![]() |
Preotii nu trebuie sa-si tunda barba
Potrivit versetului din Levitic 21,5 - "Sa nu-si rada capul, sa nu-si tunda marginea barbii ..." si din Iezechiel: 44,20 - "Capetele lor nu trebuie sa si le rada, dar nici parul sa nu-si lase sa creasca, ci sa-si tunda neaparat capul", reiese ca preotii nu trebuie sa-si tunda barba, ci numai parul. Sa inteleg ca preotii care nu au barba, sunt persoane care nu respecta Traditia? Nu am auzit pana acum in dreptul canonic sa fie o conditie pentru preotie barba.
|
Hristos nu s-a tuns niciodata, sau cel putin nu si-a tuns perciunii. De ce nu fac barbatii crestini la fel? Hristos a fost circumcis. Dar nu se mai face. De ce e barba mai speciala?
|
Dar a avut Iisus barba? Eu n-am vazut in icoane vreun Iisus cu barba (lunga).
Avea parul potrivit de lung, nu cozi ca monahii. Cumva isi taiau ei parul si barba. Ca altfel ar fi aratat ca salbaticii. Nu toti barbatii (in general) au barba, din motive biologice, sau o au f.rara. La altii este suficient sa nu se rada doua zile si gata. Depinde si de culoarea parului (blonzii si roscatii nu preau au barba). |
Citat:
Deci Sf.Pavel spune ca Barbatul este dator sa isi tunda parul ca ii este necinste. Spre incovenientul altora, calugarii isi lasa parul lung. De ce? A te calugari inseamna a-ti asuma pe deplin crucea lui Hristos si mai ales lepadarea de sine!!! De aceea, grija fata de sine cum sa te gatesti si cum sa te aranjezi, arata deja o nelepadare de sine, te scoate din sfera daruirii totale lui Hristos (pt calugari). Dar nu indeamna la neingrijire corporala, adica sa fii nespalat. De aceea isi lasa parul lung, sa nu mai aiba si aceasta grija care sa ii rapeasca din grija fata de suflet si sa le impovareze sufletul cu aceasta grija NEfolositoare. Orice grija ce stapaneste un calugar afara de grija pt sufletul sau si de Ascultarea data de Pr.Staret, scufunda pe monah in mocirla. Grecii sunt cei care respecta aceasta cel mai mult. Ferice de ei! Acolo nu vezi NICIUN preot sau macar diacon fara barba! Sau sa vezi calugari tunsi si barba ferchezuita? Niciunde!!! Un preot roman de merge la Greci sa slujeasca si nu are barba, nu este recunoscut ca preot! Barbatul fara barba este ceva apusean, ce a contravenit traditiei rasaritene, tocmai de la Romani. De aceea vezi toti preotii catolici si calugarii lor fiind fara barba! Traditia Bisericii Rasaritene este schimbata odata cu 1054. Si se stie ca Biserica Apuseana detine si erori dogmatice grave, pe langa si unele din cele morale. |
Citat:
Ce se spune despre preotii din VT nu este valabil si pentru preotii crestini. Ar insemna altfel sa fie preoti ereditar.. Barba preotilor este o traditie numai. In primul mileniu cand nu eram despartiti de Roma fiecare isi vedea de traditia lui, la ei preotii se radeau, la noi erau cu barba, si nu era nici o problema.. Nu de asta s-a facut schisma. |
Citat:
De ce indraznesc sa spun asta ?! Pentru faptul ca toti sfintii clerici (casatoriti sau nu) au avut barba. Mi se pare un temei multumitor. Citat:
Hristos este model pentru tot crestinul, insa mai cu seama pentru preot. Preotul sa se uite la Hristos, iar crestinul de rand sa ia seama la ce spune Pavel, referitor la tunsul parului (I Corinteni 11,14-15). Citat:
Taierea imprejur era ceva intervenit dupa creatie, ca semn distinctiv intre popoare. Barba este ceva din natura omului, izvorat din el insusi si caracteristic barbatiei. Citat:
Coada avea exact ca monahii. In erminia picturii, El este descris ca avand "parul legat in coada, inclinat spre un umar". Daca si'ar fi lasat toti barbi, nu ar fi aratat "ca salbaticii". Cand am fost in Athos, am vazut atatea chipuri sfinte, cu barbi mari... si nu aratau "ca salbaticii". Atat de frumos ii statea tatalui meu cand si'a lasat barba vreo 2-3 luni ! Acum nu mai are. Citat:
|
Citat:
Sfintii preoti au avut barba pentru ca asa este obiceiul. De altfel exista sfinti in occident, din primul mileniu, care au fost episcopi sau preoti, si cum traditia la ei era sa nu se poarte barba, nu aveau barba: sfantul Ambrozie (Milan), sf Martin (Tours), sf Géry (Bruxelles). |
Citat:
|
Citat:
|
Cred ca nu avem suficiente informatii in acest sens. Nu vad un preot sa poarte o barba doar pentru ca ar fi mai aratos sau doar pentru a se diferentia. Dupa cum nici vesmintele preotesti nu au doar rolul de a-i deosebi pe preoti de noi.
|
Citat:
Preotii Moderni ai zilelor nu vor sa isi lase Barba si nic sa poarte reverenda! Evident, „nu barba face pe om”! Dar macar pt preoti.... Desi cuvantul „barbat” vine de la „barba”! Este ceva specific barbatului lasat lui de la creatie, de la zidirea lui! |
In Biserica, lucrurile sunt firesti iar barba tine de firea barbatului.
Omul purtator de barba - mirean sau cleric - nu face decat sa arate ca incearca sub toate aspectele (duhovnicesc dar si trupesc) sa ramana in randuiala firii. Se spune ca "barba nu te face filosof". Cu atat mai mult, ea nu te face preot. |
Citat:
Citat:
Cand imi dau seama de cum m'a facut si cum ma vrea Dumnezeu, ma straduiesc sa indeplinesc intocmai cele aflate. |
Citat:
Ar fi o greșeală să considerăm Giulgiul un obiect religios catolic. Se presupune că a ajuns în Franța medievală prin intermediul cruciaților, așa cum au ajuns la Vatican numeroase documente importante ale creștinătății, prădate de la bizantini. Poate și din cauza asta , Giulgiul a avut foarte mulți contestatari între oameni importanți ai BC. Desigur e loc de mult mister în această chestiune. Dar dincoace de mister se pot vehicula certitudini , contestări, discuții nesfârșite. Dacă punem în balanță argumentele pro și contra, n-ar trebui să avem nicio rezervă privitoare la autenticitatea Giulgiului . Rata e 20/2 în favoarea Giulgiului. |
Imi tot vine un gand, citind titlul tocipului...
Oare nu ar fi mai bine spus ca "tot barbatul, fie el crestin ori nu, ar trebui sa isi lase barba" ?! Ce motive are un barbat sa se barbiereasca neincetat ? |
http://dragocip.wordpress.com/2009/0...rba-preotului/
Am ascultat si eu inregistrarea, din pacate nu o am la indemana momentan.. "Părintele Cleopa explică într-o predică rostită pe prispa chiliei sale, în contextul unei vorbiri “despre pocăință” și redată constant sub acest titlu și la http://www.ortodoxradio.ro:9000/stream că nu are preotul voie să se atingă nici de vârful părului șă mai ales al bărbii sale, citând acolo din Pravila cea Mare de la Târgoviște. Apoi redă și canonul propriu-zis al Sfinților Părinți de la Sinodul Quinisext (al Cincelea și al Șaselea – Sinod special întrunit pentru probleme disciplinare, dat fiind că la Sinoadele cinci și șase nu s-au dat canoane), canonul 49 (pe care eu nu l-a gasit însă, poate și pt. că cei care au relizat colecția de canoane de la noi nu aveau barbă deloc), în care spune că “preotul nu are voie să se apropie de barba sa cu briciul; și nici cu cărămida încinsă.” (după cum probabil se constatase că doreau unii să fenteze tradiția Bisericii) Tot Părintele Cleopa spune la același Sinod, a venit și un episcop, cu barba și mustața deosebită: mustața era într-o parte mai mare și într-alta mai mică, iar barba invers, unde era mustața mai mică era barba mai mare, și unde era mustața mai mare, barba era mai mică. Și i-au sugerat câțiva colegi să le egalizeze cumva, dar el a răspuns: “Nu sunt eu mai înțelept decât Ziditorul meu. Dacă așa a considerat El, așa să rămână!”" Canonul este aici http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf214.pdf Capitolul: THE CANONS OF THE COUNCIL IN TRULLO; OFTEN CALLED THE QUINISEXT COUNCIL. pagina 503 Doar ca canonul 49 (XLIX pag. 553) este despre total altceva: "RENEWING also the holy canon, we decree that the monasteries which have been once consecrated by the Episcopal will, are always to remain monasteries, and the things which belong to them are to be preserved to the monastery, and they cannot any more be secular abodes nor be given by any one to seculars. But if anything of this kind has been done already, we declare it to be null; and those who hereafter attempt to do so are to be subjected to canonical penalties." |
In traditie sunt consemnate minuni legate de acest subiect. Este cunoscuta o intamplare din viata Sfantului Metodie, care a vietuit in Muntele Athos spre sfarsitul sec. al XIX-lea. Acesta, cand a venit in Sfantul Munte pentru a deveni monah, nu avea barba (nu ii crestea barba), si se temea ca nu va fi primit in obste din cauza acestui impediment. S-a rugat atunci Maicii Domnului cu zdrobire de inima, intreaga nopate in biserica, sa faca in asa fel incat sa fie primit in manastire. A doua zi, parintii au obeservat insa ca acestuia ii crescuse in chip minunat barba. Au facut chiar o slujba de multumire pentru minune. Atunci cand a ajuns la batranete, barba Sfantului Metodie, atingea pamantul.
http://2.bp.blogspot.com/-PUNFzfNjbM.../methodios.jpg |
Citat:
Oare nu am ajuns cu totii "mai intelepti" decat Ziditorul nostru ?! Pe cat intelege omul, pe atat sa faca, iar Domnul pe atat il va masura. Nu va masura pe unul mic la intelegere, cu masura mare, nici pe unul mare la intelegere, cu masura mica. |
Citat:
La mort să nu vă radeți capul, să nu vă tundeți colțurile bărbii și nici să vă faceți tăieturi pe trup. Levitic 19, 27-28 Să nu vă'ncrețiți părul capului, nici să vă stricați fața bărbii. În trupul vostru să nu faceți tăieturi pentru sufletele morților, nici să scrieți pe voi cu împunsături de ac; Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru! Deuteronom 14, 1 Fii sunteți ai Domnului, Dumnezeului vostru; să nu vă curățiți deasupra mortului, nici să vă radeți între ochi. Aici se vorbeste despre ritualuri practicate cand murea cineva: http://www.dervent.ro/s/b/index-D.ph...-Dt-14-01&c=01 . |
Citat:
s-au dus lupte aprige pe forum in acest sens. |
Citat:
Cele zece porunci... sunt doar ale evreilor ?! etc. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Am un prieten cu barba, carte insa isi rade zona dintre maxilar si gat, adica partea mai de jos a barbii. Adesea il vad iritat. Momentan nu stiu prea multe, ca eu nu am ce sa imi las, insa cred ca mai mult te iriti prin barbierit, decat prin lasatul barbii. |
Sincera sa fiu, cand vad un preot tuns, ras si frezat, am asa o strangere de inima. Nu pot comunica, pur si simplu, cu el. Barba ii confera preotului o infatisare ingereasca. Cui i-a venit ,,minunata'' idee sa propuna ca preotii sa-si rada barbile? Ce? Trebuie sa fie si preotii ortodocsi ca preotii catolici?
Daca Iisus si-a ras barba, sa si-o rada si preotii nostri! Daca Maica Domnului si-a tuns parul si s-a vopsit, atunci sa se vopseasca si crestinele noastre. Deocamdata noi trebuie sa le urmam atat lui Iisus cat si Maicii Domnului. Nu e cazul sa-i depasim prin nimic, caci asta ne-ar apropia de draci! Aspectul exterior are o noima, totusi, indiferent cine am fi. Preotia se cere asumata prin tot ce presupune, inclusiv prin purtarea barbii si a parului in conformitate cu traditia ortodoxa. Daca merg la spovedanie, nu e important ca preotul sa fie ultrasarmant, ci sa fie prieten al lui Hristos, sa impuna respect si evlavie prin tinuta si prin cuvant. Sa-mi dea sfatul potrivit, insuflat de Duhul Sfant. Sa simt ca vorba lui are greutate si sa n-am curajul sa vietuiesc altfel decat cum mi-a spus. Prin urmare, lasati-i pe preoti sa-si poarte barbile! Cand o sa vina un cutremur si la noi, o sa vedem noi cat de grozavi si de frumosi mai suntem! Frumusetea exterioara este un inel de aur in ratul porcului, spunea un sfant, referindu-se la femei. Iar frumusetea interioara nu se obtine cu ajutorul... frizerului! |
Citat:
Oricate pacate am avea, se cade sa ne luminam mintea cu cuvintele Sfintilor Parinti, spre a ne lumina intunericul. |
Citat:
|
Mie preotii barbosi nu-mi inspira incredere. Din putinele experiente avute pana acum am reusit sa trag concluzia ca barba nu e deloc un semn al smereniei si preotiei cu vocatie ci un mijloc de a-si face reclama. Vorbesc de preotii de mir. Apoi am vazut ca sunt preoti carora barba le sta groaznic si ma intreb daca ei se uita in oglinda. Am vazut parintei tineri pe care barba nu-i caracteriza. Consider ca un preot ingrijit inspira mai multa incredere. Ca simplu credincios ma intereseaza cum gandeste preotul, ce e capabil sa faca si mai ales ce exemplu ofera. Barba ar trebui sa fie o distinctie, sa fie semn al unor merite duhovnicesti!
|
Citat:
Nu e important sa avem preoti carora sa le stea bine cu barba, ci preoti care sa ne scoata din moartea sufleteasca, sa ne fie cu adevarat parinti. Iar calitatea adevarata de parinte nu vine din privirea in oglinda, ci din unirea cu Hristos. |
mi se pare ca te cunosc de undeva ce zici ca nu te-ai schimbat deloc:
Citat:
daca pe un om il caracterizezi dupa haina sau aspectul exterior gresesti,incearca sa ii intri in inima lui si ai sa te minunezi ce gasesti acolo este ceia ce a pus Dumnezeu care nu se uita la chipul omului, nici la hainele cele sclipitoare,nici la averile materialnice ci la ceia ce este adunat in traista spirituala a fiecaruia.inima fiecaruia[dupa Discovery]are o memorie precum ramii in computer, daca in acea memorie il ai pe Dumnezeu, Hristos Domnul, restul e ok. Domnul sa te lumineze sa vezi cu ochii mintii.Amin. |
Citat:
|
Barba unui preot este foarte importanta, privit mereu de catre enoriase acesta poate zminti prin frumusetea chipului o femeie.
In alte cazuri unii preoti asi dau jos barba pentru ca schimband haina preoteasca cu un costum nimeni nu mai stie cine este omul acela si se poate duce linistit la bordel. Preotul, trebuie sa-si lase barba, este una dintre responsabilitati si concecinte ale hainei de preot, mai putin placut omului si mai mult placut Domnului. |
Citat:
Nu generalizez dar pt mine un barbat cu barba are privirea mai blanda...asta am observat la barbatii din familie, care in momente de doliu, isi lasau barba si la fiecare dintre ei am observat ca privirea lor capata o blandete si o duiosie care disparea odata cu barba.:4: |
Citat:
Cat despre cum le sta unor preoti cu barba... oare ei au ales cum sa le arate barba ?! Cred ca ar trebui sa'L intrebi pe Domnul daca nu are oglinda, ca El a dat fiecaruia un alt fel de barba. Daca barba ar trebui sa fie "semn al unor merite duhovnicesti", oare nu ar trebui sa ne radem cam toti (preoti si mireni) ?! Privind la mine, da, pot spune ca de asta am doar cateva fire in barba. Sunt un caz unde s'ar aplica teoria ta. Fratilor, pana nu vom intelege pentru ce traim, vom face totul ca pe intuneric. In vreo cativa zeci de ani ne vom infatisa inaintea Domnului, iar atunci nu vom mai face pe "inteleptii". Sa nu ne aratam mai intelepti decat Cel care tine toate in viata. Daca putem hotara asupra barbii, sa hotaram si asupra intregii fapturi... ca doar prea le intelegem pe toate. Se vad deja roadele "intelepciunii" noastre, ca am dat peste cap intregul pamant... si intregul trup. |
Asa este !
Citat:
|
preoti
Citat:
Ce usor cadem si judecam pe aceia pe care Dumnezeu ia ales si pus in Perotie si ia sfintit . Nu sitm ca noi ar fi bine sa ne ocupam timpul acestei vieti cu spalare pacatelor noastre . Nu vom raspunde noiIn locul nici al unuia si nu putem sa schimbam nimic de ce ??? Pentru ca nu avem vrednicia cuvenita si dragostea ceruta de Hristos . mereu nu ne place cum se poarta sau cum slujesc su cum fac unele si altele ,ce avem noi sa fim asa de rai si de trufasi , nu credeti ca ar fi timpul sa treminam cu ce nu ne place si cu ce ne place noua de unde stim noi ce place sice nu placeLui Dumnezeu ???? Iertatima Iubiti mei frat si surori si rugativa sa nu cadem In pacatul mIndriei si rugativa si pentru mine sarmanul si mult pacatosul si netrebnicul ca sa ma lumineze Bunul Dumnezeu cu lumina cunostintei Lui amin amin amin S L A V I T sa fie D O M N U L In veacul veacului amin |
preoti nu trebuie sai tunda barba
Vai vai noua ca ne punem sa judecam pe Dumnezeu care nea creat dupa chipul si asemanarea LUI , ore pretul mireanul si tot omul care se naste pe acest pamInt nu este dupa chipul si asemanarea LUI DUMNEZEU , nu ne place ce fata au preoti nostri atunci nu ne pace cum ia creat DUMNEZEU nu ????
sa luam aminte la ce scoatem pe gura si ce gindim sa nu cautam sa ne certam cu DUMNEZEU . Iartama iartama DUMNEZEUL meu si pe mine mult pacatosul si netrebnicu si iarta si pe tot omul care vine In lume fie el de or ce factura sociala si religiosa amin amin amin. SLAVIT sa fie DOMNUL amin amin amin |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:57:34. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.