![]() |
Ce boala, din lista de sapte, aveti ?
Suntem învățați că păcatele sunt de multe feluri, dar sunt încadrabile unor tipuri de păcat care sunt ireductibile unele la altele. Acestea sunt cele șapte păcate capitale (sau poate că vicii ar fi mai corect). Aceasta este "fiara cu șapte capete". Lista lor este: mandria, zgârcenia, desfranarea, invidia, lacomia, mania, lenea. Interesant e că le-am găsit înșiruite și în altă ordine, dar întotdeauna orice fel de listă începe cu mândria și se termină cu lenea.
Dacă este adevărat că nimeni nu este înzestrat cu toate cele șapte virtuți (cele trei teologale și cele patru cardinale), la fel de adevărat este că, din fericire, nimeni nu suferă de toate cele șapte vicii. Suntem bolnavi de unul, două, sau trei, mai mult decât de altele. Iar cunoașterea bolii noastre dominante e de mare importanță pentru războiul interior: nu putem să luptăm eficient cu un dușman pe care nu îl cunoaștem. Reflecția asupra bolilor sufletului nostru e cu deosebire importantă în acest timp penitențial. Păcatele de care sufăr eu cel mai mult sunt cele cauzate de lăcomie. Foarte des mă mai chinuie predispoziția spre luxură. Dacă mai mă gândesc că nici trufia nu mi-e complet străină, mă încadrez în categoria tristă a celor care suferă de 3 păcate capitale. Voi de care boală sau boli aveți ? |
Citat:
Dar poate in masura mai mare sufar de lacomie, mandrie si lene. |
Toate mai putin invidia.Chiar mi-e prea lene sa imi pese de ce are altul.
|
Atentie la neatentie!
Citat:
Exista ipoteza ca, chiar daca le cunosc, sa nu am prea multa putere sa le schimb in virtuti. ,, caci nu fac binele pe care il vreau, ci raul pe care nu il vreau, pe acela il savarsesc,,. Totusi ale mele, din ce stiu, ar fi mandria si lenea. Mandria se hraneste si cu postarile pe care le fac, iar lenea cu timpul pe care il petrec in polemici in loc sa ma folosesc de el citind un acatist sau din Evanghelie. |
Citat:
|
Nu prea stiu cum e pe la altii,dar am revelatia ca de fapt ortodoxia e singura care te face sa iti vezi cu adevarat pacatele,si care indreapta spre adevarata smerenie.Cred ca ajuta mult aici si exemplul sfintilor,care dupa o viata de pustnicie tot cei mai mari pacatosi se socoteau.
Eu ma regasesc clar si apasat in cele 7 pacate,fara falsa smerenie,si poate doar de manie sa sufar mai putin.Dar celelalte 6 pacate le am din belsug. Ba chiar raman socat cand ma vad suferind de toate pacatele. 'Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu milostiv fi mie pacatosului" |
Citat:
|
Citat:
Ordinea descrescatoare ar fi aceasta: mandria, mania, desfranarea, lacomia, zgarcenia, invidia, lenea. |
sincer?! pe toate!
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Dintre cele 7, mandria este cel mai greu de stavilit
Aceste pofte si rabufniri carnale si animalice, ale noastre, pot disparea numai cu ajutorul Harului lui Dumnezeu care le domoleste si ne imputerniceste sa luptam impotriva lor. De aceea noi trebuie sa cooperam cu Duhul Sfant,pentru ca noi nu putem lupta fara Duhul Sfant si Duhul Sfant NU VA lupta fara cooperarea noastra Trebuie doar sa cerem mai mult Har Domnului si sa stam in post si rugaciune iar acestea vor disparea fara nicio problema Pace Voua |
Citat:
De aici am tras concluzia că, în imaginarul colectiv, șef este cineva care nu muncește, sau, în orice caz, nu dă cu mătura la locul de muncă. Eu cred că cel mai mare șef care s-a născut pe pământ este Regele Cristos. Și cred că nu s-a ferit să dea și cu mătura, dacă mă gândesc că le-a spălat picioarele ucenicilor Săi. Ca un împărat a intrat în Ierusalim în Duminca Floriilor, ceea ce nu L-a făcut să folosească și El o cabrioletă ca lumea. A preferat un catâr. |
lupta nu e tocmai una usoara
Citat:
|
invidia(sunt geloasa uneori pe ceilalti)si putin mania adica ma supar repede si imi trece greu
|
Citat:
|
Am din toate destul, dar ma termina MANDRIA. Oriunde ma intorc si tot ce incerc- ma impiedic in ea. Iar daca ma gandesc inapoi la cele facute din mandrie, la cate rele m-a impins-ma deprim complet. Mi-e frica de ea si de mine.
|
Citat:
|
Citat:
Credeam ca vremea spovedaniei publice a trecut demult...:) |
Citat:
|
Citat:
Pai pe forum deja au inceput -- vezi thread-ul cu Forumul nostru II. Si a propos -- cei care sustineti ca nimic nu trebuie schimbat, si ca toate trebuie tinute ca pe vremea Sf Parinti capadicieni, Sf Apostoli si asa mai departe -- care va incumetati sa faceti spovedania asa ca pe vremea aceea, in mijlocul comunitatii si cu voce tare? Sigur, doar pacatele mari, dar si astea sunt destule. Daca marturisirea in fata unui preot, om pana la urma, si care e si legat de secretul spovedaniei e atat de grea, cum ar fi oare cea publica? Hmm. |
Citat:
Oricum nu cred ca e chiar adevarata,odata ce lipseste cunoasterea 'fata catre fata',e tot un fel de spovedanie in scris,fata de noi insine. Cred ca s-ar cutremura forumul asta,daca am incepe sa ne spodvedim cu adevarat public. |
Nu, nu este o provocare la o spovedanie publica. Este doar o provocare la a ne medita la faptul ca au fost lucruri care s-au schimbat de-a lungul timpului, si nu a fost un lucru rau pana la urma. Dimpotriva, spovedania privata, desi ne-apostolica, este un lucru excelent: pe de o parte scuteste comunitatea de crestini de turbulente, pe de alta parte penitentul are ocazia de a auzi de la preot sfaturi personalizate, si apoi chiar simti ca primesti iertarea de la Dumnezeu. Pana la urma noi, crestinii, vrem iertare de la Dumnezeu, nu de la societate.
|
Citat:
|
Pai ce am spus rau?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sigur, nici nu stiu daca poti obtine iertare de la Dumnezeu daca nu vrei sa o obtii si de la cel pe care l-ai ranit. Ma refeream mai mult la "gura lumii" din care e greu sa iesi si care cu greu te iarta. |
Citat:
Ah, atunci e de bine. |
Spovedania publica a fost ceva foarte folositor in istoria bisericii,si nu cred ca s-a renuntat la ea,cat cred ca lipseste chemarea si curajul pentru a o face.Ne e greu si in soapta sa zicem ca am pacatuit,d'apai in gura mare. Ne-am strica blazonul.....
|
Citat:
Oricat ne-ar fi de greu sa admitem, cei ce locuim departe de tara,suntem amprentati, fara(sau cu) voia noastra, in mai mica sau mai mare masura, cu influentele spirituale, religioase ale locului. Din propria mea traire, va spun ca port o lupta constanta, grea si debusolanta uneori... este o lupta de constiinta, de conceptii si educatie religioasa....nu este deloc usor ca atunci cand cei din jur iti spun ca iarba e albastra tu sa te incapatanezi sa spui si sa crezi in continuare ca ea are culoarea verde! Lupta este cu atat mai subtila si perfida cu cat ceea ce propovaduiesc "distinsii" locului, sunt indemnuri la o viata mult mai usoara,in care nevointele legate de post si rugaciune sunt aproape NULE. Si atunci ma intreb? Cata putere iti trebuie de la Dumnezeu, ca sa ti inca calea dreapta si sa nu te smintesti sau, mai rau, sa nu cazi in deznadejde, asa cum eu am patit de nenumarate ori???? |
Citat:
Are dreptate Noesisaa: intotdeauna s-au facutr schimbari; intotdeauna s-aubfacut adaptari la cultura. E de ajuns sa studiezi un pic istoria bisreicii ca sa iti dai seama. Important este sa nu fie de fond, si sa se faca organic, in spiritul traditiei, nu aiurea, nu sa se piarda credinta. De accea este greu sa desparti graul de neghina. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar sa stii ca eu cel putin nu sunt in diaspora. Diaspora era pentru evrei, care aveau templul numai la Ierusalim. Dar de cand cu Hristos, peste tot ne putem inchina lui. Si asa o unire nu se vede. Anca de exemplu gandeste altfel ca noi doua. |
Ultimele postări îmi aduc aminte de "celebra" dispută din anii 90 între "cei ce au mâncat salam cu soia" și "cei ce n-au mâncat salam cu soia". S-a găsit un nou motiv de dezbinare, după domiciliul fiecăruia. Alea între olteni, ardeleni, regățeni și moldoveni nu ajungeau. Precis și-au băgat ungurii coada !
|
Citat:
In rest, si pe mine ma deranjeaza cand sunt luate spusele mele de sus pentru ca de, stau in occident, deci mi-am pierdut paremi-se si ortodoxia neaosa. Ei, si daca ar fi asa, ce? Exista si o oirtodoxie cu coloratura eiropean-occidentala, asa cum exista una cu coloratura rusa, romana etc. Este pe cale de formare, cel putin. Ortodoxia ar trebui sa fie locala, nu nationala. |
Se pare că nefericita ecuație român=ortodox funcționează în ambele sensuri. Eu m-am lovit mai mult de nedumeriri de tipul "cum, nu ești ortodox ? Înseamnă că nu ești român !". Dar, iată că mai există și "aha, nu ești în țară ? Vasăzică nu prea mai ești mătăluță ortodox. Te-ai dat cu nemții!".
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:26:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.