Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Este ateul o unealta in mana lui Dumnezeu ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9126)

eodor nastasa 09.04.2010 17:26:21

Este ateul o unealta in mana lui Dumnezeu ?

A ? Ceva pareri ?

Dumitru73 09.04.2010 17:36:57

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 232906)
A ? Ceva pareri ?

La ce te gandesti cand spui asta?
Parerea ta care e?

andreicozia 09.04.2010 18:09:42

Ateul inceteaza sa mai fie ateu in momentul in care apar verificari clare ale unor supozitii.
Asa cum eu si altii am primit confirmari ca Dumnezeu exista asa vor si ei sa primeasca.
Sigur ateul este o unealta foarte folositoare in mina lui Dumnezeu, asa cum Toma a fost ales discipol si mai tirziu Apostol pentru Trezvie si modelarea pentru omenire a CLARITATII si a VERIFICARILOR in manifestarea credintei si pentru a pondera fanatismul si habotnicia oarba si mai ales a IPOCRIZIEI a foarte multora.
Dupa parerea mea Dumnezeu l-a ales pe Toma necredinciosul ca un exponent al trezviei si a felului de a se manifesta a credinciosului si modelului pragmatic de urmat intr-o lume gaunoasa si plina de sarlatani si scamatori!!!

zoridezi 09.04.2010 23:40:20

Da, este o unealta insa manuita de ispititorul dupa Voia lui Dumnezeu.
Diavolul nu poate face nimic fara ca Dumnezeu sa ii permita. (stim asta din cartea lui Iov)

arwein 09.04.2010 23:52:09

Nu cred ca exista atei, ci oameni care cred in chestii mai bizare... cum ar suna sa scrii "eu cred in STIINTA" (desi nu iti ofera nici stiinta toate raspunsurile la care speri)?

carmina 10.04.2010 00:56:27

Cred ca da, in aceeasi masura in care suntem cu totii, fie ca vrem fie ca nu.
S-a spus ca pricina mantuirii crestinului este aproapele sau. Dar insa cine este acel aproape al meu ? Un raspuns care a iscat multa zarva si controverse.

Mie mi-au placut cuvintele Sf.Ioan Scararul care spune, si nu tine cont de ateu sau crestin:

"Pentru a smeri chiar și pe cei ce nu ar voi să facă lucrul acesta, Dumnezeu a rânduit ca aproapele să ne cunoască rănile chiar mai bine decât noi înșine; de aceea e de trebuință să mulțumim lui Dumnezeu și aproapelui iar nu nouă înșine, pentru că ne-am însănătoșit."

andreicozia 10.04.2010 01:19:17

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 233075)
Nu cred ca exista atei, ci oameni care cred in chestii mai bizare... cum ar suna sa scrii "eu cred in STIINTA" (desi nu iti ofera nici stiinta toate raspunsurile la care speri)?

Dintre ateii pe care-i cunosc nici unul nu crede in lucruri bizare, mai ales in superstitii, ei VOR, si au acest drept de la Dumnezeu, sa aibe verificari si CONFIRMARI, si nu inteleg de ce Dumnezeu nu le-ar oferi pe acestea. Ateii asta asteapta!
Ei sunt oameni rationali, echilibrati, in asteptare de verificari ale celor ce se vehiculeaza!

heaven 10.04.2010 07:32:16

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 233118)
Dintre ateii pe care-i cunosc nici unul nu crede in lucruri bizare, mai ales in superstitii, ei VOR, si au acest drept de la Dumnezeu, sa aibe verificari si CONFIRMARI, si nu inteleg de ce Dumnezeu nu le-ar oferi pe acestea. Ateii asta asteapta!
Ei sunt oameni rationali, echilibrati, in asteptare de verificari ale celor ce se vehiculeaza!

Pai,tocmai aici e buba...sunt excesiv de rationali,iar pe Dumnezeu Il pot gasi doar cu sufletul.
E ca si cum cer sa li se arate cum pot privi cu urechile si pipai cu auzul.

arwein 10.04.2010 07:51:14

Sa zicem ca avem un ateu care este fizician; el nu crede in Dumnezeu, dar fizica ii ofera suficiente date ca sa creada in stiinta. Bineee... aici e primul punct- isi face din fizica Adevar Suprem, pentru ca de la ea caparta raspunsuri rationale; al doilea punct: ii ofera oare lui fizica TOATE raspunsurile pe care le doreste? NU, altfel ar inceta sa mai caute, deci sa mai fie stiinta.Ii ofera lui vreo stiinta toate raspunsurile? Poate cel mai mult se apropie de asta matematica, dar nici asa nu merge.
Si ultima chestie, pe care a spus-o si Heaven, dar un pic altfel- intrebarile pe care ni le punem nu sunt toate din sfera exclusiva a rationalului si nici nu asteapta de acolo raspuns. Deci ratiunea rece este numai o parte din noi, utila, nimic de zis- dar e numai o unealta pentru tot procesul nostru de fiintare. Cum ateii sunt oameni normali- au si ei aceleasi componente ale gandirii si reactiilor, dar nu se cunosc suficient cat sa vada in ei insisi lipsa
Problema nu e ca nu capata raspunsuri la orice, problema e ca nu isi pot adapta cunoasterea si la alte registre sau sunt mandri si nu vor sa o faca.

carmina 10.04.2010 13:27:22

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 233109)
in aceeasi masura in care suntem cu totii, fie ca vrem fie ca nu.

Spunand ca Dumnezeu lucreaza prin oameni, nu as merge atat de departe incat sa definesc oamenii drept "unelte"; este, dupa parerea mea, o formulare cu destula indrazneala.

Insa fiecare are dreptul la propriile lectii.

georgeval 10.04.2010 17:32:51

Citat:

A ? Ceva pareri ?

Daca in general omul ar fi o "unealta" ar fi lipsit de libertate, pentru Dumnezeu omul este o persoana inzestrata cu libertate.
Existenta ateilor este o dovada ca Dumnezeu nu constrange libertattea persoanei, respecta libertatea persoanei si atunci cand aceasta se manifesta contrar sau in afara lui Dumnezeu.

Dumitru73 12.04.2010 09:31:57

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 233248)
Daca in general omul ar fi o "unealta" ar fi lipsit de libertate, pentru Dumnezeu omul este o persoana inzestrata cu libertate.
Existenta ateilor este o dovada ca Dumnezeu nu constrange libertattea persoanei, respecta libertatea persoanei si atunci cand aceasta se manifesta contrar sau in afara lui Dumnezeu.

Cu alte cuvinte, vrei sa spui ca daca eu nu cred in Dumnezeu, asta reprezinta o dovada a existentei Lui?

ai2 12.04.2010 09:46:33

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 233248)

Deci ateu fiind sunt lasat in pace dar cand eram credincios eram pedepsit pt pacate?

georgeval 12.04.2010 10:04:41

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233782)
Cu alte cuvinte, vrei sa spui ca daca eu nu cred in Dumnezeu, asta reprezinta o dovada a existentei Lui?

Ai inteles gresit. Nu am vrut sa spun asta si nu cred ca asta reiese din context. Nu cred ca este nevoie de hermeneutica pentru cateva randuri modeste.

georgeval 12.04.2010 10:09:13

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 233788)
Deci ateu fiind sunt lasat in pace dar cand eram credincios eram pedepsit pt pacate?

Eu nu cred ca Dumnezeu este cel care pedepseste. Nu cred ca asa interpreteaza Biserica raul care se abate asupra unui crestin. Noi L-am facut pe Dumnezeu un administrator care imparte recompense pentru cei buni si pedepse pentru cei rai, insa in realitate Dumnezeu este iubire si dreptate- dreptatea lui Dumnezeu nu este ca o lege inflexibila care sanctioneaza, se manifesta cu iubire- iertarea este o dovada ca dreptatea nu este separata de iubire. Nu Dumnezeu este autor al raului.

Florin-Ionut 12.04.2010 10:23:33

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 233788)

Pacatul tau este impotriva Lui Dumnezeu; acesta este necredinta. Care vine dintr-un fel de mandrie, adica: nu accepti sa existe un Creator, creierul tau poate sa creada in originea existentei de-la-sine, poate sa creada ca materia si energia sunt posibile si stabile tot prin-sine, ca viata a aparut intamplator tot de-la-sine si fara-de-scop, samd.

windorin 12.04.2010 10:26:38

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 233798)
Eu nu cred ca Dumnezeu este cel care pedepseste. Nu cred ca asa interpreteaza Biserica raul care se abate asupra unui crestin. Noi L-am facut pe Dumnezeu un administrator care imparte recompense pentru cei buni si pedepse pentru cei rai, insa in realitate Dumnezeu este iubire si dreptate- dreptatea lui Dumnezeu nu este ca o lege inflexibila care sanctioneaza, se manifesta cu iubire- iertarea este o dovada ca dreptatea nu este separata de iubire. Nu Dumnezeu este autor al raului.

Vederea lui Dumnezeu ca administrator punitiv si aspru, ca recompensator si biciuitor al caderilor, este o roada a teologiei apusene.

Niciodata crestinii Rasaritului nu au pierdut din vedere moartea, iadul, chinul vesnic pentru pacate si neiubire, insa accentul lor a cazut mereu pe mare mila a lui Dumnezeu, pe durerea Lui pentru acea singura oaie ratacita, care valora mai mult decat cele 99 de oi neratacite, pe marea lui dragoste catre toti.

Ateul este un om in cautarea rostului vietii si al lucrurilor din viata lui !
Pana la Dumnezeu insa cautarea nu are nici un capat odihnitor, iar potentialele capete de drum sunt riscante.

Dumitru73 12.04.2010 10:39:44

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 233795)
Ai inteles gresit. Nu am vrut sa spun asta si nu cred ca asta reiese din context. Nu cred ca este nevoie de hermeneutica pentru cateva randuri modeste.

Ai spus ca existenta ateilor dovedeste ca Dumnezeu nu constrange libertatea persoanei. Asta implica si faptul ca Dumnezeu exista.

Dumitru73 12.04.2010 10:40:32

Citat:

Totul tine de interpretare.
Dar VT este plin de pedepse aplicate sau dictate direct de Dumnezeu.

georgeval 12.04.2010 10:42:21

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233816)
Ai spus ca existenta ateilor dovedeste ca Dumnezeu nu constrange libertatea persoanei. Asta implica si faptul ca Dumnezeu exista.

Sincer, vom cadea in sofisme daca ne legam de un cuvant pe care il tot rastalmacim. Care este marea confuzie??? Constat ca ai darul de a cauta sofisme.

Florin-Ionut 12.04.2010 10:50:55

Citat:

Este ateul o unealta in mana lui Dumnezeu?

2 Timotei 2, 20-21

Iar într'o casă mare nu sunt doar vase de aur și de argint, ci și de lemn și de lut; și unele sunt spre cinste, iar altele spre necinste.

Deci, dacă cineva se va curăți pe sine de acestea, va fi vas de cinste, sfințit, de bună folosință Stăpânului, potrivit pentru tot lucrul bun.

Dumitru73 12.04.2010 11:01:30

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 233819)
Sincer, vom cadea in sofisme daca ne legam de un cuvant pe care il tot rastalmacim. Care este marea confuzie??? Constat ca ai darul de a cauta sofisme.

Si ce e rau in a cauta sofisme?

georgeval 12.04.2010 11:14:00

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233832)
Si ce e rau in a cauta sofisme?

Dialogul devine confuz, iar adevarul este aproape inexistent.
SOFÍSM, sofisme, s.n. Silogism sau raționament corect din punct de vedere formal, dar greșit din punct de vedere al conținutului (fiind bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesențiale ale fenomenelor etc.), adesea folosit pentru a induce în eroare; p.gener. argument, afirmație etc. false. – Din fr. sophisme, lat. sophisma.

Dumitru73 12.04.2010 11:22:23

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 233838)
Dialogul devine confuz, iar adevarul este aproape inexistent.
SOFÍSM, sofisme, s.n. Silogism sau raționament corect din punct de vedere formal, dar greșit din punct de vedere al conținutului (fiind bazat pe un echivoc, pe utilizarea aspectelor neesențiale ale fenomenelor etc.), adesea folosit pentru a induce în eroare; p.gener. argument, afirmație etc. false. – Din fr. sophisme, lat. sophisma.

Adica nu ai nici o problema cu ce e adevarat doar de fatada?

mariusblanc 12.04.2010 11:27:21

Citat:

Raul nu este altceva decat o greseala care se corecteaza. Ma gandesc la toate lucrurile rele care la un moment dat au avut un final fericit. In mintea lui Dumnezeu raul si binele nu exista. Numai in mintea noastra limitata acestea doua sunt diferentiate. Metafora cu marul cunoasterii binelui si raului este elocventa. Din acel moment fiinta umana a incetat sa SIMTA si a inceput sa GANDEASCA. Atunci a aparut raul, pana atunci diferenta intre bine si rau nu exista. Ai perfecta dreptate cand spui ca Dumnezeu nu pedepseste. Eu singur sunt cel care ma pedepsesc prin prisma valorilor si convingerilor mele despre cum ar trebui sa fiu daca as fii perfect. Ma percep diferit de acel ideal fara pata si incep sa ma flagelez.

topcat 12.04.2010 11:27:26

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 233804)
Pacatul tau este impotriva Lui Dumnezeu; acesta este necredinta. Care vine dintr-un fel de mandrie, adica: nu accepti sa existe un Creator, creierul tau poate sa creada in originea existentei de-la-sine, poate sa creada ca materia si energia sunt posibile si stabile tot prin-sine, ca viata a aparut intamplator tot de-la-sine si fara-de-scop, samd.

Neacceptarea nu se datoreaza unei incapatinari nejustificate. Nici voi nu acceptati multe concepte, as putea aplica rationamentul tau in cazul lor si sa rezulte acelasi lucru si pentru voi.
Tu pacatuiesti prin necredinta in Zamolxe?

Florin-Ionut 12.04.2010 11:40:17

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 233855)
Neacceptarea nu se datoreaza unei incapatinari nejustificate. Nici voi nu acceptati multe concepte, as putea aplica rationamentul tau in cazul lor si sa rezulte acelasi lucru si pentru voi.
Tu pacatuiesti prin necredinta in Zamolxe?

Justificarea atee este o scuza ridicola. Toate teoriile nedemonstrabile sunt dovezi ale necredintei omului care refuza astfel cu incapatanare sa accepte Ceva sau pe Cineva care sa fie Cauza si Proniator al existentei in general.

Nu pacatuiesc, aceasta religie nu-mi satisface intelectul. Dar intre a crede intr-un zeu si a nu crede deloc, mai bine merg pe prima varianta.

topcat 12.04.2010 11:59:14

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 233859)
Justificarea atee este o scuza ridicola. Toate teoriile nedemonstrabile sunt dovezi ale necredintei omului care refuza astfel cu incapatanare sa accepte Ceva sau pe Cineva care sa fie Cauza si Proniator al existentei in general.

Nedemonstrabile sint numai din punctul tau de vedere.
Ateii, in general, nu refuza sa accepte ceva sau cineva care sa fie cauza a existentei in general, asta de unde ai scos-o? Din contra, oamenii de stiinta cauta acea cauza (Big Bang, string landscape sint unele din ele) pe baza de dovezi. Deocamdata, stiinta a ajuns la concluzia ca viata nu are un creator inteligent direct si eu doar sint de acord cu aceasta teorie (pentru ca explica cele mai multe din cite se intimpla in jurul nostru).

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 233859)
Nu pacatuiesc, aceasta religie nu-mi satisface intelectul. Dar intre a crede intr-un zeu si a nu crede deloc, mai bine merg pe prima varianta.

In ce fel iti satisface intelectul religia ortodoxa?

Florin-Ionut 12.04.2010 14:22:56

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 233866)
Nedemonstrabile sint numai din punctul tau de vedere.
Ateii, in general, nu refuza sa accepte ceva sau cineva care sa fie cauza a existentei in general, asta de unde ai scos-o? Din contra, oamenii de stiinta cauta acea cauza (Big Bang, string landscape sint unele din ele) pe baza de dovezi. Deocamdata, stiinta a ajuns la concluzia ca viata nu are un creator inteligent direct si eu doar sint de acord cu aceasta teorie (pentru ca explica cele mai multe din cite se intimpla in jurul nostru).

Si daca pe parcursul vietii tale stiinta nu va reusi sa demonstreze existenta unei Cauze prime inteligente, vei muri ateu? Pacat.

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 233866)
In ce fel iti satisface intelectul religia ortodoxa?

Ortodoxia imi ofera o explicatie credibila a originii lumii, avand un singur Dumnezeu (nu cateva zeci de mii ca-n hinduism sau nici unul ca la budisti), nu ma obliga sa ma inchin la pietre, imi da un sens vietii, ma invata sa traiesc in mod viu, viata care transcende realitatea imediata si care se continua la infinit evoluand mereu catre o noua existenta cat mai apropiata de Dumnezeu.

Ateismul mi-ar da posibilitatea sa cred ca: nu stim mare lucru despre lumea in care traim, nu stim ce a cauzat-o, vom muri trecand in nefiinta samd. Trist. :(

Dumitru73 12.04.2010 14:34:09

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 233922)
Si daca pe parcursul vietii tale stiinta nu va reusi sa demonstreze existenta unei Cauze prime inteligente, vei muri ateu? Pacat.

Ortodoxia imi ofera o explicatie credibila a originii lumii, avand un singur Dumnezeu (nu cateva zeci de mii ca-n hinduism sau nici unul ca la budisti), nu ma obliga sa ma inchin la pietre, imi da un sens vietii, ma invata sa traiesc in mod viu, viata care transcende realitatea imediata si care se continua la infinit evoluand mereu catre o noua existenta cat mai apropiata de Dumnezeu.

Ateismul mi-ar da posibilitatea sa cred ca: nu stim mare lucru despre lumea in care traim, nu stim ce a cauzat-o, vom muri trecand in nefiinta samd. Trist. :(

Si tu preferi sa crezi in ceva doar pentru ca suna frumos, in loc sa cauti dovezi?

Florin-Ionut 12.04.2010 14:55:06

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233929)
Si tu preferi sa crezi in ceva doar pentru ca suna frumos, in loc sa cauti dovezi?

Eu ma uit in jurul meu si cred ca nu e cu putinta lumea fara Dumnezeu. Nu pentru ca nu-i inteleg functionarea, ci pentru ca e absurd pentru mine sa nu existe un Creator.

In schimb, tu cauti dovezi... dar pana atunci preferi sa crezi ca nu exista. Treaba ta, dar vezi ca viata-i scurta si dupa aia se inchide televizorul. :)

Dumitru73 12.04.2010 15:01:58

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 233935)
Eu ma uit in jurul meu si cred ca nu e cu putinta lumea fara Dumnezeu. Nu pentru ca nu-i inteleg functionarea, ci pentru ca e absurd pentru mine sa nu existe un Creator.

In schimb, tu cauti dovezi... dar pana atunci preferi sa crezi ca nu exista. Treaba ta, dar vezi ca viata-i scurta si dupa aia se inchide televizorul. :)

Nu ai inteles. Sau nu vrei.
Am gasit dovezi si toate imi spun ca nu exista.

zoridezi 12.04.2010 15:03:06

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233940)

Nu ai gasit toate dovezile ;)

Dumitru73 12.04.2010 15:07:06

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 233941)
Nu ai gasit toate dovezile ;)

Daca nu le-am gasit, inseamna ca ele exista.
In schimb tu nu ai nici o dovada.

zoridezi 12.04.2010 15:08:05

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233944)
Daca nu le-am gasit, inseamna ca ele exista.
In schimb tu nu ai nici o dovada.

Ba am, dar e dovada mea. Fa asa incat sa ai si tu dovezi.

Dumitru73 12.04.2010 15:10:09

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 233945)
Ba am, dar e dovada mea. Fa asa incat sa ai si tu dovezi.

Ca ai simtit tu ceva ... nu are relevanta.
Ma refeream la dovezi concrete care sa arate existenta lui Dumnezeu.

zoridezi 12.04.2010 15:14:02

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233949)

N-am simtit nimic, am dovada concreta. Dar e a mea si n-o dau la nimenea :34:

Doriana 12.04.2010 15:15:40

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233949)

Cineva povestea: "M-am urcat in mar si am inceput sa scutur mere ca sa manance porcii. In timp ce scuturam au venit si porcii si au inceput sa manance cu lacomie , foarte fericiti. Insa nici unul nu se uita in sus sa vada de unde le vine fericirea." :1:

Care e sursa tuturor lucrurilor , dupa tine?

Florin-Ionut 12.04.2010 15:18:38

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 233940)

Arata-ni-le si noua, sa nu murim in nestiinta.

Dumitru73 12.04.2010 15:29:09

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 233955)
Cineva povestea: "M-am urcat in mar si am inceput sa scutur mere ca sa manance porcii. In timp ce scuturam au venit si porcii si au inceput sa manance cu lacomie , foarte fericiti. Insa nici unul nu se uita in sus sa vada de unde le vine fericirea." :1:

Care e sursa tuturor lucrurilor , dupa tine?

Soarele, apa si pamantul care au facut sa creasca merele.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:34:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.