Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   cand e bine sa te impreunezi cu sotia ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=90)

tatititi 04.09.2005 01:34:24

Cand e bine sa te impreunezi cu sotia in timpul saptamanii? Doar martea si joia? Va rog un raspuns.

Mikhael 04.09.2005 11:20:26

Am gasit pe un site ortodox urmatoarele:

" Insa este de trebuinta a se feri de impreunane sambata si Duminica, pentru ca in aceste zile se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca " ( Timotei, canonul 13 )
" Pravila Mare a lui Matei Basarab, cap. 170, spune urmatoarele despre curatenia trupeasca a celor doi soti : " Barbatul si femeia sa nu se afle in pofta trupului, nici sambata, nici Duminica, ca in aceste zile mai mult se face dumnezeiasca Liturghie. Insa sambata pentru sufletele celor morti, iar Duminica pentru Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Insa aceasta sa fie cu intelegerea amandurora, adica sa fie cu voia barbatului si a femeii " . Iar in Molitfelnical mare, numit Trebnic, pagina 519, spune despre infranarea trupeasca a sotilor : " In cele patru posturi, precum si miercurea si vinerea este bine ca sotii sa se infraneze de la impreunarea trupeasca, ca semn ca iubim pe Dumnezeu " .

"Asadar, zilele de infranare trupeasca a sotilor sunt cele patru posturi, miercurea, vinerea, sambata, duminica si toate zilele de post si sarbatorile de peste an. Sotii trebuie sa aiba doua zile de curatenie inainte de a merge sarbatoarea la biserica, iar cand vor sa se impartaseasca, in afara de cele patru posturi, sa tina cel putin o saptamana de curatenie, inainte de a primi Prea Curatele Taine si trei zile dupa Sfanta Impartasanie."

Aici e textul original : [link]http://biserica.org/Publicatii/1995/NoVII/06_index.html[/link]

Cum ati spus, raman martea si joia, dar si luni. Imi permit sa adaug ca daca tineti post luni, normal ca nici in ziua asta nu se poate face.

Valentin 08.09.2005 00:21:23

Citat:

În prealabil postat de Mikhael
Am gasit pe un site ortodox urmatoarele:

" Insa este de trebuinta a se feri de impreunane sambata si Duminica, pentru ca in aceste zile se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca " ( Timotei, canonul 13 )
" Pravila Mare a lui Matei Basarab, cap. 170, spune urmatoarele despre curatenia trupeasca a celor doi soti : " Barbatul si femeia sa nu se afle in pofta trupului, nici sambata, nici Duminica, ca in aceste zile mai mult se face dumnezeiasca Liturghie. Insa sambata pentru sufletele celor morti, iar Duminica pentru Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Insa aceasta sa fie cu intelegerea amandurora, adica sa fie cu voia barbatului si a femeii " . Iar in Molitfelnical mare, numit Trebnic, pagina 519, spune despre infranarea trupeasca a sotilor : " In cele patru posturi, precum si miercurea si vinerea este bine ca sotii sa se infraneze de la impreunarea trupeasca, ca semn ca iubim pe Dumnezeu " .

"Asadar, zilele de infranare trupeasca a sotilor sunt cele patru posturi, miercurea, vinerea, sambata, duminica si toate zilele de post si sarbatorile de peste an. Sotii trebuie sa aiba doua zile de curatenie inainte de a merge sarbatoarea la biserica, iar cand vor sa se impartaseasca, in afara de cele patru posturi, sa tina cel putin o saptamana de curatenie, inainte de a primi Prea Curatele Taine si trei zile dupa Sfanta Impartasanie."

Aici e textul original : [link]http://biserica.org/Publicatii/1995/NoVII/06_index.html[/link]

Cum ati spus, raman martea si joia, dar si luni. Imi permit sa adaug ca daca tineti post luni, normal ca nici in ziua asta nu se poate face.

Ce bine ar fi daca toti am respecta ce scrie mai jos !!

ecaterina 04.11.2005 16:23:16

Si ce se intampla cand unul dintre soti nu intelege ca din punct de vedere ortodox nu e bine sa faci asta decat in anumite zile si iese cearta daca celalalt sot, din dorinta de a nu incalca aceasta regula incearca sa se abtina?

ieronima 10.11.2005 17:20:18

Citat:

În prealabil postat de ecaterina
Si ce se intampla cand unul dintre soti nu intelege ca din punct de vedere ortodox nu e bine sa faci asta decat in anumite zile si iese cearta daca celalalt sot, din dorinta de a nu incalca aceasta regula incearca sa se abtina?

Depinde de ce nu intelege! Nu are duhovnic care sa-l pondereze sau celalt e prea permisiv? Problema e mult prea nuantata, da un exemplu concret, te rog. Oricum, din cate stiu eu de la duhovnic, fiecare isi iconomiseste acest aspect al vietii intime dupa puterea si discernamantul, ravna pe care le are.:rolley Problema asta e spunoasa, intr-adevar, dar nu fara de iesire. si inca un lucru...nu toti sunt la masura ta in ceea ce priveste viata duhovniceasca. Un barbat sau o femeie, cu cat sunt mai induhovniciti, cu atat isi doresc mai putin acest "lucru" (sexul). Dar...cati mai sunt????????????:(

Mikhael 12.11.2005 22:43:34

Citat:

În prealabil postat de ecaterina

Nu stiu ce se intampla. Tu stii?

Ce se intampla daca unul dintre soti bea in Vinerea Mare, si nu intelege ca "din punct de vedere ortodox"(?) nu e bine sa faci asta, si il indeamna si pe celalalt sa bea? Nici aici nu stiu ce se intampla, dar e clar ca daca il refuza iese cearta...

alexandra 14.11.2005 13:39:20

SFINTII PARINTI SPUN CA MARTEA SI JOIA, DAR DACA UNUL DIN PARTENERI NU POATE SA RESPECTE ACESTE RONDUIELI SE POATE SI IN ALTE ZILE CHIAR SI IN POST, MAI BINE ASA DE CAT SA SE DUCA IN ALTE PARTI SI SA SE DESTRAME CASNICIA.:)

Mikhael 14.11.2005 20:04:39

Citat:

În prealabil postat de alexandra
SFINTII PARINTI SPUN CA MARTEA SI JOIA, DAR DACA UNUL DIN PARTENERI NU POATE SA RESPECTE ACESTE RONDUIELI SE POATE SI IN ALTE ZILE CHIAR SI IN POST, MAI BINE ASA DE CAT SA SE DUCA IN ALTE PARTI SI SA SE DESTRAME CASNICIA.:)

Da...stiu ca regulile pot fi modificate dupa cum ne convine noua, si ca la Dumnzeu putem sa ne prezentam cu jumatati de masura...Cunosc...
Dar totusi, chiar si in post se poate...adica e foarte interesant ce spui tu...

Nu stiu cat de maleabila e religia noastra, nu stiu cat de maleabil este Dumnezeu, dar pot sa va spun ca cel care nu-si traieste viata dupa modelul crestin, si nu-L respect pe Dumnezeul Viu, pe Hristos, adica nu-i respecta viata, indeosebi momentele importante ale vietii Sale, nu va avea loc in Imparatia Cerurilor...
Deci daca sotul/sotia a ales drumul pierzaniei, nu te duce dupa el/ea. Trage-l inapoi. Pentru ca daca ai fi putut sa-l ajuti si nu l-ai ajutat, chiar l-ai incurajat, facandu-l sa creada ca este bine ce face el, pacatuiesti poate mai grav decat el, si vei fi judecat pentru asta.
Iar ce spui tu cu adulterul, este absurd. Cum adica sa se duca in alte parti? Asta ar insemna o lipsa de maturitate si de moralitate. Daca face asta, nu te iubeste, si se va duce oricum. Pentru ca la un moment dat va dori in viata sa mai multa diversitate, ca sa zic asa...
Ca sa nu mai spun ca femeia poate ramane insarcinata. Barbatul care nu rezista un post de maxim 40 de zile nu va rezista in nici un caz aprox 270 de zie...Deci teoria asta este gresita...Si nu e bine sa gandim asa.

daliapantelimon 15.11.2005 15:20:33

Citat:

În prealabil postat de Mikhael
Citat:

În prealabil postat de alexandra

Da...stiu ca regulile pot fi modificate dupa cum ne convine noua, si ca la Dumnzeu putem sa ne prezentam cu jumatati de masura...Cunosc...
Dar totusi, chiar si in post se poate...adica e foarte interesant ce spui tu...

Nu stiu cat de maleabila e religia noastra, nu stiu cat de maleabil este Dumnezeu, dar pot sa va spun ca cel care nu-si traieste viata dupa modelul crestin, si nu-L respect pe Dumnezeul Viu, pe Hristos, adica nu-i respecta viata, indeosebi momentele importante ale vietii Sale, nu va avea loc in Imparatia Cerurilor...
Deci daca sotul/sotia a ales drumul pierzaniei, nu te duce dupa el/ea. Trage-l inapoi. Pentru ca daca ai fi putut sa-l ajuti si nu l-ai ajutat, chiar l-ai incurajat, facandu-l sa creada ca este bine ce face el, pacatuiesti poate mai grav decat el, si vei fi judecat pentru asta.
Iar ce spui tu cu adulterul, este absurd. Cum adica sa se duca in alte parti? Asta ar insemna o lipsa de maturitate si de moralitate. Daca face asta, nu te iubeste, si se va duce oricum. Pentru ca la un moment dat va dori in viata sa mai multa diversitate, ca sa zic asa...
Ca sa nu mai spun ca femeia poate ramane insarcinata. Barbatul care nu rezista un post de maxim 40 de zile nu va rezista in nici un caz aprox 270 de zie...Deci teoria asta este gresita...Si nu e bine sa gandim asa.

Ai dreptate MiKHael, daca nu rezista nici macar 40 zile, nu rezista nici altfel. eu as pune, totusi, urmatoarea intrebare _ cum ar fi ca el sa nu poata face sex, din motive de boala, de pilda, iar ea sa nu-l inteleaga si sa pretinda asa ceva????
Asta ca sa nu mai spun de multe alte situatii de exceptie....

fdoina 22.12.2005 11:56:35

Mai, nu poate fi asa de simplu incat sa se dea un raspuns... Relatia intre soti e o chestiune extraordinar de delicata, care nu se rezolva cu intrebari si raspunsuri, ci doar cu rugaciunea...(care de fapt ar trebui sa fie rezolvarea in toate )
Dar noi suntem mult prea departe de duhul ortodox, si de aceea cautam sa le rezolvam pe toate contabiliceste.
Dar ce ziceti de casniciile care s-au format pe alte criterii, in care n-a incaput Hristos, si in care unul dintre soti L-a descoperit intr-un tarziu? Credeti ca e buna o atitudine din asta categorica, nu avem voie decat martea si joia? Dar de "trupul femeii e al sotului ei" ati auzit? Sau de supunerea femeii catre barbatul ei? E de preferat sa-ti impingi barbatul la pacat, sau la disperare?Fireste, trebuie infranare, dar cu dragoste, cu rugaminte, cu rugaciune...Orice lucru bun se face cu marime de suflet, cum zicea un Parinte, ca Dumnezeu e dragoste , nu constrangere
Si, iarasi spun Sfintii Parinti, ca ascultarea e mai mare decat jertfa...

27.12.2005 09:30:44

Citat:

În prealabil postat de fdoina
Mai, nu poate fi asa de simplu incat sa se dea un raspuns... Relatia intre soti e o chestiune extraordinar de delicata, care nu se rezolva cu intrebari si raspunsuri, ci doar cu rugaciunea...(care de fapt ar trebui sa fie rezolvarea in toate )
Dar noi suntem mult prea departe de duhul ortodox, si de aceea cautam sa le rezolvam pe toate contabiliceste.
Dar ce ziceti de casniciile care s-au format pe alte criterii, in care n-a incaput Hristos, si in care unul dintre soti L-a descoperit intr-un tarziu? Credeti ca e buna o atitudine din asta categorica, nu avem voie decat martea si joia? Dar de "trupul femeii e al sotului ei" ati auzit? Sau de supunerea femeii catre barbatul ei? E de preferat sa-ti impingi barbatul la pacat, sau la disperare?Fireste, trebuie infranare, dar cu dragoste, cu rugaminte, cu rugaciune...Orice lucru bun se face cu marime de suflet, cum zicea un Parinte, ca Dumnezeu e dragoste , nu constrangere
Si, iarasi spun Sfintii Parinti, ca ascultarea e mai mare decat jertfa...

Totul trebuie facut cu masura. E preferabil ca ambii soti sa aibe acelasi duhovnic. Al meu mi-a spus ca sotii trebuie sa se inteleaga in toate. Bine ar fi, ca doar martea si joia, sa faca dragoste. De asemenea, in posturi si zile de sarbatoare sa se infraneze. Tot asa si atunci cand sotia este insarcinata. Dar, daca unul dintre soti nu poate, atunci sa se roage mai mult, sa-si imbunatateasca viata, iar cel care este mai avansat in credinta sa se roage mai mult pt. celalalt. Sa urmeze in toate sfaturile duhovnicului. Si sa stie ca, casatoria facuta in fata lui Dumnezeu, s-a facut pt. ajutorarea sotilor si pt. nastere de prunci. De aceea, cei doi trebuie cu buna intelegere sa isi daruiasca unul altuia dragostea, pt. ca diavolul sa nu-i desparta. Eu cred ca Dumnezeu uneste oamenii prin Sfanta Taina a cununiei, iar diavolul incearca sa-i desparta. Si are o multime de mijloace, mai ales acum cand viata noastra saraceste tot mai mult duhovniceste.

alexandra28 07.01.2007 00:22:32

Citat:

În prealabil postat de tatititi
Cand e bine sa te impreunezi cu sotia in timpul saptamanii? Doar martea si joia? Va rog un raspuns.

dar inainte de aceasta problema ar mai fi una.sa nu folosesti protectie caci asa spune religia noastra crestina.cred ca e destul de dificil,nu?

silverstar 07.01.2007 00:25:56

Unde scrie fara protectie? In Biblie? La ce capitol, la ce pagina?

alexandra28 07.01.2007 00:35:03

Citat:

În prealabil postat de silverstar
Unde scrie fara protectie? In Biblie? La ce capitol, la ce pagina?

sexul se face in scopul reproducerii si nu al placerii,cam asa scrie in biblie.mi se pare si logic,practic omori sansa unei posibile vieti.cred ca este foarte greu pentru oamneii moderni dar stiu ca se mai practica pe la pocaiti si bunii crestini.nu stiu pagina si capitolul

sa nu incercam sa ne adaptam religia dupa cum ne convine.:)mai bine sa recunoastem ..da,sunt un pacatos si nu pot sa respect tot ce zice religia mea

silverstar 07.01.2007 01:17:39

Dincolo de reguli si de legi, fiecare om are dreptul sa hotarasca pentru el ce e mai bine. Pana la revolutie, pentru femei a hotarat Ceausescu. Acum femeile pot hotari singure. Nu-mi inchipui eu ca o femeie normala o sa-i ceara voie preotului sa faca avort sau sex protejat. N-am auzit decat de foarte putini preoti care sa aiba mai mult de unul sau doi copii. Preotii sunt si ei oameni invatati si stiu cand sa se opreasca.

Annamarria 07.01.2007 01:21:41

ai de capul meu..tu esti de acord cu avortul? nici macar nu trebuie sa fii crestin sa-ti dai seama ca avortul e crima. viata apare chiar de la stadiul de embrion...un embrion uman este o fiinta umana

Annamarria 07.01.2007 01:26:22

iar ca sa-ti demonstrez cu un citat din Biblie, si pentru ca azi il sarbatorim pe Sf Ioan Botezatorul iata ce a spus Ingerul Gavril despre el:
"Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt"
Deci el era om "inca din pantecele mamei sale"
ce era oare de facea avort Elisabeta?

alexandra28 07.01.2007 01:28:08

citand silverstar:
,,Dincolo de reguli si de legi, fiecare om are dreptul sa hotarasca pentru el ce e mai bine. ,,-pai cam asta facem toti dar nu inseamna ca si suntem crestini adevarati.ne-a fost data o lege care trebuie respectata si recunoscuta.decat sa o renegam mai bine sa recunoastem ca suntem pacatosi.

silverstar 07.01.2007 07:11:59

Alexandra: "ne-a fost data o lege care trebuie respectata si recunoscuta.decat sa o renegam mai bine sa recunoastem ca suntem pacatosi."

Care-i legea care ne-a fost data si recunoscuta? Cine a dat-o si cine a semnat-o? In fata cui trebuie sa recunoastem ca suntem pacatosi?

alexandra28 07.01.2007 11:07:37

Citat:

Alexandra: "ne-a fost data o lege care trebuie respectata si recunoscuta.decat sa o renegam mai bine sa recunoastem ca suntem pacatosi."

Care-i legea care ne-a fost data si recunoscuta? Cine a dat-o si cine a semnat-o? In fata cui trebuie sa recunoastem ca suntem pacatosi?

ma refeream la sfanta scriptura.aceea este legea.este data de dumnezeu prin apostoli.acum nu stiu ce religie ai tu ca se pare ca nu prea esti de acord cu multe lucruri elementare din noul testament.trebuie sa recunoastem in fata lui dumnezeu ca suntem pacatosi.iar daca nu putem respecta cuvantul Domnului,este mai bine sa recunoastem ca nu putem face acest lucru decat sa spunem ca nu este adevarat.iar daca majoritatea oamenilor,inclusiv preotii folosesc protectia asta nu inseamna ca este si bine in fata lui dumnezeu. este un pacat,conform noului testament si conform spuselor sfintilor parinti.nu am spus ca eu sunt mai presus de ei(cei ce nu respecta acest lucru).

silverstar 07.01.2007 11:22:33

Alexandra, sunt crestin-ortodoxa. Nu sunt insa de acord cu exagerarile. Te rog sa ma crezi ca ceea ce spui tu aici ma oripileaza.
EU vreau sa fiu un om liber, sa gandesc liber si in credinta mi-am facut propriile mele legi si reguli pentru ca in capul meu era, la un moment dat, ascultand cand pe unul cand pe altul, un haos de nu se vedea om cu persoana...
EU ma simt un om credincioa si, poate, placut lui Dumnezeu atunci cand potoferi o bucurie celui singur, bolnav, flamand si infrigurat. Merg la biserica numai cand sufletul meu imi spune, o cere, nu pentru ca e duminica ori sarbatoare. Tin pooooost cand nu am bani de paine, la noi in invatamant se-ntampla foarte des. Ti se pare ca sunt rea de gura. Nu incerc sa te conving ca nu-i asa, Alexandra, nu-mi barfesc vecinii, colegii, prieteni, pe cei din familie. Orice vad, orice aud nu spun, nu transmit. Nu fur, nu mint, nu dau in cap. Cand mi-e greu ma izolez si stau de vorba cu Dumnezeu sau cu sfintii, de preferinta SF. Nicolae sau Sf. Ioan... Deci, sunt credincioasa cum vreau eu, nu fac parte din turma si sunt propriul meu stapan. Nu slujesc nimanui decat cand vreau.

ARHANGHELUL 07.01.2007 17:10:07

Citat:

Alexandra, sunt crestin-ortodoxa. Nu sunt insa de acord cu exagerarile. Te rog sa ma crezi ca ceea ce spui tu aici ma oripileaza.
EU vreau sa fiu un om liber, sa gandesc liber si in credinta mi-am facut propriile mele legi si reguli pentru ca in capul meu era, la un moment dat, ascultand cand pe unul cand pe altul, un haos de nu se vedea om cu persoana...
EU ma simt un om credincioa si, poate, placut lui Dumnezeu atunci cand potoferi o bucurie celui singur, bolnav, flamand si infrigurat. Merg la biserica numai cand sufletul meu imi spune, o cere, nu pentru ca e duminica ori sarbatoare. Tin pooooost cand nu am bani de paine, la noi in invatamant se-ntampla foarte des. Ti se pare ca sunt rea de gura. Nu incerc sa te conving ca nu-i asa, Alexandra, nu-mi barfesc vecinii, colegii, prieteni, pe cei din familie. Orice vad, orice aud nu spun, nu transmit. Nu fur, nu mint, nu dau in cap. Cand mi-e greu ma izolez si stau de vorba cu Dumnezeu sau cu sfintii, de preferinta SF. Nicolae sau Sf. Ioan... Deci, sunt credincioasa cum vreau eu, nu fac parte din turma si sunt propriul meu stapan. Nu slujesc nimanui decat cand vreau.

Incerci sa devii propriul tau creator.
E bine pana la un punct.

Aalin 07.01.2007 21:27:34

ce ai face daca Dumnezeu ar gandi ca tine... iti fac bine cand simt eu, iti dau bucurii cand am chef eu, mancare cand vreau eu... si toate asa la intamplare...Noroc avem ca Dumnezeu e Dumnezeu si iarta cum nici un om poate

Laurentiu 08.01.2007 10:03:17

Nu-mi place cum suna cuvantul sex ..Mai crestineste suna "a face dragoste" decat "a face sex" cuvantul provine din engleza daca nu ma-nsel chiar daca a intrat mai demult in vocabularul limbii romane.

Laurentiu 08.01.2007 10:13:03

Cred ca este bine sa te impreunezei cu sotia in zilele randuite de biserica dar pot fi si exceptii daca partenerul nu poate rezista ...decat sa il faci sa pacatuiasca cu altcineva si sa se ajunga la adulter ce este mai grav mai bine sa il ajuti tu ca partener este mai indicat pentru ca Taian nuntii este unica..dar nu stiu cati dintre crestinii zilelor noastre ridica nunta la rangul de "Taina"?!!

Laurentiu 08.01.2007 10:17:00

Nici abuzul nici refuzul Spunea Parintele Arsenie Boca

alexandra28 08.01.2007 10:22:42

Citat:

În prealabil postat de Laurentiu

dar ce spui despre protectie laurentiu?care este interzisa.....destul de greu sa respecti,nu?mai ales in zilele noastre:dontgetit:

iosif 08.01.2007 10:31:54

Eu cred ca aceasta este o chestiune care ii priveste pe cei doi soti. De se vor invoi sa tina post si sa nu aiba relatii intime, atunci e decizia lor. Trebuie intotdeauna sa fie un consens. Regulile celor casatoriti nu le fac cei necasatoriti! Asa ca relatia de casatorie nu poate fi reglementata de cei ce nu traiesc aceasta stare! Echilibrul, asa cum zicea Pr Arsenie!

Laurentiu 08.01.2007 10:36:12

Citat:

În prealabil postat de alexandra28
Citat:

În prealabil postat de Laurentiu

dar ce spui despre protectie laurentiu?care este interzisa.....destul de greu sa respecti,nu?mai ales in zilele noastre:dontgetit:

Planingul familial nu este un pacat insa modul lui de abordare poate sa il transforme in pacat, depinde ce fel de planing se foloseste cu ce mijloace este controlat scrie : Parintele Vasile Raduca in "ghidul crestinului ortodox" de la Biserica Cretulescu Bucuresti.

alexandra28 08.01.2007 10:39:20

pai da,adica sa planuiesti cand vrei sa faci copil.insa sti foarte bine lupta bisericii impotriva conceptionalelor.

Laurentiu 08.01.2007 10:47:54

Citat:

În prealabil postat de alexandra28
pai da,adica sa planuiesti cand vrei sa faci copil.insa sti foarte bine lupta bisericii impotriva conceptionalelor.

au pai eu ce spun ....fara din alea conceptionale tocmai asta este un mod de abordare gresit al planingului
Pentru ca este un fel de ucidere a embrionului care prinde in pantecele femeii daca el a inceput sa procreeze copilul in pantece si tu il ucizi Cum e? ..numai ca este mai mic

mioara 08.01.2007 12:21:34

Pentru cei care doresc sa traiasca cu adevarat crestineste iata un sfat de la parintele Ioanichie Balan de la Sihastria.Voi da doar cateva raspunsuri, strict legate de intrebare.

Ce sfaturi duhovnicesti trebuie sa dea preotul tinerilor casatoriti, pt. a-si duce viata crestineste si a dobandi mantuirea sufletului?
-Sa posteasca regulat cele 4 posturi de peste an, miercurea si vinerea si celelalte zile randuite, mancand de sec;
-Sotii sa nu amane nasterea de copii, din unele motive omenesti, ca nu cumva sa supere pe Dumnezeu si sa ramana fara copii;
-Sa traiasca conjugal, cu infranare crestineasca, de doua ori pe saptamana, spre marti si spre joi. Iar spre miercuri si vineri, spre sambata, ziua mortilor, si mai ales spre Duminica si spre toate sfintele sarbatori cu cruce rosie din calendar, ca si in toate cele 4 posturi, sotii sunt datori sa se infraneze trupeste de la trairea conjugala.
-Sotii sa pastreze curatie trupesca doua zile inainte de a merge la sfanta biserica si o zi dupa aceea. Iar daca urmeaza sa se impartaseasca, sa tina amandoi curatie cel putin 7 zile inainte si 3 pana la 7 zile dupa primirea dumnezeiestilor Taine;
In orice nedumerire sotii trebuie sa urmeze sfatul duhovnicului si al nasilor."
Pentru cei care au nelamuriri se pot adresa parintelui Ioanichie de la Sihastria-Neamt.
Doamne ajuta!

MARIUS_DANIEL 08.01.2007 15:56:50

Citat:

Doamna,va rog sa ma scuzati daca ma amestec si eu in discutie,dar cum adica sunteti crestin-ortodoxa,dar traiti dupa propriile reguli?Hotarati-va,ori sunteti crestin-ortodoxa si atunci acceptati si incercati macar sa va conformati legilor lui Dumnezeu,ori daca nu,puteti fi libera,puteti fi ce vreti,dar in orice caz nu crestin-ortodoxa!Ce-i asta,cuvantul lui Dumnezeu e obiect de targuiala si interpretare personala?:angry:

silverstar 08.01.2007 16:34:12

Citat:

În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
Citat:

Doamna,va rog sa ma scuzati daca ma amestec si eu in discutie,dar cum adica sunteti crestin-ortodoxa,dar traiti dupa propriile reguli?Hotarati-va,ori sunteti crestin-ortodoxa si atunci acceptati si incercati macar sa va conformati legilor lui Dumnezeu,ori daca nu,puteti fi libera,puteti fi ce vreti,dar in orice caz nu crestin-ortodoxa!Ce-i asta,cuvantul lui Dumnezeu e obiect de targuiala si interpretare personala?:angry:

Vezi-ti de treburile tale ca aici nu mai esti la sedintele pcr sa tragi de maneca pe cei care ies din front. Nu vreau sa fiu penibila si ridicola. Sunt un om liber si asa vreau sa raman. INTELES?

irina77 08.01.2007 16:39:39

Ce sa facem daca nu ne dorim copii? Cum sa ne ferim?

Va dati seama ca nu va recomand nici un mijloc de contraceptie. In momentul in care v-ati casatorit, v-ati luat acest jug asupra voastra, chiar daca stati într-o garsoniera. Eu sunt convinsa ca Dumnezeu va vede acest neajuns si poate nu va da copii, dar nu va feriti. Vreau sa va spun un lucru: am vazut atatia tineri si cu copii si fara, care au nascut toti copiii pe care i-a dat Dumnezeu, 1, 2, 3, unii mai multi. În momentul în care a intervenit îndoiala: uite, nu mai pot, n-am spatiu, n-am bani, în momentul acela au început sa aiba avorturi si 7 pe an. Rar se poate asa ceva. În momentul în care vrei avorturi, o sa ai. În momentul în care vrei nasteri si copii, o sa ai.

Dar Dumnezeu nu-ti da mai mult decat poti. Fiecare copil, dupa parerea mea, e o cruce si Dumnezeu îti da cate poti duce. Nu-ti da nici 10, nici 20. îti da cate poti. Important este sa te lasi în mana Lui.

Am vazut mame care la al saptelea copil au facut avort. În momentul acela au pierdut tot. Chiar daca au facut sase copii înainte. La al saptelea copil au fcut avort. Si am avut eu mame care au patit la fel. S-au dus la mari duhovnici si au zis: „Ce ma fac? M-au parasit toti copiii, mi s-a întamplat mult rau”. Si a zis parintele: „Ai facut cumva un avort?” „Da” „Ei, pentru acest avort nu te vei mai bucura nici de ceilalti”.

În momentul în care va feriti, indiferent cu ce, tot ajungeti la un avort. Si ganditi-va, aceasta boala sufleteasca apare asupra voastra. Rugati-va, Dumnezeu vede ca nu puteti, dar nu va feriti. Nu va feriti. Nu fiecare contact sexual duce la o sarcina. Nu fiecare ovul eliminat, chiar daca e matur, e fecundabil. Stiintific s-a dovedit ca ovulele, chiar si mature, nu pot fi fecundate, nu se stie de ce. Nu orice ovul poate fi fecundat, nu oricand. Trebuie anumite situatii.

Discutand cu mame care au 5, 6 sau 7 copii, pot sa va spun ca dupa 2-3 copii nu s-au protejat niciodata. Am discutat cu parinti care au un copil sau doi. Nu s-au protejat niciodata nici dupa aceea. Cred c ma repet: În momentul în care crezi ca ai destui copii si nu mai doresti, în momentul acela apare acea voie a ta proprie si în momentul acela am observat, si la mame si la tinere, ca apar probleme în familie. Pana la divort, sa stiti. Avortul poate duce la divort. Si pe urma ramaneti singura cu acei 2 sau 3 copii. Am vazut multi divortati din cauza aceasta. Avortul se repercuta nu doar asupra mamei, ci si asupra tatalui si a copiilor.

Am fost acum în Craiova si dupa ce am povestit de sindromul post-avort mi-a venit un om în varsta, un barbat care mi-a spus: „Doamna doctor, parca mi-ati spus viata familiei mele. Am 3 copii. Al 4-lea eu mi l-am dorit, nevasta-mea nu, fara voia mea s-a dus si a facut avort. Dupa acest avort n-a durat mult, a intrat în schizofrenie, acum este internata la psihiatrie. Problema este ca încep sa mi se îmbolnaveasca si ceilalti 3 copii”. Dintr-un singur avort. A fost la Craiova. Va spun ca mereu mi se confirma ceea ce spun. Nu se exteriorizeaza. Niciodata nu veti vedea pe o fisa medicala „sindrom post-avort”. Nici la schizofrenie, nici la psihoze, nici la alte depresii. Am vazut medici care au atacuri de panica dupa avort. Si sa stiti ca au ajuns sa se drogheze în fiecare seara cu medicamente si nu scapa de aceste atacuri de panica. Au facut un singur avort sau doua. Daca va feriti, indiferent cu ce va feriti, tocmai asta faceti. Apare îndoiala si o sa aveti fie un avort, fie o sarcina nedorita. Sa nu va ganditi ca o sa am 2-3 copii, dupa aceea ce fac? Asteptati sa vedeci cati o sa aveti si rugati-va sa va dea Dumnezeu cat puteti purta. Alt raspuns nu cred ca va pot da.

Trebuie o mare tarie sufleteasca pentru a merge pe aceasta cale, este o singura cale, fara stanga, fara dreapta, este o cale drept înainte cea a Ortodoxiei în duh si în adevar. Nu cred ca exista alta cale, decat alta care ne va face sa suferim si care va duce la pierderea sufletelor noastre si ale copiilor nostri. Fiindca trebuie sa stiti, si copiii nostri sufera. Un singur copil daca vom naste si restul îi omoram, el va fi un supravietuitor, cum zice un parinte, si va lua asupra lui toate acele pacate si sa nu ne miram ca va muri sau se va îmbolnavi.

Dr. Christa Todea-Gross - Conferinc la Oradea 2004

dmb 09.01.2007 07:08:11

Eu asi pune intrebarea un pic altfel. De rinduiala cu martea si joia stiu se pare cu totii. Citi dintre voi o respecta din credinta cu convingerea ca si sotul/sotia o fac tot din credinta si de buna voie? Si ar mai fii una cum reusiti fratilor sa o faceti la comanda? Ca sa nu o faci la comanda stim cu totii cit este de greu. Si daca tot o faceti la comanda ca-i marti si trebuie sa procreati, simtiti asta ca a face dragoste (si asta implica iubire)sau ca sex (adica o refulare de secretii si o descarcare hormonala)?
Si ar mai fii una;) Cum rezolvati voi problema durerilor testiculare ingrozitoare (consecutive abstinentei prelungite)sau a durerii varicelor care duc pina la a nu mai putea merge? Sau nu aveti asa ceva?
Rinduielile astea cu abstinenta au fost scrise de calugari sau preoti celibi. Probabil ei dupa un timp (unii cel putin)mor fiziologic. Ca laic casatorit interesul tot dupa scrierile acestor oameni este de perpetuare nu de autocastrare. Deci cum faceti?
Scuzati-mi limbajul dar el este nu doar direct ci si sincer.

ancah 09.01.2007 10:40:49

dmb:
Sport si dusuri reci. Succes!

ory 09.01.2007 11:10:10

dmb....in sfarsit un om casatorit si in cunostinta de cauza isi da cu parerea intr-un mod obiectiv,caci de pareri si citate exprimate de crestini fara experienta reala m-am cam saturat.

Annamarria 09.01.2007 11:25:58

ma oameni buni, poate ma lamuriti si pe mine. deci chiar e adevarat ca barbatii au dureri testiculare din cauza abstinentei? ca eu am auzit asta dar apoi am citi intr-o revista ca e doar o inventie de-a barbatilor ca sa faca sex. si dupa cat timp apare si cum se explica? pai atunci e problema mare. oricum, varicele nu au nici o legatura. sunt ereditare. e adevarat ca mai sunt si alti factori, dar sexul n-are nici o legatura, poate doar ca poate ajuta..cine stie, imbunatateste circulatia. da va sun eu ca tata are varice si nu e abstinent si nici n-a fost. iar varicele se opereaza. nu stiu cum sa previn.

Laurentiu 09.01.2007 13:27:47

Nu neaparat.. Poate mai sunt unele vise umede???

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:35:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.