Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Preoti de tara sau preoti de oras? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=911)

paulac 16.11.2006 13:15:30

Care credeti ca sunt deosebirile intre aceste 2 mari categorii de preoti? Astept raspunsuri.

maria55 16.11.2006 13:20:36

Eu cred ca nu locul ii defineste sau ii deosebeste , ci cit Har au primit de la Dumnezeu , fiecare dupa smerenia si credinta lui .
Doamne ajuta !

paulac 16.11.2006 13:25:32

Citat:

În prealabil postat de maria55
Eu cred ca nu locul ii defineste sau ii deosebeste , ci cit Har au primit de la Dumnezeu , fiecare dupa smerenia si credinta lui .
Doamne ajuta !

Locul ii deosebeste foarte mult. Crede-ma ca stiu ce vorbesc.:)

07.12.2006 15:22:42

Citat:

În prealabil postat de paulac
Care credeti ca sunt deosebirile intre aceste 2 mari categorii de preoti? Astept raspunsuri.

Eu stiu ca preotul este de o singura categorie...adica PREOT indiferent de locul unde slujeste...locurile(parohiile) insa sunt de mai multe categorii sau grade si asta in functie de nr.de credinciosi pe care il are si de locul unde este pozitionata parohia(oras,comuna,sat...centru sau periferie)

07.12.2006 15:27:47

Citat:

În prealabil postat de maria55
Doamne ajuta !

Harul primit la hirotonie este acelasi pt toti...ceea ce face respectivul mai departe tine de inmultirea talantului dat si de aici apar diferentierile referitoare la preoti...adica bun liturghisitor,bun predicator,bun duhovnic,bun rugator,bun postitor sau bun in toate...iar in directia celor care nu-si fac datoria cum trebuie categorisirile de rigoare.

Negroponte 07.12.2006 16:11:42

:)Nicolae Iorga avea o zicere:"Sfantul preot de la tara"Doamne ajuta!

07.12.2006 16:21:49

Negroponte
Hai sa fim seriosi...asta a fost odata...acum sunt alte lozinci mai moderne si mai aproape de realitate...nu le redau ca sa nu-mi atrag antipatia din partea forumistilor luptatori in apararea propriilor credinte...

Negroponte 07.12.2006 21:28:03

:)Clausemi ai vreo legatura cu viata de la tara?Eu consider ca mediul este mult mai propice sfinteniei.Si preotul este luminatorul si stalpul satelor.Parerea mea.Doamne ajuta!

08.12.2006 11:47:23

Citat:

În prealabil postat de Negroponte
:)Clausemi ai vreo legatura cu viata de la tara?Eu consider ca mediul este mult mai propice sfinteniei.Si preotul este luminatorul si stalpul satelor.Parerea mea.Doamne ajuta!

Iar spun...sa fim seriosi :)
Crezi ca trebuie sa locuiesti la tara sa vezi cat s-a pervertiti viata si acolo?
In plus am studiat cativa ani alaturi de tineri de la tara semianalfabeti,viitori preoti dealtfel si apoi am avut deosebita sansa sa stau alti ani intr-o manastire tot pe undeva la tara,la marginea unui sat si am vazut si am trait direct in acel spatiu rural de care spui alaturi de locuitorii lui...sincer m-am lamurit din cate am vazut si trait cat sunt preotii de luminatori si de stalpi pt parohiile lor si la ce grad de sfintenie au ajuns locuitorii acestor mirifice spatii :))
Nu generalizez...sunt si medii rurale cu inalta cultura spirituala si cu pastori deosebiti,dar din pacate media e mai scazuta fata de restul.

Negroponte 08.12.2006 11:57:22

:)Din pacate sfintenia e tot mai rar intalnita.Chiar si in sfintele lacasuri.Dar,totusi exista!Doamne ajuta!

08.12.2006 12:03:02

Citat:

În prealabil postat de Negroponte
:)Din pacate sfintenia e tot mai rar intalnita.Chiar si in sfintele lacasuri.Dar,totusi exista!Doamne ajuta!

Ai spus un mare adevar...SFINTENIA exista pt ca DUMNEZEU exista iar cine constientizeaza acest lucru si traieste pt implinirea acestui tel ajunge la ASEMANARE cu EL...cu alte cuvinte se sfinteste prin SFINTENIA LUI.

24.01.2007 13:47:09

in primul rand nu cred ca exista 2 categorii de preoti sau mai exact nu exista vreo diferenta intre preotul de la tara si preotul de la oras, diferenta este poate in traire, in starea duhovniceasca, dar asta nu ne da dreptul sa spunem ca sunt doua categorii de preoti, pentru ca asa cum spuneam si cu alta ocazie HARUL nu se amesteca niciodata cu omul, asa cum nu se amesteca uleiul cu apa, asa cum niciodata gunoiul depozitat deasupra unei monede de aur nu-o poate lua stralucirea doar o acopera..in al dilea rand am citit foarte des pe acest site, tot felul de mesaje despre preoti, fratilor hai sa lamurim un lucru, oare cel care a creat urechea oare nu aude?? oare cel care a creat ochiul oare nu vede??? ei bine eu zic ca DA!!!! SI ATUNCI DACA EL CEL CARE ESTE ATOTPREZENT SI ATOTSTIITOR VEDE STIE AUDE SI TOTUSI INGADUIE!!!!!!ca si cei vrednici si cei nevrednici sa-i slujeasca, atunci noi care spunem ca suntem crestini si lucram faptele crestinismului de ce ne permitem sa judecam ceea ce insasi HRISTOS INGADUIE??? asta nu inteleg si nu am sa inteleg niciodata, de ce mereu aruncam vina pe preoti ca sunt rai???? de ce?? oare daca un preot rau ( cum spuneti voi uun preot al banului) ar avea o parohie plina de oamnei buni iubitori milostivi si atunci cand preotul ar gresi el l-ar ierta, oare nu va veni vremea cand se va rusina de faptele sale si va spune IERTATI-MI FRATILOR si va deveni un preot bun??? oare nu ar fi mai usor asa?? dar noi ce facem dam vina mereu ca preotul nu e bun, ca e beitv ca e aspru , ca are patima banului, dar va intreb oare cand vom merge noua nu e de ajuns ca ne indulceste cu SF LITURGHIE oare nu ne este de ajuns ca ne dezleaga de pacate oare nu n eeste de ajuns ca atunci cand avem o problema mergem la el si culmea!!! ne primeste desi noi il judecam??? atunci va intreb care pe care iubeste mai mult?? cine fata de cine greseste mai mult??? noi sau preotii??? sa iertam fratilor si sa nu uitam ca si ei sunt oamneni ca si noi cu calitati si defecte sa nu uitam ca atunci cand mergem la biserica nu o facem pentru preot ci pentru sufletele noastre!! va rog din inima sa ne vedem pacatele noastre si sa nu mai judecam sa ne comportam ca niste adevarati crestini.....sa iubim si sa iertam

costel 13.12.2008 18:28:42

Intalnim preoti minunati atat in orase cat si la tara. E o dovada ca Dumnezeu vietuieste oriunde. Este adevarat ca orasul nu mai pastreaza puritatea si cumintenia oamenilor de la tara, dar asta nu ne opreste sa spunem ca nu se petrec minuni si in orase. Si aceste minuni din orase sunt date si prin preoti. Avand in vedere numarul ridicat al preotilor din orase, si observand un preot ca nu-si implineste cum se cuvine slujirea, ajungem sa-i calificam pe toti ca fiind nevrednici. La tara, pentru ca nu vezi decat unul, e mult mai usor sa spui ca acesta e mai vrednic decat cei de la oras.

cristiboss56 13.12.2008 19:12:19

Puritatea si cumintenia oamenilor de la oras a fost alterate de acea migratite fortata de pe timpul dictaturii , cand brambureala si valorile au fost calcate in picioare, o brambureala ce s-a perpetuat si in zilele ce le traim. Vrednicia preotilor este de admirat peste tot, indifirent unde pastoresc, iar atunci cand intri intr-o biserica iti dai seama de aceasta. A spune ca cineva este mai vrednic sau mai putin vrednic, este nevrednicie din partea celui ce creeaza astfel de departajari. Frumusetea Bisericilor Ortodoxe de pretutindeni, vorbesc de la sine. Micile exceptii, raman nesemnificative pentru cei de buna credinta, dar devin titlu de glorie pentru cei rau voitori.

kyroskyriakos 20.12.2008 12:01:49

Parintele Cleopa spune:

"De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! Ca nu se amesteca niciodata pacatele lui cu harul lui Dumnezeu, care l-a luat la hirotonie, ca atunci n-ar mai fi har. Preotul nu lucreaza in virtutea sa personala, ci in virtutea harului care l-a primit. Daca n-a fost vrednic, la judecata ia mai mare munca decat crestinii, ca cei tari, tare se vor cerca; caruia i s-a dat mult, mult se va cere; si mai mult va fi batuta sluga aceea care a stiut voia, decat cea care n-a stiut ( Luca 12,48 ).

Dar acest lucru este al lui Hristos, nu-i al tau. Noi ne plecam harului lui Dumnezeu, ca ai auzit ce a spus Mantuitorul la popor. El, ca Dumnezeu, ii mustra pe carturari si pe arhierei, dar poporului nu i-a dat voie sa-i mustre. Ai auzit ce-a spus ? Pe scaunul lui Moise si al lui Aaron au sezut carturarii si fariseii, arhiereii si preotii; tot ce va invata ei sa faceti, sa faceti, ca ei legea lui Dumnezeu invata, dar dupa faptele lor sa nu faceti, ca ei zic si nu fac (Matei 23, 2-3).

Evanghelia iti da voie sa faci ce zice preotul, cand te invata de bine, iar daca vezi la el ceva ca nu-i bun, nu face. Mantuitorul spune asta. Pentru ca el are sa dea seama inaintea lui Dumnezeu daca n-a facut, si eu am sa dau seama inaintea lui Dumnezeu, daca am auzit un cuvant bun si nu l-am facut.

Dar nu le-a dat voie sa judece, pentru ca harul lui Dumnezeu nu se duce de la preot, numai daca ai auzit ca l-a caterisit. Si cand este caterisit, inca darul nu se ia. Atunci este ca un soldat care are la dansul sabie, are pusca, are pistol, dar n-are voie sa le foloseasca, ca i se ia numai administrarea harului, nu harul lui Dumnezeu, numai lucrarea harului. El, in ziua judecatii, tot ca preot se va judeca.

Ia sa va dau un exemplu : Pune dumneata intr-un castron de marmura un pumn de galbeni de aur si pune si cenusa. Ia o caldare de apa si toarna peste ei. Ce se intampla cu cenusa ? S-a amestecat aurul cu apa ? A intrat cenusa in aur ? N-a intrat. Aurul este alta fire si cenusa alta.

Dupa cum nu se amesteca aurul cu cenusa, asa nu se amesteca la preot pacatele lui cu harul care este dat de la Dumnezeu, macar de ar fi el cat de pacatos."

ndragos48 23.12.2008 19:57:01

Citat:

În prealabil postat de paulac (Post 8582)

deosebiri?preotul ramane preot oriunde ar slujii nu exista nici o deosebire intre preotul de la tara si cel de la oras ,daca vrei sa vorbim despre omul preot atunci da exista diferente dar si fronturii comune .Ambii impartasesc harul lui Dumnezeu ,harul preotiei ,diferenta o face caracterul ,ratiunea si simtirea daca vrei sa spui ca preotul de tara este in inferioritate fata de cel de la oras te inseli misiunea lor e aceiasi .Intradevar cei de la tara ipotetic vorbind sunt mai nepregatiti dar scelas lucru il pot spune si de cei de la oras ,ce daca acestia au masini scumpe si folosesc vorbe frumoase daca ei sunt goi pe dinauntru nu imaginea exterioara conteaza ci sufletul lor desavarsirea preotului consta in implinirea spirituala si misiunea incredintata de Dumnezeu ca sa inchei nu vorbele sunt importante ci faptele,judecata vine de la Dumnezeu si nu de la om

costel 06.02.2009 17:05:36

Este adevarat ca orice preot are puterea de a savarsi Sfintele Taine, dar unii au facut ca harul sa rodeasca neincetat in ei. Nu intamplator vin oameni din toata tara catre anumiti parinti: Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu, ... Asa ca si omul preot inseamna mult. Si ma uit cu admiratie la acesti parinti si observ cu bucurie ca nu mai exista diferenta intre ei ca oameni. Nu-i unul manios si altul bland, nu-i unul tacut si altul vorbaret... au devenit oameni bineplacuti in orice moment.

Anca-Miha 06.02.2009 17:27:10

Gandindu-ma la vremea lui antihrist, care vine inspre noi cu pasi repezi, vor fi si preoti care vor invata preotia ca pe o meserie, vor fi executanti, dar vor avea smerenie, fiind razbunatori, barfitori si in general altfel de cum ar trebui sa fie un preot. Ce atitudine va trebui sa aiba enoriasii daca in parohia lor vine un astfel de preot? In Romania te duci la o alta biserica, dar in strainatate, unde preotii sunt rari, nu prea ai de ales.

Anca-Miha 06.02.2009 17:31:15

Citat:

În prealabil postat de kyroskyriakos (Post 105085)
Parintele Cleopa spune:

"De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! "

Da, dar tot Pr. Cleopa spunea intr-un interviu, ca dupa moartea lui vor ramane numai "pereti varuiti". Ce ne facem cu acesti pereti varuiti?

Anca-Miha 06.02.2009 17:32:34

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 114260)
, dar vor avea smerenie, .

erata: dar NU vor avea smerenie...

costel 06.02.2009 17:40:43

Anca, peretele varuit e semn de curatie. Respiri cum trebuie intr-o casa proaspat zugravita. Am ajuns sa vorbim numai de anihrist, de semnul fiarei ... pacat. Hai sa uitam de asta si sa ne preocupam mai mult de inradacinarea noastra in Hristos. Stai linistita, pe cel infometat de Hristos, nu-l lasa Dumnezeu flamand.

costel 08.02.2009 17:32:34

Vorbim numai de diferente pentru ca din nefericire, privim doar cu ochiul omului cazut in pacat. Spunem ca unul are masina, altul nu are; unul are zeci de servicii, altul a uitat ce inseamna un botez sau o cununie; unul traieste adanc slujba, celalalt e cufundat in lumesc si in aceste momente ... Uite ce am ajuns, abia zarim in lume si noi punem etichete. Daruieste-ne Doamne vederea Ta. Sa vedem curat. Sa vedem si ceea ce ne uneste, ca am ajuns doar niste straini prin straini.

Anca-Miha 08.02.2009 23:14:06

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 114271)
Anca, peretele varuit e semn de curatie. Respiri cum trebuie intr-o casa proaspat zugravita. Am ajuns sa vorbim numai de anihrist, de semnul fiarei ... pacat. Hai sa uitam de asta si sa ne preocupam mai mult de inradacinarea noastra in Hristos. Stai linistita, pe cel infometat de Hristos, nu-l lasa Dumnezeu flamand.

Asa as vrea si eu sa fie, dar nu e Costele! Iar expresia ii apartine Pr. Cleopa si nu a spus-o ca pe o promisiune buna, ci ca pe un avertisment. Tu ce ai face cu un preot din acesta, spoit, nu preot adevarat, pus pe treaba? Te-ai declara multumit? si sa nu ai alta alternativa?
n Romania ai mai multe posibilitati; mai schibi biserica, mai mergi la manastire, tinand legatura cu duhovnicul. Imagineaza-ti ca esti in desert cu asemenea preot.Ce faci?

ClaudiuT 02.05.2009 17:01:36

Nu avem de-a face cu "2 mari categorii" de preoti! Preotii sunt aceiasi, harul e acelasi, chiar daca preotul e la oras sau la tara!
Diferenta se constituie ca fiind de ordin administrativ si de regula preotii de la oras sunt mai bine pregatiti din punct de vedere intelectual, cam aceasta este criteriul dupa care se aleg preotii.

Har si Pace de la Domnul!

costel 02.08.2010 17:32:29

Ca avem parte de acelasi har e simplu de vazut - cand cineva vine de la tara la oras, nu i se mai citesc alte rugaciuni, ci doar decizia episcopului locului. Ar fi culmea sa avem pentru preotii din oras anumite rugaciuni la hirotonie, ca si cand la tara nu am avea oameni.

Acest lucru nu mi-a placut - sa faci ca un post din oras sa fie ocupat doar daca preotul are master, doctorat, studii in afara. Si desi avem parte de astfel de persoane, sunt credinciosi care merg in afara orasului dupa sfaturi. Ceea ce arata ca nu studiile ofera raspunsuri omului, ci prezenta lui Dumnezeu, lucrarea Sa prin anumiti preoti.

sophia 02.08.2010 19:19:28

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 274168)
Ca avem parte de acelasi har e simplu de vazut - cand cineva vine de la tara la oras, nu i se mai citesc alte rugaciuni, ci doar decizia episcopului locului. Ar fi culmea sa avem pentru preotii din oras anumite rugaciuni la hirotonie, ca si cand la tara nu am avea oameni.

Acest lucru nu mi-a placut - sa faci ca un post din oras sa fie ocupat doar daca preotul are master, doctorat, studii in afara. Si desi avem parte de astfel de persoane, sunt credinciosi care merg in afara orasului dupa sfaturi. Ceea ce arata ca nu studiile ofera raspunsuri omului, ci prezenta lui Dumnezeu, lucrarea Sa prin anumiti preoti.

Cam asa era peste tot inainte de 1989. Poate tu nu stii. Repartitiile se dadeau dupa alte criterii (note, prioritati de domiciliu sau casatorie).

Sunt posturi putine la oras si f.ravnite, iar la tara n-ar vrea multi sa se duca.
Fiecare vrea sa ramana la el acasa, sau macar intr-un oras.
Si atunci cum sa faca selectia?
Si atunci la o parohie in strainatate cine este trimes?

pelerin_basarabean 10.11.2010 23:51:17

un singur Duh lucreaza in toti si in toate...

Nu conteaza unde este preotul, la sat sau oras. Are aceiasi obligatie,daca pot sai zic asa ,desi suna cam dur cuvintul asta ,,obligatie,, :D ..sa-si pastoreasca cu dragoste si intelepciune turma..Primul meu duhovnic a fost de la tara si este un parinte cum rar gasesti in vremurile noastre..Dumnezeu se salasluieste in sufletele curate si smerite si nu tine cont de sat_oras. Ce frumoase sunt cuvintele ,, vesnicia s-a nascut la tară,, ...Dumnezeu sa va fie lumina in toate ..:) si ma iertati de am suparat pe careva..

just_inn33 11.11.2010 01:37:23

Hristos salasluieste deplin pana si in cel mai umil lacas de cult

Daca sunt diferente intre cele "2 mari categorii de preoti", aceste diferente le fac tocmai comunitatile (urbane si rurale) unde pastoresc ei. Sa-mi fie cu iertare, eu, personal, gasesc aceasta intrebare tendentioasa. Altfel, sunt convins ca oricine a gasit sau poate gasi un preot bun sau rau si intr-o parte si in cealalta.

Cu respect, Constantin

claudiu-marius 13.11.2010 00:08:25

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 274168)

Subscriu la cele spuse de tine in toate .De cele mai multe ori studile multe te strica in loc sa te formeze si uiti sa fi simplu si cu credinta.Pana nu de mult criteriile de avansare in oras erau 10 ani maxim de preotie la tara ,cum spunea un parinte nu poti ajunge la pantofi de laca daca nu treci prin cizme de cauciuc ,din pacate azi nu mai conteaza experienta acumulata in parohia de tara sau si pe lamnga misunea de pastoratie cea administrativa (e drept ca aici daca parohia are grad 3 /4 atunci se pune serios problema banilor ) pt activitatea administrativa de reparare reconditionare refacere sau constructie dar si problema banutilor pe care preotul ar trebui sa aiba din parohie pt complectarea contributiei statului la ajutorul salarului pt preoti.Din pacate tot mai multi parinti cu studii uita sa aiba constinta liturgica si duhovniceasca si mai mult cand am auzit casa intaplat ca un preot sa refuze spovedania unui om care putea fi spovedit .........nu are rost sa mai zicnimic

claudiu-marius 13.11.2010 00:11:19

Citat:

În prealabil postat de claudiu-marius (Post 304845)
Subscriu la cele spuse de tine in toate .De cele mai multe ori studile multe te strica in loc sa te formeze si uiti sa fi simplu si cu credinta.Pana nu de mult criteriile de avansare in oras erau 10 ani maxim de preotie la tara ,cum spunea un parinte nu poti ajunge la pantofi de laca daca nu treci prin cizme de cauciuc ,din pacate azi nu mai conteaza experienta acumulata in parohia de tara sau si pe lamnga misunea de pastoratie cea administrativa (e drept ca aici daca parohia are grad 3 /4 atunci se pune serios problema banilor ) pt activitatea administrativa de reparare reconditionare refacere sau constructie dar si problema banutilor pe care preotul ar trebui sa aiba din parohie pt complectarea contributiei statului la ajutorul salarului pt preoti.Din pacate tot mai multi parinti cu studii uita sa aiba constinta liturgica si duhovniceasca si mai mult cand am auzit casa intaplat ca un preot sa refuze spovedania unui om care putea fi spovedit .........nu are rost sa mai zicnimic

scuze de greseli oboseala si tastaura asta nenorocita :5:

George.m 13.12.2010 16:29:16

Un parinte spunea ca atunci cand cineva e hirotonit, nu devine preot pentru Ploiesti sau Bucuresti, Andrasesti etc, ci pentru Hristos.
De ce sa-i deosebim noi in "popi de tara" si "popi de oras"? Prin ei lucreaza Acelasi Hristos.

Ivanacristescu 30.09.2012 16:16:46

Citat:

În prealabil postat de paulac (Post 8582)

Eu zic,asa cum au zis-o inteleptii inaintea mea:"OMUL sfinteste LOCUL!"

valer.cosma 04.04.2013 12:03:01

Da , exista o diferenta, cel de la tara , trudeste (fiindca are parohie amarita) , iar cel de la oras, boiereste.

lore86 04.04.2013 15:39:05

Citat:

În prealabil postat de valer.cosma (Post 513660)
Da , exista o diferenta, cel de la tara , trudeste (fiindca are parohie amarita) , iar cel de la oras, boiereste.

partial adevarat.
Deoarece nici cel de la oras nu boiereste, deoarece este surprinzator cat de multi oameni cu probleme sufletesti grave il cauta. Am ajuns sa cred ca stricaciunea sufleteasca la oras e mai mare decat la sat- asta la general vorbind. Si toate aceste lucruri se resfrang asupra preotului, care se incarca cu foarte mult probleme si care trebuie sa gaseasca rezolvari la toate. E adevarat, e mai usor material, dar mai greu sufleteste.

Ilisie Sergiu 05.04.2013 23:33:14

Preotii de la oras imi par mult mai ispititi de "uman" ignorand spiritualitatea. Cei din mediul rural respecta o alta traditie si au o alta mentalitate si educatie.

lore86 06.04.2013 20:19:11

Citat:

În prealabil postat de Ilisie Sergiu (Post 513901)
Preotii de la oras imi par mult mai ispititi de "uman" ignorand spiritualitatea. Cei din mediul rural respecta o alta traditie si au o alta mentalitate si educatie.

nu strica sa aduceti mai multe precizari.
Domnul a randuit sa pot cunoaste multi preoti, atat de la sat, cat si de la oras.
Am cunoscuti preoti de sat cu o cultura teologica atat de vasta, incat a tradus cu usurinta carti din greaca ale sf Ioan Gura de aur.De asemenea am cunoscut preoti de tara a caror intersectie cu teologia era pur intamplatoare.
Incazul preotilor de oras, o situatie asemanatoare: in timp ce unii sunt profesori in teologie, altii nu stiu nici macar conditiile mantuirii subiective.

Cat priveste "traditia" am avut si un mic "incident". La inmormantarea soacrei mele, preotul nu a vrut sa ne-o ingroape cu florile in sicriu" ca sa nu moara un alt membru al familiei ". Asa e traditia, si nu se putea face rabat de la ea! Sa nu mai zic de tinerea sarbatorilor "Foca" si "Potapia" cu strasncie mai mare decat duminica ca altfel te trazneste, iti ia foc casa, mori in inundatii etc.

Cat priveste educatia, aici sunt multe de zis. Dar ma voi opri aici. Inchei cu o concluzie: preotul e slujitor al altarului, si nu locatia il face mai special. Dar la fel de adevarat e ca mediul in care traieste, precum si oamenii cu care vietuieste isi pun amprenta asupra lui.

Ekaterina 14.06.2013 15:09:26

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 514044)
Cat priveste educatia, aici sunt multe de zis. Dar ma voi opri aici. Inchei cu o concluzie: preotul e slujitor al altarului, si nu locatia il face mai special. Dar la fel de adevarat e ca mediul in care traieste, precum si oamenii cu care vietuieste isi pun amprenta asupra lui.

Sunt de acord cu ceea ce spui. Imi este insa foarte mila, daca pot sa spun asa, de preotii din parohiile foarte sarace. Am vazut cateva astfel de parohii intr-o emisiune la Trinitas TV, si toti erau preoti deosebiti, apreciati de credinciosi, dar extrem de saraci.

Normal ar fi ca parohiile mai bogate, in special cele de la oras, sa ajute astfel de parohii sarace sau sa fie ajutate de Patriarhie. Am toata aprecierea pentru acesti preoti care merg in astfel de parohii, stiind ca vor intampina mari greutati. Dumnezeu sa le daruiasca tot binele si sa le rasplateasca pentru nevointa si dragostea lor.

fallen 15.06.2013 21:52:44

Nu stiu daca un asemenea fenomen se intampla si in cazul slujitorilor Domnului, insa in cazul altor categorii de intelectuali, ajunsi in locuri cu un nivel informational si educational (nu neaparat si material) mai scazut, exista riscul ca pentru a le satisface oamneilor nevoile pentru care esti acolo, sa te "cobori la mintea lor", dandu-le ceea ce iti cer, ceea ce cred ei ca le va face bine, in loc de ceea ce ar avea de fapt nevoie.

Bogdan_Ioanid 26.06.2013 10:55:03

Harul este acelasi

Poti sa fi preot unde vrei, dar harul este acelasi, preotul are acelasi har nu conteaza ca e de la tara sau de la oras, nu exista diferente harice, doar el ca persoana daca e mai bun sau mai rau, in schimb harul nu scade si nu creste, harul se intoarce de unde vine la finalul vietii si preotul e judecat s.a.m.d.

La partea cu parohiile sarace, mare adevar... este de nedescris, oamenii daca nu vin la biserica si nu-si ajuta biserica, ca preot poti ajunge muritor de foame si nu cred ca exagerez !

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:40:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.