![]() |
Crezul ortodoxului modern
Intai de toate, din moment ce sunt ortodox, cred sincer in dogmele stabilite la Niceea - simbolul de credinta.
La care adaug pentru inceput: 1. Cred ca varsta Universului este de peste 10 miliarde de ani. 2. Cred in teoria numita Inteligent Design. 3. Cred ca Universul este plin de viata, asa-numita viata extraterestra. 4. Cred ca viata pe Pamant a venit din spatiu acum cateva miliarde de ani, prin pronia divina. 5. Cred ca mantuirea este posibila si la eterodocsi. 6. Cred ca al treilea razboi mondial este aproape. 7. Cred ca traim vremurile din urma si ca Antihrist s-a nascut. 8. Cred ca mai sunt vreo cateva zeci de ani pana la inceperea Veacului urmator (aproximativ 20 de ani). Lista e deschisa. |
Nu-mi dau seama care sunt la misto si care sunt pe bune..
Poate ar trebui doua liste. |
Citat:
Punctele 3, 4 si 8 sunt mai greu de crezut, nu si pentru mine. Celelalte sunt acceptate de multi ortodocsi. |
Citat:
Acesta este adevaratul thread "sa limpezim apele". Sa lasam oamenii sa vorbeasca despre ce ii preocupa. |
Citat:
|
10. Cred in Mos Craciun
|
Citat:
|
Intrebarile tale florin,banuiesc ca vor sa arate anumite compromisuri pe care un ortodox le-ar face cu unele opinii ,mai lumesti,mai moderne.Unele se refera la stiinta,altele la zvonistica Antihrist,razboi etc.
Eu reusesc sa accept rational teoriile stintifice,ca pe niste cunoasteri in sistemul de referinta uman.Dar raportat la sistemul absolut,al lui Dumnezeu,in care 1 miliard de ani este o ca o clipa in fata eternitatii.,mai multa incredere am in cele ce nu se vad,.Sunt simple opinii ,atat cunoastrea rationala,cat si credinta .Pana la urma totul este doar un act de credinta. |
Sau altii cred ca e plat si are ape pe deasupra iar soarele si luna se plimba de colo colo ca un pendul.
Daca nu faci o diferentiere clara intre cele doua categorii de crezuri iese o mare mistocareala si cam atat. |
Eu cred in punctele 1,3,5,6,7,8.
Tu crezi in toate Ionut?:)) Din pacate sunt multi care afirma ca Terra nu ar avea miliarde ani ci cateva mii.:22: |
Citat:
Ei confunda cele sapte milenii si jumatate de la alungarea protoparintilor nostri din Rai cu varsta Universului, respectiv a planetei noastre. Bine ca nu s-a facut o dogma din asta! |
Citat:
1.sa presupunem ca universul are 10.986.867.776.777 fix ani ,cum ii intelegem noi acum. 2.sa presupunem ca cineva stie acest lucru si il crede... Sa mai presupunem : A) persoana care stie si crede exact cati ani are universul ,calca cele 10 porunci b)alta persoana crede ca universul are 6789 de ani si o zi dar respecta cele 10 porunci ! Oare pe cine va mantui Dumnezeu? Pe cel care crede bine o informatie neimportanta pentru mantuire sau pe cel care crede bine CE TREBUIE (poruncile lui dumnezeu.) Dumnezeu nu spune "daca nu credeti ca pamantul nu are x ani ... Veti fi pedepsiti " ci : "sa nu faci desfranare,sa nu furi ,sa nu marturisesti stramb ..: Asa ca e foarte simplu ...ce conteaza si ce nu conteaza cu adevarat sa crezi... Restul e curiozitate si cunoastere omeneasca care e buna si ea ,dar nu ca cea cereasca :) |
Citat:
Daca eu cred ca Pamantul are cateva miliarde de ani vechime - asta nu e important, catusi de putin. Numai gnosticii considera stiinta ca o conditie obligatorie a inaltarii spirituale. |
Citat:
in mintea fiecarui credincios se afla permanent acest razboi intre cele 2 cunoasteri ,dar calea sigura ca sa alegi bine e sa fii in primul rand SINCER CU TINE INSUTI ...razboiul dintre simturi si suflet e prezent in fiecare si nu ne da pace...decat dupa ce trecem spre alte nivele mai dificile ,ca la jocurile pe calculator. tipurile diferite de cunoastere trebuie asezate in "camere diferite" ale sufletului si pe piedestale diferite ca marime ,ca sa nu ...le confundam...cum bine spuneai si tu . |
si totusi Mos Craciun exista?
Citat:
E o mare arta sa poti purta contradictia in suflet Matematica spune clar : 7000 ani e diferit de n'spe miliarde de ani. Deci as avea o contradictie.De aici intrebarea:unde este adevarul? Daca incepi sa demontezi piedestalul stiintei nu ai facut nimic .A te pune impotriva ratiunii e inutil. Cel mai bine e sa consideri ca si stiinta are o doza de relativism,de incertitudine,la fel cum si acceptarerea celor 7000 de ani ,pare greu de facut astazi. Cunoastrea stiintifica e mai probabila.Dar cred asa tare in Dumnezeu ,incat ignor argumentele mai probabile ale stiintei ,si incerc sa le impac cu celelalte ,care vin doar din credinta Ai ras de Mos Craciun :) Dar poate fi ceva adevarat acolo.Copii fiind credeam cu tarie in el. De la o varsta nu am mai crezut.( Pentru fiecare copil a fost dramatic acel moment) Desi ,copii fiind,nu se putea nega existenta lui,caci il trageam de barba ,daca cineva ne zicea ca nu exista ,ziceam ca e nebun. Astazi ,judecam matur ,si gandim altfel.Stim sa deosebim teatrul de realitate. Deci nu conteaza ceea ce s-ar numi "realitate",ci ochii cu care o privesti:de copil sau de om mare. Ambele aceste persoane:copilul si omul mare,fac parte din noi! |
Eu nu am nici o problema daca pamantul are 7500 ani.
Dar chiar nici una. (stiu ca stiinta zice 4,5 miliarde.. dar avand in vedere ca trebuie sa se "pupe' cu teoria evolutionista.. ma mir ca este doar atat!) Am citit si despre big bang si gauri negre (mi-au placut cartile lui Hawking).. dar sunt doar teorii.. :1: Daca stai sa te gandesti un pic, a spune ca exista Fiul lui Dumnezeu care s-a intrupat, a patimit, murit si inviat.. si ca prin El putem avea viata vesnica.. ti se pare un lucru logic? credibil? Poate fi asta demonstrat stiintific? Pai varsta pamantului, etapele genezei.. orice altceva sunt nimic in fata credintei in Iisus Hristos! Si daca admiti/crezi ceea ce se afirma in Scripturi si Traditie.. cum poti sa te poticnesti de varsta pamantului? sau altceva: minunea Sf. Euharistii.. poate cineva studia/demonstra/analiza stiintific cum te unesti cu Hristos prin Sf. Impartasanie? Nu vi se pare un lucru extraodinar si de neconceput? Si ne impiedicam de maruntisuri. Prea mari asteptari din partea stiintei. Cu adevarat stiinta este un idol pt multi. |
Citat:
|
Citat:
Celelalte articole, pe care un ortodox modern le poate adauga - in dreptul sau desigur - reusesc mai degraba sa ne dezbine decat sa ne apropie. Eu unul sunt sceptic fata de acestea. |
Citat:
x+1. Cred ca nu cred in x.:3: |
Citat:
Cred ca suferinta spirituala se rasfrange si asupra trupului, si astfel flacarile iadului sunt cat se poate de reale. |
Citat:
x+1. Ori crezi, ori nu?! :23: |
Citat:
Nici eu nu cred in el. :21: |
La modul serios, celor care cred ca pamantul are n miliarde ani, ca omul provine din protozoare etc.. le recomand lecturi (ma bucur si eu mult ca am gasit online carti pe care le cautam si din care nu citisem decat fragmente):
http://www.creationism.info.ro/carte...nist%C4%83.htm http://www.creationism.info.ro/carte...eputurilor.htm Lectura placuta! |
@anna21
M-am uitat la primul link mai mult ca sa nu vb fara sa stiu exact despre ce e vorba dar eram destul de sigur ca autorul e Ion Vladuca. Poti sa crezi vorbele din acele carti dar sa stii ca nu sunt argumente stiintifice. O doar o carte care vrea sa gadile-n orgoliu personal hoardele de credinciosi dar n-are nicio legatura cu stiinta. Ar putea fi in schimb folosita ca exemplu de erori de logica si rationament. Stiu ca ti-ar placea sa fie adevarat ce e scris acolo dar nu e. Putem discuta un argument pe care il alegi din acea carte ca sa vezi ce minciuni frumoase sunt scrise acolo. |
Citat:
Trebuie sa ma astepti o vreme, ca mai am mult de citit... :1: |
Citat:
|
Citat:
Eu ii propusesem Anei sa vina cu un citat din cartea pe care o citeste si eu sa-i arat de ce nu e corect ce scrie acolo. Evident chestiile foarte tehnice ar fi de evitat dar nu musai. Sa vin eu cu un citat? |
Citat:
daca i-ai spus sa vina cu un citat ,orice citat din carte ,ca sa-l demontezi ...presupun ca ai citit cartea deja .si un exemplu e cel mai simplu lucru pentru tine sa-l prezinti. ...un exemplu ... |
Citat:
La puctul 11 este evident ca nu subscriu. |
Daca noi credem ca Pamantul are miliarde de ani asta nu inseaman ca nu sustinem Creationismul sau ca nu credem in Dumnezeu sau ca facem o greseala.Sunt multe care arata ca este asa.
|
Citat:
Pe bune, unele (una) mai merge, dar restul sunt varza. Eu cred ca tu habar nu ai ce inseamna ID si panspermia si de sansele de existenta a vietii extraterestre. Mai exista inca un thread de care mi-ai adus de aminte chiar acum: "ce au martorii lui Iehova de castigat?". Pot sa iti raspund? Nimic. Pur si simplu nimic. Pur si simplu sunt niste spirite slabe si lase tinute in frau de sentimentul paranoic ca vine sfarsitul lumii, anticristul s-a nascut, trebuie sa ne pocaim. De vreo 200 de ani. Apocalipsa deja a intarziat de 4-5 ori, dar nu-i bai, calculam data exacta chiar acum. Cu metode stiintifice inca. Rational. |
Florin,poate ortodoxul de azi are mai multe pacate si de aceea se impartaseste mai rar,dar deasa spovedanie face bine la suflet.Doamne ajuta!
|
Citat:
Cum zicea un alt [fost] forumist: unii, in caz ca e cutremur, cladirile prabusindu-se in jurul lor si vazand oamenii ca fug pe strada, vin si spun: dar unde scrie ca e cutremur, eu nu cred pana nu gasesc scris clar negru pe alb despre acest cutremur, ma bine sa stau in casa pana-mi cade ceva in cap... Poate ca habar n-am ce e cu teoriile alea; si ce, o sa ma impiedici tu sa cred in existenta vietii extraterestre sau ca omul n-a fost creat in 24 de ore pamantene? Nicidecum. |
As vrea sa stiu si eu de ce le e atat de usor oamenilor sa creada in astfel de incertitudini cum ca universul ar avea 10 miliarde de ani vechime sau daca Pamantul este sau nu in centrul universului.
|
Citat:
|
Citat:
Mie mi se pare imposibila furnizarea unui raspuns cert la astfel de intrebari. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ca sa rezum, nici o intrebare nu are un raspuns cert, indiferent cit ne-am amagi noi intr-un sens sau altul. Sigur insa, orice raspuns are un grad de certitudine mai mare sau mai mic, influentat de anumiti factori (vezi probabilitatea Bayesiana). |
Citat:
Dar nu inteleg la ce te ajuta sa cunosti varsta Universului! Nu poti sti daca Antihrist s-a nascut inca.Vremurile sunt aproape,dar nu cat ne inchipuim noi,ci cat o vrea Dumnezeu. Viata extrateresta nu exista.Dupa ingeri au fost creati oamenii si atat! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:37:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.