Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Muzica Bisericeasca (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5040)
-   -   MUZICA NOUA ?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=874)

mirelat 06.11.2006 00:36:58

la biserica noastra avem cativa baieti care canta foarte frumos la strana; mai ales unul dintre ei are o voce foarte grava si canta dumnezeieste, parca este de pe alta lume. in unele duminici insa am observat ca se mai "adauga" si niste imn-uri laice, de care eu insa nu am auzit si sincera sa fiu ma cam zgarie pe urechi, in ciuda subiectului religios, declarat. mi se par nepotrivite... gresesc ?!

danyel 21.11.2006 20:09:56

Despre ce imnuri laice vorbesti? daca au caracter religios nu sunt laice, da-ne mai multe informatii

mirelat 21.11.2006 20:39:10

Imnuri adresate Fecioarei Maria si Domnului Iisus Hristos. Cel putin asta zic strofele respective. Mie nu imi suna ca si niste cantari ortodoxe, ci mai degraba ne arunca in asemanarea cu bisericile evanghelice de pe aici (nn SUA), unde se canta ca la spectacol (populatia de culoare, mai ales).

cristiboss56 17.12.2006 20:42:42

Din pacate importul si in acest domeniu isi lasa amprenta. Un ortodox adevarat sezizeaza imediat acest lucru chiar daca nu este un novice in acest domeniu. Dumnezeu sa ne lumineze calea!

victorpadre_vic 23.01.2007 00:56:52

ascultati fratilor muzica psaltica autentica, faceti rugaciunea inimi in timpul unei privegheri de toata noaptea de la 9 seara pana la 5 dimineata si veti intelege adevarul. afara cu artistii din stranele din biserici. nu avem nevoie de ei ci de cat mai multi psalti si protopsalti adevarati in duhul ortodoxiei si al lui Dumnezeu

ionita 26.03.2007 20:59:57

Doamne ajuta!
ma tot intreb: oare voi cum definiti muzica?? ce intelegiti cand spuneti muzica??
imi doresc tare mult sa primesc un raspuns...pt ca de cele mai multe ori noi nu intelegem ca Dumnezeu ne-a lasat muzica pt a-L slavi pe El si nu pt a canta tot felul de cantari laice(stiti voi la ce ma refer..nu??)

andrei_mihai 29.03.2007 21:36:24

intrebare... care crezi ca este diferenta intre muzica rtodoxa si cea ce apartine ereticilor? adik versul conteaza, nu cred k o s gasesti acorduri sau note muzicale crestine. Dumnezeu ne-a lasta muzica pt a-l lauda pe El, acum fiecare cum stie s se foloseasca de ea. Dak nu stii cum s canti/asculti muzica(ma refer la ce fel de muzica poti ntra in peicol singur. dak va uitati, prin vechiul testament, se spune k lucifer se ocpua cu timpul de lauda pt Dumnezeu in Eden, asa k muzica este unul din punctele lui forte, stie s se foloseasca de ea. cat depsre faptul k muzica ortodoxa are un aer mai grav, mai solemn, fata de celelate melodii crestine(ma refer la cele ce au versir crestine dar sunt mai "saltarete":D) nu cred k se poate spune k un gen de muzik de primit de Dumnezeu iar altul nu. Conteaza ce simti cand canti. uite eu ascult muzica rock crestina(ma refer k e rock, deoarece se folosesc instrumente electrice:chitara orga etc.) si prin asta eu ma apropii de dumnezeu, dar exista si mzica linistita pe care eu o ascult si nu ma intareste cu nimica. app uitati un videoclip cu genul de muzica pe care-l ascult http://www.youtube.com/watch?v=7hxmlUWceHg, si filmu in sine e genial si melodia stiu s o cant si la chitara:>. dak e cineva interesat de acorduri pt chitara just let me konw;)

analugojana 30.03.2007 16:33:38

Citat:

În prealabil postat de andrei_mihai
intrebare... care crezi ca este diferenta intre muzica rtodoxa si cea ce apartine ereticilor?

cantarile ortodoxe aduc slava lui Dumnezeu sau mediteaza asupra indeletnicirilor mintii omului care sunt bune sau nu, celelalte il pun pe "eu" in fata: eu fac, eu Te iubesc, altii nu Te iubesc cum Te iubesc eu sau "noi", altii ce fac pentru Tine, ca eu uite ce fac sau ce-am facut. ganditi-va la Sf. Iona Iacob Hozevitul, la poeziile lui cum sunt fata de cele dubioase. Treceti-le prin filtrul propriu si vedeti ce patimi se "ridica" in fiecare cand cantati sau spuneti un vers, o afirmatie (celor ce se preocupa de modestie. Sau comparati cu cantarile Vecerniei, Lumina lina... s.a.m.d.

andrei_mihai 02.04.2007 19:50:16

sfat: documenteaza-te si uite iti dau nume de formatii pe acre eu le ascult : hillsongs, 321, ekklesia si mai sutn da nu mai am in winamp acum asa k nu le stiu numele la formatii. Oricum ideea de muzica crestina se bazeaza pe faptul k ii aduce lauda Lui. acum poti sa-ti dai seama si singura care este muzica crestina si care nu

veilur 03.04.2007 00:56:21

Citat:

În prealabil postat de andrei_mihai
sfat: documenteaza-te si uite iti dau nume de formatii pe acre eu le ascult : hillsongs, 321, ekklesia si mai sutn da nu mai am in winamp acum asa k nu le stiu numele la formatii. Oricum ideea de muzica crestina se bazeaza pe faptul k ii aduce lauda Lui. acum poti sa-ti dai seama si singura care este muzica crestina si care nu

Asa ma gandeam si eu, ca toata muzica care aduce lauda si slava lui Dumnezeu e buna pentru sufletul nostru, atat cea ortodoxa cat si cealalta. In ortodoxie se spune ca nu e in regula cu muzica crestina pentru ca sunt implementate instrumnetele muzicale, dar cand am ascultat pentru prima oara acest gen de muzica am simtit bucurie si pot sa spun ca nu m-am smintit deloc cum zic majoritatea oamneilor habotnici, ba mai mult am vazut ca exista oameni care isi folosesc vocea spre a-l slavi pe Dumnezeu si prin orchestra! :)

pacatosu 06.04.2007 09:19:56

Cantati, slaviti, ascultati si va bucurati ! Acesta este mesajul pe care muzica bisericeasca trebuie sa ni-l insufle. Ganditi-va la cate schimbari sant in viata de zi cu zi. Multe si nenumarate schimbari, dar numai una nu se schimba. BIBLIA ! Oare crestinii adevarati au uitat ca muzica bisericeasca adevarata, =crstin-ortodoxa= este numai muzica cantata in cuvinte, fara nici un acompaniament instrumental? Adevarat este faptul ca au aparut o multime de posturi de radio si televiziune care-l preaslavesc pe Dumnezeu, numai ca ce este transmis din afara B.O.R. provine din cu totul alta parte. Provine de la adversarul lui Hristos. Lasati muzica bisericeasca asa cum au stabilit-o Sfintii Parinti, pura si curata, pentru o Putere pura si curata si adevarata. Aruncati tot ce este in plus. Lasati muzica asa cum este si nu mai cadeti in ispita. Manelistii au si ei manele in care pomenesc de Dumnezeu si de Iisus Hristos. Snt si ei cantareti de muzica bisericeasca?
Va rog nu mai confundati marfa cu ambalajul.
Sfintele Sarbatori sa ne lumineze pe toti in aflarea credintei drepte si adevarte, iar lumina invierii sa ne aduca pace, liniste bucurie si caldura sufleteasca in inimile noastre si ale celor din jurul nostru !

andrei_mihai 12.04.2007 00:06:35

Citat:

În prealabil postat de pacatosu
Aruncati tot ce este in plus. Lasati muzica asa cum este si nu mai cadeti in ispita. Manelistii au si ei manele in care pomenesc de Dumnezeu si de Iisus Hristos. Snt si ei cantareti de muzica bisericeasca?

Pey eu sunt de parere ca orice tip de lauda si inchinare la adresa lui Dumnezeu chiar daca se foloeste acordeonul sau chitara electrica este acceptata de Dumnezeu ca o lauda. Nu conteaza ce instrumente folosim atunci cand ne inchinam in fata lui Dumnezeu. Dumnezeu a creat toate instrumentele muzicale pentru a-L slavi pe El. Dupa cum este scris in Psalmi(Vechiul Testament) David canta in fata Domnului cu "sunet de trambita, alauta , arfa, timpane, jocuri, instrumente cu coarde, cavalul, chimvale sunatoare si chimvale zanganitoare" David folosea toate instrumentele muzicale pe care le avea pentru a-L salvi pe Dumnezeu. Pentru Dumnezeu conteaza mesajul, conteaza ceea ce simti atunci cand canti si atunci cand asculti mesajul cantecelor. Daca ceea ce asculti te apropie mai mult de Dumnezeu si te face sa Il cunosti mai mult pe El si iti imbunatateste relatia ta cu El, atunci te indemn sa canti cu toata inima cu instrumentele pe care le ai. Slavit sa fie Domnul pentru manelistii si rockerii care Il lauda pe El din toata inima! "Laudati pe Domnul totae neamurile, Laudati pe Domnul toate popoarele!"(Psalmul 150) :)

mirelat 17.06.2007 16:20:29

Citat:

În prealabil postat de victorpadre_vic
ascultati fratilor muzica psaltica autentica, faceti rugaciunea inimi in timpul unei privegheri de toata noaptea de la 9 seara pana la 5 dimineata si veti intelege adevarul. afara cu artistii din stranele din biserici. nu avem nevoie de ei ci de cat mai multi psalti si protopsalti adevarati in duhul ortodoxiei si al lui Dumnezeu

Multumim de indemn. Eu totusi n-as zice "afara cu artistii", ci cred ca acei artisti, daca vin in biserica, sa cante bisericeste, nu lumeste. De ex., eram odata la o biserica din urbea mea natala, si a venit acolo o actrita cunoscuta, ca sa cante la strana. In primul rand a venit imbracata cu multa decenta (inclusiv cu capul acoperit) si cantat cu mult suflet, muzica bisericeasca traditionala. (scuze, nu ma pricep sa spun exact ce). Ca un contraexemplu, intr-o zi la bisericuta noastra de aici din NY, a venit un domn care a cantat si dansul dupa terminarea slujbei, acele imnuri de care aminteam in deschiderea topicului. Maniera de cantat a fost gen opera, si sincer mi s-a parut mai mult lauda de sine - avea intr-adevar o voce puternica - decat lauda lui Dumnezeu.

yulica19 23.06.2007 23:57:11

Frati crestini, voi il cunoasteti pe David?
Stiti cum il lauda el pe Domnul Atotputernic?
Era el un eretic?
Multumesc pentru raspunsuri!
Doamne ajuta!!

Iustin44 24.06.2007 09:43:59

Citat:

În prealabil postat de yulica19
Era el un eretic?
Doamne ajuta!!

De ce au aparut atatea secte crestine? Pt ca multi si-au dat cu parerea in tot felul de probleme, nedorind sa faca ascultare de "Biserica care este stalpul si temelia adevarului"(I Tim 3,15) , "sa se lepede de sine", pt ca "nesupunerea este un pacat la fel cu vrajitoria si impotrivirea este la fel cu inchinarea la idoli"(I Regi 15,22)
In Patericul Egiptean este o intamplare cu un batran care unde auzea muzica intra fie ca era la ortodocsi, nestorieni, arieni sau alte secte crestine ale acelui timp. Si a venit un inger la el si l-a intrebat: Cand vei muri, cum vrei sa fii ingropat: ca pe ortodocsi, nestorieni sau arieni? Batranul nu a stiut sa raspunda, iar ingerul i-a spus ca va veni peste trei zile sa afle raspunsul. Batranul s-a dus la un pustnic ortodox care mirandu-se ca fratele merge si la alte "adunari" decat ortodoxe i-a spus sa-i raspunda ingerului ca la fel ca pe ortodocsi vrea sa fie ingropat, ceea ce batranul a si facut iar ingerul i-a raspuns : Bine ca ti-ai scapat sufletul tau de chinurile iadului. Sa nu mai mergi decat la Sfintele Slujbe ortodoxe!
Cine este ortodox...

yulica19 24.06.2007 12:39:41

Domnul sa te binecuvanteze, Iustin!!
Daca urmez exemplul lui David sunt eretic?
"Aflat-am pe David al lui Iesei, barbat dupa inima Mea, care va face toate voile Mele"(Fapte 13,22)
Doamne ajuta!!

sofiaiuga 30.06.2007 22:32:41

adevarata muzica ortodoxa este muzica psaltica bizantina,dar nu o percep toti la acelasi grad de placere in a o audia asta depinzind de gradul in care fiecare traieste si simte ortodoxia.

sofiaiuga 01.07.2007 16:06:48

Citat:

În prealabil postat de yulica19
Era el un eretic?
Doamne ajuta!!

DAVID il lauda pe Dumnezeu CU GURA SI ACOMPANIT DE HARPA,,care isi inalta sunetele spre inaltimile cerului.

mirelat 17.09.2007 00:24:18

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Fratilor, acest topic este dedicat muzicii netraditionale (eu am zis ne-bisericeasca)care se canta uneori in biserica.

astazi am avut mai mult timp la dispozitie si am cautat si eu prin inregistrarile audio de pe acest site... asa am aflat ca acele cantari despre care am vorbit in deschiderea acestui topic sunt asa-zisele pricesne, care se canta in Ardeal. insa oricum as intoarce-o, tot nu reusesc sa le pun la inima, alaturi de adevaratele cantari bisericesti, care zic eu ar trebui sa fie singurele care sa se cante in biserica.

Hartford 17.09.2007 03:52:49

Citat:

Citat:

Fratilor, acest topic este dedicat muzicii netraditionale (eu am zis ne-bisericeasca)care se canta uneori in biserica.

astazi am avut mai mult timp la dispozitie si am cautat si eu prin inregistrarile audio de pe acest site... asa am aflat ca acele cantari despre care am vorbit in deschiderea acestui topic sunt asa-zisele pricesne, care se canta in Ardeal. insa oricum as intoarce-o, tot nu reusesc sa le pun la inima, alaturi de adevaratele cantari bisericesti, care zic eu ar trebui sa fie singurele care sa se cante in biserica.

Si la noi sint romini din toate colturile Romaniei si aduc fel si fel de cintece princesne , si eu cred ca sint cintecele de la Oastea Domnului : Isuse calator , Unde sa ma duc, O maicuta sfinta si mai multe . Nu le suport mai bine daca citim un Psalm ca la minastiri. Parintele ar trebuie sa sezizeze asta.
Cei mai multi sint din Bucuresti , la noi a venit o femeie cu caietul cu cintece de genul asta si a inceput sa cinte , nu suna ortodox.

mirelat 17.09.2007 06:59:39

da, Hartford, de acord cu tine, dar parintele nostru este din Ardeal, mai precis din Caransebes si se pare ca nu are nici o problema cu aceste cantari, ba chiar sunt incurajate:( ... si atunci, noi ceilalti, regateni sau moldoveni, putem sa zicem ceva?!

mirelat 17.09.2007 07:02:46

Citat:

În prealabil postat de Hartford
la noi a venit o femeie cu caietul cu cintece de genul asta si a inceput sa cinte , nu suna ortodox.

iar la noi a venit odata un tenor (?) care a cantat aceste pricesne in registru de opera... rau am ajuns, sa dam spectacole in biserica.

ilma 19.09.2007 13:26:40

Draga Mirela,eu sunt din Banat..Caransebes,mai exact..:)...si-ti pot spune cu certitudine ca aici nu se canta pricesne.Slujbele sunt foarte frumoase,iar cantecele bisericesti superbe si asemanatoare celor din Manastirile Moldovei.Cred ca acel preot de care vorbesti a fost influentat mai mult de melodiile din bisericile evangheliste.Doamne ajuta!

19.09.2007 19:23:17

Dar de "Lumina Lina" cantata de Tudor Gheorghe ce spuneti? O ascult si plang ore in sir...

quasar 19.09.2007 19:31:45

imi place tare mult si Lumina lina.cand am l-descoperit am ascultat doar acest cantec vreo cateva ore......

Z.Lidia 28.11.2007 15:00:50

Pentru cei slabi in credinta, sau aflati la inceput, totul poate fi o capcana: filozofia, carti care nu sunt crestine, muzica si versurile ei erotice, discutia cu sectanti. Poti sa crezi ca nu te afecteaza sa vezi in post filme,trupuri goale, la televizor, de ex, dar sa nu fie asa.
Pentru cei care vor sa-si tina mintea la Dumnezeu, da, totul este ispita. Chiar si arii din opere. Gandesc insa ca noi cei din lume, ne mai permitem ispita cunoasterii, dar trebuie sa selectam informatiile si sa le gandim.
Daca esti indragostit si ai cui sa dedici o poezie erotica, o melodie de dragoste, nu-i totuna cu daca ti-ai umple mintea cu acestea in timpul postului, asa, pt ca iti plac, sau ca reprezinta arta.
In biserica mi se pare normal sa fie atentie mare la respectarea traditiei.

veilur 26.01.2008 20:59:18

Citat:

În prealabil postat de jenica
Dar de "Lumina Lina" cantata de Tudor Gheorghe ce spuneti? O ascult si plang ore in sir...

Jenica, dar piesa "La fereastra cu gutui" de Tudor Gheorghe o stii? E o piesa care imi place foarte mult :)

oni91 04.02.2008 00:46:35

uitati aici un link cu o melodie frumoasa si trista care pe mine m-a emotionat foarte mult(nu este cu tema religioasa dar nu am stiut unde sa postez acest link):
http://www.trilulilu.ro/fozzy68/b728015232350b

atud 21.02.2008 12:56:12

Citat:

În prealabil postat de ionita
Doamne ajuta!
ma tot intreb: oare voi cum definiti muzica?? ce intelegiti cand spuneti muzica??
imi doresc tare mult sa primesc un raspuns...pt ca de cele mai multe ori noi nu intelegem ca Dumnezeu ne-a lasat muzica pt a-L slavi pe El si nu pt a canta tot felul de cantari laice(stiti voi la ce ma refer..nu??)

Muzica este mijloc de comunicare nu numai între om și Dumnezeu, ci și între oameni, o formă elevată cei drept, dar în esență același lucru!!!!

C-tin 16.03.2008 21:01:54

Nu putem clasifica muzica in; religioasa si ...restul (adica rea)
Toata muzica existenta are influente benefice ori malefice. Este adevarat ca cea mai apropiata de puritate este cea bizantina, dar exista si armonii instrumentale, gregoriana, alta muzica clasica si chiar usoara, de natura divina care odihnesc sufletul.

Muzica care odhneste indeamna la meditatie si nu e saltareata, sa incepi sa joci sau sa bati darabana, ci iti da o stare de plutire.
Aici poti deosebi muzica benefica de malefica!

alexandra28again 17.06.2008 15:23:01

http://www.youtube.com/watch?v=jQOvXWO5QpY un cantesc care mie imi place la nebunie(tradus)

veilur 18.06.2008 23:37:41

Citat:

În prealabil postat de alexandra28again
http://www.youtube.com/watch?v=jQOvXWO5QpY un cantesc care mie imi place la nebunie(tradus)

frumos cantecul, mi-a placut si mie :)

mirelat 16.08.2008 22:40:31

Citat:

Imnuri adresate Fecioarei Maria si Domnului Iisus Hristos. Cel putin asta zic strofele respective. Mie nu imi suna ca si niste cantari ortodoxe, ci mai degraba ne arunca in asemanarea cu bisericile evanghelice de pe aici (nn SUA), unde se canta ca la spectacol (populatia de culoare, mai ales).

la astfel de cantari m-am referit cand am deschis acest topic:

http://www.crestinortodox.ro/Asculta__Inaintea_Ta_Iisuse-1417.html

http://www.crestinortodox.ro/Asculta__O_Marie_Sfanta-1421.html

mai tarziu am aflat ca se numesc pricesne, si obiceiul de a le canta in Biserica vine din Ardeal..

mirelat 16.08.2008 23:06:33

Citat:

În prealabil postat de whist
Sa incercam totusi sa ii acceptam darul si sarguinta de a aduce slava lui Dumnezeu.

da, sigur ca da. pana la urma, fiecare jertfeste ce poate si cum poate. Doamne ajuta!

7th_Brigade_TzHL 29.08.2008 22:22:55

1 Corinteni 1
17. Caci Hristos nu m-a trimis ca sa botez, ci sa binevestesc, dar [color=red]nu cu intelepciunea cuvantului, ca sa nu ramana zadarnica crucea lui Hristos.[/color]
18. Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.

Si in muzica e la fel...

Dumnezeu nu are nevoie de mari amatori de spectacole. Daca ar fi avut nevoie de amatori de spectacole, Domnul Iisus Histos ar fi venit ca un gladiator. Gresesc cei care isi doresc in biserica o atmosfera de coloseum. Domnul Iisus Hristos a venit in lume ca si cuvant intrupat, si cei pe care ii cauta El sunt cei care au credinta, nadejde, si dragoste simpla neprefacuta.

Matei 11
25. In vremea aceea, raspunzand, Iisus a zis: Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, caci [color=red]ai ascuns acestea de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor.[/color]
26. Da, Parinte, caci asa a fost bunavoirea inaintea Ta.

alexandra28again 14.10.2008 11:00:33

O noua abordare muzicala-Marian Moise
http://www.trilulilu.ro/IlieGiuliano...?autonext=true

mirelat 25.10.2008 17:26:23

Citat:

În prealabil postat de alexandra28again (Post 95644)

asta suna a muzica arabeasca, sau mi se pare mie?

Tia 21.11.2008 09:14:25

Nu prea are legatura cu topicul ce vreau eu sa va spun, dar totusi...
Duminica trecuta a fost inmormantata o cunostinta care a trecut la catolici de la ortodocsi. Socrii mai, care au fost la inmormantare, erau tare multumiti si plini de ei ca s-a cantat la catolici cantari de la ei de la penticostali. Degeaba am incercat eu sa le zic ca nu ortodocsii si catolicii iau cantari de la pocaiti ci invers, ca nu am avut succes. Ba mai mult, mi-au sarit amandoi in cap, ca nu se poate ca ei sa ia de la noi cantari. Oricum, discutia asta a fost de pomana, ca tot n-am rezolvat nimic, doar m-am enervat degeaba. se vede imediat care cantari sunt de-ale lor, si care de-a nosatre. O priceasna ca "A batut la usa ta cineva" nu are ce sa caute la ei.
Ce parere aveti?

geo.nektarios 21.11.2008 11:11:03

Citat:

În prealabil postat de alexandra28again (Post 95644)

iertare!!! nu-ti place??? la greci e plin de asa ceva!!! melodia e chiar greceasca, numai ca el l-a sters pe acel grec si s-a inregistrat el! Ma cunosc cu "tipu" si stiu ce a facut! Am si melodia in greaca, exact asta pe care ai pus-o! si uite si aici http://www.youtube.com/watch?v=yZZGCoXFdpE, asa am gasit-o de mult, dar in video ca fundal pt un videoclip pt Mrea Vatopedi din Sf.Munte! mie imi plac si am multe CD cu muzica de asta grecesti! Chiar si muzica de a Sf.Ioan KouKouzel pusa pe instrumente, deci muzica byzantina pusa in instrumente, atat si e superba!!!

tigerAvalo9 21.11.2008 13:51:42

Si eu cred ca orice fel de muzica care canta despre Dumnezeu,despre marire fata de Dumnezeu,bine nu ma refer la manele sau la ceva de dansat ,Doamne fereste.Si muzica usoara despre Dumnezeu,foarte trista,am ascultat si mi-a placut.Nu conteaza daca este usoara,ortodoxa etc.Conteaza versurile si felul de a canta despre Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:10:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.