi "dreptul" de a lovi mai puternic.

gpalama 26.02.2010 09:45:54

Dumnezeu a sadit in om binele; omul este fiintial orientat spre adevar si spre bine.
Faptul ca valori naturale si adevaruri generale se regasesc in toate religiile si curentele religioase - de exemplu confucianismul are din cate stiu o doctrina foarte interesanta orientata in jurul iubirii de aproape, si se formeaza mai mult ca o etica decat ca o religie - arata ca in istorie omul a reusit printr-un efort corect si cinstit sa identifice valorile reale ale vietii.

Dar dupa Hristos, noi, crestinii avem intreg Adevarul vietii acesteia - adica realitatea despre creatie, despre Creatorul lumii, despre om, despre valorile vietii acesteia.

Faptul ca Budha a mers pe apa nu e senzational - sunt vrajitori multi care treceau prin foc si se inaltau in aer si calatoreau prin vazduh. Exista putere a intunericului care se mascheaza in lumina iar multi nu o recunosc.

Doctrina budista nu este nici pe departe apropiata de cea crestina.
Mai degraba etica confucianista are elemente apropiate de crestinismul autentic.

Don_Juan 26.02.2010 11:13:54

Uitandu-ma la felul cum se judeca pe aici, ma gandesc daca ne-am fi nascut budisti si am fi trait toata viata dupa invataturile budiste, oare ne-am fi convertit noi la ortodoxie? Oare nu cu aceeasi ravna ne-am fi aparat credintele?
Ne-am fi hotarat si am fi spus: Gata! Nu vedeti ca ne-am rugat o viata intreaga la idoli? Nu vedeti ca e clar ca ortodoxia detine adevarul?
Probabilitatea sa ne fi convertit la ortodoxie este extrem de scazuta.

Miha-anca 26.02.2010 21:10:41

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 216934)
Uitandu-ma la felul cum se judeca pe aici, ma gandesc daca ne-am fi nascut budisti si am fi trait toata viata dupa invataturile budiste, oare ne-am fi convertit noi la ortodoxie? Oare nu cu aceeasi ravna ne-am fi aparat credintele?
Ne-am fi hotarat si am fi spus: Gata! Nu vedeti ca ne-am rugat o viata intreaga la idoli? Nu vedeti ca e clar ca ortodoxia detine adevarul?
Probabilitatea sa ne fi convertit la ortodoxie este extrem de scazuta.

Cuvantul cheie este: mantuirea. Avem in Sundar Singh un exemplu de budist, care a inteles ca doar ca crestin se poate mantui; si s-a convertit.

Don_Juan 26.02.2010 21:22:37

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 217190)
Cuvantul cheie este: mantuirea. Avem in Sundar Singh un exemplu de budist, care a inteles ca doar ca crestin se poate mantui; si s-a convertit.

Nu cunosc povestea domniei sale, dar banuiesc ca s-a convertit dupa ce a calatorit intr-o tara ortodoxa si dupa ce a simtit pe pielea lui ortodoxia. Cum ramane cu celelalte miliarde de oameni care nu au biserici ortodoxe in tarile lor si nici nu au posibilitati de calatorie intr-o tara ortodoxa? Ce fel de judecata primesc acestia? Sunt condamnati doar pentru faptul ca s-au nascut in locul nepotrivit?

iana 27.02.2010 00:01:13

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 217196)
Nu cunosc povestea domniei sale, dar banuiesc ca s-a convertit dupa ce a calatorit intr-o tara ortodoxa si dupa ce a simtit pe pielea lui ortodoxia. Cum ramane cu celelalte miliarde de oameni care nu au biserici ortodoxe in tarile lor si nici nu au posibilitati de calatorie intr-o tara ortodoxa? Ce fel de judecata primesc acestia? Sunt condamnati doar pentru faptul ca s-au nascut in locul nepotrivit?

Un raspuns la aceasta intrebare ar insemna sa fim noi judecatori(osanditori). Asta nu este treaba noastra este a Lui Hristos Pantocrator. Stim sigur ca ortodoxia este calea sigura spre mantuire, in rest nu stim. Doar El stie.

Don_Juan 27.02.2010 11:20:37

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 217239)
Un raspuns la aceasta intrebare ar insemna sa fim noi judecatori(osanditori). Asta nu este treaba noastra este a Lui Hristos Pantocrator. Stim sigur ca ortodoxia este calea sigura spre mantuire, in rest nu stim. Doar El stie.

Pai in cazul asta nu ar trebui nici sa afirmam ca nu se mantuiesc. Asta nu este treaba noastra, este a Lui Hristos Pantocrator.

iana 27.02.2010 11:27:04

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 217304)
Pai in cazul asta nu ar trebui nici sa afirmam ca nu se mantuiesc. Asta nu este treaba noastra, este a Lui Hristos Pantocrator.

Da, nu putem noi sa dam verdicte.

Miha-anca 27.02.2010 18:00:46

Citat:

În prealabil postat de Don_Juan (Post 217196)

Nu stiu daca Sundar Singh a devenit ortodox; dar sigur a devenit crestin, poate catolic; dar repet, nu stiu exact.
Cei, care nu au tangente cu crestinismul, vor fi judecati dupa legea lor; iar in lipsa unei legi, dupa constiinta lor.
E prea mult si fara folos sa ne facem ganduri in privinta omenirii; scopul vietii noastre e propria mantuire. La asta sa ne gandim.
Si sa nu uitam ca la Judecata Dumnezeu va fi drept, in vreme ce acum e milos. Deci nu va fi nimeni nedreptatit. Totul e sa suportam urmarile unei judecati drepte, la cat de pacatosi suntem.

giovana 27.02.2010 18:37:44

Am crezut ca esti ateu, Don Huan.Dar ma bucur sa vad ca s-ar putea sa fii chiar foarte credincios.........Daca ai renunta la prea multa ta inclinatie spre a judeca rational ar fii mai bine, ratiunea e buna, dar mai buna e credinta simpla si curata.Nu e cale de mijloc.Ori credem ca Dumnezeu e atotputernic si bun, ori ne indoim si ne zbatem sa explicam cu mintea cele ascunse noua, caci suntem prea mici si intinati sa le intelegem.
Referitor la ce intrebai de cei nascuti in alte credinte, religii.......Hristos spune clar:" Iata eu stau la usa si bat!"....cine vrea sa raspunda ii raspunde.Pentru toti exista cale de intoarcere.De ar vrea omul si intr-o clipa s-ar mantui.Eu am fost atee.......si Dumnezeu mi-a intins mana..........Eu sper ca i-am raspuns si incerc sa fac putinul meu.........., restul face Dumnezeu, numai sa ne lasam in grija Lui.Si nu iti mai bate capul cu judecata.Ai incredere ca Dumnezeu e bun si drept.Altfel nu ar mai fii Dumnezeu.

andreicozia 27.02.2010 22:15:13

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 217375)
scopul vietii noastre e propria mantuire. La asta sa ne gandim.

.

Si oare de ce nu o facem Anca? De ce oare ne tot roade viermele exclusivismului si continuam sa aruncam cu noroi in ceilalti frati cu care impartim pamintul, planeta? Cum vine vorba de salvarea sufletelor aproapelui nostru de alta religie, nu ne gindim decit la:

Doamne, cind or sa crape restul lumii din cauza necredintei lor!

Nu o spunem in vorbe ca sa nu parem exagerati insa este clar ca ASTA GINDIM!

Cum de nu vine odata un tzunamii de proportii apocaliptice sa-i rada pe toti necredinciosii(dupa parerea noastra exclusiva) de pe fata pamintului si sa raminem numai noi..cei bine credinciosi!

mihailt 27.02.2010 22:16:49

Mai frate Andrei da cine a zis ce zici fratia ta?
A zis cineva de dansii sa le faca cineva rau?
Daca eu stau cu fratia ta si discutam si nu suntem de acord asupra unui subiect trebuie sa ne luam la bataie?

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:19:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.