Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   O intrebare,crestinism sau ura? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9077)

tigerAvalo9 06.04.2010 18:21:18

O intrebare,crestinism sau ura?

Pana unde acest razboi catolici vs ortodocsi?Pana unde ura,rautatea si contrazicerile?Uitam oare ca suntem Biserici surori,uitam oare ca folosim icoane amandoua religiile?Uitam ca cinstim Sfintii minunati ai lui Dumnezeu?Uitam ca aproape aceleasi Taine le folosim amandoua Biserici,uitam oare dragostea lui Hristos,toleranta,iertarea,iubirea?Uitam oare inceputul si istoria Bisericii?Uitam oare Biserica Crestina care a existat odata?Uitam oare dragostea catolicilor si respectul catolicilor fata de noi?De ce ne contrazicem in tot,de ce credem ca ei sunt pacatosi,urati si mai stiu eu cum(lucru absurd),de ce credem ca numai noi ne mantuim si detinem adevarul absolut?Cum poti sa spui ca un catolic se duce in iad?Cum poti sa spui ca urasti un catolic si sa-l ataci si sa-i ataci traditia?Suntem crestini,credinciosi sau laici cu interese politice?Uitam oare ca Mantuitorului ii place dragostea,iubirea si respectul fata de ceilalti?Mai ales ca sunt catolici,foarte apropiati de noi si cu aproape aceleasi obiceiuri ,mentalitate si traditie?Eu sunt ortodox si nu doresc sa imi schimb religia.Pretuiesc ortodoxia,citesc cartile Sf.Parinti,imi plac Sf.Parinti ortodocsi dar am mare respect si pentru catolici,mi se par fratii nostri,sunt mandru ca atatia oameni sunt crestini,atatia oameni sunt catolici si ortodocsi.S-au pus intrebari pe teme de casatorie,multi au indemnat oamenii respectivi care au cerut ajutor sa treaca repede la ortodoxie ca e mare pericol,ca catolicii vor arde in iad,ca catolicii sunt hoti etc.Nu pare absurd,ilogic si urat?Pare a realitate?Pare a ceea ce ne-a invatat Hristos?Ce dorim?Sa avem mai mult atei sau crestini(ortodocsi si catolici)?Ganditi-va putin la lucrul asta.Exista mantuire pentru toti cei care respecta poruncile ale lui Hristos Dumnezeu.De ce suntem asa de ridicoli si spunem ca catolicii sunt necurati sau ca unificarea catolicilor cu ortodocsii(doar ei,adevaratul crestinism) este satanic sau mai stiu eu ce.E absurd,ridicol,de tot rasul.NOI SUNTEM FRATI!Mereu cautam noi ortodocsii sa ii mai intepam cu ceva pe catolici,daca gasim vreo neregula la ei gata:uite ce au facut catolicii,ereticii..bla bla.Oare asta ne-a zis Hristos sa facem?Oare asta ii place lui Hristos?Avem si noi,in ortodoxie nenumarate cazuri,nereguli(calugarii care stiti voi ce fac,preotii acuzati de diferite lucruri,exorcizarea de la Tanacu si multe altele)Haideti sa incercam sa fim frati,sa ne iubim si sa ne respectam unul pe altul caci nu suntem atei si rauvoitori.Hristos a inviat,Doamne ajuta!Ce parere aveti de cele scrise?Iubirea este cel mai de pret lucru.

luminita- 06.04.2010 18:39:12

ai dreptate...daca se va mai continua mult asa se va ajunge din nou ca pe vremea comunismului din Germania,cum era atunci ca cine nu era format dupa idealul lui Hitler de om de rasa pura era omorat(doar ca istoria se stie pt a se evita ceva nu pt a se repeta)...trebuie sa ii lasam pe toti in pace sa isi respecte religia lui..ce vina are cineva ca nu s-a nascut ortodox?...nu trebuie sa transformam religia intr-o politica

gabriela8 06.04.2010 18:56:04

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 231765)
Pana unde acest razboi catolici vs ortodocsi?Pana unde ura,rautatea si contrazicerile?Uitam oare ca suntem Biserici surori,uitam oare ca folosim icoane amandoua religiile?Uitam ca cinstim Sfintii minunati ai lui Dumnezeu?Uitam ca aproape aceleasi Taine le folosim amandoua Biserici,uitam oare dragostea lui Hristos,toleranta,iertarea,iubirea?Uitam oare inceputul si istoria Bisericii?Uitam oare Biserica Crestina care a existat odata?Uitam oare dragostea catolicilor si respectul catolicilor fata de noi?De ce ne contrazicem in tot,de ce credem ca ei sunt pacatosi,urati si mai stiu eu cum(lucru absurd),de ce credem ca numai noi ne mantuim si detinem adevarul absolut?Cum poti sa spui ca un catolic se duce in iad?Cum poti sa spui ca urasti un catolic si sa-l ataci si sa-i ataci traditia?Suntem crestini,credinciosi sau laici cu interese politice?Uitam oare ca Mantuitorului ii place dragostea,iubirea si respectul fata de ceilalti?Mai ales ca sunt catolici,foarte apropiati de noi si cu aproape aceleasi obiceiuri ,mentalitate si traditie?Eu sunt ortodox si nu doresc sa imi schimb religia.Pretuiesc ortodoxia,citesc cartile Sf.Parinti,imi plac Sf.Parinti ortodocsi dar am mare respect si pentru catolici,mi se par fratii nostri,sunt mandru ca atatia oameni sunt crestini,atatia oameni sunt catolici si ortodocsi.S-au pus intrebari pe teme de casatorie,multi au indemnat oamenii respectivi care au cerut ajutor sa treaca repede la ortodoxie ca e mare pericol,ca catolicii vor arde in iad,ca catolicii sunt hoti etc.Nu pare absurd,ilogic si urat?Pare a realitate?Pare a ceea ce ne-a invatat Hristos?Ce dorim?Sa avem mai mult atei sau crestini(ortodocsi si catolici)?Ganditi-va putin la lucrul asta.Exista mantuire pentru toti cei care respecta poruncile ale lui Hristos Dumnezeu.De ce suntem asa de ridicoli si spunem ca catolicii sunt necurati sau ca unificarea catolicilor cu ortodocsii(doar ei,adevaratul crestinism) este satanic sau mai stiu eu ce.E absurd,ridicol,de tot rasul.NOI SUNTEM FRATI!Mereu cautam noi ortodocsii sa ii mai intepam cu ceva pe catolici,daca gasim vreo neregula la ei gata:uite ce au facut catolicii,ereticii..bla bla.Oare asta ne-a zis Hristos sa facem?Oare asta ii place lui Hristos?Avem si noi,in ortodoxie nenumarate cazuri,nereguli(calugarii care stiti voi ce fac,preotii acuzati de diferite lucruri,exorcizarea de la Tanacu si multe altele)Haideti sa incercam sa fim frati,sa ne iubim si sa ne respectam unul pe altul caci nu suntem atei si rauvoitori.Hristos a inviat,Doamne ajuta!Ce parere aveti de cele scrise?Iubirea este cel mai de pret lucru.

Eu cred ca aceasta iubire de care vorbesti este pana in punctul de a-ti fi afectata mantuirea! Adica frati, frati dar asta nu inseamna ca pot rosti Crezul cu Filioqve numai pentru ca trebuie sa ne iubim... Sa stii ca eu am o prietena foarte buna catolica si nu o vad cu coarne dar nici nu ma bucur ca e catolica, pentru ca mergand la cununia ei am ramas foarte dezamagita de randuiala cununiei care practic nu exista... Uscaturi sunt si intr-o parte si in alta! A tolera anumite practici in ideia fratiei, nu stiu am rezerve! Fiecare cu credinta lui, dar citind mult despre schisma, mi-au ramas papii ca fiind aprigi doritori sa conduca rasaritul, sa o catolicizeze... si exmple in istorie sunt destule...si cred ca dorinta lor inca exista! Logic ca cei care sunt astazi nu au fost atunci, si totusi ca frati in Domnul ii accept si ii iubesc pentru ca la Dumnezeu e judecata!

tigerAvalo9 06.04.2010 21:19:54

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 231795)
Eu cred ca aceasta iubire de care vorbesti este pana in punctul de a-ti fi afectata mantuirea! Adica frati, frati dar asta nu inseamna ca pot rosti Crezul cu Filioqve numai pentru ca trebuie sa ne iubim... Sa stii ca eu am o prietena foarte buna catolica si nu o vad cu coarne dar nici nu ma bucur ca e catolica, pentru ca mergand la cununia ei am ramas foarte dezamagita de randuiala cununiei care practic nu exista... Uscaturi sunt si intr-o parte si in alta! A tolera anumite practici in ideia fratiei, nu stiu am rezerve! Fiecare cu credinta lui, dar citind mult despre schisma, mi-au ramas papii ca fiind aprigi doritori sa conduca rasaritul, sa o catolicizeze... si exmple in istorie sunt destule...si cred ca dorinta lor inca exista! Logic ca cei care sunt astazi nu au fost atunci, si totusi ca frati in Domnul ii accept si ii iubesc pentru ca la Dumnezeu e judecata!

Tu crezi ca pentru adaosul Filioqve catolicii nu se vor mantui?Tu crezi ca pentru ca Papa este liderul Bisericii Catolice si crede in extraterestri nu se va mantui?Tu crezi ca daca isi fac crucea altfel nu se vor mantui?E absurd.Papalitatea nu mai vrea de mult timp sa conduca ortodoxia,suntem in sec 21 iar mesajul Urbi et orbi si rugaciunile care le fac pentru noi sunt mai mult decat binevoitoare si cu un mesaj clar:iubirea,fratia.Noi facem rugaciuni pentru catolici?Sau ii atacam?

Mihnea Dragomir 06.04.2010 21:41:23

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 231859)
Tu crezi ca pentru ca Papa este liderul Bisericii Catolice si crede in extraterestri nu se va mantui?

Dar papa nu crede în extratereștri. E o aiureală.

Citat:

Papalitatea nu mai vrea de mult timp sa conduca ortodoxia,suntem in sec 21
Papalitatea nu a dorit niciodată să conducă ortodoxia, luternaismul sau penticostalismul. Din poruncă divină, papa a condus, conduce și va conduce în orice secol Biserica Catolică, până în Ziua Domnului, când, Cristos domnind în mod vizibil, misiunea sa pe pământ se va fi încheiat.

Ioana-Andreea 06.04.2010 21:42:02

Citat:

Tu crezi ca pentru adaosul Filioqve catolicii nu se vor mantui?Tu crezi ca pentru ca Papa este liderul Bisericii Catolice si crede in extraterestri nu se va mantui?Tu crezi ca daca isi fac crucea altfel nu se vor mantui?E absurd.Papalitatea nu mai vrea de mult timp sa conduca ortodoxia,suntem in sec 21 iar mesajul Urbi et orbi si rugaciunile care le fac pentru noi sunt mai mult decat binevoitoare si cu un mesaj clar:iubirea,fratia.Noi facem rugaciuni pentru catolici?Sau ii atacam?

Pai daca tu crezi ca un om se mantuieste doar pentru ca respecta poruncile,de ce Sfintii Parinti au facut atatea sinoade si au dat anateme?Catolicii nu gandesc ca tine.Ei stiu ca Biserica e doar una,cu diferenta ca ei spun ca noi suntem schismatici.

Ioana-Andreea 06.04.2010 21:43:35

Eu nu am vazut,pe forum,certuri intre ortodocsi si catolici,ci intre ortodocsi si protestanti:39:

tigerAvalo9 06.04.2010 22:38:33

Au fost certuri,contraziceri,rautate intre ortodocsi si catolici in trecut,daca cauti in arhiva gasesti.Gasesc mereu foarte multe mesaje de genul:Haide la ortodoxie ca BC e eretica,satanica,religie gresita sau cand se pun intrebari de genul :pot sa ma casatoresc cu un catolic?sar oamenii si incep:adu-l neaparat la ortodoxie,cat de mult gresesti daca faci asta,convinge-l neaparat,explica-i ca nu-i buna religia etc .Sunt atatea rautati ,atatea conflicte peste tot intre ortodocsi si catolici.Unii nu pot concepe sa fii casatorit cu un catolic sau sa te duci la o slujba catolica.Si multe altele.Am vazut recent un om care intreba ce sa faca cu o cruciulita catolica,multe raspunsuri au fost de genul sa o daruiasca la catolici,sau ca nu e buna,unii au venit cu mesaje absurde ca ar fi necurata,unii erau atat de convinsi incat spuneau ca ortodoxia e dreapta credinta si spuneau sa arunce cruciulita.Absurbidate.Exagerare.Am dat niste exemple care mi-au venit in minte.Au si catolicii Sfinti Parinti,calugari de seama,invataturi.Crestinismul inseamna iubire nu atac,contraziceri si rautate.

ovidiu-s 06.04.2010 23:23:51

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9
Pana unde acest razboi catolici vs ortodocsi?Pana unde ura,rautatea si contrazicerile?Uitam oare ca suntem Biserici surori,uitam oare ca folosim icoane amandoua religiile?Uitam ca cinstim Sfintii minunati ai lui Dumnezeu?Uitam ca aproape aceleasi Taine le folosim amandoua Biserici,uitam oare dragostea lui Hristos,toleranta,iertarea,iubirea?Uitam oare inceputul si istoria Bisericii?Uitam oare Biserica Crestina care a existat odata?Uitam oare dragostea catolicilor si respectul catolicilor fata de noi?De ce ne contrazicem in tot,de ce credem ca ei sunt pacatosi,urati si mai stiu eu cum(lucru absurd),de ce credem ca numai noi ne mantuim si detinem adevarul absolut?Cum poti sa spui ca un catolic se duce in iad?Cum poti sa spui ca urasti un catolic si sa-l ataci si sa-i ataci traditia?Suntem crestini,credinciosi sau laici cu interese politice?

Uităm oare că Biserica Ortodoxă cinstește mii de sfinți care s-au afirmat în primul rând ca păstrători ai Ortodoxiei în lupta cu eresurile promovate de catolici?
Haideți să ștergem pomenirea lor!
Uităm oare faptul că la următoarele puncte dogmatice, nu s-a ajuns încă la un adevăr comun, adică la Adevăr?
1. Filoque
2. Purgatoriul
3. Imaculata concepțiune
4. Folosirea statuilor
5. Infailibilitatea papală
6. Primatul papal
7.Celibatul preoților
8. Viaticum
9. Excluderea mirenilor de la împărtășirea din potir
10. Împărtășirea cu azimi
11. Absența rugăciunii de sfințire a darurilor

Mai sunt și altele mai "minore".
E frumos să credem că se vor mântui toți, inclusiv aceia care stăruiesc în rătăcirile lor, însă judecata lui Dumnezeu este dreaptă și nu ține de ceea ce credem noi că e bine sau nu.

Ioan 5.30 "precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut la voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis. "

Așadar nu ține de noi mântuirea catolicilor, fie că ne place sau nu lucrul acesta. Dacă o Biserică a fost considerată eretică până acum, de acum înainte va fi considerată dreaptă?

flying 06.04.2010 23:31:24

cititi istoria si vedeti ce biserica s-a departat de Biserica Primara . Catolicismul e ,din pacate aproape mort spiritual, a fost invins de societatea secularizata ;Biserica Catolica e prea lumeasca ,s-a implicat in cele lumesti prea mult si nu se mai poate intoarce la mistic. Catolicismul e prea trufas sa recunoasca greselile pe care le-a facut si nu cred ca are umilinta intoarcerii la matca adevarata care este Ortodoxia.

vedeti videoclipul si lamuriti-va (parintele Arsenie Papacioc ):

http://www.youtube.com/watch?v=7o7UGLTauHI

nothing more to say!

hmiron 07.04.2010 08:25:48

Pai cum sa poata fi intelegere intre cele doua biserici cand mirenii amandurora sunt derutati?

Ba catolicii sunt eretici, ba nu sunt. Ba diferentele de doctrina sunt ireconciliabil de mari, ba sunt biserici surori. Ba apropierea bisericilor una de alta e un lucru bun, ba e ecumenism. Papa ba e antihrist, ba e un fel de patriarh. Hotarati-va, fratilor.

gabriela8 07.04.2010 11:15:22

Citat:

Parerea mea ca dorinta suprematiei papale a existat mereu si va exista... "lupul isi schimba parul dar naravul BA!"

Dar nu are rost sa ne contrazicem, ai fost tu si ai discutat cu papa de ti-a zis ca nu vrea sa fie sef suprem?! Eu nu l-am intrebat:71: dar cum am spus parerea mea! Si referitor la rugaciuni dragule Sfintii Parinti avertizeaza sa nu ne rugam cu cei de alte credinte!

tigerAvalo9 07.04.2010 21:15:58

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 232035)
Parerea mea ca dorinta suprematiei papale a existat mereu si va exista... "lupul isi schimba parul dar naravul BA!"

Dar nu are rost sa ne contrazicem, ai fost tu si ai discutat cu papa de ti-a zis ca nu vrea sa fie sef suprem?! Eu nu l-am intrebat:71: dar cum am spus parerea mea! Si referitor la rugaciuni dragule Sfintii Parinti avertizeaza sa nu ne rugam cu cei de alte credinte!

De ce?E mai important ce zice Sf.Parinti(eu apreciez pe Sf.Parinti dar cu privire la rugaciunea catre altii de alta religie nu sunt de acord) decat ce spune Mantuitorul,decat ce ne indeamna El,decat ce simtim noi?Si mai ales ca Biserica Catolica nu e secta si are foarte multe elemente asemanatoare cu noi.Si mai cred totodata ca noi trebuia sa fim UNA SI ACEEASI,ca nu trebuia sa ne destramam si in 2 categorii.
Nu imi plac deloc aceste idei cum ca daca Sf.Parinte x a zis sa ne aruncam in mare,noi trebuie sa ne aruncam in mare.(am dat un exemplu)si asta nu inseamna ca nu ii apreciez pe Sf.Parintri,repet,am o mare pretuire pentru ei si pentru ceea ce au facut.

tigerAvalo9 11.04.2010 17:37:35

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 232006)
Pai cum sa poata fi intelegere intre cele doua biserici cand mirenii amandurora sunt derutati?

Ba catolicii sunt eretici, ba nu sunt. Ba diferentele de doctrina sunt ireconciliabil de mari, ba sunt biserici surori. Ba apropierea bisericilor una de alta e un lucru bun, ba e ecumenism. Papa ba e antihrist, ba e un fel de patriarh. Hotarati-va, fratilor.

Am ajuns sa ne credem ''cei mai drepti,cei mai puternici,cei mai adevarati'' dar defapt ne aratam mandria,fala,ura fata de ceilalti si necunoasterea si sa nu uitam de lipsa intelepciunii.

laraG 11.04.2010 18:35:08

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 233517)
Am ajuns sa ne credem ''cei mai drepti,cei mai puternici,cei mai adevarati'' dar defapt ne aratam mandria,fala,ura fata de ceilalti si necunoasterea si sa nu uitam de lipsa intelepciunii.

Eu cred ca BOR da dovada de multa INTELEPCIUNE.Sa ascultam de ierarhii Bisericii noastre si va fi bine.Eu nu cred ca cei care au pierit in accidentul aviatic de ieri, ortodocsi, catolici, evanghelisti nu au parte de mantuire.Sa reflectam cu luare aminte la toate cate ni se intampla zi de zi.Doamne ajuta !

mishi55 11.04.2010 22:05:32

Sa fim cu luare-aminte!

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 232291)
De ce?E mai important ce zice Sf.Parinti(eu apreciez pe Sf.Parinti dar cu privire la rugaciunea catre altii de alta religie nu sunt de acord) decat ce spune Mantuitorul,decat ce ne indeamna El,decat ce simtim noi?Si mai ales ca Biserica Catolica nu e secta si are foarte multe elemente asemanatoare cu noi.Si mai cred totodata ca noi trebuia sa fim UNA SI ACEEASI,ca nu trebuia sa ne destramam si in 2 categorii.
Nu imi plac deloc aceste idei cum ca daca Sf.Parinte x a zis sa ne aruncam in mare,noi trebuie sa ne aruncam in mare.(am dat un exemplu)si asta nu inseamna ca nu ii apreciez pe Sf.Parintri,repet,am o mare pretuire pentru ei si pentru ceea ce au facut.

1) Biserica catolica nu e secta, dar este eretica - pentru ca s-a desprins de biserica apostolica.

2) A avea elemente asemanatoare e una si a fi una e cu totul altceva. Ei au schimbat Crezul (marturisirea de credinta) si au adus lucruri inacceptabile. Ei L-au inlocuit pana si pe Domnul nostru Iisus Hristos cu un om.

3) Daca Sf. Parinte X zice sa ne aruncam in mare... pai, daca este sfant parinte si zice asa, atunci, da! Bine este pentru noi sa facem ce zice! Pentru ca, daca este sfant parinte si zice asta, inseamna ca are un motiv temeinic - altfel nu ne-ar zice!!!

4) Daca cu adevarat i-ai aprecia pe sfintii parinti, s-ar vedea. Si sa stii ca daca deschizi Biblia sau Sfanta Traditie (Sfanta Traditie = scrierile, invataturile sfintilor parinti), nu spui: Asta imi place, o accept, asta nu-mi place, nu pot s-o accept. Ca nu te uiti in reviste de moda, papusa! Aici nu merge asa, dupa cum ti se nazare. Nu au ajuns Sfintii Parinti sa fie "acceptati" sau "neacceptati" de tot cel ce deschide ochii pe lume. E problema ta ce parere ai... dar sa nu crezi cumva ca stai bine in parerea aceea!

5) Daca tii la mantuire, daca vrei sa nu te pierzi, fii cu luare aminte!

tigerAvalo9 11.04.2010 22:17:30

Esti intr-o mare eroare si nu imi place deloc aerul asta de atotstiutor si de superior.

Doar pentru ca cer sa fim mai intelegatori si iubitori sa nu ne mai atacam unii pe altii nu o sa ma mantuiesc?Eu nu cred asta nici in ruptul capului.Nu este logic.Hristos ne-a zis sa ne iubim nu sa ne uram.
Nu uita,Sfintii Parinti nu sunt Dumnezeu totusi.
Eu cred ca tu esti unul dintre acei oameni care gandesc cam asa:e catolic,o sa arda in iad ,nu o sa se mantuiasca!musulman?Valeu,nu conteaza ce fapte a facut,chiar daca a facut bune,o sa arda in iad pentru ca e musulman.
Idee absurda,ilogica si banala.
Si chiar as vrea sa te vad prin absurd vorbim cand un Sf Parinte iti zice sa te arunci in Dunare tu te arunci.
Ne place sa spunem ca suntem cei mai drepti,corecti,cinstiti dar nu ne gandim ca numai Hristos are dreptul sa zica asa ceva,numai Mantuitorul va judeca si va decide care sunt cei mai drepti si care se mantuiesc nu oamenii,Sfintii sau preotii.
Si ''papusa'' mi se mare un cuvant deplasat,mai ales ca sunt de gen masculin si ca esti pe un forum crestin ortodox nevorbind cu vreun cunoscut.

mishi55 11.04.2010 22:40:36

Ajuta-ne, Doamne!

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 233609)
Esti intr-o mare eroare si nu imi place deloc aerul asta de atotstiutor si de superior.

Doar pentru ca cer sa fim mai intelegatori si iubitori sa nu ne mai atacam unii pe altii nu o sa ma mantuiesc?Eu nu cred asta nici in ruptul capului.Nu este logic.Hristos ne-a zis sa ne iubim nu sa ne uram.
Nu uita,Sfintii Parinti nu sunt Dumnezeu totusi.
Eu cred ca tu esti unul dintre acei oameni care gandesc cam asa:e catolic,o sa arda in iad ,nu o sa se mantuiasca!musulman?Valeu,nu conteaza ce fapte a facut,chiar daca a facut bune,o sa arda in iad pentru ca e musulman.
Idee absurda,ilogica si banala.
Si chiar as vrea sa te vad prin absurd vorbim cand un Sf Parinte iti zice sa te arunci in Dunare tu te arunci.
Ne place sa spunem ca suntem cei mai drepti,corecti,cinstiti dar nu ne gandim ca numai Hristos are dreptul sa zica asa ceva,numai Mantuitorul va judeca si va decide care sunt cei mai drepti si care se mantuiesc nu oamenii,Sfintii sau preotii.
Si ''papusa'' mi se mare un cuvant deplasat,mai ales ca sunt de gen masculin si ca esti pe un forum crestin ortodox nevorbind cu vreun cunoscut.

Daca as fi spus despre mine ca sunt cel mai bun crestin, da, as intelege reactia! Dar nu despre mine spun. Apelativul care te-a deranjat nu se referea la sex, ci la o atitudine - mai fara greutate, mai de suprafata, adica mai superficiala. Nu era o referire la sex. Dar, ma rog, fiecare cat poate.
Apoi, intr-adevar, nu stabilesc nici eu nici tu cine se mantuieste. Dar, mai citeste.
Intreaba daca vrei si vezi pe ce se bizuie credinta noastra si vei afla ca pe Sfanta Scriptura si pe Sfanta Traditie - pe care nu o stabilesc eu sau tu sau altii ca noi, ci au stabilit-o Sfinte Sinoade Ecumenice, de-a lungul timpului. Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie sunt cele de capatai - iar noi nu putem face selectie ce anume acceptam si ce anume dam deoparte, ca nu mai e shic, nu mai e trendy sau mai stiu eu cum!
In alta ordine de idei, ai idee cati crestini ortodocsi si-au dat viata (la propriu) pentru a nu ne amesteca cu catolicii, care sunt eretici? Sau crezi ca Stefan cel Mare, Brancoveanu, Mihai Viteazul si altii ca ei, au aparat Ortodoxia contra musulmanilor doar asa, ca sa se afle in treaba? Crezi ca daca ne-am fi putut mantui ca si musulmani, mai era nevoie de atata varsare de sange? Sau te consideri cumva mataluta mai bun crestin decat au fost acei domnitori si mai bun crestin si mai milostiv si mai bine vazator decat cei care si-au dat viata lor pentru Sfanta noastra Ortodoxie?
Dar, hai sa ne aflam in treaba! Hai sa vine neica cucu sa-i mantuiasca pe musulmani, ca el e mai milostiv decat sfintii parinti si decat toti! Ce stia bietul sfantul Nicolae sau bietul Marcu al Efesului? Niste amarati, nu? pe langa muntele de intelepciune si de bunatate si de inima larga, care vrea sa-i mantuie el pe toti, aici, pe forum...

podolski_2 11.04.2010 22:47:44

Sfantul Arsenie Boca picteaza in Biserica din Draganescu pe Sfantul Fracis de Assisi langa Sfantul Serafim de Sarov .

Multi se smintesc, dar intelesul este altul.

Nu stiu daca am mai povestit, dar cu riscul sa ma repet, am sa mai povestesc odata , pt ca mie imi place f mult intelesul.

Era o femeie catolica bogata care avea mare evlavie spre Sfantul Fracis de Assisi (Sf. catolic), si se ruga mult ce sa faca sa se mantuiasca. Dupa post si rugaciune, ii apare in vis, Sf. Francis insotit de un batranel si ii zice: ”daca vrei sa te mantuieste, urmeaza-l pe Parintele acesta”.
Dupa ce se trezeste , descopera dupa ceva timp , recunoscandu-l in iconita muncitorilor ei, pe batranelul acela, iar el era Sfantul Serafim de Sarov. Femeia a trecut la ortodoxie in momentul acela si a slavit pe Dumnezeu.

Vedeti cum Sf. Assisi a marturisit Ortodoxia, caci dupa moarte s-a facut marturisitor al Ortodoxiei, si Bisericii lui Hristos, marturisitor al Adevarului.

De altfel, in picturile Sfantului Arsenie Boca sunt atatea mesaje ascunse, incat te minunezi cand afli, dar pt o minte pusa doar pe judecat , o sminteste.
Tot Parintele zicea ca ecumenismul este panerezia secolului nostru in care multi se vor pierde.

Aveti un Izvor de Apa Vie, Biserica lui Hristos, Ortodoxia, luati si beti din ea, pana va veti astampara setea de Dumnezeu. Iar de restul , poarta de grija Dumnezeu. Iar tainele Lui, nu vom putea noi a le cuprinde si a le stii.

mishi55 12.04.2010 10:15:28

Frumoasa istorisire!

Citat:

În prealabil postat de podolski_2 (Post 233630)
Sfantul Arsenie Boca picteaza in Biserica din Draganescu pe Sfantul Fracis de Assisi langa Sfantul Serafim de Sarov .

Nu stiu daca am mai povestit, dar cu riscul sa ma repet, am sa mai povestesc odata , pt ca mie imi place f mult intelesul.

Era o femeie catolica bogata care avea mare evlavie spre Sfantul Fracis de Assisi (Sf. catolic), si se ruga mult ce sa faca sa se mantuiasca. Dupa post si rugaciune, ii apare in vis, Sf. Francis insotit de un batranel si ii zice: ”daca vrei sa te mantuieste, urmeaza-l pe Parintele acesta”.
Dupa ce se trezeste , descopera dupa ceva timp , recunoscandu-l in iconita muncitorilor ei, pe batranelul acela, iar el era Sfantul Serafim de Sarov. Femeia a trecut la ortodoxie in momentul acela si a slavit pe Dumnezeu.

Vedeti cum Sf. Assisi a marturisit Ortodoxia, caci dupa moarte s-a facut marturisitor al Ortodoxiei, si Bisericii lui Hristos, marturisitor al Adevarului.

De altfel, in picturile Sfantului Arsenie Boca sunt atatea mesaje ascunse, incat te minunezi cand afli, dar pt o minte pusa doar pe judecat , o sminteste.
Tot Parintele zicea ca ecumenismul este panerezia secolului nostru in care multi se vor pierde.

Aveti un Izvor de Apa Vie, Biserica lui Hristos, Ortodoxia, luati si beti din ea, pana va veti astampara setea de Dumnezeu. Iar de restul , poarta de grija Dumnezeu. Iar tainele Lui, nu vom putea noi a le cuprinde si a le stii.

Frumoasa istorisirea, nu o stiam! Ma bucur sa mai aflu cate ceva. Intr-adevar, auzisem discutii legate despre prezenta unui sfant catolic, pictat de parintele Arsenie, dar nu stiam explicatia. Acum, ca sa zic asa, m-am impacat! Este intr-adevar minunat!
Si ma bucur si pentru frumusetea postarii in intregime.
Intr-adevar, intreaga pictura a parintelui Arsenie este plina de intelesuri, de simboluri - pentru ca tot ce ne-a lasat este insuflat de Duhul Sfant. Din pacate, unii isi astupa urechile cu incrancenare.
Multumesc pentru bucuria pe care mi-ai daruit-o si mie (si in mod sigur si altora)!

hmiron 12.04.2010 10:54:35

Citat:

În prealabil postat de mishi55 (Post 233599)
1) Biserica catolica nu e secta, dar este eretica - pentru ca s-a desprins de biserica apostolica.

Asa au zis si catolicii despre ortodocsi, depinde din care perspectiva privesti. Fiecare are argumentele sale, menite nu ca sa convinga pe ceilalti, ci ca sa fie folosite in interiorul fiecarei biserici ca motiv pentru schisma care sa fie invocat in fata credinciosilor. Dar n-au fost ridicate anatemele pe care catolicii si ortodocsii si le-au aruncat unii asupra altora? Ce inseamna acest lucru, concret?

mishi55 12.04.2010 11:14:24

Citat:

În prealabil postat de hmiron (Post 233828)
Asa au zis si catolicii despre ortodocsi, depinde din care perspectiva privesti. Fiecare are argumentele sale, menite nu ca sa convinga pe ceilalti, ci ca sa fie folosite in interiorul fiecarei biserici ca motiv pentru schisma care sa fie invocat in fata credinciosilor. Dar n-au fost ridicate anatemele pe care catolicii si ortodocsii si le-au aruncat unii asupra altora? Ce inseamna acest lucru, concret?

Nu uita ca aceia care s-au desprins de biserica apostolica au fost catolicii. Ei au schimbat crezul si au introdus schimbari importante. Deci, atata timp cat ei s-au desprins, si au venit cu innoiri si inflorituri, iar ortodocsii au ramas in invatatura apostolilor, ce crezi? Mai e valabil "depinde din ce perspectiva privesti"? Nu poti privi decat din perspectiva Mantuitorului. De ce vin ei sa aduca infailibilitatea papei, de ce imaculata conceptie, de ce filioque, de ce impartasirea cu azima - nu paine, de ce purgatoriul, de ce vanzarea "indulgentelor" (adica iertarea, mantuirea lasata de Domnul nostru, au ajuns ei sa o vanda?) de ce schimba ei invatatura apostolilor? Sunt lucruri care nu sunt deloc conforme cu ce ne-au lasat sfintii apostoli. Iar catolicii raman in acestea si, mai mult, vor sa ne traga si pe noi acolo! Chiar ti se par toate acestea lucruri de nimic?
Nu e vorba de ura, nu e vorba de "care pe care"! Dar nu trebuie sa lasam sa ne fie batjocorita credinta noastra, pentru care sfinti martiri si-au dat viata! Nu au murit ei, ca noi sa ne gasim "mai iubitori, mai blanzi, cu inima mai larga, mai crestini"... si sa admitem ca suntem frati cu ereticii. Sfintii parinti au spus clar: Nu exista biserici surori! Iar biserica noastra ortodoxa este, asa cum spunem si cand rostim Crezul: "UNA sfanta soborniceasca si apostoleasca" - nu doua, nu trei, nu surori sau verisoare!

tigerAvalo9 12.04.2010 22:17:41

Citat:

În prealabil postat de podolski_2 (Post 233630)

Intr-adevar e frumoasa a zice ca noi ortodocsii ne vom mantui ca suntem cei mai drepti,corecti si cinstiti si ca romano-catolicii sunt necinstiti si nu se vor mantui e un lucru grav si absurd si foarte penibil pentru sec 21.

ciprian22 12.04.2010 23:36:16

Tatal meu este catolic.Eu sunt ortodox pentru motivul ca preotul catolic nu a vrut sa ma boteze daca nu sunt si nasii catolici.Am fost crescut mult timp de bunica in frica de Dumnezeu si respect pentru biserica noastra ortodocsa, lucru care mi-a ramas in suflet si astazi dupa atatzia ani.Tatal meu este in continuare catolic..dar merge si la slujba ortodocsa.Clar nu se poate spune despre el ca este un eretic.Cei din satul din care provine(undeva langa Iasi) merg la biserica si nu cred ca vad lucrurile atat de adanc si din punct de vedere dogmatic cum la vad unele persoane de aici si clar se inchina la acelasi Dumnezeu ca si noi.Este traditia lor.N u cred ca este cazul sa dam cu pietre.Si asi avea multe de spus mai ales despre organizarea lor si despre cum ajuta biserica lor societatea..Dar mai mult ca sigur ami vor sari "in cap" catzi-va frati radical de pe aici.asa ca tac.Ori cum subiectul este foarte larg.

tigerAvalo9 12.04.2010 23:39:05

Citat:

În prealabil postat de ciprian22 (Post 234225)
Tatal meu este catolic.Eu sunt ortodox pentru motivul ca preotul catolic nu a vrut sa ma boteze daca nu sunt si nasii catolici.Am fost crescut mult timp de bunica in frica de Dumnezeu si respect pentru biserica noastra ortodocsa, lucru care mi-a ramas in suflet si astazi dupa atatzia ani.Tatal meu este in continuare catolic..dar merge si la slujba ortodocsa.Clar nu se poate spune despre el ca este un eretic.Cei din satul din care provine(undeva langa Iasi) merg la biserica si nu cred ca vad lucrurile atat de adanc si din punct de vedere dogmatic cum la vad unele persoane de aici si clar se inchina la acelasi Dumnezeu ca si noi.Este traditia lor.N u cred ca este cazul sa dam cu pietre.Si asi avea multe de spus mai ales despre organizarea lor si despre cum ajuta biserica lor societatea..Dar mai mult ca sigur ami vor sari "in cap" catzi-va frati radical de pe aici.asa ca tac.Ori cum subiectul este foarte larg.

Felicitari pentru mesaj.Desigur ca unii poate cred ca tatal tau e eretic,ca nu face bine ,ca nu ai dreptate,ca romano-catolicii gresesc,uita defapt iubirea,eu nu zic ca nu avem diferente,dar sunt foarte mici.Toti uitam ce ne-a spus Hristos,in loc sa fim frati scriem mesaje absurde gen catolicii sunt eretici si nu se vor mantui si alte absurbitati.Pacat de gandirea aceasta...

iustin10 13.04.2010 00:17:15

Pana cand se vor mai confunda dogmele cu oamenii?
Respingem cu hotarare dogma catolica,dar iubim pe catolici ca si pe ortodocsi.
De ce atat confuzie? Si unde mai e ura?

mishi55 13.04.2010 14:49:16

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 234226)
Felicitari pentru mesaj.Desigur ca unii poate cred ca tatal tau e eretic,ca nu face bine ,ca nu ai dreptate,ca romano-catolicii gresesc,uita defapt iubirea,eu nu zic ca nu avem diferente,dar sunt foarte mici.Toti uitam ce ne-a spus Hristos,in loc sa fim frati scriem mesaje absurde gen catolicii sunt eretici si nu se vor mantui si alte absurbitati.Pacat de gandirea aceasta...

Vai, tigerAvalo9... ce bine ar fi să ne putem mântui din marea ta bunătate... nici măcar Domnul nostru Iisus Hristos nu are asemenea mărinimie! Ești mai presus de închipuire!

Vorbind serios, vă întreb ceea ce v-am mai întrebat o dată: chiar credeți că, dacă se putea așa, mai era nevoie ca martirii să moară, să-și dea sângele? De ce au apărat Ortodoxia marii și sfinții părinți? ca să nesocotim noi acum sfânta lor învățătură, și să ne credem noi mai mari la suflet și mai înțelepți? chiar vă credeți mai presus de învățăturile acelora, dragilor? Mi se pare așa un non-sens discuția asta!
Voi chiar credeți că învățătura Sfinților Părinți este perisabilă sau negociabilă? Chiar credeți că e ceva care se poate demoda? păi toată învățătura pe care ne-au lăsat-o aceia este insuflată de Duhul Sfânt. Oare nu știa Dumnezeu ce va fi peste o mie sau două de ani? Oare trebuie să facem paradă de bunătate și așa o mare iubire? Asta nu e iubire, e înșelare! Da, de acord: să-i iubim pe catolici, dar nu erezia lor! Să-i iubim și să ne rugăm pentru ei, dar să nu primim nimic din ceea ce au anatemizat Sfinții Părinți și Sfintele Sinoade ecumenice. Spui că diferențele dintre noi "nu sunt așa de mari"...
Surioară, roagă-l pe sfîntul Nectarie, la care - din câte știu - ai evlavie, roagă-l să te ajute să înțelegi. Nu e vorba nici de simpatii, nici de antipatii personale. Nu e vorba de cum ni se pare nouă. Nu sunt lucruri pe care le stabilim noi, prin vot democratic... Pot să te aprobe mulți, pe forum - dacă Sfinții Părinți nu te aprobă, degeaba toată forfota și zarva...

iustin10 13.04.2010 21:26:53

Eu cred ca e mult mai important sa iubim pe aproapele decat sa aparam Ortodoxia.
Sunt 2 activitati la fel de respectabile .Vor intra in ceruri si cei care au iubit din inima pe aproapele,dar si cei care in ceasuri grele au aparat invatatura mostenita de la Duhul Sfant.
Dar ,iarasi confuzie !
Cine suntem noi sa aparam Orotodoxia si de cine sa o aparam? Sa ii aparam dogmele?Dar cine i le mai pune azi in pericol? Si avem noi suficienta eruditie pentru a putea apara aceste dogme? E o mare ispita aceasta de a vorbi urat si dispretuitor cu aproapele de dragul Ortodoxiei ! Mi-as dori sa cunosc asa de bine ortodoxia incat sa o apar de catolici de protestanti,de atei si de toata lumea. Atunci ,da,as putea recurge si la palme,daca as fi sfant. Dar sunt un biet pacatos ,si Dumnezeu nu ma va judeca dupa cate contre am pus celor care au vorbit impotriva ortodoxiei,ci dupa cat de mult am iubit pe aproapele.
Si daca am stiut sa iubesc pe aproapele meu,atunci voi sti si sa ii transmit ceva din duhul ortodoxiei,si fara atata ura si contrazicere,ci in dragoaste si in rodire.
Din toate acestea as vrea sa se retina urmatorul lucru: aparati ortodoxia ,dar nu mai jigniti pe aproapele ! Se poate face aceasta si cu bunavointa si blandete . Judecati dogma straina,dar iubiti pe aproapele aderent al acelei dogme,ca pe Dumnezeu insusi

tigerAvalo9 13.04.2010 21:49:39

Mai Mishi mai,ce faci tu este exagerare.Deci tu zici sa nu ne numi frati cu ''ereticii de catolici''?Nu atunci ce sa le facem?sa ii uram ,sa ii atacam,sa nu ii respectam,sa ne luam de ideile lor cand pana si noi avem atatea gauri in ortodoxia asta si la organizare si la ritualuri etc.deci nu stiu daca mai crede cineva ca ortodoxia nu are defecte si greseli in organizare,ritualuri si intepretari ale Sfintilor Parinti care altii s-ar arunca in cap daca le-ar zice un Sfant Parinte sa se arunce,asa,fara motiv.Nu uita ca toti se cred cei mai adevarati,cei mai drept,pana si sectele acestea periculoase,pana si musulmanii si budistii.Si noi ne consideram asa.Deci multi si chiar noi ortodocsii am putea interpreta ca ne credem cei mai corecti si cei mai drepti facand acelasi lucru ca si celelalte religii.DOAR IISUS HRISTOS DUMNEZEU ARE DREPTUL SA SPUNA CINE E CORECT,DREPT,CURAT SI CINSTIT NU NOI OAMENII NISTE FAPTURI CU DEFECTE(PACATE)
Acum te intreb inca ceva,tu crezi ca mantuirea e doar pentru ortodocsi?

mishi55 14.04.2010 09:22:05

Despre inselare

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 234677)
Mai Mishi mai,ce faci tu este exagerare.Deci tu zici sa nu ne numi frati cu ''ereticii de catolici''?Nu atunci ce sa le facem?sa ii uram ,sa ii atacam,sa nu ii respectam,sa ne luam de ideile lor cand pana si noi avem atatea gauri in ortodoxia asta si la organizare si la ritualuri etc.deci nu stiu daca mai crede cineva ca ortodoxia nu are defecte si greseli in organizare,ritualuri si intepretari ale Sfintilor Parinti care altii s-ar arunca in cap daca le-ar zice un Sfant Parinte sa se arunce,asa,fara motiv.Nu uita ca toti se cred cei mai adevarati,cei mai drept,pana si sectele acestea periculoase,pana si musulmanii si budistii.Si noi ne consideram asa.Deci multi si chiar noi ortodocsii am putea interpreta ca ne credem cei mai corecti si cei mai drepti facand acelasi lucru ca si celelalte religii.DOAR IISUS HRISTOS DUMNEZEU ARE DREPTUL SA SPUNA CINE E CORECT,DREPT,CURAT SI CINSTIT NU NOI OAMENII NISTE FAPTURI CU DEFECTE(PACATE)
Acum te intreb inca ceva,tu crezi ca mantuirea e doar pentru ortodocsi?

Daca ai sa citesti mai atenta ultima mea postare, ai sa vezi ca nu am indemnat nicicum la ura. Dar cred ca nimeni nu vrea, aici, decat sa arate ce bun, ce iertator, ce iubitor este el fata de cei care indraznesc sa stea in Ortodoxie.

Chiar asa, Iustin10, ce o fi Ortodoxia aia ca sa ne punem noi pentru ea, nu? Lasa, mai bine sa se faca fiecare frate cu fiecare, ca la marea ciorba finala, la cazan, ce va mai conta, nu? Oricum, toata lumea vrea sa mearga in pas de defilare spre Noua Ordine Mondiala, cu surle si trambite.
Si inca ceva: cine suntem noi sa... Atentie, atentie, ca smerenia e una si falsa smerenie e doar mandrie! Cine sunt eu sa apar Ortodoxia? Pai, cine sa fiu, decat un suflet pacatos, dar care se agata de Ortodoxie ca sa nu se piarda.

Se stie ca acela care mai indrazneste sa apere Ortodoxia si Sfanta Traditie, va fi nebun in ochii celorlalti. Cine va pastra credinta va fi acuzat de fundamentalism, de talibanism, de exagerari, de fanatism, de ura fata de ceilalti...
E firesc. Pentru ca toti vor sa se incoloneze frumos, frumos, in marsul triumfal pentru intampinarea lui antihrist. Acela va fi "bun", pe acela il vor iubi oamenii, pentru ca acela le va da oamenilor ceea ce doresc: ce atatea dogme, nu? Pe acela il vor primi toti cu bratele deschise, mergand pe calea cea larga. E firesc ca acela sa vrea daramarea adevaratei credinte, a traditiei, ca atunci cand omul nu va mai sti de unde vine, cine este, va putea fi foarte usor manevrat. Si nu va fi nevoie ca antihristul sa sileasca oamenii la apostazie, ca se vor arunca singuri cu capul inainte, deja se arunca.
Calea cea stramta pare tuturor o nebunie. Numai ca a fi nebun pentru Hristos e cea mai mare cinste.

@Iustin10. Sa stii ca nu trebuie sa fii erudit pentru a apara Ortodoxia. Au aparat-o si calugari si tarani, nestiutori de carte, si oameni simpli - dar care isi iubeau credinta! Nu trebuie sa fii erudit ca sa poti fi crestin. Domnul Si-a ales ucenicii nu dintre farisei si carturari, ci dintre pescari analfabeti: nu dintre oamenii templului, ci dintre vamesi. Iar primul mantuit a fost talharul de pe cruce. Eu nu vreau sa marturisesc aici vreo stiinta sau eruditie, ci vreau doar sa-mi marturisesc credinta. Si se vede ca asta deranjeaza foarte tare. Despre mine puteti sa ziceti orice, sa ma acuzati de rautate, egoism, mandrie, lacomie, lipsa de dragoste, si multe, multe altele - si veti avea dreptate. Dar sa nu ziceti ceva de credinta mea, ca atunci NU MAI AVETI DREPTATE! Acolo nu ma mai atacati pe mine! Si aveti grija impotriva Cui vorbiti!

Sa fiti fericiti, sa fiti iubiti, sa aveti ce va doriti!...
Dar ... sa va ajute Domnul sa ajungeti la mantuire. Sa ne ajute Domnul!

Iar in ceea ce priveste ultima ta intrebare, tigerAvalo, e deplasata. Nu conteaza deloc, dar chiar deloc, ce cred eu, in privinta mantuirii altora. Pot sa-ti spun insa un lucru: Sfintii Parinti au raspuns si la aceasta intrebare. Cauta, citeste, si vei gasi singura raspunsul. Si poate de la Sfintii Parinti (cel putin nadajduiesc!) vei primi altfel decat de la mine. Sa-ti ajute Dumnezeu! Si mai zic o data: roaga-te la sfantul Nectarie. Daca te rogi cu credinta, vei primi raspuns pe masura.

Delirul 14.04.2010 10:46:49

Citat:

Nu noi vrem sa facem corp comun cu catolicii ci catolicii cu noi. Ca sa intelegi de ce noi nu putem accepta asa ceva vezi mai multe despre adunarile ecumenice si de ce cam toti parintii ortodocsi cu renume nu prea sunt de acord cu asa ceva. Inca ceva, de unde stii tu care sunt intentiile papei defapt si de rugaciunile care le fac ei pentru noi ?

Daca ai sa te documentezi mai mult ai sa vezi ca modificarile pe care le-au facut catolicii le-au facut fiindca asa au crezut ei de cuviinta, bazandu-se pe logica lor "superioara,"ori Domnul nostru Iisus Hristos spune clar "o iota sau o cirtă de veți schimba din ce am hotarăt Eu, mic se va chema"

mai multe gasesti aicea http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur..._ortodoxia.htm

Delirul 14.04.2010 10:59:46

Inca ceva, doar fiindca nu putem accepta particularitatile credintei lor nu inseamna ca ne uram. Iarasi daca ai sa-ti faci oleaca veacul si pe forumuri in lb engleza unde se discuta subiecte similare dar unde forumistii au o origine mult mai pestrita ai sa vezi ca defapt catolicii se urasc mai mult intre ei decat se urasc ortodocsii cu catolicii. Ce sa mai spun ca tocmai datorita greselilor pe care le-a comis papalitatea de-a lungul istoriei, prin interesele politice, inchizitie sau sprijinul acordat cruciadelor, asa numite razboaie sfinte, printre catolici exista cea mai mare pondere de atei, tocmai fiindca este foarte greu sa iei de buna o biserica, care spune una dar cand vine vorba despre propriile interese face altceva.

iustin10 14.04.2010 21:41:43

Cine vrea sa apere Ortodoxia sa scoata sabia ! Sa porneasca la lupta ! Sa fie sfant !
Dar care e dusmanul ? Catolicul ? Sectarul ?Ateul ?Evreul ? Ortodoxul necredincios? Pacatosii ? Nu,nu ,nu,nu,nu,nu .Cate un nu pentru fiecare din acele categorii de mai sus.
Dusmanul ortodoxiei este ispita ,pacatul ,lenea ,mandria ,'las ca fac maine' ,si ca un corolar la toate ,e expresia : 'iata cat de mult gresesc altii !"
Noi luptam impotriva pacatului nostru,pentru sfintirea si mantuirea noastra .Aceasta e calea ortodoxa care duce spre mantuire .
Noi toti,care nu luptam impotriva pacatelor noastre,suntem 'dusmanii' ortodoxiei,si o lovim mai rau decat sectarii,prin puterea exemplului pe care il dam.
Eu sunt dusmanul cel mai aprig al Ortodoxiei,caci desi i-am vazut roadele in sfinti,ma complac in viata mea pacatoasa .
Ortodoxia e lupta cu sine,nu cu ceilalti.Ultimul sectar se va mantui inaintea mea,pentru ca el macar nu a cunoscut adevarul,dar eu,netrebnicul,care am cunoscut tot adevarul,si am vazut roadele lui in sfinti,cum voi putea scapa de adevarata Judecata?
Ceea ce nu sufar insa nici eu ,este neadevarul,dogma mincinoasa .Dar oamenii de orice fel ,chiar si cei inselati de acele dogme straine adevarului ,ii privesc ca marea sansa ce mi s-a dat , de a iubi pe cei care ar fi putut fi mai buni ca mine. Ce ortodoxi buni ar fi fost unii dintre ei...Dar ei au fost lasati in afara luminii,ca sa fiu hranit eu,mladita uscata !

mishi55 16.04.2010 23:28:00

Din adancul pacatului...

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 235100)
Cine vrea sa apere Ortodoxia sa scoata sabia ! Sa porneasca la lupta ! Sa fie sfant !
Dar care e dusmanul ? Catolicul ? Sectarul ?Ateul ?Evreul ? Ortodoxul necredincios? Pacatosii ? Nu,nu ,nu,nu,nu,nu .Cate un nu pentru fiecare din acele categorii de mai sus.
Dusmanul ortodoxiei este ispita ,pacatul ,lenea ,mandria ,'las ca fac maine' ,si ca un corolar la toate ,e expresia : 'iata cat de mult gresesc altii !"
Noi luptam impotriva pacatului nostru,pentru sfintirea si mantuirea noastra .Aceasta e calea ortodoxa care duce spre mantuire .
Noi toti,care nu luptam impotriva pacatelor noastre,suntem 'dusmanii' ortodoxiei,si o lovim mai rau decat sectarii,prin puterea exemplului pe care il dam.
Eu sunt dusmanul cel mai aprig al Ortodoxiei,caci desi i-am vazut roadele in sfinti,ma complac in viata mea pacatoasa .
Ortodoxia e lupta cu sine,nu cu ceilalti.Ultimul sectar se va mantui inaintea mea,pentru ca el macar nu a cunoscut adevarul,dar eu, netrebnicul, care am cunoscut tot adevarul,si am vazut roadele lui in sfinti,cum voi putea scapa de adevarata Judecata?
Ceea ce nu sufar insa nici eu ,este neadevarul,dogma mincinoasa .Dar oamenii de orice fel ,chiar si cei inselati de acele dogme straine adevarului ,ii privesc ca marea sansa ce mi s-a dat , de a iubi pe cei care ar fi putut fi mai buni ca mine. Ce ortodoxi buni ar fi fost unii dintre ei...Dar ei au fost lasati in afara luminii,ca sa fiu hranit eu,mladita uscata !

Recunosc, Iustin, ca este frumos spus, dureros de frumos spus!
"Dusmanul ortodoxiei este ispita, pacatul, lenea, mandria, 'las ca fac maine', si ca un corolar la toate, e expresia: 'iata cat de mult gresesc altii!' (...) Eu sunt dusmanul cel mai aprig al Ortodoxiei, caci desi i-am vazut roadele in sfinti, ma complac in viata mea pacatoasa"! Asa este, si o pot spune de o suta de ori in ceea ce ma priveste.

Dar asta nu ma opreste sa iubesc Ortodoxia, chiar cu sufletul meu cel pacatos! Si nu pot sa tac atunci cand o vad batjocorita, alterata, rastalmacita! Asta nu ma opreste sa tind spre mantuire - de acolo, din adancul pacatului, unde ma aflu! Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui! - iti spune ceva asta?

Si apoi, sa nu uitam: primul mantuit nu a fost nici carturarul, nici fariseul, nici macar vreunul din ucenici! Primul mantuit a fost talharul de pe cruce! Cel care s-a mantuit in ceasul al doisprezecelea! Asa pacatos cum era, a crezut, s-a rugat si a marturisit! Imi doresc si eu mantuirea lui!

Jane Says 16.04.2010 23:35:18

Citat:

În prealabil postat de iustin
Ce ortodoxi buni ar fi fost unii dintre ei..

Cat de adevarat :|

Miha-anca 16.04.2010 23:50:30

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 235100)
Ortodoxia e lupta cu sine,nu cu ceilalti.Ultimul sectar se va mantui inaintea mea,pentru ca el macar nu a cunoscut adevarul,dar eu,netrebnicul,care am cunoscut tot adevarul,si am vazut roadele lui in sfinti,cum voi putea scapa de adevarata Judecata?

Frumos zici, Iustin, sa ne vedem de pacatele noastre. Dar nu vom scapa singuri de ele, oricat ne-am stradui, caci curatia pe care ne-a harazit-o Dumnezeu ne-o va da El, daca facem ce ne cere Sf. Apostol Petru in a Doua Epistola a sa:

3.Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate cele ce sunt spre viață și spre bună cucernicie, făcându-ne să cunoaștem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa și prin puterea Sa,
4.Prin care El ne-a hărăzit mari și prețioase făgăduințe, ca prin ele să vă faceți părtași dumnezeieștii firi, scăpând de stricăciunea poftei celei din lume.
5.Pentru aceasta, puneți și din partea voastră toată sârguința și adăugați la credința voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunoștința,
6.La cunoștință: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia; 7.La evlavie: iubirea frățească, iar la iubirea frățească: dragostea.

Sa facem din toate acestea, si atunci Hristos ne va da mantuirea.

Daniel777 17.04.2010 10:26:53

Daca in numele iubirii propovaduim apropierea de celelelate religii,inclusiv catolica,gresim.Noi ca oameni trebuie sa iubim pe toti ceilalti,chiar sa ne rugam pentru ei.
Dar Adevarul credintei,cel din Sinoadele Ecumenice,pastrat prin Traditie de Biserica Ortodoxa,trebuie pastrat cu sfintenie.
Din cate stiu eu din istorie,ura a fost dinspre catolici spre ortodocsi;din randul ortodocsilor au fost martori in numele pastrarii Adevarului.
A nu se confunda ura materializata ,consemnata de istorie ,cu comentariile facute pe net,de ortodocsi impotriva catolicilor.
Pozitia adevarata a ortodocsilor este cea aratata de oamenii sfinti ortodocsi,care cu pretul vietii au aparat dogmele adevarate.
Restul e vorbarie goala!

Doriana 17.04.2010 10:52:26

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 236251)
Noi ca oameni trebuie sa iubim pe toti ceilalti,chiar sa ne rugam pentru ei.

Ii iubim, nu zic nu, ca doar nu ne doare gura. :1: Dar cum demonstram practic dragostea noastra fata de ei?

Jane Says 17.04.2010 11:07:14

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236254)
Ii iubim, nu zic nu, ca doar nu ne doare gura. :1: Dar cum demonstram practic dragostea noastra fata de ei?

Mergand cu ei 2 mile in loc de una, dandu-le o haina, ridicandu-i din sant si ducandu-i la han cu multa blandete, rugandu-ne pentru ei. Dar in ceea ce priveste credinta, decat sa clintim si-un micron din ea, mai bine nu deschidem gura ci ne muscam limba. Daca ei se supara ca nu i-am iubit destul incat sa le dam dreptate, chiar daca le-am facut pe toate celelalte, Dumnezeu sa judece unde -a fost iubirea.

Daniel777 17.04.2010 11:14:58

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 236254)

Respectand poruncile din Evanghelie,pilda Samariteanului ...etc
Am vrut sa atrag atentia ,ca in numele iubirii sa nu parasim dogmele si traditia ortodoxa,pe care celelalte culte o critica si o urasc.
Daca ceilalti ar avea iubire,ar vedea adevarul din ortodoxie.
Deci noi,ca ortodocsi,trebuie sa raspundem la ura lor cu iubire,dar si cu discernamant,evitand ecumenismul....

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:15:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.