![]() |
Cate averi are preotul din loc. voastra?
Dupa cum zice intrebarea. Ce averi are preotul din localitatea voastra ?
In localitatea mea preotul are doua-trei masini straine, Rover, Volkswagen, o vila cu aprox. 12 camere, aproape la fel de mare ca biserica . Mai are si alte afaceri dar vilele si masina se vad. |
Parintele meu sta intr-un apartament cu o camera, de la ANL la care plateste chirie, impreuna cu sotia si cei 3copilasi. Cea mai mare avere pare a fi familia iar lucrul asta se reflecta si in invataturiele, in predicile sale.
|
Nu am facut o astfel de analiza si nici nu voi face. Daca acel preot a facut ca o mama sa nu avorteze, a pus inceput bun intr-un om, a rostit un cuvant care a schimbat viata in bine a cuiva, e neinsemnat ca are ceea ce tu ai enumerat. Sigur, cu banii aceia putea face si alte fapte bune, dar e mai bine sa nu ramanem in judecata altora, ci in vederea greselilor noastre.
|
Citat:
Lasa-l pe parintele din localitatea ta sa fie sanatos si sa ii sporeasca averea, sa o poata imparti cu saracii. Stii, e o pilda undeva: un sarac tot cartea impotriva unui bogat: uite, Doamne, cate are el, cate case, cate averi, si eu nu am nimic, unde e dreptatea?! Ah, ce bine ar fi sa nu mai aiba el nimic! Si bogatul se gandea: multumesc, Doamne, pentru cate mi-ai dat. As vrea si eu sa impart cu cei din jurul meu, sa ii dau si saracului astuia, care nu are nici dupa ce bea apa. Si Dumnezeu i-a zis : Nu! Tie iti voi spori averea, pentru ca tu esti bun si multumesti pentru tot, dar saracul asta este atat de mandru si de clevetitor, incat ii voi lua si bruma pe care o mai are... |
Citat:
Sunt preoti muritori de foame la propriu si ei si familiile lor,cunosc personal astfel de cazuri. Deasemenea crestin si preot te fac faptele tale,nu doar o denumire si o investitie. Iar faptul ca cineva are avere,preot sau ba...de unde stii tu ca nu a muncit pentru ele? In viziunea ta un preot trebuie sa se speteasca cu munca si eventual sa mearga in zdrente si sa roada la o coaja de paine uscata? Ca sunt si persoane pentru care preotia este o afacere e o realitate,din pacate,dar faptul ca iei exemple de genul drept etalon nu reliefeaza inca o data,decat un lucru:iti plac can canurile de cea mai joasa speta si umpli si tu paginile forumului cu asa ceva pentru ca daca ai fi pus sa iti demonstrezi valoarea in alt sens,nu prea ai avea cu ce (dovada si alte topicuri umplute de tine cu bla bla-uri de genul). E mai comod sa te balacesti in mediocritate aratand cu degetul spre altii decat sa faci ceva ce duce la propria evolutie personala. Poate ceilalti membrii ai forumului sunt mai toleranti,insa eu chiar m-am saturat de barfa,care la multi romanasi a ajuns hobbyul preferat. Mergeti,fratilor la 0 barat TV ca va primeste Diaconescu cu bratele deschise.Cu cei ca voi se face audienta care ii umplu buzunarele (apropo,poate il intrebi pe el cam ce cota de afaceri are,ca tot te preocupa subiectul)! ;) |
Stiti ce ma enerveaza pe mine, si acest lucru tocmai fiindca eu insami am procedat astfel...uneori.
In manastiri vin tot felul de oameni ca sa le viziteze, barbati si femei, apoi exista o categorie destul de consistenta care sta strans legata de aceste manastiri si de calugarii, maicele din cadrul lor, mai ales cele care au calugari. Astfel se ajunge la un fel de relatii de prietenie, relatii destul de stranse, mai ales intre femei si calugari si ulterior se apeleaza la daruiri de tot felul de lucruri si bani, mai ales bani. Lucrul trist este ca, mai toti tind spre cei mari, spre diaconi, preoti, episcopi si , vizitand crestinii ( crestinele ), manastirile respective incep prin a darui cadouri, bani si pomelnice, uneori chiar multi bani, dar acestea sunt daruite tocmai celor care au si nu-i vor pune niciodata Bisericii, ci-i vor pastra si folosi in mod personal.( exclus anumite finantari ). Majoritatea mirenilor se ingramadesc sa ofere pomelnice si bani preotilor si episopilor, care , oricum au multe posibilitati de a face bani, in acelasi timp in care cei mici si amarati, respectiv calugarii si fratii care nu au nici o sursa baneasca si care, unii chiar merg cu pantofi rupti si muncesc ca robii pana ce lesina prin padure, lor nu le da nimeni nimic si sufera in tacere caci, de, sunt " calugari ". Este trist, este trist cat de perfizi si neghiobi suntem cand platim " sfintenia " si gradul, in acelasi timp in care trecem nepasatori pe langa suferinta si adevarata necesitate a altora. Este trist cum bagam grasime in sau de oaie, cum le oferim tot celor care au inconstienti de faptul ca, poate nici nu prezinta vre-o plata spirituala reala. Este la fel de trist cum preotii si Episcopii subjuga o gramada de calugari pe considerentul ascultarii, in timp ce acestia se lafaie in bunatati, ranjind cu satisfactie, de parca nu ar tinde spre aceiasi mantuire, decat prostul de supus cu naduful lui cu tot. Asadar, intotdeauna boul va fi batut si mai mult si supus la munca si tot el va ramane cel nevrednic si " lipsit de credinta "... Traim intr-o lume perversa, atat de perversa incat, uneori mi-e sila de cuvantul " credinta "...... |
Da, Ory, ai dreptate, dar gandeste-te tu cata avere isi aduna in cer calugarii aceia dispretuiti, cu pantofii rupti, exploatati de mai-marii lor. Si sunt sigura ca unii dintre ei dau slava lui Dumnezeu ca le-a ingaduit viata asta si asa isi impletesc cununa, cu rabdare, munca si ascultare. Fericiti aceia!
|
Este adevarat,Ory,e o latura mai putin placuta a realitatii,care insa se regaseste in toate domeniile,insa autorul topicului vrea sa bage ii bage pe toti in aceasi oala,ceea ce nu este corect.
Sunt multi preoti pentru care preotia este o misiune sacra si nu un business. |
Citat:
Daca Dumnezeu a propovaduit dragostea si ajutorul fata de oameni, inseamna ca i-a conferit o deosebita importanta, asa ca, hai sa nu apelam la o imagine virtuoasa a supliciului de langa noi, atata timp cat ne are in vedere si ne dovedim partasi . Sa fim putin mai realisti pentru ca lacrima chiar este sarata, iar Dumnezeu chiar vrea ceva de la noi, concret, nu un amalgam de pretexte atribuite nepasarii si insensibilitatii. Cat despre preotii care aduna comori, eu am cunoscut pe unii foarte bogati si pe unii foarte saraci...numai noi decidem pe care sa-i sustinem, iar ei carui Dumnezeu slujesc, iar cei fara de sat mizeaza pe " teoriile" carora ne supunem fara discernamant . |
Citat:
|
Citat:
|
Averea BOR este estimata la circa 120mii de miliarde lei vechi. Sau 3 miliarde de euro, sper ca am convertit bine in lei vechi.
|
Citat:
Sa-ti spun un mic secret sa nu ne auda nimeni: ACEI CALUGARI SUNT FERICITI CA AU ACELE SUFERINTE! Pentru ei ar fi o nenorocire sa stea intr-o manastire cu confort 5* si burta plina! "Iar ce veti trage pentru numele meu vi se va da insutit in Imparatia Tatalui!". Crezi ca ei vor sa stea in confort si sa nu aiba nevointa? Plus ca atunci cand ai tot felul de suferinte fizice (foame, frig) astea te ajuta sa lupti mai usor cu ispitele spirituale. Evident ca mi-e mila de ei, dar sunt sigur ca ei ar alege exact traiul pe care i-l au. Evident ca daca ma intrebi pe mine eu pun pret pe confort. Dar eu sunt om slab, nu sunt calugar... |
Citat:
Era un oarecare om slăvit într-o mănăstire, avînd viață cinstită din tinerețe. Căci abătîndu-se de la toate dulcețile lumești și încuindu-se într-o chilie strîmtă slujea lui Dumnezeu, omorîndu-și trupul cu postul și cu starea de toată noaptea la rugăciuni, aducînd Stăpînului a toate rugăciuni cu multe lacrimi, pentru sine și pentru toată lumea, îndeletnicindu-se cu toată mintea sa întru gîndirea de Dumnezeu. Iar hrană avea puțină, în vremea cea obișnuită, din mîinile chelarului. Însă din ceea ce trimitea Dumnezeu prin creștini la mănăstirea fraților, adică aur și argint, hrană și vin, dintru acelea niciodată nu primea. Și i s-a făcut lui, pentru cei ce iau milostenie, o vedenie într-acest fel: Într-una din zile mai marele cetății a intrat în mănăstirea aceea ca să facă milostenie; și le dădea tuturor cîte un ban de argint. Deci a mers și la acel sihastru închis, dîndu-i un galben, și ruga pe bătrînul acela ca să-l ia. Iar bătrînul, rușinîndu-se de acel cinstit bărbat, a luat galbenul și l-a pus în buzunarul său. După aceea, noaptea, săvîrșindu-și rînduiala sa cea obișnuită, s-a culcat pe o rogojină, vrînd să doarmă puțin; și i s-a părut că se vedea stînd împreună cu ceilalți frați ai mănăstirii, într-un cîmp larg și tot cîmpul acela era plin de spini. Apoi venind un tînăr înfricoșat - care era îngerul Domnului -, silea pe toți monahii mănăstirii, zicîndu-le: "Secerați acești spini". Apoi a mers și la dînsul și i-a zis: "Încinge-te și seceră spinii". Iar închisul acela, nevrînd, îngerul i-a zis: "Nu ai nici un răspuns, căci te-ai înșelat ieri, împreună cu monahii ceilalți care au luat de la acel om iubitor de Hristos cîte un ban de argint; iar tu ai luat un galben și deci mai mult ești dator să te ostenești, secerînd spini mai mulți decît alții, ca cel ce ai luat mai multă plată. Iar spinii aceștia pe care-i vezi, sînt faptele omului aceluia de la care ați luat ieri milostenie; deci, apropie-te și seceră împreună cu ceilalți". Iar după ce s-a deșteptat din somn pustnicul acela și vedenia aceea socotind-o, s-a mîhnit; apoi a chemat pe acela ce-i dăduse acea milostenie și-l ruga să-și ia galbenul său; iar iubitorul acela de Hristos nu voia să-l ia, ci zicea către pustnic: "Ține-l la tine, părinte, sau dă-l cui vei dori". Atunci a zis starețul: "Nu voiesc să secer spinii păcatelor străine, eu cel ce nu pot dezrădăcina mulțimea de spini a păcatelor mele". Și, aruncînd galbenul acela afară din chilia sa, a închis ferestruica. Iar bărbatul acela, înștiințîndu-se de ce pricină i-a lepădat starețul milostenia lui, a început a-și îndrepta viața și a face mai multă milostenie la săraci și la lipsiți, aducîndu-și aminte de scriptura aceea, cum că, cu milostenia și cu credința se curățesc păcatele. N-am judecat si nu voi judeca niciodata averile preotilor si sa ne fereasca Dumnezeu sa fim in locul lor daca talantul n-a fost inmultit dupa voia Lui Dumnezeu. Avem in orasul nostru mai multi preoti, in marea lor majoritate, oameni cu totul deosebiti. Unul dintre ei, eu personal, nu prea il inteleg, desi pot spune ca suntem in relatii foarte bune. Si-a luat sarcina sa ridice o catedrala frumoasa in oras, dar ii este asa mare jena sa ceara de la lume bani, incat lucrarile merg extraordinar de greu. Slujeste intr-o bisericuta mititica, ce se umple de lume in fiecare duminica. Este saritor si plin de bun simt, dar i-a dat Dumnezeu si simtul afacerii. In timpul liber, a reusit sa-si faca undeva la tara un adevarat paradis, nu luxos, nu care sa sfideze saracia altora, dar dintr-o bucata buna de pamant cumparata pe bani putini si cu un tractoras micut, a facut adevarate minuni. Nu stiu cand are timp sa se ocupe de toate, dar nu sta o clipa, de dimineata devreme si pana seara tarziu, ESTE mereu acolo unde este necesar. De ce nu-l inteleg? Uneori ma intreb cum se impaca apostolatul cu grijile!... In plus, mai e si catedrala de terminat!... |
Citat:
Daca era proprietatea guvernului la ora asta era data lu' Bechtel pe ochi frumosi. Sau la cine stie ce "baieti destepti" de prin Austria cum ne-au dat toata rezerva de petrol a tarii pentru bani de seminte! Slava Domnului, eu as da si mai multa proprietate bisericii din ce a mai ramas pe la guvern, de bine de rau Biserica e a noastra si nu pleaca nicaieri! |
Da desigur. In 2009 statul a sponsorizat BOR cu peste 100 milioane euro. La mai multi.
Ia uite aici: "un studiu realizat de catre Business Standard in 2007 care evalua averea curenta la aproximativ 3 miliarde de euro, cu posibilitate de crestere spre 10 miliarde daca ii vor fi retrocedate toate terenurile pe care le-a revendicat. " 10 milioarde de euro, asa da. |
Citat:
Dar ia zi tu, Bilibox, cand a fost ultima data cand ai facut milostenie pentru un sarac? |
Citat:
|
Citat:
|
Ati vazut, bilibox si ory ?
Ati vazut, bilibox si ory, aceste raspunsuri ? Si mai ales ultimul ?
De ce sunteti ispititi sa judecati ? Cine esti tu sa judeci ? Fiecare va da seama, nu trebuie sa te macini tu sa fii judecatorul cuiva. Care e problema cu ce are preotul ? Dar poate pt.voi, preotul ar trebui sa umble numai intr-o Dacie de 20 de ani ca sa nu fie vreo problema. Da, sunt convins ca unii au si mai multe camere decat cele 12 ale celui mentionat. Dar care e problema ? Sa ne fie ciuda ca nu avem si noi atatea ? Ce-mi pasa mie, daca preotul acela isi face datoria si daca ajuta pe toti care ii cer ajutorul ? Din partea mea poate avea cate camere vrea si masini la fel. Daca crezi ca le-a facut din banutul vaduvei si iti gasesti pretext a nu da nici un banut la biserica, atunci foarte bine, nu da, nu te obliga nimeni. Iata, macar acum ai justificare. El este cel care va seama pt.asta, nu tu ! Dar daca le-a facut in mod cinstit, muncind sau poate primind vreo mostenire ? Dar trebuie sa-ti dea tie seama, sa iti explice, sa se justifice ? Si cu calugarii aceia de care era vorba, ca sunt chinuiti, flamanzi, muncind prin paduri, etc., bine a spus Sergiu, ei au ales asta, nu ii obliga nimeni. Puteti intelege asta ? OmuBun a postat despre Sfantul Ioan Rusul foarte frumos, din viata sa, in care puteti citi ca el voia sa doarma in grajd cu vitele, refuzand o camera in apropierea acestuia. Dar sa judeci asa cum judecati voi lucrurile, asta arata, nu ca traiti intr-o tara catolica sau protestanta, cum zicea tot Sergiu, ci o gandire protestanta sa mai catolica decat papa ! |
Da, am raspuns mai sus cum sta treaba cu iluziile fericirii pe care o atribuim " celorlalti " care sufera si nu ma dezic de aceasta conceptie, fie ca ma considerati protestanta sau mai stiu eu ce, macar am o personalitate proprie si nu una spicuita, isusita si confundata sistematic cu scrierile altora....plagiata.( teoretic, bine-nteles !).
Si, bine-nteles ca din credinta vom gasi mereu pretexte pentru a ingropa gunoiul sub pres si nu pentru a indrepta lucrurile contribuind cu adevarate simtiri si cu empatie la indreptarea lucrurilor si eradicarea suferintei GRATUITE. Tocmai pe aceasta " presupusa " credinta mizeaza cei smecheri care abuzeaza de cei supusi si care, in realitate nu reprezinta o manifestare crestineasca nici din partea celui care asupreste nici a celui care sufera, ci pe una de manipulare si slabiciune, dar si de nepasre din partea celor care privesc si considera ca asa trebuie sa fie. |
Citat:
Da, esti slab, dar nu pentru ca iti place confortul, ci pentru ca in timp ce te complaci in confort, imi bagi mie in fata teoriile despre cat de frumoasa si binecuvantata este suferinta si saracia altora . Crezi ca daca nu esti calugar esti automat absolvit de sensibilitate si nevointe, sau cum ? Noi suntem datori sa concepem o astfel de posibilitate doar la nivel teoretic ? Unde este iubirea, unde este acea farama de simtire care care sterge lacrima de pe obrazul indurerat ?...Ai dreptate....nu la manastire , si nici dincolo de portile ei, daca sunt porti ferecate de atatea teorii incompatibile cu credinta. Stiu prea bine cat de " fericiti " si multumiti sunt calugarii care rabda multe, mult prea multe..... |
In vremurile noastre monahismul a scazut foarte mult .
O spun chiar sfintii parinti. Parintele Cleopa a stat ani de zile la stana si nu s-a plans ,apoi a locuit intr-o coliba ,in padure si i s-a parut ca sta in palat. Noi cand citim sfintii parinti ,o facem ca sa ne descoperim slabiciunile ,patimile si sa ne indreptam. La rugaciunea de dimineata catre Sfanta Treime scrie "Deschide-mi gura sa invat cuvintele Tale ,sa inteleg poruncile Tale ,sa fac voia Ta" Noi de multe ori nu intelegem cum vine asta "sa inteleg poruncile Tale" ,pare ceva ciudat ,caci poruncile sunt destul de simple. Dar in profunzime ,noi nu intelegem ,caci de multe ori incalcam aceste porunci ,avand de exemplu o parere proasta despre aproapele si aruncandu-i in fata acuzatii care nu au o baza reala. Cum o fi sa ii vezi pe oameni mai buni decat sunt ? Citeam despre Dinu Pillat ca asa era ,ii vedea pe oameni mai buni decat in realitate. |
Da de unde stii tu ory ?
"Stiu prea bine cat de " fericiti " si multumiti sunt calugarii care rabda multe, mult prea multe....."
Da de unde stii tu ory, chiar atat de mult ai stat tu prin manastiri (am zis "stat" si nu doar "umblat"), de ai cunoscut tu suferintele lor ? Cum de le stii tu ? Ca ei nu-si arata aceste suferinte asumate de bunavoie. Cei care sunt nemultumiti sunt ca si saracul acela care cartea tot timpul impotriva lui Dumnezeu. Se prea poate sa fi vazut tu unul ca acesta, ca nu zic ca n-or fi, insa nu poti vorbi la modul general despre toti. La urma urmei, calugarii adevarati nu-si etaleaza nemultumirile in fata tuturor, ci duhovnicului. Ei tac mai tot timpul si se roaga neincetat, muncind si facand ascultare, pentru ca au inteles ca asta e adevarata calugarie. NU cea despre care vorbesti tu. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Iti aduci aminte ce i-a spus Iisus lui Petru cand acesta a propus sa se opuna arestarii Sale: "Mergi inapoia mea, Satano!". Adica sa se opuna martirajului ar fi fost ceva de neconceput pt Iisus! Ar fi insemnat o ratare (si Dumnezeu nu rateaza niciodata!)! Cam acelasi lucru e si pt monah daca s-ar opune nevointei, ar insemna ca degeaba s-a lepadat de lume! Am un respect foarte mare fata de acei care au puterea sa se jertfeasca si sa mearga la manastire, de aceea am scris ce am scris. PS Va sfatui pe cei care sunteti centrati pe material sa cititi Biblia, eventual cu interpretare! |
Ma scarbiti !!!
Ma scarbiti pur si simplu criticand atat cata avere au preotii ...; mai lasati-ne in pace !!! ce , preferati sa-si vedeti in zdrente ?!? eu nu !!! uitati-va in scoli si mai ales in licee si facultati : primeste respectul cuvenit o profesoara care vine imbracata in haine mai demodate si mai ponosite chiar daca sunt curate si decente ???? NU , va spun eu ca nu primeste respectul si ascultarea cuvenite ...atata timp cat elevele ei vor fi mai cu mot ...nu incercati sa me contraziceti ca nu veti avea succes !!! asta e adevarul ...si se aplica si preotilor ...ce ascultare si respect li s-ar mai oferi daca acei credinciosi mai cu dare de mana i-ar vedea mai saraci decat ei in Biserica sau ar sti ca acasa nu au dupa ce bea apa ??????!!!!!???????? sunt unii care saruta Sfanta Cruce pentru ca e confectionata din aur , nu pentru ca reprezinta spiritual ceva pentru ei , daca nu stiati inca ........come to real life once and for all !!!
|
Citat:
Si mai vad ca prezinta interes pentru tine atitudinea si gandirea mea de tip new age, de ma tot analizezi atat ! In locul tau nu as avea rabdare, de fapt, cu o gandire de tip new age nici nu ar fi de mirare, nu-i asa ! Mai omule !, revino-ti in fire ca s-ar putea sa dai pe laturi de atata precizie. |
Citat:
|
Ma scarbiti !!! (2)
Important este ca banii lor sa fie curati , adica sa nu provina din fapte penale: droguri, prostitutie, crime, furt, inselaciune .....in rest ma bucur pentru ei daca realizeaza un venit mai mare !!! sincer ma bucur !!! si sper sa aiba suficent de multi bani sa faca si acte de binefacere, sa sponsorizeze copii orfani sau saraci la studii, sa-i ajute in toate felurile posibile si sa faca cat mai multe acte de caritate ...sa-i ajute Bunul Dumnezeu !!! si cel mai important : SA NU UITE NICIODATA DE UNDE AU PLECAT !!!
|
mA SCARBITI !!! (3)
Si doar le-as sugera preotilor sa fie atenti in ceea ce investesc banii ...!!! ca daca nu-i investesc cu intelepciune s-ar putea sa-i piarda ...ha ha ha ...and it's not funny at all !!! mai exista si alte moduri mai sigure si eficiente de investitie decat cumpararea a mai multor case sau masini !!!
|
Citat:
Eu una, chiar ma bucur pentru averile preotilor, ma bucur pentru Bisericile frumoase...pentru ca asta e doar semn ca intreaga parohie isi iubeste Preotul, si e credincioasa...ce sa mai! Nu inteleg aceasta preocupare, si acest fel de a pune problema din partea cartitorilor, oare or fi vazut ei oameni dusi in lanturi la Biserica, cu biciul pe spinare sau cu ardeiul iute in nas?...ca eu una nu am vazut asa ceva niciodata!:71: |
Citat:
|
Iertati-ma !!
Sunt niste vorbe foarte frumoase ale Sfantului Ioan Gura de Aur, care te ajuta sa te pazesti de astfel de discutii, pe care am sa le redau mai jos, fara a incerca sa supar pe cineva :
[SIZE=3]"Cel ce vorbeste de rau manânca suflet de om.[/SIZE] [SIZE=3]Ca sa se înspaimânte, Pavel a zis: “Daca va mâncati între voi si va sfâsiati unii pe altii, bagati seama sa nu va distrugeti laolalta”. N-ati înfipt dintii în carnea altuia, ci i-ati înfipt bârfirea în suflet, ati sfâsiat prin relele voastre judecati, ati pricinuit mii de rele – si voua însiva si celui bârfit si multor altora.[/SIZE] [SIZE=3]Caci, defaimând pe aproapele, ati înrait pe cel ce va asculta; daca-i pacatos, numaidecât îsi va afla tovaras întru pacat; daca-i un drept, trufia îl va încalzi, greseala altuia îi va sta prilej, gata, sa se amageasca de mândrie. Mai mult, veti strica prin aceasta însasi obstei Bisericii, caci cei care va asculta, nu vor judeca numai pe cel care a pacatuit, ci îsi vor extinde dojanele asupra întregii obsti crestinesti. ......[/SIZE] [SIZE=3]Si nu ma adresez numai bârfitorilor.[/SIZE] [SIZE=3]Pe cei care aud pe altii bârfind, îi rog sa-si astupe urechile si sa mearga pe urma vorbelor profetului, care zice: “Pe cel ce în taina vorbea rau de aproapele lui, l-am alungat”. Ziceti aproapelui nostru: “Vreti sa dati cuvânt de încuviintare cuiva sau sa-i aduceti lauda? Iata deschid urechile mele ca sa va primesc cuvintele, ca pe o buna mireasma. Ci, de vreti sa spuneti de rau, nu mai las cuvintele sa intre, caci nu pot primi gunoiul si tina”.[/SIZE] [SIZE=3]Ce am învata daca aflu ca acela sau altul e rau? Pentru ca aceasta nu poate decât sa-mi strice si sa-mi aduca o grea paguba.[/SIZE] [SIZE=3]Asadar, sa ne îndeletnicim cu treburile noastre, caci vom avea de dat socoteala de greselile noastre – vietii noastre însine sa-i dam bagarea noastra de seama, iscoditoare si cercetatoare. Care va fi acoperirea noastra, si la ce bunavointa vom fi îndreptatiti, daca în faptele noastre ne pripim îndeletnicindu-ne cu cercetarea faptelor celorlalti?"[/SIZE] |
Citat:
Nimeni pe acest thread nu a spus ceva de new age si nu te-a acuzat de nimic, cred ca vorbesti cu entitati din lumi paralele. Nu am nici un fel de precizie din moment ce nu am tintit nimic. Iarta-ma daca parerile mele sunt ofensatoare. Nu mai vreau sa continui aceasta discutie. |
Averea vs. Mantuire
Bilibox, nu ne-ai spus nimic despre cum arata Biserica, parintelui respectiv... Pentru ca daca este ingrijita si curata, cel putin pentru mine nu are nici o relevanta "averea" preotului respectiv... Pentru dumnealui, cel putin, aceasta poate fi o piedica sau nu pentru Mantuire (vezi pilda cu gaura acului si camila). Cum isi poarta averea? Epateaza? Sau se poarta normal... La mine in oras, unul dintre parinti, are o pensiune, printre primele deschise, dar pentru asta a ranit ani de zile la porci, si a muncit pana peste poate, neuitand nici de biserica: acoperis nou pus, termopane, gazul metan tras.... Nu sunt nici pe departe, unul care crede direct ca daca o persoana are harul preotiei, nu poate sa greseasca sau este deasupra judecatii omenesti (de obste). Dar daca vrei sa se schimbe, dupa ce cercetam,(putem cere parerea Consiliului Parohial) putem sa avem o discutie pe aceasta tema cu respectivul parinte. Sunt convins ca in asemena situatii zidirea va fi comuna. Poti incerca, in cazul tau si sunt curios sa ne impartasesti, apoi, din experienta ta...
|
Citat:
|
Parintele Savatie Bastovoi spunea la un moment dat, ca a ajuns la o manastire, unde a gasit printre monahi pe unul care era foarte gras. Se intreba cum este posibil ca un monah, care trebuie sa cunosca asceza sa fie gras? Dar la plecarea din manastire, a primit raspunsul. Dintre toti monahii de acolo, numai acest monah gras a venit sa ceara binecuvantare si i-a sarutat mana. Asa pot sta lucrurile si in cazul preotilor cu case, masini... Pot fi multi altfel decat credem. Ce bine ca Dumnezeu are alta judecata decat cea a omului. Sa nu se creada prin asta ca incurajez preotii sa aibe case cat mai mari si masini cat mai scumpe, incerc doar sa-i fac pe oameni sa priveasca si in ei, nu doar in afara lor.
|
La noi in parohie avem 2 preoti, unul dintre ei are o casa frumoasa facuta din averea parintilor deoarece provine dintr-o familie instarita si e unicul copil, deci nu foloseste casa parohiala desi ar avea loc,venit are si sotia si ambii copii care locuiesc cu el, are o masina straina adusa din germania la mana a doua ceea ce nu e chiar extravagant, aici in ardeal mai toata lumea isi aduce masini din parcurile auto nemtesti deoarece sunt ieftine
Celalalt preot si-a vandut apartamentul proprietate personala pt a finaliza lucrarile la casa parohiala, dar el nu sta propriuzis in casa parohiala ci intr-o anexa cu 2 camere o baie si o bucatarie |
Pe mine personal nu mă interesează câtuși de puțin ce avere sau ce afaceri are un preot sau altul.Importantă este relația lui cu enoriașii ,ținuta sa morală,felul cum își educă copii,cum își respectă preoteasa și cât este de apropiat de oameni.
Sigur că bogăția este incompatibilă cu calitatea de preot dar aceasta este până la urmă problema lui și el va da socoteală. Sunt multe persoane care nu au pe nimeni și atunci când mor lasă averea preoților sau bisericii! Fără a judeca însă, la fel ca în evanghelia "Samariteanului milostiv" cam rar preoții care să ajute pe sărmani din prinosul lor! Cât despre preoții de la mănăstiri pot spune că oriunde am fost (și am fost slavă Domnului) în chilia starețului era cam la fel ca și în chilia ultimului călugăr! Ba am văzut stareți sau preoți în a căror chilie era doar un pat cu scânduri pe care se odihneau! De asemenea am văzut stareț,preoți călugări frați și muncitori trudind cot la cot de nu știai care și cine e! Așadar să fim cu luare aminte când judecăm . |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:02:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.